Intrebari din Domeniu

Obligatia depunerii declaratiei unice in 2019

smartbill

Publicat in 06-06-2019 - Actualizat in 16-07-2019

Una dintre cele mai controversate declaratii din ultima perioada, care da mari batai de cap tuturor contribuabililor – declaratia unica – trebuie depusa si anul acesta, insa cine are aceasta obligatie si pana cand trebuie ea depusa vom vedea in cele ce urmeaza.

Anul acesta declaratia unica a suferit numeroase modificari de structura iar noul model, continut si modalitatile de depunere au fost publicate prin intermediul Ordinului nr. 49/2019 din 11 ianuarie 2019. Noul model al formularului se poate descarca direct de pe site-ul ANAF de la urmatorul link

Au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia unica persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri sau pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor din Codul Fiscal.

Pe de alta parte, vor putea completa si depune declaratia unica si persoanele fizice care nu realizeaza venituri dar care opteaza pentru plata CASS in vederea asigurarii in sistemul public de sanatate.

In mod normal, anul acesta declaratia unica trebuia depusa pana la data de 15 martie 2019, insa termenul limita de depunere a declaratiei a fost extins pana pe data de 31 iulie 2019 (inclusiv).

Pana pe data de 31 iulie 2019, declaratia unica trebuie depusa de persoanele fizice care au urmatoarele obligatii:

• obligatia declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018;

• obligatia declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;

• obligatia declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.

Exista si situatii in care declaratia se depune intr-un termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului:

• pentru contribuabii care isi incep activitatea in cursul anului fiscal;

• pentru contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data obligatia depunerii declaratiei unice.

Pana de curand, declaratia unica se putea depune exclusiv online, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul serviciului”Spatiul privat virtual” (SPV) sau pe site-ul e-guvernare.ro cu semnatura electronica calificata, insa in data de 30.05.2019 a fost publicata in Monitorul Oficial OUG nr. 35/2019 prin care s-a eliminat aceasta obligatie de depunere a declaratiei exclusiv online.

Astfel ca, pentru cine inca nu a apucat sa depuna declaratia, este bine de stiut ca aceasta se poate depune atat online (prin cele doua metode) cat si fizic la ghiseul ANAF.

In ce cont se platesc obligatiile din declaratia unica?

Obligatiile fiscale din declaratia unica se vor putea achita pana in data de 15 martie 2020 in contul unic de disponibil 55.04 “Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire”, denumit in continuare contul unic, deschis pe codul numeric personal / numarul de identificare fiscala al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de acestia.

Codurile IBAN pentru fiecare trezorerie aferente contului 55.04 “Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire” se pot gasi accesand link-ul si alegand trezoreria de care apartineti.

Ce se intampla daca constati erori in declaratia unica?

Erorile constatate in declaratia unica se pot corecta ori de cate ori se constata discrepante intre informatiile actuale si cele mentionate in declaratia depusa anterior.

In acest sens se va putea depune o declaratie rectificativa – pe acelasi formular se va bifa X in casutele aflate pe prima pagina a formularului (capitolul I “Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018” si/sau capitolul II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019”, dupa situatie).

Se poate depune declaratie rectificativa pentru:

• corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de PF;

• modificarea datelor de identificare a PF;

• modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora;

• modificarea unor date referitoare la CAS si CASS;

• corectarea altor informatii prevazute de formular.

Atentie! Declaratia unica se va arhiva la domiciliul fiscal al contribuabilului.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Declaratia unica – termenul pentru depunerea rectificativelor pentru venitul estimat

Intrebari din Domeniu

Depunerea situatiilor financiare pentru anul 2018

Intrebari din Domeniu

Declaratii speciale care au scadenta in ianuarie 2019

avatar
19 Discutii
26 Raspunsuri la discutie
2 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
21 Autorii comentariilor
Ursache MirunaMoraruStanila LaviniuIoanȘuteu Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Alina
Vizitator
Alina

Exista un prag de la care se poate considera ca ai venituri? De exemplu, dobanzile dintr-un cont bancar (dobanzi infime, de stie) pot constitui venit si trebuie declarate?

Prenume
S
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Alina,

Impozitul pentru veniturile din dobanzi (depozite bancare) se retine si se plateste de catre banca.
Daca aceste venituri incasate depasesc valoarea a 12 salarii minime pe economie, atunci apreciem ca ati avea obligatia de a depune declaratia unica si de a plati CASS (10%).

O zi placuta!

Laci
Vizitator
Laci

Buna ziua,

Trebuie platit de 2 ori CASS-ul (10%) in cazul in care veniturile din dobanzi (si/sau alte surse) depasesc valoarea a 12 salarii minime pe economie, iar contribuabilul este si angajat la o firma care plateste CASS pe baza legilor in vigoare?

O zi placuta!

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Practic da, CASS de 10% vi se retine in baza contractului de munca. Daca veniturile din alte surse depasesc acele 12 salarii minime pe economie, datorati CASS 10% la plafonul de 12 salarii minime. Datorati pentru ambele surse.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Sergiu
Vizitator
Sergiu

Dacă în 2018 am realizat venituri salariale în altă țară, pentru care plătesc impozitul pe venit în țara respectivă, sunt obligat să depun Declarația Unică?

Prenume
Gabriel
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Gabriel, Pentru veniturile de natura salariala din strainatate, se completeaza declaratia unica doar daca se desfasoara activitate salariala in strainatate intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si persoane sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori de un sediu permanent in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania), in urmatoarele situatii, dupa caz: a) in cazul in care persoana fizica a fost prezenta in strainatate pentru o perioada mai mare decat perioada prevazuta… Citeste mai mult »

Sergiu
Vizitator
Sergiu

Mulțumesc frumos. Și da, informațiile mi-au fost de folos .
Zi frumoasă și dvs.

Lazar
Vizitator
Lazar

Buna ziua,
Am un teren agricol de 700mp care este dat in arenda la asociatie. Ce taxe trebuie platite la stat? Trebuie sa completez declaratia unica? Multumesc

Prenume
Cristian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Cristian,

Din pacate nu avem cunostintele necesare pentru a va putea raspunde la aceasta intrebare, va rugam sa o adresati membrilor ANAF la ghiseu sau prin intermediul undei adrese scrise.

Zi frumoasa!

Lavinia
Vizitator
Lavinia

Bună ziua! În cursul acestui an am deschis un I.F. pentru un proiect cu fonduri UE pe agricultura . Deocamdată nu știu dacă mi se va aproba. Trebuie depusa declarație pt venituri estimate pe I.F.?

Prenume
Roxana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Consideram ca trebuie sa va estimati veniturile pentru I.F. prin declaratia unica, insa va recomandam sa solicitati un raspuns si membrilor ANAF in acest sens.

Zi frumoasa!

Mirela
Vizitator
Mirela

Buna ziua! Baiatul meu a fost anuntat de un functionar al primariei Vizantea, unde are domiciliul stabil, ca trebuie sa depuna declaratia in maxim 3 zile la ANAF Panciu VN Problema este ca nu se afla in localitate si ii este imposibil sa ajunga in timp util. Oare nu ar fi trebuit sa primeasca prin posta un plic in care se afla un cod pentru a putea completa online? Astazi a sunat la Panciu si dupa ce a fost tinut in telefon circa 15 minute, timp in care i s-a dat legatura de la un functionar la altul, a primit… Citeste mai mult »

Prenume
Vatafu
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Mirela,

Declaratia se poate depune si online prin intermediul serviciului “Spatiul privat virtual”, disponibil pe site-ul http://www.anaf.ro (https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/Inregistrare_persoane_fizice), dar trebuie ca inainte de asta sa faceti un cont sau prin intermediul serviciului “Depunere declaratii”, disponibil pe portalul http://www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat. Se poate trimite si prin posta sau la ghiseu.

Zi frumoasa!

Horatiu
Vizitator
Horatiu

Buna! Venitul estimat pentru 2019 daca este considerat ca si Alte surse nu se mai poate declara? (pentru calculul impozitului pe venit?)
Intreb intrucat acest venit de alte surse nu mai exista pentru 2019 in formular (dar se poate declara final pentru 2018).
multumesc

Prenume
O
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Horatiu,

In declaratia unica nu exista intr-adevar pozitie pentru a inregistra venitul estimat din alte surse. Insa daca se depaseste plafonul de 12 salarii, atunci in opinia noastra trebuie sa inregistrati pe declaratie suma la Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata. Venitul efectiv realizat din alte surse pe 2019 se va declara anul urmator, pe pozitia finala pentru 2019.

Zi frumoasa!

Robert
Vizitator
Robert

Buna ziua, Cateva nelamuriri sau neintelegeri din partea mea privind depunerea declaratiei unice. Exemplu: Angajat cu norma intreaga realizeaza venituri din investitii/vanzari actiuni de 3000ron iar din dividende de 30000Ron (peste plafonul celor 12 salarii minime). In declaratie venitul se va declara pt suma de 33000ron, adunand cele 2 tipuri de surse de venit? Daca da, nu se va considera ca trebuei paltit impozit pe venit de 10% la intreaga suma si nu numai pt cei 3000ron? (impozitul pe dividende fiind retinut la sursa?) Sau se va declara drept venit doar cei 3000Ron? Depasind plafonul de 12 salarii minime exista… Citeste mai mult »

Prenume
1
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Robert,

Depunerea declaratiei pentru dividende se face numai pentru calculul si plata CASS, daca se depasesc cele 12 salarii.

Asadar, nu se va calcula impozit, pentru ca acesta a fost retinut la sursa, asa cum ati mentionat si dumneavoastra. Doar CASS este obligatorie, CAS nu se datoreaza.

Zi frumoasa!

Susca
Vizitator
Susca

Va salut! In decembrie 2018 am facut deschis un SRL neplatitior de tva in care sunt asociat impreuna cu sotia mea (fiecare cu 50%). Firma nu are salariati. Pe 2018 am fost in pierdere. Pe 2019 am inceput sa fim pe plus insa nu stim exact ce venituri vom avea. Aveti idee ce trebuie declarat pentru 2018 si ce pe 2019? Trebuie sa depun declaratia atat eu cat si sotia? Mentionez ca nu ma intereseaza plata serviciilor de sanatate in sistemul de stat. Multumesc frumos!

Prenume
Daniel
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Daniel,

In situatia dumneavoastra, functionati ca microintreprindere si indiferent daca sunteti sau nu in pierdere, va trebui sa platiti 3% impozit pe veniturile obtinute. Aveti obligatia de a depune trimestrial declaratia 100.

Ca persoana fizica, faptul ca ati fost in pierdere inseamna ca nu ati obtinut dividende. Astfel, nu aveti obligatia de depunere a declaratiei unice, daca nu ati avut si alte venituri.

Zi frumoasa!

Ionut
Vizitator
Ionut

Buna seara,
Am realizat venituri din Youtube (Google) de cativa ani insa nu am stiut ca trebuie completata aceasta declaratie. Cum trebuie procedat in situatia mea?
Se pare ca si anul acesta am ratat ultima data de 31 iulie sa o depun.. insa abia acum am aflat de aceasta declaratie. Oferiti si consultanta?

Prenume
Ionut
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ionut,

Regula este ca orice venit este impozabil (cu mici exceptii). Puteti sa depuneti declaratia si ulterior acestei date. Este important ca ati descoperit situatia si veti incepe sa declarati.

Din pacate, nu oferim consultanta.

Zi frumoasa!

Mihaila
Vizitator
Mihaila

Buna ziua.Mama mea are un depozit bancar si a primit ceva dobanda(nu foarte mult)este sub cele 12 salarii minime.Nu a depus declaratia unica.Credeti ca este necesar sa o depuna si cum acum pe 21.08.2019?
Multumesc.

Prenume
Florin
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Florin,

Daca veniturile sunt sub plafonul de 12 salarii, atunci nu are obligatia depunerii declaratiei unice.

Zi frumoasa!

florin
Vizitator
florin

Multumesc.

Teodorescu
Vizitator
Teodorescu

Buna ziua !

Daca trebuie sa rectific exclusiv veniturile din 2019 trebuie sa depun declaratia rectificativa inclusiv cu toate datele (sumele) copiate din 2018 sau voi rectifica doar capitolul II pentru 2019 ?

Va multumesc !

Prenume
Corneliu
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Corneliu, “Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casutele aflate pe prima pagina a formularului (capitolul I “Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018” si/sau capitolul II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019”, dupa caz). Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala”. https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Despre_DU_v2.pdf Conform celor mentionate mai sus, apreciem ca trebuie sa rectificati doar capitolul II pentru anul 2019,… Citeste mai mult »

Teodorescu
Vizitator
Teodorescu

Va multumesc frumos pentru raspuns !

Mih
Vizitator
Mih

Bună dimineața. Va rog frumos, un raspuns la situatia mea daca se poate. Am venituri din dobanda, banca plateste automat impozitul, totul este declarat automat. Dobanda anuala nu depaseste 1200 de lei, deci nu am obligatia de a depune declaratia de venit si nu sunt obligat sa platesc cas-ul. Dilema mea este următoarea : cum procedez daca VREAU sa platesc cas-ul? Ce suma, cat, unde?..
Mulțumesc anticipat

Prenume
Vic
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Asa este, banca plateste automat impozitul pentru dobanda dumneavoastra, astfel incat nu aveti nicio obligatie in acest sens, asta in conditiile in care veniturile incasate din dobanzi nu depasesc plafonul mentionat in articol. Aveti posibilitatea, prin optiune, de a va asigura la pensii si de a plati CAS. In acest sens, va trebui sa depuneti declaratia unica (prin optiune) si sa platiti CAS. Acesta il puteti plati la minimul de 12 salarii minime pe economie (12 * 2080 lei = 24.960 lei, ar iesi de plata: 10% * 24.960 lei = 2.496 lei) sau puteti achita CAS –… Citeste mai mult »

Ularu
Vizitator
Ularu

Se poate depune declaratia unica si in intarziere cu 2 sau 3 ani (cu penalizarile care se vor aplica, bineinteles)?

Multumesc!

Prenume
Oana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Oana,

Apreciem ca daca nu ati depus la timp declaratia unica, puteti sa o depuneti la data constatarii omisiunii. Insa declaratia unica a aparut doar in anul 2018, deci pentru perioade mai vechi consideram ca va trebui sa depuneti declartiile care existau anterior acesteia. Cel mai bine este sa intrebati despre modul de depunere la sediul ANAF de care apartineti.

Zi frumoasa!

Cojocea
Vizitator
Cojocea

Buna ziua! Am închiriat o garsonieră,dar nu stiu dacă e obligatoriu să plătesc și cass!!! Valoarea totală într-un an nu depășește cele 12 salarii minime..multumesc!

Prenume
Didina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

In situatia in care venitul nu depaseste 12 salarii minime, nu aveti obligatia platii CASS.

Zi frumoasa!

Spiridon
Vizitator
Spiridon

Buna ziua,

nu am depus declaratia unica pentru anul 2018 la timp (pt voucher-ul oferit de primarie pt achizitia de biciclete). Ce as putea face in aceasta situatie pt a evita amenda sau pt a minimiza valorea penalizarii?

Multumesc anticipat pt raspuns!

Prenume
S
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Va sfatuim sa depuneti declaratia unica pentru sumele nedepuse in cel mai scurt timp. Nedepunerea la termen se sanctioneaza cu amenda de la 50-500 lei.

Zi frumoasa!

Șuteu
Vizitator
Șuteu

Bună ziua.

De aproximativ două luni colaborez partime cu o firmă și nu știu ce obligații am legat aceste plăti către stat. Menționez ca sunt angajat fulltime și cu aceasta firma am contract pe două ore/zi. Va rog îmi puteți spune ce trebuie sa fac eu ca persoana fizica, ce obligații de plata am?

Mulțumesc.

Prenume
Alin
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Alin,

Dumneavoastra, in calitate de salariat cu timp partial, nu aveti obligatia de a declara sau plati nimic. Angajatorul o face in locul dumneavoastra. Ce trebuie insa sa faceti este sa il instiintati ca mai detineti un loc de munca full time, acest lucru determinand o scadere a taxelor la plata la contractul part time.

Zi frumoasa!

Ioan
Vizitator
Ioan

Buna ziua. Sunt expert tehnic judiciar, sunt PFA-profesii libere, iar din aprilie 2018 am intrat in concediu paternal: atat de la serviciu, unde am lucrat 8h/zi, cat si de la PFA. Inainte sa intru in paternal am adus la zi toate actele/declaratiile de la PFA, inclusiv declaratia unica. Din 1 Octombrie 2019 m-am reintors la serviuciu, dar anul acesta nu am depus declaratia unica, avand activitatea de expert suspendata. Odata cu reinceperea serviciului am anulat si suspendarea PFA-lui, deci am reinceput activitatea de expert, tot din 01 Oct 2019. Cum trebuie sa fac cu declaratia unica in aceste conditii? O… Citeste mai mult »

Prenume
Ioan
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ioan,

Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului de catre contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal. Astfel, va trebui sa depuneti declaratia unica, se poate online sau la ghiseu (doar anul acesta – 2019).

Exista posibilitatea sa primiti sanctiune pentru depunerea cu intarziere intre 50-500 lei.

Zi frumoasa!

Stanila Laviniu
Vizitator
Stanila Laviniu

Pana in 2019 am realizat venituri din activitati agricole si am depus declaratia aferenta in fiecare an. Acum, in 2019 am II , din ce imi amintesc am platit impozitul pe 2018 dar nu mai gasesc chitanta …Oare daca merg la Anaf as putea sa gasesc o dovada a platii ?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Desigur, puteti solicita la ANAF o fisa a dumneavoastra in care veti regasi declaratiile depuse si platile efectuate.

Sarbatori fericite!

Ioan
Vizitator
Ioan

Buna ziua. In aprilie 2018 am intrat in concediu paternal, suspendandu-mi activitatea de expert tehnic judiciar, si bineinteles serviciul. Inainte de a intra in concediu am adus la zi toate actele de PFA. Din 01 Oct 2019 am reinceput si serviciul si activitatea de expert tehnic, dar pt anul 2019 nu am depus declaratia unica. Odata cu reinceperea activitatii de expert, am si incasat venituri. O pot face acum, chiar daca este depasit termenul de depunere? Voi primi penalizari pt intarziere? Multumesc.

Prenume
Dumitru
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului de catre contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal. Deci va trebui sa depuneti declaratia unica, se poate on-line sau la ghiseu (doar anul acesta – in 2019). Exista posibilitatea sa primiti sanctiune pentru depunerea cu intarziere intre 50-500 lei.

Zi frumoasa!

Moraru
Vizitator
Moraru

Buna ziua, As avea si eu o nelamurire, poate ma puteti ajuta sa inteleg. Mi-am creat un statut de PFA de traducator autorizat in decembrie 2019. M-am inscris pe site-ul ANAF si din cate am inteles trebuie sa fac o declaratie unica in termen de 30 de zile de la obtinerea statutului. Am gasit o declaratie unica pe site-ul de la ANAF pe care trebuie sa o completez, cu sume datorate pe 2018 si date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit in anul 2019. Ce trebuie sa completez in acest formular ? Eu o sa incasez o suma modica… Citeste mai mult »

Prenume
Alexandra
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Alexandra,

Dumneavoastra trebuie sa depuneti declaratia unica in termen de 30 de zile de la data infiintarii, cu venitul estimat pe anul 2019 – atat cat aveti: 500 eur. Nu completati partea aferenta anului 2018, fiindca nu aveti activitate si nici sume de declarat. In 2020 veti depune declaratia unica ce va include sumele finale pe 2019 si sumele estimate pe anul 2020.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Un an nou linistit va dorim!