Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Avantaj sau dezavantaj daca ai angajati cu program partial?

contractele inregistrate cu timp partial

Ultimii doi ani au fost foarte bogati in modificari legislative, una dintre acestea referindu-se la plata contributiilor sociale pentru contractele inregistrate cu timp partial la nivelul salariului minim pe economie.

Sa mergem cronologic.

Baza legala care face referire la acest aspect este Ordonanta cu nr. 4/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal care a intrat in vigoare incepand cu data de 01 august 2017 si s-a aplicat incepand cu veniturile aferente lunii august 2017.

Aceasta ordonanta prevede faptul ca in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul a CAS si CASS este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS si CASS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Exista si exceptii de la prevederile de mai sus pentru persoanele care se aflau in urmatoarele situatii:

• sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;

• sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;

• sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;

• au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;

• realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Pentru ca in anul 2018 contributiile sociale CAS si CASS au trecut din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, a fost nevoie de o lamurire cu privire la angajatii care aveau contracte cu timp partial de 2h si salariu proportional cu norma de lucru, fiindca dupa toate modificarile legislative si calculele efectuate, rezulta ca acestia primesc un salariu negativ.

In vederea eliminarii acestei probleme, in data de 08.02.2018 a fost publicata in Monitorul Oficial OUG nr. 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare. Potrivit acestei OUG pentru contractele cu timp partial, angajatii vor plati contributii doar pentru venitul realizat efectiv (si nu pentru salariul minim de economie de 1.900 Ron, cum era inainte stabilit), iar restul va fi suportat de catre angajator. 

Cu siguranta, toate aceste modificari legislative au condus la numeroase intrebari pe care antreprenorii si le-au pus. 

Una dintre ele si poate cea mai importanta, ar fi aceea cu privire la rentabilitatea pe care o mai are sau nu in momentul de fata un contract individual de munca cu program partial spre deosebire de un contract individual de munca cu norma intreaga.

Vom efectua in cele ce urmeaza doua calcule comparative pentru un salariat cu norma intreaga 8h/zi si pentru un salariat cu norma partiala 4h/zi cu salariu brut minim pe economie, astfel:

Calcul norma intreaga 8h/zi:

Salariu brut – 1.900 lei

CAS (25%) – 475 lei

CASS (10%) – 190 lei

Deducere personala – 510 lei

Impozit (10%) – 73 lei

Salariu net – 1162 lei

CAM (2.25%) – 43 lei

Pentru a plati un salariu net de 1162 lei, angajatorul cheltuie 1943 lei.

Calcul norma partiala 4h/zi:

Salariu brut – 950 lei (1.900 lei / 2 = 950 lei sau 1.900 lei / 8 * 4 = 950 lei)

CAS (25%) – 238 lei

CASS (10%) – 95 lei

Deducere personala – 510 lei

Impozit (10%) – 11 lei

Salariu net – 606 lei

CAM (2.25%) – 21 lei

Diferenta CAS pana la valoarea salariului minim – 237 lei

Diferenta CASS pana la valoarea salariului minim – 95 lei

Pentru a plati un salariu net de 606 lei, angajatorul cheltuie 1303 lei

Din calculele efectuate mai sus se pot desprinde urmatoarele concluzii:

• daca angajatul se incadreaza in una dintre exceptiile privind obligativitatea achitarii contributiilor la nivelul salariului minim mentionate mai sus iar domeniul sau functia ocupata de acesta nu necesita o prezenta de 8h/zi, atunci, varianta rentabila este norma partiala;

• in cazul in care angajatul nu se incadreaza la exceptii, atunci mai rentabila este norma intreaga fiindca diferenta dintre cheltuielile pe care angajatorul le are in cazul normei intregi spre deosebire de norma partiala este relativ mica –> 1943 – 1303 = 640 lei, in conditiile in care daca nu aparea aceasta modificare legislativa, angajatorul ar fi avut cheltuieli totale cu norma partiala de 1.943 / 2 = 972 lei, in loc de 1.303 lei.

• de retinut este faptul ca in luarea unei decizii nu este suficient sa privim calculele, ci trebuie sa luam in considerare si necesitatea fortei de munca de care are nevoie societatea, respectiv de domeniul in care aceasta activeaza.

Iti reamintim faptul ca daca angajatul se incadreaza in una dintre exceptiile privind obligativitatea achitarii contributiilor la nivelul salariului minim mentionate mai sus, atunci la dosarul de personal trebuie sa existe documente justificative in acest sens, cum ar fi:

• adeverinta de la scoala/facultate cum ca angajatul este elev/student;

• document justificativ cum ca angajatul este ucenic;

• certificat medical cum ca angajatul este cu dizabilitati;

• decizie de pensionare;

• declaratie pe propria raspundere din partea angajatului din care sa rezulte ca veniturile lunare brute cumulate, realizate din salarii si asimilate salariilor in baza mai multor CIM-uri, sunt cel putin egale cu salariul minim brut pe tara garantat in plata. Aceasta se depune lunar, pe perioada in care salariatul se afla in situatia mentionata mai sus, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *