Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Declaratii speciale care au scadenta in ianuarie 2019

declaratii speciale

Fiecare inceput de an a devenit unul destul de aglomerat pentru antreprenori, dar mai ales pentru contabili. Multitudinea de documente de intocmit pentru anul care tocmai s-a incheiat si pentru noul an, precum si completarea si depunerea de declaratii fiscale, sunt activitati mari consumatoare de timp.

Pe de alta parte, inceputul de an este momentul in care fiecare societate poate sa treaca, in functie de activitatea pe care a avut-o in anul anterior, prin cateva schimbari pe care le vom mentiona in cele ce urmeaza.

Stabilirea perioadei fiscale la TVA

  • In cazul in care in anul 2018 perioada fiscala a fost luna calendaristica iar cifra de afaceri a societatii a fost sub plafonul de 100.000 euro si nu s-au realizat achizitii intracomunitare de bunuri, atunci in anul 2019 perioada fiscala a societatii este trimestrul calendaristic. In acest sens se va depune la ANAF declaratia 700 (010/070) pana la data de 15.01.2019.
  • In cazul in care in anul 2018 perioada fiscala a fost trimestrul calendaristic iar cifra de afaceri a societatii a fost mai mare de 100.000 euro, atunci in anul 2019 perioada fiscala a societatii este luna calendaristica. In acest sens se va depune la ANAF declaratia 700 (010/070) pana la data de 15.01.2019.
  • In cazul in care in anul 2018 perioada fiscala a fost trimestrul iar cifra de afaceri a societatii a fost sub plafonul de 100.000 euro si nu s-au realizat achizitii intracomunitare de bunuri, atunci in anul 2019 perioada fiscala a societatii va ramane trimestrul.

Mai mult decat atat, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care au utilizat trimestrul ca perioada fiscala in anul precedent, nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si nu au depasit plafonul de 100.000 euro au obligatia de a depune pana la data de 25 ianuarie 2019 declaratia 094 conform OPANAF 631/2016. Formularul se poate depune doar la ghiseu.

Stabilirea perioadei fiscale pentru contributiile sociale si impozitul pe veniturile salariale

In mod normal, declaratia 112 se depune lunar, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale.

Prin exceptie, declaratia 112 se depune trimestrial, pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului de catre angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, care fac parte din urmatoarele categorii:

? asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

? persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca;

? persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

? persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv.

Daca in anul 2018 societatea avea perioada fiscala trimestrul si in cursul anului societatea nu se mai incadreaza in categoriile enumerate mai sus, atunci in anul 2019 societatea are obligatia de a trece la perioada fiscala luna calendaristica. In acest sens trebuie ca pana in data de 15 ianuarie 2019 sa depuna la organul fiscal formularul 010/700.

Pe de alta parte, daca in anul 2018 societatea avea perioada fiscala lunara si in cursul anului societatea se incadreaza in categoriile enumerate mai sus, atunci in anul 2019 societatea poate opta pentru a trece la perioada fiscala trimestrul calendaristic. In acest sens trebuie ca pana in data de 15 ianuarie 2019 sa depuna la organul fiscal formularul 010/700.

Posibilitatea inregistrarii prin optiune sau iesirea din sistemul TVA la incasare

Daca in anul anterior (2018) societatea a inregistrat o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei, atunci poate aplica prin optiune pentru sistemul de TVA la incasare.

Pentru aplicarea acestui sistem trebuie depus la ANAF formularul 097 ?Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare? din care sa rezulte ca se opteaza pentru intrarea in sistem. Tot prin intermediul acestui formular se poate renunta la aplicarea sistemului de TVA la incasare.

Termenul de depunere a declaratiei pentru intrarea in sistem este 25 ianuarie inclusiv a fiecarui an, adica 25.01.2019.

Exceptie: Entitatile care vor deveni platitoare de TVA in cursul anului, pot opta pentru sistemul de TVA la incasare in momentul in care se depune formularul 010.

Se considera ca persoana impozabila a optat in mod tacit pentru continuarea aplicarii sistemului TVA la incasare, neavand obligatia sa depuna notificarea, daca in anul precedent a aplicat sistemul TVA la incasare si cifra sa de afaceri nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.

Atentie! Sistemul de TVA la incasare este optional incepand cu 1 ianuarie 2014.

In ce consta acest sistem?

Practic, prin intermediul sistemului de TVA la incasare, atat plata cat si deducerea TVA vor fi amanate pana la data incasarii clientilor respectiv platii furnizorilor.

Posibilitatea intrarii sau iesirii din regimul special pentru agricultori

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, pot opta pentru aplicarea regimului special pentru agricultori sau pentru iesirea din acest regim special pentru agricultori.
In acest sens, este nevoie ca societatea sa depuna la ANAF formularul 087 ?Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii regimului special pentru agricultori?.

Depunerea formularului 205

Formularul 205 se depune de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, pentru:

? venituri din dividende;
? venituri din dobanzi;
? venituri din lichidarea unei persoane juridice;
? venituri din premii;
? venituri din jocuri de noroc cu impunere finala;
? venituri din alte surse.

Nu exista obligatia depunerii declaratiei 205 pentru veniturile declarate in formularul 112 de catre contribuabilii care au obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit.

Ca urmare, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor, din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, din pensii, din arendare, precum si persoanele juridice platitoare de impozit pe profit/venit microintreprindere, asociate cu persoane fizice pentru care persoanele juridice au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului datorat de persoana fizica, nu depun formularul 205.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *