Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – situatii financiare pentru IMM Invest si alte informatii utile pentru starea de alerta

Cronica antreprenoriala

In Cronica antreprenoriala de azi va prezentam ultimele stiri si noile prevederi cu impact asupra mediului de afaceri si nu numai, din perioada starii de alerta. Le enumeram mai jos:

  • Pentru perioada 15 mai 2020 – 30 septembrie 2020 au fost introduse prevederi noi pentru emiterea certificatelor de concediu medical (Ordinul nr. 872/543 publicat in 22 mai 2020). Astfel, certificatele de concediu medical eliberate incepand cu data de 15 mai 2020 se pot transmite de catre medicii curanti catre persoanele asigurate si prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Pentru eliberarea certificatelor de concediu medical, adeverinta se poate elibera si prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Certificatele de concediu medical acordate de medici, altii decat medicii de familie, eliberate pana la data de 30 iunie 2020, se platesc fara avizul medicului de familie. Incepand cu data de 15 mai 2020, documentatia pentru recuperarea indemnizatiilor de concediu, precum si certificatele de concediu medical aferente solicitarii se pot transmite catre casele de asigurari de sanatate si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
  • Pe durata starii de alerta, in spatiile publice inchise, spatiile comerciale si la locul de munca se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, in conditiile si cu respectarea Instructiunilor generale privind masurile de igiena prevazute de Ordinul nr. 874/81 publicat in 22 mai 2020. Tot pe durata starii de alerta se instituie obligativitatea institutiilor si autoritatilor publice, operatorilor economici si profesionistilor de a organiza activitatea astfel incat sa asigure la intrarea in sediu efectuarea triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor.
  • La data de 25 mai 2020 numarul de contracte incetate a depasit 400.000. Numarul de contracte suspendate se mentine si el la nivel ridicat 600.352.
  • Ministerul muncii anunta verificari la firmele care au beneficiat de fonduri europene si au incasat si somaj tehnic. Se vor face verificari si la PFA-uri si la intreprinderi familiale.
  • Vineri 22 mai 2020 s-a publicat formatul pdf al declaratiei 112, scadenta formularului fiind luni 25 mai 2020.
  • FNGCIMM a publicat cateva clarificari privind situatiile financiare care vor fi luate in calcul la stabilirea calitatii unei firme de a fi IMM, precum si a situatiilor financiare care se utilizeaza pentru determinarea valorii maxime a creditelor/liniilor de credit. In vederea stabilirii calitatii de IMM a unei intreprinderi si de definire a categoriei (micro, mica sau mijlocie) sunt de referinta datele raportate in situatiile financiare aferente exercitiului financiar precedent. Daca firmele nu vor avea situatiile financiare pe 2019 pana la data de 31.07.2020 (aprobate de actionari/asociati si depuse la organul fiscal), pentru completarea declaratiei IMM vor fi avute in vedere datele corespunzatoare din ultimele situatii financiare aprobate si depuse, respectiv cele aferente anului 2018.
  • Valoarea maxima a creditelor sau liniilor de credit de care pot beneficia firmele se determina prin raportare la cheltuielile salariale, inclusiv contributiile sociale obligatorii datorate de angajator aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor, inregistrate la nivelul anului 2019 si de 25% din cifra de afaceri neta a beneficiarului pe 2019. Daca beneficiarul nu are situatiile financiare aferente anului 2019 depuse la organele fiscale competente, vor fi utilizate datele din balantele contabile aferente anului 2019.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *