Articol scris de Delia Mircea

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Home | | Google AdSense din perspectiva TVA

Modificat in 03-07-2018

Google AdSense este serviciul invers lui Google Adwords. AdSense este o aplicatie de publicitate de la Google prin care cei care detin un website pot agrea sa accepte plasarea de anunturi publicitare trimise de Google pe acest site. In schimbul acestei intermedieri, Google efectueaza plati catre detinatorul website-ului, persoana fizica sau juridica.

Din perspectiva companiilor, fiind tot un serviciu de publicitate online, in care entitatea beneficiara este Google Irlanda (entitate din UE) taxarea din punct de vedere al TVA are loc la beneficiar, care are obligatia de colectare si plata a TVA in tara sa (serviciile de reclama si publicitate se supun regulii generale din punct de vedere al locului prestarii). Deci, serviciile oferite se supun mecanismului de taxare inversa, asa ca TVA va fi contabilizata de catre destinatar, Google Ireland.

Asadar, pentru aceste servicii, un platitor de TVA din Romania nu va colecta TVA.

Una dintre problemele si intrebarile frecvente ale celor care utilizeaza aplicatia este faptul ca Google nu accepta facturi pentru aceste servicii. Asa cum apare pe site-ul lor, pentru furnizorii lor din UE, ei trimit doar un “payment receipt”. Exista o adresa de email (AdSenseVAT@google.com ) unde pot fi trimise facturile emise, insa conform specificatiilor este destinata facturilor emise de furnizorii inregistrati in Irlanda.

Ce se poate face in acest caz?

Tranzactia fiind una intracomunitara, ea va trebui declarata si inregistrata corespunzator. Conform reglementarilor din Romania, aceasta tranzactie trebuie documentata cu o factura. Se poate emite o factura pentru aceste servicii, fara TVA, la care se anexeaza acel “payment receipt” si care va sta la baza inregistrarilor in contabilitate. De asemenea, factura se va comunica partenerului la adresa mentionata, chiar daca nu exista o confirmare de procesare de la acesta.

Daca prestatorul (detinatorul site-ului) este:

  • Persoana juridica, contravaloarea serviciului se impoziteaza in functie de regimul juridic – microintreprindere (1% sau 3% din venit) sau platitor de impozit pe profit (16% din profit).

Un platitor de TVA va emite factura in regim de scutire, o va declara apoi in D 300 si D 390.

Un neplatitor de TVA trebuie sa se inregistreze in scop special de TVA sau normal. Va depune declaratia 390.

  • Persoana fizica trebuie sa declare venitul realizat in declaratia 201 privind veniturile din strainatate. Dupa depunere se va emite de catre ANAF o decizie de impunere.

Declaratia 201 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice rezidente romane cu domiciliul in Romania si de catre persoanele fizice care indeplinesc conditia mentionata la art.59 alin.(2) din Codul fiscal, care realizeaza venituri din strainatate, supuse impozitarii în Romania, cum ar fi: venituri din profesii liberale, venituri din activitati de productie, comert, prestari servicii, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura, venituri sub forma de dividende, venituri sub forma de dobanzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, alte venituri din investitii, venituri din pensii, remuneratii/indemnizatii ale membrilor consiliului de administratie/administratori/cenzori si alte venituri similare, precum si alte venituri supuse impunerii potrivit titlului IV din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Declaratia se depune pana la 25 mai inclusiv pentru anul precedent.

 

avatar
3 Discutii
8 Raspunsuri la discutie
1 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
9 Autorii comentariilor
Ursache MirunaAlexandruMonica HaggartyAlexDaniela Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Trimbitas Sorin
Vizitator
Trimbitas Sorin

Si pentru PFA?

Ianculescu Irina
Vizitator

Buna Sorin,

Din punct de vedere al TVA se aplica acelasi tratament descris in articol. In ceea ce priveste declararea veniturilor din reclama Google, acestea se declara prin declaratia 201, cu termen de depunere 25 mai anul curent pentru veniturile obtinute in anul anterior.

O zi placuta!

Trimbitas Sorin
Vizitator
Trimbitas Sorin

Multumesc!

Cornel Grama
Vizitator
GRAMA CORNEL

PFA depune declaratia D 200 nu D201

Catalin HODIS
Vizitator
Catalin HODIS

Ce se mai stie despre 392B pentru PFA? Se mai depunde? Sau nu? In ianuarie anul asta mi s-a spus ca nu, insa nu stiu ce se va intampla in continuare.

Daniela
Vizitator
Daniela

Buna Catalin,

Depunerea declaratiilor informative (cod 392A, 392B si 393) se suspenda pana la 31 decembrie 2019. Baza legala este OG 84/2016 care prevede :
“Art. VI. – Aplicarea prevederilor art. 324 alin. (4)-(6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se suspendă până la data de 31 decembrie 2019.”

O zi frumoasa!

Cornel Grama
Vizitator
GRAMA CORNEL

Irina Iancuescu , PFA rezidente nu depun D 201 .
Ele depun D 200 pentru evidentierea venitului obtinut (atat din Romania cat si din strainatate ) pana la 25.05 pentru anul precedent.

Cei care depun D 201 sunt persoanele de la art 59 alin (2) adica : “Persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condițiile de rezidență prevăzute la art. 7 pct. 28 lit. b) sau c) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, începând cu data de la care acestea devin rezidente în România. “

Alex
Vizitator
Alex

Buna ziua,
Cum mai este cu declararea veniturilor din Adsense care depasesc limita aceea de 20 000 de lei pe an sau cat era. Pana la urma care sunt costurile daca sunt persoana fizica deja platitoare de CAS & CASS? Este mai avantajos pe PFA? Care ar fi cea mai avantajoasa solutie?
Multumesc.

Prenume
Alex
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Credem ca va referiti la plafonul cifrei de afaceri de 300.000 lei/an prin a carui depasire orice persoana impozabila trebuie sa devina platitor de TVA. In 2018 plafonul a crescut de la 220.000 lei/an la 300.000 lei/an. Ar fi recomandabil sa discutati cu un contabil pentru a analiza mai in detaliu natura activitatii – in functie de activitatea desfasurata, daca aceasta are un caracter economic, atunci inregistrarea sub o forma juridica-cum este PFA-ul sau SRL-ul nu mai este o optiune. De asemenea, trebuie analizate si cheltuielile pe care le aveti pentru… Citeste mai mult »

Alexandru
Vizitator
Alexandru

Bună ziua, pentru aplicatiile mobile gratuite ori cu plată se aplică aceleași reguli în privința TVA-ului?

Prenume
Pop
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Daca va referiti la achizitii de servicii, aici lucururile sunt mai complicate, fiindca modul de impozitare difera in functie de tipul serviciului: servicii electronice, publicitate etc. si de tipul beneficiarului: persoana impozabila sau neimpozabila (ex. fizica).

Toti acesti factori au impact in stabilirea cotei de TVA aplicabile si a obligatiilor aferente.

Zi frumoasa!

Autentificare Cloud

Contact