Intrebari din Domeniu

Gestiunea global-valorica vs. gestiunea cantitativ-valorica

gestiune

Publicat in 08-11-2016 - Actualizat in 04-07-2018

Acesta este al doilea articol din seria celor care au ca tema gestiunea. Daca nu ati avut inca ocazia sa cititi primul nostru articol – Ce este gestiunea?, o puteti face aici.

Prin ce se deosebeste o gestiune global-valorica de una cantitativ-valorica?

Sunt multe deosebiri: de la forma actelor ce trebuie întocmite, la felul produselor tinute in gestiune, precum si in privinta cui poate aplica aceste metode de gestiune.

Metoda global-valorica

In primul rand, metoda global-valorica – denumita si metoda pretului cu amanuntul, nu poate fi folosita pentru orice fel de stocuri, ci doar pentru marfuri si ambalaje. Ea este utilizata pentru produse care sunt asemanatoare, cu o marja de adaos similara, si care pot fi astfel agregate si contabilizate doar valoric.

Metoda pretului cu amanuntul este foarte întalnita in magazinele de vanzare cu amanuntul (buticuri), NIR-urile facandu-se cu mentionarea in cadrul lor a pretului de vanzare. Dar, de fiecare data cand pretul de vanzare se schimba, trebuie întocmit un proces verbal de schimbare de preturi, care nu este chiar usor de întocmit, pentru ca trebuie inventariat stocul fizic pentru care se modifica pretul.

Metoda global-valorica te scapa de tinerea fiselor de magazie, dar este bine de stiut ca organele de control cer sa pastrezi in unitate cel putin copii dupa NIR-urile întocmite pentru toate produsele existente in stoc. Totodata, daca aplici aceasta metoda, va trebui sa te asiguri ca preturile de vanzare mentionate in NIR-uri coincid cu cele existente pe raft (afisate) sau ca poti demonstra modificarile cu procesele verbale de schimbare de pret.

Intr-o astfel de gestiune – la pret de vanzare, stocurile se tin doar valoric. Contabilitatea nu va sti niciodata cate bucati ai din fiecare produs. Ele sunt agregate, iar atunci cand vinzi un produs, el este descarcat in baza coeficientului K (de adaos comercial) si se obtine un cost mediu aferent tuturor produselor tale. Daca adaosul comercial este aproape identic, atunci fiecare vanzare va avea un cost proportional cu valoarea vanzarii.

Un alt dezavantaj este faptul ca nu cunosti marja si profitul aferente fiecarui produs, ceea ce te poate afecta in planificarea stocului. De asemenea, nu poti face o analiza a vanzarilor astfel incat sa stii ce produse iti aduc mai mult profit, ca sa te poti axa pe ele.

In plus, procesele verbale de schimbare de pret sunt de multe ori neglijate. Lipsa lor duce la un stoc mult mai mare in contabilitate decat fizic, mai ales in sezonul de reduceri. Daca pretul nu este schimbat prin întocmirea proceselor verbale de schimbare de pret, contabilitatea va inregistra o marja de adaos mai ridicata, un cost mai mic al marfurilor si un profit mai mare, pe care vei plati impozit.

Metoda cantitativ-valorica

Metoda cantitativ-valorica presupune o evidenta mult mai amanuntita. Pentru fiecare produs exista fise de magazie unde sunt trecute cantitatile, precum si pretul de intrare si valoare pentru iesire.

De obicei, gestiunea este integrata in contabilitate, astfel incat in orice moment exista evidenta scriptica – cate bucati sunt din fiecare produs si ce valoare are fiecare.

Modul de stabilire a valorii produselor depinde de modul de descarcare a stocurilor. Acesta poate fi FIFO, LIFO, CMP sau Inventar intermitent. Cea mai recomandata metoda este FIFO (first in – first out), care iti permite sa descarci stocurile in ordinea istorica, astfel incat produsele cu costul vechi sa fie primele scoase din evidenta.

In cadrul metodei cantitativ-valorica, NIR-urile se fac mentionand doar pretul de achizitie. Astfel, in cazul in care pretul de vanzare sufera modificari sau este negociat, nu va mai fi necesar sa faci procese verbale de schimbare de pret.

Gestiunea cantitativ-valorica poate fi folosita pentru orice fel de tip de stocuri (materii prime, consumabile, obiecte de inventar, marfuri, produse finite etc.). Fiecare produs poate fi urmarit in parte, astfel incat poti afla ce marja de profit iti aduce si ce procentaj din vanzarile tale este axat pe acel produs.

In timp ce metoda global-valorica poate fi folosita doar in comertul cu amanuntul, cea cantitativ-valorica poate fi utilizata pentru orice tip de comert, inclusiv cel cu amanuntul.

Legislatia care defineste acum gestiunea este formata de: Legea 82/1991 (a contabilitatii), OMFP 1802/2014 (reglementari contabile) impreuna cu normele din 2634/2015, Legea 22/1969 (a raspunderii gestionarilor)

In Smart Bill, gestiunea se realizeaza simplu si usor, deoarece ai acces de oriunde, oricand, de pe orice dispozitiv!

Nu ratati ultimul articol pe tema gestiunii care va trata situatia comertului cu amanuntul.

Articol realizat pentru Smart Bill de Alina Bordea, Consultant fiscal BETA CONT – www.betacont.ro

 

 

 

Articole similare
Intrebari din Domeniu

Cum se realizeaza gestiunea firmelor de productie?

Intrebari din Domeniu

Pierderile la stocuri – ce trebuie sa stie antreprenorii?

Business Know-HowIntrebari din Domeniu

10 termeni din gestiune pe care trebuie sa ii cunosti

Conta

Smart Bill Conta: Schimbarea parametrilor fiscali ai unei societati 

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
6 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
CALANCEA
CALANCEA
2 Ani In trecut

IN GESTIUNEA CANTITATIV VALORICA LA MARFA CUM CREEZ 378 SI 4428??

Prenume
LIA
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  CALANCEA

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Daca va referiti la nota contabila care se creeaza la descarcarea de gestiune, va prezentam urmatoarea monografie contabila:

O societate achizitioneaza marfuri, la un cost de achizitie de 4.000 lei, plus TVA 19%. Adaosul comercial practicat este de 35 % din costul de achizitie. Ulterior societatea vinde marfurile in totalitate.

Inregistrari contabile:

Achizitie marfuri (presupunem ca furnizorul nu este inregistrat cu TVA la incasare):
% = 401 4.760 lei
371 4.000 lei
4426 760 lei

Inregistrare ados comercial:

Calcul: 4.000 lei * 35% = 1.400 lei

371 = 378 1.400 lei

Inregistrarea TVA-ului neexigibil:

Calcul: (4.000 lei +1.400 lei) * 19% = 1026 lei

371 = 4428 1.026 lei

Vanzarea marfurilor:

– Calcul: 4.000 lei + 1.400 lei + 1.026 lei = 6.426 lei;
– TVA colectata = 6.426 lei *19/190 = 642,6 lei;
– Venituri din vanzarea marfurilor = 6.426 lei – 1.026 lei = 5.400 lei

5121 = % 6.426 lei

707 5.400 lei

4427 1.026 lei

Descarcarea din gestiune:
% = 371 6.426 lei
607 4.000 lei
378 1.400 lei

4428 1.026 lei

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.

O zi frumoasa!

CALANCEA
CALANCEA
2 Ani In trecut

BUNA ZIUA!
EU AM RESTAURANT, IAR LA MARFA( EX. BAUTURI) NU IMI GENEREAZA IN BALANTA 378 SI 4428, MENTIONEZ CA TOATA EVIDENTA O TIN CANTITATIV VALORIC. ESTE IN REGULA CA LA INREGISTRAREA VANZARII SA SE DUCA DIRECT PE CHELTUIALA? MI SE INCHIDE CU NOTA CONTABILA 607=371.
MULTUMESC MULT!

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  CALANCEA

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

In functie de specificul activitatii, o entitate poate alege sa evalueze si sa inregistreze stocurile prin diverse metode: metoda costului efectiv, metoda costului standard sau metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntul. In functie de metoda aleasa, difera si monografia contabila utilizata.

Conturile 378 si 4428 sunt specifice situatiei in care se utilizeaza metoda pretului cu amanuntul. Aceasta este o metoda foarte des intalnita in comertul cu amanuntul.

In cazul in care dumneavoastra ati optat pentru metoda costului efectiv, atunci nu mai utilizam conturile de adaos comercial si TVA neexigibila, iar descarcarea de gestiune a marfii vandute se face cu nota pe care ati mentionat-o.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.

O zi frumoasa!

dana
dana
1 An In trecut

daca se trece de la metoda global-valorica la metoda cantitativ valoria care sunt inregistrarile necesare

Prenume
Dana
Monica Haggarty
Administrator
1 An In trecut
Reply to  dana

Buna ziua Dana,

Mai jos regasiti cateva recomandari la trecerea de la gestiunea global valorica la cantitativ valorica.

– In primul rand trebuie sa fie facuta inventarierea stocurilor. Este importanta aceasta etapa pentru a putea introduce in gestiune stocurile si cantitativ si valoric.

– In gestiunea global valorica se lucreaza cu conturile: 371, 378, 4428 – evidenta este la pret de vanzare.

– In gestiunea cantitativ valorica evidenta este la cost de achizitie – se lucreaza cu conturile 371, 4426.

In functie de lista de inventariere reconstituita cu contul de achizitie, se vor efectua note contabile intre conturile mentionate, astfel incat in final sa se inchida conturile 4428 si 378 si marfa sa se regaseasca la cost de achizitie pe 371.

Sper ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!