Intrebari din Domeniu

Facturi FACEBOOK si GOOGLE – obligatii declarative si fiscale

Publicat in 21-11-2016 - Actualizat in 23-01-2020

Daca iti promovezi firma sau produsele si serviciile prin intermediul Facebook si Google, firme care sunt inregistrate in UE, si doresti sa iti decontezi aceasta cheltuiala profesionala, trebuie sa cunosti anumite particularitati ale operatiunilor cu parteneri din UE.

Modul in care se inregistreaza tranzactia si aspectele fiscale privind TVA difera in functie de statutul firmei tale, respectiv daca esti sau nu platitor de TVA. Vom exemplifica mai jos obligatiile ce revin fiecarei firme care inregistreaza in contabilitate astfel de operatii cu furnizori din UE.

CHECKLIST pentru o firma platitoare de TVA: 

 • sa seteze corect codul de TVA in aplicatia furnizorului pentru ca factura sa fie intocmita pe acel cod (daca codul este comunicat corect, factura va fi emisa fara TVA)
 • sa obtina factura de la furnizor (de regula se descarca din sectiunea de administrare a contului)
 • sa inregistreze taxarea inversa din punct de vedere al TVA, reflectand in contabilitate atat TVA colectata cat si deductibila;
 • sa declare tranzactia in decontul de TVA (D300) si declaratia recapitulativa (D390);

CHECKLIST pentru o firma neplatitoare de TVA:

 • sa solicite un cod special de TVA pentru achizitii intracomunitare (acest cod nu trebuie confundat cu codul normal de TVA, care conduce la calitatea de platitor de TVA pentru toate tranzactile. Acest cod special se utilizeaza doar pentru tranzactii intracomunitare).
 • sa obtina factura de la furnizor intocmita pe acest cod special de TVA (factura va fi de asemenea fara TVA)
 • sa evidentieze in contabilitate si sa achite TVA suplimentara de 19%, rezultata din aceasta operatie;
 • sa achite la buget suma TVA pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE;
 • sa depuna declaratiile 301 si 390.

Asadar, pentru neplatitorii de TVA fata de firmele platitoare de TVA, inregistrarea unor facturi emise de catre Google sau Facebook vine la pachet cu un cost aditional, respectiv TVA  la cota standard de 19%.

Entitate PLATITOARE de TVA

Ce obligatii am referitoare la TVA

In cazul in care la momentul emiterii facturii vei comunica catre Google/Facebook un cod valid de TVA, prin exceptie de la regula generala a TVA, Google/Facebook vor emite o factura pe care nu va fi inscrisa valoarea TVA, aceasta fiind o operatiune cu “taxare inversa” (beneficiarul unei livrari de bunuri/prestari de servicii care, conform legii, devine persoana obligata la plata TVA pentru achizitia de bunuri/servicii efectuata). La inscrierea facturii in contabilitate, ai obligatia sa determini valoarea TVA (aplicand cota valabila in tara de rezidenta a Beneficiarului, adica a ta) – in cazul Romaniei, cota standard de 19%.

Exemplu: daca primesti de la Google/Facebook o factura in suma totala de 100 de Euro, valoarea TVA este de 19  Euro. Aceasta operatiune va fi inregistrata in contabilitate, in lei, la cursul de schimb BNR valabil pentru data emiterii facturii, suma fiind inscrisa atat la TVA colectata cat si la TVA deductibila. Avand in vedere faptul ca atat pe debit cat si pe credit a fost inscrisa aceeasi suma, rezulta ca din aceasta operatiune nu se genereaza TVA de plata catre stat.

Totusi, desi nu exista obligatia achitarii vreunei sume catre stat, exista obligatii declarative.  Astfel, pe langa decontul de TVA (Declaratia 300) vei mai avea si obligatia depunerii Declaratiei 390 (Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/ prestarile intracomunitare). Declaratia 390 se depune doar in lunile in care exista operatii de acest tip, cu alte cuvinte, nu se depune „pe zero” (daca intr-o luna nu ai avut operatii, nu depui declaratia).

Entitate NEPLATITOARE de TVA

Ce obligatii am referitoare la TVA

Pentru un neplatitor de TVA, lucrurile se complica putin. Pentru a achizitiona servicii de publicitate de la Google si Facebook (care au sediul in UE), intrucat firma nu are un cod de TVA, trebuie mai intai depusa declaratia 091, in urma careia va primi un cod special de TVA. Declaratia va avea urmatoarele bife:

Codul special de TVA nu este valabil pe teritoriul Romaniei. Din punctul de vedere al operatiunilor desfasurate in Romania, firma NU este inregistrata in scopuri de TVA.

Daca la un moment dat firma va depasi plafonul cifrei de afaceri de 300.000 lei sau va opta pentru a deveni platitoare de TVA si va obtine astfel codul normal de TVA, atunci va trebuie sa solicite anularea codului special de TVA.

Revenind, furnizorilor le vei comunica codul special de TVA, care pentru operatiunile intracomunitare reprezinta un cod valid de TVA. Google sau Facebook va emite o factura fiscala pe care nu va fi inscrisa valoarea TVA. La inscrierea facturii in contabilitate, ai obligatia sa determini valoarea TVA (aplicand cota valabila in tara de rezidenta a beneficiarului, adica a ta) – in cazul Romaniei, cota standard de 19%.

Exemplu: daca primesti de la Google/Facebook o factura in suma totala de 100 de Euro, valoarea TVA este de 19 Euro. Aceasta operatiune va fi inregistrata in contabilitate, in lei, la cursul de schimb BNR valabil pentru data emiterii facturii.
Intrucat in Romania firma este neplatitoare de TVA, suma calculata mai sus nu poate fi inscrisa si la TVA deductibila, ci doar la TVA colectata.

Astfel, rezulta ca din aceasta operatiune se genereaza TVA colectata care trebuie virata catre stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost efectuata tranzactia.
De asemenea, pe langa obligatia de plata aratata mai sus, firma trebuie sa declare aceste operatiuni prin depunerea formularului 301 (Decont special de TVA) si  a declaratiei 390 (Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare). Declaratiile 301 si 390 se depun doar in lunile in care exista operatii de acest gen, cu alte cuvinte, nu se depun „pe zero” (daca intr-o luna nu ai avut operatii, nu depui declaratiile).

Ce obligatii am referitoare la impozitul pe venitul nerezidentilor

Un aspect ce trebuie avut in vedere in cazul tranzactiilor cu furnizori din afara Romaniei, este impozitul pe venitul nerezidentilor.

Pentru anumite tipuri de servicii (asa cum sunt enumerate  la art 223 din Codul fiscal) , acest impozit se datoreaza prin retinere la sursa de catre firma romaneasca a unui procent de 16% de servicii (in anumite conditii – servicii prestate in Romania, servicii de consultant si management prestate in Romania sau in afara) din valoarea fiecarei achizitii de la un furnizor care nu este din Romania (fie din UE sau din afara UE). Ca regula generala, pentru a nu plati acest impozit, intre Romania si tara de rezidenta a furnizorului trebuie sa existe un tratat de evitare a dublei impuneri.

Daca ne referim la exemplul nostru cu furnizori cu sediul in Irlanda, exista un astfel de tratat in vigoare. Totusi, pentru aplicarea dispozitiilor acestui tratat, furnizorul trebuie sa iti puna la dispozitie un certificat de rezidenta fiscala. Legislatia prevede ca pentru aplicarea prevederilor convenției de evitare a dublei impuneri și a legislației Uniunii Europene, nerezidentul are obligația de a prezenta plătitorului de venit, în momentul plății venitului, certificatul de rezidență fiscală eliberat de către autoritatea competentă din statul său de rezidență, precum și, după caz, o declarație pe propria răspundere în care se indică îndeplinirea condiției de beneficiar în situația aplicării legislației Uniunii Europene.  În acest sens, certificatul de rezidență fiscală trebuie să menționeze că beneficiarul venitului a avut, în termenul de prescripție, rezidența fiscală în statul contractant cu care este încheiată convenția de evitare a dublei impuneri, într-un stat al Uniunii Europene sau într-un stat cu care Uniunea Europeană are încheiat un acord de stabilire a unor măsuri echivalente pentru toată perioada în care s-au realizat veniturile din România.

Certificatele de rezidenta fiscala ale Google, Facebook, Linkedin si alte cateva astfel de companii sunt publice, astfel ca nu reprezinta o problema obtinerea lor.

Ca o particularitate a serviciilor de publicitate furnizate de Google si Facebook, acestea se considera a nu fi prestate in Romania, si astfel nu intra sub incidenta art. 223 din Codul fiscal cu privire la impozit pe venitul nerezidentilor, prin urmare nu exista obligatii cu privire la impozitul pe venitul nerezidentilor.

Cu toate acestea, prezentam mai jos cateva informatii utile privind conventia de evitare a dublei impuneri cu Irlanda si certificatele de rezidenta fiscale ale acestor companii.

Conventia de evitare a dublei impuneri este disponibila si ea pe site-ul ANAF click aici .

Pentru serviciile care se incadreaza la art. 223 din Codul fiscal exista obligatia de a ceare furnizorului certificatul de rezidenta fiscala, valabil pentru anul fiscal in care are loc tranzactia.

Atentie! Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

Asadar, certificatele prezentate in 2019 sunt valabile pana la 1 martie 2020 inclusiv.

Iata certificatele de rezidenta fiscala ale principalilor 4 furnizori:

BAZA LEGALA: 

 • art. 317 Cod fiscal – Inregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achizitii intracomunitare sau pentru servicii
 • art. 324 Cod fiscal- Decontul special de taxa si alte declarații
 • art. 223 Cod fiscal – Venituri impozabile obținute din România
 • OPANAF nr. 592/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) „Decont special de taxa pe valoarea adaugata”
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Verificarea incadrarii in plafoanele fiscale la final de an: TVA, microintreprinderi

Intrebari din Domeniu

8 lucruri bine de stiut daca esti platitor de TVA

Intrebari din Domeniu

Achizitia intracomunitara de servicii si facturi emise gresit de furnizorul din UE

Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii despre TVA la incasare si ce implicatii are asupra afacerii tale?

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
53 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Ionut Alexandru Popa
Ionut Alexandru Popa
4 Ani In trecut

Bun articolul, am inteles cum sta treaba cu promovarea FB Ads si Google Adwords. Sunt curios insa cum functioneaza acest sistem invers la prestarea de servicii de catre o firma romaneasca – ma refer la Adsense aici, cand tu esti cel care presteaza serviciul si Google te plateste. Multumesc.

Ursache Miruna
Miruna Ursache
4 Ani In trecut

Buna Ionut,

Multumim pentru comentariul tau atat de util. Te rog sa gasesti mai jos un link spre articolul sugerat.

https://www.smartbill.ro/blog/google-adsense-din-perspectiva-tva/

O zi frumoasa!

Ionut Popa
4 Ani In trecut
Reply to  Miruna Ursache

Mersi Miruna. Este exact informatia pe care o cautam de ceva vreme 🙂

Ursache Miruna
Miruna Ursache
4 Ani In trecut
Reply to  Ionut Popa

Cu placere Ionut, ne bucuram mult ca te-am putut ajuta 🙂

Danyeeel Mimyre
Danyeeel Mimyre
3 Ani In trecut

Buna ziua ,legea zice ca avem nevoie de certificatul de rezidenta fiscala in original,stiti de unde anume pot cere deoarece nu avem acces decat la cele publicate mai sus dar nu sunt originale? Multumesc

Cornel Grama
GRAMA CORNEL
3 Ani In trecut

Normele de la Codul Fiscal art 230 referitor la impozitarea nerezidentilor , precizeaza la pct 19 alin (2) ca : ” (2) Nerezidenții care sunt beneficiarii veniturilor din România depun la plătitorul de venit originalul sau copia legalizată a certificatului de rezidență fiscală ori a documentului menționat la alin. (1), însoțite de o traducere autorizată în limba română. În situația în care autoritatea competentă străină emite certificatul de rezidență fiscală în format electronic sau online, acesta reprezintă originalul certificatului de rezidență fiscală avut în vedere pentru aplicarea convenției de evitare a dublei impuneri încheiate între România și statul de rezidență al beneficiarului veniturilor obținute din România, respectiv pentru aplicarea legislației Uniunii Europene, după caz.”

Prin urmare acele certificate de mai sus emise online sau in format electronic pot fi prezentate in fata organelor fiscale , echivaland cu originalul acestora,

Cristina
Cristina
3 Ani In trecut

Salut! Puteti face update la certificatele de rezidenta fiscala pe 2018?

Monica Haggarty
Monica Dinca
3 Ani In trecut
Reply to  Cristina

Buna Cristina,

Certificatele de rezidenta fiscala pe 2018 sunt actualizate in articol pentru 2018. Le vom actualiza si pe celelalte de indata ce vor deveni disponibile in spatiul public.

O zi frumoasa.

Iosif
Iosif
3 Ani In trecut

Ce este de facut daca o firma a beneficiat de serviciile acestor companii, insa nu a fost inregistrat in scop TVA? E suficient daca nu se deduc acele facturi?

Monica Haggarty
Monica Dinca
3 Ani In trecut
Reply to  Iosif

Buna Iosif,

Avand in vedere ca ati beneficiat de serviciile acestor companii, aveati obligatia de a solicita inregistrarea in regim special de TVA, de a evidentia si plati TVA catre buget precum si de a depune D 390 si 301.
Facturile respective daca sunt emise pe numele firmei dvs exista obligatia inregistrarii lor in contabilitate.

Astfel, consideram ca trebuie sa solicitati inregistrarea in scop special de TVA mai ales daca urmeaza sa mai efectuati astfel de achizitii, de servicii, de publicitate si sa efectuati declararea din urma facturilor primite prin declaratiile fiscale, inclusiv calcularea si plata taxei catre buget.
Potrivit art 336 din Codul de procedura fiscala.

ART. 336 Contraventii

(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni:
a) nedepunerea de către contribuabil/plătitor la termenele prevăzute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala, de radiere a înregistrarii fiscale sau de mentiuni;
b) neindeplinirea de catre contribuabil/platitor la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, precum si orice informatii în legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile si veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora;

Sanctiunile aplicabile sunt amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii si mari si amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice, în cazul savarsirii faptei prevazute la alin. (1) lit. a), b)

Pentru nedepunerea D 390 la timp se aplica prevederile art 337, redat mai jos :

Art. 337 Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative

(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative reglementate de normele din Codul fiscal privind taxa pe valoarea adaugata;
b) depunerea de declaratii recapitulative incorecte ori incomplete.
(2) Contravențiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza astfel:
a) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul savarsirii faptei prevazute la lit. a);
b) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei in cazul savarsirii faptei prevazute la lit. b).”

Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicării acestuia jumatate din minimul amenzii prevazute în prezentul cod, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.

Sper ca informatiile de mai sus sa iti fie de folos.
O zi frumoasa.

Iosif
Iosif
3 Ani In trecut
Reply to  Monica Dinca

Au fost de mare folos. Multumesc.

Daca declar din urma, am sa primesc automat si amenda pentru neinregistrare si nedeclarare? Pana acum am trait cu impresia ca trebuie sa ma inregistrez si sa platesc TVA doar daca ating un anumit prag. Abia acum am inteles ca pentru servicii trebuie obligatoriu platit TVA. Asadar, daca declar din urma, primesc la pachet si o amenda? Sa stiu la ce sa ma astept..

Ursache Miruna
Miruna Ursache
3 Ani In trecut
Reply to  Iosif

Buna ziua Iosif,

Din pacate nu exista un raspuns foarte clar din punct de vedere fiscal si contabil la aceasta intrebare. Este posibil sa primiti doar avertisment, si nu amenda, in cazul in care veti fi supus unui control. De asemenea, daca trece perioada de prescriptie si nu ati fost supus unui control, atunci se pierde dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale.
Codul de procedura fiscala prevede la art. 110 ca dreptul organului fiscal de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepția cazului în care legea dispune altfel. (2) Termenul de prescripție a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, dacă legea nu dispune altfel.

Va dorim mult noroc!

Monica Haggarty
Monica Dinca
3 Ani In trecut

Buna,

Tva se plateste in contul cu denumirea TVA incasata pentru operatiuni interne.
IBAN-ul difera in functie de trezorerie, Iban-ul poate fi gasit in lista disponibila pe fiecare trezorerie si care se poate accesa aici:

https://goo.gl/q8o1Mz

Lista este actualizata la 17.01.2018

Sper ca informatiile de mai sus iti sunt utile.

O zi frumoasa

Leonid
Leonid
2 Ani In trecut

Am și eu o întrebare referitoare la acest aspect.
De câteva luni folosesc Facebook Ads pentru promovarea afacerii. SRL-ul meu nu este plătitor de TVA, am cod special de TVA intracomunitar și plătesc lunar 19% din factură ca TVA, la ANAF.
Ținând cont că am depășit plafonul de 300,000 Lei și de la anul voi fi plătitor de TVA, ca și SRL, mai plătesc TVA 19% din orice factură primită de la Facebook? Și dacă, prin absurd, nu plătesc eu TVA-ul, ținând cont că Facebook îmi generează facturi cu TVA 0%, cine plătește TVA?

„Avand in vedere faptul ca atat pe debit cat si pe credit a fost inscrisa aceeasi suma, rezulta ca din aceasta operatiune nu se genereaza TVA de plata catre stat.”

Prenume
Ion
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Leonid

Buna ziua,

Va multumim pentru intrebare,

Persoanele care ating sau depasesc plafonul de 300.000 lei au obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA intr-un termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.

Astfel ca, daca o sa va inregistrati in scopuri de TVA (cod normal), atunci pentru facturile primite de la Facebook va trebui sa faceti taxare inversa, reflectand in contabilitate atat TVA colectata cat si deductibila.

Taxarea inversa reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei. Prin aceasta nu se efectueaza nicio plata de TVA intre furnizorul/prestatorul si beneficiarul unor livrari/prestari, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor și avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa.

Din punct de vedere contabil, beneficiarul inregistreaza in cursul perioadei fiscale in care taxa este exigibila suma taxei aferente in urmatoarea formula contabila: 4426 = 4427.

Pe de alta parte, aceste facturi se vor evidentia in decontul de TVA (formular 300) si in formularul 390.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Leonid
Leonid
2 Ani In trecut

Mulțumesc pentru răspuns. Însă tot am o nelămurire.
Eu până luna aceasta (ianuarie 2019) încă plătesc TVA-ul de la achiziție reclame Facebook lunar, pe baza codului TVA special intracomunitar + declarații.

Întrebarea este, de acum înainte, după ce trec la TVA (că am depășit 300,000 plafon), ce se va întâmpla concret?

Să zicem că am o factură de 1000 de Lei de plată către Facebook. Factura nu include TVA, deci când eram doar cu cod TVA intracomunitar, lunar plăteam 190 lei statului român. Acum ce se va întâmpla, când trec la TVA?

Dacă să zicem că am de plată statului român 5000 Lei tva într-o lună (de la comenzi clienți), TVA-ul de la Facebook se scade sau se adaugă la suma de 5000? Adică, am dreptul să-l deduc? Din câte am înțeles eu am dreptul să-l deduc TVA-ul doar în cazul în care am plătit deja TVA-ul în facturi furnizori, dar la Facebook?

Mulțumesc!

Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Leonid

Buna Leonid,

Dupa ce depasiti plafonul de scutire de 300.000 lei, va trebui sa solicitati anularea codului special si sa obtineti codul normal de TVA.
In baza acestuia veti primi factura tot fara TVA, insa acum nu va mai trebui sa calculati separat suma de TVA de 19% si apoi sa o virati la buget.
De acum, in contabilitate, TVA aferenta acestei facturi se va reflecta atat ca TVA colectata cat si ca TVA deductibila. Asadar, TVA de plata pentru aceasta factura va fi 0.
Daca intr-o luna veti avea 5.000 lei de plata TVA la stat, factura de Facebook nu va influenta aceasta suma.

Sper ca raspunsul nostru sa va fie de ajutor.

Zi frumoasa!

Ciobanu
Ciobanu
2 Ani In trecut

Platitorii de TVA cu perioada TVA trimestru care au achizitii de la Google/Facebook devin platitori de TVA lunar din luna primei achizitii Google/Facebook?
multumesc

Prenume
Mihaela
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Ciobanu

Buna ziua

Multumim pentru intrebare,

Platitorii de TVA cu perioada fiscala a TVA la trimestru au obligatia de a trece la perioada fiscala luna calendaristica doar daca efectueaza achizitii de bunuri intracomunitare.

Achizitiile de la Google/Facebook sunt considerate achizitii de servicii.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Ciobanu
Ciobanu
2 Ani In trecut

Inca o intrebare: Deci, o soc platitoare de TVA trimestrial nu schimba perioada fiscala, aplica taxare inversa si declara facturile de servicii Google/Facebook atat in decontul de TVA cat si in declaratia 390?

Multumesc frumos pentru raspuns!

Ciobanu
Ciobanu
2 Ani In trecut
Reply to  Ciobanu

Inca o intrebare: Deci, o soc platitoare de TVA trimestrial nu schimba perioada fiscala, aplica taxare inversa si declara facturile de servicii Google/Facebook atat in decontul de TVA cat si in declaratia 390? daca societatea are facturi lunare de Google depune Declaratiile 390 lunar si decontul trimestrial, decont in care cumuleaza sumele declarate cele 3 declaratii 390 din trimestru?

Multumesc frumos pentru raspuns!

Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Ciobanu

Buna ziua Mihaela,

In calitate de platitor de TVA trimestrial, daca achizitionati doar servicii din UE (asa cum e Google/Facebook) nu aveti obligatia schimbarii perioadei fiscale in luna. Asadar, ramaneti la trimestru. Trimestrial veti depune D 300 in care cumulati toate facturile de la trimestru. D 390 se depune lunar.

O zi frumoasa!

Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Ciobanu

Buna ziua Mihaela,

Da, este corect cum procedati.

Zi frumoasa!

Leonid
Leonid
2 Ani In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Asta sunt și eu curios. Dacă până să fiu la TVA, ci doar la cod special TVA intracomunitar, plăteam 19% lunar TVA din orice factură Facebook, când intru direct la TVA, o mai plătesc sau am dreptul să deduc TVA-ul ăla?

Concret, dacă într-o lună am de plată statului român 5000 Lei TVA (de la clienți) și am și o factură Facebook de 1000 Lei – tva 0%, TVA-ul de 190 Lei se adaugă la 5000 Lei? Adică voi avea de plată 5190 Lei la stat? Sau se scade din 5000 Lei și voi avea de plată 4810?

Menționez că folosesc reclamele Facebook pentru a vinde produsele cu care fac cifra de afaceri.

Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Leonid

Buna Leonid,

Dupa ce dobanditi calitatea de platitor de TVA in Romania, la facturile de achizitii intracomunitare (ex. Facebook) nu veti mai avea de platit TVA.
Astfel, la inregistrarea facturii in contabilitate se face taxare inversa, respectiv se reflecta TVA aferenta facturii atat pe TVA deductibila cat si pe TVA colectata. Astfel, TVA de plata va fi 0 pentru aceste tranzactii.
In exemplul dat, TVA de plata va fi 5.000 (se scade 190 si se aduna 190 lei=> 0).

Zi frumoasa!

oprea
oprea
2 Ani In trecut

buna ziua ,

Am si eu o speta legata de acest subiect,va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Detin o pagina de business atasata la pagina personala.Am si un magazin online care apare scris pe pagina respectiva de facebook. (dar care nu a beneficiat de reclama facebook)
Am facut promovare pe pagina respectiva la produsele pe care le vand in luna decembrie. Mentionez ca pagina de business nu este pe numele firmei ,plata catre Facebook am facut-o din cardul firmei,crezand ca factura va fi emisa pe numele detinatorului de card .
Avand in vedere ca am o firma f mica iar promovarea pe facebook m-a costa aprox 150 ron,iar factura a fost emisa pe numele paginii personale (care nu are nici numele firmei nici al meu personal ) are rost sa ma agit pentru atata lucru ?. Am inteles ca trebuie facuta decl 091, apoi cele 2 pt tva, precum si plata tva care in cazul de fata este de 28,14 ron. Are rost sa ma trambalez cu un milion de balante (asa a cerut de la Anaf-balante de la infiintarea firmei -2013),si declaratii tva firma nefiind platitoare de tva ?

Daca returnez cei 148 ron firmei, eu ca persoana fizica am vreo obligatie pt acesti 28,14 ron tva de plata ?

Multumesc anticipat pentru raspuns

Prenume
silvia
Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  oprea

Buna ziua,

Multumim ca ne urmariti!

Pentru a raspunde acestei intrebari, va propunem varianta pe care noi o consideram corecta (indiferent daca suma este nesemnificativa): daca promovarea a fost facuta pentru magazinul on-line, atunci cheltuiala apartine in mod normal firmei, cu atat mai mult cu cat a fost platita cu cardul firmei.

Obtinerea codului special de TVA nu implica atat de multe formalitati: va sfatuim sa va consultati cu contabilul dumneavoastra si cu ANAF. In mod normal, documentele solicitate nu sunt atat de multe si codul se obtine repede.
Dupa ce obtineti codul, va trebui sa il introduceti in pagina de setare a datelor pentru ad-uri, alaturi de datele firmei.

Se depune doar o declaratie 301 si se plateste TVA la buget.

Modul acesta de lucru va scuteste de griji la eventuale controale, mai ales in contextul in care veti dori sa mai faceti promovari in viitor.

Sper ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

oprea
oprea
2 Ani In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc pentru raspuns !

Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  oprea

Cu placere 🙂

Doina
Doina
2 Ani In trecut

Buna ziua!
Profit de faptul ca v-am descoperit si strig dupa ajutor. Daca pe Google si FB se face reclama, se mai datoreaza impozit pe veniturile nerezidentilor? Eu stiam ca sunt exceptate aceste venituri de la impozitul pe venit. Nu stiu bine?

Multumesc.

Prenume
Doina
Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Doina

Buna Doina,

Suntem aici pentru a te ajuta, daca putem 🙂

Pentru a raspunde acestei intrebari, va informam ca din 2016 serviciile de publicitate nu mai figureaza pe lista de venituri supuse impozitului pe veniturile nerezidentilor (in lista ramanand serviciile prestate in Romania, iar publicitatea de la Google si Facebook nu se considera prestata in Romania).

