Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Motiveaza-ti financiar angajatii cu cheltuieli minime

motivare financiara

In orasele mai mari si nu numai, acolo unde piata locurilor de munca este in plina dezvoltare, antreprenorii cauta in permanenta solutii in ceea ce priveste atragerea de personal bine calificat, precum si in ceea ce priveste stimularea motivationala a angajatilor din firma, astfel incat acestia sa fie in permanenta multumiti de locul lor de munca iar cheltuielile societatii angajatoare cu taxele catre bugetul de stat sa fie minime.

Plecand de la aceasta idee de motivare financiara a angajatilor cu cheltuieli minime, va propunem mai jos 4 solutii legale si eficiente la care societatile pot apela, pe langa varianta clasica de crestere salariala care implica numeroase cheltuieli suplimentare pentru angajator.

1. Tichete de masa

Tichetele de masa sunt o solutie de recompensare a angajatilor destul de eficienta si care implica costuri reduse pentru angajator deoarece:

• nu se percep taxele sociale salariale (contributiile sociale);

• sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Fiind asimilate veniturilor din salarii, pentru tichetele de masa angajatorul va trebui sa plateasca la bugetul de stat doar impozit pe venit de 10%.

Potrivit art. 76 din Codul Fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui CIM, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Angajatii vor beneficia lunar de un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile in care acestia au fost prezenti la munca.

Incepand cu luna mai 2018, valoarea nominala maxima a unui tichet de masa a fost stabilita la valoare de 15.18 lei, potrivit OMMJS nr. 1618/2018.

Atentie! Angajatorii nu sunt obligati sa acorde tichete de masa in valoare de 15.18 lei, ci trebuie sa se incadreze in acest plafon maxim.

2. Decontarea transportului la/de la locul de munca

O alta solutie de stimulare a angajatilor ar putea fi reprezentata de decontarea transportului angajatilor la si de la locul de munca de catre firma angajatoare.

Angajatorii care se gandesc sa suporte cheltuielile cu transportul salariatilor la si de la locul de munca trebuie sa stie faptul ca acest serviciu nu reprezinta avantaj in natura pentru salariat.

Este vorba despre un venit neimpozabil pentru salariat pentru care angajatorul nu va suporta contributii sociale si impozit pe venit cu conditia ca aceste servicii de transport sa fie mentionate in contractul individual de munca sau in contractele colective de munca, dupa caz.

Pe de alta parte, in contractul inidivual de munca sau in contractele colective de munca trebuie sa se mentioneze care este modalitatea de decontare a transportului.

Daca decizia de decontare a cheltuielilor cu transportul angajatilor la si de la locul de munca s-a luat ulterior incheierii contractelor individuale de munca, se poate intocmi un act aditional la contract prin care sa se stabileasca acest aspect.

3. Venituri sub forma cadourilor in bani/bunuri – sarbatori legale

Pentru ca ne apropiem cu pasi repezi de sarbatorile de Craciun, angajatorii trebuie sa stie faptul ca vor putea acorda angajatilor sau copiilor minori ai acestora venituri sub forma cadourilor in bani sau in bunuri, insa care sa se incadreze in plafonul de 150 lei/persoana.

Acordarea de cadouri angajatilor cu ocazia sarbatorilor legale in limita a 150 lei/persoana este o alta solutie optima prin care angajatorul isi poate rasplati angajatii fara ca societatea sa inregistreze cheltuieli suplimentare, deoarece pentru aceste venituri nu se platesc contributii sociale si impozit.

Potrivit Codului Fiscal, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Normele la Codul Fiscal prevad ca limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute.

Desi aceste cheltuieli (care nu depasesc 150 lei) nu sunt supuse impozitului si contributiilor de asigurari, ele sunt deductibile limitat, fiind incluse in cheltuielile sociale. Limita de deductibilitate a cheltuielilor sociale este de 5% din fondul de salarii.

4. Servicii medicale sub forma de abonament

Ultima forma de motivare financiara a angajatilor pe care o propunem este aceea cu privire la suportarea de catre angajator a unor cheltuieli cu servicii medicale sub forma de abonament. 

Potrivit Codului Fiscal, primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere, nu reprezinta avantaj de natura salariala si nu intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile din salarii si al contributiilor sociale daca acestea, impreuna cu primele de asigurare voluntara de sanatate, nu depasesc echivalentul in lei al sumei de 400 euro/an pentru fiecare angajat.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *