Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualIntrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – proceduri de decontare sume pentru telemunca si zile libere supraveghere copii

Cronica Antreprenoriala
  • Certificatul de concediu medical a suferit o noua modificare prin publicarea Ordinulului nr. 1546/938/2020. Se prevede ca eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverintei de la platitor, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infecto-contagioase din grupa A, prevazute in lista aprobata prin hotarare a Guvernului, precum si in cazul bolilor infecto-contagioase pentru care se instituie masura izolarii, stabilite prin hotarare a Guvernului (inainte bolile infecto-contagioase pentru care se instituie masura izolarii nu figurau ca exceptie). In ce priveste codul de indemnizatie, se actualizeaza prevederile pentru codurile 51 si 07 astfel:
    1. Se completeaza cu cod 51 ? Boala infecto-contagioasa pentru care s-a instituit masura izolarii – numai in cazul certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care s-a instituit masura izolarii, potrivit legii.
    2. In cazul completarii codului 07 ? Carantina, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica Observatii de pe verso-ul formularului numarul documentului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv ale municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina. In cazul indemnizatiei pentru carantina se bifeaza atat rubrica Prevenire, cat si rubrica 100%.
  • In cadrul unei dezbateri pe tema digitalizarii, Ministerul Muncii a prezentat cateva propuneri venite din partea sindicatelor, patronatelor si societatii civile, printre care: digitalizarea contractului individual de munca (incheierea, derularea si inchiderea in format electronic a acestui document, cu semnatura electronica) si prezentarea in format electronic a CIM, in cadrul controlului ITM, la locurile de munca din afara sediului societatilor, simplificarea procedurilor de sanatate si securitate in munca, prin semnarea instructajului SSM si PSI/ISU in format electronic si includerea modalitatii de semnare on-line a instructajului SSM in contractul individual de munca (CIM) si in Regulamentul de Ordine Interioara, flexibilizarea relatiilor de munca prin scurtarea perioadei de preaviz si stabilirea perioadelor de repaus, de comun acord intre angajat si angajator, samd.
  • Au fost aprobate modelele cererii si declaratiei pe propria raspundere pentru zilele libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant, de educatie timpurie anteprescolara ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-Cov-2 (Ordinul 1375, publicat in MOF 832/10.09.2020).
  • S-a reglementat oficial modalitatea prin care se poate obtine sprijinul financiar pentru angajatii care au desfasurat activitate in regim de telemunca cel putin 15 zile in starea de urgenta si categoriile de bunuri si servicii care pot fi achizitionate in baza acestui sprijin. Bunurile care pot fi achizitionate sunt bunuri noi, din lista de mai jos:
    1. Sisteme de calcul tip laptop/notebook
    2. Tablete
    3. Smartphone
    4. Echipamente periferice de intrare si iesire aferente bunurilor prevazute la pct.1-3
    5. Echipamente necesare conectarii la internet a bunurilor prevazute la pct.1-3
    6. Licente aferente sistemelor de operare si aplicatiilor software aferente bunurilor prevazute la pct.1-3 necesare pentru desfasurarea activitatii in regim de telemunca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018

Prin servicii tehnologice, se intelege totalitatea mijloacelor aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor pe care angajatorul este obligat sa le asigure tele-salariatului in conditiile art. 7 lit. a) din Legea nr. 81/2018 (O 1376, publicat in MOF 832/10.09.2020).

  • S-a publicat Programul ?ELECTRIC UP? privind finantarea intreprinderilor mici si mijlocii si a operatorilor economici din domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica cu o putere instalata cuprinsa intre 27 kWp si 100 kWp necesara consumului propriu si livrarea surplusului in Sistemul energetic national si a statiilor de reincarcare de 22 kW pentru vehicule electrice si electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic (OUG 159 din 3 septembrie 2020, publicata in MOF 824/08.09.2020).
  • A fost publicata Legea 200/10.09.2020 (MOF 832/10.09.2020) pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania si a Ordonantei Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania. Modificarile aduse se refera la introducerea prevederii ca viza de lunga sedere pentru angajare in munca se acorda fara prezentarea copiei avizului de angajare cetatenilor din Republica Moldova, Ucraina si Republica Serbia incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic.
    Strainii cu sedere legala pe teritoriul Romaniei pot fi incadrati in munca in baza avizului de angajare obtinut de angajatori. Se introduce ca exceptie situatia cetatenilor din Republica Moldova, Ucraina si Republica Serbia incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic.
  • Legea 201/2020 publicata in MOF 832 din 10.09.2020, aduce o modificare Legii pensiilor vizand reducerea varstei standard de pensionare pentru anumite categorii de persoane. Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei diferitelor minereuri, dintr-o lista concreta de localitati (publicata in lege) si pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizare.
  • Recentele controale ale Inspectiei Muncii in domeniul SSM, indica principalele nereguli intalnite in activitatea firmelor, astfel: nu au fost afisate la toate locurile de munca reguli de conduita obligatorie pentru angajati si pentru toate persoanele care intra in spatiul organizat de angajator cu privire la prevenirea imbolnavirilor cu SARS-COV-2, neutilizarea mastilor de protectie de catre toti lucratorii, nu a fost actualizat planul de prevenire si protectie ca urmare a reevaluarii riscurilor, nu s-a respectat distanta de 2 m intre mese, lipsa materialelor pentru dezinfectie, nu a fost revizuita evaluarea riscurilor in contextul infectarii cu noul coronavirus, neefectuarea triajului epidemiologic; angajatorul nu a desemnat responsabil pentru verificarea temperaturii tuturor persoanelor care intra in unitate si a lucratorilor, organizarea necorespunzatoare a locului de munca.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *