Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – starea de alerta a fost prelungita pentru inca 30 zile

cronica antreprenoriala

1. Starea de alerta a fost prelungita pentru inca 30 de zile, incepand cu data de 16 august 2020. Se pastreaza masurile precedente precum: suspendarea consumului produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul cladirilor, obligatia operatorilor economici si profesionistilor de a organiza activitatea astfel incat sa asigure, la intrarea in sediu, in mod obligatoriu, triajul epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor, atat pentru personalul propriu, cat si pentru vizitatori sau participarea la evenimente private in spatii deschise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 50 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica.

2. Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri elibereaza CSU in perioada 01 august 15 septembrie 2020 ( O 2673 din 12 august 2020). Acestea se pot solicita pe platforma csu.prevenire.gov.ro si pot fi de doua tipuri:

  • TIP 1 (ALBASTRU) pentru intreruperea totala/partiala a activitatii, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritatile publice  (ex. restaurante pentru activitatea derulata in interior)
  • TIP 2 (GALBEN) pentru inregistrarea unei diminuari a incasarilor sau a veniturilor in luna cu un procent de minimum 25% fata de media incasarilor sau a veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

3. In MOF 741 din 14 august 2020 s-a publicat Legea 174 din 14 august 2020 pentru modificarea si completarea OUG nr. 217/2000 privind aprobarea cosului minim de consum lunar. Valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent se stabileste anual de catre Institutul National de Statistica si se aproba prin ordin al presedintelui acestuia. Cosul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si a politicii salariale. Structura acestuia poate fi gasita aici.

4. Ministerul de Finante a publicat un proiect de ordin pentru stimularea cresterii capitalurilor proprii ale firmelor. Pe scurt, se acorda reduceri la plata impozitului pe profit pentru microintreprinderi si impozitului specific in cazul in care firmele inregistreaza capitaluri proprii pozitive sau cresteri ale capitalurilor proprii. Procentele de reducere sunt corelate cu procentele de crestere anuala a capitalurilor proprii. Procentele de reduceri sunt:

  • 2%, in cazul in care capitalul propriu contabil prezentat in situatiile financiare anuale, in anul pentru care datoreaza impozitul, este pozitiv. Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligatia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris;
  • daca inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent si indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit.a), reducerile au urmatoarele valori:
Procentul de reducere a impozituluiIntervalele de crestere anuala a capitalului propriu ajustat
5% pana la 5%, inclusiv
6% peste 5% si pana la 10% inclusiv
7% peste 10%  si pana la 15% inclusiv
8% peste 15% si pana la 20% inclusiv
9% peste 20% si pana la 25% inclusiv
10% peste 25%
  • 3%, daca inregistreaza o crestere peste nivelul prevazut al capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 si daca indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit.a). Prevederile prezentei litere se aplica incepand cu anul 2022, respectiv incepand cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2022

5. Identificarea vizuala online pentru inregistrarea in SPV pentru persoane fizice este operationala din 11 august 2020. Identificarea persoanelor fizice care doresc sa se inregistreze in SPV poate fi efectuata de la distanta si prin intermediul unei sesiuni video (identificare vizuala online). Pentru identificarea vizuala online este necesar ca persoanele fizice sa se programeze online prin intermediul aplicatiei dedicate disponibila pe site-ul ANAF.

6. Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare a legii pensiilor care are in vedere implementarea unor masuri de largire a sferei de asigurati ai sistemului public de pensii, care sa dea posibilitatea exercitarii dreptului la pensie prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat si care opteaza sa achite contributia de asigurari sociale pe o anumita perioada. Astfel, persoanele care nu indeplinesc conditia stagiului minim de cotizare pentru a accede la o categorie de pensii din sistemul public vor putea sa contribuie la sistem prin plata contributiilor de asigurari sociale, pe o perioada de 6 ani anterioara datei incheierii contractului de asigurare sociala.

7. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene a fost lansat in dezbatere publica Ghidul solicitantului pentru granturile de sprijin a IMM-urilor, aprobate prin OUG 130/2020. Perioada de consultare publica incepe in data de 11 augusr 2020 si se incheie in data de 24 august 2020. Aceste granturi au fost prezentate detaliat in articolul Granturi acordate firmelor: beneficiari si conditii, sume si cheltuieli eligible.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *