Articol scris de Delia Mircea

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Home | | Concediul medical in 2019

Publicat in 12-04-2019

In cadrul oricarei societati care are angajati se poate intampla ca din diferite motive salariatii sa se afle in incapacitate temporara de munca din cauza anumitor afectiuni si pentru care medicul a emis un certificat medical de concediu (certificatul roz).

In anul 2019 baza legala care reglementeaza modul de acordare a concediilor medicale este OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate actualizata cu modificarile si completarile ulterioare.

Un angajat poate beneficia de urmatoarele tipuri de concediu medical:

• concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
• concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
• concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
• concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
• concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.

Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediul medical, angajatul trebuie sa aiba un stagiu minim de asigurare (cotizare) de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Pe de alta parte, baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical a persoanelor angajate, se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

In functie de codul mentionat de medic pe certificatul medical se va stabili tipul de concediu medical si procentul din baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical.

Conform Ordinului nr. 233/2006 exista urmatoarele coduri (acestea sunt mentionate si pe verso-ul certificatului roz):

01 Boala obisnuita … 75%
02* Accident in timpul deplasarii la/de la locul de munca … 100%/80%
03* Accident de munca … 100%/80%
04* Boala profesionala … 100%/80%
05 Boala infectocontagioasa din grupa A … 100%
06 Urgenta medico-chirurgicala … 100%
07 Carantina … 75%
08 Sarcina si lauzie … 85%
09 Ingrijire copil bolnav in varsta de pana la sapte ani sau copil cu handicap pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani … 85%
10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru … Fara a depasi 25% din baza de calcul
11 Trecerea temporara in alta munca … Fara a depasi 25% din baza de calcul
12 Tuberculoza … 100%
13 Boala cardiovasculara … 75%
14 Neoplazii, SIDA … 100%
15 Risc maternal … 75%

Pe langa acest cod de indemnizatie, pe certificatul medical, medicul va mentiona si codul de diagnostic, codul bolii care a determinat incapacitatea temporara de munca, recuperarea capacitatii de munca, sarcina si lauzia sau necesitatea ingrijirii copilului bolnav.

Pentru inscrierea codului de diagnostic se va utiliza clasificatia internationala a maladiilor CIM, revizia a 10-a OMS (CIM – 10) – Lista cu 999 coduri de boala, in caractere numerice.

Cine suporta indemnizatia de concediu medical?

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:

a) de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;

b. din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:

a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;

b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul :persoanelor asigurate care realizeaza in Romania venituri din salarii, de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte sau beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii sau persoanele fizice, altele decat cele prevazute mai sus, pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Exceptii:

Sunt suportate integral din bugetul FNUASS urmatoarele indemnizatii:

• indemnizatie pentru reducerea timpului de munca;
• concediul si indemnizatie pentru carantina;
• indemnizatia de maternitate;
• concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
• concediul si indemnizatia de risc maternal.

Exemplu de calcul a indemnizatiei de concediu medical:

Presupunem ca angajatul X a prezentat angajatorului un certificat medical cu codul de indemnizatie 01 „Boala obisnuita” (75%) pentru perioada 11.02.2019 – 15.02.2019 (5 zile – concediu medical).

Avem un istoric pe ultimele 6 luni a veniturilor brute inregistrate de angajat, dupa cum urmeaza:

Baza de calcul indemnizatie: 2080+1900+1900+1900+1900+1900 = 11.580 lei

Zile baza de calcul: 20+19+21+23+20+22 = 125 zile

Media zilnica: 11580 / 125 = 92,64 lei

Total zile lucratoare si indemnizatii CM: 5 zile

Datorita faptului ca angajatul a avut doar 5 zile de concediu medical, indemnizatia o va suporta doar societatea angajatoare astfel:

Zile si indemnizatii suportate de firma: (5 zile * 92,64) * 75% = 347 lei

Zile si indemnizatii suportate de FNUASS: 0 zile.

Atentie! Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta-ma

Autentificare Cloud

Contact