Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Ce risca angajatorii care nu respecta Codul Muncii?

codul muncii

Calitatea de angajator le aduce antreprenorilor numeroase drepturi, dar si obligatii pe care trebuie sa si le asume si sa le respecte.

Pe de alta parte, una dintre indatoririle unui angajator este aceea de a respecta prevederile cuprinse in Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incat sa evite eventualele amenzi pe care inspectorii sa i le aplice.

Iata ce fapte sunt considerate contraventie si cum se sanctioneaza ele:

1. Daca incadrezi in munca salariati cu salarii sub salariul minim brut pe tara (2080 lei; 2350 lei pentru studii superioare 3.000 lei pentru domeniul constructiilor), vei putea fi sanctionat cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei.

2. Daca nu ii eliberezi angajatului (la solicitarea acestuia) un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, vechimea in meserie si in specialitate, vei putea fi sanctionat cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

3. Daca impiedici sau obligi, prin amenintari sau prin violente un salariat sau un grup de salariati sa participe ori sa munceasca in timpul grevei, vei fi sanctionat cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

4. Daca vei stipula in contractul individual de munca clauze care sunt contrare dispozitiilor legale, vei fi sanctionat cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.

5. Daca vei primi la munca persoane fara sa le inchei contract individual de munca (in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat), vei fi sanctionat cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.

6. Daca vei primi la munca persoane fara sa le transmiti elementele negociate in contractul individual de munca in REVISAL pana cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, vei fi sanctionat cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.

7. Daca vei primi la munca angajati in perioada in care acestia au contractul individual de munca suspendat, vei fi sanctionat cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.

8. Daca iti primesti la munca salariatii in afara programului de lucru stabilit in contractul individual de munca cu timp partial, vei fi sanctionat cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.

9. Daca o persoana presteaza munca fara sa ii fie incheiat un contract individual de munca, va fi sanctionata cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

10. Daca nu vei acorda angajatilor zile libere in zilele de sarbatoare legala (1 si 2 ianuarie; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane; Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui; prima si a doua zi de Pasti; 1 mai; 1 iunie; prima si a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei; 1 decembrie; prima si a doua zi de Craciun; doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora) sau nu vei compensa aceste zile libere, fie cu un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, fie cu alte zile libere in urmatoarele 30 de zile, vei fi sanctionat cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

11. Daca nu vei respecta prevederile legislative mentionate in Codul Muncii cu privire la munca suplimentara, vei fi sanctionat cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

12. Daca nu vei respecta prevederile legislative mentionate in Codul Muncii cu privire la acordarea repausului saptamanal, vei fi sanctionat cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

13. Daca pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, nu vei acorda angajatilor o indemnizatie, platita din fondul de salarii, care sa nu fie mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, vei fi sanctionat cu amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei.

14. Daca nu vei respecta prevederile legislative mentionate in Codul Muncii cu privire la munca de noapte, vei fi sanctionat cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

15. Daca vei incadra in munca o persoana care nu are certificat medical, adica nu s-a prezentat la medicina muncii in vederea constatarii faptului ca este apt pentru prestarea acelei munci, aceasta atrage nulitatea contractului de munca si in plus vei putea fi sanctionat cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

16. Daca nu tii la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru si nu supui controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru, vei fi sanctionat cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

17. Daca nu respecti prevederile legislative mentionate in Codul Muncii cu privire la demisie, vei fi sanctionat cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

18. Incalcarea de catre agentul de munca temporara a obligatiei cu privire la neperceperea de taxe salariatilor temporari in schimbul demersurilor in vederea recrutarii acestora de catre utilizator sau pentru incheierea unui contract de munca temporara, se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei.

19. Daca la angajarea salariatilor nu le inmanezi si acestora cate un exemplar din contractul individual de munca, vei fi sanctionat cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

20. Daca nu pastrezi la locul de munca o copie dupa contractul individual de munca al fiecarui salariat care presteaza activitate la firma ta, vei fi sanctionat cu amenda de 10.000 lei.

21. Daca iti vei relua activitatea fara a achita amenda contraventionala si fara sa fi remediat deficientele care au condus la sistarea activitatii prin incheierea CIM, transmiterea elementelor CIM in REVISAL sau, dupa caz, incetarea suspendarii CIM si prezentarea documentelor care dovedesc plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucratorului pentru perioada in care a prestat activitate nedeclarata, atunci vei savarsi o infractiune care se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

22. Daca vei stabili in mod repetat un salariu de incadrare pentru salariati sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, atunci vei savarsi o infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda penala.

23. Daca vei refuza nejustificat sa prezinti organelor competente documentele legale, in scopul impiedicarii verificarilor privitoare la aplicarea reglementarilor generale si speciale in domeniul relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca, in termen de cel mult 15 zile de la primirea celei de-a doua solicitari, atunci vei savarsi o infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda penala.

24. Daca vei impiedica sub orice forma organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte, spatii, terenuri sau mijloace de transport pe care angajatorul le foloseste in realizarea activitatii lui profesionale, pentru a efectua verificari privitoare la aplicarea reglementarilor generale si speciale in domeniul relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca, atunci vei savarsi o infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda penala.

25. Daca vei primi la munca persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane, atunci vei savarsi o infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Dupa cum putem observa, toate sanctiunile cu privire la nerespectarea Codului Muncii sunt destul de aspre, iar valoarea amenzilor este semnificativa spre deosebire de alte tipuri de contraventii si sanctiuni din celelalte domenii economice.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *