Intrebari din Domeniu

Facturare in sistemul dropshipping

drop shipping

Publicat in 23-11-2018 - Actualizat in 24-04-2020

O idee de afaceri foarte cautata in zilele noastre de catre micii antreprenori este deschiderea unui magazin online (platforma online) si utilizarea sistemului de tip dropshipping.

Dropshipping-ul este un sistem de vanzare prin care persoana care detine un magazin online nu va avea bunurile comercializate in stoc (intotdeauna va avea stoc zero), ci va transfera automat comenzile clientilor si detaliile de expediere catre un producator sau catre un alt comerciant (furnizor), acesta din urma fiind cel care va livra efectiv produsele comandate de client.

Utilizarea sistemului dropshipping este atractiva deoarece prezinta numeroase avantaje pentru antreprenori, dintre care:

• costuri cu investitia initiala sunt reduse;

• eliminarea costurilor privind gestionarea marfurilor;

• daca nu exista efectiv un depozit, atunci produsele vandute pe site pot fi numeroase (gama larga);

• eliminarea unor activitati cum ar fi: inventarierea, procesarea comenzilor, ambalarea, etc.

• eliminarea costurilor privind salariile gestionarilor;

• eliminarea costurilor cu transportul marfurilor si complicatiilor logistice;

• administrarea magazinului online de oriunde, chiar si de acasa;

• riscuri reduse.

Cel mai mare cost pe care o afacere de tip dropshipping l-ar putea implica, ar fi acela de creare si intretinere a platformei online, insa acest cost poate sa nu existe in conditiile in care antreprenorul are studii in domeniul IT si poate crea si administra singur aceasta platforma, ramanand sa plateasca doar chiria server-ului unde este gazduita platforma.

Desigur, va mai exista si costul cu serviciile contabile, dar acesta este un cost comun oricarui business.

Cum se factureaza?

In primul rand, pentru a  putea factura, antreprenorul care isi deschide un magazin online si va utiliza sistemul dropshipping va trebui sa se inregistreze ca persoana juridica (PFA; II; IF; SRL; SRL-d; etc.) la Oficiul National al Registrului Comertului.

O a doua etapa dupa infiintarea societatii este aceea de stabilire a persoanei  care se va ocupa de contabilitatea firmei. Pentru SRL se poate apela la angajarea cu contract individual de munca a unei persoane cu studiile necesare sau se poate apela la externalizarea serviciilor de contabilitate unei alte societatii care activeaza in acest domeniu.

In ceea ce priveste TVA-ul, entitatea poate opta pentru a ramane inregistrata ca neplatitor de TVA, asteptand pana cand se va depasi plafonul cifrei de afaceri de 300.000 lei, sau va putea sa solicite, inca de la infiintare, optional, inregistrarea in scopuri de TVA. Ramane la latitudinea antreprenorului si la eventualele beneficii pe care i le poate aduce aceasta decizie.

Insa, avand in vedere ca investitia cu deschiderea unui magazin online bazat pe sistemul dropshipping este mica iar cheltuielile lunare cu functionarea acestui magazin sunt mici, recomandat este ca antreprenorul sa ramana neplatitor de TVA pana cand acesta depaseste cifra de afaceri de 300.000 lei si devine obligatoriu acest aspect.

Spunem acest lucru deoarece inregistrarea in scopuri de TVA inca de la infiintare este rentabila pentru entitatile care au cheltuieli mari cu investitia initiala dar si pe parcurs cu functionarea activitatii, putand astfel sa-si deduca sume mari de TVA inca de la inceput, cu mentiunea faptului ca furnizorii cu care aceasta colaboreaza sunt si ei tot platitori de TVA.

In alta ordine de idei, chiar daca bunurile comandate de clienti prin sistemul dropshipping se deplaseaza de la producatorul / furnizorul cu care colaboreaza antreprenorul, direct catre clientii antreprenorului, modul de facturare il va implica si pe acesta din urma.

Adica, dupa ce clientul a plasat comanda pe platforma online, furnizorul / producatorul cu care antreprenorul colaboreaza va primi si el automat aceasta comanda si informatiile despre expediere. Acesta din urma va emite catre firma antreprenorului o factura (factura de intrare) cu bunurile comandate de client, apoi antreprenorul va trebui sa emita o factura (factura de iesire) catre client cu bunurile comandate.

Schema practica:

Furnizor/producator – emite factura →Firma dvs. – emite factura →Client

Factura primita de la furnizor/producator este considerata pentru firma ta o factura de achizitie (factura de intrare) iar factura emisa de firma ta catre client este o factura de vanzare (factura de iesire), practic ceea ce comanzi de la furnizor/producator vei factura automat la client, si de aici reiese faptul ca stocul intotdeauna va fi zero.

In ceea ce priveste expedierea produselor catre client, societatea ta nu va avea nicio implicatie, furnizorul / producatorul se va ocupa de acest aspect.

Care este castigul din aceasta idee de afacere?

Proprietarii de afaceri de tip dropshipping vor castiga din diferenta de pret rezultata dintre pretul de achizitie de la furnizor/producator si pretul mai ridicat pe care acestia il fixeaza pentru clienti pe platformele lor online.

Datorita faptului ca majoritatea clientilor cerceteaza piata si preturile inainte de a achizitiona un bun si aleg sa cumpere acel bun care este rentabil in raport calitate-pret, unii antreprenori tind sa vanda produsele pe platforma la un pret mai mic decat alti comercianti cu scopul de a atrage cat mai multe comenzi, insa din pacate, de cele mai multe ori, aceasta metoda se concretizeaza intr-un profit mai redus pentru antreprenori.

Testeaza gratuit programele noastre: Program Facturare, Program Gestiune sau Program Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Facturare si GestiuneProgramele SmartBill

Monitorizarea partenerilor de afaceri in SmartBill

Intrebari din Domeniu

Achizitia intracomunitara de servicii si facturi emise gresit de furnizorul din UE

Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii despre TVA la incasare si ce implicatii are asupra afacerii tale?

Intrebari din Domeniu

9 lucruri bine de stiut despre deducerea TVA de pe documentele de achizitie

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
17 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Tanasoiu
Tanasoiu
1 An In trecut

Buna ziua,

Ce se intampla in situatia in care plasez comanda catre furnizorul meu si aceasta nu imi trimite factura? Am intalnit pe forumurile din afara cat si pe cele din Romania aceasta situatie. Ma refer la furnizori din China, care probabil nu sunt nevoiti sa emita facturi pt toate produsele vandute pe anumite platofrme de e-commerce.
Bineinteles ca eu voi discuta in prealabil si voi cere sa mi se confirme daca emit facturi sau nu, insa cred ca este posibil totusi sa ma lovesc si de furnizori care sa nu imi trimita invoice-ul. Este clar ca nu am cum sa ii constrang sa faca acest lucru.
Ce variante am in aceasta situatie?
Inteleg ca sunt aplicatii (Ali Billing/ Ali Invoice) legate la platforma pe care furnizorul meu are magazinul deschis (Aliexpress), care emit documente cu denumirea „Invoice” in locul furnizorului. Cat de ok sunt altfel de documente? Se pot folosi in contabilitate sau prezint vreun risc la un viitor control?
Imi doresc sa imi deschid un SRL si sa imi fac un magazin online utilizand varianta de dropshipping si de asemenea as vrea sa functionez legal si sa nu am surprize neplacute de aceea mi-am pus aceasta problema legata de facturi.

Va multumesc anticipat!

Prenume
Georgiana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Tanasoiu

Buna ziua Georgiana,

Este intr-adevar o situatie frecvent intalnita, mai ales la furnizorii din China. Din pacate, in legislatia noastra, factura este necesara. Astfel, prima noastra recomandare este de a face tot posibilul pentru a obtine respectivul document.

Pe de alta parte, trebuie sa tineti cont ca nu este neaparat necesar ca documentul trimis de furnizor sa aiba titlul Invoice/Factura. Codul fiscal prevede la art. 319 ca si alte documente sunt considerate facturi daca indeplinesc necesarul de informatii al unei facturi. Asadar, puteti sa verificati ce documente primiti de la furnizor si sa concluzionati daca acestea pot tine sau nu loc de factura.

Pentru aceasta ar fi bine sa va consultati cu contabilul dumneavoastra pentru a vedea daca sunt respectate cerintele.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Tanasoiu
Tanasoiu
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Va multumesc pentru raspuns!

Vlad
Vlad
1 An In trecut

Buna ziua,

Ce se intampla cu TVA-ul daca entitatea din Romania este neplatitoare de TVA dar are cod intracomunitar de TVA. Poate alege sa ofere codul catre furnizor (care este o entitate platitoare de TVA intr-o alta tara din UE) si sa plateasca in Romania TVA? Adica furnizorul nu va factura cu TVA, iar entitatea din RO va calcula si plati TVA-ul pentru suma care se afla scrisa pe factura de achizitie primita de la furnizor? In acest caz factura emisa de entitatea din RO catre clientul final din EU (persoana fizica) nu va avea TVA iar TVA-ul se plateste numai pentru valoarea de achizitie. Am inteles bine?

Multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc sarbatori fericite!

Prenume
C
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Vlad

Buna ziua,

Dumneavoastra aveti obligatia sa ii comunicati codul special de TVA furnizorului (doar la achizitiile intracomunitare de bunuri pana in 10.000 EUR (34.000 lei) puteti sa nu solicitati obtinerea codului special de TVA).

Asadar, aceasta este o obligatie, nu o optiune. In felul acesta furnizorul va va emite factura fara TVA iar dumneavoastra veti calcula si plati TVA la buget in Romania, depunand si D 301.

O zi frumoasa!

Avram
Avram
1 An In trecut

Buna ziua. Daca pe magazinul online am de exemplu 1000 de comenzi, trebuie sa fac factura de intrare si iesire pentru fiecare in parte? Daca nu, cum se procedeaza mai exact?

Prenume
Alex
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Avram

Buna ziua Alex,

Daca vorbim de comenzi de la clienti, inseamna ca vorbim de iesiri de marfa din mgazinul online. Va trebui sa faceti factura pentru vanzarile efectuate pe baza careia sa descarcati gestiunea. Factura se face pentru fiecare client in parte. Pentru intrarile de marfa de la furnizori veti primi factura de intrare pe baza careia veti incarca gestiunea.

Zi frumoasa!

Beniamin
Beniamin
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua.
Exista posibilitatea ca furnizorul/partenerul sa ne emita o singura factura pe saptamana in care sa fie cuprinse toate comenzile pe care le-a procesat si expediat in acea saptamana ?

Va multumesc

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Beniamin

Buna ziua,

Da, este posibil acest lucru in care factura sa centralizeze mai multe livrari.

Zi frumoasa!

Alex
Alex
1 An In trecut

Buna ziua,
La client ce factura ajunge? Daca produsul este livrat catre client direct de dropshipper? O trimit eu pe mail si la client in colet nu exista?
Multumesc

Prenume
Motoi
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Alex

Buna ziua Alex,

Factura se poate trimite electronic, pe mail, clientului.

Zi frumoasa!

Tamas
Tamas
1 An In trecut

Buna ziua, am o interbare, daca am infintat si eu o firma bazata pe Drop Shipping, si face reclame pe Facebook sau Google (instagram cu ajutorul persoanelor cu mare numar de abonati) trebuie sa fiu platitor de TVA ?

Prenume
Cristian
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Tamas

Buna ziua Cristian,

In calitate de beneficiar al serviciilor intracomunitare Facebook si Google, aveti obligatia de a solicita inregistrarea in scop special de TVA (veti obtine codul special de TVA), cod pe care il veti comunica furnizorului. Apoi veti depune decontul special de TVA si veti achita TVA la bugetul de stat pentru facturile primite.

Zi frumoasa!

Matei
Matei
1 An In trecut

Buna ziua,

In cazul in care furnizorul este din afara UE (China – Aliexpress), iar clientii magazinului meu sunt atat din afara UE (SUA, Canada) cat si din UE, cum se procedeaza cu TVA-ul?

Multumesc!

Prenume
Dragos
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Matei

Buna ziua Dragos,

In cazul in care marfa este transferata direct de la furnizorul din China catre clientii dumneavoastra din UE sau din afara UE, din punct de vedere a TVA, operatiunea nu este impozabila in Romania, fiidca nu efectuati niciun import si nicio livrare.

In Romania nu aveti obligatii din punct de vedere al TVA, insa trebuie sa evaluati necesitatea inregistrarii in scopuri de TVA in statul in care are loc opeartiunea.

Zi frumoasa!

cezar
cezar
1 Luna In trecut

buna ziua, in speta unui site de dropshipping , cei ce trimit Marfa catre clientii mei, ofera confidentialitate? adauga detaliile firmei mele pe colet? sau isi pun datele lor , urmand ca noi clientii sa comande direct catre ei?

Prenume
ionescu
Ursache Miruna
Administrator
1 Luna In trecut
Reply to  cezar

Buna ziua,

Credem ca in aceasta situatie ar trebui sa verificati cu furnizorii clauzele contractului de colaborare, pentru a vedea de la caz la caz care sunt conditiile de colaborare.

Zi frumoasa!