Intrebari din Domeniu

Achizitia intracomunitara de servicii si facturi emise gresit de furnizorul din UE

achizitii ue

Publicat in 11-05-2020

Atunci cand faci o achizitie intracomunitara de servicii trebuie sa ai in vedere si taxele datorate, in functie de situatia firmei tale: platitoare de TVA sau neplatitoare de TVA. Achizitiile intracomunitare de servicii se refera la achizitii de servicii de la furnizori din state membre UE.

Firma platitoare de TVA in Romania

Daca esti platitor de TVA in Romania, in regim normal si faci o achizitie intracomunitara de servicii de la o persoana impozabila din alt stat membru UE, operatiunea este impozabila din punct de vedere al TVA in Romania. Aceasta insemna ca furnizorul va emite factura fara TVA, iar firma ta din Romania va inregistra in contabilitate taxare inversa, respectiv se reflecta TVA atat ca deductibil cat si ca TVA colectat.

Obligatii declarative:

Aceste achizitii se declara in:

Erori intalnite: chiar daca ai comunicat corect furnizorului codul tau de TVA acesta poate intocmi gresit factura, cu TVA din statul sau.

In aceasta situatie:

  • In masura posibilitatilor este recomandat sa contactezi furnizorul pentru a corecta factura
  • Daca corectia nu este posibila din diverse motive (nu poti lua legatura cu furnizorul, acesta nu intelege ce trebuie facut, etc), solutia este sa iei in considerare valoarea intreaga a facturii, cu TVA cu tot, la care sa faci taxarea inversa. Practic declari valoarea achizitiei cu tot cu TVA.

Firma neplatitoare TVA

Daca esti neplatitor de TVA, nu poti sa faci achizitii intracomunitare de servicii inainte de a obtine un cod special de TVA de la ANAF. Acest cod special de TVA se transmite furnizorului din statul membru UE care, pe baza lui, va emite factura fara TVA. Pentru a obtine codul special de TVA se va depune la ANAF declaratia 091 Declarație de inregistrare in scopuri de TVA/Declarație de mențiuni a altor persoane care efectueaza achiziții intracomunitare sau pentru servicii. Daca in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri exista plafonul de 10.000 EUR (34.000 in echivalent lei), pana la care nu esti obligat sa soliciti codul special de TVA, in cazul serviciilor nu exista nici un plafon. Astfel, indiferent de suma, va trebui sa soliciti codul special de TVA inainte de a efectua o astfel de achizitie.

Obligatii declarative:

  • Decontul special de TVA (D 301)
  • D 390 VIES

Obligatii de plata: in baza decontului special de TVA (D301) se plateste TVA la bugetul de stat.

Erori intalnite:

  • In practica, se intampla frecvent situatii in care firma din Romania, omite sa solicite acest cod special de TVA, fapt care atrage dupa sine, primirea unei facturi cu TVA din statul membru UE. Aici recomandarea este inregistrarea cat mai repede in scop special. Apoi, din punct de vedere fiscal, pentru aceste achizitii in Romania se mai datoreaza inca o data TVA, la valoarea intreaga a facturii.
  • Chiar daca ai comunicat codul special de TVA, furnizorul emite factura cu TVA din statul membru de care apartine. Aici fie contactezi furnizorul si ii soliciti sa corecteze factura, fie declari valoarea achizitiei ca fiind suma cu TVA cu tot, si practic platesti TVA la aceasta valoarea (platesti TVA la TVA).

Baza legala:

Art. 278 alin. (2) Cod fiscal care arata ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care acționeaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primește serviciile iși are stabilit sediul activitații sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decât cel in care persoana iși are sediul activitații sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primește serviciile. In absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primește aceste servicii iși are domiciliul stabil sau reședința obișnuita.

Alte precizari importante:

  • In declaratia 390, aceste achizitii intracomunitare de servicii se realizeaza in luna in care intervine exigibilitatea TVA.
  • Declaratia 390 se depune indiferent daca esti platitor de TVA in regim normal sau daca ai cod special de TVA. Se aplica amenzi pentru nedepunerea declaratiei 390 dar si pentru depunerea ei incorect sau incomplet.
  • Pentru plata cu intarziere a obligatiilor la buget se percep dobanzi si penalitati de intarziere.

Testeaza gratuit programele noastre: Program Facturare, Program Gestiune sau Program Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii despre TVA la incasare si ce implicatii are asupra afacerii tale?

Intrebari din Domeniu

9 lucruri bine de stiut despre deducerea TVA de pe documentele de achizitie

Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa faci pentru a obtine codul de TVA prin optiune?

Intrebari din Domeniu

Inregistrarea in scop de TVA – obligatii si optiuni

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta-ma