Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Facturare si Gestiune

Raport Nou SmartBill – Analiza de rotatie a stocurilor

Analiza de rotatie a stocurilor

Printre rapoartele de afaceri disponibile in programul SmartBill, atat de utile unui antreprenor care doreste sa isi dezvolte si sa isi optimizeze activitatea, au aparut doua noi-noute: Analiza de rotatie a stocurilor si Analiza vechime stoc.

Haideti sa vedem impreuna despre ce este vorba si cum te poate ajuta fiecare dintre ele.

Articolul de astazi este despre…

Analiza de rotatie a stocurilor

Raportul Viteza de rotatie te ajuta sa iti gestionezi in mod eficient comenzile si indica perioada de timp pe care o petrece in gestiune stocul fiecarui articol pe care il ai, inainte de a se vinde. Cu alte cuvinte, acest raport iti arata cat de repede se vinde intregul stoc al unui produs.

Disponibil pentru toti utilizatorii de Cloud Gestiune Plus, acest raport prezinta o serie de avantaje:

Pot fi analizati doi parametri importanti: viteza de rotatie a stocurilor si durata unei rotatii, masurata in zile, informatii ce sunt confirmate de modul in care a evoluat stocul;

Ai o privire de ansamblu asupra vandabilitatii produselor. Cei doi parametri iti ofera date exacte in ceea ce priveste rapiditatea cu care se vinde un anumit articol.

Aceste informatii iti dau posibilitatea de a mentine stocuri echilibrate pentru articolele pe care le gestionezi;

Spre deosebire de raportul Analiza vechime stoc (mai jos), care arata de cat timp ai un produs in gestiune, acest raport iti arata in cate zile se vinde. Ele sunt insa corelate si ar trebui folosite impreuna pentru optimizarea stocurilor.

Acest raport se construieste pe baza catorva indicatori:

Viteza de rotatie a stocului este un indicator care aproximeaza de cate ori a fost rulat stocul in cursul unei perioade: un produs cu viteza de rotatie mare este un produs care se vinde rapid si care sta foarte putin in gestiune, generand astfel venituri pentru companie;

Durata in zile arata cat timp dureaza pana cand stocul unei companii este transformat in bani, in cursul unei perioade. Reprezinta de fapt durata in zile a unei rotatii a stocului. Produsele care au o durata in zile mare inseamna ca stau multe zile in stoc si sunt mai greu de vandut.

Evolutia stocului iti arata cum este stocul tau, la sfarsitul perioadei de analiza, raportat la cel pe care l-ai avut initial, ceea ce iti permite sa observi daca exista tendinta ca acesta sa creasca sau sa scada.

Raportul poate fi vizualizat in doua formate: Compact si Extins. A doua varianta cuprinde mai multe coloane cu informatii care nu se regasesc in varianta compacta. Exista de asemenea posibilitatea de a-l filtra dupa mai multe criterii, precum si cea de a-l exporta in format excel.

Bine de stiut

Viteza de rotatie nu indica cele mai vandabile produse, ci cele mai lichide stocuri. Este important sa stii ca acest raport este unul care se refera la stocuri si reflecta modul in care acestea sunt adaptate vanzarilor. Un produs care are vanzari foarte bune dar un stoc foarte mare poate avea o viteza de rotatie mai mica decat un produs care se vinde mai rar dar are un stoc redus;

O viteza de rotatie prea mare (contrastanta fata de restul produselor), poate insemna ca trebuie sa maresti cantitatea pe care o comanzi. In felul acesta o sa ai un stoc mai adaptat ritmului in care se vinde acel produs si eviti necesitatea de a face aceste comenzi frecvente;

Raportul te poate ajuta sa faci comenzi mult mai exacte si adaptate fiecarui produs. Durata in zile iti indica numarul de zile in care se epuizeaza stocul tau mediu, informatie pe baza careia poti evalua mult mai precis cantitatea pe care ar trebui sa o comanzi.

Pentru a avea o imagine mai complexa si completa asupra evolutiei stocurilor tale, este indicat sa folosesti acest raport in combinatie cu Analiza vechimii stocului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *