Articol scris de Luiza Daneliuc

Home | | Facturi FACEBOOK si GOOGLE – obligatii declarative si fiscale

Daca iti promovezi firma sau produsele si serviciile prin intermediul Facebook si Google, firme care sunt inregistrate in UE, si doresti sa iti decontezi aceasta cheltuiala profesionala, trebuie sa cunosti anumite particularitati ale operatiilor cu parteneri din UE.

In cazul serviciilor reprezentand publicitate online, beneficiarul serviciului, adica tu, esti raspunzator de colectarea si plata de TVA la stat pentru aceste tranzactii cu furnizorii din UE. Obligatia colectarii de TVA pentru aceste servicii se stabileste in functie de statutul firmei tale si anume, daca esti sau nu firma platitoare de TVA. Vom exemplifica mai jos obligatiile ce revin fiecarei firme care inregistreaza in contabilitate astfel de operatii cu furnizori din UE.

CHECKLIST pentru o firma platitoare de TVA: 

  • sa obtina factura de la furnizor;
  • sa inregistreze taxarea inversa din punct de vedere al TVA, reflectand in contabilitate atat TVA colectata cat si deductibila;
  • sa declare tranzactia in decontul de TVA (D300) si declaratia recapitulativa (D390);
  • sa ceara furnizorului certificatul de rezidenta fiscala, valabil pentru anul fiscal in care are loc tranzactia (vezi la finalul articolului pentru anul 2018).

Atentie! Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

Asadar, certificatele prezentate in 2017 sunt valabile pana la 1 martie 2018 inclusiv.

CHECKLIST pentru o firma neplatitoare de TVA:

  • sa obtina un numar de TVA special pentru achizitii intracomunitare;
  • sa obtina factura de la furnizor intocmita pe acest cod special de TVA;
  • sa ceara/obtina certificatul de rezidenta fiscala, valabil pentru anul fiscal in care are loc tranzactia (vezi la finalul articolului pentru anul 2018)
  • sa evidentieze in contabilitate si sa achite TVA suplimentara de 19%, rezultata din aceasta operatie; se achita la buget suma TVA pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE;
  • sa depuna declaratiile 301 si 390.

Asadar, pentru neplatitorii de TVA fata de firmele platitoare de TVA, inregistrarea unor facturi emise de catre Google sau Facebook vine la pachet cu un cost aditional, respectiv TVA romaneasca de 19%.

Entitate PLATITOARE de TVA

Ce obligatii am referitoare la TVA

In cazul in care la momentul emiterii facturii vei comunica catre Google/Facebook un cod valid de TVA, prin exceptie de la regula generala a TVA, Google/Facebook vor emite o factura pe care nu va fi inscrisa valoarea TVA, aceasta fiind o operatiune cu “taxare inversa” (beneficiarul unei livrari de bunuri/prestari de servicii care, conform legii, devine persoana obligata la plata TVA pentru achizitia de bunuri/servicii efectuata). La inscrierea facturii in contabilitate, ai obligatia sa determini valoarea TVA (aplicand cota valabila in tara de rezidenta a Beneficiarului, adica a ta) – in cazul Romaniei, cota standard de 19%.

Exemplu: daca primesti de la Google/Facebook o factura in suma totala de 100 de Euro, valoarea TVA este de 19  Euro. Aceasta operatiune va fi inregistrata in contabilitate, in lei, la cursul de schimb BNR valabil pentru data emiterii facturii, suma fiind inscrisa atat la TVA de colectat cat si la TVA deductibil. Avand in vedere faptul ca atat pe debit cat si pe credit a fost inscrisa aceeasi suma, rezulta ca din aceasta operatiune nu se genereaza TVA de plata catre stat.
Totusi, desi nu exista obligatia achitarii vreunei sume catre stat, exista obligatii declarative. Astfel, pe langa decontul de TVA (Declaratia 300) vei mai avea si obligatia depunerii Declaratiei 390 (Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare). Declaratia 390 se depune doar in lunile in care exista operatii de acest tip, cu alte cuvinte, nu se depune „pe zero” (daca intr-o luna nu ai avut operatii, nu depui declaratia).

Ce obligatii am referitoare la impozitul pe venitul nerezidentilor

Un alt aspect ce trebuie avut in vedere in cazul in care ai tranzactii cu furnizori din afara Romaniei, asa cum sunt Facebook si Google, este impozitul pe venitul nerezidentilor. Acest impozit se datoreaza prin retinere la sursa de catre firma romaneasca a unui procent de 16% de servicii (in anumite conditii – servicii prestate in Romania, servicii de consultant si management prestate in Romania sau in afara) din valoarea fiecarei achizitii de la un furnizor care nu este din Romania (fie din UE sau din afara UE).

Ca regula generala, pentru a nu plati acest impozit, intre Romania si tara de rezidenta a furnizorului trebuie sa existe un tratat de evitare a dublei impuneri. Daca ne referim la exemplul nostru cu facturile de publicitate de la Google si Facebook, firme cu sediul in Irlanda, exista un astfel de tratat in vigoare. Totusi, pentru aplicarea dispozitiilor acestui tratat, furnizorul trebuie sa iti puna la dispozitie un certificat de rezidenta fiscala, in original sau copie legalizată, impreuna cu o traducere autorizata (nu neaparat legalizata) în limba română.

Normele de aplicare a Codului Fiscal (punctul 19, alin. (2) din normele la art. 230, alin. (2) Cod Fiscal), precizeaza in mod expres faptul ca in situația in care autoritatea competentă străină emite certificatul de rezidență fiscală în format electronic sau online, acesta reprezintă originalul certificatului de rezidență fiscală.

Certificatele de rezidenta fiscala ale Google, Facebook, Linkedin si alte cateva astfel de companii sunt publice, astfel ca nu reprezinta o problema obtinerea lor.
Conventia de evitare a dublei impuneri este disponibila si ea pe site-ul ANAF click aici 

Ca o particularitate a serviciilor de publicitate furnizate de Google si Facebook, acestea se considera a nu fi prestate in Romania, si astfel nu intra sub incidenta art. 223 din Codul fiscal, si astfel nu se retine impozit pe venitul nerezidentilor.

Entitate NEPLATITOARE de TVA

Ce obligatii am referitoare la TVA

Pentru un neplatitor de TVA, lucrurile se complica putin. Pentru a achizitiona servicii de publicitate de la Google si Facebook (care au sediul in UE), intrucat firma nu are un cod de TVA, trebuie mai intai depusa declaratia 091, in urma careia va primi un cod special de TVA.

Codul special de TVA nu este valabil pe teritoriul Romaniei; din punctul de vedere al operatiunilor desfasurate in Romania, firma NU este inregistrata in scopuri de TVA.

Furnizorilor le vei comunica codul special de TVA, care pentru operatiunile intracomunitare reprezinta un cod valid de TVA. Google sau Facebook va emite o factura fiscala pe care nu va fi inscrisa valoarea TVA. La inscrierea facturii in contabilitate, ai obligatia sa determini valoarea TVA (aplicand cota valabila in tara de rezidenta a Beneficiarului, adica a ta) – in cazul Romaniei, cota standard de 19%.

Exemplu: daca primesti de la Google/Facebook o factura in suma totala de 100 de Euro, valoarea TVA este de 19 Euro. Aceasta operatiune va fi inregistrata in contabilitate, in lei, la cursul de schimb BNR valabil pentru data emiterii facturii.
Intrucat in Romania firma este neplatitoare de TVA, suma calculata mai sus nu poate fi inscrisa si la TVA deductibil, ci doar la TVA de colectat. Astfel, rezulta ca din aceasta operatiune se genereaza un TVA de colectat care trebuie virat catre stat pana pe data de 25 ale lunii urmatoare celei in care a fost efectuata tranzactia.
De asemenea, pe langa obligatia de plata aratata mai sus, firma trebuie sa declare aceste operatiuni prin depunerea formularului 301 (Decont special de TVA) si  a declaratiei 390 (Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare). Declaratiile 301 si 390 se depun doar in lunile in care exista operatii de acest gen, cu alte cuvinte, nu se depun „pe zero” (daca intr-o luna nu ai avut operatii, nu depui declaratiile).

Ce obligatii am referitoare la impozitul pe venitul nerezidentilor:

Si in cazul entitatilor neplatitoare de TVA exista obligatia analizarii retinerii impozitului pe venitul nerezidentilor exact in aceleasi conditii expuse la punctul 1 de mai sus. Se aplica aceleasi reguli ca si cele descrise la punctul anterior.

Iata certificatele de rezidenta fiscala ale principalilor 4 furnizori:

Certificat rezidenta fiscala 2018 Google
Certificat rezidenta fiscala 2018 Facebook
Certificat rezidenta fiscala 2017 Linkedin

Certificat rezidenta fiscala 2017 Twitter

Iata certificatele de rezidenta fiscala ale principalilor 4 furnizori:

Certificat rezidenta fiscala 2017 Google
Certificat rezidenta fiscala 2017 Facebook
Certificat rezidenta fiscala 2017 Linkedin
Certificat rezidenta fiscala 2017 Twitter

 

BAZA LEGALA: art. 324, alin. (1), litera d); art. 307, alin. (2), art. 326, alin. (1) și alin. (2) din Codul Fiscal, OPANAF nr. 592/2016.

avatar
5 Discutii
8 Raspunsuri la discutie
0 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
8 Autorii comentariilor
Ursache MirunaIosifMonica HaggartyCristinaCornel Grama Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Ionut Alexandru Popa
Vizitator
Ionut Alexandru Popa

Bun articolul, am inteles cum sta treaba cu promovarea FB Ads si Google Adwords. Sunt curios insa cum functioneaza acest sistem invers la prestarea de servicii de catre o firma romaneasca – ma refer la Adsense aici, cand tu esti cel care presteaza serviciul si Google te plateste. Multumesc.

Ursache Miruna
Vizitator
Miruna Ursache

Buna Ionut,

Multumim pentru comentariul tau atat de util. Te rog sa gasesti mai jos un link spre articolul sugerat.

http://www.smartbill.ro/blog/google-adsense-din-perspectiva-tva/

O zi frumoasa!

Ionut Popa
Vizitator

Mersi Miruna. Este exact informatia pe care o cautam de ceva vreme 🙂

Ursache Miruna
Vizitator
Miruna Ursache

Cu placere Ionut, ne bucuram mult ca te-am putut ajuta 🙂

Danyeeel Mimyre
Vizitator
Danyeeel Mimyre

Buna ziua ,legea zice ca avem nevoie de certificatul de rezidenta fiscala in original,stiti de unde anume pot cere deoarece nu avem acces decat la cele publicate mai sus dar nu sunt originale? Multumesc

Cornel Grama
Vizitator
GRAMA CORNEL

Normele de la Codul Fiscal art 230 referitor la impozitarea nerezidentilor , precizeaza la pct 19 alin (2) ca : ” (2) Nerezidenții care sunt beneficiarii veniturilor din România depun la plătitorul de venit originalul sau copia legalizată a certificatului de rezidență fiscală ori a documentului menționat la alin. (1), însoțite de o traducere autorizată în limba română. În situația în care autoritatea competentă străină emite certificatul de rezidență fiscală în format electronic sau online, acesta reprezintă originalul certificatului de rezidență fiscală avut în vedere pentru aplicarea convenției de evitare a dublei impuneri încheiate între România și statul de rezidență… Citeste mai mult »

Cristina
Vizitator
Cristina

Salut! Puteti face update la certificatele de rezidenta fiscala pe 2018?

Monica Haggarty
Vizitator
Monica Dinca

Buna Cristina,

Certificatele de rezidenta fiscala pe 2018 sunt actualizate in articol pentru 2018. Le vom actualiza si pe celelalte de indata ce vor deveni disponibile in spatiul public.

O zi frumoasa.

Iosif
Vizitator
Iosif

Ce este de facut daca o firma a beneficiat de serviciile acestor companii, insa nu a fost inregistrat in scop TVA? E suficient daca nu se deduc acele facturi?

Monica Haggarty
Vizitator
Monica Dinca

Buna Iosif, Avand in vedere ca ati beneficiat de serviciile acestor companii, aveati obligatia de a solicita inregistrarea in regim special de TVA, de a evidentia si plati TVA catre buget precum si de a depune D 390 si 301. Facturile respective daca sunt emise pe numele firmei dvs exista obligatia inregistrarii lor in contabilitate. Astfel, consideram ca trebuie sa solicitati inregistrarea in scop special de TVA mai ales daca urmeaza sa mai efectuati astfel de achizitii, de servicii, de publicitate si sa efectuati declararea din urma facturilor primite prin declaratiile fiscale, inclusiv calcularea si plata taxei catre buget. Potrivit… Citeste mai mult »

Iosif
Vizitator
Iosif

Au fost de mare folos. Multumesc.

Daca declar din urma, am sa primesc automat si amenda pentru neinregistrare si nedeclarare? Pana acum am trait cu impresia ca trebuie sa ma inregistrez si sa platesc TVA doar daca ating un anumit prag. Abia acum am inteles ca pentru servicii trebuie obligatoriu platit TVA. Asadar, daca declar din urma, primesc la pachet si o amenda? Sa stiu la ce sa ma astept..

Ursache Miruna
Vizitator
Miruna Ursache

Buna ziua Iosif, Din pacate nu exista un raspuns foarte clar din punct de vedere fiscal si contabil la aceasta intrebare. Este posibil sa primiti doar avertisment, si nu amenda, in cazul in care veti fi supus unui control. De asemenea, daca trece perioada de prescriptie si nu ati fost supus unui control, atunci se pierde dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale. Codul de procedura fiscala prevede la art. 110 ca dreptul organului fiscal de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepția cazului în care legea dispune altfel. (2) Termenul de prescripție… Citeste mai mult »

Monica Haggarty
Vizitator
Monica Dinca

Buna,

Tva se plateste in contul cu denumirea TVA incasata pentru operatiuni interne.
IBAN-ul difera in functie de trezorerie, Iban-ul poate fi gasit in lista disponibila pe fiecare trezorerie si care se poate accesa aici:

https://goo.gl/q8o1Mz

Lista este actualizata la 17.01.2018

Sper ca informatiile de mai sus iti sunt utile.

O zi frumoasa

Autentificare Cloud

Contact