Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Condica de prezenta a angajatilor – obligativitate

condica de prezenta

In vederea intocmirii statului de salarii, document intocmit pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor, precum si al contributiilor si al altor sume datorate, toti angajatorii au obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea:

? orei de incepere al programului de lucru

? orei de sfarsit al programului de lucru

Fisa de pontaj zilnica sau condica de prezenta a angajatilor este obligatorie incepand cu 7 august 2017.

Articolul 119 din Codul Muncii spune ca angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Daca angajatorul are mai multe puncte de lucru, sedii secundare, atunci condica de prezenta se va tine la sediul fiecarui loc unde societatea isi presteaza activitatea, pentru fiecare salariat care presteaza munca la locul respectiv al angajatorului.

Pe langa faptul ca acest document sta la baza intocmirii statului de plata, scopul acestuia este de a creea posibilitatea verificarii modului in care angajatorul respecta prevederile legale privind timpul de munca si de odihna.

Mai mult decat atat, documentul poate fi foarte util si pentru angajator, nu doar pentru inspectorii care vin in control, deoarece se poate urmari mai in amanunt daca angajatii isi respecta orele de munca si de pauza mentionate in contractul individual de munca.

Condica de prezenta privind ora de sosire la munca si ora de plecare de la munca pentru fiecare salariat poate fi tinuta atat pe suport de hartie cat si electronic, pentru persoanele care au acces la locul de munca pe baza unui card sau inregistreaza intervalul in care presteaza efectiv activitatea in orice alt mod.

Atentie! Nu exista obligatia prin lege ca angajatii sa semneze condica de prezenta / fisa de pontaj zilnica.

Principalele informatii pe care ar trebui sa le contina o astfel de condica de prezenta ar putea fi:

? date cu privire la societate

? perioada pentru care se realizeaza;

? numele si prenumele salariatilor;

? toate zilele din luna pentru care se intocmeste;

? ora de inceput al programului;

? ora de sfarsit al programului;

? numarul total de ore efectuate de catre salariat;

? in zilele in care salariatii nu au fost prezenti la munca, este recomandat sa se mentioneze motivul: concediu de odihna; concediu medical; concediu de maternitate; concediu fara plata; absente nemotivate; accidente de munca; concediu pentru ingrijirea copilului; etc;

? sectiune cu semnatura responsabilului cu intocmirea documentului;

? sectiune cu semnatura directorului societatii.

Cat timp se arhiveaza condica de prezenta?

Legislatia in vigoare nu mentioneaza perioada pentru care este nevoie ca angajatorul sa pastreze condica de prezenta.

Ceea ce se cunoaste este faptul ca statele de plata se intocmesc in baza acestor documente si ca trebuie arhivate pentru o perioada de 50 de ani, deci teoretic si condica de prezenta ar trebui sa fie pastrata pentru aceeasi perioada ca statele de plata.

In cele ce urmeaza, pentru evitarea unor amenzi privind munca la negru, dorim sa va reamintim care sunt sanctiunile aplicabile conform ordonantei de urgenta nr. 53/2017:

? pentru primirea la munca a unei persoane fara incheierea unui contract individual de munca, angajatorul va primi o amenda de 20.000 RON pentru fiecare persoana identificata;

? pentru primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor – cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, angajatorul va primi o amenda de 20.000 RON pentru fiecare persoana identificata;

? pentru primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat, angajatorul va primi o amenda de 20.000 RON pentru fiecare persoana identificata;

? pentru primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, angajatorul va primi o amenda de 10.000 RON pentru fiecare persoana identificata.

In cazul in care un angajator este sanctionat, acesta poate achita jumatate din amenda primita intr-un termen de 15 zile, conform Legii nr. 203/2018 (in vigoare din 24.08.2018) privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale.

Pana de curand, amenzile se puteau achita la valoarea injumatatita intr-un termen de doar 48 de ore.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

10 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *