Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Conta

SmartBill Conta: Calculul impozitului pe profit

Impozit profit contabilitate

SmartBill Conta are cateva facilitati care te ajuta sa gestionezi o tema fiscala importanta si mereu de actualitate: impozitul pe profit. Acestea sunt:

  • Gestionarea cheltuielilor nedeductibile si a veniturilor neimpozabile prin posibilitatea definirii lor in etapa de inregistrare a documentelor (facturi/achizitii, registru de casa, jurnal de banca, deconturi, note contabile diverse sau note repetitive)
  • Calculul automat si inregistrarea impozitului pe profit, printr-o functionalitate dedicata, care este transparenta si flexibila
  • Pastrarea istoricului de calcule si reflectarea lor intr-un raport special (Registrul de evidenta fiscala), de unde poti oricand sa revezi calcule mai vechi. Astfel, vei avea mereu la indemana informatia fiscala in acelasi loc cu cea contabila, iar acestea vor fi mereu corelate, fara sa mai fie nevoie sa pastrezi evidente externe (ex. calcule in excel, etc.)

Gestionarea cheltuielilor nedeductibile si a veniturilor neimpozabile

La inregistrarea documentelor (facturi de vanzari/achizitii, registru de casa, jurnal de banca, deconturi, note contabile diverse sau note repetitive) se pot defini cheltuieli nedeductibile si venituri neimpozabile, care se vor reflecta mai tarziu in calculul impozitului pe profit.

Astfel, la orice inregistrare de venit, se poate defini tipul venitului: impozabil sau neimpozabil. In mod implicit, toate veniturile sunt impozabile.

Iar la orice inregistrare de cheltuiala, se poate defini tipul cheltuielii: deductibila, nedeductibila sau 50% nedeductibila. In mod implicit, toate cheltuielile sunt deductibile.

Apoi, in Fisa de cont, se pot aplica filtre pentru a vedea cheltuielile nedeductibile sau veniturile neimpozabile, pe o anumita perioada, pe un cont, grupa, serie sau clasa de conturi.

Calculul impozitului pe profit

Poti sa faci calculul impozitului pe profit direct in aplicatie, printr-o functionalitate dedicata, care este transparenta si flexibila.

Calculul este structurat in 3 sectiuni:

Se vor afisa totalul veniturilor impozabile si neimpozabile, respectiv totalul cheltuielilor deductibile si nedeductibile. Fiecare categorie (venituri sau cheltuieli) poate fi afisata detaliat pe conturi, prin apasarea optiunii Extinde categoria. Extinzand fiecare categorie, se poate analiza in detaliu fiecare cheltuiala si venit si se poate vizualiza suma deductibila/neimpozabila. Veniturile neimpozabile, respectiv cheltuielile nedeductibile, sunt preluate in mod automat, conform inregistrarilor, dar pot fi modificate manual, daca este cazul.

Limita maxima deductibila a cheltuielilor de protocol si cheltuielile de protocol nedeductibile, ce depasesc aceasta limita, sunt calculate in mod automat:

Pornind de la rezultatul contabil se for face ajustarile necesare pentru a ajunge la rezultatul fiscal si apoi la impozitul pe profit aferent. Calculul impozitului pe profit continua cu urmatoarele subsectiuni (care sunt personalizabile si se pot completa manual, daca este cazul):

  • Venituri
  • Cheltuieli
  • Calcul impozit (cu subsectiunile aferente)
  • Elemente similare veniturilor
  • Elemente similare cheltuielilor
  • Deduceri fiscale (ex. amortizarea fiscala, rezerva legala deductibila, cheltuieli cu dobanda si diferente de curs raportate)
  • Pierderi fiscale de recuperat din anii precedenti

Dupa ce sunt completate, rezultatele fiscale din anii precedenti vor fi memorate si reluate in calculele de urmatoare.

Valoarea sponsorizarilor deductibile se calculeaza automat, pe baza datelor existente in contabilitate. Calcul de impozit pe profit a fost actualizat in SmartBill Conta, conform celor mai recente modificari legislative (Legea 156/2019). Incepand cu Septembrie 2019 si orice perioada ulterioara, pentru determinarea limitei legale a sponsorizarilor deductibile, procentul folosit la inmultirea cu cifra de afaceri va fi de 0.75% (anterior era 5). Calculul detaliat al sponsorizarilor deductibile se poate vedea punand cursorul pe iconita de info de langa suma din dreptul lor. Calculele aferente perioadelor anterioare Septembrie 2019 folosesc in continuare procentul de 5 chiar si daca le actualizezi.

La salvarea calculului, se va genera automat nota contabila 691=4411 cu valoarea impozitului pe profit de inregistrat.

Rezultatele calculelor de impozit pe profit se pot vedea in raportul Registru de evidenta fiscala, de unde se pot si modifica sau sterge calcule deja salvate.

Registrul de evidenta fiscala

In acest registru sunt afisate toate calculele de impozit pe profit si calculele de impozit micro salvate, in ordine invers cronologica. Din coloana Actiuni, poti vizualiza orice calculul, iar cel mai recent calcul poate fi modificat sau sters. Tot de aici poti adauga un nou calcul, fie de impozit pe profit, fie de impozit micro.

Astfel, ai in aplicatie istoricul calculelor efectuate, pe care le poti accesa oricand. Astfel, vei avea mereu la indemana informatia fiscala in acelasi loc cu cea contabila, iar acestea vor fi corelate, fara sa mai fie nevoie sa pastrezi evidente externe (ex. calcule in excel, etc.)

Declararea impozitului pe profit in D100

Dupa salvarea calculului (si inregistrarea implicita a notei contabile aferente), se va putea declara impozitul pe profit rezultat in Declaratia 100, disponibila in meniul Declaratii.

Dupa selectarea perioadei aferente declaratiei si apasarea butonului Actualizeaza, impozitul pe profit va fi preluat pe prima pozitie din declaratie. In cazul in care mai sunt si alte obligatii de declarat, le putem adauga cu ajutorul butonului + semnalat in imagine.

calcul-impozit-profit-smartbill

Pentru validare si semnare electronica, si aceasta declaratie este supusa aceleasi proceduri ca si celelalte din aplicatie, si anume descarcarea fisierului XML si preluarea lui in aplicatia DUK Integrator.

Daca vrei sa vezi mai multe tutoriale despre SmartBill Conta intra pe canalul nostru de Youtube.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *