Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Cadouri oferite angajatelor de 8 martie?

8 martie

Cum prima luna de primavara a sosit, angajatorii se gandesc sa ofere salariatelor diferite cadouri in semn de apreciere, cu ocazia datei de 8 martie, ziua internationala a femeii.

Ce costuri presupune acest lucru din punct de vedere fiscal ?

Impozit pe venitul din salarii

In ceea ce priveste impozitul pe veniturile de natura salariala, la articolul 76 alin. (4) punctul a) din Codul fiscal, este mentionat faptul ca nu sunt impozabile ?cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, nu depaseste 150 lei?.

Contributii sociale

In ceea ce priveste contributiile sociale, la articolul 142 punctul b) din Codul fiscal este mentionat faptul ca nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale ?cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, nu depaseste 150 lei?.

Din cele prevazute in Codul Fiscal rezulta faptul ca nu sunt considerate avantaje in natura, cadourile oferite de angajator salariatelor cu ocazia zile de 8 martie si nu intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile de natura salariala si a contributiilor sociale, daca sumele cheltuite cu o salariata nu depasesc suma de 150 de lei.

Angajatorul poate decide care este tipul de cadou pe care sa-l faca angajatelor.

Acesta poate fi de forma:

  • bani;
  • bunuri;
  • tichete cadou.

Pe de alta parte, o alta conditie necesara de indeplinit de catre angajator este cea cu privire la mentionarea in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca a faptului ca se vor acorda aceste cadouri.

Atentie! Pentru sumele care depasesc valoarea de 150 lei/persoana, vor trebui suportate contributiile sociale (CAS – 25%; CASS – 10%; CAM – 2.25%) si impozitul pe venit ? 10%.

In ceea ce priveste deductibilitatea la determinarea impozitului pe profit trebuie sa tinem cont de dispozitiile art. 25 alin.  (3) punctul b) din Codul Fiscal si anume ca au deductibilitate limitata urmatoarele cheltuieli:

b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului Muncii.

Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:

1. ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;

2. cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: crese, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;

3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;

4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern.

In mod normal, angajatorul va trebui sa intocmeasca un tabel nominal cu toate salariatele care vor primi cadou de 8 martie in care sa mentioneze forma cadoului oferit si valoarea acestuia.

Monografie contabila achizitie si acordare tichete cadou de 8 martie:

  • Achizitie tichete cadou in baza facturii emise de catre societatea distribuitoare:

% = 401 ?Furnizori?

5328 ?Alte valori?

628 ?Alte ch. cu serviciile executate de terti?

4426 ?TVA deductibila?

  • Plata facturii:

401 ?Furnizori? = 5121 ?Conturi la banci in lei? / 5311 ?Casa in lei?

  • Acordarea tichetelor cadou salariatelor:

6458 ?Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala? = 5328 ?Alte valori?

Monografie contabila acordare bunuri cadou de 8 martie:

  • Achizitie bunuri cadou in baza facturii primite:

% = 401 ?Furnizori?

6458 ?Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala?

4426 ?TVA deductibila?

  • Plata facturii:

401 ?Furnizori? = 5121 ?Conturi la banci in lei? / 5311 ?Casa in lei?

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *