Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Beneficiile fiscale ale firmelor cu capital propriu pozitiv incepand cu 2021

Reduceri fiscale

Una dintre problemele fundamentale ale multor firme din Romania este existenta capitalurilor proprii negative, fapt care atrage dupa sine lipsa de bancabilitate si astfel, accesul redus la finantare. Propuneri pentru a rezolva aceasta situatie au mai fost initiate – un exemplu fiind cea care prevedea ca la societatile la care activul net a scazut sub jumatate din capitalul social, datoriile catre actionari sa se transforme in capital social. Aceasta propunere nu s-a mai concretizat intr-un act legislativ.

Recent (din 4 septembrie 2020), pentru a incuraja trecerea de la capitaluri proprii negative la cele pozitive, dar si cresterea incrementala a capitalurilor proprii, a fost publicat in Monitorul Oficial un act legislativ important – OUG 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative.

Aceasta ordonanta prevede acordarea unei reduceri la determinarea impozitului pe profit, impozitului pe veniturile microintreprinderilor si impozitului specific unor activitati in functie de mentinerea / cresterea capitalurilor proprii. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2021, pe perioada 2021-2025 se aplica urmatoarele masuri pentru firmele platitoare de impozit pe profit (indiferent de sistemul de declarare si plata), platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor precum si cele platitoare de impozit specific unor activitati:

  1. O reducere de 2% din impozitul datorat, in cazul in care capitalul propriu contabil (raportat in situatiile financiare anuale) in anul pentru care datoreaza impozitul, este pozitiv. Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligatia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris. Asadar, daca vorbim de o firma cu un capital social minim de 200 lei, capitalul propriu contabil trebuie sa fie cel putin 100 lei pentru a putea beneficia de reducere.
  2. daca inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent si indeplineste concomitent si conditia de la punctul 1, reducerile au urmatoarele valori:
Reducere Intervalele de crestere anuala a capitalului propriu ajustat
5% pana la 5% inclusiv
6% peste 5% si pana la 10% inclusiv
7% peste 10% si pana la 15% inclusiv
8% peste 15% si pana la 20% inclusiv
9% peste 20% si pana la 25% inclusiv
10% peste 25%

Aici este de mentionat ca modul de calcul al capitalului propriu ajustat este urmatorul :

Capitalul propriu cuprinde:

  • capital subscris varsat/capital de dotare
  • patrimoniul regiei
  • patrimoniul public
  • patrimoniul privat
  • patrimoniul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare
  • prime de capital
  • rezerva legala, statutara sau contractuala si alte rezerve constituite din profitul net ca urmare a deciziei actionarilor/asociatilor sau potrivit prevederilor legale
  • rezultatul net reportat – sold creditor, reprezentand diferenta pozitiva dintre soldurile creditoare si debitoare

Toate aceste elemente componente se regasesc in situatiile financiare anuale.

Procentul de crestere se determina dupa formula: Procentul de crestere fata de anul precedent = (Capital propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul Capital propriu ajustat inregistrat in anul precedent) x 100/ Capital propriu inregistrat in anul precedent

Incepand cu anul 2022, respectiv incepand cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2022, se va aplica o reducere de 3%, daca:

  • firma inregistreaza o crestere a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 peste nivelul urmator:
Anul pentru care datoreaza impozitul Procentul minim de crestere a capitalului propriu ajustat
2022 5%
2023 10%
2024 15%
2025 20%
  • daca indeplineste concomitent conditia prevazuta la punctul 1 de mai sus

Procentul de crestere fata de anul 2020 = (Capital propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul Capotal propriu inregistrat in anul 2020)x 100/ Capital propriu inregistrat in anul 2020

Este important de mentionat ca, in cazul in care sunt aplicabile doua sau trei din reducerile prevazute mai sus, pentru determinarea valorii reducerii, procentele corespunzatoare acestora se aduna, iar valoarea rezultata se aplica asupra impozitului. Asadar, calculul procentului de impozit in anii urmatori, va introduce un element de complexitate si va presupune intocmirea anterioara a situatiilor financiare. Acest lucru a determinat amanarea termenului de declarare si plata a impozitului pe perioada pentru care se aplica aceste prevederi. Noul termen devine data de 25 iunie 2020, inclusiv pentru platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor (pe trimestrul IV).

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *