Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

NOD Makerspace – Creativitate in toate formele

In ultimii ani, Bucurestiul a devenit gazda unor centre de creativitate de exceptie, fie ca este vorba despre tehnologie sau arta. Aceste centre, denumite hub-uri, au calitatea remarcabila de a aduce impreuna oameni talentati si dornici de a impartasi celor din jur din cunostintele dobandite, curiosi sa afle ce este nou in industria in care activeaza si, mai ales, pasionati.

makerspace

Printre aceste hub-uri se numara si NOD Makerspace, un loc atipic si diferit de celelalte prin faptul ca da ocazia celor care doresc sa lucreze cu lemnul, metalul sau alte materii sa o faca, sa creeze, sa experimenteze si sa isi croiasca intr-un mediu creativ si incarcat de inspiratie drumul catre antreprenoriat.

Mai mult decat un simplu hub, NOD Makerspace a devenit o referinta in industrie, proiectul obtinuand in cadrul evenimentului Central European Startup Awards, 3 ani la rand, premiul pentru cel mai bun spatiu de coworking si makerspace din Romania.

Am fost sa povestim cu oameni frumosi despre cum a inceput totul, ce i-a motivat si ce planuri de viitor au.

makerspace

NOD este un loc frumos situat in fosta Fabrica de bumbac din Bucuresti, pe cheile Dambovitei, un spatiu care respira creativitate, unde oamenii care vor sa lucreze in lemn sau metal gasesc ateliere de lucru, unelte si aparatura de specialitate in zonele special amenajate, iar cei care isi doresc un colt linistit in care sa scrie, sa-si administreze afacerile, sa-si primeasca clientii sau sa-si desfasoare pur si simplu activitatea, il gasesc in zona de coworking situata la parterul cladirii.

Dar, mai mult de atat, cei care vin la NOD gasesc alti oameni de la care pot invata. Dincolo de a fi un simplu spatiu de lucru, NOD s-a transformat intr-o comunitate in sanul careia se formeaza relatii de munca bazate pe apreciere si reciprocitate, se impartaseste din experienta acumulata, se leaga chiar prietenii si se nasc proiecte minunate.

Proiectul NOD a fost lansat in 2015, atunci cand cofondatorii terminasera sau erau pe cale sa termine facultatea de arhitectura si au realizat ca proiectele pe care le-ar fi putut demara nu s-ar fi putut concretiza sau, cel putin, nu asa cum si-ar fi dorit. Si atunci, cu mai multi prieteni, colegi, familie, s-au gandit ca ar fi util sa deschida ei un spatiu unde sa primeasca alti oameni care isi doresc sa creeze, sa construiasca lucruri si care sunt la inceput de drum cu business-ul lor in domeniul creativ.

NOD a aparut in contextul unei penurii de proiecte pe piata pentru tinerii absolventi sau arhitecti, lucru pe care cofondatorii il constientizau din ce in ce mai mult. In plus, aceasta penurie era agravata de o lipsa de informare in domeniu, element defavorabil colaborarii dintre profesionisti si fundamental neconstructiv.

makerspace

In momentul in care au descoperit spatiul in care se afla acum, au amenajat initial atelierele de lemn si metal de la etaj. In 2017 au luat si spatiul de jos, mai linistit, pe care l-au gandit in scopuri de business, pentru freelanceri, pentru clientii lor, cu sali de conferinte si spatii comune in care pot de asemenea colabora unii cu ceilalti. Un element de exceptie il reprezinta Biblioteca de materiale, prima si singura din Europa de Sud-Est. Momentan sunt expuse 3.000 de mostre de materiale din toata lumea, iar colectia creste in permanenta cu ajutorul unei echipe dedicate de cercetatori si datorita producatorilor de materiale care sunt interesati sa trimita mostre.

Spatiul de la parter este deschis oricarui tip de business, nefiind dedicat doar business-urilor creative.

Acest loc a devenit un ecosistem de oameni care lucreaza impreuna. Cand intri in NOD, intri de fapt intr-o comunitate, avand acces la know-how-ul acesteia si la schimburile de experienta dintre membri. De exemplu, sunt oameni care au o idee, un proiect, o inventie. Isi doresc sa o realizeze dar nu au cunostinte de business, asa ca apeleaza la alti membri care ii pot consilia gratuit, pentru ca in comunitate cunostintele se transmit, daca cei care le detin doresc, desigur.

Astfel, aceste schimburi de informatii se realizeaza si ele intre anumite limite, fiecare hotarand liber pana unde doreste sa mearga in a impartasi si de unde se transforma in consultanta platita. De asemenea, fiecare decide cat doreste sa se implice in interactiunile cu ceilalti membri ai comunitatii: oamenii au firi diferite, sunt unii care se deschid mai greu, care au nevoie de mai mult timp pentru a discuta despre ce fac, altii care imediat discuta si impartasesc din ce stiu.

makerspace

Primii membri ai comunitatii au fost cei 9 cofondatori de la inceput si 25 de voluntari care au amenajat spatiul. Investitia initiala s-a ridicat la aproximativ 120 000 de EUR care au fost stransi de la familiile si oamenii care s-au implicat in proiect. Investitiile ulterioare au sosit din crowdfunding-uri, cum ar fi cel pentru biblioteca de materiale, unica de altfel in Europa de sud-est.

Nu a fost totul mereu roz, au existat piedici, asa cum este si firesc, de altfel. Drumul antreprenorului este unul dificil si in permanenta surprinzator. Principalele obstacole pe care le-au intampinat cofondatorii de la lansarea acestui proiect au fost cauzate in special de o reticenta la tot ce este nou. A fost astfel o adevarata provocare sa convingi oamenii ca se poate proceda si asa, ca daca sistemul in care incerci sa evoluezi este dificil, iti poti crea propriul context in care sa te desfasori si sa creezi lucruri. Birocratia a reprezentat, de asemenea, si reprezinta in continuare o piedica in a rezolva diverse lucruri mai repede si mai usor, dar acest fapt este bine cunoscut si in niciun caz propriu Romaniei.

NOD nu a fost gandit pentru profit, desi cofondatorii au recuperat deja investitia initiala. Pana la lansarea spatiului de coworking, in 2017, lucrurile au fost destul de dificile. Acum, acest spatiu permite organizarea de evenimente, permitand astfel o alta sursa de venit. Biblioteca de materiale se poate de asemenea inchiria, aceste activitati asigurand continuitatea proiectului.

makerspace

Pentru a continua sa serveasca scopului initial, acela de a sustine proiectele creative, intentia este de a pastra costul abonamentelor redus, ceea ce permite cator mai multi artisti sa lucreze. In mod similar, biblioteca de materiale ramane pe cat de disponibila posibil, astfel incat studentii de la facultatile de specialitate sa poata veni, de exemplu, sa-si realizeze proiectele.

Printre cele mai importante planuri de viitor se numara consolidarea comunitatii si continuarea promovarii business-urilor care s-au nascut la NOD. Hub-ul isi fixeaza astfel ca scop sa ii sustina pe makers in a-si duce business-ul la urmatorul nivel. Promovarea se face pe platforma NOD, prin prezenta la targuri, prin filmulete promotionale, iar toate aceste activitati vor continua si se vor intensifica. Isi doresc, de asemenea, sa se extinda fizic, deoarece exista o mare cerere pe zona de coworking.

Pe masura ce contractele s-au inmultit, s-a facut resimtita nevoia de a ne organiza cat mai eficient pe partea de facturare. Asa am ajuns la Smart Bill, la recomandarea unui prieten. Ni se pare ca este o aplicatie foarte logica si practica: pentru o persoana fara experienta anterioara cu acest gen de program, este foarte usor de folosit. In plus, nu prea te lasa sa gresesti. Rapoartele sunt si ele foarte interesante, pentru ca ne ajuta sa avem in orice moment o privire de ansamblu asupra operatiunilor realizate.

Acest proiect nu ar fi reusit fara aceasta mentalitate de castigatori: cofondatorii au luat lucrurile asa cum au venit pe parcurs, au invatat din greseli, au rezolvat problemele si nu au renuntat. Determinarea lor a fost hranita de toti cei care si-au dedicat din timpul lor acestui proiect si pentru care acest spatiu a devenit extrem de important.

Nu mai era al lor, devenise al tuturor celor implicati, astfel incat o decizie de a renunta ar fi avut un impact destructiv asupra atator povesti care s-au nascut acolo. NOD s-a nascut din pasiune si dorinta de a-i ajuta pe cei care vor sa creeze. Poate ca daca toti cei implicati nu ar fi fost atat de pasionati si de visatori, nu ar fi reusit.

Pe cei de la NOD ii gasiti aici:

Website: https://nodmakerspace.ro

Facebook: https://www.facebook.com/nodmakerspace/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *