Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – normele de aplicare ale Programului IMM Invest vor fi modificate

Cronica antreprenoriala

In ultimele zile au fost publicate mai multe acte normative si materiale cu impact in perioada imediat urmatoare, conform starii de alerta. Le enumeram mai jos:

  • Normele de aplicare a Programului IMM Invest vor fi modificate potrivit unui proiect publicat de Ministerul de Finante in 28 mai 2020. Aceste modificari vizeaza renuntarea la cerinta de instituire a ipotecii legale asupra universalitatii de bunuri mobile si imobile apartinand debitorului si la ipotecile conventionale constituite de tertii garanti, ca parte integranta din structura de garantii a creditelor garantate in cadrul programului.Masura nu era necesara, creditele fiind deja garantate de catre stat. S-a mai propus introducerea unor reglementari potrivit carora certificatul de atestare fiscala se transmite de catre institutia de credit finantatoare, tinand cont de faptul ca este vorba despre date obtinute si de banca si de FNGCIMM din aceeasi sursa baza de date gestionata de MFP. 
  • A fost publicata  norma privind stabilirea masurilor specifice de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2 pe perioada starii de alerta in unitatile de alimentatie publica (Ordinul nr. 903/97/2020 din 28.05.2020). Norma stabileste masurile specifice care trebuie aplicate pe durata starii de alerta in unitatile de alimentatie publica in legatura cu activitatile de manipulare. Pe durata starii de alerta sunt permise atat activitatile de preparare a hranei, cat si activitatile de comercializare a produselor alimentare si a bauturilor alcoolice si nealcoolice, care nu presupun stationarea consumatorilor in spatiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in”, „room-service”, livrare la consumator, „take-away”.
  • In cursul lunii mai Inspectia Muncii a efectuat  verificari la firmele din domeniile constructiilor, intretinerii si reparatiilor de autovehicule si a agentilor de plasare a fortei de munca in strainatate fiind vizata identificarea muncii nedeclarate precum si verificarea respectarii conditiilor de securitate si sanatate in munca. S-au identificat 235 de angajatori care au utilizat munca nedeclarata, fiind descoperite 454 de persoane care desfasurau munca fara forme legale. Dintre acestea, 77 erau salariati care, desi aveau contractele de munca suspendate, au fost identificati desfasurand activitate.
  • Ministerul Muncii a anuntat in 28.05.2020 ca numarul de contracte suspendate este de 595.672 in timp ce contractele incetate au ajuns la 429.585.
  • A fost introdusa scutirea de impozit pentru cladirile unitatilor sanitare publice, precum si pentru cladirile in care functioneaza cabinete de medicina de familie, cu exceptia incaperilor folosite pentru activitati economice (Legea nr. 68/2020).
  • In privinta zilelor libere acordate parintilor au fost aduse cateva modificari prin  Legea nr. 59 din 19 mai 2020 , astfel:  in anul 2020, prevederile L 19/2020 privind acordarea de zile libere parintilor se aplica si pe perioada imediat urmatoare incetarii starii de urgenta, pana la incheierea anului scolar. S-a redus termenul de decontare a sumelor de la 60 de zile la 15 zile de la data depunerii cererii de decontare de la angajator, iar pentru copiii cu dizabilitati pentru ai caror parinti se pot aplica prevederile Legii 19/2020, varsta eligibila a crescut de la 18 la 26 de ani.

Daca vrei sa fii la curent cu modificarile care impacteaza mediul de business in aceasta perioada, urmareste articolele noastre din categoria Cronica antreprenoriala.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *