Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Impozitul pe profit, reguli de calcul si optiuni pentru firme

Redirectionare impozit 3.5%

Firmele din Romania care au ajuns suficient de mari, incat nu mai pot fi incadrate ca microintreprinderi, devin platitoare de impozit pe profit (exceptie facand firmele din domeniul restaurantelor care se incadreaza la un alt tip de impozit – impozitul specific).

Cum se face trecerea de la regimul de microintreprindere la impozit pe profit si invers?

  • Trecerea de la regimul de microintreprindere la impozit pe profit se face daca in cursul unui an o microintreprindere realizeaza venituri mai mari decat 1.000.000 euro, datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita. Cursul de schimb la care se converteste plafonul in lei este cel de la finalul anului. Pentru anul 2020, cursul de schimb este cel publicat in 31.12.2019, respectiv 4,7793 lei/eur prin urmare plafonul este: 4.779.300 lei. Pentru a marca aceasta schimbare, firmele vor depune la ANAF declaratiile 010 sau 700, in termen de 15 zile de la la sfarsitul lunii in care s-a depasit plafonul.
  • Trecerea de la impozit pe profit la microintreprindere se face daca firmele platitoare de impozit pe profit aplica impozitul pe veniturile microintrepriderilor incepand cu anul urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere. Schimbarea regimului se face prin depunerea la ANAF a declaratiei 010 sau 700 pana in 31 martie inclusiv a anului pentru care se pl?te?te impozitul pe veniturile microntreprinderilor.

Cum se calculeaza si plateste impozitul pe profit si ce optiuni au firmele?

Exista doua posibilitati de declarare si plata a impozitului pe profit:

  1. Declarare si plata trimestriala
    Potrivit acestui sistem, pentru primele 3 trimestre ale anului, firmele vor calcula, declara si plati impozitul pe profit pana in data de 25 a lunii urmatoare trimestrului respectiv:
    • trimestrul 1 (ian-martie): termenul este 25 aprilie
    • trimestrul 2 (aprilie-iunie): termenul este 25 iulie
    • trimestrul 3 (iulie-sept): termenul este 25 oct
    • trimestrul 4 (sept – dec): nu se declara si nu se plateste nimic pana in 25 ianuarie, cum ar fi obisnuit, insa se realizeaza definitivarea impozitului pe intregul an pana la data de 25 martie a anului urmator. Atunci se depune declaratia 101 si se achita impozitul ramas.
  2. Plati anticipate efectuate trimestrial
    Firmele, cu mici exceptii (institutii de credit, cei care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si inca cateva exemple) pot opta pentru calculul, declararea ?i plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Ce inseamna acest lucru?
    • pentru trimestrele 1, 2 si 3 se fac plati anticipate in suma de din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum. Termenul de plata este 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie. Pentru anul 2020, indicele preturilor de consum care se utilizeaza pentru actualizarea platilor anticipate a fost publicat in MOF din 02.03.2020 si este stabilit la nivelul de 103,1%.
    • pentru trimestrul 4 plata anticipata aferenta trimestrului IV se declara si se plateste pana la data de 25 decembrie.
    • anual, pana la data de 25 martie se depune declaratia 101 prin care se definitiveaza impozitul pe profit si se regularizeaza diferenta.

Important de stiut!

  • firmele isi pot exprima op?iunea pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit la inceputul anului fiscal pentru care se solicita aplicarea prevederilor si este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi
  • comunicarea catre ANAF a modificarii sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit se face pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv

Ce avantaje are sistemul de plati anticipate?

  • un prim avantaj este simplificarea procedurii de calcul a impozitului aceasta se face o data pe an, nu trimestrial, ca in cealalta varianta.
  • un alt avantaj este pentru firmele care estimeaza o crestere a profitului comparativ cu anul precedent. Acestea vor efectua in cursul anului plati de dintr-un impozit mai mic. Aceasta echivaleaza cu o amanare pana la momentul regularizarii din 25 martie, ceea ce poate ajuta cash-flow-ul dar are beneficii si prin prisma costului de oportunitate.

Ce implicatii contabile are trecerea de la impozit pe veniturile microintreprinderilor la impozit pe profit?

  • complexitatea calculelor si evidentelor pentru platitorii de impozit pe profit este mai ridicata decat in cazul microintreprinderilor, astfel ca daca ai externalizat serviciul de contabilitate s-ar putea sa primesti solicitari de majorare a tarifului pentru aceste servicii.
  • atentie mai mare la cheltuieli : platitorii de impozit pe profit pot avea cheltuieli deductibile, partial deductibile sau nedeductibile.
  • calculul impozitului pe profit se face dupa regula: Impozit pe profit = 16% * (Veniturile – Cheltuielile – Venituri neimpozabile + Cheltuielile nedeductibile)

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *