Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – ghid fiscal profesii liberale, noi modificari la Codul fiscal

Cronica antreprenoriala

Iata care sunt noutatile din editia de saptamana aceasta a cronicii antreprenoriale:

1. Tranzactiile cu Turcia vor fi reconsiderate fiscal din punct de vedere al deductibilitatii incepand cu 01.01.2021.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2021, ca urmare a unei modificari aduse Codului fiscal, sunt considerate nedeductibile, la calculul rezultatului fiscal, cheltuielile inregistrate de contribuabilii platitori de impozit pe profit care deruleaza tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale. Una din statele incluse in anexa II este si Turcia.

Printr-un proiect de lege publicat in 04.02.2021, se propune excluderea statelor din anexa II. Astfel, dupa publicarea in MOF, vor fi considerate deductibile incepand cu 01.01.2021 , cheltuielile rezultate din tranzactii cu state cuprinse in Anexa II (Turcia, Botswana, Eswatini, Iordania, Maldive, Namibia, Thailanda, Saint Lucia, Australia, Maroc).

2. Ministerul Finantelor Publice a publicat in  04.02.2021 un ghid fiscal Ghid fiscal pentru cei care obtin venituri din profesii liberale.

Constituie venituri din profesii liberale veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective. In categoria venituri din profesii liberale sunt cuprinse veniturile obtinute de catre persoanefizice cu profesii reglementate in conditiile legii si care indeplinesc cel putin 4 din urmatoarele criterii:

  • persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru
  • persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti
  • riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea
  • activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara
  • activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii
  • persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective
  • persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii

Ca exemple, avem  veniturile obtinute de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate.

3. Intr-un proiect recent de modificare a codului fiscal, se propune o clarificare a modului de determinare a ponderii cifrei de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii in cifra de afaceri totala, in cazul acelor firme care desfasoara activitate in domeniul constructiilor atat pe teritoriul Romaniei cat si in strainatate, in sensul ca indicatorul cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii cuprinde numai veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, iar indicatorul cifra de afaceri totala cuprinde atat veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, cat si in afara Romaniei.

Prin activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei se intelege activitatea desfasurata efectiv in Romania in scopul realizarii de produse si prestarii de servicii, indiferent de rezidenta  beneficiarilor.

4. Clarificarea regimului fiscal pentru tichete cadou in cazul celor care obtin venituri din activitati independente

In acelasi proiect legislativ, o alta clarificare este cea care vizeaza contribuabilii care desfasoara activitati independente, cu privire la includerea in venitul brut obtinut din desfasurarea activitatii a valorii nominale a tichetelor cadou primite ca urmare a unei relatii contractuale intre parti.  

In  acest sens, se propune ca valoarea nominala a tichetelor cadou primite de persoanele fizice ca urmare a desfasurarii unei activitati independente care se afla intr-o relatie contractuala cu entitatea care acorda aceste tichete, sa fie considerate venituri brute din activitate, pentru care se datoreaza impozit pe venit. Valoarea nominala a tichetelor cadou primite se va include in baza de calcul privind incadrarea in plafonul de 12 salarii minime brute pe tara luat in calcul la stabilirea calitatii de contribuabil la sistemele de asigurari sociale din Romania.         

5. O alta modificare propusa Codului fiscal prevede clarificarea tratamentului fiscal aplicabil avantajelor de natura salariala neimpozabile si care nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale in cazul celor primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, in sensul neimpozitarii si neincluderii in baza de calcul al contributiilor sociale a contravalorii serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului de odihna, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora acordate de angajator, in masura in care valoarea totala a acestora, intr-un an fiscal, nu depaseste nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate.

6. TVA la incasare noi modificari. In prezent, ca urmare a ultimelor modificari aduse Codului fiscal prin Legea nr. 296/2020, incepand cu 1 ianuarie 2021, persoanele impozabile a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent si in anul in curs nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

Potrivit noilor prevederi, aceste persoane pot aplica sistemul incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care si-au exercitat optiunea.

Cu toate acestea, in unele articole din Codul fiscal au ramas referirile cu privire la vechiul plafon de 2.250.000 lei . Masura elimina neclaritatile prevederilor legale pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

7. Autoritatile au anuntat ca platforma Ghiseul.ro are in prezent 872.000 de utilizatori. Platforma administrata de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, permite plata online a taxelor si impozitelor catre institutiile publice inrolate.Prin intermediul platformei se pot plati taxe de pasaport, permise auto, certificate de inmatriculare, autorizatia provizorie, sau se pot plati amenzi fara a fi necesara autentificare.

Pe de alta parte, prin crearea unui cont, se pot plati impozite si taxe locale sau taxe administrate de ANAF.

Persoana fizice trebuie sa completeze intr-un formular de pe site CNP-ul , numele, prenumele si adresa de email, numarul cardului, dupa care va primi automat pe mail, un cod de utilizator si o parola.

8. Ministerul Economiei a publicat in 2 februarie 2021 lista pe regiuni a firmelor inscrise la Masura 3. In perioada de inscriere au aplicat 27.736 firme.

Conform procedurii de implementare a masurii, admiterea la finantare se va face in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut la evaluarea planurilor de investitii on-line. La punctaje egale, departajarea se va face in functie de procentul cofinantarii, valoarea cifrei de afaceri si ordinea inscrierii aplicatiei.

Masura 3 este insa controversata, existand discutii cu privire la natura cheltuielilor eligible, multe firme aplicante orientandu-se spre investitii de natura imobiliara. Ministerul econonomiei a declarat ca practic mai mult din jumatate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul masurii. Ea era menita sa fie o masura de ajutor in perioada Covid, si ajunge sa finanteze cumparari de apartamente.

9. In luna decembrie 2020 rata somajului a scazut cu 0.2 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna precedenta (5.1%). Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna decembrie a anului 2020 a fost de 450 mii persoane, in scadere fata de luna precedenta (462 mii persoane), dar in crestere fata de aceeasi luna a anului anterior (366 mii persoane).

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *