Intrebari din Domeniu

Dreptul la preaviz – concedierea vs demisionarea

preaviz

Publicat in 17-05-2018 - Actualizat in 25-02-2020

Atat in calitate de angajat cat si in calitate de angajator trebuie sa te protejezi impotriva unor riscuri cum ar fi: concedierea sau demisionarea, prin mentionarea unui termen de preaviz in contractul individual de munca. Notiunea de preaviz se refera la o anumita perioada de timp necesara si utila ambelor parti contractuale.

Angajatorului i se va acorda un timp pentru a gasi o persoana inlocuitoare, potrivita pentru postul ramas liber iar angajatului i se va acorda un timp pentru gasirea unui nou loc de munca. In Codul Muncii sunt definite cele doua notiuni de concediere si demisie si se prevede un anumit numar de zile, pentru fiecare situatie, in care angajatul trebuie sa se afle in preaviz.

Concedierea

Prin concediere se intelege incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
In cazul concedierii preavizul dureaza in mod obligatoriu minim:

  • 20 zile, pentru functiile de executie.

Atentie ! Termenul se calculeaza in zile lucratoare si nu in zile calendaristice.
Exceptie: cazul concedierii unui angajat aflat in perioada de proba, considerat nepregatit profesional pentru postul ocupat, durata de preaviz nefiind obligatorie.

Demisia

Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

In cazul demisiei termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de:

  •  20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie,
  • 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Atentie! Persoanelor ale caror contract individual de munca le-a incetat prin demisie nu vor putea beneficia de indemnizatia de somaj.

Astfel ca, angajatorul impreuna cu angajatul pot stabili de comun acord care este perioada preavizului in cazul ambelor situatii, insa trebuie sa respecte termenele mentionate de legislatia in vigoare.

Contractul individual de munca isi va produce efectele inclusiv pe perioada preavizului iar in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, atunci termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Pot demisiona fara preaviz?

O intrebare frecvent intalnita este – “Se poate demisiona fara preaviz?”

Raspunsul este da, se poate, salariatul poate demisiona fara preaviz daca:

  • angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca;
  •  angajatul se afla inca in perioada de proba sau la sfarsitul acesteia – prin notificare scrisa;
  • cele doua parti ale contractului (angajatorul si angajatul) au decis acest lucru, mai exact angajatorul renunta preaviz.

Atentie! Persoanele ale caror contract individual de munca le-a incetat prin demisie nu vor putea beneficia de indemnizatia de somaj deoarece se considera ca a fost vointa angajatului.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Ce obligatii are firma ta cu privire la administrarea contractelor cu angajatii?

Intrebari din Domeniu

Reglementari legale privind incetarea contractului individual de munca

Intrebari din Domeniu

Ce risca angajatorii care nu respecta Codul Muncii ?

Intrebari din Domeniu

Situatii in care contractul individual de munca poate fi suspendat

avatar
10 Discutii
10 Raspunsuri la discutie
2 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
11 Autorii comentariilor
Ursache MirunaDanDrăghiciuNeacsuIacob Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Balosin
Vizitator
Balosin

Buna ziua.as dori să știu dacă in cazul demisiei pot rămâne doar 15 zile in preaviz.

Prenume
Silvia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Silvia, Potrivit art. 81 alin. (4) din Codul Muncii, “termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere”. Astfel, daca efectuati o functie de executie in cadrul entitatii angajatoare, atunci, potrivit legii, veti putea sta in perioada de preaviz pentru o perioada de maxim 20 de zile lucratoare, insa trebuie sa… Citeste mai mult »

Lungu
Vizitator
Lungu

Vă rog sa-mi spuneți dacă în perioada preavizului, mă pot răzgândi si vreau să i-mi reiau serviciul, se mai poate ?

Prenume
Ionuț
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ionut, Trebuie sa discutati cu angajatorul dumneavoastra in acest sens, sa il intrebati daca documentele privind incetarea contractului au fost sau nu operate in REVISAL (ne referim la decizia de incetare a contractului individual de munca). Daca documentele privind incetarea contractului de munca au fost operate in REVISAL, atunci va puteti relua activitatea, cu conditia ca si angajatorul sa fie de acord, insa va trebui reluat procesul de la angajare (intocmirea unui alt contract individual de munca etc.). Daca documentele privind incetarea nu au fost operate inca in REVISAL, atunci puteti conveni cu angajatorul (ambele parti trebuie sa… Citeste mai mult »

Buhaian
Vizitator
Buhaian

Am contract de munca din 2011 in care stipulează că demisia se face cu preaviz de 15 zile lucrătoare la demisie mi se pune in față un preaviZ de 20 zile lucrătoare
Cum este corect

Prenume
Claudia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Claudia, Codul muncii arata ca “Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.” Asadar, este de 15 zile, fiindca asa este prevazut in contract. Va sfatuim insa sa discutati acest aspect si cu angajatorul dumneavoastra. Baza legala o reprezinta art. 81 alin. (4) Codul muncii. Speram ca aceste informatii sa… Citeste mai mult »

Silvia
Vizitator
Silvia

Un preaviz de demisie poate fi suspendat pe motiv de zile de concediu neefectuate si apoi continuate de concediu medical, avand ca scop prelugirea perioadei de preaviz ?

Prenume
Zoiade
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Silvia,

Multumim pentru intrebarea adresata. Din pacate, nu cunoastem sa existe prevederi legislative in acest sens.

La momentul incetarii contractului individual de munca, daca mai aveti zile de concediu de odihna neefectuate, angajatorul va trebui sa vi le plateasca.

In ceea ce priveste suspendarea preavizului de demisie, exista o singura prevedere in Codul Muncii si anume art. 81 alin. (6), unde este stipulat: “In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator”.

Va recomandam sa va consultati si cu angajatorul dumneavoastra in acest sens.

Zi frumoasa!

Miscu
Vizitator
Miscu

Vor sa ma dea afara din firma pe motiv de indisciplina dar nu am niciun referat in 2 ani de stat in firma pt indisciplina doar din vorbe de la o persoană care nu ma înghite ce trebuie sa fac ca vor sa ma oblige sa imi dau demisia

Prenume
Adriana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Adriana,

In acest sens va recomandam sa studiati art. 60, 61, 247, 248 si 249 din Codul Muncii si sa discutati aceste aspecte cu angajatorul dumneavoastra.

Puteti apela si la un jurist.

O zi placuta!

Bartos
Vizitator
Bartos

Nu am avut abateri sau un comportament neadecvat la locul de muncă (,,Leoni Wirles Sistem” Bistrița),am depus o cerere pt.aprobarea a 14 zile de concediu de odihnă sau concediu fără plată, fiica mea fiind bolnavă in timpul vacanței mari.
Conducerea instituției a decis desfacerea contractului de muncă .
Am fost la reangajare dar am fost respinsă, ce drepturi am in acest caz..?

Prenume
Ildi
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Faptul ca ati depus cererea de concediu nu este un motiv pentru desfacerea contractului de munca. Puteti sa solicitati institutiei informatii suplimentare si in acelasi timp sa consultati pe cineva din domeniul juridic specializat in relatii de munca.

Zi frumoasa!

Iacob
Vizitator
Iacob

Buna ziua,Un angajat in preaviz in urma concedierii, poate sa intre in CM?si ce urmări are pt.angajator?

Prenume
Rodica
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

In perioada de preaviz sunteti practic inca angajatul firmei. Atfel, in caz de imbolnavire puteti beneficia de concediu medical. Art. 60 din Codul muncii arata: “(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;” Prevederea nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in condițiile legii.

Asadar, nu poate fi dispusa concedierea pe perioada concediului medical, cu exceptia cazurilor mentionate anterior.

Zi frumoasa!

Neacsu
Vizitator
Neacsu

Eu sunt de 7 ani in firma aceasta dar azi mi’am facut cererea.de demisie deoarece am gasit in alta parte m’ai bine dupa preavizu de 15 sau 20 de zile as vrea sa stiu ce lichidare as lua se plateste lichidare pe ce perioada pe perioade adica ma refer pana la sf anului ce lichidare as lua dupa preavizu de 15 zile

Prenume
Iulian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Iulian,

Pe perioada de preaviz veti fi platit intocmai ca pe perioadele normale de lucru. La lichidare vor fi achitate toate obligatiile pe care firma le are catre dumneavoastra, respectiv salariul datorat pe perioada din ultima luna lucrata.

Zi frumoasa!

Drăghiciu
Vizitator
Drăghiciu

Bună ziua
Dacă sunt angajat pe o perioadă determinată(de 9 luni) și încă nu a expirat contractul, pot cere preaviz?

Prenume
Robert-Mădălin
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Puteti sa intrati in preaviz cat timp aveti contractul activ. Pentru durata acestuia va trebui sa studiati prevederile contractului dumneavoastra de munca.

Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Zi frumoasa!

Dan
Vizitator
Dan

Buna ziua,daca imi bag demisia eu stiu ca trebui sa stai 15 zile lucratoare dar nu stiu daca trebui sa stai si la 8 ore?,imi pute.ti spune,multumesc

Prenume
Babey
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia se stabilesc prin contractul de munca. Va trebui sa vedeti ce scrie in contractul dumneavoastra de munca. Conform legii, nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Nu se calculeaza proportional pentru contractele cu timp partial sau, altfel spus, indiferent ca sunteti la 8 ore sau la 2 ore, se aplica acelasi numar de zile.

Zi frumoasa!