Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Tot ce trebuie sa stii despre codul CAEN

codul CAEN

Atunci cand ai o idee de business probabil te gandesti sa infiintezi o persoana juridica prin care sa pui in practica aceasta idee. Unul din primii pasi de parcurs inspre ideea ta este inmatricularea la Registrul Comertului. Aici, pe langa alegerea denumirii societatii va trebui sa ii stabilesti si codul CAEN principal si daca vrei si codurile CAEN secundare.

Ce este Codul CAEN?

CAEN este un acronim de la Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala si este o clasificare statistica nationala a activitatilor economice din Romania. Prin stabilirea de catre fiecare entitate a CAEN-ului cu care se opereaza se pot face statistici la nivel national cu privire la activitatea firmelor.

Clasificarea este structurata pe nivele:

  • primul nivel cuprinde titluri identificate printr-un cod alfabetic
  • nivelul doi contine titluri identificate printr-un cod numeric de doua cifre
  • nivelul trei contine titluri identificate printr-un cod numeric de trei cifre
  • nivelul patru contine titluri identificate printr-un cod numeric de patru cifre

Acestea pot fi gasite pe site-ul ONRC. Ca regula generala, orice entitate are un singur obiect principal de activitate caruia ii corespunde un singur cod CAEN. Acesta este stabilit prin actul constitutiv al societatii, iar la eliberarea certificatului de inmatriculare de la ONRC este tiparit pe document. Daca pe langa activitatea principala identificata prin codul CAEN principal, entitatea decide sa desfasoare si alte activitati, ea va trebui sa mentioneze in actul constitutiv si codurile CAEN pentru activitati secundare. Spre deosebire de CAEN-ul principal, CAEN-urile secundare nu vor fi mentionate pe certificatul de inregistrare.

Cum alegi codul CAEN?

De exemplu, daca doresti sa produci mobila pentru bucatarii, va trebui sa cauti la clasa C: Industria prelucratoare, apoi clasa 31 Fabricarea de mobila, subdivizunea 310 Fabricarea de mobila si apoi ajungi la codul 3102 Fabricarea de mobila pentru bucatarii.

Important!

  • Citeste cu atentie descrierea aferenta codului, deoarece este posibil ca detaliile furnizate sa arate ca nu se potriveste profilului tau de activitate si trebuie sa cauti un cod mai potrivit.
  • Exista unele restrictii la alegerea codului CAEN pentru unele categorii de activitati, astfel:
  1. Exista o lista cuprinzand activitatile interzise a fi desfasurate de unele categorii de agenti economici
  2. Exista o lista privind societatile pentru a caror constituire si/sau modificare a actelor constitutive ale acestora, legea prevede avize/ autorizatii prealabile constituirii
  3. Exista o lista privind activitatile economice pentru desfasurarea carora legea impune conditia obiectului unic de activitate
  4. Exista o lista privind activitatile economice pentru desfasurarea carora legea impune conditia obiectului principal de activitate

Toate aceste liste se pot gasi pe site-ul ONRC.

Autorizarea unui CAEN

Un cod CAEN ales se poate autoriza, lucru care se face prin depunerea unei declaratii de indeplinire a conditiilor de functionare prevazute de legislatia incidenta in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si muncii in locatiile destinate a se realiza. Asadar, se poate autoriza doar un cod CAEN care exista deja in actul constitutiv.

Ce se intampla daca derulezi alte activitati decat cele declarate prin codurile CAEN ale firmei tale?

In momentul de fata nu exista o prevedere clara care sa reglementeze exact acest aspect. Exista doar o lege mai veche, legea nr. 12/1990 republicata, privind protejarea populatiei impotriva unor activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite, care arata ca reprezinta activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite si constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni, efectuarea de activitati de productie, comert sau prestari de servicii, dupa caz, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege. Nu sunt mentionate care sunt conditiile stabilite de lege, insa nerespectarea codurilor CAEN alese, ar putea fi incadrata la acest capitol si considerata contraventie. Pentru aceasta contraventie sanctiunea posibila este amenda cuprinsa intre 2.000 lei si 20.000 lei.

La art. 3 al aceleasi legi se mai arata ca bunurile care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea acestor fapte, daca sunt ale contravenientului, precum si sumele de bani si bunurile dobandite prin savarsirea contraventiei se confisca.

Cum schimb sau adaug noi coduri CAEN?

O data alese codurile CAEN, pot fi modificate sau pot fi adaugate coduri noi prin actualizari ale actului constitutiv.

Pentru toate acestea se pregatesc anumite formalitati la Registrul Comertului.

Lista de documente necesare pentru inregistrarea mentiunilor privind modificarea obiectului de activitate (completare, extindere, reformulare, precizare domeniu si activitate principala, schimbarea domeniului si activitatii principale) cuprinde:

  • Cererea de inregistrare
  • Actul modificator al actului constitutiv (hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor sau decizia asociatului unic/CA/directoratului sau actul aditional la actul constitutiv respectiv, hotararea membrilor GIE, GEIE, cu sediul in Romania
  • Actul constitutiv actualizat
  • Daca este cazul:
  1. declaratia-tip pe propria raspundere, semnata de asociati sau de administratori din care sa rezulte, dupa caz, ca: persoana juridica nu desfasoara, la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora, activitatile declarate, o perioada de maximum 3 ani
  2. persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii pentru activitatile precizate in declaratia-tip
  3. certificatul de inregistrare, in original
  4. avizele prealabile prevazute de legile speciale; imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale
  5. Dovezile privind plata tarifului legal – tariful de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

86 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *