Business Know-HowIntrebari din Domeniu

Ce ar trebui sa stiu daca vreau sa repartizez dividende trimestrial?

dividende trimestrial

Publicat in 25-07-2018 - Actualizat in 10-08-2018

In calitate de asociat sau actionar al unei societati trebuie sa stii ca incepand cu data de 15 iulie 2018, legislatia romaneasca permite, optional, repartizarea de dividende aferente anului in curs si trimestrial, nu doar anual cum era prevazut pana acum.

Dividendele date spre repartizare trimestrial asociatilor sau actionarilor, precum si cele distribuite anual, se vor repartiza proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.

Modificarile cu privire la distribuirea dividendelor trimestrial au fost aduse prin intermediul Legii nr. 163/2018 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990, precum si modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

Atentie! Repartizarea trimestriala a dividendelor se va realiza in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop. 

Pe de alta parte, din suma permisa spre repartizare se vor scadea toate pierderile reportate din anii anteriori (daca exista), precum si sumele depuse in rezerve.

Este obligatoriu sa se acopere pierderile contabile si abia apoi sa se efectueze repartizarea de dividende, evident, daca pierderile sunt mai mici decat profitul anului curent si al celor anteriori.

Pentru ca orice repartizare de dividende se realizeaza doar dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, in cazul in care se decide repartizarea de dividende trimestriale apare obligatia de intocmire si depunere de situatii financiare interimare, care la randul lor vor fi supuse auditului doar daca persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora. 

Regularizarea posibilelor diferente rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului vor trebui efectuate prin intermediul situatiilor financiare anuale, iar plata posibilelor diferente rezultate din regularizare va trebui efectuata in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.

Avantajele repartizarii trimestriale a dividendelor:

• asociatii/actionarii vor beneficia mai des si mai rapid de rezultatul muncii prestate, eliminandu-se astfel una dintre principalele frustrari ale antreprenorilor, aceea de a nu putea scoate banii din firma decat in anul urmator, dupa intocmirea situatiilor financiare;

• asociatii/actionarii care pana acum au fost si angajati in propria firma (pentru a putea avea un venit lunar) vor putea renunta la calitatea de angajat, remuneratia lor venind acum din dividendele trimestriale, astfel se vor reduce semnificativ taxele catre bugetul de stat aferente contractului individual de munca;

• pentru veniturile din dividende, impozitarea este mai redusa decat la salarii;

• regimul microintreprinderilor devine tot mai atractiv (poti sa scoti mai repede bani din firma), la fel de atractiv ca regimul PFA-urilor (unde se poate dispune in orice moment de venitul net realizat).

Dezavantajele repartizarii trimestriale a dividendelor:

• costuri mai ridicate cu serviciile de contabilitate externalizate (mai multa munca pentru contabili cu intocmirea situatiilor financiare de exemplu);

• costuri mai ridicate cu salariile angajatilor din domeniul financiar-contabil (daca societatea are un departament de contabilitate intern);

• riscul de afectare a cash-flow-ului societatii, daca nu s-a realizat din timp o analiza a fluxurilor de trezorerie.

Atentie! Este considerata infractiune fapta prin care o persoana incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare si anual, pe baza situatiilor financiare anuale.

Pe scurt, ce ar trebui sa cunosti daca vei decide sa repartizezi dividende trimestrial:

• repartizarea trimestriala a dividendelor se bazeaza pe profitul anului in curs;

• vei avea obligatia de a intocmi situatii financiare interimare (momentan nu au fost publicate detalii cu privire la modalitatea de intocmire a situatiilor financiare interimare);

• repartizarea trimestriala a dividendelor se va putea face doar dupa aprobarea situatiilor financiare interimare;

• repartizarea trimestriala a profitului se va efectua in limita profitului contabil net realizat trimestrial;

• dividendele se vor distribui proportional cu cota de participare a asociatilor/actionarilor la capitalul social;

• regularizarea sumelor distribuite sub forma de dividende in timpul anului (trimestrial) se va realiza la intocmirea situatiilor financiare anuale;

• dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar trebuie restituite in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii despre pierderea contabila si fiscala?

Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii daca incasezi dividende in 2018?

Intrebari din Domeniu

Profit vs. Cash-flow  

Intrebari din Domeniu

Prima provocare din 2018: ce trebuie sa stii ca antreprenor despre CASS pe dividende

avatar
16 Discutii
39 Raspunsuri la discutie
5 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
26 Autorii comentariilor
Ursache MirunaDabNituPopesculumi Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Magureanu
Vizitator
Magureanu

Buna ziua! As vrea sa infiintez o microintreprindere fara salariati iar eu, in calitate de Administrator, voi lucra pentru toti clientii, urmand sa “ma platesc” trimestrial cu dividende. M-ar ajuta sa stiu daca exista prevederi legislative care imi interzic sa obtin venituri sub aceasta schema sau daca exista vreun risc ca in aceste conditii, dividendele sa fie reincadrate ca venituri de natura salariala si impuse corespunzator. Multumesc!

Prenume
Anne
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea dumneavoastra, Potrivit art. 196^1 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale – asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este. Astfel ca, asociatul unic al unei societati, poate, insa nu este obligat sa detina si calitatea de angajat cu contract individual de munca in cadrul societatii a carui asociat este. In conditiile in care asociatul unic al unei societati nu are si calitatea de angajat in societate, singura forma de remunerare pentru efortul depus sunt dividendele, care asa cum mentionati si dvs. se pot… Citeste mai mult »

Dab
Vizitator
Dab

Daca sunt si angajat la o alta firma, mai trebuie platit CASS? Cifrele sunt aceleasi si in 2020?
Trebuie sa ma inscriu undeva pentru a putea scoate dividendele trimestrial?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Obligatia de a plati CASS la PFA apare daca se depaseste plafonul de 12 salarii minime, indiferent daca sunteti sau nu angajat.

Pentru anul 2020, plafonul a devenit 12*2.230 lei = 26.760, ca urmare a majorarii salariului minim de la 2.080 lei la 2.230 lei, incepand cu 01.01.2020.

Zi frumoasa!

SUMEDREA
Vizitator
SUMEDREA

Buna ziua,daca sunt asociat unic la o firma si sunt si angajat,cand distribui dividente cum o sa fiu impozitat daca am un profit,sa zicem de 40000 lei?

Prenume
NICOLETA
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru aceasta intrebare. Anul acesta, pentru dividendele distribuite, societatea trebuie sa plateasca un impozit de 5%, iar persoana fizica ce incaseaza venituri din dividende peste plafonul de 24.960 lei va trebui sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS (10%) – 2.496 lei. Daca se distribuie profit de 40.000 lei sub forma de dividende, societatea va trebui sa vireze la stat impozit pe dividende (5% * 40.000 lei = 2.000 lei), iar diferenta de 38.000 lei o sa va revina dumneavoastra in calitate de asociat unic. Avand in vedere ca suma incasata de dumneavoastra depaseste plafonul de… Citeste mai mult »

MINCU
Vizitator
MINCU

Buna ziua!
Dar daca se distribuie profit de 40.000 lei sub forma de dividende trimestrial exista obligativitatea persoanei fizice de a depune declaratia unica la fiecare trimestru, sau se depune ca si pana acum cu suma totala/an?

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Anul acesta noul plafon pentru care intervine obligatia depunerii declaratiei unice si plata CASS pentru veniturile din dividendele incasate este de 24.960 lei (12 luni * 2.080 lei). Declaratia unica se depune pana pe data de 15.03.2019 sau daca veniturile din dividende depasesc plafonul de mai sus dupa data scadenta a formularului – declaratia trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data incasarii acestora. Consideram ca nu este nevoie sa depuneti declaratia unica la fiecare trimestru, ci doar atunci cand plafonul a fost depasit, avand in vedere faptul ca CASS-ul se calculeaza raportat la plafonul… Citeste mai mult »

Claudia
Vizitator
Claudia

Si daca profitul din dividente nu depaseste pragul de 24960, dar persoana fizica care incaseaza dividentele este si salariat iar profitul cumulat din salarii+dividente depaseste acest prag, persoana fizica mai trebuie sa plateasca 10%CASS?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Claudia,

Veniturile din dividende nu se cumuleaza cu veniturile de natura salariala. Pentru veniturile de natura salariala se platesc contributii si impozit pe salarii de catre angajator prin retinere la sursa.

