Intrebari din Domeniu

Poate o persoana fizica sa fie asigurata in sistemul de sanatate?

calitatea de asigurat

Publicat in 27-03-2019 - Actualizat in 25-02-2020

Aceasta este o intrebare foarte des intalnita in practica. Exista cateva situatii in care o persoana fizica poate obtine calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate:

1. Daca este angajat al unei societati:

Orice persoana fizica ce are calitatea de angajat al unei societati cu contract individual de munca este automat asigurata in sistemul public de sanatate, fiindca acesta plateste taxe si contributii sociale la buget. Obligatia de a declara si plati contributiile sociale ii revine angajatorului prin retinere la sursa.

2. Daca depune declaratia unica si plateste CASS:

Persoana fizica ce nu realizeaza venituri se poate asigura, optional, in sistemul public de sanatate prin completarea si depunerea declaratiei unice. Aceasta persoana va datora CASS (10%) pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime pe economie, adica pentru anul 2019 suma de 1.248 lei/an, conform art. 180 alin. (3) din Codul Fiscal. Reamintim faptul ca, anul acesta, declaratia unica se poate depune pana la data de 31 iulie 2019.

3. Daca este coasigurat:

Persoanele asigurate la sanatate in sistemul public au posibilitatea de a lua in intretinere membrii ai familiei (sot, sotie, parinti) care nu realizeaza venituri proprii. Acestia din urma dobandesc calitatea de coasigurati si vor avea acces la aceleasi servicii medicale precum o alta persoana asigurata in acest sistem. In acest sens, angajatul trebuie sa pregateasca cateva documente pe care sa le prezinte angajatorului:

 • declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
 • copie dupa actul de identitate al persoanei coasigurate;
 • copia actului care atesta relatia de rudenie intre salariat si coasigurat (certificat de casatorie; certificat de nastere; etc);
 • o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii.

4. Alte situatii in care o PF are calitatea de asigurat la sanatate:

Urmatoarele categorii de persoane fizice au calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate, insa sunt exceptate de la plata CASS (art. 154 din Codul Fiscal):

 • copiii pana la 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti, studentii-doctoranzi;
 • tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului;
 • persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura;
 • persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006;
 • bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pana la vindecarea respectivei afectiuni;
 • femeile insarcinate si lauzele;
 • PF care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;
 • PF care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
 • PF care se afla in concedii medicale, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale;
 • persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj sau alte drepturi de protectie sociala;
 • persoanele care se afla in concediu de acomodare, in concediu pentru cresterea copilului;
 • PF care beneficiaza de ajutor social;
 • persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv, persoanele retinute, arestate sau detinute care se afla in centrele de retinere si arestare preventiva organizate in subordinea MAI, precum si persoanele care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de libertate, respectiv persoanele care se afla in perioada de amanare sau de intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate;
 • strainii aflati in centrele de cazare in vederea returnarii ori expulzarii, precum si pentru cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se afla in timpul procedurilor necesare stabilirii identitatii si sunt cazati in centrele special amenajate;
 • personalul monahal al cultelor recunoscute;
 • persoanele cetateni romani, care sunt victime ale traficului de persoane, pentru o perioada de cel mult 12 luni;
 • voluntarii care isi desfasoara activitatea in cadrul serviciilor de urgenta voluntare, in baza contractului de voluntariat;
 • PF pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor in baza CIM incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 (perioada 01.01.2019 – 31.12.2028).

Atentie! Persoanele fizice de la punctul 4 pana la punctul 16 din enumerarea de mai sus , daca realizeaza veniturile prevazute la art. 155 din CF, vor datora CASS, conform regulilor specifice fiecarei categorii de venituri.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Tablou fiscal - 30 de limite fiscale bine de stiut

ContaProgramele SmartBill

SmartBill Conta: Jurnal de pandemie sau ce am muncit in 6 luni de “stat” acasa?

Intrebari din Domeniu

Grupuri de firme – cateva lucruri bine de stiut din punct de vedere contabil

Intrebari din Domeniu

4 zone din contabilitatea firmelor, impactate de situatia de criza

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
168 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
BORDEA
BORDEA
1 An In trecut

Punctul 2 este eronat. Calitatea de asigurat la sistemul de sanatate se dobandeste pentru persoanele fara venituri- daca depun Declaratia UNICA si datoreaza 6 luni de contributie de sanatate la nivelul salariul minim.
Adica pentru 2019, suma de achitat este de 1248lei.
Mai mult, calitatea de asigurat se obtine din momentul depunerii declaratiei unice cu aceasta suma- nu din momentul platii. Termenul de plata pentru sanatate este 15.03.2020, daca nu ma insel.
Cod FISCAL: ART. 180 – (3) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) lit. b) datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, pentru 12 luni, la o bază de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe țară, indiferent de data depunerii declarației prevăzute la art. 174 alin. (3).
Prin urmare– suma de plata este de 1248lei si nu 2496lei asa cum ati mentionat in articol.

Corectati, va rog, pentru a fi util- si sa pot da share la articol.

Prenume
ALINA
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  BORDEA

Buna Alina,

Multumim pentru semnalarea erorii, greseala a fost corectata.

In articol nu s-a mentionat faptul ca persoana fizica va detine calitatea de asigurat din momentul efectuarii platii, ci ca noul termen pana la care de poate depune declaratia unica in anul 2019 este data de 31 iulie 2019.

Asa cum mentionati si dumneavoastra, contributia CASS se poate achita pana la data de 15.03.2020 (15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia).

O zi placuta!

Onisei
Onisei
1 An In trecut

Orice persona fizica cu calitatea de angajat cu CIM este automat asigurat deoarece este declarat in D112 și i se calculează și retine contribuția pentru sănătate . Dar in cazul in care angajatorul întârzie plata acestei contribuții angajatul mai are calitatea de asigurat la CASS?

Prenume
Vio
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Onisei

Buna ziua,

Consideram ca pe perioada in care o persoana este salariata cu documente legale, nicio alta entitate nu o poate considera ca neasigurata, iar in situatia in care angajatorul nu i-a platit la timp contributiile la sanatate, acea persoana nu are afectata calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate.

Este strict raspunderea angajatorului.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Ilina Constantin
Ilina Constantin
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua,

Exista vreun temei legal pentru ce ati spun mai sus, intrucat spitalul unde am facut analizele spune ca nu sunt asigurat, desi am contract individual de munca ?
E adevarat ca, angajatorul nu a platit contributia de asigurari sociale de sanatate pe ultima luna.

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut

Buna ziua,

Salariatii apar asigurati in baza de date exclusiv pe baza raportarilor efectuate de catre angajatori catre ANAF si ulterior, retransmise de catre ANAF casei de asigurari de sanatate. Daca sunteti declarat ca asigurat la o casa de asigurari de sanatate, este necesar sa va adresati acestei institutii, in vederea identificarii pe CUI si CNP a erorilor de transmitere/intocmire a D112 (fie cu adeverinta de salariat, fie cu D112).

Pentru verificare, accesati aici: https://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html

Pe de alta parte, puteti consulta O 3903/2018 care descrie procedura de comunicare intre ANAF si Casa de sanatate. Potrivit acesteia, comunicarea se face zilnic, asa ca datele din D112 ar trebui sa se regaseaza aproape imediat in evidentele Casei.

Ordinul il puteti gasi aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/205106

Zi frumoasa!

titel
titel
1 An In trecut

am va rog o intrebare la care nimeni nu mi-a raspuns ; nu am nici o forma de venit si nu vreau asigurare de sanatate ,ma obliga statul roman in 2018 si 2019 sa platesc ceva , ca pina in 2017 abia acum s-a dat amnistie !

Prenume
stefan
titel
titel
1 An In trecut

v am rugat ieri si vad ca mi-ati sters intrebarea : daca nu am venit si nu vreau asigurare medicala ,sunt obligat sa platesc cass- adica vreo suma catre statul roman ? de ce nimeni (inclusiv dvs) nu raspunde la o asemenea intrebare ?

Prenume
stefan
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  titel

Buna ziua,

Pentru a raspunde intrebarii adresate, va rog sa notati ca legislatia in vigoare nu impune plata CASS atat timp cat dumneavoastra nu realizati venituri si nu solicitati optional plata acestei contributii in vederea dobandirii calitatii de asigurat.

In ceea ce priveste mesajele suplimentare trimise, as dori sa va informez ca intervalul orar in care suntem activi este de 9-18, de luni pana vineri, iar raspunsurile de specialitate sunt furnizate de colaboratorii nostri, experti contabili, in ordinea in care sosesc intrebarile. De asemenea, acest blog constitue o sursa de informatie de calitate si gratuita, pe care ne dorim sa o pastram astfel pentru cei care ne urmaresc. Va las sa apreciati singur ce semnificatie are acest lucru.

In fine, in ceea ce priveste comentariile jignitoare, pot intelege ca lunea este o zi dificila pentru toata lumea 🙂

Mult succes in continuare.

titel
titel
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

chiar cer scuze daca am avut comentarii jignitoare dar probabil datorita browserului la un moment dat intrebarea mea nu mai aparea deloc ca si cind a fost stearsa , scuze vad ca mi-ati raspuns si aveti respectul meu inca o data cu scuzele mele, foarte multi au fost mat si nu au reusit sa raspunda , referitor la raspuns multumesc mult dar am o mare dilema -am intrebat la mai multe entitati-experti contabili etc odata si cu parerea dvs am un bilant de 50%-50% adica jumatate sustin ca nu trebuie platit nimic jumatate ca plata ar fii obligatorie conform unei legi chiar din 2001 ??? sa fie legat de notiunea de venit mai mic de 12 salarii minime unde totusi se aplica cass de salariu minim ? adica daca am venit dintr-o dobanda bancara 500 lei pe an si atunci sunt obligat sa platesc cota aferenta salariului minim?
Si inca o data scuze multe.multe……

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  titel

Buna ziua,

Multumesc mult, apreciez si va asigur ca suntem aici pentru a va usura activitatea.

Pentru a raspunde intrebarii adresate, va informam ca in perioada 01.07.2015 – 31.12.2017 s-a dat amnistie fiscala cf. art. 2 din OUG nr. 31/2019, iar pentru perioada 01.01.2018 – prezent va putem ajuta cu baza legala din care se deduce faptul ca daca nu aveti venituri, legea nu va obliga sa achitati CASS, ci va da doar optiunea (“pot opta”) de a va asigura, daca doriti acest lucru.

Conform art. 180 alin. (1) din Codul Fiscal (SECTIUNEA a 10-a), Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care estimeaza venituri anuale cumulate sub plafonul prevazut la art. 170 alin. (2) sau care nu realizeaza venituri, precum si de alte persoane fizice care opteaza pentru plata contributiei, este mentionat ca:

“Urmatoarele persoane fizice pot opta pentru plata contributiei:
a) persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b) – h), sub nivelul plafonului minim prevazut la art. 170 alin. (2);
b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1);
c) persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate”.

Daca incasati intr-un an venituri din dobanzi de 500 lei, tot nu intervine obligatia achitarii CASS, pentru ca suma incasata este inferioara plafonului de 12 salarii minime brute (24.960 lei pt. 2019).

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

O zi placuta!

Perta
Perta
1 An In trecut

Bună ziua. Am și eu o întrebare fiul meu are 28 de ani nu are nici un venit,cum a fost internat de urgență în spital. Cum pot să-i fac asigurare de sănătate și cât mai costă? Vă mulțumesc anticipat

Prenume
Elena
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Perta

Buna ziua Elena,

Daca persoana nu incaseaza nicio forma de venit, insa doreste sa se asigure in sistemul national de sanatate atunci poate opta pentru:

– coasigurare (am mentionat in articol la ce se refera acest aspect);
– prin depunerea declaratiei unice si plata CASS (10%) pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime pe economie, adica pentru anul 2019 suma de 1.248 lei/an, conform art. 180 alin. (3) din Codul Fiscal.

Persoanele neasigurate, care beneficiaza de pachetul minimal de servicii medicale, suporta integral costurile pentru investigatiile paraclinice recomandate si tratamentul prescris de medicii de specialitate.
Exceptie fac situatiile de urgenta si femeile insarcinate.

O zi placuta!

Ghitulete
Ghitulete
1 An In trecut

Buna ziua,
As dori sa stiu daca o persoana poate fi coasigurata (sotie al carei sot este pensionar) daca a primit in luna august 2018 suma de 200 lei pentru arenda teren, suma pentru care s-a platit contributia de sanatate.

Prenume
Elena
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ghitulete

Buna ziua,

O persoana poate fi coasigurata de o alta persoana asigurata in sistemul public de sanatate si care are calitatea de angajat la o societate.

Documentele care trebuie prezentate angajatorului de catre persoana asigurata sunt enumerate in articol.

Sotul pensionar are si calitatea de angajat intr-o entitate?

O zi placuta!

Ghitulete
Ghitulete
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua,
Sotul (83 ani) nu este decat pensionar iar sotia (75 ani) nu are pensie, insa, a primit pentru un teren arendat suma de 200 lei in luna august anul trecut.
Doresc sa stiu daca singura solutie este sa plateasca asigurarea de sanatate intrucat nu poate renunta la contractul de arenda inca 6 ani.
Multumesc!

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ghitulete

Buna ziua,

Contributia la CASS se datoreaza doar daca depasiti plafonul de 12 salarii minime pe economie. Pentru anul 2019 plafonul este de 24.960 lei (2.080 lei/luna x 12 luni). Asadar, la suma de 200 lei care este sub plafon nu datorati CASS.

Zi frumoasa!

Ildi
Ildi
3 Luni In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua,
Persoana care a primit cei 200 de lei din arenda poate fi coasigurat?

Ursache Miruna
Administrator
2 Luni In trecut
Reply to  Ildi

Buna ziua,

Potrivit Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, coasiguratul este acea persoana care beneficiaza de asigurare sociala de sanatate fara plata contributiei, datorita faptului ca se afla in intretinerea unei persoane asigurate.

In codul fiscal se arata ca persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) (burse si premii) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificările si completarile ulterioare.

Asadar, fiindca suma obtinuta este sub plafonul lunar, consideram ca va incadrati pentru a fi coasigurat.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Ani
Ani
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua!
Este posibil ca o persoana fara venit sa fie luata coasigurat de catre sora care are CIM?
Multumesc mult!

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ani

Buna ziua,

Pot coasigura persoanele care se incadreaza in categoria celor care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 din Codul fiscal printre care venituri din salarii si asimilate salariilor. Asadar, avand CIM, persoana respectiva poate coasigura.

In ceea ce priveste calitatea de coasigurat, aceasta o pot avea: sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate. In acest sens va recomandam prevederile O 1549/2018 -disponibil aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/208512

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Rotaru
Rotaru
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Va multumesc foarte mult pentru raspuns!

Giurge
Giurge
1 An In trecut

Buna ziua . O persoana care este coasigurat al sotului , si isi deschide un PFA , momentan fara venituri , m-ai poate fi coasigurat sau pentru a fi asigurat in continuare la sanatate trebuie sa bifeze in declaratia unica 2019 ca doreste sa fie asigurat si va plati suma de 1248 lei / an? Multumesc .

Prenume
Monica
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Giurge

Buna ziua Monica,

O persoana poate fi coasigurata de o alta persoana asigurata doar daca nu realizeaza venituri.

In momentul in care veti avea venituri, insa acestea nu depasesc plafonul a 12 salarii minime pe economie, puteti opta pentru a depune declaratia unica si a plati CASS – 6 luni * 2080 lei * CASS (0.1) = 1.248 lei.

O zi placuta!

Ileana
Ileana
1 An In trecut

Buna seara,
In sector 3 Bucuresti unde se poate platit CASS daca persoana nu realizeaza venituri ? Trebuie completata declaratia 604?

Prenume
Dudescu
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ileana

Buna ziua,

Daca persoana nu realizeaza venituri si doreste sa fie asigurata la sanatate, aceasta poate opta pentru depunerea declaratiei unice si plata CASS prin optiune (se poate depune online sau la ghiseu). Prin intermediul acestei declaratii unice s-au reunit mai multe declaratii, inclusiv declaratia 604.

O zi placuta!

Doina
Doina
1 An In trecut

Buna ziua,
Sunt angajata si am obtinut in 2018 venituri din bursa, dar care nu depasesc 22800 lei. Am intrat pe site-ul ANAF sa depun declaratia, si desi am venituri sub plafon ,nu -mi valideaza declaratia daca nu accept plata CASS. Ma puteti lamuri, va rog?
Multumesc!

Prenume
Mihaila
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Doina

Buna ziua,

Acest tip de castig (venituri din bursa) se declara in declaratia unica in vederea achitarii impozitului de 10%.
Sectiunea CASS nu trebuie completata decat daca castigul a depasit plafonul de 22.800 lei (valabil pentru anul 2018, cand au fost incasate veniturile).

In mod normal, declaratia ar trebui sa se poata valida daca sunt respectate cele mentionate mai sus. Nu ne putem da seama care ar putea fi problema, eventual puteti solicita ajutorul unui membru de la asistenta tehnica ANAF.

O zi placuta!

Tanasa
Tanasa
1 An In trecut

Buna ziua! In prezent sunt in preaviz intr-o multinationala deoarece urmeaza sa plec din tara. Ultima mea zi de contract va fi in data de 12 august. Intentionez sa imi platesc contributia pentru a-mi pastra calitatea de asigurat in sistemul de sanatate pana imi voi gasi un loc de munca in tara in care urmeaza sa ma mut, dar nu stiu cum ar trebui sa procedez in acest caz. Din ce m-am informat am aflat ca declaratia unica se poate depunde pana in data de 31 iulie (adica maine). Nu stiu totusi daca am dreptul sa o depun momentan deoarece eu inca figurez ca asigurata in sistem.

Va multumesc anticipat!

Prenume
Mihaela Ioana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Tanasa

Buna ziua,

Declaratia unica se poate depune si ulterior datei de 30 iulie. Mai precis, declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.

Zi frumoasa!

Georgia
Georgia
1 An In trecut

Buna ziua, ma intereseaza sa stiu ce se intampla daca am depasit termenul de 31.07.2019 pentru a depune declaratia unica si doresc sa ma asigur optional, in conditiile in care nu inregistrez nici un venit.
Multumesc!

Prenume
P
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Georgia

Buna ziua Georgia,

Va puteti asigura optional la sanatate oricand in cursul anului, pentru o perioada fixa de 12 luni, incepand cu luna depunerii declaratiei.

Zi frumoasa!

Constantinescu
Constantinescu
1 An In trecut

Buna ziua,

M-am intors de curand in tara si as dori sa-mi activez cardul de sanatate, pentru a beneficia de asigurare medicala.
Plata retroactiva va fi de 1.248 lei? .. din alte articole intelesesem ca se face pe 6 luni.
De asemenea, unde trebuie efectuata aceasta si de ce documente as avea nevoie?

Va multumesc!

Prenume
Iulia
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Constantinescu

Buna ziua Iulia,

Activarea cardului de sanatate trebuie discutata cu medicul dumneavoastra de familie. Pentru a deveni asigurat, trebuie sa depuneti declaratia unica. Va puteti asugura oricand la sanatate in cursul anului, pe o perioada de 12 luni, incepand cu luna depunerii declaratiei. Termenul de plata a CASS este 15 martie a anului urmator depunerii declaratiei.

Zi frumoasa!

Iulia
Iulia
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc mult pentru raspuns, Miruna. O zi frumoasa in continuare!

Paduraru
Paduraru
1 An In trecut

Daca am lucrat din 1990 pana in data de 31.07.2019,iar in luna august am fost in concediul fara plata ,mai beneficiez de asigurare de sanatate ?
Daca da ,si pana cind ?
In cazul ca nu mai gasesc de lucru.

Prenume
Gicu
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Paduraru

Buna ziua,

Potrivit OUG nr. 8 din 22 februarie 2018, privind reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii, in cazul persoanelor care nu mai fac dovada platii contributiei, calitatea de asigurat inceteaza dupa 3 luni de la ultima plată a contributiei. Prin exceptie, pentru persoanele care au avut calitatea de salariat, termenul de 3 luni se
calculează de la data incetarii raporturilor de munca/serviciu.

Odata cu incetarea calitatii de asigurat, aceste persoane beneficiaza de servicii medicale in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale.

Zi frumoasa!

Bodnarescu
Bodnarescu
1 An In trecut

Da

Prenume
Ionel
Muntean
Muntean
1 An In trecut

Buna ziua

După concediul creștere copil, am hotărât sa nu ma reîntorc la locul de munca , apoi am rămas însărcinată cu bebe 2, urmează sa nasc in luna Septembrie intr-un spital de stat și nu sunt asigurata sau coasigurata. Am înțeles de la pct-ul 4 ca nu trebuie sa plătesc pt a fi asiguarata . Trebuie completat ceva? Sau pur și simplu ma prezint la spital cu cardul de sănătate – neasigurat ?
Va mulțumesc

Prenume
Roxana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Muntean

Buna ziua,

Chiar daca nu sunteti angajata, in baza art. 154 din Codul fiscal sunteti in categoria de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Va recomandam sa discutati acest aspect cu medicul de familie si eventual la spital, pentru a stabili ce documente trebuie sa furnizati.

Zi frumoasa!

Muntean
Muntean
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Va mulțumesc . Cineva îmi spunea ca trebuie sa plătesc asigurarea pe 6 luni in urma. Se poate?

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Muntean

Buna ziua,

Art. 154 alin. g) mentioneaza ca persoanele insarcinate figureaza in categoria de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Aceasta inseamna ca nu trebuie sa platiti CASS. Desigur, daca in situatia dumneavoastra ati realiza venituri din salarii, activitati independente, din asocierea cu o persoana juridica, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din activitati agricole sau din alte surse, pentru acestea ati datora contributia de asigurari sociale de sanatate, conform regulilor specifice fiecarei categorii de venituri.

Zi frumoasa!

Muntean
Muntean
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Am reușit , cu adeverința medicală și copia de buletin la casa de asigurări.
Va mulțumesc pt informații !

Ursache
Ursache
1 An In trecut

Buna ziua
Am și eu o întrebare : nu dețin calitatea de asigurat și am fost diagnosticata cu diabet zaharat de tip 2 . Pentru a beneficia de tratament gratuit mi s-a spus ca trebuie sa merg la casa de sanatate sa plătesc “ ceva” ca sa ma înregistreze in programul național pentru diabet. Am înțeles din cele prezentate de Dvs ca nu trebuie sa achit nimic conform ART 154 cod fiscal. Va rog sa-mi Spune-ți clar dacă chiar trebuie sa plătesc ceva și care sunt pașii de urmat deoarece starea mea este destul de gravă. Va multumesc

Prenume
Marilena
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ursache

Buna ziua Marilena,

Din pacate, nu cunoastem daca afectiunea dumneavoastra figureaza la pct. f) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni.

De aceea va rugam sa va adresati Casei de asigurari de santate de care apartineti, acolo va vor putea da informatiile de care aveti nevoie.

Va dorim sa rezolvati rapid!

Zi linistita!

rusu
rusu
1 An In trecut

buna ziua . am fost angajata pana i luna mai 2019 . acum in luna august am depus declaratia unica . am virat catre sanatate 250 lei on line pe care m-i i.a dat inapoi . ce sa fac . ce e ineregula

Prenume
nicoleta
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  rusu

Buna ziua,

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Zi frumoasa!

Cinca
Cinca
1 An In trecut

Buna ziua,
Sunt angajata la o societate incepand cu anul 2016. In anul 2018 in perioada ian-martie am fost in CFS. Incepad cu luna aprilie 2018 si pana in prezent nu am mai avut intreruperi, dar la Casa de Asigurari de Sanatate figurez ca persoana neasigurata. Cele 3 luni de suspendare au condus la scoaterea mea din categoria de asigurat? Nu trebuia sa imi recapat categoria de asigurat incepand cu luna aprilie 2018?

Multumesc!

Prenume
Adina
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Cinca

Buna ziua,

Incepand cu data reluarii activitatii ar trebui sa figurati activa in evidentele CASS. Puteti verifica aici situatia: https://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html

Zi frumoasa!

Lazau
Lazau
1 An In trecut

Buna ziua. Am și eu o problema de elucidat în privința calității de asigurat fiind persoana fizică fara venituri până la data de 6 martie 2019 data la care am intrat în pensie de boala. Anul trecut adica 2018 la data de 30 noiembrie mi-a încetat contractul cu casa de sănătate încheiat la 1 decembrie 2017 până în 30 noiembrie 2018. In 4 decembrie 2018 m-am prezentat la organele fiscale ANAF pentru a-mi reînnoi calitatea de asigurat fiind inca la data aceea persoana fizica fara venituri. Mi s-a spus că nu pot să fac nimic și nu pot depune nici o declarație deoarece nici instituția nu era clarificată cum va decurge modalitatea depunerii declarației unice nu știau baza de calcul . Mi s-a mai spus că încă sunt la cursuri de implementare și m-au asigurat că până în 15 martie 2019 când ar fi fost primul termen pentru depunerea declarației unice voi fi asigurată medical. Eu am luat de buna credință ceea ce mi s-a spus. In ianuarie m-am prezentat din nou la institute spunandumise că nu merge sistemul și într-un final in februarie pe la sfârșit mi s-a dat un flaier cu indicații de SPV și am depus declarația unica cu 1 martie 2019. Pentru mine aceasta asigurare era vitala deoarece de mai bine de 15 ani am probleme cu sănătatea. Nenorocirea mea e că în aceste 3 luni decembrie 2018, ianuarie și februarie 2019 am avut nevoie de asistență medicală datorita problemelor de sănătate. In toate aceste 3 luni m-am verificat pe situl casei de sănătate și apăream asigurată. In ianuarie am fost internată în februarie la fel cu bilet de internare de la medicul de familie in baza cardului de sănătate, la internare nu m-am atenționat nimeni că nu sunt asigurată pentru că atunci mi s-ar fi spus că am de plata. De fapt aici am vrut sa ajung cu prezentarea cazului meu. La începutul lunii august am fost contactată telefonic de medicul meu curant că internările din luna ianuarie și februarie nu mi-au fost decontate și de atunci am fost pusă pe drumuri intre instituția fiscală și casa de sănătate că să-mi rezolv problema. Mă consider un cetățean simplu al acestei țări în care trăiesc și care a dorit să fie în legalitate să scot bani din buzunarul meu că să-mi plătesc aceasta asigurare medicala și acum la toate ușile la care am bătut toată lumea ridica din umeri și se exonerează de problema mea.
Mi-am permis sa va relatez cazul meu pentru că aș dori o soluție în acest sens.

Prenume
Emilia
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Lazau

Buna ziua,

Ne pare rau ca sunteti in acesta situatie. Din pacate, nu va putem oferi o solutie la aceasta speta. Va recomandam sa intocmiti o adresa oficiala atunci cand va adresati institutiilor statului si sa nu va multumiti cu recomandarile verbale. In scris, veti primi o instiintare oficiala care va putea fi ulterior utilizata in rezolvarea diferitelor situatii.

Zi linistita!

Grigor
Grigor
1 An In trecut

Bună ziua, am si eu o nelamurire, sotul meu este in concediu de crestere a copilului, pana acuma am fost coasigurata dupa el iar acuma nu mai sunt, si sunt insarcinata cu bebe 2 ca sa pot sa beneficiez de analize gratuite ce trebuie sa fac , trebuie sa imi platesc eu asigurarea? Am vazut ca ati specificat ca femeile insarcinate nu trebuie sa plateasca dar la noi nici medicul de familie nu vrea sa imi de-a bilet de trimitere pentru ca nu sunt asigurata ce e de facut?

Prenume
Ionita
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Grigor

Buna ziua,

Va putem indica un articol de lege din Codul Fiscal care va poate ajuta in acest sens: art. 154 alin. (1) litera g) – “Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate: g) femeile insarcinate si lauzele”,

precum si art. 154 alin. (2) – “Persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la alin. (1) lit. d) – p) daca realizeaza veniturile prevazute la art. 155, pentru acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, conform regulilor specifice fiecarei categorii de venituri.

Zi frumoasa!

Rox
Rox
1 An In trecut

Bună ziua. Aș vrea să știu dacă un angajat al unui srl beneficiază de asigurare de sănătate din prima zi a contractului de munca?

Prenume
Pbn
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Rox

Buna ziua,

Sigur, un angajat cu CIM este automat asigurat la sanatate, fiindca se platesc contributii sociale in acest sens.

Zi frumoasa!

Achimescu
Achimescu
1 An In trecut

Buna ziua,

Fiul meu este cetatean roman, are 23 de ani si a fost admis ca student masterand in Elvetia. Studiile vor dura doi ani. Este scutit de plata asigurarilor de sanatate, ca orice student roman care urmeaza cursurile unei Universitati din Romania? Cum va face dovada ca e student in strainatate, va trebui sa aduca o adeverinta?

Prenume
Dana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Achimescu

Buna ziua Dana,

Din textul legii nu este clar daca pot beneficia de asigurare si studentii care nu sunt inregistrati la o institutie de invatamant acreditata in Romania. Va trimitem un link util https://www.cnas.ro/casmb/page/obtinerea-calitatii-de-asigurat-adeverintei-de-asigurat.html si recomandarea de a contacta Casa de asigurari de sanatate de care apartineti.

Zi frumoasa!

Achimescu
Achimescu
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc pentru raspuns!
Da, in textul legii nu se specifica daca studentii urmeaza cursurile unei Universitati din Romania sau alta tara Europeana. Am intrebat la Casa de asigurari de sanatate de care apartinem si ne-au spus ca nu beneficiaza de asigurare, dar ca nici ei nu sunt siguri. Insa eu consider ca daca legea nu specifica clar, ci spune doar de calitatea de student, atunci nu ar trebui sa se faca diferenta. Fiul meu si alti multi cetateni romani urmeaza cursurile unei Universitati de prestigiu, acreditata in Europa, recunoscuta de statul roman. Ar trebui sa beneficieze si ei de aceleasi drepturi ca orice student la o universitate din Romania.

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Achimescu

Buna ziua,

Si noi apreciem ca nu ar trebui sa se faca diferenta. Credem totusi ca ar fi bine sa intocmiti o adresa oficiala la care sa primiti raspuns inscris de la Casa de asigurari de sanatate.

Zi frumoasa!

Dan
Dan
1 An In trecut
Reply to  Achimescu

Asigurarea medicala un Elvetia este obligatorie si privata, inclusiv pentru studentii straini. Fiul dvs sa mearga la serviciul sociial al institutiei de invatamant sa’i indice o casa de asigurare ieftina pt studenti. Nu sunt acceptate asigurari din Romania acolo.

Iancu
Iancu
1 An In trecut

Buna ziua. Am o întrebare – cum va plăti o persoana care nu are venit și nu este asigurat și nici coasigurat și nici o alta persoana de gr 1 care sa îl asigure fiind internat in regim de urgentă in cardiologie- Multumesc

Prenume
Stan
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Iancu

Buna ziua,

Va recomandam sa verificati intai daca persoan respectiva nu se afla in situatia de a fi scutita de plata contributiei. In caz contrar, va recomandam sa va adresati casei de asigurari de sanatate.

Zi frumoasa!

Olga
Olga
1 An In trecut

Buna ziua,

Am depus declaratia unica (online) ca persoana fara venituri. Cerearea a fost validata si mi-a venit recipisa. Care sunt pasii urmatori pentru a obtine statut de persoana asigurata. Mentionez ca nu sunt in tara si as vrea sa fac totul online. Multumesc.

Prenume
Botnaru
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Olga

Buna ziua,

Asa cum mentionam in articol, persoana fizica ce nu realizeaza venituri se poate asigura, optional, in sistemul public de sanatate prin completarea si depunerea declaratiei unice. Trebuie sa bifati in declaratie aceasta optiune privind CASS.
Calitatea de asigurat se dobandeste prin depunerea declaratiei unice.

Zi frumoasa!

Sirbu
Sirbu
1 An In trecut

Buna ziua. Fiica mea nu realizeaza venituri si i-am completat declarația unică în luna aprilie 2019 plătind suma de 1248 ron. Intrebarea este: aceasta suma este contribuția pe 1 an de zile sau pe 6 luni? Multumesc anticipat.

Prenume
Dumitru-Viorel
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Sirbu

Buna ziua,

Art. 180 alin. (3) din Codul fiscal arata ca (3) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. b) si c) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei prevazute la art. 174 alin. (3), indiferent de data depunerii acesteia.

Asadar, contributia este pentru 12 luni, doar baza de calcul este stabilita la 6 salarii minime brute.

Zi frumoasa!

SIRBU DUMITRU VIOREL
SIRBU DUMITRU VIOREL
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc frumos!

Apostol
Apostol
1 An In trecut

Buna seara am si eu o rugaminte nu sunt asigurat dar am nistre probleme de sanatate dar asi vre sa devin asigurat saa platesc pe 6 luni asigurarile de sanatate ce trebuie sa fac si unde sa merg sa platesc sa pot deveni asigurat .daca ma poate ajuta cineva cu o informatie .multumesc

Prenume
Ana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Apostol

Buna ziua Ana,

Va trebui in acest sens sa completati si sa depuneti declaratia unica in baza careia veti dobandi calitatea de asigurat.

Multa sanatate!

Oprescu
Oprescu
1 An In trecut

Sunt administrator al unui s.r.l. cum pot deveni asigurat pentru a beneficia de servicii medicale gratuite?
Multumesc

Prenume
Neti
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Oprescu

Buna ziua,

Presupunem din intrebarea dumneavoastra ca nu realizati venituri. Persoana fizica ce nu realizeaza venituri se poate asigura, optional, in sistemul public de sanatate prin completarea si depunerea declaratiei unice.

Zi frumoasa!

Mihaiuc
Mihaiuc
1 An In trecut

.vreu sa mă asigur,persoană fizică,unde trebuie sa ma duc sa achit suma necesara?

Prenume
manuel
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Mihaiuc

Buna ziua,

Pentru aceasta va trebui sa depuneti intai declaratia unica, prin care sa optati pentru calitatea de asigurat.

Zi frumoasa!

Alexe
Alexe
1 An In trecut

Buna ziua. Sunt din București.Nu am venituri , dar vreau sa plătesc cass ca sa fiu asigurata medical.Înțeleg ca trebuie sa depun declarația unica. Depun declarația unica in Noiembrie 2019 si plătesc 1300 lei , deci sunt asigurata 12 luni pana in Noiembrie 2020? Sau se considera retroactiv pe 2019?
Dupa ce depun declarația unica si plătesc cass, nu trebuie sa închei un contract si cu casa de sănătate? Ca nu prea înțeleg ce trebuie sa fac ca sa fiu asigurata .
Va Multumesc mult.

Prenume
Antonela
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Alexe

Buna ziua Antonela,

Asa este, daca nu realizati venituri dar doriti sa devenit asigurata, va trebui sa depuneti declaratia unica. Nu se mai incheie contract cu casa de sanatate. Persoanele sunt asigurate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate incepand cu data depunerii declaratiei si sunt asigurate 12 luni de la data depunerii declaratiei. In cazul dumneavoastra, veti avea calitatea de asigurat timp de 12 luni de la data depunerii declaratiei si va datora o contributie in suma de 1.248 lei, respectiv o cota de 10% din 6 salarii minime brute (2.080 lei salariu minim brut x 6 luni = 12.480 lei). De exemplu: daca se depune declaratia in luna noiembrie 2019, persoana fizica va fi asigurata 12 luni, incepand cu luna noiembrie 2019.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Antonela
Antonela
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc f mult .Va rog mult mai am o intrebare -cum depun declaratia unica? As dori sa o depun on line ,dar inteleg ca imi trebuie un cod SPV -cum obtin acest cod? Numai ducandu-ma la ANAF personal? Precizez ca nu am nici o decizie de impunere de la ei .

Va multumesc f mult.

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Antonela

Buna ziua Antonela,

Anul acesta (2019) puteti depune la ghiseu declaratia in format fizic. Dar in viitor va trebui sa va faceti cont in SPV.

Gasiti aici ghidul complet pentru inregistrare in SPV persoane fizice:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/Tutorial_SPV_19092016.pdf

Daca nu detineti o decizie de impunere, va trebui sa va prezentati la ghiseu pentru a va face acces.

Zi frumoasa!

Antonela
Antonela
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Va multumesc . Ma voi duce personal la ghiseu sa mi faca acces SPV -presupun ca nu este ceva complicat la anaf…

Andrii
Andrii
1 An In trecut

Buna ziua! Sunt însărcinată in 7 luni si jumatate, am lucrat in uk si am intrat in concediu de maternitate. Am venit sa nasc in Romania. Întrebarea este: trebuie sa ma asigur si in Romania ca sa beneficiez de internare si naștere gratuită(adica asigurare de sănătate) ?
Menționez că în uk am plătit NINO
Multumesc

Prenume
Diana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Andrii

Buna ziua Diana,

Conform art. 154 din Codul fiscal, urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate: g) femeile insarcinate si lauzele.

Cu toate acestea, avand in vedere ca nu ati avut domiciliul in Romania, va recomandam sa contactati casa de asigurari de sanatate si sa le explicati situata dumneavoastra (inclusiv contributia platita in UK).

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Nicolae
Nicolae
1 An In trecut

Buna ziua! Sunt studenta dar am împlinit 26 de ani, am depus declarația unica si mi au plătit parintii in județul din care sunt o parte din suma, eu pot sa plătesc in alt județ si daca da unde? Mulțumesc

Prenume
Stefania
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Nicolae

Buna ziua,

Puteti sa platiti prin ordin de plata daca aveti cont bancar, in functie de trezoreria de care apartineti.

Atasam lista de coduri IBAN: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Con_IBAN_pf.htm

Zi frumoasa!

Stanciu
Stanciu
1 An In trecut

Buna ziua. Sunt persoana fizica si as vrea sa-mi plătesc singura CASS SI CAS. Cum procedez si cat costa? Multumesc

Prenume
Nicoleta
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Stanciu

Buna ziua,

Va rugam sa gasiti mai jos detalii privind aceste contributii.

Contributia la asigurari sociale (pensii):

Art. 148 alin. (3) din Codul fiscal (Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1) arata ca persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul prevazut la alin. (2) pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent, in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Suma minima este de cel putin 12 salarii minime, respectiv 24.960 lei, caz in care contributia este de 25% * 24.960 lei = 6.240 lei.

Contributia la sanatate:

Art. 174 alin. (18) – In cazul in care persoanele fizice aflate in situatia prevazuta la art. 170 alin. (1), realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1), acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la art. 122, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate. Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datorează contributia. Asadar, baza de calcul este 6 * 2.080 lei = 12,480 lei. CASS = 10% * 12,480 = 1.248 lei.

In total cele 2 contributii insumeaza 7.488 lei/an.

Trebuie sa depuneti declaratia unica, bifand la optiune CAS si CASS. Veti plati la buget suma pana la data de 15 martie a anului urmator si veti fi asigurata din momentul depunerii declaratiei, timp de un an.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Szakacs
Szakacs
1 An In trecut

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: am 2 angajati cu vechime in societate de 5 luni si care nu au lucrat o perioada inainte de angajare. In ultima luna au avut concediu medical de 7 respectiv 8 zile pentru boala obisnuita care nu poate fi platit deoarece nu au stagiul minim de cotizare de 6 luni!

Acesti angajati au posibilitatea de a-si plati retroactiv contributiile la sanatate pentru a fi asigurati si a se putea plati concediul medical?

Multumesc.

Prenume
Lucian
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Szakacs

Buna ziua Lucian,

Din pacate, nu exista posibilitatea de plata retroactiva pentru a reface stagiul de cotizare de 6 luni, deci nu pot beneficia de concediu medical, neavand stagiul complet.

Zi frumoasa!

Ionita
Ionita
1 An In trecut

Buna seara! Am si eu o intrebare. De aproape 2 ani numai lucrez si vreau sa stiu cat trebuie sa platesc acum sa fiu din nou asigurat medical. Daca platesc incepand de astazi spre exemplu sunt asigurat? Cum sa procedez si cat trebuie sa platesc spre exemplu ca daca ma internez intr-un spital de stat sa fiu ca asigurat si sa nu platesc spitalizarea?. Si unde trebuie sa platesc?

Prenume
Gabriel Eugen
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ionita

Buna ziua,

Deveniti asigurat la sananate din momentul in care depuneti declaratia unica prin care optati pentru plata CASS. Veti datora CASS la 6 salarii minime brute, respectiv 10% * 6 * 2.080 lei = 1.248 lei. Deveniti asigurat din momentul depunerii declaratiei, pe o perioada de 12 luni. Veti achita obligatia pana in 15 martie a anului urmator. Se plateste in contul corespunzator al trezoreriei de care apartineti – „Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice”. Puteti plati cu ordin de plata din contul dumneavoastra in contul de trezorerie sau direct la trezorerie.

Sper ca aceste informatii va sunt utile.

Zi frumoasa!

Aurel
Aurel
9 Luni In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Pt. D-na Ursache Miruna. Atat eu cat si sotia suntem pensionari limita de varsta , cu noi stau cele diua nepotele de 10 reapectiv 13 ani, mama lor ( fiica noastra)nu lucreaza nicaieri fiind plecata, nu stiu unde ,cum puten sa asiguram medical cele doua nepoate, cum procedam si cat si unde trebuie sa platim ?Asteptam un raspuns. Cu multumiri .

Ursache Miruna
Administrator
9 Luni In trecut
Reply to  Aurel

Buna ziua,

Copiii pana la 18 ani sunt asigurati automat, fara plata contributiei, in baza articolului 154 din Codul fiscal. Deci pentru copii nu trebuie sa platiti asigurare, ea existand automat.

Multa sanatate!

Puskas
Puskas
1 An In trecut

Bună ziua !
Am terminat studiile în august și nu mai sunt asigurată , între timp până imi gasesc un job aș dori să fiu asigurată . Trebuie să depun declaraţie unică şi să plătesc neapărat pe un an 1248 de lei?

Prenume
Beatrix
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Puskas

Buna ziua Beatrix,

Va trebui sa depuneti in acest scop declaratia unica. Calitatea de asigurat se dobandeste din momentul depunerii declaratiei si este valabila pentru o perioada de 12 luni. Contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara, respectiv 1.248 lei. Nu se poate declara pe o perioada mai mica de timp, cum ar fi de exemplu o luna, doua.

Zi frumoasa!

Puskas
Puskas
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Vă mulțumesc!

Nica
Nica
1 An In trecut

Buna ziua. Am și eu o întrebare . Am împlinit vârsta de 26 de ani , sunt încă studentă și căsătorită , iar soțul lucrează , Imi puteți spune cum ar trebui sa procedez pentru a fi asigurata ? Multumesc

Prenume
Catalina Amalia
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Nica

Buna ziua,

Avand in vedere ca ati implinit varsta de 26 de ani, nu va mai incadrati la prevederile art. 154 din Codul fiscal, care v-ar excepta de la plata contributiei de santate. Puteti sa depuneti declaratia unica prin care sa optati atat pentru CAS, cat si pentru CASS, devenind astfel asigurata din momentul depunerii declaratiei. Daca nu obtineti niciun fel de venit, veti datora CASS la 6 salarii minime (suma pe 2019 este 1.248 lei), iar CAS la 12 salarii minime – suma pe 2019 este 6,240 lei.

O alta varianta este sa deveniti coasigurata a sotului dumneavoastra. In acest sens, va trebui ca sotul sa duca la locul de munca cateva documente: act de identitate valabil la data solicitarii, original si copie, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii si o
declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva.

Speram ca acest informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

Dumitrescu
Dumitrescu
1 An In trecut

Bună ziua am și eu o nelămurire am Fiat plecat din tara pe 1 decembrie 2018 mam intors în tara pe 1 aprilie 2019 iar pe 8 aprilie am început munca în tara iar acum pe 14 octombrie luna trecuta am avut o criza de hernie de disc și am ajuns la urgenta după care sa constat ca trebuie sa ma operez ma bagat în medical și mam trezit luna aceasta ca nu-mi poate plăti medical ca nu am 6 luni complete fără 5 zile ce pot face în aceasta situație??

Prenume
George
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Dumitrescu

Buna ziua George,

Daca este vorba de o urgenta medico-chirurgicala, atunci nu aveti nevoie de stagiu de cotizare. Ca exceptie, potrivit prevederilor art. 9 si art. 31 din OUG nr.158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale. Daca nu este vorba de o urgenta, atunci fara stagiul de 6 luni nu veti putea beneficia de indemnizatia de concediu medical.

Multa sanatate!

Dumitrescu
Dumitrescu
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Dar în aceasta situație se poate lua în considerare cele 4 luni lucrate în germani am avut contract de munca și card de sănătate DAK mulțumesc..

Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Dumitrescu

Buna ziua,

Nu cunoastem situatia acestui card, va recomandam sa contactati casa de asigurari de sanatate de care apartineti. Art. 1 alin (1) al OUG 158/2005 arata ca „(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. realizeaza venituri din desfasurarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.”

Asadar, trebuie sa verificati cu reprezentantii casei de sanatate daca acest card va asigura incadrarea in conditiile de mai sus.

Zi frumoasa!

Mihaela
Mihaela
11 Luni In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna!

Am depus declarația unică pe luna decembrie, dar luna anterioară am fost jumătate asigurata jumătate neasigurata deoarece mi s-a terminat șomajul. Precizez ca am beneficiat de servicii medicale. In acest moment doresc sa achit pentru luna noiembrie pentru a nu fi probleme. Se poate face o excepție?!

Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Mihaela

Buna ziua Mihaela,

Declaratia unica nu se poate depune pe luni din urma. Din momentul depunerii deveniti asigurata timp de 12 luni.

Zi frumoasa!

Axinte
Axinte
1 An In trecut

Buna ziua,

Acum 3 luni am depus declaratia si am platit contributia CAS pe 12 luni, in momentul respectiv neavand venituri. Acum ca am un loc de munca as dori sa stiu daca trebuie sa anunt ANAF-ul, sa completez vreo alta declaratie, sau plata diferentei o va face automat angajatorul meu?

Multumesc

Prenume
Lorena
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Axinte

Buna ziua,

Contributia datorata prin depunerea declaratiei unice si contractul de munca sunt doua lucruri diferite. Angajatorul dumneavoastra va avea obligatia de a retine contributiile sociale obligatorii, indiferent de ce ati declarat prin declaratia unica. Acestea sunt CAS 25%, sanatate 10%. Se mai datoreaza si impozit 10%.

Dumneavoastra puteti depune insa rectificativa la declaratia unica, in 30 de zile de la angajare, in care sa corectati contributia datorata, astfel incat aceasta sa fie datorata pe perioada dintre data depunerii declaratiei si data angajarii. Modul de calcul este 1248 lei (pentru 12 luni)/12*numarul de luni fara venit. Puteti atasa declaratiei unice o adeverinta de angajare sau o copie dupa CIM pentru a face dovada incetarii situatiei de a nu avea venit.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Axinte
Axinte
11 Luni In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc mult pt raspuns.

Popa
Popa
1 An In trecut

Buna ziua..se poate plati asigurarea de sanatate pt 6 luni?sau cel mai putin pentru 1 an?

Prenume
Florentina
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Popa

Buna ziua Florentina,

Depunerea declaratiei unice determina asigurare pe un an de zile. Exista insa situatii in care plata se face avand o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara, insa asigurarea este tot pe un an de zile.

Insa, in situatia in care de exemplu ati depus declaratia unica pentru asigurare in calitate de persoana fara venit si ulterior in cursul anului v-ati angajat, exista posibilitatea de a depune o declaratie rectificativa, prin care sa se recalculeze contributia datorata pentru perioada dintre momentul declaratiei initiale si data angajarii.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

Jenea
Jenea
11 Luni In trecut

Buna,,
Am vandut un imobil si banii i- am pus la Banca. Nu lucrez nicaeri si nu sunt nici somer. Nu am alte venituri decat salariul sotiei. Pot sa platesc 1300 ron ca sa fiu asigurat pe 1 an, va rog ?

Prenume
Leonte
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Jenea

Buna ziua,

Desigur, persoanele fara venit se pot asigura depunand declaratia unica. Pentru asigurarea de sanatate CASS de plata pe an = 10% * 12,480 = 1.248 lei. Daca doriti si asigurarea de pensie, suma minima este de cel putin 12 salarii minime – respectiv 24.960 lei, caz in care contributia este 25% * 24.960 lei = 6.240 lei.

Zi frumoasa!

Enache
Enache
11 Luni In trecut

Buna ziua, doamna Ursache Miruna.
As dori sa plătesc CASS direct prin transfer bancar, doar ca nu știu exact in ce cont. Am verificat listele afișate de dvs. in alta discuție. Ma puteți ajuta sa știu ceva sigur?
Dacă am buletinul eliberat de o secție de poliție din sectorul 6, voi plăti la un cont din sectorul 6?
Adică acesta:
RO33TREZ7062621050302XXX ?
Mulțumesc anticipat!

Prenume
Alexandra
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Enache

Buna ziua,

Contul unica in care se va face plata este cel de sector 6, de care apartineti, iar IBAN-ul este: RO56TREZ7065504XXXXXXXXX (de la discutia mai veche din comentarii a mai aparut un ORDIN nr. 2.937 din 23 noiembrie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili persoane fizice in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale care modifica contul unic).

Lista completa o gasiti aici pentru sector 6: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/iban2014/iban_TREZ000_TREZ706.pdf

Zi frumoasa!

Andrei
Andrei
11 Luni In trecut

Buna ziua, Incepand cu data de 16.12.2019 voi inceta contractul de munca cu angajatorul curent. Contractul cu viitorul angajator va incepe doar incepand cu data de 13.01.2020. In perioada 16.12.2019 – 13.01.2020 voi mai avea statutul de asigurat? La cat timp dupa incetarea contractului de munca inceteaza si calitatea de asigurat? Multumesc!

Prenume
Andrei
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Andrei

Buna ziua Andrei,

Art. 267 alin. (2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii mentioneaza: (2) Pentru persoanele care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. a) (venituri din salarii si asimilate salariilor), din Legea nr. 227/2015 cu modificarile si completarile ulterioare, calitatea de asigurat incetează in termen de 3 luni de la data incetarii raporturilor de munca/serviciu.

Sarbatori fericite!

Andrei
Andrei
11 Luni In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Va multumesc, si deasemenea va doresc Sarbatori Fericite!

Serban
Serban
11 Luni In trecut

Buna ziua nu am platit asigurarea de un an si ceva.am ceva probleme pe cit timp in urma trebuie sa o platesc sa ma pot interna

Prenume
Marius
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Serban

Buna ziua Marius,

Daca nu aveti venituri, trebuie sa depuneti declaratia unica si veti deveni asigurata din momentul depunerii declaratiei unice. Termenul de plata este 15 martie 2019. Nu se poate plati pentru perioade din urma.

Sarbatori fericite!

Florica
Florica
11 Luni In trecut

Buna ziua.Sotul va fi internat maine,si nu are asigurare de sanatate.Merge plătit si mai puțin de 1 an ?Sau daca il iau pe asigurarea mea,de cand poate beneficia?

Prenume
Mădălina
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Florica

Buna ziua Madalina,

Plecand de la presupunerea ca sotul nu are venituri, atunci fie depune declaratia unica (devine asigurat de la data depunerii) si plateste contributia calculata la 6 salarii minime, fie il faceti coasigurat pe asigurarea dumneavoastra.

Multa sanatate si sarbatori linistite!

Florin
Florin
11 Luni In trecut

Buna ziua! Nu obtin venituri, as dori sa platesc CASS pe 6 luni pentru a fi asigurat un an de zile si am cateva intrebari.

1. Pot depune online acum in decembrie declaratie unica?

2. In declaratia unica bifez doar casuta legata de CASS pe 2019 si faptul ca nu am venituri si optez pentru plata?

3. Dupa ce depun declaratia unica voi fi automat asigurat sau trebuie sa ma mai deplasez pe la alte institutii?

4. Daca platesc si apoi peste 2-3 luni am sa fiu angajat, voi fi scutit pe plata CASS, voi primi o parte din bani inapoi?

Multumesc anticipat. O zi buna!

Prenume
Adrian
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Florin

Buna ziua,

Va rog sa gasiti mai jos raspunsurile solicitate:

1. Puteti depune declaratia unica oricand, deci si acum in decembrie.
2.Da
3. Veti fi asigurat doar in baza declaratiei unice. Nu trebuie sa faceti alte drumuri in plus.
4. Puteti face rectificativa daca intre timp va angajati.

Sarbatori fericite!

Liviu
Liviu
11 Luni In trecut

Bună ziua,
Persoana care a primit o sentința de „amânare a aplicării pedepsei de 1 an de închisoare” se încadrează la ceea ce stipulează Codul Fiscal?
Cum se procedează pentru asigurare în sistem în acest caz?
Multumesc anticipat

Prenume
D
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Liviu

Buna ziua,

Articolul 154 din Codul fiscal arata la litera m) ca urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate: persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv in unitatile penitenciare, persoanele retinute, arestate sau detinute care se afla in centrele de retinere si arestare preventiva organizate in subordinea Ministerului Afacerilor Interne, precum si persoanele care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de libertate, respectiv persoanele care se afla in perioada de amanare sau de intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate.

Astfel, daca o persoana se afla in perioada de amanare a executarii, este asigurata la sanatate fara obligatia platii.

Zi frumoasa!

Mafei
Mafei
10 Luni In trecut

Buna ziua dacă nu am venit și vreau să fac asigurare pot pune si sotiea coasigurata ? Mersi

Prenume
George
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Mafei

Buna ziua,

In opinia noastra, avand in vedere ca dumneavoastra nu realizati venituri proprii, nu puteti sa aveti coasigurati.

Zi frumoasa!

Gioe
Gioe
10 Luni In trecut

Buna seara ,

Va contactez deoarece am câteva nelămuriri referitoare la asigurarea de sănătate . Eu completez declarația unica fiind contribuabil ,obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor (5 camere de închiriat) . Până acum nu am completat secțiunea 2 a declarației unice cu privința la CASS.
Închiriez camere doar pentru perioada de vara (3-4 luni) și începând cu iunie 2020 o sa completez declarația unica ,de data aceasta și secțiunea a 2 a pentru CASS. Întrebarea mea este daca am activitate doar pentru 4 luni , completând declarația unica pot fi asigurată pe toata perioada anului ? Sau sunt asigurată medical doar pentru perioada de activitate ? Impozitul pentru ANAF a fost in jur de 2000 Ron .. In cazul acesta,care ar fi suma datorata pentru CASS ?

Vă mulțumesc și mi-ar fi de mare ajutor daca as primi un răspuns de la Dvs .
Cu stima,
Gioe

Prenume
Popa
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Gioe

Buna ziua,

Desigur, asigurarea la sanatate in urma completarii declaratiei unice va avea loc pe un an. Calitatea de asigurat se dobandeste din momentul depunerii declaratiei si este valabila pentru o perioada de 12 luni. Deci, trebuie sa retinem ca nu din momentul platii se dobandeste calitatea de asigurat, ci din momentul depunerii declaratiei unice. In 2020, contributia la CASS este de 10% calculata la 12 salarii minime brute 12*2.230 lei = 26.760 lei, respectiv 2.676 lei. Persoanele fara venit sau cu venituri sub plafon datoreaza CASS la nivelul a 6 salarii minime.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Gioe
Gioe
10 Luni In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Mulțumesc frumos pentru răspuns ! Informațiile îmi sunt cu siguranță utile .

Ioana
Ioana
10 Luni In trecut

Bună seara. Îmi puteți spune va rog dacă și cât e necesar sa plătesc pentru sănătate în următoarele conditii: am venituri din dividende de câțiva ani, nu sunt angajata, am peste 26 de ani. Nu am mai plătit niciodată separat. Mulțumesc frumos!

Prenume
Neamtu
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Ioana

Buna ziua,

Datorati contributia la sanatate pentru veniturile din dividende doar daca acestea depasesc 12 salarii minime brute. Pe de alta parte, daca nu depasiti cele 12 salarii si nu aveti alt venit, dar doriti sa va asigurati la sanatate, puteti face acest lucru depunand declaratia unica.

Zi frumoasa!

Alina
Alina
10 Luni In trecut

Daca doresc sa lucrez pe cont propriu, online, ca si freelancer si vreau sa obtin asigurare medicala, cum actionez?
Multumesc

Prenume
Mosoi
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Alina

Buna ziua,

Puteti depune declaratia unica prin care sa optati pentru a plati CASS (in cazul in care prin depasirea de plafon nu aveti obligatia de plati CASS).

Asadar, trebuie sa depuneti declaratia unica, iar din acel moment deveniti asigurat timp de 12 luni.

Zi frumoasa!