Ai mai multe optiuni pentru incasa o factura in Smart Bill, alege modul de lucru care ti se potriveste mai bine:

1. Direct la emiterea facturii, dupa ce adaugi clientul, produsele si celelalte detalii, bifezi Incaseaza acum (total sau partial) sub tabelul de produse.

Indiferent de tipul de incasare ales, in campul Valoare incasata Smart Bill completeaza automat valoarea totala a facturii. Daca vrei sa incasezi partial contravaloarea facturii, poti modifica suma din campul Valoare incasata.

img

Important

Din punct de vedere tehnic, poti incasa cu Bon fiscal valoarea totala ramasa de incasat a unei facturi. Pentru mai multe detalii despre reglementarile legale referitoare la emiterea bonurilor fiscale si felul in care poti proceda in situatii particulare, iti recomandam sa te consulti cu contabilul cu care colaborezi.

Exemplu 1: am emis o factura de 100 de lei.

Daca vreau sa incasez cu bon fiscal 40 de lei si restul (60 de lei) sa ramana neincasat, nu pot efectua aceasta operatiune.

Exemplu 2: am emis o factura de 100 de lei si am incasat partial 40 de lei prin chitanta la emiterea facturii. Ulterior pot emite un bon fiscal de 60 de lei, valoarea totala ramasa de incasat a facturii.

1. Din Rapoarte / Rapoarte avansate / Facturi neincasate. Pentru a incasa rapid un document, poti folosi optiunea Incaseaza din coloana Actiuni a raportului.

img

Poti incasa o data mai multe facturi, daca facturile au acelasi client si sunt emise in aceeasi moneda. Selectezi facturile, apoi apesi butonul de incasare de deasupra tabelului, marcat cu rosu in imaginea de mai jos.

img

Pentru a selecta toate facturile neincasate emise unui client, este suficient sa bifezi casuta din dreptul numelui clientului.

img

2. Din Rapoarte / Documente emise / Facturi

Din acest meniu ai optiunea de a incasa rapid o factura. Cand alegi Incaseaza se deschide fereastra Incaseaza acum unde poti inregistra toate detaliile incasarii.

img
img

Din Emitere / Incasari / Incasare (Chitanta, OP si altele)

Cand accesezi meniul Emitere / Incasari / Incasare (Chitanta, OP si altele) poti inregistra direct suma achitata de client. Daca exista facturi emise si neincasate pentru acel client, suma achitata este repartizata automat pe facturile emise clientului, incepand cu cea mai veche, ca in exemplul de mai jos.

img

In campul Valoare repartizata se inregistreaza valoarea repartizata pe fiecare factura emisa clientului. Poti modifica manual valorile repartizate, astfel:

  • Apasa Incaseaza tot pentru factura sau facturile pe care alegi sa le incasezi integral.
  • Modifica manual valorile repartizate, scriind in Valoare repartizata sumele pe care vrei sa le inregistrezi pe fiecare factura emisa clientului.

Daca nu ai inregistrate facturi neincasate pe care sa repartizezi suma achitata de client, poti inregistra plata, urmand sa o repartizezi pe facturile ulterioare ale clientului.

img

Daca alegi sa inregistrezi o incasare fara a o repartiza imediat pe o factura emisa, in raportul Rapoarte / Documente emise / Incasari gasesti incasarea cu status Emisa, ca in imaginea de jos.

img

De aici poti alege in coloana Actiuni optiunea Factureaza sau alte optiuni disponibile, ca in imaginea de mai jos:

img