Intrebari din Domeniu

Declaratia 600 este online. Ce presupune acest lucru?

declaratia 600

Publicat in 18-01-2018 - Actualizat in 12-02-2020

Later edit 2 – Pe 31 ianuarie 2018 a fost publicata in MOF 95/2018 OUG 2/2018 privind amanarea depunerii Declaratia 600 pe data de 15 aprilie 2018

Later edit – A fost publicat pe site-ul Ministerului de finante proiectul pentru Ordonanta de Urgenta, de prorogare a termenului pentru depunerea Declaratiei 600 pana la 1 martie 2018.

Pe moment, contribuabilul roman, persoana fizica, trebuie sa plateasca in jur de 250 lei pentru a depune online o declaratie anuala la ANAF. Este vorba despre Declaratia 600 – “Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate “, care din 2018 este obligatorie pentru toate persoanele fizice ce au obtinut venituri din activitati independente, chirii, investitii sau alte surse peste un plafon de 12 salarii minime pe economie si care are termen de depunere 31.01.2018.

Se estimeaza la nivelul ANAF ca un numar de peste 210.000 de persoane fizice au aceasta obligatie declarativa.

Aceasta se poate depune la ghiseu sau prin posta cu confirmare de primire si din 15.01.2018, ANAF ne anunta ca se poate depune online pe portal anaf.ro.

Ce presupune mai exact depunerea online a acestei declaratii?

declaratia 600

Persoana fizica este OBLIGATA sa detina un certificat digital calificat iar in baza acestuia se poate semna electronic aceasta declaratie si depune pe portalul anaf.ro. Aceasta operatiune presupune cunostinte destul de bune de operare pe un calculator pentru achizitia certificatului digital calificat de la un furnizor autorizat si in cele din urma pentru transmiterea pe portalul anaf.ro a declaratiei.

Pentru înregistrarea în vederea obţinerii certificatului digital calificat se urmeaza o procedura laborioasa si se anexeaza o serie de documente.

Redam cativa pasi din aceasta procedura anevoioasa si care dureaza cel putin cateva saptamani pana cand persoana fizica intra in posesia certificatului digital calificat:

Procedura oficiala:

1. Accesati formularul de inregistrare si selectati fila Persoana fizica

2. Alegeti produsul pe care doriti sa il obtineti

3. Completati formularul cu datele dumneavoastra si descarcati documentele care se genereaza

4. Depuneti personal la sediul furnizorului sau reprezentantului urmatoarele documente, avand asupra dumneavoastra:

> actul de identitate in original (in vederea identificării cerute de Regulament)
> o copie a actului dvs. de identitate
> contractul, semnat in 2 exemplare originale
> documentul Termeni si conditii generale, semnat în 2 exemplare
> dovada platii proformei (pretul in Euro se plateste in avans, in lei, la cursul de schimb BNR valabil in ziua efectuarii platii).

Si daca am ajuns la pret, acesta este de 47 euro + TVA pe o perioada de 1 an, insa difera cu putin in functie de furnizorul de certificate digitale. Prin urmare, este nevoie ca o persoana fizica sa plateasca aproximativ 56 euro sau 250 lei pentru a-si achizitiona acel certificat digital cu ajutorul caruia va putea depune online Declaratia 600 aferenta anului 2018, pe portalul anaf.ro.

declaratia 600

Avand in vedere procedura destul de complexa pentru depunerea Formularului 600 in format electronic pe portalul anaf.ro, exista posibilitatea ca persoana fizica in cauza sa nu aiba timpul fizic efectiv la dispozitie pana la 31.01.2018 sa-si ia un certificat digital. De asemenea, pretul de 250 lei pe care trebuie sa-l plateasca pentru a depune o declaratie o data pe an este un pret destul de ridicat pentru contribuabilul roman .

O varianta acceptabila ar fi ca acea depunere online sa se poata face nu doar cu certificat digital (ce costa 250 lei) ci si cu un user si o parola (pe care persoana fizica sa le ia in baza documentului de identitate CI) pe Spatiul Privat Virtual (SPV) asa cum se poate depune in prezent Declaratia 200 de venit sau Declaratia 220 – privind venitul estimat de catre cei ce obtin venituri din activitati independente.

Cornel Grama
Despre autor

Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj si unul dintre fondatorii si administratorii Asociatiei “Tax Advisors” si al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de aproximativ 15.000 de membri, serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest articol apartin in exclusivitate autorului.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii despre TVA la incasare si ce implicatii are asupra afacerii tale?

Intrebari din Domeniu

Spatiul Privat Virtual - pentru persoane fizice si juridice

Intrebari din Domeniu

9 lucruri bine de stiut despre deducerea TVA de pe documentele de achizitie

Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa faci pentru a obtine codul de TVA prin optiune?

avatar
1 Discutii
1 Raspunsuri la discutie
0 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
2 Autorii comentariilor
Monica HaggartyMirela Niculae Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Mirela Niculae
Vizitator
Mirela Niculae

Buna, din acest text inteleg ca 600 se depune doar cu semnatura electronica (nu prin spatiul privat virtual). Totusi, am verificat SPV in dimineata aceasta si, pe langa 200 si 220, este disponibila si 600.

Monica Haggarty
Vizitator
Monica Dinca

Buna Mirela,

Au fost intre timp multe actualizari si in ce priveste depunerea si pe de alta parte legislative privind aceasta declaratie 600. Declaratia a devenit in cursul lunii Ianuarie disponibila si in SPV. Dar ultima modificare publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 31 ianuarie 2018 (OUG 2/2018) proroga termenul de depunere al Declaratiei 600 pana la data de 15 aprilie 2018.

Sper ca informatiile de mai sus sa iti fie de folos.

O zi frumoasa