Business Know-HowIntrebari din Domeniu

Diurna – cui se acorda, in ce limite si cu ce cost?

diurna

Publicat in 30-03-2018 - Actualizat in 16-01-2020

Un salariat care se deplaseaza in interes de serviciu are dreptul la plata cheltuielilor de cazare si transport, dar si la o indemnizatie de delegare numita si diurna.

Nu doar salariatii pot primi diurna.

Cine poate primi diurna? 

 • angajatii din cadrul firmei
 • administratorii (mentionati in actul constitutiv sau in contractul de administrare/mandat)
 • directorii care activeaza in baza unui contract de mandat sau
 • managerii, in baza contractului de management.

Ce costuri (taxe) antreneaza pentru o companie acordarea diurnei?

Exista mai multe situatii:

1. Daca diurna zilnica este sub un anumit plafon setat prin Codul fiscal, cheltuiala cu diurna este deductibila

Acest plafon este stabilit astfel:

a) In tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice (H 714 din 13 septembrie 2018) privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului). Concret, acest lucru inseamna 20 lei/zi*2,5 = 50 lei.

Asadar, daca angajatii pleaca in delegatie in tara pot primi o diurna deductibila de maxim 50 lei/zi. Desigur, poti sa le acorzi mai mult, insa ce depaseste 50 lei/zi aduce niste costuri suplimentare, asa cum vom vedea la punctul 2.

b) In strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (HG 518/1995). Exista un tabel cu diurnele in valuta valabile pentru fiecare tara pe baza caruia se poate determina diurna deductibila in strainatate.

HG 518/1995 poate fi gasita aici.

2. Daca diurna zilnica este peste plafonul descris la punctul 1, partea care depaseste plafonul este considerata venit asimilat salariilor pentru care se datoreaza impozit pe veniturile din salarii si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS, Contributia asiguratorie pentru munca).

Asadar, daca o entitate acorda anajatilor o diurna de 60 lei/zi:

 • 50 lei/zi este cheltuiala deductibila si
 • 10 lei/zi este venit asimilat salariilor (aceasta inseamna ca in luna in care apare acest venit se majoreaza salariul brut cu aceasta suma si se determina apoi toate taxele salariale la acest nou venit brut).

Acest tratament fiscal se aplica indiferent daca entitatea este platitoare de impozit pe profit sau microintreprindere:

Iata mai jos o lista de lucruri bine de stiut despre diurna:

 • diurna se acorda pe zile calendaristice;
 • se acorda atat pentru deplasari in tara, cat si in afara tarii;
 • diurna interna se acorda doar in cazul in care delegarea se realizeaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de cinci km de localitatea in care salariatul isi are locul permanent de munca;
 • pentru acordarea diurnei nu trebuie prezentate documente justificative ( facturi, bon etc)Aceasta se mentioneaza doar pe decontul de deplasare si fiecare angajat este liber sa utilizeze banii asa cum doreste, desi scopul acesteia este de a acoperi necesarul de hrana si pentru transport;
 • diurna se poate plati in numerar fara a tine cont de plafoanele stabilite prin Legea 70/2015, aceasta incadradu-se la exceptii (art. 5 alin. b);
 • in cazul deplasarilor externe, pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore;
 • pe perioada cat salariatul este in deplasare si primeste diurna, nu va avea dreptul sa primeasca tichete de masa.

Testeaza gratuit programele noastre: Facturare, Gestiune sau Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Redirectioneaza o parte din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit!

Intrebari din Domeniu

Motiveaza-ti financiar angajatii cu cheltuieli minime - optimizari fiscale

Intrebari din Domeniu

7 situatii in care numarul angajatilor are impact (fiscal si contabil) asupra societatii

Intrebari din Domeniu

Decontarea cheltuielilor cu deplasarile interne si externe

avatar
83 Discutii
120 Raspunsuri la discutie
11 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
90 Autorii comentariilor
Ursache MirunaBobeiconstantinEduardDragoș Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Camelia
Vizitator
Camelia

Bună ziua, se poate acorda diurnă externa unui angajat care are masa, cazare și transport asigurat? Și dacă da cât și ce lege se aplica?
VA multumesc

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Diurna externa este reglementata de Codul muncii, Codul fiscal si HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. In HG gasiti nivelul diurnei aplicabil institutiilor publice, pentru fiecare tara. Suma respectiva o puteti multiplica cu 2.5 pentru a determina nivelul maximal deductibil aplicabil entitatilor private. Mentionam ca o entitate poate acorda diurna si peste nivelul acesta, insa se va impozita suplimentar. Art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport… Citeste mai mult »

Irina
Vizitator
Irina

Buna ziua,
Daca deplasarea are loc in strainatate, la “parent-company” si aceasta se ocupa de toate cheltuielile de masa/ cazare/ transport, mai este necesara oferirea diurnei? Care ar fi valoarea acesteia?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Irina,

Chiar daca efectuati o delegatie la o entitate afiliata care suporta costurile asociate, credem ca din perspectiva societatii din Romania, angajatul are dreptul la diurna. Art 44 alin (2) din Codul muncii prevede ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Ghebouanu
Vizitator
Ghebouanu

Se acordă această diurnă și la pfa( liber profedionist) care face munca de teren în țara?

Prenume
Eugenia
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea adresata,

PFA nu poate primi diurna in derularea activitatii sale. Diurna poate fi primita de salariati sau administratori.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Ghebouanu
Vizitator
Ghebouanu

Va multumesc frumos

Iulian Trisca
Vizitator
Iulian Trisca

Buna ziua,
constat o fractura logica aici: in calitate de PFA, Persoana fizica este in fapt administrator al entitatii deoarece este mentionat in actul constitutiv (implicit). De asemenea PFA-ul nu se poate angaja pe sine deoarece nu poate fi subordonat siesi, deci de ce nu se poate califica pentru acordarea de diurna?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Art. 68 alin (4) din Codul fiscal mentioneaza: „ Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt: …g) sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare; h) sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si… Citeste mai mult »

Burz
Vizitator
Burz

Buna seara. Daca un angajat are 3.5 zile de delegatie. Mentionez ca se acord a60 Ron/zi.Cum se calculeaza suma care se impoziteaza? 3 zilex42.5= 127.5 Ron. 3 zile *60-180 Ron. Suma impozitata (180Ron-127.5Ron +30 Ron)=82.5 Ron? Sau 3.5×42.5 Ron=148.75 Ron. 3.5×60 Ron=210 RON. Suma impozitata = 210 Ron-148.75 Ron=61.25 Ron.

Multumesc anticipat!

Prenume
Gabriela
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Dat fiind faptul ca angajatul are 3.5 zile de delegatie, adica 3 zile intregi si inca 12 ore (24/2 =12), diurna se va acorda pentru 4 zile de delegatie (conform art. 11 din HG nr. 1860/2006 -pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore). Astfel ca, calculele ar trebui sa arate cam asa: Zile delegatie: 4 zile Diurna deductibila prevazuta de lege: 42.5 lei/zi Diurna acordata de societate:… Citeste mai mult »

Maria
Vizitator
Maria

Buna ziua,

Care va fi nivelul diurnei deductibile pentru deplasarile in starinatate/zi incapand cu 1 ian 2019. Inteleg ca pentru deplasarile in tara va fi 2.5 * 20 lei, respectiv 50 lei.

Multumesc!

Prenume
Roma
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Incepand cu data de 01.01.2019 potrivit Hotararii nr. 714/2018, persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si care nu se poate inapoia la sfarsitul zilei de lucru beneficiaza de o alocatie zilnica de delegare compusa din: – o indemnizatie de delegare, in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea; – o alocatie de cazare, in cuantum 230 lei/zi, in limita careia trebuie sa… Citeste mai mult »

elena
Vizitator
elena

ce acordam salariatiilor care se intorc din delegatie sambata si incadreaza sub 12 ore?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Din pacate, intrebarea si informatiile furnizate de dumneavoastra nu sunt complete pentru a va putea furniza un raspuns potrivit.

Va rugam sa ne oferiti mai multe detalii cu privire la delegatie: daca a fost interna sau externa, care au fost data si ora plecarii, precum si data si ora sosirii etc.

Multumim!

Zi frumoasa!

Horsovschi
Vizitator
Horsovschi

buna ziua,

Se poate acorda diurna pentru administratori stabiliți potrivit actului constitutiv, pentru alte cheltuieli in afara de cazare si transport ?

Prenume
Dumitrina
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Un administrator (potrivit actului constitutiv/contractului de administrare/mandat) care se deplaseaza in interes de serviciu in alta localitate, in tara si in strainatate are dreptul conform art. 76 alin. (2) litera m) si n) la indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare. Astfel ca, pe langa cheltuielile de cazare si transport, administratorii au dreptul la o indemnizatie de delegare (diurna) care este menita sa acopere cheltuielile cu hrana si cele de intretinere efectuate cu ocazia deplasarii in interes de serviciu. Speram ca raspunsul… Citeste mai mult »

Botezatu
Vizitator
Botezatu

Bună seara, temeiul legal in baza caruia se acorda diurna administratorului firmei este art.76 alin 2 lit m , respectiv alin 4 , lit j, cod fiscal sau/si altul(altele); daca da care sunt acestea?Mulțumesc frumos!

Prenume
Ana Maria
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Asa cum ati mentionat si dumneavoastra, articolele de lege care stabilesc faptul ca administratorii pot primi diurna sunt:

-Art. 76 alin. (2) litera m) si n) din Codul Fiscal;

-Art. 76 alin. (4) litera j) si k) din Codul Fiscal;

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Teodorescu
Vizitator
Teodorescu

Bună ziua! Am și eu 2 intrebari: La întoarcerea din delegație trebuie sa prezint la casierie bonul fiscal de la restaurantul unde am mâncat banii de diurna? Și dacă în ultima zi din delegație însemnând peste 15 ore, nu am mâncat nimic trebuie sa înapoiez banii firmei pt diurna mea.?

Prenume
Virgiliu
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, 1. Pentru diurna nu este nevoie sa prezentati documente justificative – fiecare angajat este liber sa utilizeze banii aaa cum doreste, desi scopul acesteia este de a acoperi necesarul de hrana și pentru transport. Data si ora placarii, respectiv data si ora sosirii vor fi cele evidentiate pe ordinul de deplasare – in functie de acestea se va calcula si valoarea diurnei de care puteti beneficia pentru perioada in care s-a dispus delegarea. 2. Chiar daca dumneavoastra nu v-ati folosit de banii primiti drept diurna, nu trebuie sa îi înapoiati firmei, fiindca este dreptul… Citeste mai mult »

Firu
Vizitator
Firu

Buna ziua,
O societate are are angajati muncitori constructori pe sediul dintr-o localitate, dar acestia isi desfasoara activitatea in program de 8 ore, pe santiere aflate la o distanta mai mare de 5 km. fata de sediu. Impreuna cu deplasarea spre locul de munca si intoarcerea la domiciliu unii depasesc 12 ore/zi. Considerati ca au dreptul la diurna?
Multumesc frumos.

Prenume
Daniel
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, O conditie necesara prevazuta de lege pentru a primi diurna este ca distanta pe care se deplaseaza angajatii sa fie mai mare de 5 kilometri fata de localitatea in care se afla locul de munca. Delegarea inseamna exercitarea temporara a atributiilor de serviciu in afara locului de munca a salariatului, din dispozitia unilaterala a angajatorului. Dat fiind caracterul unilateral, delegarea se poate face pe o perioada de 60 de zile intr-un interval de 12 luni, si se poate prelungi, cu acordul angajatului, cu cel mult 60 de zile. Consideram ca situatia dvs. nu se… Citeste mai mult »

Horsovschi
Vizitator
Horsovschi

Buna seara,
Se poate acorda unui angajat diurnă si in acelasi timp sa i se deconteze bonuri de masa si cazare?
Multumesc .

Prenume
Dumitrina
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Un angajat care se deplaseaza in interes de serviciu are dreptul la plata cheltuielilor de cazare si transport dar si la o indemnizatie de delegare – diurna. In tara nivelul deductibil al diurnei este – 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin HG pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice (HG 1860/2006). Adica, acest lucru inseamna o valoare de 17 lei/zi *2,5 = 42,5 lei pe zi. Art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o… Citeste mai mult »

Milea
Vizitator
Milea

Si daca angajatul este obligat sa se deplaseze zilnic pentru desfasurarea lucrarilor la o distanta mai mare de 50km, lucreaza pe perioada deplasarii 12-14 ore si sunt platiti 8 ore, cum se procedeaza?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Ar trebui sa studiem prevederile contractului dumneavoastra de munca pentru a putea raspunde. Trebuie analizat daca vorbim de o deplasare sau locul de munca este la 50 km de domiciliu? Ati fost instiintat de aceasta situatie de la angajare sau a intervenit ulterior?

Ioan
Vizitator
Ioan

Buna ziua.
Daca un angajat porneste (conducand 5 ore masina firmei) intr-o delegatie joi dupamasa la ora 14, lucreaza efectiv timp de 3 zile – 8 ore pe zi (vineri-duminica) si se intoarce luni (porneste la ora 8 si conduce 5 ore) la ora 13, pe cate zile ar trebui sa ia diurna? (acordam 42.50 lei diurna pe zi). Aceiasi suma ar trebui sa primeasca si cel care sta in masina langa agent (conducator), dar este plecat in delegatie tot in perioada de mai sus?
Va multumesc anticipat!

Prenume
Imre
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Conform art. 11 din HG nr. 1860/2006 – pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore. Avem urmatoarele informatii cu privire la timpul in care angajatul este in delegatie: -angajatul pleaca joi la ora 14 in delegatie = 10h < 12 ore -vineri = 24h -sambata = 24h -duminica = 24h -angajatul ajunge luni din delegatie la ora 13 = 5h < 12 ore Total perioada delegata =… Citeste mai mult »

Rachieru
Vizitator
Rachieru

Buna seara! Diurna nu se calculeaza raportat la ora plecarii si considerandu-se cate 1 zi de diurna fiecare interval de 24 ore? Astfel duminica ora 14 fiind 3 zile de diurna iar ultima zi avand mai mult de 12 ore sa se cunatifice si ea ca zi intreaga? total 4 zile?

sau acest calcul este valabil numai la calculul diurnei externe?
Multumesc

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Potrivit art. 6 din Hotararea nr. 714/2018 – “Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare se calculeaza de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare”. “Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare, iar indemnizatia de delegare se acorda numai daca durata… Citeste mai mult »

Tirnaveanu
Vizitator
Tirnaveanu

Buna seara,
Nu am gasit niciun tabel actualizat pentru 2018, cu valoarea diurnei.
Ma puteti ajuta cu câteva informații?
Care este valoarea diurnei pentru Norvegia?
Diurna se acordă la începutul perioadei cât persoana va fi plecată?

Va multumesc!

Prenume
Mihaela
Timi
Vizitator
Timi

Buna ziua.Pot sa acord angajatului in sector privat diurna interna zilnica la plafonul anului trecut de 42.5lei sau obligatoriu trebuie acordata suma de 50 lei pe zi .Multumesc mult

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea dumneavoastra.

In anul 2019, valoarea diurnei deductibila stabilita de lege este de maxim 50 lei/zi, acesta fiind un plafon maxim. Dumneavoastra puteti acorda cat doriti, insa ce depaseste aceasta suma se va considera venit de natura salariala pentru care se datoreaza impozit pe veniturile din salarii si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS, CAM).

Speram ca raspunsul nostru va va fi de folos.

Zi buna!

Melinte
Vizitator
Melinte

Inteleg ca de la 1 ianuarie valoarea diurnei interne s-a majorat de la 17 la 20 lei. Diurna externa a ramas 35 Euro? Cat este maximul diurnei externe deductibile?

Prenume
Ciprian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Asa este, in anul 2019 valoarea diurnei deductibile stabilita de lege este de maxim 50 lei/zi (20 lei * 2,5).
In ceea ce priveste diurna externa, lucrurile au ramas aceleasi. Diurna externa este reglementata de Codul muncii, Codul fiscal si HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. In HG gasiti nivelul diurnei aplicabil institutiilor publice, pentru fiecare tara. Suma respectiva o puteti multiplica cu 2.5 pentru a determina nivelul maximal deductibil aplicabil entitatilor private.

Speram ca aceste informatii va sunt de ajutor.

Zi frumoasa!

florin
Vizitator
florin

Pentru diurna externa se poate plati si sub nivelul de 35 de euro/zi? (ex. 20 eur)
Diurna se acorda pe zile lucratoare sau calendaristice?
Multumesc!

Prenume
doru
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Florin,

Diurna se stabileste pentru perioada in care angajatul este plecat in delegatie – zile calendaristice.
In HG 518/1995 gasiti nivelul diurnei aplicabil pentru fiecare tara. Suma respectiva este minumul pe care il puteti acorda iar daca multiplicati acea suma cu 2.5 veti determina nivelul maximal deductibil aplicabil.

O zi frumoasa!

LAURA
Vizitator
LAURA

Buna ziua,
daca un sofer pleaca la drum la o ora 17 si se intoarce a doua zi la ora 14 , ii acordam diurna ?
Multumesc.

Prenume
PAP
Ursache Miruna
Administrator

Buna Laura, Potrivit art. 1 alin. (5) din Hotararea 714/2018, pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare, iar indemnizatia de delegare (diurna) se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore. Astfel, in acest caz, avand in vedere ca de la ora 17 ziua X pana la ora 14 ziua X+1 sunt 21 de ore de delegatie (mai mult de cele 12 ore prevazute de lege), consideram ca angajatul are dreptul… Citeste mai mult »

Gavril
Vizitator
Gavril

Buna ziua,
care este termenul legal de plata catre angajat a diferentelor de cheltuieli (diurna + transport) rezultate dintr-o delegare in strainatate?
Va multumesc.

Prenume
Iuliu
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Multumim ca ne urmariti cu atata interes.

Pentru a raspunde intrebarii dumneavoastra, plata diferentelor de cheletuieli catre salariatii delegati in strainatate se face la intoarcerea acestora in tara. In ceea ce priveste existenta unui termen legal de plata a acestora, va rugam sa consultati Hotararea nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Sper ca aceste informatii sa va fie de ajutor.

Zi frumoasa!

Stefania
Vizitator
Stefania

Buna ziua, Am o firma de constructii, unde la CIM la angajati au trecut la locul de munca -beneficiari. Angajati isi desfasoara activitatea foarte rar in localitate, activitatea lor desfasurandu-se in mare parte pe santiere la distanta de 50 km – 300 km de localitatea unde isi are firma sediu. Atunci cand sunt plecati in delegatie, stau cam 2 saptamani, dupa care revin acasa . Li se acorda diurna pe toata perioada ( zile calendaristice) si bani pentru cazare. Acum vin si va intreb, daca au dreptul la diurna si cazare, daca au trecut in CIM locul de munca –… Citeste mai mult »

Prenume
Manolescu
Ursache Miruna
Administrator

Buna Stefania,

In opinia noastra, pentru a beneficia de diurna ar trebui ca angajatul sa fie in delegatie/detasare, respectiv sa presteze activitatea in afara locului prevazut in contractul de munca.

Cum angajatii din constructii sunt mobili, lucru specificat in CIM, consideram ca nu pot beneficia de diurna.

In ceea ce priveste cazarea insa, apreciem ca acordarea aceasteia este justificata de activitatea respectiva (pe santier) si compenseaza faptul ca angajatul nu isi desfasoara activitatea in locul in care isi are domiciliul.

Sper ca raspunsul nostru va este util.

Zi frumoasa!

Vladut
Vizitator
Vladut

Bună sera sunt șofer comunitar pe după 3,5 t lucrez pe comunitate între 45 și 50 de zile (asa considera angajatorul și dispeceratul luna calendaristica) conduc în medie cam 500 de ore odihna nu o mai pun la socoteala ce diurna și ce salar ar trebui sa ofere angajatorul unui angajat contact ul de munca fiind înregistrat în RO

Prenume
Stefan
Ursache Miruna
Administrator

Buna Vladut,

Multumim pentru intrebarea adresata.

Salariul brut minim pe economie in Romania este in momentul de fata 2.080 lei si este pentru luna calendaristica. Negocierea conditiilor de munca trebuie sa o faceti individual cu angajatorul dumneavoastra, respectand si prevederile legale in ce priveste perioadele de odihna in activitatea de transport.

Zi frumoasa!

Burdea
Vizitator
Burdea

Buna seara ! O firmă are angajati de la o distanță de 100 km asigurând transportul zilnic cu autocar ! Lucrătorii au dreptul la o compensație băneasca in acest caz ? Si sub ce formă? Multumesc !

Prenume
Florin
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Multumim ca ne urmariti.

Consideram ca ar trebui sa verificati ceea ce este mentionat in contractele individuale de munca, mai exact sa verificati ce este indicat la locul de munca – locatia unde se desfasoara activitatea.

Pentru a beneficia de diurna, ar trebui ca angajatul sa fie in delegatie/detasare, respectiv sa presteze activitatea in afara locului prevazut in contractul de munca.

Sper ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Juguleanu
Vizitator
Juguleanu

Buna!Am următoarea situatie:angajat efectuează o deplasare pe ruta Constanta-Bucuresti,drept pentru are i se plătește o diurnă. Indemnizația de hrana pentru o zi i se reține. Angajatul solicită și ore suplimentare,spunând a a stat în delegație 12 ore si nu 8 ore atât at este norma. E firesc să îi acord ore suplimentare în situația n care primește diurna?Precizez ca i se reține indemnizația de hrana pe ziua delegații. Multumesc si astept raspuns.

Prenume
Nicoleta
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua Nicoleta, Exista pentru insitutiile publice Hotararea nr. 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului care a fost in vigoare pana la data de 31.12.2018, ea fiind inlocuita de la 01.01.2019 de Hotararea nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului. In Hotararea nr. 1860/2006 se mentiona la art. 4 urmatorul aspect: “Persoana aflata in delegare trebuie sa-si… Citeste mai mult »

Vasiliu
Vizitator
Vasiliu

Personalul bugetar pentru care s-a dispus delegare pe functie in alta localitate decat cea de domiciliu si pentru care primeste diurna, are dreptul la indemnizatia de hrana prevazuta la art. 18 din Legea nr. 153/2017?

Prenume
Mihaela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Mihaela,

In articolul prezentat sunt expuse prevederi cu privire la entitatile din mediul privat, astfel incat, din pacate, nu va putem oferi un raspuns sigur in ceea ce priveste sistemul public.

Zi frumoasa!

Andreea
Vizitator
Andreea

Legea la care faceti referire HG 714/2018 se adreseaza sistemului public… titlul exact: “HOTĂRÂRE Nr. 714/2018 din 13 septembrie 2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului”

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Asa este, reglementarile sunt stabilite pentru sistemul public, insa se aplica si pentru sistemul privat (fiind un ghid si pentru societati). Spunem acest lucru, deoarece pentru sistemul privat nu exista legislatie care sa prevada aspecte cu privire la delegarea/detasarea personalului angajat intr-o alta localitate in interes de serviciu.

O zi placuta!

Roxana
Vizitator
Roxana

Buna seara.sotul meu lucrează că și excavatorist la o distanță mare,in deplasare.i se acordă 200 de lei diurna( de luni până sâmbătă?program 7-18. Primește salariu o data la 2 săptămâni și atunci i se retrage banii de diurna.este normal sa i se retragă acești bani fiind în deplasare? Va mulțumesc

Prenume
Cristina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Roxana, In situatia dumneavoastra, trebuie analizate prevederile contractului de munca referitoare la locul desfasurarii activitatii, fiindca daca se prevede ca locul derularii este diferit in functie de santierul pe care lucreaza, atunci in opinia noastra nici nu ar fi indreptatit la diurna. Pe de alta parte, este posibil ca in cazul in care diurna primita depaseste diurna maxim deductibila, sa fie reflectata diferenta prin statul de plata in vederea impozitarii – este un artificiu de calcul: se mareste brutul si apoi se scade din net suma, doar cu scopul de a putea calcula taxele corect. Va recomandam sa… Citeste mai mult »

Nistor
Vizitator
Nistor

As dori o lamurire cu privire la pontarea in zilele de delegatie cu diurna ,respectiv daca acele zile in care sunt trecut cu 8 ore se contabilizeza la numarul de ore efectiv lucrate.Caz concret . din 160 ore regie mi-au fost scoase 2×8 ore pt. 2 zile pe motiv ca am primit diurna .daca este corect si in baza carei legi.

Prenume
S
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Potrivit art. 44 alin. (2) din Codul Muncii – “Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.” Pe de alta parte, in art. 111 din Codul Muncii sunt mentionate urmatoarele – “Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.” Sa nu uitam si de faptul ca… Citeste mai mult »

Constantin
Vizitator
Constantin

Buna ziua,
In cazul in care unui salariat (companie privata) i se deconteaza 2 zile de diurna externa pentru o depasare in Franta ( 2 zile *35 eur cf HG 714) si concomitent salariatul deconteaza si transportul in localitate (taxi in valoare de 180 eur), diferenta ce depaseste limita deductibilitatii, resectiv suma de 75 eur (35*2= 70 eur diurna + 180 taxi= 250 eur pt 2 zile, 250-87.5*2= 75 eur) trebuie impozitata salariatului impreuna cu toate contributiile?
Multumesc

Prenume
Mirela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Mirela, Multumim pentru interesul cu care ne urmariti. Salariatul care se deplaseaza in interes de serviciu are dreptul la plata cheltuielilor de cazare si transport, dar si la o indemnizatie de delegare – diurna. Asadar, transportul nu se cumuleaza cu diurna. Diurna se ia singura in calculul deductibilitatii. Pentru Franta, nivelul maxim deductibil este 35 eur*2.5 =87,5 eur/zi. Art. 76 Cod fiscal prevede ca Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: “indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport… Citeste mai mult »

Dospinescu
Vizitator
Dospinescu

Buna ziua. As vrea sa imi spuneti va rog ce diurnă trebuie să primească un sofer care lucrează în spațiul comunitar ? Fac precizarea că în funcție de comanda acum poate fi in Belgia,i-a micul dejun,prânzul in Germania,iar cina prin Cehia,Austria,Franta sau cine sti unde. Va rog sa ma credeti ca nu glumesc absolut deloc. Am încărcat in Spania iar in 24 de ore trebuia sa descarc in nordul Germaniei.

Prenume
Ionut Narcis
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ionut,

Diurna externa este reglementata de Codul muncii, Codul fiscal si HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

In HG gasiti nivelul diurnei aplicabil institutiilor publice, pentru fiecare tara. Suma respectiva o puteti multiplica cu 2.5 pentru a determina nivelul maximal deductibil aplicabil entitatilor private. Mentionam ca o entitate poate acorda diurna si peste nivelul acesta, insa se va impozita suplimentar.

Speram ca aceste informatii va sunt utile.

Zi frumoasa!

Cors
Vizitator
Cors

Bună ziua,

Pentru o societate comercială există o sumă minimă pe care trebuie să o plătească angajatului aflat în delegaţie cu titlu de diurnă?
HG 714/2018 vorbeşte de personalul autorităţilor şi instituţiilor publice. Există vreun text de lege care face aplicabil acest HG în domeniul privat? Înţeleg că în Codul fiscal se vorbeşte de suma maximă deductibilă. Alte prevederi referitoare la minimul datorat de o SC un angajat există?

Mulţumesc!

Prenume
Arina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Arina, Plafonul in tara este de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice (HG 1860/2006). Acest lucru inseamna 20 lei/zi *2,5 = 50 lei pe zi. Asadar, daca angajatii pleaca in delegatie in tara, pot primi o diurna deductibila de maxim 50 lei/zi. Se poate acorda si mai mult, insa ce depaseste 50 lei/zi aduce niste costuri suplimentare. Din pacate, pentru mediul privat nu exista o lege care sa reglementeze acest aspect. Putem lua ca reper/ghid ceea ce este mentionat in Hotararea nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile… Citeste mai mult »

victor
Vizitator
victor

Buna seara . am si eu o intrebare :
Daca un angajat face cele 12 ore necesare pentru diurna , si primeste diurna ce se intampla cu munca peste program ? 8 ore program normal si restul de ore nu sunt ore suplimentare ?
ce ar trebui sa primeasca angajatul : ore libere sau bani pentru munca extra ?

Prenume
emanuel
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Potrivit art. 111 din Codul Muncii sunt mentionate urmatoarele: “Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare”. Potrivit art. 120 din Codul Muncii – “Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara. Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori… Citeste mai mult »

Andreea
Vizitator
Andreea

Buna ziua,
Am urmatoarea speta, anagajat in romania, contract mobil , poate primi diurna pentru o delegare de 10 zile in georgia? Se impoziteaza diurna?
A doua intrebare pot acorda cazare( inchiriat aparatament de catre firma) in localitatea in care firma are sediu daca angajatul are contract de munca mobil?
Multumesc frumos!

Prenume
Muntean
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Andreea, Pentru a putea beneficia de diurna, ar trebui ca angajatul sa fie in delegatie/detasare, respectiv sa presteze activitatea in afara locului prevazut in contractul de munca. Trebuie sa verificati cum este mentionat in CIM la sectiunea “locul de munca”, fiindca daca spuneti ca locul de munca specificat in CIM este mobil, atunci consideram ca nu poate beneficia de diurna. Diurna externa este reglementata de Codul Muncii, Codul Fiscal si HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. In HG gasiti nivelul diurnei aplicabil institutiilor publice,… Citeste mai mult »

Ardeleanu
Vizitator
Ardeleanu

Pe perioaeda cît se acordă indemnizaţia de delegare (20 lei/zi) se acordă şi indemnizaţia de hrană, cea care a înlocuit tichetele de masă la instituţii publice şi este de două salarii minime brute pe ţară/12 luni -introdusă prin Legea 153/2017?

Prenume
camelia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Camelia,

Va multumim ca ne urmariti cu atata atentie. Din pacate, in ceea ce priveste mediul public – salarizarea personalului platit din fonduri publice, nu va putem oferi un raspuns concret.

O zi placuta!

Dediu
Vizitator
Dediu

Buna ziua,
Am domiciliul ( adresa trecuta in CI) in Bucuresti dar locul de munca in Cluj, unde am si resedinta ( viza de flotant). In cazul deplasarilor de la Cluj in Bucuresti, am dreptul la cazare si diurna? Chiar daca am domiciliul in Bucuresti, am inchiriat apartamentul si stau la hotel sau la cunostinte pe perioada deplasarilor.
Multumesc.

Prenume
Mihai
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Mihai,

Daca in contractul individual de munca este mentionat faptul ca locul dumneavoastra de munca este in Cluj-Napoca iar dumneavoastra sunteti trimis in delegatie in Bucuresti de catre firma (in interes de serviciu), atunci consideram ca aveti dreptul la diurna si la decontarea cheltuielilor cu cazarea si transportul.

Indemnizatia de delegare este menita sa acopere cheltuielile cu hrana si cele de intretinere, prilejuite de transferul salariatului intr-o localitate noua.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

O zi placuta!

Mihai
Vizitator
Mihai

Multumesc frumos, dar cred ca nu a fost inteleasa intrebarea mea. Nu este vorba de o deplasare intr-o localitate noua, asa cum mentionati, ci in localitatea de domiciliu! Va rog sa aveti in vedere acest fapt. Se aplica sau nu HG 714/2018, art.13? “Persoana care are locul permanent de munca in alta localitate decat aceea in care isi are domiciliul nu beneficiaza, pe timpul cat este trimisa in delegare sau detasare in localitatea de domiciliu, de alocatie de delegare sau indemnizatie de detasare si cazare gratuita. Acestei persoane i se deconteaza numai cheltuielile de transport, conform art. 7 si art.… Citeste mai mult »

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Mihai, Se pare ca s-a inteles gresit intrebarea. Potrivit art. 13 din Hotararea nr. 714/2018 – “Persoana care are locul permanent de munca in alta localitate decat aceea in care isi are domiciliul nu beneficiaza, pe timpul cat este trimisa in delegare sau detasare in localitatea de domiciliu, de alocatie de delegare sau indemnizatie de detasare si cazare gratuita. Acestei persoane i se decontează numai cheltuielile de transport, conform art. 7 și art. 10-12.” Avand in vedere ca aveti domiciliul in Bucuresti, iar deplasarea in interes de serviciu se realizeaza din Cluj in Bucuresti, din acest articol rezulta… Citeste mai mult »

Rachieru
Vizitator
Rachieru

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind pontajul in cazul in care un angajat este plecat in delegatie si se intoarce in cursul noptii sau chiar dimineata, ex ora 7 sau 8 am. In ziua respectiva trebuie sa se prezinte la munca? Daca durata transportului este de peste 8 ore, este inuman sa il obligi sa vina la munca, insa dpdv al legii teoretic ziua urmatoare este zi de lucru pt care primeste si bon de masa. in mod normal angajatul poate sa-si ia co si sa nu vina, insa pe de alta parte avand in… Citeste mai mult »

Prenume
Jeanina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Jeanina, Din pacate, legislatia in vigoare nu prevede atat de exact, aspectele regasite in speta dumneavoastra. Consideram ca daca delegarea a luat sfarsit iar conform programului de munca angajatul trebuie sa fie prezent la munca, atunci acest lucru trebuie sa se intample. Cum spuneti si dumneavoastra, angajatul poate sa solicite zi de concediu de odihna pentru acea zi, daca doreste. In mod normal, pentru a nu se ajunge la aceasta situatie neplacuta, angajatorul trebuie sa asigure si sa deconteze cazare angajatului trimis in delegare, astfel incat sa nu se afle noaptea pe drumuri. Art. 44 alin. (2) –… Citeste mai mult »

Rachieru
Vizitator
Rachieru

buna ziua.
Diurna externa se calculeaza:

1. ca interval de 24 ore de la ora plecarii iar ultima zi este considerata 1 zi de diurna daca sunt min 12 ore pana la ora sosirii in tara sau juma de diurna daca sunt sub 12 ore?

sau

2. in functie de ora plecarii/sosirii, daca este pana ora 12 PM se considera 1 zi de diurna si dupa ora 12:00 jumare de zi?

Va multumesc
Jeanina

Prenume
Jeanina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Potrivit art. 7 alin (3) din HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in cazul diurnei externe, pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel:

• 50% pana la 12 ore si
• 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

O zi placuta!

Alin
Vizitator
Alin

Buna,
Este foarte vag ceea ce este trecut in lege. Daca se poate o clarificare pe un exemplu clar: 2 zile consecutive de delegatie in fiecare zi 17 ore. Cat este valoarea diurnei daca luam in calcul cei 35 de euro minim pentru DE/zi ?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Pentru calculul diurnei externe este importanta ora plecarii si cea a sosirii. Iata un exemplu: un angajat este delegat in strainatate, in Londra, avand urmatorul traseu: • pleaca cu taxi spre aeroport in 9 ianuarie 2020 ora 07:00 • ia avionul care decoleaza la 09:55 • se intoarce in 22 ianuarie 2020, avionul aterizand la ora 10:30 Pe decontul de cheltuieli include si diurna calculata pentru 13 zile si jumatate (din 09 ianuarie ora 09:55 pana in 22 ianuarie ora 09:55 sunt 13 zile, iar pentru ultima zi de la 09:55 la 10:30 fiind sub 12 ore se… Citeste mai mult »

Ciornei
Vizitator
Ciornei

Am si Eu o nelamurire,poate angajatorul sa-mi dea o diurna sub cei 35 de euro ptr strainatate ptr ca lucrez in strainatate cu contract pe Romania cu 30 euro diurna.Lucrez in Italia

Prenume
Nicusor
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Trebuie sa respectati cuantumul indemnizatiei de delegare pentru fiecare tara din tabelul prevazut in Hotararea nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Pentru Italia, diurna minima este de 35 de euro/zi.

O zi placuta!

Stanescu
Vizitator
Stanescu

In dedutul articolului este scris: un salariat care se deplaseaza in interes de serviciu are dreptul la plata cheltuielilor de cazare si transport dar si la o indemnizatie de delegare numita si diurna. Intrebarea mea este: salariatul cand isi desfasoara activitatea in localitatea de resedinta si se hraneste pe cheltuiala proprie, la domiciliu, primeste bonuri de masa, iar cand este in deplasare nu. Diurna se plateste pentru fatul ca salariatul isi desfasoara activitatea in alta localitate decat cea de resedinta mai mult de 12 ore, incluzând si transportul, pentru ca nu se platesc si ore suplimentare fata de cele 8… Citeste mai mult »

Prenume
Victor
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Victor, Nu suntem siguri ca am inteles foarte bine intrebarea dumneavoastra, insa speram ca detaliile oferite mai jos sa va aduca lamuriri cu privire la acest subiect. Indemnizatia de delegare este menita sa acopere cheltuielile cu hrana si cele de intretinere, prilejuite de transferul salariatului intr-o localitate noua. Cum spuneti si dumneavoastra, pe parcursul delegarii salariatului ii vor fi decontacte cheltuielile de cazare si transport, iar pe langa acestea va primi si diurna, daca sunt respectate celelalte conditii de acordare mentionate in Hotararea nr. 714/2018. Nu tot intervalul de timp cuprins intre ora de plecare si ora de… Citeste mai mult »

rosu
Vizitator
rosu

Buna ziua,

In costul diunei intra si cheltuielile cu transportul, pe care le ai in delegatia respectiva?

Multumesc,

Prenume
simona
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Simona,

Diurna se acorda separat de decontarea cheltuielilor cu transportul si cu cazarea. Aceasta are menirea de a acoperi cheltuielile cu hrana si cele de intretinere, prilejuite de transferul salariatului intr-o localitate noua.

O zi placuta!

rosu
Vizitator
rosu

Multumesc frumos,

O zi usoara!

Andrei
Vizitator
Andrei

Am lucrat la o firma 5 ani, timp in care am efectuat anual 2-3 detașări prin Europa, undeva la 8-10 luni pe an timpul in care am stat detașat. Suma diurnei platite de angajator a fost de 18€ pe zi. Exista sansa de a recupera diferenta pana la 35€ pe zi?
Va multumesc anticipat!

Prenume
Andrei
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Andrei,

Este greu de apreciat posibilitatea de a recupera aceasta suma. Ar trebui analizate conditiile detasarii. Puteti solicita aceasta informatie companiei angajatoare. Daca sunteti indeptatit in ceea ce primeste aceste sume si compania va refuza plata lor, atunci ati putea sa va indreptati impotriva companiei pe cale juridica.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Mitrea
Vizitator
Mitrea

Buna seara, pentru in contract de voluntariat la un ONG se poate da diurna zilnică la agent?va mulțumim!

Prenume
Ionuț
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Conform legii, pot primi diurna: angajatii din cadrul firmei (contract individual de munca); administratorii (mentionati in actul constitutiv sau in contractul de administrare/mandat); directorii care activeaza in baza unui contract de mandat sau managerii, in baza contractului de management.

In ceea ce priveste contractul de voluntariat, consideram ca acesta nu se incadreaza in situatiile mentionate mai sus, insa va recomandam totusi sa va consultati cu un contabil in acest sens.

O zi placuta!

Sava
Vizitator
Sava

Buna ziua,
La aceasta data se mai poate acorda maxim 2,5 x diurna stabilita? Caror institutii le este aplicabila? (intitutii publice, regii autonome, srl?)
Multumesc.

Prenume
Andi
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Andi,

Pentru entitatile private se aplica inca regula de 2.5 ori nivelul stabilit pentru entitati publice. Pentru entitati publice avem ca noutate in 2019 HG 714/2019 pe care va recomandam sa o cititi.

Zi frumoasa!

Grigore
Vizitator
Grigore

Buna ziua? Este diurna obligatorie? Si cine o plateste? Angajatorul sau statul? In cazul angajatorului el isi recupereaza banii din partea statului? Multumesc frumos.

Prenume
Daniel
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Daniel,

Potrivit art. 44 alin. (2) din Codul Muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare (diurna), in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Diurna este suportata de catre angajator. Aceste cheltuieli nu se recupereaza de la stat.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

O zi placuta!

Teodorescu
Vizitator
Teodorescu

Buna ziua. Am o nelamurire cu diurna unui coleg.EL a plecat din tara pe data de 16.03. ora 07.00 de la firma. A iesit din Romania la ora 15.00.A stat in Germania pana pe data de 22.03.2019. si aiesit din Ungaria pe 22.03.2019. ora 07.30.A ajuns la firma la ora 17.30 pe data de 22.03.2019. As vrea sa stiu daca eu pot sa-ai adun pentru diurna interna cele 8 ore de cand a plecat de la firma si cele 10 ore pentru cand a iesit din Ungaria sia ajuns la firma sa-i pot da o zi de diurna?Pentru ca daca… Citeste mai mult »

Prenume
Ioana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ioana, Va recomadam sa consultati prevederile Hotararii nr. 518 din 10 iulie 1995 actualizată privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. “Articolul 7^1 (1) Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere: a) momentul decolarii avionului, la plecarea în strainătate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei; b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de… Citeste mai mult »

alida
Vizitator
alida

Buna ziua,
Va rog un calcul concret pentru diurna externa:
-iesire din tara 06.05.2019 ora 7
-intrare in tara 08.05.2019 ora 21, diurna externa 35 eur/zi
Multumesc

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Din 06.05.2019 ora 7 pana in 08.05.2019 ora 7 sunt 2 zile de diurna externa, iar pentru ultima zi de la ora 7 la ora 21 ar mai fi inca 14 ore (fiind peste 12 ore, se va acorda inca o zi de diurna).

Asadar, angajatul respectiv are dreptul la 3 zile de diurna externa, adica la 3 zile * 35 eur/zi = 105 euro/3 zile.

O zi placuta!

Miloiu
Vizitator
Miloiu

Bună ziua, un ONG poate acorda diurnă voluntarilor, membrilor și Consiliului Director în cazul în care aceștia se deplasează în interesul asociației dar nu sunt angajați?

Prenume
Adrian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Adrian,

Conform legii, pot primi diurna: angajatii din cadrul firmei (contract individual de munca), administratorii (mentionati in actul constitutiv sau in contractul de administrare/mandat), directorii care activeaza in baza unui contract de mandat sau managerii, in baza contractului de management.

Consideram ca speta dumneavoastra nu se incadreaza in situatiile mentionate mai sus, insa va recomandam totusi sa va consultati cu un contabil in acest sens.

Zi frumoasa!

Alex
Vizitator
Alex

Buna ziua,

Daca de ex angajatul pleaca la ora 09AM din Bacau la Bucuresti si ajunge la ora 17 inapoi in Bacau are dreptul la diurna 50lei pt acoperirea cheltuielilor de masa sau personale cf ordin deplasare intern? (nu beneficiaza de tichete de masa sau alte indemnizatii).

Prenume
Andru
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Andru, Din cele mentionate de dumneavoastra, intelegem faptul ca angajatul este plecat in delegare pentru o perioada totala de 8h. Astfel, potrivit art. 1 alin. (5) din Hotararea nr. 714/2018 – “pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare, iar indemnizatia de delegare se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore”. Din textul de lege rezulta faptul ca angajatul nu are dreptul la diurna, fiindca nu este plecat in… Citeste mai mult »

Orosanu
Vizitator
Orosanu

Bună ziua vă rog să mă lămuriți și pe mine eu lucrez ca sofer și când plec in cursa de exemplu pt 24 ore pe zi se scade orele din timpul programului de munca adică 8 ore lucrătoare și trebuie să primesc diurna doar pt 16 ore(24 -8 lucrătoare din ziua respectiva )adică o diurna?mulțumesc

Prenume
Constantin
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Pentru calcularea diurnei se ia in considerare numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare / detasare. Se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.

Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Orosanu
Vizitator
Orosanu

Vă rog să-mi spuneți cât este diurna când plec pe teritoriul republica moldova (chișinău) mulțumesc

Prenume
Constantin
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

In HG nr. 518/1995 puteti gasi un tabel cu diurna externa deductibila valabila pentru fiecare tara.
Pentru Republica Moldova diurna minima este de 38 de USD iar diurna maxima deductibila este de 95 USD (2.5 * 38 USD).

Zi frumoasa!

Orosanu
Vizitator
Orosanu

Buna daca am plecat pe data de 20 la ora 05:00 Si m-am reîntors pe 22 la ora 07:00 cu cazare la câte diurne am dreptul ? Multumesc

Prenume
Costel
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Avem urmatoarele informatii:

– data si ora plecarii: 20 luna X la ora 05:00
– data si ora sosirii: 22 luna X la ora 07:00

Se calculeaza 24 ore incepand cu data de 20 luna X ora 05:00 pana in data de 22 luna X ora 07:00 si rezulta 2 zile si 2 ore.

Ceea ce inseamna ca trebuie sa primiti diurna pentru doua zile de detasare.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Georgiana Ghita
Vizitator
Georgiana Ghita

Buna ziua,
Daca ultima zi de deplasare are mai putin de 12 ore (in cazul acesta 2 ore), nu se acorda 1/2 din diurna ?
Multumesc.

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Georgiana,

Potrivit art. 1 alin. (5) din Hotararea nr. 714/2018, “Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare, iar indemnizatia de delegare se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.”

Astfel, pentru ultima zi de deplasare, daca sunt mai putin de 12 ore, nu se acorda diurna.

Zi frumoasa!

Savu
Vizitator
Savu

Buna seara! Sunt de meserie politist si de curand am fost trimis la un curs de schimbare de profil. Cursul a fost unul in tara. La institutia unde am fost cazat (gratis) am platit masa din buzunar si transportul cu masina personala. Durata cursului a fost de 8h/zi de luni pana vineri…doua saptamani. Ma pot incadra la diurna? Si ce trebuie sa fac daca ma incadrez? Va multumesc!

Prenume
Valentin
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Valentin,

Din pacate, articolul redactat este privit din perspectiva mediului privat, iar in ceea ce priveste mediul public, noi nu va putem oferi din pacate o opinie concreta.

Totusi, va putem recomanda sa studiati prevederile Hotararii nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Savu
Vizitator
Savu

Va multumesc frumos pentru informatii!

Burla
Vizitator
Burla

Buna ziua,

Nu este foarte clar in textul Art.44 din Codul muncii durata maxima in care se poate acorda diurna. Sunt mentionate 60 de zile + 60 de zile cu acordul angajatului, dar nu este mentionat daca se pot efectua prelungiri succesive a acestor 60 de zile. (daca se pot depasi 120 de zile pe an, fara a fi impozitata ca si beneficiu salarial)

Va multumesc,

Prenume
Codrin
Ursache Miruna
Administrator

Buna Codrin, Multumim pentru intrebarea adresata. Consideram ca din textul legii se intelege faptul ca diurna se acorda pe toata perioada delegarii, iar aceasta poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maxim 60 de zile calendaristice, insa numai cu acordul salariatului. Se totalizeaza un numar maxim de 120 de zile calendaristice in care angajatul poate fi delegat si poate primi diurna. In cazul in care angajatul are locul de munca mobil, atunci ar trebui mentionat acest aspect in contractul individual de munca al… Citeste mai mult »

dragos dumitrescu
Vizitator
dragos dumitrescu

Bunà ziua,
Sunt marinar angajat la o firmà de crewing din România si îmbarc pe nave stràine pentru perioade de 3-4 luni
Primesc de la firma de crewing XXXX Eur/lunà prin contract de îmbarcare si salariul în lei (minim pe economie)
As dori sà stiu dacà suma primità XXXX Eur se considerà in totalitate indemnizatie de stràinàtate (diurnà) neimpozabila
Multumesc anticipat pentru raspuns

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Domeniul in care dumneavoastra lucrati este unul putin mai special si din pacate nu avem cunostintele necesare privind societatile comerciale care presteaza servicii de selectie si plasare a personalului navigant maritim sau fluvial roman pe nave, de aceea nu va putem formula un raspuns concret. Ceea ce va putem recomanda este sa consultati reglementarile din Codul Muncii, Codul Fiscal si HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. Aceste baze legale sunt cele care reglementeaza diurna externa. In HG nr. 518/1995 gasiti un tabel cu nivelul… Citeste mai mult »

Liana
Vizitator
Liana

Din câte știu așa se întâmplă în cazul tuturor celor ce muncesc în străinătate.Primesc in tara o sumă de bani drept salariu…mai mare sau egal cu salariul minim și ceea ce primesc in străinătate este de fapt diurna ptr tara respectiva.

draghicescu
Vizitator
draghicescu

Buna ziua,
pentru un director de agentie care se duce in Tunisia in infotrip ce include transport si cazare all inclusive se mai da diurna?daca da care este minimum legal?
Multumiri

Prenume
carmen elena
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Carmen, Diurna externa este reglementata de Codul muncii, Codul fiscal si HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. In HG nr. 518/1995 gasiti nivelul diurnei aplicabil institutiilor publice, pentru fiecare tara (aceasta baza legala este un ghid si pentru institutiile private, fiindca nu exista o alta baza legala in acest sens). Suma respectiva o puteti multiplica cu 2.5 pentru a determina nivelul maximal deductibil aplicabil entitatilor private. Mentionam ca o entitate poate acorda diurna si peste nivelul acesta, insa se va impozita suplimentar. Art. 44… Citeste mai mult »

Socaci
Vizitator
Socaci

Buna ziua, daca parasesc zilnic localitatea, mai putin de 12h pe teritoriul tarii, pot beneficia de 50% din diurna?

Prenume
Florin
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Florin,

Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.

In situatia dumneavoastra, daca sunteti degat pentru o durata mai mica de 12 ore, atunci nu puteti beneficia de diurna.

Va recomandam sa studiati art. 1 alin. (5) din Hotararea nr.714/2018 in acest sens.

O zi placuta!

Liana
Vizitator
Liana

Un colectiv artistic merge Intr o deplasare în Bulgaria.Li se oferă cazare de către partenerul strain urmând a instituția sa achite diurna de 32 de euro/zi conform legii.Din luna ianuarie se acorda indemnizația de hrana de 347 lei…conform timpului efectiv lucrat.Va rog sa mi spuneți care este părerea dumneavoastră.Pe langa diurna internațională pentru cele 6 zile li se mai calculează și indemnizație de hrana pentru zilele respective? Va mulțumesc.

Prenume
Mihaela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Mihaela, Diurna este dreptul fiecarui salariat, angajat in baza unui CIM intr-o societate comerciala din Romania, care este trimis de catre angajator sa indeplineasca cerintele postului intr-o alta locatie decat cea in care societatea isi desfasoara in mod obisnuit activitatea. Pe intreaga perioada a deplasarii, conform legislatiei in vigoare, angajatul este indreptatit la o indemnizatie de delegare (diurna), plus cheltuieli de cazare si transport. Conform prevederilor legale in vigoare, indemnizatia de delegare este menita sa acopere cheltuielile cu hrana si cele de intretinere, prilejuite de transferul salariatului intr-o localitate noua. Din cele mentionate mai sus, consideram ca este… Citeste mai mult »

mihaela liana
Vizitator
mihaela liana

Va multumesc .

Anton
Vizitator
Anton

Buna ziua. Pentru fiecare zi calendaristica am inteles ca se acorda diurna, si mentionez ca am lucrat in Franta. Dar pentru zilele de concediu medical legal sau nelegal se acorda diurna?

Prenume
Ion
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ion,

Pentru zilele de concediu medical nu se acorda diurna.

Zi frumoasa!