Articol scris de Delia Mircea

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Home | | Situatii in care contractul individual de munca poate fi suspendat

Modificat in 26-02-2019

In practica, exista numeroase situatii in care contractele individuale de munca ale angajatilor trebuie sa fie suspendate. Vom puncta in cele ce urmeaza situatiile in care un contract individual de munca poate fi suspendat, care sunt efectele suspendarii precum si termenele de inregistrare in Revisal a suspendarii.

Dupa cum este mentionat si in Codul Muncii, suspendarea contractului individual de munca poate interveni:
• de drept;
• prin acordul partilor;
• prin actul unilateral al uneia dintre parti.

Prin suspendare se intelege suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator iar pe perioada suspendarii.

Atentie! Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Suspendarea de drept a contractului individual de munca:
• concediu de maternitate;
• concediu pentru incapacitate temporara de munca;
• carantina;
• exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;
• indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
• forta majora;
• in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
• de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept;
• in alte cazuri expres prevazute de lege.

Suspendarea contractului individual de munca din initiativa salariatului:
• concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
• concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
• concediu paternal;
• concediu pentru formare profesionala;
• exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
• participarea la greva;
• concediu de acomodare.

Suspendarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului:
• pe durata cercetarii disciplinare prealabile;
• in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
• in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
• in cazul in care impotriva salariatului s-a luat, in conditiile Codului de procedura penala, masura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cautiune, daca in sarcina acestuia au fost stabilite obligatii care impiedica executarea contractului de munca, precum si in cazul in care salariatul este arestat la domiciliu, iar continutul masurii impiedica executarea contractului de munca;
• pe durata detasarii;
• pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

Suspendarea contractului individual de munca prin acordul partilor:
• in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Pe de alta parte, un alt aspect important pe care trebuie sa-l cunosti este faptul ca, absentele nemotivate ale angajatilor precum si concediile fara plata se scad din vechimea in munca. Fac exceptie, concediile pentru formarea profesionala fara plata.

In vederea suspendarii contractului individual de munca, se va intocmi o decizie de suspendare CIM pentru salariatul in cauza si se va inregistreza in REVISAL.

Angajatorul va opera si transmite in REVISAL decizia dupa cum urmeaza:

Inceput suspendare: cel tarziu in ziua lucratoare anterioara datei suspendarii. Se va completa in REVISAL data de inceput suspendare (este data de la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform deciziei de suspendare); data de sfarsit suspendare (este data pana la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform termenului limita stabilit prin decizia de suspendare, respectiv prin cererea salariatului de suspendare a CIM). Se va alege temeiul suspendarii si se vor mentiona alte detalii, daca este cazul.

Incetare suspendare: cel tarziu in ziua lucratoare anterioara datei incetarii suspendarii. Se va completa data incetare suspendare (este data de la care inceteaza suspendarea contractului salariatului, conform deciziei de incetare a suspendarii emise de angajator).

avatar
9 Discutii
11 Raspunsuri la discutie
1 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
10 Autorii comentariilor
Ursache MirunaAvramMadaADRIANMargarit Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Leo
Vizitator
Leo

Bună ziua, dacă am avut contractul suspendat pe perioada de o lună, mai pot face un credit, sau trebuie să aștept trei luni?

Prenume
Marian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Marian,

Din pacate nu este de competenta noastra sa va raspundem la aceasta intrebare. Va puteti adresa biroului de credit (banca de unde doriti sa luati credit) pentru a gasi un raspuns potrivit. Vi se va face o analiza scoring prin care vi se va mentiona daca sunteti eligibil pentru credit.

Zi frumoasa!

Burian
Vizitator
Burian

Buna ziua,
Un salariat aflat in concediu crestere copil pana varsta la 2 ani are cim suspendat pana la 10.07.2019 (data sfarsit suspendare in Revisal). Intrebare: Daca salariatul revine anterior acestei date la serviciu , in Revisal se va opera si modifica data de sfarsit suspendare sau numai data de incetare a suspendarii in baza deciziei de incetare a suspendarii?
Va multumesc ,

Prenume
Ana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ana,

In baza cererii salariatului, angajatorul trebuie sa emita o decizie prin care dispune incetarea suspendarii, in situatia in care salariatul revine la locul de munca anterior perioadei stabilite initial.

In Revisal, din campul suspendare veti alege “Incetare suspendare” cu data mentionata in cerere, respectiv in decizia de incetare suspendare intocmita.

“Data incetare suspendare” este data de la care inceteaza efectiv suspendarea contractului salariatului (prima zi in care salariatul isi reia activitatea) conform deciziei de incetare a suspendarii emisa de angajator.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Cristi
Vizitator
Cristi

Daca ai contractul suspendat la o firma.te poti angaja la o alta firma

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Cristi,

Da, va puteti angaja la alta firma, nu exista nici o restrictie in acest sens.

Zi frumoasa!

Geman
Vizitator
Geman

Buna seara! Un salariat este angajat pe perioada determinată cu data de încetare a contractului de muncă 31.12.2017, in data de 20.12.2017 i se suspendă contactul pentru concediu de creștere copil. Intrebarea este cum se operează în revisal la încetarea suspendării contractului pentru concediul de creștere copil ? Are voie angajatorul sa incheie contractul la 31.12.2017 daca acesta este suspendat? Este obligat angajatorul sa te primească la servici dupa ce încetează suspendarea? Va multumesc!

Prenume
Geanina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Nu se poate opera in REVISAL incetarea contractului individual de munca daca contractul este suspendat pentru concediu de ingrijire copil. Mai intai se opereaza in REVISAL incetarea suspendarii concediului de ingrijire copil, apoi se poate opera incetarea contractului individual de munca. Potrivit art. 25 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, “Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul: a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap; b) salariatei/salariatului care se afla in plata… Citeste mai mult »

Calin
Vizitator
Calin

Buna ziua. In cazul functionarilor publici, daca se aplica pentru suspendarea raportului de serviciu din interes personal, ce consecinte implica? Pot reveni ulterior cu o cerere de incetare raport de serviciu sau la data expirarii suspendarii sunt obligat sa imi reiau activitatea neaparat?

Prenume
Cathia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Din pacate, in ceea ce priveste sistemul public, nu va putem oferi un raspuns deoarece nu avem cunostintele necesare, articolul fiind redactat doar din punct de vedere al entitatilor din mediul privat.

Zi frumoasa!

TUDOR
Vizitator
TUDOR

Buna ziua, daca am facut in REVISAL doar detasare fara a face si suspendarea este vreo problema? Cum mai pot rectifica? Multumesc.

Prenume
Adrian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Va putem recomanda sa cititi raspunsurile cu privire la numeroase situatii de inregistrare in REVISAL disponibile la urmatorul link: https://www.inspectiamuncii.ro/documents/66402/200969/Raspunsuri_Registru.pdf/8a793224-d2a3-49e7-8885-31bfab8ad413

Aici poate gasiti un raspuns si pentru speta dumneavoastra.

O zi placuta!

Margarit
Vizitator
Margarit

Buna ,daca lucrez la o firma ,anunt ca nu pot sa vin la ultima zi din tura de noapte din probleme de sanatate iar angajatorul ma amenintat cu desfacerea contractului dupa care mi l suspenda fara sa mi spuna data la care pot incepe din nou ,ce este de facut?mi au refuzat orice cerere de concediu si sa vin la munca din zilele mele de liber fara ca in contract sa scrie aceasta clauza.vreau sa stiu ce am de facut in acest caz?nu mi au dat nici un motiv intemeiat ptr aceasta suspendare de contract.mentionez ca imi expira contractul la… Citeste mai mult »

Prenume
Andreea daniela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Speta dumneavoastra este putin mai complexa, de aceea va recomandam sa discutati aceste aspecte cu angajatorul dumneavoastra sau sa apelati la un jurist.

O zi placuta!

ADRIAN
Vizitator
ADRIAN

BUNA ZIUA.

AM DE FACUT O PRELUNGIRE A DETASARII IN REVISAL CU 6 LUNI INCEPAND CU DATA DE 01.08.2019.
AM INCERCAT SA FAC PRELUNGIREA DAR REVISALUL NU IMI PERMITE SA PRELUNGESC DECAT PANA IN DATA DE 30.01.2020.
MENTIONEZ CA PRIMA DETSARE A FOST FACUTA PE UN AN IN PERIOADA 01.08.2018-31.07.2019 CU DATA DE SFARSIT A DETASARII 31.07.2019.

ESTE CORECT?
VA MULTUMESC.

O ZI FRUMOASA.

Prenume
adrian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Adrian,

Din pacate, nu cunoastem aceasta speta, insa puteti sa contactati ITM din raza teritoriala pentru un raspuns.

Zi frumoasa!

Mada
Vizitator
Mada

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Un salariat a avut contractul suspendat 2 luni pentru ca avea contranct de mandat in cadrul firmei de administrator SA. Dupa terminarea celor 2 luni salariatul mai doreste sa-si suspende CIM-ul pentru inca 2 sapt. Cum putem prelungi acest contract suspendat? Va multumesc anticipat

Prenume
Mada
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Madalina,

Va recomandam sa studiati prevederile Capitolului IV Suspendarea contractului individual de munca din Codul muncii, pentru a vedea situatiile in care contractul se poate suspenda.

Zi frumoasa!

Avram
Vizitator
Avram

Buna ziua! Un angajat face cerere de concediu fara plata, motive personale. Se inregistreaza in revisal cererea. In timpul suspendarii o ruda vine sa solicite adeverinta medicala deoarece acesta este internat in spital. Cum operez in revisal aceasta modificare? ce se intampla cu zilele care coincid?

Prenume
Lucia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

In aceasta situatie, pentru a putea beneficia de concediu medical si de indemnizatia aferenta, va trebui sa incetati suspendarea (se poate face de catre angajat o cerere de incetare a suspendarii), dupa care se va inregistra concediul medical.

Zi frumoasa!

Autentificare Cloud

Contact