Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Documente vitale. Tot ce trebuie sa stii despre factura proforma

Dupa primul articol din seria “Documente vitale”, despre factura, revenim cu un nou material despre proforma, document ce poate pune unui antreprenor anumite semne de intrebare. Speram ca articolul nostru si infograficul aferent sa lamureasca orice confuzie ar exista legata de acest tip de document.

Definitie

O factura proforma nu reprezinta un document care atesta incheierea unei tranzactii comerciale si nu obliga clientul la achitarea contravalorii produselor sau serviciilor ce fac obiectul negocierii intre parti. Mentiunea “proforma” trebuie sa fie clar indicata, pentru a nu crea confuzii. Factura proforma nu este un document contabil reglementat prin lege.

Ea neavand valoare contabila, nu genereaza inregistrari contabile.

Baza legala

Nu exista reglementare legala. Existenta ei a rezultat din practica entitatilor, din utilitatea sa imediata, de informare a unui potential client cu privire la produsele sau serviciile oferite, datele complete ale firmei furnizoare, termenii tranzactiei.

Mentiuni obligatorii

Nefiind un document contabil reglementat prin lege, nu exista nici reguli clare in ceea ce priveste continutul acestui tip de document. In general, va fi indicat clar faptul ca este o factura proforma, vor fi mentionate bunurile sau serviciile ce fac obiectul tranzactiei intre parti, pretul acestora si orice alte informatii vor fi indicate ca pe factura normala.

Cum rezolva Smart Bill cele mai intalnite probleme legate de facturare?

  • Completarea eronata a datelor clientului pe factura: Smart Bill preia automat datele clientului de pe internet, evitand astfel posibilitatea erorii umane.
  • Calcule eronate la discount-uri si TVA: orice discount ar trebui aplicat, fie acesta valoric sau procentual, va fi calculat automat in Smart Bill, facand ca activitatea ta sa fie mai eficienta si rapida.
  • Nu se stie daca clientul a primit factura pe email: in Smart Bill poate fi vizualizat statusul documentelor emise; de asemenea, facturile transmise prin email, cele cu termen depasit, deci neplatite pot fi accesate in cateva secunde.
  • Proces greoi de anulare a unui document intocmit eronat: optiunea "Modifica" ofera posibilitatea de a rectifica un document emis catre client, fara a fi necesare anularea si reemiterea sa.
  • Completarea eronata a cursului valutar: prin preluarea automata a cursului valutar pe factura, documentele emise au realizata conversia corecta a sumelor in lei.

 

Da click pe imagine pentru a accesa intregul infografic!

factura proforma

 

Smart Bill Facturare

Cu Smart Bill poti factura fara griji de pe orice dispozitiv conectat la Internet, oricand si oriunde te-ai afla.

Incearca si tu!

https://www.smartbill.ro/produse/facturare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *