Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualIntrebari din Domeniu

Concediul de odihna al angajatilor – obligatii si costuri pentru angajatori

concediu odihna angajati

In contextul actual generat de pandemie, in care s-au limitat foarte mult deplasarile, multi angajati nu si-au luat concediul de odihna si nici nu au planuri legate de efectuarea acestuia. Mai ales, in contextul in care este permisa telemunca sau munca de acasa. Cu toate acestea, concediul de odihna va trebui efectuat pana la finalul anului.

Legislatia muncii prevede urmatoarele reguli:

  • angajatii au dreptul la concediu de odihna anual platit
  • dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari
  • durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, iar durata efectiva se stabileste in contractul individual de munca
  • zilele libere platite nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual
  • la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de concediu medical se considera perioade de activitate prestata
  • in situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate
  • concediul de odihna se efectueaza in fiecare an
  • in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual
  • compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca

Beneficii pentru angajati

  • angajatii beneficiaza pe durata concediului de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, asa cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
  • indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
  • indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
  • daca la finalul unui an nu s-au acordat integral concediile de odihna, diferenta trebuie inregistrata pe provizioane.

Iata un exemplu de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna. Presupunem ca avem un angajat care are un venit brut din salarii de 3.000 lei/luna. In luna iunie a fost in concediu 10 zile. Cum se calculeaza indemnizatia de concediu de odihna la care are dreptul?

Luna Nr zile lucratoare Venit brut
Iunie 20 3000
Mai 20 3000
Aprilie 20 3000
Martie 22 3000

Indemnizatia zilnica de concediu de odihna = 3.000*3/ (20+20+22) = 145.16 lei care se compara cu suma care ar rezulta pe iunie, raportat la zilele lucratoare: 3.000/20 =150 lei. Se iau drepturile cele mai favorabile, prin urmare suma pentru cele 10 zile este 1.500 lei. Asadar, venitul brut pe luna iunie este format din 1.500 lei indemnizatia de concediu de odihna si 1.500 lei suma pentru zilele lucrate. Angajatorii trebuie sa fie atenti la efectuarea de catre angajati a concediului de odihna anual. Pe langa faptul ca este o obligatie legala, asa cum am aratat mai sus, exista si aspecte financiare legate de acest lucru: constituirea provizioanelor in cazul concediilor neefectuate.

Pentru a se evita aceste situatii este utila efectuarea la sfarsitul anului a unei programari a concediilor de odihna pentru anul urmator. Programarea concediilor este nu numai utila dar si obligatorie fiind prevazuta la art. 148 din Codul muncii, care arata ca efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

[xyz-ips snippet=”Related-posts”]

Cum se face programarea concediilor de odihna?

  • se realizeaza o programare colectiva sau individuala stabilita de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Nu exista un format standard prin care se fac programarile acestea se pot face in orice format dorit de angajator: electronic sau in format fizic.
  • programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
  • prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni
  • in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt
  • salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

In ce priveste reglementarile contabile, se prevede obligatia de inregistrare a provizioanelor pentru concediile anuale neefectuate. Provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea.

In contabilitatea firmei, provizioanele sunt cheltuieli. Din punct de vedere fiscal, aceste cheltuieli sunt nedeductibile, in cazul platitorilor de impozit pe profit. Valoarea recunoscuta ca provizion trebuie sa constituie cea mai buna estimare la data bilantului a costurilor necesare stingerii obligatiei curente.

In cazul firmelor mari, cu mii de angajati, acest provizion poate sa ajunga la sume consistente. In contextul in care profitul companiilor este afectat deja de criza actuala, provizioanele cat mai mici pentru concedii neefectuate pot constitui un ajutor in a raporta cifre mai bune.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *