#decrizaIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – informatii utile pentru antreprenori

noutati antreprenori

Publicat in 15-04-2020 - Actualizat in 15-05-2020

Lansam o serie de articole care urmaresc sa prezinte pe scurt cele mai importante stiri cu impact asupra mediului de business din Romania. Instabilitatea economica pe care toti antreprenorii o resimt va mai dura o perioada, iar informarea corecta si la zi este esentiala.

 1. ANOFM a lansat un nou numar unic: 021.444-0000, la care persoanele interesate pot suna pentru a a obtine informatii referitoare la  somajul tehnic si la facilitatile acordate pentru concediile de supraveghere copii, pe perioada inchiderii unitatilor de invatamant.
 2. Ministerul Muncii a anuntat in 13.04.2020 inceperea demersurilor pentru inrolarea tuturor angajatilor platiti/angajati de statul roman (direct sau sub forma patronatului) in REVISAL.
 3. In mediul privat, numarul contractelor de munca suspendate sau incetate a ajuns in data de 13.04.2020 la 1.046.527 suspendari si 215.656 incetari.
 4. Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati prelungeste perioada de valabilitate a vizei aferente anului 2019 pana la data de 15 aprilie 2020.
 5. A fost aprobata realizarea unui sistem electronic prin care sa se poata face plata online a taxelor si impozitelor, utilizand cardul bancar (Hotararea 285/2020, publicata in MOF nr. 305/10.04.2020).
 6. Antreprenorii mai au la dispozitie cateva zile pentru a putea beneficia de bonificatia la plata impozitului pe profit/micro pe trimestrul 1, pana la 25 aprilie 2020. Aceasta se acorda dupa cum urmeaza: pentru platitorii de impozit pe profit procentele sunt 5% pentru contribuabilii mari si 10% pentru contribuabilii mijlocii si ceilalti contribuabili, iar platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor beneficiaza de 10%.
 7. Antreprenorii pot utiliza platforma aici.gov.ro pentru a depune urmatoarele tipuri de solicitari:  
  • indemnizatia pentru persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe
  • indemnizatia pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei
  • sesizari pentru Ordonanta 37 privind acordarea de facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori
  • indemnizatia pentru persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si familiale (IF), profesii liberale (PF)
  • indemnizatia pentru personalul incadrat la munca la un angajator prin alta modalitate prevazuta de lege
  • indemnizatia pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in baza contractelor de activitate sportiva – vor depune structurile sportive
 8. ONRC deschide posibilitatea de a trimite cererile si documentele depuse in sustinerea acestora, avand atasata semnatura electronica extinsa prin posta electronica, adresele de e-mail ale oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale fiind disponibile pe pagina de internet: www.onrc.ro, sectiunea Contact, rubrica Reteaua ONRC.

Daca vrei sa fii la curent cu modificarile care impacteaza mediul de business in aceasta perioada, urmareste articolele noastre din categoria #decriza.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
#decrizaIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala - registrul ANAF pentru conturi bancare, declaratia privind impozitul retinut la sursa

#decrizaIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – noi masuri fiscale pentru anul 2021, ajutor de stat pentru Horeca

#decrizaIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala - salariul minim in 2021, programul Trezoreriei la final de an, declaratii amanate in 2021

#decrizaIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – noua versiune REVISAL, norme Intrastat, procedura noua pentru rapoartele de inspectie fiscala

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments