Articol scris de Delia Mircea

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Home | | Obligatia depunerii declaratiei unice in 2019

Publicat in 06-06-2019

Una dintre cele mai controversate declaratii din ultima perioada, care da mari batai de cap tuturor contribuabililor – declaratia unica – trebuie depusa si anul acesta, insa cine are aceasta obligatie si pana cand trebuie ea depusa vom vedea in cele ce urmeaza.

Anul acesta declaratia unica a suferit numeroase modificari de structura iar noul model, continut si modalitatile de depunere au fost publicate prin intermediul Ordinului nr. 49/2019 din 11 ianuarie 2019. Noul model al formularului se poate descarca direct de pe site-ul ANAF de la urmatorul link

Au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia unica persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri sau pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor din Codul Fiscal.

Pe de alta parte, vor putea completa si depune declaratia unica si persoanele fizice care nu realizeaza venituri dar care opteaza pentru plata CASS in vederea asigurarii in sistemul public de sanatate.

In mod normal, anul acesta declaratia unica trebuia depusa pana la data de 15 martie 2019, insa termenul limita de depunere a declaratiei a fost extins pana pe data de 31 iulie 2019 (inclusiv).

Pana pe data de 31 iulie 2019, declaratia unica trebuie depusa de persoanele fizice care au urmatoarele obligatii:

• obligatia declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018;

• obligatia declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;

• obligatia declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.

Exista si situatii in care declaratia se depune intr-un termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului:

• pentru contribuabii care isi incep activitatea in cursul anului fiscal;

• pentru contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data obligatia depunerii declaratiei unice.

Pana de curand, declaratia unica se putea depune exclusiv online, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul serviciului”Spatiul privat virtual” (SPV) sau pe site-ul e-guvernare.ro cu semnatura electronica calificata, insa in data de 30.05.2019 a fost publicata in Monitorul Oficial OUG nr. 35/2019 prin care s-a eliminat aceasta obligatie de depunere a declaratiei exclusiv online.

Astfel ca, pentru cine inca nu a apucat sa depuna declaratia, este bine de stiut ca aceasta se poate depune atat online (prin cele doua metode) cat si fizic la ghiseul ANAF.

In ce cont se platesc obligatiile din declaratia unica?

Obligatiile fiscale din declaratia unica se vor putea achita pana in data de 15 martie 2020 in contul unic de disponibil 55.04 “Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire”, denumit in continuare contul unic, deschis pe codul numeric personal / numarul de identificare fiscala al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de acestia.

Codurile IBAN pentru fiecare trezorerie aferente contului 55.04 “Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire” se pot gasi accesand link-ul si alegand trezoreria de care apartineti.

Ce se intampla daca constati erori in declaratia unica?

Erorile constatate in declaratia unica se pot corecta ori de cate ori se constata discrepante intre informatiile actuale si cele mentionate in declaratia depusa anterior.

In acest sens se va putea depune o declaratie rectificativa – pe acelasi formular se va bifa X in casutele aflate pe prima pagina a formularului (capitolul I “Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018” si/sau capitolul II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019”, dupa situatie).

Se poate depune declaratie rectificativa pentru:

• corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de PF;

• modificarea datelor de identificare a PF;

• modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau a nivelului acestora;

• modificarea unor date referitoare la CAS si CASS;

• corectarea altor informatii prevazute de formular.

Atentie! Declaratia unica se va arhiva la domiciliul fiscal al contribuabilului.

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta-ma

Autentificare Cloud

Contact