Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – informatii utile pentru antreprenori

Cronica SmartBill

Lansam o serie de articole care urmaresc sa prezinte pe scurt cele mai importante stiri cu impact asupra mediului de business din Romania. Instabilitatea economica pe care toti antreprenorii o resimt va mai dura o perioada, iar informarea corecta si la zi este esentiala.

  1. ANOFM a lansat un nou numar unic: 021.444-0000, la care persoanele interesate pot suna pentru a a obtine informatii referitoare la  somajul tehnic si la facilitatile acordate pentru concediile de supraveghere copii, pe perioada inchiderii unitatilor de invatamant.
  2. Ministerul Muncii a anuntat in 13.04.2020 inceperea demersurilor pentru inrolarea tuturor angajatilor platiti/angajati de statul roman (direct sau sub forma patronatului) in REVISAL.
  3. In mediul privat, numarul contractelor de munca suspendate sau incetate a ajuns in data de 13.04.2020 la 1.046.527 suspendari si 215.656 incetari.
  4. Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati prelungeste perioada de valabilitate a vizei aferente anului 2019 pana la data de 15 aprilie 2020.
  5. A fost aprobata realizarea unui sistem electronic prin care sa se poata face plata online a taxelor si impozitelor, utilizand cardul bancar (Hotararea 285/2020, publicata in MOF nr. 305/10.04.2020).
  6. Antreprenorii mai au la dispozitie cateva zile pentru a putea beneficia de bonificatia la plata impozitului pe profit/micro pe trimestrul 1, pana la 25 aprilie 2020. Aceasta se acorda dupa cum urmeaza: pentru platitorii de impozit pe profit procentele sunt 5% pentru contribuabilii mari si 10% pentru contribuabilii mijlocii si ceilalti contribuabili, iar platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor beneficiaza de 10%.
  7. Antreprenorii pot utiliza platforma aici.gov.ro pentru a depune urmatoarele tipuri de solicitari:  
    • indemnizatia pentru persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe
    • indemnizatia pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei
    • sesizari pentru Ordonanta 37 privind acordarea de facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori
    • indemnizatia pentru persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si familiale (IF), profesii liberale (PF)
    • indemnizatia pentru personalul incadrat la munca la un angajator prin alta modalitate prevazuta de lege
    • indemnizatia pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in baza contractelor de activitate sportiva – vor depune structurile sportive
  8. ONRC deschide posibilitatea de a trimite cererile si documentele depuse in sustinerea acestora, avand atasata semnatura electronica extinsa prin posta electronica, adresele de e-mail ale oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale fiind disponibile pe pagina de internet: www.onrc.ro, sectiunea Contact, rubrica Reteaua ONRC.

Daca vrei sa fii la curent cu modificarile care impacteaza mediul de business in aceasta perioada, urmareste articolele noastre din categoria #decriza.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *