Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

5 greseli frecvente pe care le poate face un antreprenor

greseli antreprenor

In practica, cei mai multi dintre antreprenori se pot confrunta cu numeroase situatii/spete cu privire la societatea pe care o coordoneaza.

Este recomandat ca atunci cand apar aceste situatii, antreprenorul sa se consulte cu contabilul sau, astfel incat impreuna sa gaseasca solutiile potrivite si conforme cu legislatia in vigoare iar societatea sa nu riste sa primeasca amenzi din partea autoritatilor fiscale.

Iata 5 greseli frecvente pe care le-ar putea face un antreprenor:

1. Sa efectueze tranzactii in numerar fara sa cunoasca conditiile legale:

Tranzactiile in numerar sunt inevitabile in practica oricarei entitati, insa fiecare antreprenor, inainte de a efectua acest tip de tranzactii, trebuie sa cunoasca si sa respecte urmatoarele conditii privind operatiunile de incasari si plati in numerar (Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar):
? incasari de la PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, PF care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;
? incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, de la PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, PF care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana;
? plati catre PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, PF care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
? plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;
? plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

In ceea ce priveste operatiunile de incasari si plati in valuta, in numerar efectuate pe teritoriul Romaniei se aplica aceleasi plafoane mentionate mai sus.

Incadrarea in plafoane se efectueaza in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.

De asemenea, sunt interzise incasarile si platile fragmentate a caror valoare este mai mare decat plafoanele mentionate mai sus.

2. Sa isi restituie creditari fara sa cunoasca soldul contului la zi:

Atat la infiintarea unei societati, cat si pe parcursul activitatii acesteia se poate intampla ca entitatea sa aiba probleme cu lichiditatile.

Pentru rezolvarea acestor probleme, actionarii/asociatii pot credita firma temporar, astfel incat societatea sa poata face fata solicitarilor curente.

Atunci cand societatea isi imbunatateste lichiditatile, sumele creditate de catre asociati/actionari se vor restitui, respectandu-se termenii si conditiile mentionate in contractul de creditare intocmit.

Inainte de efectuarea acestor restituiri, este recomandat a se consulta soldul contului 4551 ?Actionari/asociati ? conturi curente?, astfel incat sumele restituite sa nu fie mai mari decat este necesar a se restitui.

Antreprenorul poate primi toate aceste informatii de la departamentul de contabilitate.

3. Sa isi distribuie sume drept dividende din profituri fictive:

Legislatia in vigoare stabileste faptul ca nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate. Distribuirea dividendelor nu se poate face in lipsa situatiilor financiare.

Raspunzatori de existenta reala a dividendelor platite sunt administratorii societatii, asa cum este precizat de Legea nr. 31/1990: ?Administratorii sunt solidar raspunzatori fata de societate pentru: existenta reala a dividendelor platite?.

Se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din aceasta.

4. Sa emita facturi in mod eronat

In vederea emiterii unei facturi exista cateva elemente obligatorii pe care aceasta trebuie sa le contina:
? numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii;
? data emiterii facturii;
? data livrarii/prestarii sau data incasarii unui avans, daca aceasta data este anterioara datei emiterii facturii;
? denumirea/numele, adresa si codul de TVA sau, dupa caz, CUI-ul furnizorului sau al reprezentantului fiscal, daca este cazul;
? denumirea/numele si adresa beneficiarului, precum si codul de TVA sau CUI-ul beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;
? denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate;
? baza de impozitare, avansurile facturate, pentru fiecare cota, scutire sau operatiune netaxabila, pretul unitar, exclusiv taxa, precum si rabaturile, remizele, risturnele si alte reduceri de pret, in cazul in care acestea nu sunt incluse in pretul unitar;
? cota de taxa aplicata si suma taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei;
? in cazul in care factura este emisa de beneficiar in numele si in contul furnizorului, mentiunea ?autofactura;?
? in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;
? in cazul in care clientul este persoana obligata la plata TVA, mentiunea ?taxare inversa?;
? in cazul in care exigibilitatea TVA intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, mentiunea ?TVA la incasare?;
? o referire la alte facturi sau documente emise anterior daca se emit mai multe facturi ori documente pentru aceeasi operatiune.


Pe de alta parte, modul de facturare poate sa difere foarte mult de:
? tipul societatii emitente ? platitoare sau neplatitoare de TVA;
? beneficiarul serviciilor/bunurilor ? persoana juridica impozabila/neimpozabila sau persoana fizica;
? locul in care sunt prestate serviciile/livrate bunurile ? in tara, in UE sau in afara UE;
? tipul serviciilor prestate sau a bunurilor livrate etc.

5. Sa nu prezinte contabilului toate documentele justificative

Neprezentarea completa sau la timp a documentelor justificative contabilului extern (facturi de achizitie; bonuri fiscale; facturi de vanzare; contracte de leasing sau alte documente) poate conduce la:
? depunerea de declaratii fiscale cu intarziere sau de declaratii fiscale rectificative;
? dobanzi/penalitati de intarziere sau chiar amenzi;
? control din partea autoritatilor fiscale;
? denaturarea activitatii, respectiv a situatiilor financiare.

Tu ai in vedere toate aceste elemente?

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *