Intrebari din Domeniu

Poate o persoana fizica sa fie asigurata in sistemul de sanatate?

calitatea de asigurat

Aceasta este o intrebare foarte des intalnita in practica. Exista cateva situatii in care o persoana fizica poate obtine calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate:

1. Daca este angajat al unei societati:

Orice persoana fizica ce are calitatea de angajat al unei societati cu contract individual de munca este automat asigurata in sistemul public de sanatate, fiindca acesta plateste taxe si contributii sociale la buget.

Obligatia de a declara si plati contributiile sociale ii revine angajatorului prin retinere la sursa.

2. Daca depune declaratia unica si plateste CASS:

Persoana fizica ce nu realizeaza venituri se poate asigura, optional, in sistemul public de sanatate prin completarea si depunerea declaratiei unice. 

Aceasta persoana va datora CASS (10%) pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime pe economie, adica pentru anul 2019 suma de 1.248 lei/an, conform art. 180 alin. (3) din Codul Fiscal.

Reamintim faptul ca, anul acesta, declaratia unica se poate depune pana la data de 31 iulie 2019.

3. Daca este coasigurat:

Persoanele asigurate la sanatate in sistemul public au posibilitatea de a lua in intretinere membrii ai familiei (sot, sotie, parinti) care nu realizeaza venituri proprii. Acestia din urma dobandesc calitatea de coasigurati si vor avea acces la aceleasi servicii medicale precum o alta persoana asigurata in acest sistem.

In acest sens, angajatul trebuie sa pregateasca cateva documente pe care sa le prezinte angajatorului:


• declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
• copie dupa actul de identitate al persoanei coasigurate;
• copia actului care atesta relatia de rudenie intre salariat si coasigurat (certificat de casatorie; certificat de nastere; etc);
• o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii.

4. Alte situatii in care o PF are calitatea de asigurat la sanatate:

Urmatoarele categorii de persoane fizice au calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate, insa sunt exceptate de la plata CASS (art. 154 din Codul Fiscal):


• copiii pana la 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti, studentii-doctoranzi;
• tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului;
• persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura;
• persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006;
• bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pana la vindecarea respectivei afectiuni;
• femeile insarcinate si lauzele;
• PF care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;
• PF care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
• PF care se afla in concedii medicale, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale;
• persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj sau alte drepturi de protectie sociala;
• persoanele care se afla in concediu de acomodare, in concediu pentru cresterea copilului;
• PF care beneficiaza de ajutor social;
• persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv, persoanele retinute, arestate sau detinute care se afla in centrele de retinere si arestare preventiva organizate in subordinea MAI, precum si persoanele care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de libertate, respectiv persoanele care se afla in perioada de amanare sau de intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate;
• strainii aflati in centrele de cazare in vederea returnarii ori expulzarii, precum si pentru cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se afla in timpul procedurilor necesare stabilirii identitatii si sunt cazati in centrele special amenajate;
• personalul monahal al cultelor recunoscute;
• persoanele cetateni romani, care sunt victime ale traficului de persoane, pentru o perioada de cel mult 12 luni;
• voluntarii care isi desfasoara activitatea in cadrul serviciilor de urgenta voluntare, in baza contractului de voluntariat;
• PF pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor in baza CIM incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 (perioada 01.01.2019 – 31.12.2028).

Atentie! Persoanele fizice de la punctul 4 pana la punctul 16 din enumerarea de mai sus , daca realizeaza veniturile prevazute la art. 155 din CF, vor datora CASS, conform regulilor specifice fiecarei categorii de venituri.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Deducerea TVA de pe documentele de achizitie – 9 lucruri bine de stiut

Intrebari din Domeniu

Obligatiile legate de contabilitatea firmei pentru administratori

Conta

Condica de prezenta in SmartBill Conta

Intrebari din Domeniu

Inregistrarea in scop de TVA – obligatii si optiuni

avatar
25 Discutii
37 Raspunsuri la discutie
6 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
27 Autorii comentariilor
SIRBU DUMITRU VIORELUrsache MirunaSirbuOlgaIlina Constantin Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
BORDEA
Vizitator
BORDEA

Punctul 2 este eronat. Calitatea de asigurat la sistemul de sanatate se dobandeste pentru persoanele fara venituri- daca depun Declaratia UNICA si datoreaza 6 luni de contributie de sanatate la nivelul salariul minim. Adica pentru 2019, suma de achitat este de 1248lei. Mai mult, calitatea de asigurat se obtine din momentul depunerii declaratiei unice cu aceasta suma- nu din momentul platii. Termenul de plata pentru sanatate este 15.03.2020, daca nu ma insel. Cod FISCAL: ART. 180 – (3) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) lit. b) datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, pentru 12 luni, la o bază de… Citeste mai mult »

Prenume
ALINA
Ursache Miruna
Administrator

Buna Alina,

Multumim pentru semnalarea erorii, greseala a fost corectata.

In articol nu s-a mentionat faptul ca persoana fizica va detine calitatea de asigurat din momentul efectuarii platii, ci ca noul termen pana la care de poate depune declaratia unica in anul 2019 este data de 31 iulie 2019.

Asa cum mentionati si dumneavoastra, contributia CASS se poate achita pana la data de 15.03.2020 (15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia).

O zi placuta!

Onisei
Vizitator
Onisei

Orice persona fizica cu calitatea de angajat cu CIM este automat asigurat deoarece este declarat in D112 și i se calculează și retine contribuția pentru sănătate . Dar in cazul in care angajatorul întârzie plata acestei contribuții angajatul mai are calitatea de asigurat la CASS?

Prenume
Vio
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Consideram ca pe perioada in care o persoana este salariata cu documente legale, nicio alta entitate nu o poate considera ca neasigurata, iar in situatia in care angajatorul nu i-a platit la timp contributiile la sanatate, acea persoana nu are afectata calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate.

Este strict raspunderea angajatorului.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Ilina Constantin
Vizitator
Ilina Constantin

Buna ziua,

Exista vreun temei legal pentru ce ati spun mai sus, intrucat spitalul unde am facut analizele spune ca nu sunt asigurat, desi am contract individual de munca ?
E adevarat ca, angajatorul nu a platit contributia de asigurari sociale de sanatate pe ultima luna.

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Salariatii apar asigurati in baza de date exclusiv pe baza raportarilor efectuate de catre angajatori catre ANAF si ulterior, retransmise de catre ANAF casei de asigurari de sanatate. Daca sunteti declarat ca asigurat la o casa de asigurari de sanatate, este necesar sa va adresati acestei institutii, in vederea identificarii pe CUI si CNP a erorilor de transmitere/intocmire a D112 (fie cu adeverinta de salariat, fie cu D112). Pentru verificare, accesati aici: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html Pe de alta parte, puteti consulta O 3903/2018 care descrie procedura de comunicare intre ANAF si Casa de sanatate. Potrivit acesteia, comunicarea se face zilnic,… Citeste mai mult »

titel
Vizitator
titel

am va rog o intrebare la care nimeni nu mi-a raspuns ; nu am nici o forma de venit si nu vreau asigurare de sanatate ,ma obliga statul roman in 2018 si 2019 sa platesc ceva , ca pina in 2017 abia acum s-a dat amnistie !

Prenume
stefan
titel
Vizitator
titel

v am rugat ieri si vad ca mi-ati sters intrebarea : daca nu am venit si nu vreau asigurare medicala ,sunt obligat sa platesc cass- adica vreo suma catre statul roman ? de ce nimeni (inclusiv dvs) nu raspunde la o asemenea intrebare ?

Prenume
stefan
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Pentru a raspunde intrebarii adresate, va rog sa notati ca legislatia in vigoare nu impune plata CASS atat timp cat dumneavoastra nu realizati venituri si nu solicitati optional plata acestei contributii in vederea dobandirii calitatii de asigurat. In ceea ce priveste mesajele suplimentare trimise, as dori sa va informez ca intervalul orar in care suntem activi este de 9-18, de luni pana vineri, iar raspunsurile de specialitate sunt furnizate de colaboratorii nostri, experti contabili, in ordinea in care sosesc intrebarile. De asemenea, acest blog constitue o sursa de informatie de calitate si gratuita, pe care ne dorim sa… Citeste mai mult »

titel
Vizitator
titel

chiar cer scuze daca am avut comentarii jignitoare dar probabil datorita browserului la un moment dat intrebarea mea nu mai aparea deloc ca si cind a fost stearsa , scuze vad ca mi-ati raspuns si aveti respectul meu inca o data cu scuzele mele, foarte multi au fost mat si nu au reusit sa raspunda , referitor la raspuns multumesc mult dar am o mare dilema -am intrebat la mai multe entitati-experti contabili etc odata si cu parerea dvs am un bilant de 50%-50% adica jumatate sustin ca nu trebuie platit nimic jumatate ca plata ar fii obligatorie conform unei… Citeste mai mult »

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Multumesc mult, apreciez si va asigur ca suntem aici pentru a va usura activitatea. Pentru a raspunde intrebarii adresate, va informam ca in perioada 01.07.2015 – 31.12.2017 s-a dat amnistie fiscala cf. art. 2 din OUG nr. 31/2019, iar pentru perioada 01.01.2018 – prezent va putem ajuta cu baza legala din care se deduce faptul ca daca nu aveti venituri, legea nu va obliga sa achitati CASS, ci va da doar optiunea (“pot opta”) de a va asigura, daca doriti acest lucru. Conform art. 180 alin. (1) din Codul Fiscal (SECTIUNEA a 10-a), Contributia de asigurari sociale de… Citeste mai mult »

Perta
Vizitator
Perta

Bună ziua. Am și eu o întrebare fiul meu are 28 de ani nu are nici un venit,cum a fost internat de urgență în spital. Cum pot să-i fac asigurare de sănătate și cât mai costă? Vă mulțumesc anticipat

Prenume
Elena
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Elena, Daca persoana nu incaseaza nicio forma de venit, insa doreste sa se asigure in sistemul national de sanatate atunci poate opta pentru: – coasigurare (am mentionat in articol la ce se refera acest aspect); – prin depunerea declaratiei unice si plata CASS (10%) pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime pe economie, adica pentru anul 2019 suma de 1.248 lei/an, conform art. 180 alin. (3) din Codul Fiscal. Persoanele neasigurate, care beneficiaza de pachetul minimal de servicii medicale, suporta integral costurile pentru investigatiile paraclinice recomandate si tratamentul prescris de medicii de… Citeste mai mult »

Ghitulete
Vizitator
Ghitulete

Buna ziua,
As dori sa stiu daca o persoana poate fi coasigurata (sotie al carei sot este pensionar) daca a primit in luna august 2018 suma de 200 lei pentru arenda teren, suma pentru care s-a platit contributia de sanatate.

Prenume
Elena
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

O persoana poate fi coasigurata de o alta persoana asigurata in sistemul public de sanatate si care are calitatea de angajat la o societate.

Documentele care trebuie prezentate angajatorului de catre persoana asigurata sunt enumerate in articol.

Sotul pensionar are si calitatea de angajat intr-o entitate?

O zi placuta!

Ghitulete
Vizitator
Ghitulete

Buna ziua,
Sotul (83 ani) nu este decat pensionar iar sotia (75 ani) nu are pensie, insa, a primit pentru un teren arendat suma de 200 lei in luna august anul trecut.
Doresc sa stiu daca singura solutie este sa plateasca asigurarea de sanatate intrucat nu poate renunta la contractul de arenda inca 6 ani.
Multumesc!

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Contributia la CASS se datoreaza doar daca depasiti plafonul de 12 salarii minime pe economie. Pentru anul 2019 plafonul este de 24.960 lei (2.080 lei/luna x 12 luni). Asadar, la suma de 200 lei care este sub plafon nu datorati CASS.

Zi frumoasa!

Giurge
Vizitator
Giurge

Buna ziua . O persoana care este coasigurat al sotului , si isi deschide un PFA , momentan fara venituri , m-ai poate fi coasigurat sau pentru a fi asigurat in continuare la sanatate trebuie sa bifeze in declaratia unica 2019 ca doreste sa fie asigurat si va plati suma de 1248 lei / an? Multumesc .

Prenume
Monica
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Monica,

O persoana poate fi coasigurata de o alta persoana asigurata doar daca nu realizeaza venituri.

In momentul in care veti avea venituri, insa acestea nu depasesc plafonul a 12 salarii minime pe economie, puteti opta pentru a depune declaratia unica si a plati CASS – 6 luni * 2080 lei * CASS (0.1) = 1.248 lei.

O zi placuta!

Ileana
Vizitator
Ileana

Buna seara,
In sector 3 Bucuresti unde se poate platit CASS daca persoana nu realizeaza venituri ? Trebuie completata declaratia 604?

Prenume
Dudescu
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Daca persoana nu realizeaza venituri si doreste sa fie asigurata la sanatate, aceasta poate opta pentru depunerea declaratiei unice si plata CASS prin optiune (se poate depune online sau la ghiseu). Prin intermediul acestei declaratii unice s-au reunit mai multe declaratii, inclusiv declaratia 604.

O zi placuta!

Doina
Vizitator
Doina

Buna ziua,
Sunt angajata si am obtinut in 2018 venituri din bursa, dar care nu depasesc 22800 lei. Am intrat pe site-ul ANAF sa depun declaratia, si desi am venituri sub plafon ,nu -mi valideaza declaratia daca nu accept plata CASS. Ma puteti lamuri, va rog?
Multumesc!

Prenume
Mihaila
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Acest tip de castig (venituri din bursa) se declara in declaratia unica in vederea achitarii impozitului de 10%.
Sectiunea CASS nu trebuie completata decat daca castigul a depasit plafonul de 22.800 lei (valabil pentru anul 2018, cand au fost incasate veniturile).

In mod normal, declaratia ar trebui sa se poata valida daca sunt respectate cele mentionate mai sus. Nu ne putem da seama care ar putea fi problema, eventual puteti solicita ajutorul unui membru de la asistenta tehnica ANAF.

O zi placuta!

Tanasa
Vizitator
Tanasa

Buna ziua! In prezent sunt in preaviz intr-o multinationala deoarece urmeaza sa plec din tara. Ultima mea zi de contract va fi in data de 12 august. Intentionez sa imi platesc contributia pentru a-mi pastra calitatea de asigurat in sistemul de sanatate pana imi voi gasi un loc de munca in tara in care urmeaza sa ma mut, dar nu stiu cum ar trebui sa procedez in acest caz. Din ce m-am informat am aflat ca declaratia unica se poate depunde pana in data de 31 iulie (adica maine). Nu stiu totusi daca am dreptul sa o depun momentan deoarece… Citeste mai mult »

Prenume
Mihaela Ioana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Declaratia unica se poate depune si ulterior datei de 30 iulie. Mai precis, declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.

Zi frumoasa!

Georgia
Vizitator
Georgia

Buna ziua, ma intereseaza sa stiu ce se intampla daca am depasit termenul de 31.07.2019 pentru a depune declaratia unica si doresc sa ma asigur optional, in conditiile in care nu inregistrez nici un venit.
Multumesc!

Prenume
P
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Georgia,

Va puteti asigura optional la sanatate oricand in cursul anului, pentru o perioada fixa de 12 luni, incepand cu luna depunerii declaratiei.

Zi frumoasa!

Constantinescu
Vizitator
Constantinescu

Buna ziua,

M-am intors de curand in tara si as dori sa-mi activez cardul de sanatate, pentru a beneficia de asigurare medicala.
Plata retroactiva va fi de 1.248 lei? .. din alte articole intelesesem ca se face pe 6 luni.
De asemenea, unde trebuie efectuata aceasta si de ce documente as avea nevoie?

Va multumesc!

Prenume
Iulia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Iulia,

Activarea cardului de sanatate trebuie discutata cu medicul dumneavoastra de familie. Pentru a deveni asigurat, trebuie sa depuneti declaratia unica. Va puteti asugura oricand la sanatate in cursul anului, pe o perioada de 12 luni, incepand cu luna depunerii declaratiei. Termenul de plata a CASS este 15 martie a anului urmator depunerii declaratiei.

Zi frumoasa!

Iulia
Vizitator
Iulia

Multumesc mult pentru raspuns, Miruna. O zi frumoasa in continuare!

Paduraru
Vizitator
Paduraru

Daca am lucrat din 1990 pana in data de 31.07.2019,iar in luna august am fost in concediul fara plata ,mai beneficiez de asigurare de sanatate ?
Daca da ,si pana cind ?
In cazul ca nu mai gasesc de lucru.

Prenume
Gicu
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Potrivit OUG nr. 8 din 22 februarie 2018, privind reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii, in cazul persoanelor care nu mai fac dovada platii contributiei, calitatea de asigurat inceteaza dupa 3 luni de la ultima plată a contributiei. Prin exceptie, pentru persoanele care au avut calitatea de salariat, termenul de 3 luni se
calculează de la data incetarii raporturilor de munca/serviciu.

Odata cu incetarea calitatii de asigurat, aceste persoane beneficiaza de servicii medicale in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale.

Zi frumoasa!

Bodnarescu
Vizitator
Bodnarescu

Da

Prenume
Ionel
Muntean
Vizitator
Muntean

Buna ziua

După concediul creștere copil, am hotărât sa nu ma reîntorc la locul de munca , apoi am rămas însărcinată cu bebe 2, urmează sa nasc in luna Septembrie intr-un spital de stat și nu sunt asigurata sau coasigurata. Am înțeles de la pct-ul 4 ca nu trebuie sa plătesc pt a fi asiguarata . Trebuie completat ceva? Sau pur și simplu ma prezint la spital cu cardul de sănătate – neasigurat ?
Va mulțumesc

Prenume
Roxana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Chiar daca nu sunteti angajata, in baza art. 154 din Codul fiscal sunteti in categoria de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Va recomandam sa discutati acest aspect cu medicul de familie si eventual la spital, pentru a stabili ce documente trebuie sa furnizati.

Zi frumoasa!

Muntean
Vizitator
Muntean

Va mulțumesc . Cineva îmi spunea ca trebuie sa plătesc asigurarea pe 6 luni in urma. Se poate?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Art. 154 alin. g) mentioneaza ca persoanele insarcinate figureaza in categoria de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Aceasta inseamna ca nu trebuie sa platiti CASS. Desigur, daca in situatia dumneavoastra ati realiza venituri din salarii, activitati independente, din asocierea cu o persoana juridica, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din activitati agricole sau din alte surse, pentru acestea ati datora contributia de asigurari sociale de sanatate, conform regulilor specifice fiecarei categorii de venituri.

Zi frumoasa!

Muntean
Vizitator
Muntean

Am reușit , cu adeverința medicală și copia de buletin la casa de asigurări.
Va mulțumesc pt informații !

Ursache
Vizitator
Ursache

Buna ziua
Am și eu o întrebare : nu dețin calitatea de asigurat și am fost diagnosticata cu diabet zaharat de tip 2 . Pentru a beneficia de tratament gratuit mi s-a spus ca trebuie sa merg la casa de sanatate sa plătesc “ ceva” ca sa ma înregistreze in programul național pentru diabet. Am înțeles din cele prezentate de Dvs ca nu trebuie sa achit nimic conform ART 154 cod fiscal. Va rog sa-mi Spune-ți clar dacă chiar trebuie sa plătesc ceva și care sunt pașii de urmat deoarece starea mea este destul de gravă. Va multumesc

Prenume
Marilena
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Marilena,

Din pacate, nu cunoastem daca afectiunea dumneavoastra figureaza la pct. f) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni.

De aceea va rugam sa va adresati Casei de asigurari de santate de care apartineti, acolo va vor putea da informatiile de care aveti nevoie.

Va dorim sa rezolvati rapid!

Zi linistita!

rusu
Vizitator
rusu

buna ziua . am fost angajata pana i luna mai 2019 . acum in luna august am depus declaratia unica . am virat catre sanatate 250 lei on line pe care m-i i.a dat inapoi . ce sa fac . ce e ineregula

Prenume
nicoleta
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Zi frumoasa!

Cinca
Vizitator
Cinca

Buna ziua,
Sunt angajata la o societate incepand cu anul 2016. In anul 2018 in perioada ian-martie am fost in CFS. Incepad cu luna aprilie 2018 si pana in prezent nu am mai avut intreruperi, dar la Casa de Asigurari de Sanatate figurez ca persoana neasigurata. Cele 3 luni de suspendare au condus la scoaterea mea din categoria de asigurat? Nu trebuia sa imi recapat categoria de asigurat incepand cu luna aprilie 2018?

Multumesc!

Prenume
Adina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Incepand cu data reluarii activitatii ar trebui sa figurati activa in evidentele CASS. Puteti verifica aici situatia: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html

Zi frumoasa!

Lazau
Vizitator
Lazau

Buna ziua. Am și eu o problema de elucidat în privința calității de asigurat fiind persoana fizică fara venituri până la data de 6 martie 2019 data la care am intrat în pensie de boala. Anul trecut adica 2018 la data de 30 noiembrie mi-a încetat contractul cu casa de sănătate încheiat la 1 decembrie 2017 până în 30 noiembrie 2018. In 4 decembrie 2018 m-am prezentat la organele fiscale ANAF pentru a-mi reînnoi calitatea de asigurat fiind inca la data aceea persoana fizica fara venituri. Mi s-a spus că nu pot să fac nimic și nu pot depune nici… Citeste mai mult »

Prenume
Emilia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Ne pare rau ca sunteti in acesta situatie. Din pacate, nu va putem oferi o solutie la aceasta speta. Va recomandam sa intocmiti o adresa oficiala atunci cand va adresati institutiilor statului si sa nu va multumiti cu recomandarile verbale. In scris, veti primi o instiintare oficiala care va putea fi ulterior utilizata in rezolvarea diferitelor situatii.

Zi linistita!

Grigor
Vizitator
Grigor

Bună ziua, am si eu o nelamurire, sotul meu este in concediu de crestere a copilului, pana acuma am fost coasigurata dupa el iar acuma nu mai sunt, si sunt insarcinata cu bebe 2 ca sa pot sa beneficiez de analize gratuite ce trebuie sa fac , trebuie sa imi platesc eu asigurarea? Am vazut ca ati specificat ca femeile insarcinate nu trebuie sa plateasca dar la noi nici medicul de familie nu vrea sa imi de-a bilet de trimitere pentru ca nu sunt asigurata ce e de facut?

Prenume
Ionita
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Va putem indica un articol de lege din Codul Fiscal care va poate ajuta in acest sens: art. 154 alin. (1) litera g) – “Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate: g) femeile insarcinate si lauzele”,

precum si art. 154 alin. (2) – “Persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la alin. (1) lit. d) – p) daca realizeaza veniturile prevazute la art. 155, pentru acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, conform regulilor specifice fiecarei categorii de venituri.

Zi frumoasa!

Rox
Vizitator
Rox

Bună ziua. Aș vrea să știu dacă un angajat al unui srl beneficiază de asigurare de sănătate din prima zi a contractului de munca?

Prenume
Pbn
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Sigur, un angajat cu CIM este automat asigurat la sanatate, fiindca se platesc contributii sociale in acest sens.

Zi frumoasa!

Achimescu
Vizitator
Achimescu

Buna ziua,

Fiul meu este cetatean roman, are 23 de ani si a fost admis ca student masterand in Elvetia. Studiile vor dura doi ani. Este scutit de plata asigurarilor de sanatate, ca orice student roman care urmeaza cursurile unei Universitati din Romania? Cum va face dovada ca e student in strainatate, va trebui sa aduca o adeverinta?

Prenume
Dana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Dana,

Din textul legii nu este clar daca pot beneficia de asigurare si studentii care nu sunt inregistrati la o institutie de invatamant acreditata in Romania. Va trimitem un link util http://www.cnas.ro/casmb/page/obtinerea-calitatii-de-asigurat-adeverintei-de-asigurat.html si recomandarea de a contacta Casa de asigurari de sanatate de care apartineti.

Zi frumoasa!

Achimescu
Vizitator
Achimescu

Multumesc pentru raspuns! Da, in textul legii nu se specifica daca studentii urmeaza cursurile unei Universitati din Romania sau alta tara Europeana. Am intrebat la Casa de asigurari de sanatate de care apartinem si ne-au spus ca nu beneficiaza de asigurare, dar ca nici ei nu sunt siguri. Insa eu consider ca daca legea nu specifica clar, ci spune doar de calitatea de student, atunci nu ar trebui sa se faca diferenta. Fiul meu si alti multi cetateni romani urmeaza cursurile unei Universitati de prestigiu, acreditata in Europa, recunoscuta de statul roman. Ar trebui sa beneficieze si ei de aceleasi… Citeste mai mult »

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Si noi apreciem ca nu ar trebui sa se faca diferenta. Credem totusi ca ar fi bine sa intocmiti o adresa oficiala la care sa primiti raspuns inscris de la Casa de asigurari de sanatate.

Zi frumoasa!

Dan
Vizitator
Dan

Asigurarea medicala un Elvetia este obligatorie si privata, inclusiv pentru studentii straini. Fiul dvs sa mearga la serviciul sociial al institutiei de invatamant sa’i indice o casa de asigurare ieftina pt studenti. Nu sunt acceptate asigurari din Romania acolo.

Iancu
Vizitator
Iancu

Buna ziua. Am o întrebare – cum va plăti o persoana care nu are venit și nu este asigurat și nici coasigurat și nici o alta persoana de gr 1 care sa îl asigure fiind internat in regim de urgentă in cardiologie- Multumesc

Prenume
Stan
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Va recomandam sa verificati intai daca persoan respectiva nu se afla in situatia de a fi scutita de plata contributiei. In caz contrar, va recomandam sa va adresati casei de asigurari de sanatate.

Zi frumoasa!

Olga
Vizitator
Olga

Buna ziua,

Am depus declaratia unica (online) ca persoana fara venituri. Cerearea a fost validata si mi-a venit recipisa. Care sunt pasii urmatori pentru a obtine statut de persoana asigurata. Mentionez ca nu sunt in tara si as vrea sa fac totul online. Multumesc.

Prenume
Botnaru
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Asa cum mentionam in articol, persoana fizica ce nu realizeaza venituri se poate asigura, optional, in sistemul public de sanatate prin completarea si depunerea declaratiei unice. Trebuie sa bifati in declaratie aceasta optiune privind CASS.
Calitatea de asigurat se dobandeste prin depunerea declaratiei unice.

Zi frumoasa!

Sirbu
Vizitator
Sirbu

Buna ziua. Fiica mea nu realizeaza venituri si i-am completat declarația unică în luna aprilie 2019 plătind suma de 1248 ron. Intrebarea este: aceasta suma este contribuția pe 1 an de zile sau pe 6 luni? Multumesc anticipat.

Prenume
Dumitru-Viorel
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Art. 180 alin. (3) din Codul fiscal arata ca (3) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. b) si c) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei prevazute la art. 174 alin. (3), indiferent de data depunerii acesteia.

Asadar, contributia este pentru 12 luni, doar baza de calcul este stabilita la 6 salarii minime brute.

Zi frumoasa!

SIRBU DUMITRU VIOREL
Vizitator
SIRBU DUMITRU VIOREL

Multumesc frumos!