Sper ca raspunsul nostru va este de ajutor.

Zi frumoasa!

Vladau
Vladau
2 Ani In trecut

Buna ziua, am urmarit cu atentie subiectul si am inteles destul de bine speta, multumesc celor implicati!
Inteleg ca la fel se procedeaza si pentru serviciile achizitionate de ex. de la LinkedIn, de la Office…. sau alti furnizori de servicii si produse din UE, deci pentru mine ca neplatitor de TVA cota de 19% este plus.

Intrebarea mea este daca aceleasi reguli se aplica si la achizitiile de servicii DIN AFARA UE, adica cota de TVA de 19% se achita de firma beneficiara din Romania, eu nefiind platitoare de TVA?

Va multumesc!

Prenume
Adina
Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Vladau

Buna ziua Adina,

Aceleasi reguli ca la achizitiile intracomunitare de servicii se aplica si la achizitiile de servcii din afara UE. Cu alte cuvinte, si la achizitiile se servicii din afara UE datorati TVA 19%, care se declara prin D 301 si se plateste la stat.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

O zi frumoasa!

Vladau
Vladau
2 Ani In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc mult pentru raspunsul rapid!

Drescanu
Drescanu
1 An In trecut

buna ziua ,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Societatea la care tin contabilitatea (platitoare de TVA, lunar) a beneficiat de servicii de publicitate pe Facebook pentru care am primit factura pe persoana fizica, (35 lei) dar a fost platita cu cardul societatii.
Eu am inregistrat-o pe cheltuieli nedeductibile fara sa inregistrez taxarea inversa, fara declaratie 390 si mentionare in 300. As vrea sa stiu daca am procedat corect .
Am inteles ca trebuie sa modifice setarea datelor cu datele firmei .

Multumesc anticipat pentru raspuns

Prenume
Cecilia
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Drescanu

Buna ziua Cecilia,

Va trebui sa modificati in setarea datelor in contul de Facebook cu datele firmei, nu ale persoanei fizice. Asa este corect findca cheltuiala este a firmei, nu a persoanei fizice. In situatia descrisa de dumneavoastra, consideram ca ati procedat corect. Pe viitor, dupa modificarea datelor va trebui sa inregistrati factura in D 390 si D 300.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Buturugă
Buturugă
1 An In trecut

Bună ziua! Este valabil și în cazul profesiilor liberale? Dețin un cabinet medical, nu sunt înregistrată în scopuri de TVA. Facebook mi-a emis factură de 70 lei pentru reclamă. Este nevoie să solicit cod special de TVA?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

Prenume
Alexandra
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Buturugă

Buna ziua Alexandra,

Asa este, aveti obligatia de a solicita cod special de TVA si de a plati 19% TVA la buget.

Zi frumoasa!

Alexandra
Alexandra
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua. Este in regula daca am un cont de publicitate pe persoana fizica (promovez o pagina asociata unei afaceri) dar nu doresc sa deduc cheltuielile pe firma? Sa primesc factura pe persoana fizica? Multumesc!

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Alexandra

Buna ziua Alexandra,

Fiind facturi de achizitii, nu consideram ca exista un risc fiscal, daca raman pe persoana fizica.

Zi frumoasa!

Bogdan
Bogdan
1 An In trecut

Buna ziua, sunt inca valabile punctele si in acest an 2020, pentru un SRL neplatitor de TVA? As putea obtine si online un cod intracomunitar? Sau doar la ghiseul lor..

Prenume
Marius
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Bogdan

Buna ziua,

Articolul a fost actualizat si completat, deci puteti considera actuale aceste prevederi.

Zi frumoasa!

Bogdan
Bogdan
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua, super, va multumesc. O zi buna.

Diana
Diana
1 An In trecut

Buna ziua. In cazul unei asociatii trebuie obtinut acel cod special de TVA? Asociatiile si ONG-urile se incardreaza la „Entitate NEPLATITOARE de TVA”?

Prenume
Diana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Diana

Buan ziua Diana,

Si in cazul unei asociatii trebuie sa obtineti codul special de TVA.

Zi frumoasa!

Mihai
Mihai
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua, am si eu o intrebare.
Am deschis o agentie de publicitate online, si o sa cumpar reclame pe facebook, de pe contul firmei, un SRL, neplatitor de TVA.
Am inteles ca trebuie sa fac rost de un cod de TVA UE, chiar daca nu sunt platitor de TVA in Romania.
Problema este, avand in vedere ca Facebook imi emite factura din Irlanda, de ce trebuie sa mai platesc 19% TVA in Romania daca nu sunt platitor de TVA? De ce nu se anuleaza TVA-ul avand in vedere ca sediul lor este in alta tara?

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Mihai

Buna ziua Mihai,

Neplatitorii de TVA au obligatia sa solicite cod special de TVA inainte de a achizitiona servicii intracomunitare, astfel ca pe baza acestuia furnizorul din UE va factura fara TVA. Insa operatiunea este impozabila din punct de vedere al TVA in Romania.

Prin urmare, aveti obligatia depunerii decontului special de TVA si a achitarii TVA 19% la buget.

Zi frumoasa!

Marius
Marius
1 An In trecut

Buna,

Sunt in următoarea situație: am o firma ne plătitoare de TVA, am facut publicitate pe facebook si am doua facturi emise de ei una pe 03.ian.2020 (60 RON) si una pe 12.feb.2020 (90 RON) – plătite cu cardul firmei, iar eu nu am cod de TVA, nici nu am știut ca e nevoie de asa ceva. Am încercat sa iau legătura ca cei de la facebook, sa vad daca imi pot modifica facturile pe persoana fizica, dar fara succes 🙁

Cum imi recomandați si procedez in continuare:
– sa obțin un cod de TVA si sa depun declarația 301 si 390 pana in 25 Februarie – e posibil acest lucru având in vedere ca la momentul emiterii facturii nu aveam cod de TVA?
– sa înregistrez facturile a ca si cheltuiala nedeductibilă
– sa fac altceva

Mulțumesc!

Prenume
Marius
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Marius

Buna Marius,

Va recomandam sa solicitati codul special de TVA, sa il setati in contul de Facebook, astfel ca facturile sa fie emise de acum pe acest cod. Apoi sa le declarati in 390 si depuneti D 301 si sa platiti TVA la acestea. Pentru facturile deja emise, va recomandam sa colectati TVA 19% si sa o declarati in primul decont special de TVA.

Zi frumoasa!

Laslau
Laslau
7 Luni In trecut

Buna ziua,
Am o firma neplatitoare de TVA, am codul special intracomunitar de TVA si utilizez partea de Facebook Ads. Pana in mai 2020, facturile Facebook se grnerau ok, cu TVA 0, din iunie imi percep TVA pe factura. Ce ar trebui sa fac? Am stat in chat si cu cei de la suport Facebook care doar mi-au confirmat ca amtot dreptate dar nu m-au ajutat cu nimic altceva. Multumesc, astept cu mare interes sfatul dva.

Prenume
Cristina
Ursache Miruna
Administrator
7 Luni In trecut
Reply to  Laslau

Buna ziua Cristina,

Trebuie sa verificati ca ati setat corect codul special de TVA pe contul de Ads. Este posibil sa fie scris gresit, sa apara caractere in plus, care fac sa nu fie recunoscut acest cod. Mai verificati o data.

De asemenea, verificati si in VIES cum apare: https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do?locale=ro

Facturile emise pe cod special de TVA ar trebui sa fie cu TVA 0 si dumneavoastra sa platiti TVA in Romania, depunand decontul special de TVA. In situatia dumneavoastra, pentru facturile deja primite cu TVA din UE, consideram ca va trebui sa mai calculati o data TVA 19% la valoarea integrala a facturii (care contine si TVA din UE), pe care sa o declarati in decontul special de TVA si sa o platiti la stat.

Zi frumoasa!

ioana
ioana
2 Luni In trecut

Buna ziua, poate ca nu este intrebarea exact in acest topic, dar cu siguranta aveti un raspuns. Activez cu SRL in comertul online. Momentan firma este neplatitoare de TVA. Avand in vedere ca voi cumpara marfa din statele membre EU, va fi depozitata acolo si o voi vinte tot acolo ce anume trebuie sa bifez la declaratia 091? Punctul 3 este necesar pentru ca platforma pe care vand imi va factura servicii. Este corect si punctul 4? Ma multumesc anticipat foarte mult.

Prenume
ioana
Ursache Miruna
Administrator
1 Luna In trecut
Reply to  ioana

Buna ziua Ioana,

Este suficient sa bifati punctul 3, fiindca dumneavoastra va inregistrati pentru servicii. Operatiunile cu bunuri pe care le derulati, neintrand pe teritoriul Romaniei, nu sunt achizitii intracomunitare. Codul special pe care il dobanditi astfel, va putea fi utilizat in viitor si pentru cazul in care ati urma sa faceti achizitii intracomunitare de bunuri – este un cod unic pentru orice tranzactii intracomunitare.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!