Serie si numar:

Seria si primul numar pentru proforme se declara in meniul Configurare / Emitere documente / Serii documente, inainte de a emite prima factura proforma.

Pentru mai multe detalii despre seriile si numerele afisate pe documente, vezi si sectiunea dedicata seriilor de documente.

Daca nu ai defint serii pentru proforme, se va afisa un mesaj de avertizare:

img

Asigura-te ca administratorul contului firmei ti-a dat toate drepturile pentru a vizualiza, emite si modifica proforme. Mai multe detalii despe utilizatori si drepturile lor gasesti in sectiunea Utilizatori.

Client: poti emite o proforma pentru

 • un client nou, cu sau fara preluarea datelor de pe internet sau
 • un client existent in Nomenclator / Clienti.

Data emiterii, data scadentei:

 • data emiterii: la emiterea proformei este automat completata data curenta; poti modifica data emiterii si alege o data din trecut sau din viitor.
 • data scadentei:
  • daca ai stabilit un numar de zile pentru scadenta in meniul Configurare / Configurari program / Preferinte generale in sectiunea Mod afisare data scadenta, data scadenta va fi completata automat atat pe facturi cat si pe proforme
  • daca nu exista un numar de zile prestabilit pentru scadenta, poti alege la emiterea fiecarui document in parte daca incluzi sau nu data scadenta pe document.

Moneda: poti emite proforme in lei sau valuta. Pentru a emite proforme in valuta, modifica moneda proformei in partea de sus a paginii de emitere a unei noi proforme.

img

Daca alegi sa emiti proforme in lei cu pretul de referinta in valuta, ai aceleasi optiuni detaliate si la emiterea facturii in lei cu pretul de referinta al produsului in valuta:

 • bifezi in Configurare / Configurari program / Preferinte generale optiunea Am preturi cu moneda de referinta in valuta
 • alegi in Configurare / Configurari program / Preferinte personale daca folosesti cursul valutar preluat de pe internet si procentul de adaos la cursul valutar, daca se aplica
 • la emiterea proformelor, te asiguri ca pretul produsului este in valuta iar moneda facturii este in lei.

Similar cu emiterea unei facturi fiscale, la emiterea unei proforme poti adauga: produse si servicii, descrierea produselor si serviciilor facturate, poti modifica pretul produselor si serviciilor adaugate pe factura proforma, sau poti emite o proforma cu mai mult de 2 zecimale.

Factura proforma poate contine discount pe produs sau pe suma totala, valoric sau procentual, exact ca o factura fiscala.

Pe proforma poti adauga: intocmitor, delegat, mentiuni. Acestea se salveaza pe tipul de document emis si nu se preiau de la factura fiscala. Detalii despre acestea gasesti in sectiunea dedicata, in capitolul despre factura fiscala.

img