Intrebari din Domeniu

Situatii in care contractul individual de munca poate fi suspendat

contract de munca suspendat

In practica, exista numeroase situatii in care contractele individuale de munca ale angajatilor trebuie sa fie suspendate. Vom puncta in cele ce urmeaza situatiile in care un contract individual de munca poate fi suspendat, care sunt efectele suspendarii precum si termenele de inregistrare in Revisal a suspendarii.

Dupa cum este mentionat si in Codul Muncii, suspendarea contractului individual de munca poate interveni:
• de drept;
• prin acordul partilor;
• prin actul unilateral al uneia dintre parti.

Prin suspendare se intelege suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator iar pe perioada suspendarii.

Atentie! Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Suspendarea de drept a contractului individual de munca:
• concediu de maternitate;
• concediu pentru incapacitate temporara de munca;
• carantina;
• exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;
• indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
• forta majora;
• in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
• de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept;
• in alte cazuri expres prevazute de lege.

Suspendarea contractului individual de munca din initiativa salariatului:
• concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
• concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
• concediu paternal;
• concediu pentru formare profesionala;
• exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
• participarea la greva;
• concediu de acomodare.

Suspendarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului:
• pe durata cercetarii disciplinare prealabile;
• in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
• in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
• in cazul in care impotriva salariatului s-a luat, in conditiile Codului de procedura penala, masura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cautiune, daca in sarcina acestuia au fost stabilite obligatii care impiedica executarea contractului de munca, precum si in cazul in care salariatul este arestat la domiciliu, iar continutul masurii impiedica executarea contractului de munca;
• pe durata detasarii;
• pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

Suspendarea contractului individual de munca prin acordul partilor:
• in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Pe de alta parte, un alt aspect important pe care trebuie sa-l cunosti este faptul ca, absentele nemotivate ale angajatilor precum si concediile fara plata se scad din vechimea in munca. Fac exceptie, concediile pentru formarea profesionala fara plata.

In vederea suspendarii contractului individual de munca, se va intocmi o decizie de suspendare CIM pentru salariatul in cauza si se va inregistreza in REVISAL.

Angajatorul va opera si transmite in REVISAL decizia dupa cum urmeaza:

Inceput suspendare: cel tarziu in ziua lucratoare anterioara datei suspendarii. Se va completa in REVISAL data de inceput suspendare (este data de la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform deciziei de suspendare); data de sfarsit suspendare (este data pana la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform termenului limita stabilit prin decizia de suspendare, respectiv prin cererea salariatului de suspendare a CIM). Se va alege temeiul suspendarii si se vor mentiona alte detalii, daca este cazul.

Incetare suspendare: cel tarziu in ziua lucratoare anterioara datei incetarii suspendarii. Se va completa data incetare suspendare (este data de la care inceteaza suspendarea contractului salariatului, conform deciziei de incetare a suspendarii emise de angajator).

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Ce risca angajatorii care nu respecta Codul Muncii ?

Intrebari din Domeniu

Condica de prezenta a angajatilor - obligativitate

Intrebari din Domeniu

Dreptul la preaviz - concedierea vs demisionarea

Intrebari din Domeniu

10 lucruri pe care trebuie sa le stii ca antreprenor la inceputul lui 2018

avatar
16 Discutii
18 Raspunsuri la discutie
2 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
16 Autorii comentariilor
Ursache MirunaCumpanaAncaBarbuFlorina Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Leo
Vizitator
Leo

Bună ziua, dacă am avut contractul suspendat pe perioada de o lună, mai pot face un credit, sau trebuie să aștept trei luni?

Prenume
Marian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Marian,

Din pacate nu este de competenta noastra sa va raspundem la aceasta intrebare. Va puteti adresa biroului de credit (banca de unde doriti sa luati credit) pentru a gasi un raspuns potrivit. Vi se va face o analiza scoring prin care vi se va mentiona daca sunteti eligibil pentru credit.

Zi frumoasa!

Burian
Vizitator
Burian

Buna ziua,
Un salariat aflat in concediu crestere copil pana varsta la 2 ani are cim suspendat pana la 10.07.2019 (data sfarsit suspendare in Revisal). Intrebare: Daca salariatul revine anterior acestei date la serviciu , in Revisal se va opera si modifica data de sfarsit suspendare sau numai data de incetare a suspendarii in baza deciziei de incetare a suspendarii?
Va multumesc ,

Prenume
Ana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ana,

In baza cererii salariatului, angajatorul trebuie sa emita o decizie prin care dispune incetarea suspendarii, in situatia in care salariatul revine la locul de munca anterior perioadei stabilite initial.

In Revisal, din campul suspendare veti alege “Incetare suspendare” cu data mentionata in cerere, respectiv in decizia de incetare suspendare intocmita.

“Data incetare suspendare” este data de la care inceteaza efectiv suspendarea contractului salariatului (prima zi in care salariatul isi reia activitatea) conform deciziei de incetare a suspendarii emisa de angajator.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Cristi
Vizitator
Cristi

Daca ai contractul suspendat la o firma.te poti angaja la o alta firma

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Cristi,

Da, va puteti angaja la alta firma, nu exista nici o restrictie in acest sens.

Zi frumoasa!

Geman
Vizitator
Geman

Buna seara! Un salariat este angajat pe perioada determinată cu data de încetare a contractului de muncă 31.12.2017, in data de 20.12.2017 i se suspendă contactul pentru concediu de creștere copil. Intrebarea este cum se operează în revisal la încetarea suspendării contractului pentru concediul de creștere copil ? Are voie angajatorul sa incheie contractul la 31.12.2017 daca acesta este suspendat? Este obligat angajatorul sa te primească la servici dupa ce încetează suspendarea? Va multumesc!

Prenume
Geanina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Nu se poate opera in REVISAL incetarea contractului individual de munca daca contractul este suspendat pentru concediu de ingrijire copil. Mai intai se opereaza in REVISAL incetarea suspendarii concediului de ingrijire copil, apoi se poate opera incetarea contractului individual de munca. Potrivit art. 25 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, “Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul: a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap; b) salariatei/salariatului care se afla in plata… Citeste mai mult »

Calin
Vizitator
Calin

Buna ziua. In cazul functionarilor publici, daca se aplica pentru suspendarea raportului de serviciu din interes personal, ce consecinte implica? Pot reveni ulterior cu o cerere de incetare raport de serviciu sau la data expirarii suspendarii sunt obligat sa imi reiau activitatea neaparat?

Prenume
Cathia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Din pacate, in ceea ce priveste sistemul public, nu va putem oferi un raspuns deoarece nu avem cunostintele necesare, articolul fiind redactat doar din punct de vedere al entitatilor din mediul privat.

Zi frumoasa!

TUDOR
Vizitator
TUDOR

Buna ziua, daca am facut in REVISAL doar detasare fara a face si suspendarea este vreo problema? Cum mai pot rectifica? Multumesc.

Prenume
Adrian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Va putem recomanda sa cititi raspunsurile cu privire la numeroase situatii de inregistrare in REVISAL disponibile la urmatorul link: https://www.inspectiamuncii.ro/documents/66402/200969/Raspunsuri_Registru.pdf/8a793224-d2a3-49e7-8885-31bfab8ad413

Aici poate gasiti un raspuns si pentru speta dumneavoastra.

O zi placuta!

Margarit
Vizitator
Margarit

Buna ,daca lucrez la o firma ,anunt ca nu pot sa vin la ultima zi din tura de noapte din probleme de sanatate iar angajatorul ma amenintat cu desfacerea contractului dupa care mi l suspenda fara sa mi spuna data la care pot incepe din nou ,ce este de facut?mi au refuzat orice cerere de concediu si sa vin la munca din zilele mele de liber fara ca in contract sa scrie aceasta clauza.vreau sa stiu ce am de facut in acest caz?nu mi au dat nici un motiv intemeiat ptr aceasta suspendare de contract.mentionez ca imi expira contractul la… Citeste mai mult »

Prenume
Andreea daniela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Speta dumneavoastra este putin mai complexa, de aceea va recomandam sa discutati aceste aspecte cu angajatorul dumneavoastra sau sa apelati la un jurist.

O zi placuta!

ADRIAN
Vizitator
ADRIAN

BUNA ZIUA.

AM DE FACUT O PRELUNGIRE A DETASARII IN REVISAL CU 6 LUNI INCEPAND CU DATA DE 01.08.2019.
AM INCERCAT SA FAC PRELUNGIREA DAR REVISALUL NU IMI PERMITE SA PRELUNGESC DECAT PANA IN DATA DE 30.01.2020.
MENTIONEZ CA PRIMA DETSARE A FOST FACUTA PE UN AN IN PERIOADA 01.08.2018-31.07.2019 CU DATA DE SFARSIT A DETASARII 31.07.2019.

ESTE CORECT?
VA MULTUMESC.

O ZI FRUMOASA.

Prenume
adrian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Adrian,

Din pacate, nu cunoastem aceasta speta, insa puteti sa contactati ITM din raza teritoriala pentru un raspuns.

Zi frumoasa!

Mada
Vizitator
Mada

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Un salariat a avut contractul suspendat 2 luni pentru ca avea contranct de mandat in cadrul firmei de administrator SA. Dupa terminarea celor 2 luni salariatul mai doreste sa-si suspende CIM-ul pentru inca 2 sapt. Cum putem prelungi acest contract suspendat? Va multumesc anticipat

Prenume
Mada
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Madalina,

Va recomandam sa studiati prevederile Capitolului IV Suspendarea contractului individual de munca din Codul muncii, pentru a vedea situatiile in care contractul se poate suspenda.

Zi frumoasa!

Avram
Vizitator
Avram

Buna ziua! Un angajat face cerere de concediu fara plata, motive personale. Se inregistreaza in revisal cererea. In timpul suspendarii o ruda vine sa solicite adeverinta medicala deoarece acesta este internat in spital. Cum operez in revisal aceasta modificare? ce se intampla cu zilele care coincid?

Prenume
Lucia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

In aceasta situatie, pentru a putea beneficia de concediu medical si de indemnizatia aferenta, va trebui sa incetati suspendarea (se poate face de catre angajat o cerere de incetare a suspendarii), dupa care se va inregistra concediul medical.

Zi frumoasa!

Tirintica
Vizitator
Tirintica

Buna ziua ….căutând informații despre întreruperea activității am descoperit acest topic. As dori daca aveti posibilitatea o informație. In cazul in care din motive financiare aș vrea ca și angajat să suspende activitate pe o perioadă de 12 luni pentru a urma un curs de calificare și deasemenea pentru a fi angajat într-o companie din străinătate, in baza carei legi se poate face acest lucru , este un drept pe care il pot avea ca și angajat , mentionez ca lucrez într-o companie de stat sau mai bine zis statul este acționar majoritar care este in declin , nu imi… Citeste mai mult »

Prenume
Sebastian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Sebastian, In situatia dumneavoastra, consideram ca se poate aplica articolul 49 din Codul muncii care arata ca: (1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. (2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Daca si angajatorul dumneavoastra este de acord, atunci vorbim de o suspendare prin acordul partilor. Pe de alta parte, se poate realiza suspendare si din initiativa angajatului, iar in acest sens se aplica articolul 51… Citeste mai mult »

Anghel
Vizitator
Anghel

Buna seara. Sunt in Ccc..pana la data de 19 . 12 .2019, si urmeaza sa prelungesc cu inca 1 an concediul, copilul avand probleme. In dec 2018 SRL ul unde lucram sa inchis si nu pot lua legatura cu patronii. POt obtiNe personsl vreo dovada de la itm ca , contractul este incheiat ?

Prenume
Ioana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

In situatia in care angajatorul s-a inchis si nu mai poate fi contactat, puteti sa solicitati la ITM documentele si informatiile necesare privind contractul dumneavoastra de munca.

Zi frumoasa!

Talpau
Vizitator
Talpau

Buna ziua,

Daca o salariata are cim suspendare pt crestere copil pana pe data de 05.12.2019, dar dupa aceasta data ea nu mai doreste sa revina la munca.
Transmit incetarea pe 04.12.2019, cu data de 05.12.2019, iar incetarea pe 06.12.2019? Este corecta varianta aceasta? Trebuie sa ii fac si majorare de salariu?

Multumesc,

Prenume
Laura
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Laura,

Consideram ca in aceasta situatie nu mai aveati obligatia de a majora salariul. Puteati face incetare pe care o comunicati in REVISAL pe 5 decembrie si avand data incetarii 6 decembrie (aceasta este prima zi in care ar fi trebuit sa se intoarca la munca. Incetarea CIM se comunica cel tarziu in data incetarii, deci pe 6 decembrie se putea comunica in REVISAL incetarea CIM, incepand cu 6 decembrie 2019.

Zi frumoasa!

Florina
Vizitator
Florina

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste urmatoarea situatie: – Salariata angajata cu timp partial de munca, vechime in actualul post 3 luni. Precizez ca are C.I.M. cu norma intreaga, in vigoare, avand o vechime de peste 5 ani. – Intra in concediu sarcina si lauzie incepand cu luna 4 din C.I.M. cu timp partial. Neavand stagiu de cotizare de sase luni pe C.I.M. cu timp partial de lucru, cum ar trebui sa procedez: 1. Ii suport ca angajator concediul medical (neavand stagiu de cotizare nu il pot supora altfel)? Daca fac acest… Citeste mai mult »

Prenume
Florina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Florina, Exista in acest sens un raspuns oficial in ceea ce priveste acordarea indemnizatiei de concediu medical, raspuns furnizat de casa de asigurari de sanatate Cluj: “Referitor la plata indemnizatiior de concediu medical pentru salariatii care isi desfasoara activitatea in paralel la mai multi angajatori, va reamintim prevederile art. 33 din OUG 158/17.11.2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, actualizata: “Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform… Citeste mai mult »

Barbu
Vizitator
Barbu

Buna ziua,

Am de facut o incetare de suspendare.
Speta este asa:
Inceput suspendare:01.01.2020
Sfarsit suspendare:31.01.2020
Incetare suspendare: (cand este corect? Eu pana acum puneam data de incetare aceeasi cu cea de sfarsit, aici 31.01.2020. Este corect? Daca nu, cum as putea regla ce a fost pana acum sau ppt face corect de acum in colo?)

Multumesc.

Prenume
Gabi
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Data de incetare suspendare este data de la care inceteaza suspendarea contractului salariatului, conform deciziei de incetare a suspendarii emise de angajator – altfel spus, prima zi de lucru. Se pot face corectii ale inregistrarilor legate de supendare – aveti in meniul din REVISAL optiunea de corectie sau corectie incetare.

Zi frumoasa!

Anca
Vizitator
Anca

Buna ziua,

Pentru CCC, daca suspendarea contractului este pana in data de 1.04.2020 (atunci implineste copilul 2 ani) si eu fac o cerere de incetare a suspendarii pe 1.10.2020, angajatorul mai este obligat sa accepte incetarea suspendarii? Sau pe data de 2.04.2020 imi poate anula contractul de munca?

Multumesc!

Prenume
Anca
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Anca,

Dumneavoastra aveti obligatia sa va intoarceti la munca la finalizarea celor 2 ani de concediu. In caz contrar, puteti fie sa solicitati dumneavoastra incetarea contractului, fie angajatorul va putea inceta contractul dumneavoastra ca urmare a neprezentarii la munca.

Daca doriti prelungirea suspendarii pe alte cateva luni, puteti depune o cerere la angajator cu aceasta solicitare. Angajatorul poate sa accepte sau sa refuze, caz in care va trebui sa va reintoarceti la munca.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Cumpana
Vizitator
Cumpana

Bună ziua. Am lucrat la o Instituție în perioada 04.07.2018_ 30.10.2018. Pentru ultima lună lucrată nu am primit salariul.
La Itm a declarat că nu am desfășurat activitate în luna respectivă.
Adeverința emisă ulterior de Instituție și EXTRASUL REVISAL indică încetarea activității mele la 30.10.2018, cu acordul ambelor părți.
Data finală din Revisal confirmă sau infirmă activitatea mea în an luna respectivă??
Vă mulțumesc.

Prenume
Mario
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Daca data incetarii activitatii este 30.10.2018, acest lucru inseamna ca dumneavoastra ati lucrat pana la aceasta data in institutie. Astfel, avand in vedere ca figurati ca angajat, ar fi trebuit sa primiti salariul si pe octombrie. Trebuie sa aduceti la cunostinta institutiei aceasta situatie – poate fi o eroare de calcul si prin corectarea acesteia, veti primi salariul.

Zi frumoasa!