Intrebari din Domeniu

Noutati fiscale 2019 pentru angajatii din constructii

noutati fiscale

Publicat in 15-01-2019 - Actualizat in 06-09-2019

Luna ianuarie 2019 a venit cu o serie de modificari semnificative in domeniul constructiilor, mai exact pentru salariatii care lucreaza in acest domeniu.

Baza legala care aduce modificari in acest domeniu este Ordonanta de urgenta nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.

O prima modificare legislativa se refera la diferentierea salariului si cresterea acestuia, astfel ca, incepand cu 1 ianuarie 2019, in domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.

Pe langa cresterea si diferentierea salariului minim brut, angajatii din constructii pot beneficia de numeroase avantaje:

• scutiri de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala – 10%;
• scutiri de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) – 10%;
• o cota mai redusa a contributiei de asigurari sociale (CAS) cu 3.75% – adica, in loc sa plateasca 25% vor plati doar 21.25% pentru aceasta contributie;
• in privinta contributiei asiguratorii pentru munca (CAM) desi in varianta publicata in Monitorul Oficial este prevazuta o reducere a acesteia de la 2.25% la 0.3375%,  in cursul anului 2019 au existat controverse si discutii cu privire la posibilitatea de aplicare a acestei reduceri, in contextul in care aceasta ar trebui sa faca parte dintr-o schema de ajutor de stat. Acest lucru este mentionat la art. 91 din OUG care mentioneaza ca masura se realizează cu respectarea prevederilor în domeniul ajutorului de stat. Cum o astfel de schema nu exista inca, nu se va putea aplica momentan reducerea respectiva.

Facilitatile sunt disponibile in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028.

Pentru a putea beneficia de avantajele mentionate mai sus este nevoie de indeplinirea unor conditii impuse de lege si anume:

1. Angajatorii trebuie sa desfasoare activitati in sectorul constructii care cuprind:

 • activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 – sectiunea F – Constructii;
 • domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
  • 2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
  • 2331 – Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
  • 2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
  • 2361 – Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
  • 2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
  • 2363 – Fabricarea betonului;
  • 2364 – Fabricarea mortarului;
  • 2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
  • 2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
  • 2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
  • 1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
  • 2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal;
  • 2511 – Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
  • 0811 – Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
  • 0812 – Extractia pietrisului si nisipului;
  • 711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica.

2. Angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate mai sus in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea.

3. Veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca.

4. Scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.

Acestea fiind spuse, apare urmatoarea intrebare: Cat va incasa un salariat din domeniul constructiilor pentru noul salariu minim si daca beneficiaza de avantajele descrise mai sus?

Daca sunt respectate conditiile mai sus mentionate, atunci calculele arata cam asa:

Salariu minim brut constructii: 3.000 lei;

CAS (25%, reducere cu 3.75%, adica 21.25%): 638 lei;

CASS (10%, sunt scutiti): 0

Impozit pe venit (10%, sunt scutiti): 0

Salariu net: 2.362 lei.

CAM (2.25%) =68 lei.

Pentru a plati un salariu net de 2.362 lei (domeniul constructii), angajatorul cheltuie 3.068 lei.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Business Know-How

Cateva noutati fiscale importante pentru companii in anul 2021

Intrebari din Domeniu

Noutati fiscale pentru antreprenori in 2020: TVA, contributii si taxe, noi obligatii

Conta

Deconturi in SmartBill Conta

Conta

Rapoarte noi in SmartBill Conta

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
92 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Radion
Radion
2 Ani In trecut

1 ) Urmează sa execut lucrări în construcții în luna martie prima factura dar am salariați din ianuarie . Le măresc salariile la 2082 sau la 3000 din ianuarie ? Și dacă e 3000 beneficiez de facilități ?
) Dar dacă an CAEN 7112 și proiectez nave pot beneficia de facilități?

Prenume
Ancs
Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Radion

Buna ziua,

Multumim pentru aceste intrebari.

Avand in vedere ca angajatii isi vor desfasura activitatea in domeniul constructiilor, potrivit art. 71 din OUG nr. 114/2018 – “in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora”, deci minimul va fi de 3.000 lei/luna din 01 ianuarie 2019.

In ceea ce priveste beneficierea de facilitatile de scutire din domeniul constructiilor vor trebui respectate conditiile mentionate la art. 66 din OUG nr. 114/2018.

Speram ca aceste informatii sa va fie de ajutor.

Zi frumoasa!

Ioana
Ioana
1 An In trecut

Buna ziua. Daca angajatul unei firme de constructii este in concediu medical, sau de odihna ( cateva zile) asta inseamna ca nu mai beneficiaza de aceasta marire de salariu? La fel daca angajatul are contract de 4 ore asta inseamna ca nu se mai incadreaza la aceasta lege? Vreau sa stiu daca sunt portite prin care angajatorii pot refuza sa plateasca angajatii conform legii. ( intrebarea mea este strict pentru firme de constructii care fac tot profitul din constructii). Va multumesc!

Prenume
I
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ioana

Buna ziua Ioana,

Ajustarea salariului minim brut conform noilor prevederi legislative se efectueaza si pentru angajatii in concediu – fie ca este de odihna, fie medical. Va trebui sa mariti salariul minim si pentru angajatii cu 4 ore, dar sa tineti cont ca pentru ei nu se pot aplica scutirile mentionate (desigur cu respectarea si a celorlalte conditii), acestea fiind valabile doar pentru angajatii cu salariul de minim 3.000 lei brut.

Din pacate, nu va putem oferi raspunsuri la posibilitati de a gasi solutii alternative.

Speram totusi ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

cristina
cristina
1 An In trecut

buna ziua,
un singur cod caen din domeniul constructiilor obliga angajatorul sa mareasca salariu minim la 3000 de lei?celelalte coduri, nefiind din domeniul constructiilor.

Prenume
mihaela
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  cristina

Buna ziua,

Orice entitate are un obiect principal de activitate mentionat in Actul constitutiv si obiecte secundare.
Nu exista o clarificare in legislatie – ne referim aici la art. 71 din OUG 114/2018 care sa arate ca se aplica obligatia numai daca codul principal este printre cele enumerate in legislatie (art. 60 pct. 5 din Codul fiscal).

Astfel, noi apreciem ca obligatia de majorare a salariului brut la min. 3.000 lei exista pentru toti angajatii care desfasoara activitatile sub codurile CAEN mentionate la art. 60. pct. 5, chiar daca printre obiectele de activitate exista si coduri CAEN de constructii si in afara acestora.

Speram ca aceste informatii sa va fie de ajutor!

Zi frumoasa!

mihaela
mihaela
1 An In trecut

Buna ziua,

Daca se factureaza in luna martie activitatea din constructii, in ianuarie si februarie se factureaza alt domeniu, de la 01 ianuarie salariile angajatilor sunt 3000 lei. in ianurie si februarie se beneficiaza de scutire de la impozit pe salariu si celelalte?

Prenume
ionescu
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  mihaela

Buna ziua Mihaela,

Multumim pentru atentia cu care ne urmariti.

In lunile ianuarie si februarie nu se poate aplica scutirea, nefiind indeplinita conditia de la art. 60 pct. 5 lit. b) ” angajatorii realizează cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala”.

Mai mult, daca nici in martie, dupa ce facturati activitatea de constructii, cifra de afaceri din constructii nu depaseste 80% din cifra de afaceri cumulata pe lunile 1,2,3, atunci nu veti putea aplica scutirea.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

Lacri
Lacri
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua
daca se factureaza in luna februarie , activitate doar constructii, beneficiez de facilitatile de scutire pentru lunile ianuarie, februarie, martie, mentionez ca realizez cifra de afaceri doar din constructii, numai ca nu se poate factura in fiecare luna , pentru ca se factureaza la terminarea lucrarii sau partial

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Lacri

Buna ziua,

Pentru a putea stabili in mod corect daca puteti aplica sau nu scutirile in domeniul constructiilor, trebuie sa tineti cont si sa respectati toate conditiile mentionate la art. 66 din OUG nr. 114/2018.

Pe de alta parte, conditia cu privire la cifra de afaceri mentionata in OUG este:

“angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea”

In articolul de lege se specifica faptul ca cifra de afaceri trebuie sa fie in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, inclusiv pentru luna in care se aplica scutirea.

Daca in ianuarie nu ati facturat servicii de constructii, consideram ca nu puteti aplica scutirea. Verificarea se face luna de luna. Daca cifra de afaceri cumulata de la inceput de an pana in martie inclusiv indeplineste conditia de mai sus, atunci veti putea aplica scutirea.

Speram ca raspunsul nostru sa va fie util.

Zi frumoasa!

Dascalu
Dascalu
1 An In trecut

Avantajele in natura acordate salariatilor din constructii urmeaza regimul venitului din salatiu respectiv beneficiaza de facilitati daca indeplinesc conditiile? La cifra de afaceri intra in calcul si avansurile incasate? Se pot transpune acestea in contul 712 venituri dib prestari servicii in curs de executie?

Prenume
Carmen
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Dascalu

Buna ziua Carmen,

Multumim pentru atentia cu care ne urmariti.

Avantajele in natura se taxeaza in acelasi mod cu salariul de incadrare. Asa cum impozitati acest venit din salariu, veti impozita si avantajele in natura.

Pentru calculul cifrei de afaceri se are in vedere nota in aplicarea art. 60 alin 5 din Codul fiscal (mentionata in Ordinul Nr. 611/138/127/2019 din 31 ianuarie 2019 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”).

Caseta „Cifra de afaceri totala cumulata de la inceputul anului, inclusiv din luna de raportare” se completeaza cu suma veniturilor cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, rezultate din vanzarea de produse si prestarea de servicii, dupa deducerea, cumulata de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, a reducerilor comerciale, a taxei pe valoarea adaugata si a altor impozite direct legate de cifra de afaceri, evidentiate potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare, la care:

1. se adauga, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand:
a) veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, inregistrate in contabilitate pe parcursul fiecarei luni de raportare;
b) soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si productia de investitii imobiliare, inregistrate in contabilitate pe parcursul fiecarei luni de raportare;
2. se scad, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor.

Asadar, in calculul cifrei de afaceri realizata din activitatea de constructii, se adauga soldurile creditoare ale veniturilor aferente costurilor serviciilor in curs de executie (cont 712) si se scad soldurile debitoare ale acelorasi venituri.

Ar trebui analizata natura economica a tranzactiei pentru a intelege daca sunt avansuri sau servicii in curs de executie.

Speram ca aceste informatii va sunt de folos.

Zi frumoasa!

POSTELNICU
POSTELNICU
1 An In trecut

Buna ziua
O firma cu obiect principal de activitate prestari servicii in constructii si-a extins domeniul de activitate si in transporturi. Lucrarile in constructii se fac pe baza de subcontractare, deci fara angajati proprii, iar in transporturi cu angajati proprii. Angajatii pe transporturi trebuie sa aiba salarii minime de 3.000 lei ? , mai ales ca in lunile ianuarie si februarie 2019 cifra de afaceri pentru constructii a fost sub 80 % din total. La 31.12.2018 cifra de afaceri din constructii era intr-adevar de peste 80 % pentru ca partea cu transporturile s-a deschis catre finele anului 2018.
Multumesc anticipat pentru raspuns !

Prenume
ELENA
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  POSTELNICU

Buna ziua Elena,

In legislatie nu se face nicio mentiune cu privire la faptul ca daca exista obiecte secundare cu alt profil de activitate, cum ar fi transportul in cazul dumneavoastra, nu se aplica salariul minim de 3.000 lei. Asadar, in textul legii nu se face diferenta intre salariatii care lucreaza pentru indeplinirea codului principal sau a celor secundare, desi ar parea firesc acest lucru.

Pentru a evita orice dubiu/risc va recomandam, in masura in care puteti, sa deschideti o alta firma pe care sa mutati activitatea de transport.

Pe de alta parte, procentul de venituri realizat din constructii nu schimba obligatia de a majora salariul minim potrivit prevederilor legale. Procentul este important doar pentru a stabili daca se aplica sau nu scutirea.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

O zi frumoasa!

Popa
Popa
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua, daca compania are obiect de activitate de constructii si utilajele (camioane si excavator, prestari servicii cu operator) isi desfasoara activitate in santiere de infrastructura, ca subcontractor se incadraza in temeiul OUG 114?

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Popa

Buna ziua,

Chiar daca sunteti subcontractor, dumneavoastra va desfasurati activitatile in baza unor coduri CAEN. OUG 114/2019 se poate aplica daca respectivele coduri sunt inscrise in lista de mai jos:

2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
2331 – Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
2361 – Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
2363 – Fabricarea betonului;
2364 – Fabricarea mortarului;
2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal;
2511 – Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
0811 – Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
0812 – Extractia pietrisului si nisipului;
2351 – Fabricarea cimentului;
2352 – Fabricarea varului si ipsosului;
2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.
711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

ANDREEA
ANDREEA
1 An In trecut

Buna ziua,

Daca angajatorul, cu activitate in proportie de 90% in constructii angajeaza un manager in turism, urmand sa solicite un caen in acest domeniu, mai exista obligativitate de partea angajatorului sa stabileasca un salariu brut minim de 3000 lei pentru acest nou angajat chiar daca activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare acesta nu este legata de caen-ul din constructii? daca da, angajatul beneficiaza de facilitati ?

Multumesc,

Prenume
Andreea
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  ANDREEA

Buna ziua Andreea,

In legislatie nu se face nicio mentiune cu privire la faptul ca daca exista obiecte secundare cu alt profil de activitate, cum ar fi turismul in cazul dumneavoastra, nu se aplica salariul minim de 3.000 lei. Asadar, in textul legii nu se face diferenta intre salariatii care lucreaza pentru indeplinirea codului principal sau a celor secundare, desi ar parea firesc acest lucru.

Pentru a evita orice dubiu/risc va recomandam in masura in care puteti sa deschideti o alta firma pe care sa mutati activitatea de turism.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Butnaru
Butnaru
1 An In trecut

Buna ziua. Pentru concediu de odihna neefectuat din 2018 , si care se va plati in 2019, se aplica facilitatile? Va multumesc anticipat!

Prenume
Dana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Butnaru

Buna ziua Dana,

In cazul in care zilele de concediu de odihna nu pot fi efectuate integral sau partial din diverse motive, angajatorii sunt obligati sa acorde aceste zile neefectuate intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Mentionam faptul ca o alta modalitate de compensare a zilelor de concediu de odihna neefectuate se poate realiza prin bani, insa cu mentionarea faptului ca aceasta compensare in bani este permisa doar atunci cand inceteaza contractul individual de munca al salariatului in cauza.

Daca va aflati in cea de-a doua situatie (compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuate) in care contractul individual de munca al angajatului inceteaza si sunt respectate toate conditiile de aplicare a facilitatilor fiscale pentru domeniul constructiilor, atunci consideram ca si pentru aceste zile de concediu neefectuate platite se va aplica acelasi procedeu de calcul.

Va recomandam sa va consultati si cu contabilul dumneavoastra in acest sens.

O zi placuta!

Sütő
Sütő
1 An In trecut

Buna ziua, este adevarat ca angajatii noi, din 2019 pana 2028 nu ar beneficia de aceste facilitati? Multumesc anticipat!

Prenume
Ildikó-Kinga
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Sütő

Buna ziua,

OUG 114 precizeaza ca facilitatile sunt disponibile in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028. Deci nu face referire la angajatii vechi/noi.

Zi frumoasa!

Doinita
Doinita
1 An In trecut

Buna ziua, un salariu brut mai mic, datorita acestor facilitati, afecteaza salariatul in momentul calcularii pensiei? Multumesc!

Prenume
Bujor
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Doinita

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea dumneavoastra.

Pentru a intelege cat mai bine care este modul de calcul al pensiei, va recomandam sa studiati informatiile prezentate la urmatorul link: https://www.cnpp.ro/calculul-pensiei

Speram ca acestea sa va fie de ajutor!

Zi frumoasa!

Iio
Iio
1 An In trecut

Buna ziua, in luna februarie am avut concediu medical 5 zile, in martie salariul mi-a fost scazut semnificativ pe motivul acestei noi legi date. Este normal asa ceva? Avand in vedere ca eu nu am citit nimic despre aceste modificari legate de concediul medical. Multumesc!

Prenume
Ioana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Iio

Buna ziua Ioana,

Multumim pentru intrebarea dumneavoastra.

Credem ca cel mai bine ar fi sa discutati acest aspect cu angajatorul dumneavoastra si cu persoana care calculeaza salariile. Rugati-i sa va explice modul de calcul al acestora, fiindca avand in vedere ca ati avut concediu medical, lucrurile depind de multe variabile (veniturile realizate pe ultimele 6 luni, codul de indemnizatie de pe certificatul medical etc.)

Va recomandam sa consultati si art. 10 alin. (1) din OUG nr. 158 / 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care spune ca baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical ale persoanelor angajate se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Maria
Maria
1 An In trecut

Buna ziua! Daca un salariat este angajat cu o data ulterioara primei zi din luna o sa aiba salariul brut mai mic de 3000 lei, se aplica facilitatiile de scutire? Cand se inceteaza un om sau cand are concediu medical platit 75%?

Prenume
Paula
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Maria

Buna ziua Paula,

Atata timp cat venitul brut este sub 3.000 lei, nu se poate aplica scutirea. Va recomandam sa studiati OUG 114/208, Ordinul MFP 611/2019.

Speram ca raspunsul nostru sa va fie util.

Zi frumoasa!

Mihai
Mihai
1 An In trecut

Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti in legatura cu concediu medical. Pe baza acestei legi , firma la care lucrez m-au taxat la salariu din cauza unui concediu medical (boala obisnuita) de 5 zile. E normal sa iau salariu mai mic in luna in care am fost bolnava? Concediu de odihna este platit la fel ca pana acum?
Multumesc

Prenume
Claudia
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Mihai

Buna ziua Claudia,

Potrivit art. 10 alin. (1) din OUG nr. 158 / 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical a persoanelor angajate, se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Este normal ca intr-o luna in care ati fost in concediu medical (boala obisnuita) sa incasati un salariu net mai mic, fiindca codul de indemnizatie 01 “Boala obisnuita” se plateste 75%.

In ceea ce priveste concediul de odihna, pe perioada acestuia salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in CIM. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute mai sus din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Chirila
Chirila
1 An In trecut

Buna ziua,

Daca se indeplinesc toate conditiile din lege, dar un salariat nu realizeaza numarul de ore de lucru intr-o luna (8 h/zi x „X” zile lucratoare), deoarece a lipsit nemotivat 1-2 zile, este in concediu fara plata 1-2 zile ori este in concediu medical cu 75% 1-2 zile, sau timp de 3 zile/luna a fost invoit cate 2 ore/zi, aceste invoiri fiind consemnate in pontaj, acesta mai beneficiaza de scutirile aplicate salariului brut de 3.000 lei pentru luna in cauza?
P.S. situatiile enumerate se indeplinesc independent…nu cumulate.

Va multumesc.

Prenume
Marian
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Chirila

Buna ziua Marian,

Trebuie sa verificati care este venitul brut lunar al angajatului, dupa inregistrarea acestor situatii. Daca scade sub 3.000 lei atunci nu veti putea aplica scutirea. Reperul este venitul lunar brut. Va recomandam sa studiati OUG 114/2018, Ordinul MFP 611/2019.

Zi frumoasa!

dan alexandru
dan alexandru
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

daca angajez un om pe data de 10, de exemplu, si acesta pleaca pe 20, realizeaza un venit de 700 lei, ii platim contributiile integrale la salariul de 3000 lei ( in constructii ) sau 2080 lei in celelalte ramuri ?!… si daca avem 10 astfel de cazuri ( in constructii fluctuatia este foarte mare ) unde ajungem ? productie de 7000 lei si cheltuieli de aprox. 10 x 3000 x 35% plus impozit ?!?!?! astea sunt facilitati ?!

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  dan alexandru

Buna ziua,

In constructii va trebui sa asigurati angajatilor un salariu de minim 3.000 lei. Daca angajatul lucreaza 10 zile, ii veti calcula venitul aferent zilelor lucrate si la acesta se vor calcula taxele.

Zi frumoasa!

Marius
Marius
1 An In trecut

Buna ziua! Aș dori să mă angajez in construcții, in domeniul .. Zugrăveli, rigips, gletuit, termosistem. Cu domeniile de mai sus pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit, de 10%, de la plata contribuției la sănătate (CASS), de 10% și de scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25% etc?? Mulțumesc!

Prenume
......
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Marius

Buna ziua,

Exista cateva scutiri pentru angajatii care lucreaza in constructii, dar sunt cateva conditii de indeplinit de catre firma care va angajeaza, astfel incat ea sa poata aplica scutirea:

a) sa desfasoare activitati in sectorul constructii care cuprind:

i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 – Sectiunea F – CONSTRUCTII

ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:

2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;

2331 – Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;

2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;

2361 – Fabricarea produselor din beton pentru constructii;

2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru contructii;

2363 – Fabricarea betonului;

2364 – Fabricarea mortarului;

2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;

2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;

2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;

1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;

2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal;

2511 – Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;

0811 – Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;

0812 – Extractia pietrisului si nisipului;

711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;

b) sa realizeze o cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea;

Va trebui sa verificati cu firma inainte posibilitatea de incadrare in scutiri.

Speram ca aceste informatii sa va fie de ajutor.

Zi frumoasa!

Jana
Jana
1 An In trecut

Buna ziua,
Sunt angajata in domeniul privat cu norma intreaga, la o firma dintr-un domeniu diferit de cel al constructiilor, cu un salariu brut de peste 3000 lei.
Am primit o oferta din partea unei firme a carei activitate se incadreaza in cod CAEN 711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultant tehnica, activitatea incadrandu-se in min 80% din activitatea totala, de angajare cu salariul minim.
1. Acesta trebuie sa fie de min 3000 lei brut lunar ca sa beneficiez de facilitatile fiscale conform OUG nr 114/2018?
2. Pot fi angajata cu contract de munca cu norma intreaga – 8 ore, la firma din domeniul constructiilor, fara sa incalc vre-o prevedere a legislatiei muncii?
Angajatorul actual poate contesta contractual al 2-lea in situatia in care eu imi onorez sarcinile de serviciu in conditiile impuse de acesta?
3. Daca angajarea la firma cu activitate “in constructii” se face cu 4 ore, beneficiez de facilitatea fiscala in situatia in care veniturile de la acesta firma vor fi 1/2 din 3000 lei?
Avand in vedere ca veniturile de la acesta firma vor fi sub 3000 lei lunar dar veniturile totale din contractele: firma din afara constructiilor+firma din constructii> 3000 lei vor fi >3000 lei beneficiez de facilitatati?

Multumesc

Prenume
Jana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Jana

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata.

1. Articolul 60 punctul 5 din Codul fiscal prevede ca facilitatile se pot aplica daca sunt indeplinite anumite conditii printre care:
“c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca;”

Asadar, obtinerea unui venit lunar brut de minim 3.000 lei este una dintre conditiile necesare.

2. Puteti fi angajata cu norma intreaga la 2 angajatori. Acest lucru este permis de legislatia muncii.

Va redam in acest sens articolul 35 din Codul Muncii:
“(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.”

3. Se va lua in calcul doar venitul obtinut in baza CIM-ului de la firma de constructii, prin urmare, conform celor mentionate la pct. 1, venitul minim trebuie sa fie de 3.000 lei.
Puteti sa fiti angajata si part time (ex 4 ore) dar pentru a beneficia de scutire trebuie sa aveti venitul minim 3.000.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

Boros
Boros
1 An In trecut

Buna ziua,avem firma de constructii si toti angajatii lucreaza in afara tarii(Ungaria),beneficiem de reducerile respective sau nu?

Prenume
Elena
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Boros

Buna ziua Elena,

Indiferent de locul unde se desfasoara munca, daca sunt respectate conditiile din articol, veti putea beneficia de facilitati.

Zi frumoasa!

Stefanescu
Stefanescu
1 An In trecut

Buna ziua,
Îmi cer suze dar nu am citit toate comentariile si poate acest subiect a mai fost dezbatut. Firma la care lucrez are cod CAEN 2511 si intra sub incidenta acestei ordonante si in consecinta contributiile au scazut. Dar salariile sunt negociate in Euro NET si din pacate am avut de pierdut. Chiar daca salariul net este tot acelasi, cei 3,75 % care erau virati la Pilonul II s-au dus pe apa sambetei. Din februarie 2019 nu mai intra bani la acest pilon. Poate ca firma a avut de castigat dar eu ca angajat nu. E normala situatia ?

Prenume
Adrian
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Stefanescu

Buna ziua Adrian,

Din pacate acestea sunt prevederile legislative, consideram ca nu este corect sa se intample aceste lucruri, insa ceea ce puteti face este sa renegociati salariul net cu angajatorul dumneavoastra, daca este posibil, sa va creasca salariul net cu acei 3.75% pentru a nu va afecta pe dumneavoastra aceste modificari legislative.

O zi placuta!

Stefanescu
Stefanescu
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc de raspuns. Angajatorul nu o sa faca acest lucru doar vroiam sa arat ca OUG-ul pe care l-a dat Psd-ul are mari lacune si consecintele nu au fost studiate. In plus ganditi-va ca acest 3,75% era din salariul brut care la mine erau aprox. 100 de euro/luna care intrau intr-un fond teoretic sigur. Din fericire astazi 27.05.2019 multe lucruri s-au intors impotriva lor si sper ca atacul la Pilonul II sa inceteze.

Cora
Cora
1 An In trecut

Buna ziua,
Lucrez intr-o firma de constructii.
Am un salariu brut de 5000 lei.
Sunt insarcinata si sunt in concediu medical cu 75%.

Cum se aplica cota CAS de 21,25% in caz de concediu medical?
Multumesc

Prenume
Simina
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Cora

Buna ziua,

Atentie, cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.

Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Pentru concediul de maternitate se suporta doar contributia la CAS.
Daca sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute de Codul Fiscal privind aplicarea facilitatilor din domeniul constructiilor, atunci cota de CAS calculata pentru indemnizatiile de concedii medicale va fi cea redusa de 21.25% in loc de 15%.

Zi frumoasa!

Ionete
Ionete
1 An In trecut

Buna ziua,
Daca lucrez in domeniul constructiilor cu un contract de lucru de 4 ore pe zi si am un salariu de peste 3000 lei brut, pot beneficia de scutirile mentionate in articol? Chiar daca am contract de doar 4 ore pe zi?
Iar in cazul in care beneficiez de scutire cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului avand in vedere ca statul nu mai colecteaza impozitul respectiv cass din salariu?? De exemplu pentru un venit brut de 3500 de lei, cu scutirile de taxe as incasa aproximativ 2750 net. Pentru calculul indemnizatiei se va respecta 85% din 2750?
Multumesc!

Prenume
Miriam
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ionete

Buna ziua Miriam,

In situatia descrisa de dumneavoastra, noi consideram ca va incadrati la conditiile de scutire. Referitor la indemnizatia de maternitate, veti primi o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

Zi frumoasa!

Bors8
Bors8
1 An In trecut

Dacă lucrez in afara tarii sunt obligată să asigur salariu minim din tara respectiva sau pot negocia cu salariaților.

Prenume
Elena
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Bors8

Buna ziua Elena,

Daca firma este inregistrata in tara respectiva, atunci trebuie sa respectati legislatia in vigoare din acea tara.

Zi frumoasa!

Bors
Bors
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Firma este înregistrată în România si subtretez lucrări de la o firmă din Franța

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Bors

Buna ziua,

Se plateste salariul negociat in contractul individual de munca cu firma din Romania la care este angajata persoana respectiva. Daca persoana pleaca in deplasare veti putea sa ii acordati si diurna.

Mai multe informatii despre modul de acordare a diurnei puteti sa regasiti la urmatorul link:
https://www.smartbill.ro/blog/diurna/

O zi placuta!

Bors
Bors
1 An In trecut

Firma este înregistrată în România si subtretez lucrări de la o firmă din Franța cum procedăm plătesc salariu negociat în România si le plătesc diurnă

Prenume
Elena
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Bors

Buna ziua,

Se plateste salariul negociat in contractul individual de munca cu firma din Romania la care este angajata persoana respectiva. Daca persoana pleaca in deplasare veti putea sa ii acordati si diurna.

Mai multe informatii despre modul de acordare a diurnei puteti sa regasiti la urmatorul link:
https://www.smartbill.ro/blog/diurna/

O zi placuta!

ghivici
ghivici
1 An In trecut

BUNA ZIUA,intrebarea mea ce plafon salarial trebuie sa aiba o firma de constructii sa poata beneficia de scutire ?

Prenume
lili
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  ghivici

Buna ziua,

Pentru a beneficia de aceste facilitati fiscale, in primul rand, salariul de baza minim brut al angajatilor, fara a include sporuri si alte adaosuri, trebuie sa fie de cel putin 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.

In al doilea rand, mai trebuie respectate si urmatoarele conditii:
1. Trebuie sa desfasoare activitati in sectorul constructii, am cuprins in articol care sunt codurile CAEN eligibile.
2. Firma trebuie sa realizeze o cifra de afaceri din activitatile mentionate mai sus in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea.
3. Veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, trebuie sa fie cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sa fie realizate in baza contractului individual de munca.
4. Scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

O zi placuta!

buruiana
buruiana
1 An In trecut

Buna ziua,
Pentru un angajt care lucreaza in domeniul constructii salariu minim 3080 lei ,are 5 zile concediu medical, calculul concediului medical se face tinand cont de facilitati ,sau nu se considera venit din constructii si se impoziteaza cu toate taxele normal
Multumesc

Prenume
elena
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  buruiana

Buna ziua Elena,

Incepand cu data de 21 iulie 2019 a intrat in vigoare OUG nr. 43/2019 care aduce cateva modificari in acest sens. Astfel, la punctul c.) din ordin se mentioneaza urmatoarea conditie: “c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) – (3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 30.000 lei nu va beneficia de facilităţi fiscale”.

Conform acestei modificari apreciem ca limita minima a venitului nu mai este prevazuta prin raportare la venitul brut, ci la salariul de incadrare, astfel incat facilitatile se vor aplica si salariatilor care au beneficiat de concediu medical.

Va recomandam totusi sa va consultati in acest sens si cu un membru ANAF.

O zi placuta!

Buruiana
Buruiana
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc

Haleta
Haleta
1 An In trecut

Buna ziua! Am si o nelamurire in legatura cu suportare impozitului pe salariu, de angajator,in domeniul constructiilor in cazul unui concediu medical. Mai exact, in cazul unui concediu medical pe o perioada de 5 zile, impozitul pe venit nu mai este suportat de angajator ci de angajat pe perioada celor 5 zile de concediu medical sau pe toata luna? Firma la care lucrez sustine ca in cazul in care exista o luna in care un angajat are concediu medical, chiar si cateva zile, nu mai plateste impozitul pe venit angajatului, pe perioada lunii respective, acesta fiind cel care asigura aceasta suma, ceea ce nu mi se pare echitabil, normal ar fi sa fie oprit doar pe perioada concediului medicat si nu pe toata luna. Va rog sa ma lamuriti, daca se poate cat mai exact, cu articolul din lege referitor la acest aspect. Multumesc frumos!

Prenume
Felix
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Haleta

Buna ziua Felix,

Speta dumnevoastra ar trebui discutata mai in detaliu, fiindca nu stim daca firma la care lucrati aplica sau nu facilitatile pentru angajatii in constructii. In ceea ce priveste cazul general la o firma care nu aplica facilitatile, impozitul este retinut de la angajat si virat de catre angajator la bugetul de stat. Indemnizatiile de concediu medical (cu anumite exceptii, cum ar fi concediul de sarcina si lauzie) sunt supuse impozitului de 10%.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

POSTELNICU
POSTELNICU
1 An In trecut

Cum sa plateasca angajatorul 3010 lei cand el plateste o data salariatul cu 3000 lei si apoi CAM = 68 lei, insumate da 3068 lei.

Prenume
ELENA
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  POSTELNICU

Buna ziua Elena,

Multumim pentru observatie si pentru atentia cu care ne urmariti. Asa este, suma corecta este 3.068 lei.

Zi frumoasa!

Ciolacu
Ciolacu
1 An In trecut

Buna ziua .
Sunt angajat la o firma din domeniu constructii , am primit notificarea maririi de salariu de la 2990 la 3000 lei brut , dar mi sa spus ca nu poate sa-mi dea salariul de 2368 pentru ca nu sunt ,,posibilitati ,, , imi poate da doar 200 lei in plus. Ce se intampla , se poate asa ceva?
Astept un raspuns .

Prenume
Dobre
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ciolacu

Buna ziua,

Salariul pe care trebuie sa il incasati este cel care rezulta din statul de plata. Puteti sa solicitati fluturasul de salariu sau chiar statul de plata in care sa vedeti sumele care vi se cuvin. Orice nu corespunde cu acesta nu este o practica legala.

Zi frumoasa!

Laura
Laura
1 An In trecut

Buna ziua,

Am si eu o intrebare cu referire la salariul in domeniul constructiilor.

Daca de exemplu salariul este 4444 brut si angajatul a inceput colaborarea pe data de 11 septembrie iar pe 30 septembrie a primit salariul aferent lunii septembrie. Sunt 14 zile lucratoare. Cat primeste salariatul valoarea neta si cum se calculeaza taxele daca este angajat la jumatatea lunii? Banuiesc ca si pentru demisie se aplica acelasi lucru.

Prenume
Laura
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Laura

Buna ziua,

Modul de calcul difera in functie de faptul daca entitatea aplica sau nu facilitatile in constructii. Pentru inceput, se calculeaza venitul brut aferent numarului de zile lucrate: in septembrie sunt 21 zile lucratoare din care a lucrat 14, rezulta un venit brut de 2.963 lei. Presupunem ca se aplica facilitatile, prin urmare salariatului ii va fi retinut doar CAS 21.25%, astfel ca salariul net = 2.963 – 21.21% * 2.963 = 2.333 lei.

Zi frumoasa!

Costea
Costea
1 An In trecut

Buna ziua,
O intrebare as avea, daca se poate, o persoana care lucreaza in constructii doreste sa contribuie in continuare la P II de pensii, va putea? La sediul firmei i s-a spus ca trebuie sa-si plateasca singur contributiile cu bani din mana.
Multumesc frumos,
Marina

Prenume
Marina Andra
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Costea

Buna ziua,

In situatia dumneavoastra, va recomandam sa contactati casa de pensii publice pentru a solicita acest lucru. Nu cunoastem masura in care se aproba astfel de solicitari, pentru angajatii scutiti din constructii. Pe de alta parte, aveti ca alternativa, desigur in alte conditii, pensia facultativa.

Zi frumoasa!

Calina
Calina
1 An In trecut

Buna ziu! As dori sa stiu daca aceste modificari in domeniul costructiilor afecteaza in vreun fel indemnizatia de mama( ma refer la faptul daca voi primi tot 85% sau se aplica alta formula de calcul particulara, dat fiind faptul ca acest domeniu plateste mai putin la stat) Multumesc frumos!

Prenume
Bianca
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Calina

Buna ziua Bianca,

Potrivit art. 13 al OUG 111/2010, la stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate. Baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului impartita la 12.

Asadar, si in cazul persoanelor care intra in CIC si anterior au fost angajate in sectorul constructii se iau ca baza de calcul veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilui. Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

MARIA
MARIA
1 An In trecut

Buna ziua, avem firma in Romania ce are cod caen 4321 – Lucrari de instatalii electrice si toti angajatii presteaza activitatea in afara tarii (Germania),societatea poate beneficia de reducerile respective sau nu?

Prenume
ELENA
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  MARIA

Buna ziua Elena,

Legislatia nu prevede ca activitatea trebuie sa se desfasoare in Romania. Prin urmare, daca angajatii apar pe statul de plata din Romania, se pot aplica scutirile, desigur, daca sunt indeplinite conditiile legale (cifra de afaceri, minim 3.000 etc.).

Zi frumoasa!

Dan
Dan
1 An In trecut

Buna ziua, in cazul firmelor cu cod CAEN in domeniul constructiilor, modul de calcul al concediilor medicale este diferit? Sau se aplica aceeasi formula de calcul, singura diferenta fiind reducerea CAS-ului la 21,25% in loc de 25% (ma refer la codul de indemnizatie 08)? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Prenume
Cristina
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Dan

Buna ziua Cristina,

Da, modul de calcul este acelasi, tinand insa cont de CAS redus. Practic se retine CAS si impozit. CASS si CAM nu se datoreaza.

Zi frumoasa!

dobre
dobre
1 An In trecut

Buna ziua,

ma puteti ajuta cu situatia de mai jos:
– un angajat care acum lucreaza in domeniul constructiilor si befeciaza de facilitati acestei legi- s emuta la o companiei tot in domeniul contructiilor este obligatoriu sa inceapa cu 1 ale lunii la noul job?
Este adevarat ca daca nu se lucreaza luna intreaga la noul job plata se face conform vechii legi- urmand sa intre pe noua lege de la 1 ale lunii urmatoare?

Multumesc

Prenume
elena
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  dobre

Buna ziua,

Angajatul se poate muta oricand in cursul lunii la noua firma, nu exista restrictii in acest sens. Noile reglementari in domeniul constructiilor (aplicabile din 22 iulie 2019) arata ca daca un salariat cu norma intreaga are prevazut in contractul individual de munca un salariu lunar brut de incadrare de minimum 3.000 lei/luna, dar in luna de raportare a lucrat fractie de luna, acesta beneficiaza de facilitatile fiscale pentru venitul realizat.

Un an nou plin de bucurii va dorim!

Buru
Buru
1 An In trecut

Buna seara,

Sunt angajata in baza unui contract de munca pe perioada nedeterminata, pe legea salarizarii din constructii. Avand in vedere faptul ca in viitorul apropiat voi deveni mama, am rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarele informatii:
– concediul medical pre/post natal – care este fluxul acestuia? Este platit de catre angajator, angajatului , urmand ca angajatorul aa isi recupereze intreaga suma de la casa de
asigurari sau plata se face de catre casa de asigurari direct catre angajat?
– indemnizatia de crestere copil- aceeasi intrebare de mai sus. Cine face plata angajatului.
– in cazul in care firma isi inceteaza activitatea pe perioada de concediu de maternitate, indemnizatia de mai incaseaza? Daca da, de catre cine se face plata?
Cu multumiri, va doresc un An Nou plin de realizari!

Prenume
Mirela Gabriela
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Buru

Buna ziua Gabriela,

Multumim pentru ca ne urmariti si va dorim un an nou plin de bucurii si realizari!

Va rog sa gasiti mai jos raspunsurile la intrebarile adresate:

1. Concediul de maternitate – cel de 126 de zile (63 inainte si 63 de zile dupa nastere) se plateste de catre angajatorul dumneavoastra, urmand ca el sa isi recupereze integral sumele de la casa de asigurari de sanatate in urma depunerii unei cereri. Recuperarea insa dureaza destul de mult.

2. Indemnizatia de crestere copil se plateste de catre Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, astfel incat angajatorul va suspenda contractul pentru aceasta perioada si nu mai are nicio obligatie de plata catre dumneavoastra. Prin urmare, indiferent daca isi inceteaza sau nu activitatea, dumneavoastra veti primi indemnizatia.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Buru
Buru
1 An In trecut

Buna seara,

Sunt angajata in baza unui contract de munca pe perioada nedeterminata, pe legea salarizarii din constructii. Avand in vedere faptul ca in viitorul apropiat voi deveni mama, am rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarele informatii:
– concediul medical pre/post natal – care este fluxul acestuia? Este platit de catre angajator, angajatului , urmand ca angajatorul aa isi recupereze intreaga suma de la casa de
asigurari sau plata se face de catre casa de asigurari direct catre angajat?
– indemnizatia de crestere copil- aceeasi intrebare de mai sus. Cine face plata angajatului.
– in cazul in care firma isi inceteaza activitatea pe perioada de concediu de maternitate, indemnizatia de mai incaseaza? Daca da, de catre cine se face plata?
Cu multumiri, va doresc un An Nou plin de realizari!

Prenume
Mirela Gabriela
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Buru

Buna ziua Gabriela,

Multumim ca ne urmariti si va dorim un an nou plin de bucurii si realizari!

Va rog sa gasiti mai jos raspunsurile la intrebarile adresate:

1. Concediul de maternitate – cel de 126 de zile (63 inainte si 63 de zile dupa nastere) se plateste de catre angajatorul dumneavoastra, urmand ca el sa isi recupereze integral sumele de la casa de asigurari de sanatate in urma depunerii unei cereri. Recuperarea insa dureaza destul de mult.

