Intrebari din Domeniu

Codurile de bare- un ajutor in gestiune

codurile de bare

Publicat in 22-02-2017 - Actualizat in 04-07-2018

Codurile de bare se utilizeaza acum aproape peste tot in comertul cu bunuri dar si in alte domenii, cum ar fi in industrie, sanatate. Chiar si ANAF apeleaza la coduri de bare pentru acceptarea unor declaratii.

Daca ar fi sa il definim, un cod de bare este o reprezentare de date codificata formata dintr-un sir de bare de diverse grosimi (de regula negre) pe un fundal deschis la culoare (de regula alb), care se citeste optic cu ajutorul unui scanner numit cititor de cod de bare. Cititoarele actuale recunosc mai multe formate.

Imediat sub codurile de bare exista un set de caractere (de cele mai multe ori cifre) care contin si ele informatia din codurile de bare insa se folosesc ca si back-up atunci cand din diverse motive nu functioneaza citirea codurilor de bare. 

Codurile de bare se genereaza cu ajutorul unui generator de coduri de bare. Acestea sunt niste aplicatii care se pot accesa inclusiv online, unele fiind gratuite. Chiar si excelul poate genera coduri de bare, asa cum se va vedea mai jos.

Codurile de bare pot fi numerice (cu un numar diferit de caractere),  alfa-numerice, etc. Printre cele mai cunoscute sunt EAN8, EAN13, Code128, Datamatrix.

Cum alegi codul de bare pe care sa-l utilizezi?

Alegerea codului de bare se face in functie de activitatea pe care o desfasori:

 • daca esti gestionarul unui stoc simplu de produse, si doresti sa urmaresti mai usor intrarile si iesirile, poti sa folosesti  aproape orice tip – insa recomandabil cele mai simple ;
 • daca informatia pe care doresti sa o codifici este mai vasta, poti utiliza PDF417;
 • pentru informatii mai simple se poate utiliza cu succes DataMatrix.

 

Care sunt beneficiile unui sistem cu cod de bare?

Daca produsele care intra si ies din gestiune sunt purtatoare de coduri de bare vei avea urmatoarele beneficii:

 • identificarea cu exactitate a  tututor produselor – fie ca sunt materii prime, produse finite, ambalaje sau alte tipuri, prin simpla citire cu un cititor de cod de bare;
 • cresterea rapiditatii cu care facturezi : in loc sa introduci manual pe factura sau pe bon elementele de identificare a produsului poti sa citesti in cateva secunde informatia cu un cititor, informatie care va aparea pe documentele de vanzare imediat.
 • efectuarea inventarierii stocurilor, mijloacelor fixe, obiectelor de inventar si altor bunuri in timp record; echipa de inventariere se poate deplasa cu un cititor de cod de bare pe teren de unde culege informatia pe care apoi o prelucreaza si o compara cu situatia din contabilitate. Aceasta facilitate este disponibila si in Smart Bill si ajuta mult la fluidizarea procesului de inventariere.
 • urmarirea marfurilor pe circuit (pe perioada transportului);
 • reducerea erorilor de operare precum si a costurilor aferente acestora.

Tips and tricks

 • Poti sa utilizezi codurile de bare drept numere de inventar pentru mijloace fixe si astfel nu trebuie sa mai tii si alta evidenta cu alta numerotare.
 • Cum poti sa generezi un cod de bare in Excel?

Sunt mai multe metode de a codifica informatia sub forma de coduri de bare, insa pentru ca un cititor de coduri de bare sa citeasca codurile generate trebuie respectate anumite reguli de compunere a textului care este codificat.

Iata un exemplu simplu pentru Code 39.

Pasii sunt:

 • Mai intai trebuie sa descarci fonturile pentru coduri de bare (Code 39) si sa le instalezi 
 • Apoi trebuie sa deschizi un Excel Worksheet.
 • Completeaza campurile dorite incadrate intre caracterul” *” , de exemplu 1234 va trebui scris  *1234*;
 • Selecteaza codul de bare si apoi alege fontul descarcat;
 • Iata rezultatul:

coduri bare

 • Poti sa creezi coduri de bare proprii sau poti sa le utilizezi pe cele ale furnizorilor tai;

In Smart Bill codurile de bare se pot folosi in momentul de fata si pentru emiterea de bonuri fiscale, urmand ca pe viitor sa fie extinse si pentru alte ferestre.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
18 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Scorillo113
Scorillo113
3 Ani In trecut

exista optiunea de a conecta un pistol de cod de bare sau o conexiune cu un smartphone cu aplicatie de citit cod bare ?

Daniela
Daniela
3 Ani In trecut
Reply to  Scorillo113

Buna,

In acest moment exista posibilitatea conectarii cu un pistol de cod de bare. Daca te putem ajuta cu mai multe informatii, te rugam sa ne spui.

O zi frumoasa!

Mihaela
Mihaela
1 An In trecut

Buna ziua,am dori sa stim daca putem achizitiona de la dvoastra acest cititor de coduri si ce pret are,multumesc !

Prenume
Mihaela
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Mihaela

Buna ziua Mihaela,

Noi comercializam strict produsele noastre, adica Smart Bill declinat in cele 4 module existente in acest moment: Facturare, Gestiune, POS si Conta.

In schimb, avem un parteneriat foarte interesant pentru case de marcat (completand formularul puteti mentiona ca doriti si cititor de coduri de bare si veti fi in scurt timp contactata de un reprezentant de vanzari): https://www.smartbill.ro/case-marcat-gratis/

Zi frumoasa!

Popa
Popa
1 An In trecut

Vreau să îmi deschid un minimarket și nu am habar despre sistemul cu scaner , vreau să achiziționez toate cele necesare pt acest sistem. Mă puteți ajuta? Mulțumesc frumos! Aștept răspuns!

Prenume
Maria
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Popa

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata, colegii mei va vor contacta pentru a discuta in detaliu situatia dumneavoastra.

Zi frumoasa!

Daniel
Daniel
1 An In trecut

buna ziua,
exista aplicatie sincronizata/integrata cu smartbil care sa permita citirea codurilor de bare de pe telefonul mobil?

Prenume
nita
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Daniel

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata.

Pentru a putea raspunde corect acestei intrebari, am avea nevoie de informatii suplimentare. Va sugerez sa trimiteti un e-mail pe adresa cloud@smartbill.ro si sa adresati aceasta intrebare mentionand device-ul pe care il folositi, sistemul de operare, precum si modul in care ati dori sa lucrati.

O zi frumoasa!

Badea
Badea
1 An In trecut

Buna seara,

Se pot emite facturi cu cod de bare, pentru ca apoi incasarea facturilor sa se faca pe teren, prin scanare si printare chitanta pe loc?

Prenume
George
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Badea

Buna ziua George,

Factura poate detine cod de bare, desigur, astfel incat sa se poata face citirea cu cititor de cod de bare si incasarea pe loc.

Zi frumoasa!

Ploscariu
Ploscariu
1 An In trecut

buna,

sunt iteresat de un program de gestiune pentru lansarea in productie a reperelor mecanice in baza unui desen tehnic, si urmarirea acestora in timp real pe fluxul de fabricatie prin scanare dupa fiecare faza de productie pana la ambalarea produselor pentru a fi facturate si furnizate catre client…
din cate stiu exista astfel de sisteme,as vrea sa stiu ce inseamna ca si cost

Prenume
Florinel
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ploscariu

Buna ziua,

Multumim pentru interesul dumneavoastra. Din cate intelegem, aveti nevoie de ceea ce se numeste stadii de productie. Din pacate, aceasta functionalitate nu este disponibila in SmartBill Gestiune.

Programul nostru ofera posibilitatea de a scadea imediat materiile prime printr-un simplu click pe raportul de productie. Nu pot fi insa introduse etape intermediare.

Zi frumoasa!

PANDELE
PANDELE
1 An In trecut

Buna ziua,m-ar interesa un sistem de coduri de bare intern .Ne ocupam cu comercializarea de perdele si draperii.In codul de bare ar trebui sa se regaseasca,denumirea si metraj.
Murtumesc

Prenume
CORNELIA
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  PANDELE

Buna ziua,

Multumim pentru interesul dumneavoastra. In ceea ce priveste codurile de bare, daca le aveti deja generate, le puteti asocia produsului din SmartBill pentru ca, atunci cand este scanat codul, sa apara produsul pe factura, NIR sau documentul dorit.

Daca doriti sa generati aceste coduri de bare din SmartBill, din pacate nu este posibil. Aplicatia nu transforma automat codul de produs sau caracteristici in cod de bare.

Zi frumoasa!

ionut
ionut
1 An In trecut

Buna ziua,
ce modele de imprimante etichete coduri de bare functioneaza cu SmartBill?
Zebra este ok?

Prenume
motoi
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  ionut

Buna ziua Ionut,

Din pacate, optiunea dorita de dumneavoastra nu este disponibila in acest moment. Va asigur insa ca acest comentariu a fost transmis ca sugestie de implementare catre departamentul abilitat. La momentul realizarii unui update al aplicatiei SmartBill, toate aceste sugestii sunt analizate. Implementarea unei optiuni are in vedere numarul de cereri pentru optiunea respectiva, complexitatea optiunii, precum si alti parametri.

Va multumim pentru interes!

Zi frumoasa!

Florea
Florea
5 Luni In trecut

Minunat ar fi fost daca smart bill ar fi generat automat in momentul in care faci intrari ,codul de bare care sa poata fi imprimat imediat alaturi chiar de pret si denumire produs😉.poate pe viitor va ganditi si la asta.ar simplifica mult munca celor cu magazine.

Prenume
Rodica
Ursache Miruna
Administrator
5 Luni In trecut
Reply to  Florea

Buna ziua Rodica,

Multumim mult pentru sugestie.

Noi chiar dezvoltam produsele in functie de feedback-ul primit din partea utilizatorilor, astfel incat ma bucur sa ma informez ca remarca dumneavoastra a fost transmisa colegilor din echipele de dezvoltare produs.

Zi frumoasa si asteptam cu drag orice alte sugestii.