Astfel, daca persoana fizica incaseaza venituri din dividende in anul 2019 sub plafonul de 24.960 lei, chiar daca are si calitate de angajat, aceasta nu va avea obligatia de a depune declaratia unica si de a plati CASS (10%).

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

O zi placuta!

Haas
Vizitator
Haas

Buna ziua.

Sunt salariat, dar am incasat dividende si am mai obtinut si venituri din activitati independente. Veniturile din dividende cumulate cu cele din activitati independente nu depasesc plafonul de 24960 lei. In Declaratia Unica am gasit la capitolul ,,Date privind activitatea desfasurata,, la punctul ,,1. Activitati independente,, dar nu am gasit niciun punct referitor la dividende. Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca in situatia mea trebuie sa trec in Declaratia Unica si veniturile din dividende.

Multumesc.

Prenume
Florin
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Florin,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi.

Daca veniturile din dividendele incasate nu au depasit (in mod individual) plafonul de 24.960 lei, atunci nu aveti obligatia de a le declara in declaratia unica si de a plati CASS (10%).

Astfel, in declaratia unica va trebui sa va declarati doar veniturile din activitatile independente pe care le-ati realizat.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

O zi frumoasa!

Maria
Vizitator
Maria

Buna ziua, administratorul dorește sa distribuie dividende din anul 2018, care sunt pasi de urmat? se poate face bilanțul anul urmând ca apoi sa distribui dividendele?
Va mulțumesc!

Prenume
Dumitru
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Maria,

Se va putea face distribuirea de dividende doar dupa aprobarea situatiilor financiare anuale pentru anul 2018.
Distribuirea de dividende se va efectua catre asociatii entitatii proportional cu cota de participare la capitalul social, mentionata in actul constitutiv.

Entitatea va retine si va plati la bugetul de stat 5% impozit pe venitul din dividendele date spre repartizare.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

Leonid
Vizitator
Leonid

Bună ziua!

Și eu sunt interesat de distribuirea dividentelor pentru anul 2018.

Când și cine face aprobarea situațiilor financiare pe anul 2018?

Mulțumesc!

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata.

Se pot da spre repartizare dividendele aferente anului 2018 imediat dupa intocmirea si aprobarea situatiilor financiare.

Conform prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale sunt supuse aprobarii de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

In acest sens, va sfatuim sa va consultati si cu contabilul dumneavoastra.

Speram ca raspunsul nostru sa va fie util.

Zi frumoasa!

ILAU PAULINA
Vizitator
ILAU PAULINA

Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti, daca am tinut profitul in contul 1117 Profit nerepartizat mai multi ani, si anul acesta vreau sa dau dividende, e corect? bineinteles cu aprobarea unitatii

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Paulina,

Realizarea repartizarii profitului aferent unui exercitiu financiar este posibila doar dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.

Nu este obligatorie repartizarea profitului la inchiderea exercitiului financiar, acest tip de operatiune putand avea loc si ulterior, insa la momentul distribuirii si platii ulterioare a dividendelor, cum ar fi cele provenite din profiturile nerepartizate ale exercitiilor financiare anterioare, acestea se vor supune regimului fiscal in vigoare la data distribuirii lor.

Astfel ca, da, puteti distribui profitul anilor anteriori sub forma de dividende in anul 2019.

Zi placuta!

Cristian
Vizitator
Cristian

Buna ziua,

Dar daca actionarii iau avans spre decontare cate 10.000 lei se poate compensa aceste avansuri spre decontare cu distribuirea dividentelor trimestrial ? Si daca da, cum ?

Multumesc frumos !

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Cristian,

Ridicarea unui avans spre decontare de catre asociati presupune angajarea unor cheltuieli in numele societatii. De aceea, acest sold de 10.000 ar trebui sa fie stins cu facturi sau alte documente conform scopului acordarii.

Consideram ca daca nu a fost utilizat avansul, acesta ar trebui restituit societatii. Altfel, ar putea fi considerata o ridicare in avans de dividende.

Zi frumoasa!

suta rodica
Vizitator
suta rodica

Buna ziua !
In primul trimestru al anului 2019 adica ian – martie am realizat un profit de 92673 si doresc repartizarea pe dividente pentru a putea fi ridicate in luna aceasta..intrebare ??? in afara de impozit de 5% ce taxe mai trebuie platite.
Multumesc

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Rodica,

Din punct de vedere al firmei, retineti doar 5% impozit pe dividende.

Zi frumoasa!

Malina
Vizitator
Malina

Buna ziua,

Exista posibilitatea ca unul dintre asociati sa-i cedeze celuilalt o parte din dividende? De exemplu, daca asociatii au 20%, respectiv 80%, asociatul cu procentul mai mare poate sa renunte la o parte din suma cuvenita in favoarea celuilalt asociat?

Multumesc!

Prenume
Malina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Malina,

Conform legislatiei in vigoare, dividendele date spre repartizare asociatilor sau actionarilor trebuie repartizate proportional cotei de participare la capitalul social varsat. Din pacate, nu cunoastem o posibilitate prin care asociatii sa cedeze altor asociati parte din dividende, insa va recomandam sa va consultati in acest sens cu un jurist.

Zi frumoasa!

Georgiana
Vizitator
Georgiana

Buna ziua. Soacra mea este administratorul unei firme. Noi vrem sa ne luam un apartament, care ar costa in jur de 80.000€. Bani in firma sunt, dar nu stiam daca ar putea lua banii sub forma de dividende si sa ni-i ofere noua. O intreaba cineva, ceva? Adică ce a facut ea cu banii?

Prenume
Mocanu
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Persoana care incaseaza venituri din dividende trebuie sa fie asociat sau actionar in firma respectiva prin actul constitutiv, nu e suficient sa aiba calitatea de administrator. In functie de profitul inregistrat de firma si de cota de participare la capitalul social al asociatului/ actionarului, se vor putea distribui dividendele dupa incheierea situatiilor financiare. Ramane la latitudinea persoanei fizice (actionarul/asociatul) ce incaseaza acest tip de venituri sa decida ceea ce face cu banii, nu exista prevederi legale in acest sens. In functie de valoarea acestora (daca depasesc plafonul de 24.960 lei valabil pentru 2019), intervine sau nu obligatia de… Citeste mai mult »

Laurentiu
Vizitator
Laurentiu

Buna ziua,
Incasarea trimestrială a dividendelor se poate face anticipat, înainte de finalizarea trimestrului? Mulțumesc!

Prenume
Laurentiu
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Laurentiu,

Dividendele se pot repartiza din profitul net al trimestrului, deci este necesar sa fie incheiat un trimestru pentru a putea repartiza dividendele din profitul acestuia.

Zi frumoasa!

Claudia
Vizitator
Claudia

Buna ziua,
Avand in vedere ca situatiile financiare se depun in 30 de zile de la aprobarea lor de catre AGA, in ce masura se pot distribui dividende in cursul lunii august prin profitul de la finalul lunii iunie?
Multumesc.

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Claudia, Legea societatilor comerciale prevede ca “Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmând sa se faca prin situatiile financiare anuale.” Asa cum si legea prevede, acestea trebuie sa se plateasca in termenul stabilit de AGA. Repartizarea… Citeste mai mult »

Laurentiu
Vizitator
Laurentiu

Evident că mă refer la o încasare parțială.

Prenume
Laurentiu
Tanase
Vizitator
Tanase

Ca asociat unic, in 2019 pot ridica dividende (aferente profitului din 2018) peste plafonul de 24960 lei.
Pot repartiza si plati doar o parte din dividende astfel incat sa ma incadrez sub plafonul de 24960 pe anul 2019 si restul de dividende sa le platesc in 2020 ?

Suma de 24960 lei reprezinta valoarea neta a dividendelor (dupa ce se scade impozitul de 5%)?

Multumesc.

Prenume
Gabriel
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Gabriel,

Sigur, puteti decide sa dati spre repatizare o suma mai mica, care sa fie sub plafonul de 24.960 lei si restul sa ramana nerepartizat pana in 2020. Suma de 24.960 lei, este suma efectiv incasata de asociat, dupa ce societatea a achitat cei 5%.

O zi placuta!

Tanase
Vizitator
Tanase

Mai am o situatie. La sfarsitul lunii iunie voi ridica dividendele din profitul anului 2018. Daca depasesc plafonul de 24.960 lei va trebui sa depun declaratia unica pana pe 31 iulie? Sa zicem ca depun declaratia unica pana pe data de 31 iulie si in septembrie (la 9 luni) vreau sa distribui dividende in avans pentru profitul anului 2019 care vor fi peste acesti 24.960. Dar, plata dividendelor o voi face in transe in mai multe luni, in functie de disponibil. Mai trebuie sa depun declaratia unica? Termenul de 30 de zile de cand se considera? Practic in anul 2019… Citeste mai mult »

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, 1. Daca in luna iunie 2019 incasati venituri din dividende peste plafon, atunci da, trebuie sa depuneti declaratia unica pana la data de 31 iulie (inclusiv) si sa platiti CASS. 2. Daca dupa data de 31 iulie, venitul incasat estimat la prima depunere a declaratiei se modifica, atunci va trebui sa depuneti declaratie unica rectificativa, oricand pana la data termenului legal de depunere (15 martie inclusiv a anului urmator celui de impunere), avand completata corespunzator subsectiunea 2 “Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata” cu noile informatii, insa daca CASS – 2.496 lei a fost deja… Citeste mai mult »

Tanase
Vizitator
Tanase

Buna ziua,
Ma puteti ajuta si cu metoda de plata a CASS, procedura care se urmeaza, si de unde trebuie sa obtin contul de trezorerie?
– pana pe ce data trebuie platit CASS pentru incasarile obtinute in 2019?
In formularul declaratiei unice exista si rubrica 10% bonificatie, ce reprezinta?

Multumesc foarte mult pentru ajutor.

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, In cazul dividendelor, societatea platitoare retine 5% impozit si il plateste la stat in numele dumneavoastra. Dumneavoastra datorati CASS daca depasiti 12 salarii minime brute si in acest sens aveti obligatia sa completati si sa depuneti declaratia unica. Codurile IBAN ale conturilor in care se face plata difera in functie de trezoreria de care apartineti: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/persoane_juridice/codurile_iban Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Deci, pentru veniturile realizate in 2019, termenul este 15 martie 2020. Speram ca… Citeste mai mult »

zaharia
Vizitator
zaharia

Buna ziua!
Daca asociatul unic decide abia in 2 septembrie 2019 de exemplu ,ca ar vrea sa incaseze dividende interimare din profitul net al trimestrului II 2019 (01.01.2019-30.06.2019) si pana in 02.09.2019 nu a intocmit bilant interimar la 30.06.2019, mai poate face acest lucru?
Care este termenul maxim de depunere a bilantului interimar 30.06.2019? 30 zile de la hotarare AGA de distribuire dividende,adica daca in 02.09.2019 fac hotarare aga de distribuire dividende in suma de 50000 lei pot depune bilantul interimar la 30.06.2019 pana in 02.10.2019 ?
Multumesc

Prenume
daniela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Daniela, Art. 67 alin. 2 din Legea societatilor comerciale prevede ca “Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale.” Asadar, termenul de plata se va trece in hotararea AGA intocmita cu aceasta ocazie. Situatiile financiare interimare sunt insotite de politicile contabile semnificative si se depun la organul fiscal, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre Adunarea generala a sociatilor/actionarilor (AGA), conform prevederilor… Citeste mai mult »

Ela
Vizitator
Ela

Buna ziua! In situatia prezentata de dvs mai devreme, cu hotararea AGA si bilant interimar la 30 iunie 2019, dupa 1 septembrie 2019, se mai poate face si declaratia 100 dupa aceasta data? Bilantul interimar difera de bilantul obisnuit. Daca a incasat si salariu, peste plafonul de 24960 lei, orice suma de dividend ar lua se impoziteaza? Multumesc.

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Declaratia 100 se depune pana in 25 a lunii urmatoare datei in care s-au platit dividendele. Bilantul interimar si bilantul semestrial sunt 2 situatii diferite. Bilantul semestrial nu poate tine loc de bilant interimar, care este intocmit cu alt scop. Salariul nu se cuprinde in plafonul de 24960 lei fiindca acesta este un venit impozitat la angajator.

Zi frumoasa!

Rites
Vizitator
Rites

Buna ziua
Ce inseamna “dividendele se vor distribui proportional cu cota de participare a asociatilor/actionarilor la capitalul social;”, sunt singurul actionar si capitalul social este minim, cel de 200 lei. Am un maxim pe care il pot scoate din dividende,trimestrial?
Multumesc

Prenume
Alexandra
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Daca sunteti un sigur asociat, atunci dumneavoastra veti primit integral dividendele care vor fi disponibile de repartizare. Daca ar fi fost de exemplu 2 asociati, fiecare detinand 50% din partiale sociale ale firmei, atunci dividendele ar fi trebuit platite 50% la unul si 50% la celalalt asociat. Maximul dividendelor este dat de profitul disponibil spre repartizare, pe baza datelor din contabilitate.

Zi frumoasa!

Natalia
Vizitator
Natalia

Buna ziua,

Care sunt perioade de retragere a dividentelor trimestrial?
Adica datile cand este legal de a redistribui dividentele intre asociati.
Multumesc,
Nataia

Prenume
Boico
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Natalia, Pentru aceste termene va redam prevederile art. 67 din Legea societatilor comerciale (legea 31/1990) care arata ca: „Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din… Citeste mai mult »

Mark
Vizitator
Mark

Buna ziua,

Sunt cetatean roman si detin o companie in Londra cu un capital social si un activ,fara rezidenta acolo.
Firma nu a avut activitate,intrebarea mea este daca vand aceasta companie cu capitalul social si activul,unde voi plati inpozitul pe venit?

Va multumesc !

Prenume
Antonio
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Intelegem ca sunteti persoana rezidenta in Romania si obtineti venituri din strainatate. In aceasta situatie, veti declara veniturile reallizate in Romania, prin declaratia unica. Art. 130 din Codul fiscal arata ca persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, datoreaza impozit asupra veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

Zi frumoasa!

lumi
Vizitator
lumi

Buna ziua si sa aveti parte de un an minunat. Referitor la distribuirea dividendelor as avea 2 intrebari
1. Este necesara inregistrarea la ONRC al hotararii AGA de distribuire a dividendelor si publicarea in MO in cazul unui SRL
?
2 Este posibila plata dividendelor in valuta

Prenume
Anton
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru urarile de bine, va dorim un an minunat si dumneavoastra.

Pentru a raspunde intrebarilor adresate:

1. Nu exista obligatia comunicarii la ONRC a repartizarilor de dividende la SRL.
2. In opinia noastra, se pot repartiza dividende in valuta, pe baza acordului de vointa al partilor.

Zi frumoasa!

Popescu
Vizitator
Popescu

Buna ziua.

Sunt salariat, dar am incasat in anul 2019 dividende si am mai obtinut si venituri din vanzarea de actiuni pe Bursa din Romania.
Veniturile din dividende nu depasesc 24.960 lei.
Veniturile din dividende cumulate cu cele din vanzarea de actiuni pe Bursa din Romania depasesc plafonul de 24.960 lei.
In declaratia unica ce venituri trebui sa declarar?
Veniturile din cele doua activitati se cumuleaza si obligatia de a plati CASS (10%) pentru ca am depasit plafonul de 24.960 lei?

Multumesc pentru timpul alocat!

Prenume
Eugen
Popescu
Vizitator
Popescu

Buna ziua,
Am uitat sa va specific, veniturile din dividende le-am obtinut de la un SRL la care sunt actionar si administrator.

Multumesc!

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Chiar daca sunteti asociat si administrator, veniturile din dividende se cuprind in totalul venitului care se compara cu plafonul de 12 salarii minime.

Zi frumoasa!

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Eugen,

In cazul in care se obtin venituri din mai multe surse, cum ar fi, printre altele: activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor, investitii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura etc. a caror valoare cumulata depaseste plafonul a 12 salarii minime brute pe tara, datorati contributia la sanatate 10%. Deci se cumuleaza veniturile respective pentru incadrarea in plafon.

Zi frumoasa!

Nitu
Vizitator
Nitu

Buna ziua,
avansul din dividende trebuie cuprins in declaratia 205 chiar daca legiuitorul nu prevede in mod expres acest lucru? Va multumesc.

Prenume
Camelia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Camelia,

As vrea sa va rog sa clarificati putin intrebarea, va referiti cumva la repartizarile trimestriale ? Fiindca altfel, nu este permisa repartizarea de dividende in avans.

Multumim!

Zi frumoasa!