Intrebari din Domeniu

Legea gestionarului – ce trebuie sa stim despre aceasta

Legea Gestionarului

Publicat in 06-04-2017 - Actualizat in 20-07-2018

Legea gestionarului ridica multe intrebari entitatilor publice si private. Pentru a o intelege mai bine am clarificat cateva aspecte referitoare la ce este un gestionar si ce conditii trebuie sa indeplineasca, ce sunt garantiile si cum se pot constitui, cine isi asuma raspunderea pentru pagubele produse.

Ce este un gestionar ?

Gestionarul este un angajat al unei entitati care are ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea, folosinta sau detinerea, chiar temporara, a acesteia.

Legea inventarierii, care se aplica atat entitatilor publice cat si private, prevede ca toate elementele de natura activelor trebuie sa fie date in raspundere gestionara sau in folosinta, dupa caz, salariatilor ori administratorilor entitatii.

Cu toate ca entitatile private sau publice trebuie sa atribuie in raspundere gestionara activele fie unui angajat, fie administratorilor, legislatia prevede si reglementeaza activitatea gestionarilor doar din entitatile prevazute la art 176 din Codul penal, mai precis autoritatile publice, institutiile publice sau alte persoane juridice care administreaza sau exploateaza bunurile proprietate publica (Legea 22/1969).

Cu toate acestea, entitatile private pot utiliza ca si reper prevederile legii anterior mentionate pe care le prezentam mai jos si isi pot stabili prin proceduri proprii modul de atribuire a raspunderii gestionare.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a putea fi gestionar?

1. sa ai 21 ani (cu exceptia anumitor categorii de gestiuni unde aceasta functie poate fi indeplinita si de o persoana in varsta de 18 ani).

2. sa fi absolvit scoala generala sau o scoala echivalenta (cu exceptia anumitor categorii de gestiuni unde aceasta functie presupune finalizarea unui liceu sau a unei scoli profesionale cu specializare in gestiune);

3. sa ai cunostintele necesare pentru a indeplini aceasta functie.

Atentie! Nu poate indeplini functia de gestionar o persoana care a fost condamnata pentru savarsirea anumitor infractiuni cum ar fi: infractiuni contra patrimoniului, de coruptie, de fals, cele referitoare la legea societatilor comerciale, pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, etc.

Constituirea de garantii de catre gestionar

In functie de natura si valoarea bunurilor gestionate, gestionarul are obligatia de a constitui o garantie in numerar, dar si o garantie suplimentara.

Iata cateva restrictii:

  • nu sunt admise garantiile reciproce intre gestionari;
  • aceeasi persoana nu poate constitui garantii pentru mai multi gestionari.
  • se va declara, in scris, daca s-au mai constituit alte garantii.
  • constituirea garantiei se va face in baza unui contract scris

Garantiile suplimentare, constau din :

a) afectarea unor bunuri imobile sau bunuri mobile de folosinta indelungata, proprietate a gestionarului sau a unor terti, pentru garantarea fata de entitate, a acoperirii pagubelor ce s-ar cauza de gestionar ;

b) obligatii asumate de terti fata de entitate, de a acoperi pagubele ce s-ar cauza de gestionar, fie integral, fie pentru o suma determinata.

Care este nivelul unei garantii in numerar?

  • Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului, aceasta nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.
  • In cazul gestionarilor retribuiti pe baza de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei in numerar va fi echivalent cu castigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu castigul mediu pe 3 luni.
  • Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din castigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.

Exceptie de la constituirea unei garantii, se aplica pentru persoana care inlocuieste temporar un gestionar sau celui caruia i se incredinteaza o gestiune pentru o perioada de maxim 60 zile.

Pentru garantie se acorda o dobanda anuala, stabilita de depozitarul garantiei, care nu poate fi mai mica decat dobanda acordata pentru depozitele la termen pe un an.

Garantia in numerar si dobanda aferenta pot fi ridicate de catre gestionar la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, daca nu a cauzat o paguba sau daca paguba a fost acoperita in intregime.

Raspunderea gestionarului pentru pagubele produse

Gestionarul este cel care raspunde integral fata de entitate pentru pagubele pe care le-a cauzat in gestiunea sa.

Potrivit Codului Muncii si a Legii nr. 22/1969, angajatii raspund material, pentru pagubele cauzate in gestiuni prin fapte ce nu sunt considerate infractiuni.

Mai precis, Codul Muncii prevede ca toti salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor. In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

Atentie! Cand paguba in gestiune a fost cauzata de gestionar impreuna cu un alt angajat din societate, acestia raspund integral, fiecare in masura in care a contribuit la producerea pagubei. Daca nu se poate determina masura in care fiecare a contribuit la producerea pagubei, atunci despagubirea se repartizeaza proportional cu castigul mediu al fiecaruia pe ultimele 3 luni.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Ce este gestiunea?

avatar
33 Discutii
39 Raspunsuri la discutie
3 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
35 Autorii comentariilor
Ursache MirunaIgnataronGALLRadu Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Stan
Vizitator
Stan

Ce nu inteleg eu din lege este ce studii trebuie sa aiba un gestionar. Poate sa aiba calitatea de gestionar orice persoana care a absolvit orice fel de liceu sau orice fel de scoala generala. Pentru ca legea la alin.3 spune ca persoana trebuie sa aiba cunostintele necesare pentru a indeplini aceasta functie.
La ce se refera cand spune ca trebuie sa aiba cunostintele necesare vorbind din punct de vedere a studiilor?

Prenume
Florentina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata. Noi consideram ca nu este necesara o anumita specializare a studiilor; este suficienta absolvirea unei unitati de invatamant medii, indiferent de profil (desi legea prevede scoala generala sau echivalenta, in codul COR aferent pozitiei de gestionar, se prevede necesitatea studiilor medii). Pe de alta parte, punctul 3 presupune ca persoana respectiva sa aiba cunostintele necesare indeplinirii acestei atributii, lucru care se poate asigura prin agrearea fisei postului si evaluarea ulterioara de catre conducerea entitatii a capacitatii angajatului de a desfasura cu succes atributiile. Asadar, noi consideram ca este vorba mai degraba de o validare interna a… Citeste mai mult »

Cristian MOȚ
Vizitator
Cristian MOȚ

Se pot cere chiar și studii superioare in cazul in care gestionarul trebuie sa ocupe functia de administrator cu atributii de gestionar.

Vladescu
Vizitator
Vladescu

Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie si nu stiu in temeiul carui articol din Lege sa-mi intemeiez raspunsul: directorul unitatii de stat in care lucrez imi solicita o dublura a cheii de la gestiunea de care raspund, iar pana in momentul de fata am refuzat sistematic sa-i “indeplinesc dorinta”. Totusi, consider ca ar fi oportun sa-i raspund bazandu-ma si invocand un articol (argument) din Legea Gestiunii, de aceea va solicit un raspuns pertinent. Va multumesc anticipat!

Prenume
Raluca
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Ati putea invoca articolul 10 din legea 22/1969, actualizata 2016, privind angajarea gestionarilor si constituirea de garantii, spunand ca gestionarii sunt obligati sa constituie o garantie in numerar si raspund pentru bunurile aflate in gestiune. Astfel conditionati predarea unei chei de la gestiune, cu responsabilizarea pentru bunurile aflate in gestiunea respectiva.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.

O zi frumoasa!

mircescu
Vizitator
mircescu

Buna ziua! Poate ma puteti ajuta cu un raspuns!
Lucrez ca gestionar la o companie privata din industria alimentara si sunt pus in urmatoarea situatie:
Eu receptionez materiile prime fizic si scriptic,tot eu urmaresc ce mp intra in productie(denumire,lot.data de valabilitate) si ca sarcina noua ar trebui sa scad toate aceste mp pe baza retetelor, din gestiunea mea.
Nu e acesta un conflict de interese?Exista vreun articol pe care as putea sa-l invoc sa refuz aceasta noua sarcina?

Multumesc!

Prenume
vlad
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, De regula, gestionarul este responsabil cu stocul fizic de bunuri existent in gestiune: aceasta inseamna evidenta intrarilor dar si a iesirilor, astfel incat stocul fizic efectiv existent in depozit/magazie sa corespunda cu stocul scriptic care rezulta din documente. In momentul in care se elibereaza materii prime in productie,este o etapa fireasca sa efectuati scaderea din gestiunea dvs. a acestora. Trebuie sa scadeti din gestiune cantitatea de materie prima care iese efectiv din depozit. Scaderea din gestiune pe baza retetei, utilizand procesul invers (pornind de la produsele finite rezultate si apoi descarcand pe baza retetelor)… Citeste mai mult »

Lalescu
Vizitator
Lalescu

Bună ziua . Lucrez ca şi casier colector de lei şi valută la mai multe agenții. La unele agenții întâmpin greutăți în sensul că atât leii cât și valuta nu sunt aranjați în vederea predării, adică fiecare bancnotă să fie în teancul ei , cele de 10 la teancul de 10 , cele de 50 la teancul de 50 s.a.m.d. Precizez faptul că doar de la o agenție se ridică sume mari de bani iar datorită faptului că banii nu sunt aranjați , pierd foarte mult timp să îi aranjez în ideea că eu consider că nu e obligația mea… Citeste mai mult »

Prenume
Ioan
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Nu exista un temei legal care sa prevada obligativitatea aranjarii numerarului care va fi predat.

Exista insa posibilitatea sa solicitati partenerului dvs ca acest lucru sa fie mentionat in contractul de prestari servicii in baza caruia se face colectarea, sau in fisa postului gestionarului. Acest lucru tine de intelegerea dintre parti si nu de o prevedere legala.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Brănescu
Vizitator
Brănescu

Lucrez într-o unitate militară și întâmpin o situație mai delicată. Sunt încadart pe o funcție care prevede gestiune, o am în administrare, dar mi s-a m-ai dat ,,forțat” încă o gestiune. Nu există nicio posibilitate legală să pot scăpa doar cu o singură gestiune???

Prenume
Viorel
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Nu cunoastem o prevedere legala care sa limiteze numarul de gestiuni pe care o persoana sa le administreze. Acestea ar trebui sa fie trecute in fisa postului.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.

O zi frumoasa!

Nu vedem o solutie in baza careia sa puteti refuza acest lucru.

BOITIU
Vizitator
BOITIU

Bună ziua! Sunt director adjunct la Școala Gimnazială nr.21 Timișoara. Administratorul școlii se va pensiona la jumatatea lunii viitoare. Școala va ramane fara administrator de patrimoniu. Cine poate prelua inventarul? După cum am citit la cap.9 din Legea gestionarului acolo se precizează ,,conducătorii instituțiilor publice nu pot face operații de primire, păstrare de bunuri. Eu, conform legii, în calitate de director adjunct, care este o funcție de conducere, nu am dreptul să preiau inventarul. Am înțeles bine? Vă rog să îmi dați un răspuns.Mulțumesc.

Prenume
LILIANA CORNELIA
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Va multumim pentru intrebarea adresata, Toate elementele de natura activelor trebuie sa fie date in raspundere gestionara sau in folosinta, dupa caz, salariatilor ori administratorilor entitatii. Asa cum spuneti si dumneavoastra in legea gestionarului este subliniat faptul ca: “conducatorii organizatiilor socialiste, angajatii cu atributii de control financiar, precum si contabilii, cu exceptia acelora care sint incadrati in unitati mici determinate de ministere si celelalte organe centrale, nu pot face operatii de primire, pastrare si eliberare de bunuri. Consideram ca va fi nevoie sa se atribuie functia de administrator/gestionar unei alte persoane. Dumneavoastra in calitate de director adjunct nu… Citeste mai mult »

BOIȚIU
Vizitator
BOIȚIU

Bună ziua! La școala unde funcționez ca director adjunct avem următoarea situație: administratorul de patrimoniu se pensionează luna viitoare și nu vom mai avea post de administrator. Cui va preda inventarul școlii? Mi s-a propus mie. Citind legea gestionarului, articolul 9 prevede următoarele: ,,conducătorii instituțiilor publice nu pot face operații de primire, păstrare și eliberare de bunuri ”. Vă rog să mă ajutați cu un răspuns. Mulțumesc!

Prenume
LILIANA-CORNELIA
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Toate elementele de natura activelor trebuie sa fie date in raspundere gestionara sau in folosinta, dupa caz, salariatilor ori administratorilor entitatii. Asa cum spuneti si dumneavoastra in legea gestionarului este subliniat faptul ca: “conducatorii organizatiilor socialiste, angajatii cu atributii de control financiar, precum si contabilii, cu exceptia acelora care sint incadrati in unitati mici determinate de ministere si celelalte organe centrale, nu pot face operatii de primire, pastrare si eliberare de bunuri”. Consideram ca va fi nevoie sa se atribuie functia de administrator/gestionar unei alte persoane. Dvs. in calitate de director adjunct nu veti putea prelua aceste atributii.… Citeste mai mult »

Adrian
Vizitator
Adrian

Buna ziua! Sunt angajat de 1 an si 3 luni pe postul de facturist , ( interviul initial fiind ca gestionar) atributii de gestionar intrari, iesiri, evidenta stocului,manipulare marfe + atributiile de facturist , contabilitate primara , facturare, preluare/predare comenzi marfa, depunere numerar la banca, legatura cu clienti, portofoliu de clienti vechi noi, incheierea de contracte, tinerea interviului cu noi angajati, trimitere marfa catre clientii …. Diverse acivitati de procurare materiale de birotica, etc.. Domeniul de activitate: materiale de constructii 1. daca sunt angajat pe hartie ca si facturist , fara mentiunea de gestionar, raspund doar de fisa postului de… Citeste mai mult »

Prenume
A
Ursache Miruna
Administrator

Buna Adrian, Multumim ca ne cititi! 1. Dumneavoastra trebuie sa raspundeti doar de ceea ce este mentionat in fisa postului, fiindca aceasta a fost agreata la angajare. 2. Salariile sunt confidentiale – negociate de ambele parti si difera in functie de numeroase aspecte (e.g. studii, functie, responsabilitati etc.). Astfel, ne este dificil sa va oferim o valoare estimativa. 3. Conform descrierii oferite de dumneavoastra in intrebarea de mai sus si avand in vedere ca va ocupati si de partea de gestiune a stocurilor si de manipulare a marfii, pare ca functia pe care dumneavoastra o ocupati este aceea de lucrator… Citeste mai mult »

Doru
Vizitator
Doru

Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie: sunt bibliotecar la o unitate scolara, muncitorul care se ocupa de csierie se pensioneaza iar directorul ma obliga sa preiau si functia acestuia. Este legal?

Prenume
Doru
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Doru,

Daca in fisa postului nu sunt mentionate atributii/responsabilitati/activitati ce tin de casieriei unitatii, atunci nu va poate obliga nimeni sa faceti alte activitati decat cele prevazute in fisa postului, fiindca aceasta se discuta si se agreaza de catre ambele parti (angajat si angajator).

Speram ca raspunsul nostru sa va fie de ajutor.

Zi frumoasa!

Stoian
Vizitator
Stoian

Buna ziua! Va rog, daca ne puteti spune in ce conditii se poate aplica o scutire de garantie pentru persoanele care nu figureaza ca gestionari ( sunt sefi de departamente si au atributii de gestionar) in cadrul unei institutii publice? Va multumesc

Prenume
Marina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Marina,

Constituirea de garantii in legatura cu gestionarea bunurilor autoritatilor sau institutiilor publice este reglementata prin Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/218

Noi consideram ca pentru a se putea retine garantia, angajatul ar trebui sa fie angajat sau trecut in functia de gestionar.

Articolul 10 prevede ca gestionarul are obligatia de a constitui o garantie în numerar. Constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris porivit art. 11.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

O zi frumoasa!

Bostan
Vizitator
Bostan

buna ziua, ma confrunt cu o situatie foarte ciudata … sunt angajata pe post de referent superior dar ocazional ( 6 ore pe luna) efectuez si munca de casierie. Este normal sa mi se opreasca garantie ca si unui casier cu norma intreaga ? Ma puteti directiona catre o lege care sa ma lamureasca ? Va multumesc !

Prenume
Fabiola
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Puteti consulta legea cu privire la constituirea de garantii pentru angajatii gestionari, si anume: Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor organizatiilor socialiste.

O zi placuta!

cristina
Vizitator
cristina

buna ziua, sunt casier la o institutie si am o garantie de 1 salariu, acum mi se cer 2 salarii,. mentionez ca valoareagarantiei este mai mare decat valoarea bunrilor incredintate. Pot refuza consttuirea garantiei suplimentare?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua cristina,

Constituirea de garantii in legatura cu gestionarea bunurilor autoritatilor sau institutiilor publice este reglementata prin Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/218

Art. 12 al acestei legi prevede ca garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depăşi valoarea bunurilor încredinţate.

Astfel, credem ca trebuie sa aduceti la cunostinta conducerii institutiei nerespectarea acetui articol.

Zi frumoasa!

Mitrovici
Vizitator
Mitrovici

Buna ziua.

Am si eu intrebare legata de gestionari.

Pot fi date atributii de gestionar oricarei persoane dintr-un departament? In acest caz se constituie garantie?

In lege specifica ca doar ministerele si autoritatile publice centrale pot constitui garantii si altor categorii de angajati.

Va multumesc!

Prenume
Sasa
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Sasa,

Va recomandam sa consultati Legea 22/1969 – este disponibila online aici:

/http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/218

Zi frumoasa!

Rus
Vizitator
Rus

Buna ziua, Lucrez c gestinar in cadrul Palatului Cultural din localitatea Ma confrut cu urmatoarea prblemaAchizitioez bilete pentru spectacol In momentul preluarii le inregistrez ca intrate in gestiune La slicitarea casierului eliberez in baza unui bn de cnsum parte de bilete in functie de solicitareIntrebarea e Cine trebuie sa intocmeasca raportul de gestiune, pt serviciul cntabilitate? bilete in stc, bilete vandute
Multumesc

Prenume
Ioana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ioana,

Apreciem ca gestionarul ar trebui sa fie persoana care sa ofere aceste informatii, respectiv sa intocmeasca rapoartele cu privire la elementele din stoc si miscarea acestora.

Zi frumoasa!

elena
Vizitator
elena

Buna ziua, intrebarea mea este daca constituirea de garantie este obligatorie, nu lucrez la o institutie publica.
Am garantie depusa dar in contract nu am o clauza care sa specifice ca trebuie recalculata odata cu modificarea salariului, asa cum au colegii mei.

Prenume
elena
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Elena, Potrivit Legii nr. 22/1969 cu modificarile si completarile ulterioare – in functie de natura si valoarea bunurilor gestionate, gestionarul are obligatia de a constitui o garantie in numerar, dar si o garantie suplimentara. Garantia in numerar va fi de minim un salariu si de maxim trei salarii tarifare lunare ale gestionarului fara sa depaseasca valoarea bunurilor incredintate. Pentru gestionarii retribuiti pe baza de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei in numerar va fi echivalent cu castigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu castigul mediu pe 3 luni. Pe de alta parte, constituirea garantiei se va… Citeste mai mult »

Ilinoiu
Vizitator
Ilinoiu

Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: lucrez ca si casier la o institutie publica, mi se retine garantie lunar 1/10 din salariul brut, in cuantumul a 3 salarii brute, deoarece lucrez cu sume mari de bani (asa mi s-a explicat atunci cand am intrebat de ce 3 salarii si nu unul). Intrebarea mea este: cum pot beneficia de acesti bani( suma constituita in contul de garantie) atat timp cat eu lucrez pe acest post? De ce nu se poate ridica din cont anual sau in alt mod? Inteleg din practica si din lege ca pot beneficia de aceasta suma decat… Citeste mai mult »

Prenume
Catalina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Catalina, Intr-adevar, Legea 22/1969 actualizata arata la art. 12 ca garantia în numerar va fi de minimum un salariu şi de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului. Astfel, in cazul dumneavoastra se aplica maximul garantiei, insa limita este legala. De asemenea, la articolul 13 al aceleasi legi se arata ca garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din castigul mediu pe o luna, dupa caz. Apoi, tot in aceeasi prevedere (art. 16), se arata asa cum ati mentionat si dumneavoastra ca garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi… Citeste mai mult »

Cristian
Vizitator
Cristian

Buna ziua ! Lucrător comercial in contract. Atribuții de gestionar! Fără garanție ?? Se poate suspenda contractul fără acordul meu in acest caz??? Patronul vrea săi predau gestiunea , fără a-mi acorda lichidarea, salariile au fost plătite mereu întârziate , cum se procedează ???

Prenume
Florin
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Nu se pot efectua operatiuni de modificare a clauzelor prevazute in contractul individual de munca fara acordul ambelor parti si fara intocmirea actelor necesare (acte aditionale la contract, decizie de suspendare contract etc.)

Trebuie sa discutati cu angajatorul dumneavoastra pentru rezolvarea acestor probleme sau eventual sa apelati la un jurist, daca e cazul.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

pîrvu
Vizitator
pîrvu

Bună! 1. Lucrez într-o bibliotecă publică, fără personalitate juridică. Sunt bibliotecar. Sunt și gestionar, dar conform Legii bibliotecilor 334/2002 nu mi se oprește garanție. Intrebare: Sunt gestionar?
2. In incinta bibliotecii se află și arhiva instituției și am atribuții, prin fișa postului de responsabil al arhivei. Intrebare: Sunt gestionar?
3. Incinta bibliotecii cu bibliotecă (documente specifice de bibliotecă = 19.000 documente) și cca 200 ml. de arhivă, o singură încăpere despărțite între ele prin corpurile de bibliotecă (rafturi) este amenajată și ca secție de votare de câte ori este cazul? Întrebare: Ce legislație pot să invoc pentru a opri acest lucru?

Prenume
gabriela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Gabriela,

Din pacate, aceasta situatie nu este de competenta noastra si nu va putem oferi informatii cu privire la institutiile publice. Ceea ce va putem spune totusi este sa verificati cu atentie care sunt atributiile dumneavoastra mentionate in fisa postului pe care angajatorul a intocmit-o.

Zi frumoasa!

Cristina
Vizitator
Cristina

Buna ziua !
Intrebarea mea este urmatoare
Garantiile materiale ale gestionarilor trebuie depozitate obligatoriu in banca nominal , sau se pot inregistra si intr-un cont colector pe numele societatii si nominal doar in contabilitatea interna ?
Este undeva prevazut modul de depozitare ?
Cum este corect ?

Prenume
Stoleriu
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Legea care face referire la modul in care se constituite garantiile este Legea nr. 22 din 18 noiembrie 1969 (*actualizată*) privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice**), capitolul 3: Garantii. Articolul 15 prevede ca garantia în numerar va fi depusa de catre agentii economici, autoritatile si institutiile publice la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci, intr-un cont special al agentului economic, al autoritatii ori al institutiei publice respective. Garantiile in numerar depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci se inscriu într-un… Citeste mai mult »

Cristina
Vizitator
Cristina

Multumesc frumos !

Rus
Vizitator
Rus

Buna ziua,
Detin o gestiune, în cadrul unei case de cultură.Intrebarea e următoarea, oare raportul de gestiune lunar pentru biletele pentru teatru, concerte, ș.m.d, trebuie sa-l intocmesc eu, din pozitia de gestionar, sau casierul?
Vă mulțumesc.

Prenume
Ioana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ioana,

Consideram ca gestionarul ar trebui sa fie persoana care sa intocmeasca rapoartele de gestiune a biletelor.

Zi frumoasa!

Rus
Vizitator
Rus

Multumesc.Oare in ce Ordin sau lege gasesc mai detaliat despre aatributii?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Va putem recomanda in acest sens sa studiati Legea 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice.

O zi placuta!

Popescu
Vizitator
Popescu

Bună ziua! Contractul de gestiune trebuie avizat pentru legalitate de către juristul instituției?

Prenume
Daniela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Daniela,

Nu cunoastem practica pentru institutiile publice. Va putem recomanda legea gestionarului Legea nr. 22/1969.

Zi frumoasa!

Spulber
Vizitator
Spulber

Buna ziua! Am incetat raporturile de munca in urma cu 8 luni, iar angajatorul, desi am solicitat insistent la momentul lichidarii cat si ulterior nu doreste sa-mi preia gestiunea, invocand ca din gestiune fac parte si bunuri apartinand patrimoniului public si ca autoritatea publica nu a constituit o comisie de preluare a acestui patrimoniu public. Eu consider ca relația mea juridică a fost cu societatea angajatoare, iar in privinta patrimoniului public preluat de societatea angajatoare prin contract de concesiune, parte a gestiunii, relatia juridică este între societatea angajatoare și autoritatea publică și în consecinta conducerea societatii angajatoare trebuia sa desemneze… Citeste mai mult »

Prenume
Ștefan
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Stefan,

In momentul in care dumneavoastra ati incheiat raportul de angajare cu societatea respectiva, consideram ca trebuia efectuata preluarea obligatorie si a gestiunii de catre angajator, cu numirea altui gestionar etc. Asa cum ati mentionat, contractul de concesiune in favoarea societatii angajatoare o face pe aceasta responsabila cu gestiunea.

Asadar, nu consideram ca exista un temei legal prin care sa va poata fi stabilite obligatii dupa incheierea raporturilor de angajare.

Zi frumoasa!

Ion
Vizitator
Ion

Buna ziua.
Sunt angajat intr-o institutie publica si as dori sa stiu cum circula inttre birouri un obiect de inventar? Adica este nevoie ca atunci cand “iasa” dintr-un birou, pentrua ajunge in altul, sa treaca pe la gestionar? Circulatia fiind de genul: birou1 iese, intra in gestiune la gestionar dupa care gestionarul pe baza de bon de transfer sa-=l trasfere in birul 2.
Multumesc.

Prenume
Marius
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Marius,

Din pacate, nu cunoastem legislatia aferenta gestiunii institutiilor publice, insa apreciem ca este necesara intocmirea unui bon de transfer din gestiunea X in gestiunea Y, astfel incat la efectuarea inventarierii, obiectul de inventar sa se afle in locatia reala.

Cel care raspunde de prima gestiune preda catre cel care raspunde de gestiunea a doua. Este practic efectuat un transfer intre 2 gestionari.

Zi frumoasa!

Purdelea
Vizitator
Purdelea

In situatia in care se angajeaza un manipulant marfa, acesta avand atributii de incarcare/livrare marfa in/din depozit, acestuia ar trebui sa i se atraga raspunderea cf. Legii nr.22 pv. angajarea gestionarilor?
Multumesc.

Prenume
Georgeta
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Din punctul nostru de vedere, un manipulant marfa nu are atributii de gestionar. Prin urmare, nu consideram ca ii sunt incidente prevederile legii gestionarilor. Insa ar trebui prin fisa postului sa ii fie prezentate responsabilitatile cu privire la asigurarea integritatii bunurilor manipulate.

Zi frumoasa!

Oprea
Vizitator
Oprea

Buna ziua,
Lucrez intr-o institutie unde sunt angajati – gestionari, numiti prin decizie, la care li s-au retinut garantie in numerar echivalentul a trei salarii conform Legii nr. 22/1969, actualizata 2016. Unul dintre ei este in concediu medical de trei luni si a solicitat printr-o cerere sa i se restituie garantia in numerar deoarece are nevoie de bani pentru ingrijire medicala. Conducerea este deacord sa fie ajutat dar conform art.16 din lege nu este legal.
Cum se poate proceda sa nu se incalce legea si angajatul sa fie ajutat?
Cu stima!

Prenume
Monica
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Se poate intocmi o decizie de reducere a valorii garantiei de la 3 salarii la un salariu de exemplu. Art. 12 din legea 22/1969 arata ca: „Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate„. Astfel, se vor putea restitui 2 salarii angajatului. Articolul 20 stipuleaza: „Garantiile vor fi recalculate periodic in functie de schimbarile intervenite in salariul tarifar al gestionarului, precum si in specificul si valoarea bunurilor gestionate, procedandu-se la modificarea corespunzatoare a contractului de garantie. In cazul in care,… Citeste mai mult »

pintea
Vizitator
pintea

eu ca contabil imi trebuie ceva acte pentru ai retine garantia de gestionare , de ex. o dispozitie sau ce anume imi trebuie

Prenume
viorica
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Legea 22/1969 arata ca garantia în numerar va fi depusa de catre agentii economici, autoritatile si institutiile publice la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci, intr-un cont special al agentului economic, al autoritatii ori al institutiei publice respective.

Garantiile in numerar depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci se inscriu intr-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi pastrat in casieria agentului economic, autoritatii sau institutiei publice in favoarea careia s-a constituit garantia. Asadar, se prevede existenta caietului de consemnare pentru evidenta garantiilor.

Zi frumoasa!

alrun
Vizitator
alrun

Buna ziua! Sunt profesor intr-un liceu militar. Am fost numita gestionar pe laboratorul de informatica, pentru ca imi desfasor activitatea in laboratorul de informatica. Este legal? Existand informaticieni in scoala, nu ei ar fi trebuit sa preia gestiunea?

Prenume
nadia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Legea gestionarului nu prevede criterii pentru a stabili modul in care ar trebui numit un gestionar, ci doar condiitiile necesare si responsabilitati. Probabil fiindca va desfasurati activitatea in cadrul laboratorului, conducerea unitatii a considerat ca ar trebui sa preluati gestiunea bunurilor din structura laboratorului. Acesta este o decizie interna, care tine de procedura interna a firmei. Puteti gasi aici legea gestionarului: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/218

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Mocanu
Vizitator
Mocanu

Buna ziua.Recent s-a schimbat managerul multinaționalei la care lucrez si acesta fără să mă întrebe a procurat o dublură de la cheile depozitului si de cate ori are nevoie intra fără nici o problemă.Eu sunt gestionarul unității și răspund de toată gestiunea.Este legal ca acesta să aibă această dublură dar eu sa fiu cel care răspunde de stoc?
Multumesc si o zi buna

Prenume
Ionut
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ionut,

In opinia noastra, nu este firesc acest lucru.

Va recomandam sa discutati cu acest manager despre responsabilitatile dumneavoastra legate de gestiune si despre pastrarea cheilor.

Zi frumoasa!

Slabu
Vizitator
Slabu

Eu am avut o garantie ,banca raiffeisen refuza sa- mi arate acel document fals cum a fost lichdat garantia ce sa fac multumesc

Prenume
Ionel
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

In cazul unor probleme cu banca – in caz de refuz de a va furniza informatii, o solutie ar fi sa contactati un jurist/avocat care sa va ofere informatii privind demersurile legale cele mai potrivite.

Zi frumoasa!

maris
Vizitator
maris

Buna ziua, Am o intrebare pentru urmatoarea situatie, in cauza. Sunt gestionar intr-un depozit deschis , in aer liber de o suparata de cca 5 hectare in care are toata lume acces , incepand de la femei de ferviciu pana la toti conducatorii de camioane care incarca de la noi nesupravegheati de nimeni pana ajung in depozit chiar daca trec pe langa stivele de marfa. De ce mie ca gestionar ( astazi am avut o sedinta in care ni s-a prezrntat decizia de retinere valoarea minima din salariu ) , care lucrez 8 ore iar in SA- ul unde lucrez… Citeste mai mult »

Prenume
Iulia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Iulia,

Din cate intelegem, dumneavoastra raspundeti de o gestiune, insa compania pentru care lucrati nu asigura mijloacele necesare securizarii aceastei gestiuni, astfel incat persoane din exterior pot patrunde cu usurinta si pot sutrage bunuri din depozitul respectiv.

Va recomandam sa discutati cu conducerea entitatii aceasta situatie, pentru a solicita o decizie scrisa privind limitarea responsabilitatii dumneavoastra in acest caz.

In ceea ce priveste programul de munca, daca incadrarea este la 8 ore, atunci firma are obligatia prin lege sa respecte acest program.

Zi frumoasa!

Radu
Vizitator
Radu

Buna ziua , Numele meu este Radu Marian si am urmatoarea problema. Sunt angajat la o societate comerciala in functia de primitor-distribuitor si am in gestiune bunuri in valoare de milioane de euro. In luna decembrie am anuntat prin e-mail seful direct,seful de departament si directorul de intentia mea de a-mi depune dosarul de pensionare la data la care voi indeplini conditiile de pensionare respectiv 30 ianuarie 2020 si am cerut demararea procedurii de predare a gestiunii.Pana in prezent nu am primit nici un raspuns. La data de 30 ianuarie mi-am depus dosarul de pensionare si am revenit cu un… Citeste mai mult »

Prenume
Marian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Marian, In opinia noastra, in momentul in care contractul dumneavoastra de munca inceteaza ca urmare a pensionarii, compania este obligata sa respecte aceasta decizie. Va recomandam sa informati in scris societatea despre toate aceste aspecte mentionate, cu numar de intrare in unitate, pentru a avea si o dovada scrisa. Consideram ca organizarea predarii gestiunii este responsabilitatea conducerii entitatii, nu a dumneavoastra. Art. 56 alin. c) din Codul muncii arata ca la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, contractul individual de munca existent inceteaza de drept. Va recomandam sa… Citeste mai mult »

GALL
Vizitator
GALL

buna ziua , va rog sa ma lamuriti se poate retine garantie daca depozitul nu este inchis sub cheie , marfa se depoziteaza afara , avem firma de paza si firma nu are camere de supravechere care sa cuprinda toate spatiile de depozitare . Acces la marfa pot avea totii soferii ce intra in firma .Nu mi se pare normal sa se retina garantie DACA DEPOZITUL NU ESTE INCHIS SUB CHEIE . VA MULTUMESC

Prenume
stan
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Aici este o problema interna la nivelul firmei pe care va trebui sa o discutati cu conducerea firmei, in sensul in care responsabilitatea dumneavoastra trebuie limitata atata timp cat compania nu asigura toate mijloacele si conditiile necesare securizarii spatiului.

Practic, dumneavoastra raspundeti de bunuri pentru care nu puteti asigura controlul complet. Va recomandam sa discutati aceste aspecte cu conducerea companiei si eventual, daca lucrurile nu se pot solutiona intern, sa solicitati si un sfat juridic.

Zi frumoasa!

aron
Vizitator
aron

daca sunt angajat ca mecanic auto are dreptul angajatorul sa traga garantie am pe inventar 1 dulap cu scule de vreo 1500ron si sa mi opreasca garantie 3salaricare depaseste cu mult ce am pe inventar??? ne a facut contract prin reifeizen banca care nu prea consider ceva serios ca am mai avut cunostinte care au patit cu garantii din astia bineinteles nici nu stiam ce semnam ca totul a fost cu fuga in timpul serviciului si ne o grabit cu semnatul neavind timp sa citim ce semnam

Prenume
bartha
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Gestionarul, asa cum este el definit de Legea 22/1969, are obligatia de a constitui o garantie in numerar. Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.

Probabil contractul semnat este cel prin care se constituie aceasta garantie. Va prezentam un link de unde puteti citi legea gestionarului, in detaliu : http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/218

Seara frumoasa!

Ignat
Vizitator
Ignat

Buna ziua..lucrez ca si casier la o instituție de stat, având si gestiune . Este legal sa ne cheme din timpul nostru liber sa ne faca inventar la bunurile ce le avem in gestiune ?? Un articol din lege care m ar putea ajuta.multumesc.

Prenume
Alina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Alina, In opinia noastra, toate activitatile acestea trebuie desfasurate in timpul programului de lucru al angajatului. Avem in acest sens art. 120 din Codul muncii care arata ca munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident. Asadar, faptul ca sunteti solicitat sa veniti la serviciu dupa terminarea programului normal de munca inseamna ca sunteti solicitat sa prestati munca suplimentara care nu poate… Citeste mai mult »