Intrebari din Domeniu

Inregistrarea in scop de TVA – obligatii si optiuni

smartbill

Publicat in 25-09-2019 - Actualizat in 14-04-2020

Legislatia din domeniul TVA este una dintre cele mai complexe, existand reguli generale si multe exceptii, astfel este mai greu de aplicat, fara o analiza a contextului fiecarei firme si operatiuni. In calitate de antreprenor, trebuie sa cunosti cateva dintre aceste reguli generale, cu impact asupra intregii activitati.

Inregistrarea in scop de TVA

Aceasta poate avea loc in mai multe situatii:

 • Inregistrarea in scop de TVA prin depasire plafon

Ai obligatia sa te inregistrezi ca platitor de TVA daca cifra de afaceri anuala depaseste plafonul de 300.000 lei. Pana la depasirea plafonului vei factura fara TVA, iar dupa obtinerea codului de TVA vei incepe sa facturezi cu TVA. Tot de la aceasta data vei putea sa deduci suma de TVA aferenta achizitiilor efectuate. Solicitarea inregistrarii in scop de TVA se face in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.

 • Inregistrarea in scop de TVA prin optiune

Daca cifra de afaceri din cursul unui an nu depaseste 300.000 lei, dar din motive economice diverse doresti sa devii platitor de TVA, poti sa iti exprimi aceasta optiune, iar organul fiscal va aproba sau respinge acest lucru, in functie de parcurgerea anumitor pasi.

Prima etapa este sa completezi o declaratie pe propria raspundere pentru:

 • administratori, in cazul societatilor pe actiuni sau in comandita pe actiuni infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990
 • asociati, a caror cota de participare la capitalul social este >/= cu 25%, si administratori, in cazul altor societati decat cele mentionate la lit. a), infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990

Declaratia se depune online si contine datele de identificare ale administratorilor si asociatilor cu procent de detinere mai mare sau egal cu 25%, date privind sediul social si date privind organizarea contabilitatii. Perioada de valabilitate a declaratiei pe proprie raspundere in evidentele organului fiscal este de 30 de zile de la data transmiterii acesteia prin mijloace electronice. In cazul in care se transmit mai multe declaratii pe proprie raspundere aferente unei singure declaratii de mentiuni (formular 010), organul fiscal va considera valabila ultima declaratie transmisa. Orice declaratie pe proprie raspundere transmisa dupa data la care a fost demarata procedura de inregistrare in scopuri de TVA, nu se considera valida.

Apoi, la organul fiscal se mai depun in format fizic:

 • declaratia de mentiuni – formular 010
 • dovada transmiterii declaratiei pe propria raspundere, fara erori de validare. Persoanele impozabile care depun declaratia pe propria raspundere fara erori de validare nu se incadreaza in categoria persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat.

Organul fiscal va emite Decizia prin care se aproba solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA in ziua depunerii solicitarii de catre contribuabil.

In termen de 15 zile de la data depunerii solicitarii de inregistrare in scop de TVA, datele din declaratie vor fi verificate. Daca in urma verificarilor se constata neconcordante intre datele completate si datele disponibile in evidentele fiscale, Directia generala antifrauda fiscala va fi informata, in vederea dispunerii masurilor ce se impun.

 • Inregistrarea in scop de TVA pentru operatiuni intracomunitare

Un tip special de inregistrare in scop de TVA este cea care deriva din derularea anumitor tranzactii intracomunitare de catre neplatitori de TVA. Pentru platitorii de TVA din Romania, cu regim normal, codul pe care il au le da dreptul sa intre in tranzactii cu parteneri din UE. Nu acelasi lucru se intampla cu neplatitorii de TVA. Potrivit legii, un neplatitor de TVA este obligat sa solicite obtinerea codului special de TVA de la ANAF, daca efectueaza urmatoarele operatiuni:

 • achizitii intracomunitare de bunuri in valoare mai mare de 34.000 lei/an
 • prestari intracomunitare de servicii catre persoane impozabile din UE;
 • achizitii intracomunitare de servicii de la persoane impozabile din UE.

Dupa dobandirea acestui cod, va trebui comunicat partenerilor de tranzactii. Subliniem ca dobandirea codului special de TVA nu inseamna ca devii platitor de TVA pentru toate operatiile. In continuare, pentru tranzactiile in tara vei factura utilizand codul de neplatitor de TVA pana in momentul in care te vei incadra la situatiile de la punctul 1 sau 2. O entitate nu poate avea si cod special, si cod normal de TVA. Daca un neplatitor de TVA cu cod special de TVA devine platitor de TVA in regim normal, atunci codul special va fi anulat.

Trecerea de la platitor de TVA la neplatitor

Anularea codului de TVA

ANAF poate dispune anularea codului de TVA al unei societati, daca aceasta se afla in una dintre urmatoarele situatii:

 • daca societatea este declarata inactiva;
 • daca asociatii / administratorii societatii sau societatea in sine au inscrise in cazierul fiscal infractiuni sau alte fapte prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) din OG nr. 39/2015 privind cazierul fiscal;
 • daca nu s-a depus niciun decont de TVA timp de 6 luni consecutive (pentru PJ cu perioada fiscala luna calendaristica) sau 2 trimestre consecutive (pentru PJ cu perioada fiscala trimestrul calendaristic);
 • daca in deconturile de TVA depuse pentru 6 luni consecutive, si pentru doua trimestre consecutive, nu au fost evidentiate achizitii / livrari de bunuri / servicii realizate in cursul acestor perioade de raportare;
 • daca societatea nu era obligata si nici nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA;
 • daca societatea platitoare de TVA solicita scoaterea din evidenta entitatilor inregistrate in scopuri de TVA pentru a aplica regimul special de scutire sau regimul special pentru agricultori;
 • daca societatea platitoare de TVA prezinta risc fiscal ridicat.

Optiunea de a trece de la neplatitor de TVA la platitor

Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in cursul anului calendaristic precedent nu depaseste plafonul de scutire de 300.00 lei,  poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs. Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila. Anularea va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere a persoanelor impozabile din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea. Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.

Bine de stiut! In SmartBill Conta poti sa faci verificarea parametrilor de TVA ai partenerilor de afaceri, asa cum au fost declarati la data intocmirii documentului.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

8 lucruri bine de stiut daca esti platitor de TVA

Intrebari din Domeniu

Tablou fiscal - 30 de limite fiscale bine de stiut

ContaProgramele SmartBill

SmartBill Conta: Jurnal de pandemie sau ce am muncit in 6 luni de “stat” acasa?

Intrebari din Domeniu

Grupuri de firme – cateva lucruri bine de stiut din punct de vedere contabil

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
2 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Bajenaru
Bajenaru
1 An In trecut

Buna-ziua ,am nevoie de ajutorul d-voastra pentru a ma lamuri cum trebuie sa procedez.Am un srl,neplatitor de TVA,insa am certificatul de inregistrare in scop de TVA.
Societatea cumpara peleti din Ucraina si vinde (revinde)in Italia, fara ca transportul sa treaca prin Romania.Deci practic vreau sa stiu daca pot face o operatiune triunghiulara:srl cu sediu in Romania cumpara din Ucraina si vinde in Italia.Unde si cum trebuie sa platesc TVA.Sau daca exista o alta solutie .
Va multumesc!

Prenume
Ani Persida
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Bajenaru

Buna ziua,

Exista 4 conditii cumulative pentru ca o operatiune sa fie impozabila in Romania: (1) sa reprezinte o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuata cu plata, (2) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o activitate economica, (3) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, (4) locul livrarii/prestarii sa fie in Romania.

Din analiza celor 4 conditii rezulta ca operatiunile nu sunt impozabile in Romania din punct de vedere al taxei, nefiind indeplinita ultima conditie. Astfel, va recomandam sa contactati un contabil din statul unde are loc operatiunea (Italia) pentru a stabili daca aveti sau nu obligatia de inregistrare fiscala acolo.

Zi frumoasa!