Intrebari din Domeniu

Microintreprindere in 2019

microintreprindere

Publicat in 08-02-2019 - Actualizat in 16-07-2019

La infiintarea unei entitati sau pe parcursul functionarii acesteia, in functie de mai multe criterii, societatea poate sa se afle in urmatoarele situatii:

 • societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor
 • societate platitoare de impozit pe profit.

Nu am inclus in lista situatia entitatilor din domeniul hotelier si al restaurantelor care au obligatia de a plati impozit specific.

Ambele forme pot sa aduca atat avantaje pentru societate, cat si dezavantaje, cel mai important este ca antreprenorul impreuna cu contabilul sa faca o analiza a mai multor elemente precum: volumul activitatii desfasurate, numarul de angajati, veniturile preconizate, etc.

In cele ce urmeaza vom puncta principalele aspecte in ceea ce priveste latura fiscala a societatilor platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor in 2019.

Anul acesta, din punct de vedere fiscal, pentru ca o societate sa fie platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa fie respectate cateva reguli esentiale pe care le vom trata in cele ce urmeaza.

Conditii

Societatea trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele trei conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

 • sa fi realizat venituri care sa nu depaseasca echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb de la data de 31.12.2018 a fost de 4.6639 lei/eur, astfel ca plafonul in lei este de 4.663.900 lei;
 • capitalul social al societatii sa fie detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
 • societatea sa nu se afle in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.

La infiintare

Societatile nou-infiintate sunt obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia cu privire la capitalul social este indeplinita la data inregistrarii in registrul comertului.

Exceptie: Avem si o exceptie aici si se refera la faptul ca: societatile pot opta, o singura data, pentru a fi platitoare de impozit pe profit daca au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati (norma intreaga sau fractiuni de norma care cumulat sa echivaleze cu norma intreaga), optiunea fiind definitiva.

Cotele de impozitare

Societatile platitoare de impozit pe micro pot avea 2 cote de impozitare in functie de numarul de salariati:

 • 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
 • 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Salariat inseamna persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga sau cu fractiune de norma. Fractiunile de norma se vor cumula de la mai multi salariati astfel incat sa se formeze echivalentul unei norme intregi.

Atentie! Potrivit Hotararii nr. 354/2018 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, microentitatile care vor fi in situatia in care au salariati ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate vor aplica o cota de 1%.

Componenta bazei impozabile

La determinarea bazei impozabile a impozitului pe veniturile microintreprinderilor societatile vor lua in calcul veniturile din orice sursa, din care vor scadea urmatoarele elemente:

 • veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
 • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
 • veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
 • veniturile din subventii;
 • veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor;
 • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
 • veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
 • veniturile din diferente de curs valutar;
 • veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora;
 • valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, inregistrate in contul „709”, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
 • veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite, potrivit legii, titulari initiali aflati in evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor sau mostenitorii legali ai acestora;
 • despagubirile primite in baza hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului;
 • veniturile obtinute dintr-un stat strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, daca acestea au fost impozitate in statul strain.

Pe de alta parte, la baza impozabila societatea va trebui sa adauge si urmatoarele elemente:

 • valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, inregistrate in contul „609”, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
 • in trimestrul IV sau in ultimul trimestru al perioadei impozabile, in cazul contribuabililor care isi inceteaza existenta, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului;
 • rezervele, cu exceptia celor reprezentand facilitati fiscale, reduse sau anulate, reprezentand rezerva legala, rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care au fost deduse la calculul profitului impozabil si nu au fost impozitate in perioada in care microintreprinderile au fost si platitoare de impozit pe profit, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei rezervei, distribuirii acesteia catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui altui motiv;
 • rezervele reprezentand facilitati fiscale, constituite in perioada in care microintreprinderile au fost si platitoare de impozit pe profit, care sunt utilizate pentru majorarea capitalului social, pentru distribuire catre participanti sub orice forma, pentru acoperirea pierderilor sau pentru oricare alt motiv. In situatia in care rezervele fiscale sunt mentinute pana la lichidare, acestea nu sunt luate in calcul pentru determinarea bazei impozabile ca urmare a lichidarii.

Scaderea casei de marcat din baza impozabila

In situatia in care s-au achizitionat case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune.

Practic, in trimestrul in care casa de marcat a fost pusa in functiune, din veniturile care constituie baza impozabila inregistrate in trimestrul pentru care se calculeaza, se scade efectiv valoarea casei de marcat (cu TVA pentru neplatitorii de TVA), iar la rezultatul obtinut se va aplica procentul de 1% sau 3%, dupa caz.

Suma care rezulta dupa aceste calcule reprezinta impozitul pe venitul micro datorat pentru trimestrul respectiv.

Declararea si plata impozitului

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor se va declara trimestrial prin intermediul formularului 100 care se depune pana cel tarziu in data de 25 a lunii urmatoare pentru trimestrul incheiat.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

8 lucruri bine de stiut daca esti platitor de TVA

Intrebari din Domeniu

Cum afecteaza numarul angajatilor impozitul pe veniturile microintreprinderilor?

Intrebari din Domeniu

Achizitia intracomunitara de servicii si facturi emise gresit de furnizorul din UE

Intrebari din Domeniu

Impozitul pe profit, reguli de calcul si optiuni pentru firme

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
9 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
anghel
anghel
1 An In trecut

daca o firma are salariat cu 8 ore incepand din a 3-a luna a trimestrului, cum calculeaza impozitul pe trim.respectiv? cu 3% sau 1%?

Prenume
daniela
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  anghel

Buna ziua Daniela,

In cazul dumneavoastra, veti aplica cota de 1%. Baza legala: art 51 alin (5) Cod fiscal.

Zi frumoasa!

anghel
anghel
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

multumesc!

Miron
Miron
1 An In trecut

Daca incasez 100.000 euro ,am 6 angajti ,firma nu e platitoare de tva,cat ar trebui sa platesc la stat.Care e plafonul care nu trebuie depasit? Ms.

Prenume
Ioan Vasile
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Miron

Buna ziua,

Pentru a se incadra in categoria microintreprinderilor, o societate trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele trei conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

– sa fi realizat venituri care sa nu depaseasca echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb de la data de 31.12.2018 a fost de 4.6639 lei/eur, astfel ca plafonul in lei este de 4.663.900 lei;
– capitalul social al societatii sa fie detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
– societatea sa nu se afle in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.

Din ceea ce mentionati dumneavoastra, va incadrati la micro si fiindca aveti si angajati, pentru suma facturata de 100.000 euro va trebui sa achitati un impozit pe micro in cota de 1% din valoarea facturata, adica 1.000 euro.

Avand in vedere ca nu sunteti platitor de TVA si facturati 100.000 euro, atunci aveti si obligatia de a va inregistra in scopuri de TVA, fiindca depasiti plafonul de 88.500 euro (echivalentul in lei a 300.000 lei).

Mai multe informatii despre acest subiect puteti gasi accesand urmatorul link: https://www.smartbill.ro/blog/platitor-tva/

Speram ca raspunsul nostru sa va fie util.

Zi frumoasa!

Boboc
Boboc
10 Luni In trecut

Buna ziua!
Am o firma nou infiintata avand ca obiect de activitate comert online (obiecte de colectie – timbre filatelice). Cumpar din UE si vand oriunde este posibil. Sunt neplatitor de TVA (intreprindere mica) si platesc impozit pe venit. Sunt cat de cat la curent cu prevederile codului fiscal, privind plafoanele de achizitii si livrari in tarile UE si cred ca, cel putin in primii ani nu voi depasi aceste plafoane. Vreau sa va intreb la ce se refera Regimul special de TVA pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, deoarece, nefiind de meserie, nu mi-am dat seama din codul fiscal. De asemenea, in cadrul achizitiei intracomunitare de la persoane fizice sau juridice neimpozabile, de la care am dedus ca nu pot obtine factura, care este documentul de achitizitie pe care trebuie sa-l incarc in contabilitate. Mentionez ca achizitia se face doar online de pe site-uri de specialitate, gen Ebay, aceste site-uri eliberand automat niste Invoice-uri pe care apare descrisa marfa cumparata si pretul de achizitie (inclusiv transportul), dar nu apare numele si adresa vanzatorului (ci doar username-ul). Si tot legat de aceasta speta, este comertul cu astfel de bunuri supus unor mentiuni speciale, privind fiscalizarea? Daca da, care ar fi acestea? Multumesc frumos pentru disponibilitate.

Prenume
Mihai
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Boboc

Buna ziua Mihai,

Exista mai multe regimuri speciale detaliate la art. 312 din Codul fiscal: Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati.

Acest articol arata la punctul b) ca obiectele de colectie reprezinta: „1. timbre postale, timbre fiscale, marci postale, plicuri prima zi, serii postale complete si similare, obliterate sau neobliterate, dar care nu au curs, nici destinate sa aiba curs, care se incadreaza la codul NC 9704 00 00”

Regimul special se refera pe scurt la faptul ca aplicarea sa permite colectarea TVA la marja profitului, nu la valoarea intreaga facturata.

In ceea ce priveste facturile primite, exista intra-adevar o mare problema cu unii furnizori externi, care emit documente incomplete. Din punct de vedere al legislatiei romanesti, lucrurile sunt mai stricte insa chiar daca primiti un document care nu a are denumirea de factura, dar are toate elementele obligatorii ale unei facturi – conform art. 319 din Codul fiscal, acesta tine loc de factura. In ce priveste fiscalizarea activitatii dumneavoastra, prin natura sa, comertul online ridica intrebari in privinta TVA – respectiv obligatia de colectare a TVA, si de inregistrare speciala in functie de natura livrarilor. Este bine sa discutati cu un contabil modelul de business si fluxurile (de unde faceti achizitiile, catre cine vindeti – persoane fizice/juridice/din UE sau din afara etc.).

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Enea
Enea
9 Luni In trecut

Buna ziua va rog sa imi spuneti si mie avand o firma de pe care tai factura lunar pt prestari servicii sa zicem de 5mii lei timp de un an de zile ,imi spuneti va rog ce trebuie sa achit la stat??Firma nu are nici un angajat.

Prenume
Florin
Ursache Miruna
Administrator
9 Luni In trecut
Reply to  Enea

Buna ziua Florin,

Daca facturati 5.000 lei/an, pe microintreprindere fara salariati, datorati un impozit anual de 3% din 5.000 lei, adica de 150 lei (3%*5000 = 150).

Zi frumoasa!