Intrebari din Domeniu

12 cheltuieli cu deductibilitate limitata la calculul rezultatului fiscal

cheltuieli cu deductibilitate

Publicat in 20-12-2018 - Actualizat in 08-01-2019

In practica, orice societate are diverse cheltuieli care pot fi incadrate, conform legii, ca fiind cheltuieli deductibile, nedeductibile sau cu deductibilitate limitata. Aceasta incadrare prezinta importanta pentru societatile inregistrate ca platitori de impozit pe profit. In cele ce urmeaza vom prezenta care sunt acele cheltuieli cu deductibilitate limitata la calculul rezultatului fiscal.

Dupa cum stim, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile – cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.

In practica, sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitata urmatoarele:

1.Cheltuielile de protocol:

Acestea sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol.

In cadrul acestor cheltuieli se vor include si cheltuielile inregistrate cu TVA colectata pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei.

Pentru tot ce depaseste 100 lei/cadou entitatea trebuie sa intocmeasca autofactura si sa colecteze TVA.

2.Cheltuielile sociale:

Sunt deductibile limitat in limita unei cote de maxim 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. In aceasta categorie a chetuielilor sociale cu deductibilitate limitata pot fi incluse:

• ajutoarele: de inmormantare, pentru bolile grave si incurabile, pentru nastere, pentru proteze, pentru pierderi produse in gospodariile proprii, copiilor din scoli si centre de plasament;

• cheltuielile pentru buna functionare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor: creșe, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, etc.;

• cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de muncă, tichete de creșă, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament;

• alte cheltuieli alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza CCM sau a unui ROI;

3.Cheltuielile cu tichetele de masa si voucherele de vacanta:

Acestea au deductibilitate limitata in sensul ca sunt deductibila daca sunt acordate in limita prevazuta de Legea nr. 142/1998 a tichetelor de masa. Incepand cu 01.01.2019 aceasta lege va fi abrogata si inlocuita de Legea nr. 165/2018.

Mai exact, angajatul are dreptul la 1 tichet de masa (cu o anumita valoare stabilita de angajator, conform legii) pentru fiecare zi lucratoare in care acesta este prezent la munca.

4.Scazamintele, perisabilitatile, pierderile rezultate din manipulare si depozitare:

Perisabilitatile reprezinta scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare sau in reteaua de distributie.

Asadar, cheltuielile cu perisabilitatile sunt deductibile limitat in sensul ca acestea trebuie sa se incadreze in limitele legale mentionate in Hotararea nr. 831/2004.

5.Pierderile tehnologice:

Sunt deductibile doar acelea care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs sau prestarea unui serviciu.

6.Cheltuielile reprezentand cantitatile de energie electrica consumate la nivelul normei proprii de consum:

In lipsa unui nivel al normei proprii de consum se apeleaza la nivelul normei aprobate de catre A.N.R.D.E., care include si consumul propriu comercial, pentru contribuabilii din domeniul distributiei energiei electrice.

7.Cheltuielile cu provizioane sau ajustari pentru depreciere si rezerve:

Provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor se deduc trimestrial/anual numai pentru bunurile livrate, lucrarile executate si serviciile prestate in cursul trimestrului/anului respectiv pentru care se acorda garantie in perioadele urmatoare, la nivelul cotelor mentionate in conventiile incheiate sau la nivelul procentelor de garantare prevazut in tariful lucrarilor executate ori serviciilor prestate.

Rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu.

Ajustarile pentru deprecierea creantelor sunt deductibile in limita unui procent de 30% din valoarea acestora daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei; nu sunt garantate de alta persoana; sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului.

8.Cheltuielile cu dobanzile si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic:

Costurile excedentare ale indatorarii care depasesc plafonul deductibil (200.000 euro calculat la cursul BNR valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal), sunt deduse limitat in perioada fiscala in care sunt suportate, pana la nivelul a 10% din baza de calcul stabilita conform algoritmului:

-diferenta dintre veniturile si cheltuielile inregistrate din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, costurile excedentare ale indatorarii, precum si sumele deductibile reprezentand amortizarea fiscala.

9.Amortizarea:

Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii.

Amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune, prin aplicarea regimului de amortizare specific tipului de mijloc fix.

Potrivit Hotararea Guvernului nr. 2139/2004 fiecare mijloc fix se incadreaza intr-o anumita categorie, iar pentru fiecare categorie, se stabileste un anumit interval de ani, in cadrul caruia societatea poate stabili o durata fixa.

Pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând si scaunul soferului, din categoria M1, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/luna.

10.Cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu:

Au deductibilitate limitata, in limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%.

11.Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei PF, folosita si in scop personal:

Acestea sunt deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop (contract de inchiriere; contract de comodat; etc.)

12.Cheltuielile cu autoturismele care nu sunt utilizate exlusiv in scopul activitatii:

Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii si cheltuielile cu combustibilul privind masina firmei, sunt cheltuieli cu deductibilitate limitata, intr-un procent de 50%, atunci cand aceasta nu este utilizata exclusiv in scopul firmei, adica este utilizata si in scopul firmei dar si in scopuri personale.

Pe de alta parte, autoturismele sunt folosite doar de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, acestea fiind deductibile limitat la un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
8 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Stancu
Stancu
1 An In trecut

Buna ziua, referitor la dividende. Am firma din anul 2016, iar din 2018 am devenit platitor de tva. Daca profitul net ramane in firma, este vreun termen la care trebuie platite dividendele catre stat daca nu se retrag bani din firma ?

Si a doua intrebare ar fi daca firma poate imprumuta un asociat sau o persoana fizica cu bani din firma ?
Multumesc frumos, si astept cu nerabdare raspunsul dvs .
Happy new year

Prenume
Alexandru
Monica Haggarty
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Stancu

Buna ziua

Multumim pentru intrebarea adresata,

1. Daca prin hotararea AGA nu s-a decis repartizarea profitului sub forma de dividende in cursul anului X, atunci nu trebuie sa achitati bugetului de stat impozitul pe dividende, insa daca prin hotararea AGA s-a decis repartizarea profitului sub forma de dividende (chiar daca acestea nu au fost efectiv platite asociatilor pana la finalul anului), atunci aveti obligatia de a plati impozitul (5%) aferent dividendelor date spre repartizare prin hotarare pana la finalul anului. (ex: 25 ianuarie 2019 pentru hotararea AGA de repartizare dividende in cursul anului 2018).

2. Potrivit art. 144^4 din Legea societatilor comerciale, este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:
• acordarea de imprumuturi administratorilor;
• acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior incheierii de catre societate cu acestia de operatiuni de livrare de bunuri, prestari de servicii sau executare de lucrari;
• garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor, concomitenta ori ulterioara acordarii imprumutului;
• garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori a oricaror alte obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;
• dobandirea cu titlu oneros ori plata, in tot sau in parte, a unei creante ce are drept obiect un imprumut acordat de o terta persoana administratorilor ori o alta prestatie personala a acestora.

Prevederile de mai sus sunt aplicabile si operatiunilor in care sunt interesati sotul sau sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, daca operatiunea priveste o societate civila sau comerciala la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator ori detine, singura sau impreuna cu una dintre persoanele sus-mentionate, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris.

Prevederile de mai sus nu se aplica:

• in cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro;

• in cazul in care operatiunea este incheiata de societate in conditiile exercitarii curente a activitatii sale, iar clauzele operatiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevazute la alin. (1) si (2) decat cele pe care, in mod obisnuit, societatea le practica fata de terte persoane.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

HARASIM
HARASIM
1 An In trecut

Un CMI a achizitionat un ecograf in valoare de 10000 lei poate fi considerata toata suma cheltuiala deductibila ?

Prenume
MARIA
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  HARASIM

Buna ziua,

Pentru a raspunde intrebarii adresate, va rog sa gasiti mai jos prevederile art. 28 alin. 20 din Codul Fiscal care raspund intrebarii dumneavoastre: „Contribuabilii care investesc in mijloace fixe destinate prevenirii accidentelor de munca si bolilor profesionale, precum si infiintarii si functionarii cabinetelor medicale, pot deduce integral valoarea acestora la calculul profitului impozabil la data punerii în functiune sau pot recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor prezentului articol.”

In ceea ce priveste conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, se prevede ca trebuie „sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale, in conformitate cu prevederile art. 28 alin. (20)”.

Sper ca raspunsul nostru sa va fie de ajutor.

Zi frumoasa!

George
George
1 An In trecut

Buna ziua,
Legat de cheltuielile de protocol, exista vreo restrictie legata de ora sau daca este in weekend si o persoana din firma se intalneste la masa cu un … partener, furnizor?
Unii contabili exagereaza si nu sunt de acord cu o intalinre noaptea sau in weekend.
Multumesc!

Prenume
Niculache
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  George

Buna ziua,

Nu exista vreo mentiune in Codul fiscal privind ora (de zi sau de noapte) sau ziua (de weekend sau nu) in care sa fie angajate cheltuieli de protocol. Exista insa nevoia de a justifica aceste cheltuieli, respectiv de a fi efectuate in scopul activitatii firmei. Este mai greu de demonstrat acest lucru pentru intalnirile din afara programului de lucru.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Dragos
Dragos
10 Luni In trecut

Buna ziua, o microintreprindere poate deconta cheltuieli cu serviciile turistice, conf.contractului cu furnizorul de servicii turistice ? din punt de vedere fiscal ce impozite trebuie sa achitem societatea dar persoana ? Multumesc.

Prenume
Marieta
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Dragos

Buna ziua Marieta,

Exista mai multe tipuri de servicii turistice care pot fi achizitionate de entitate si pot exista tratamente fiscale diferite. De exemplu, daca vorbim de servicii turistice – cazare in delegatie – pentru indeplinirea sarcinilor de servicii, aceasta factura se inregistreza in contabilitate ca fiind o cheltuiala obisnuita. Nu afecteaza in niciun fel impozitele platite de firma, fiindca impozitul micro se plateste la venit, nu la cheltuiala, iar pe de alta parte, din punct de vedere al salariatului, nu constituie avantaj in natura.

Pe de alta parte, daca sunt servicii turistice acordate salariatilor, in afara activitatii firmei (ex. concedii de odihna platite), exista posibilitatea ca acestea sa fie considerate avantaje in natura in anumite situatii si prin urmare impozitate la fel ca salariile. In acest sens, conform art. 76 alin. 4 din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Daca nu sunt prevazute in contractul de munca, astfel de servicii acordate salariatilor se vor include in venituri de natura salariala si impozitate la angajat cu CAS 25%, CASS 10% si impozit 10%.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!