2. Indemnizatia de crestere copil se plateste de catre Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, astfel incat angajatorul va suspenda contractul pentru aceasta perioada si nu mai are nicio obligatie de plata catre dumneavoastra. Prin urmare, indiferent daca isi inceteaza sau nu activitatea, dumneavoastra veti primi indemnizatia.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Daniel
Daniel
1 An In trecut

Buna ziua,
Sunt angajat la o firma de constructii care beneficiaza de toate facilitatile.
Va rog sa-mi spuneti de ce nu sunt asigurat la sanatate. Daca aceasta contributie este 0, inseamna ca nu nu sunt asigurat, sau este o alta problema?
Multumesc,

Prenume
Daniel
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Daniel

Buna ziua Daniel,

Sunteti asigurat la sanatate, insa sunteti scutit de plata contributiei. Asa se intampla la firmele de constructii care aplica facilitatile. Suma datorata este scutita, de aceea apare 0.

Zi frumoasa!

Schiau
Schiau
11 Luni In trecut

Buna ziua,
Am infiintat o societate comerciala in luna aprilie 2019, avand ca activitate principala cod CAEN 7112-Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea. Deocamdata societatea nu are angajati, dar doresc sa angajez doua persoane: un salariat cu 8 ore/zi, iar cel de al doilea cu 2 ore/zi. Activitatea de consultanta (proiectare) depaseste pragul de 80% din cifra de afaceri. Intrebarea mea este care va fi salariul minim pentru fiecare dintre acesti salariati si daca voi beneficia de facilitatile oferite de OUG 114. Va multumesc

Prenume
Dumitru
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Schiau

Buna ziua,

La conditia de cod CAEN va incadrati, iar daca realizati cifra de afaceri din constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea, tinand cont si de nivelul salariului minim, veti putea aplica scutirea. Pentru salariatul cu norma intreaga este de 3.000 lei luna, iar la cel cu timp partial trebuie sa tineti cont ca limita este stabilita pe ora si aceasta este de cel putin 17.928 lei/ora, pentru a putea beneficia de scutire.

Zi frumoasa!

Trandafir
Trandafir
11 Luni In trecut

Sunt angajat din martie 2019 patronul are obligatia sami dea adeverința de prenatal sau nu, el spune sa vedem ce putem face ,nu cred ca sunt angajat MULTUMESC

Prenume
Gheorghe
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Trandafir

Buna ziua,

Fiind angajat din martie 2019, cu siguranta indepliniti conditia de a avea stagiu de cotizare de minim 6 luni pentru a putea solicita concediul prenatal. Astfel, daca ati fost angajata in firma, nu ar trebui sa fie nici o problema eliberarea adeverintei.

Puteti verifica aici daca sunteti asigurat (daca aveti contract de munca ar trebui sa figurati ca asigurat): https://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html

Zi frumoasa!

Ghebaur
Ghebaur
10 Luni In trecut

Buna ziua,
De curand am constatat ca la firmele de constructii reducerea la CAS de 3,75 a constat in taierea pilonului 2 de pensii.
Am sunat la firma care se ocupa de pensia privata obligatorie si mi-a fost explicat ca odata cu Ordonanta de urgenta nr. 114/2018, timp de 10 ani nu se mai vireaza aceasta cotizatie.
Puteti sa-mi dati mai multe detalii?
Multumesc!

Prenume
Stelian Mihai
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Ghebaur

Buna ziua Stelian,

Da, asa este, practic a fost diminuata contributia la CAS cu contravaloarea contributiei la pilonul 2 de pensii pentru angajatii din constructii. Doar acestea sunt informatiile din lege:

„Prevederi speciale pentru domeniul constructiilor
(1) In perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) care datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contributii in limita cotei prevazute la alin. (1).

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Neag
Neag
10 Luni In trecut

Buna ziua . Va rog daca se poate cateva informatii . Vreau sa deschid o firma de constructii si as vre sa fiu doar eu angajat momentan pe ea . Vreau sa beneficiez de noile legi ce m-ar ajuta sa platesc mai putin pentru mine la stat . Sunt interesat in special daca am vre un beneficiu daca eu sunt patron si tot eu angajat si cat ajung sa platesc pentru mine la stat / luna . Multumesc anticipat

Prenume
Ciprian
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Neag

Buna ziua Ciprian,

Puteti fi doar dumneavoastra angajat pe aceasta firma. Pentru aplicarea scutirilor pentru firmele de constructii trebuie sa indepliniti anumite conditii cum ar fi sa aveti CAEN de constructii (sunt prevazute in lege care sunt acestea) si sa realizati o cifra de afaceri din activitatile mentionate mai sus si alte activitati specifice domeniului constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala.

In ceea ce priveste angajarea dumneavoastra, aceasta poate fi cu norma intreaga, adica de 8 ore (caz in care salariul trebuie sa fie minim 3.000 lei) sau cu timp partial (caz in care salariul trebuie sa fie minim 17,928 lei/ora). In cazul in care va angajati cu 8 ore, aveti impozit pe micro de 1%. In cazul in care va angajati cu mai putin de 8 ore/zi, aveti impozit micro de 3%. Tazele salariale pentru un angajat cu norma intreaga, 8 ore si cu salariu de incadrare 3.000 lei sunt: CAS 638 lei, CAM 10 lei.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Orsolya
Orsolya
3 Luni In trecut

Buna ziua
daca se poate as pune si eu doua intrebare …(scuze daca a intrebat deja cineva)
daca firma are mai multe puncte de lucru pentru fiecare angajat pe fiecare punc de lucru trebuie aplicat marirea de salariu? si daca se aplica de acuma ce perioada se ia in calcul pentru facilitati fiscale legat de impozitare?
multumesc tare mult pentru raspunsuri

Prenume
Lukacs
Ursache Miruna
Administrator
1 Luna In trecut
Reply to  Orsolya

Buna ziua,

Facilitatile sunt disponibile in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028.

Practic, in acest domeniu al constructiilor, trebuie sa se respecte regula privind salariul minim 3.000 lei – si se respecta indiferent cate puncte de lucru are societatea. Atentie insa, facilitatile se acorda doar daca sunt respectate si celelalte conditii din articol.

Prin urmare, din momentul in care va incadrati cu toate conditiile, puteti incepe aplicarea acestor facilitati.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile si imi cer scuze ca va raspundem cu intarziere!

Zi frumoasa!