Intrebari din Domeniu

Noutati fiscale 2019 pentru angajatii din constructii

noutati fiscale

Luna ianuarie 2019 a venit cu o serie de modificari semnificative in domeniul constructiilor, mai exact pentru salariatii care lucreaza in acest domeniu.

Baza legala care aduce modificari in acest domeniu este Ordonanta de urgenta nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.

O prima modificare legislativa se refera la diferentierea salariului si cresterea acestuia, astfel ca, incepand cu 1 ianuarie 2019, in domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.

Pe langa cresterea si diferentierea salariului minim brut, angajatii din constructii pot beneficia de numeroase avantaje:

• scutiri de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala – 10%;
• scutiri de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) – 10%;
• o cota mai redusa a contributiei de asigurari sociale (CAS) cu 3.75% – adica, in loc sa plateasca 25% vor plati doar 21.25% pentru aceasta contributie;
• in privinta contributiei asiguratorii pentru munca (CAM) desi in varianta publicata in Monitorul Oficial este prevazuta o reducere a acesteia de la 2.25% la 0.3375%,  in cursul anului 2019 au existat controverse si discutii cu privire la posibilitatea de aplicare a acestei reduceri, in contextul in care aceasta ar trebui sa faca parte dintr-o schema de ajutor de stat. Acest lucru este mentionat la art. 91 din OUG care mentioneaza ca masura se realizează cu respectarea prevederilor în domeniul ajutorului de stat. Cum o astfel de schema nu exista inca, nu se va putea aplica momentan reducerea respectiva.

Facilitatile sunt disponibile in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028.

Pentru a putea beneficia de avantajele mentionate mai sus este nevoie de indeplinirea unor conditii impuse de lege si anume:

1. Angajatorii trebuie sa desfasoare activitati in sectorul constructii care cuprind:

 • activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 – sectiunea F – Constructii;
 • domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
  • 2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
  • 2331 – Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
  • 2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
  • 2361 – Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
  • 2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
  • 2363 – Fabricarea betonului;
  • 2364 – Fabricarea mortarului;
  • 2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
  • 2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
  • 2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
  • 1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
  • 2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal;
  • 2511 – Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
  • 0811 – Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
  • 0812 – Extractia pietrisului si nisipului;
  • 711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica.

2. Angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate mai sus in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea.

3. Veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca.

4. Scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.

Acestea fiind spuse, apare urmatoarea intrebare: Cat va incasa un salariat din domeniul constructiilor pentru noul salariu minim si daca beneficiaza de avantajele descrise mai sus?

Daca sunt respectate conditiile mai sus mentionate, atunci calculele arata cam asa:

Salariu minim brut constructii: 3.000 lei;

CAS (25%, reducere cu 3.75%, adica 21.25%): 638 lei;

CASS (10%, sunt scutiti): 0

Impozit pe venit (10%, sunt scutiti): 0

Salariu net: 2.362 lei.

CAM (2.25%) =68 lei.

Pentru a plati un salariu net de 2.362 lei (domeniul constructii), angajatorul cheltuie 3.068 lei.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Conta

Deconturi in SmartBill Conta

Conta

Rapoarte noi in SmartBill Conta

Conta

Spatiu privat virtual - S.P.V.

Conta

Centre de cost

avatar
30 Discutii
38 Raspunsuri la discutie
0 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
31 Autorii comentariilor
Ursache MirunaCalinaCosteaLauraCiolacu Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Radion
Vizitator
Radion

1 ) Urmează sa execut lucrări în construcții în luna martie prima factura dar am salariați din ianuarie . Le măresc salariile la 2082 sau la 3000 din ianuarie ? Și dacă e 3000 beneficiez de facilități ?
) Dar dacă an CAEN 7112 și proiectez nave pot beneficia de facilități?

Prenume
Ancs
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru aceste intrebari. Avand in vedere ca angajatii isi vor desfasura activitatea in domeniul constructiilor, potrivit art. 71 din OUG nr. 114/2018 – “in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora”, deci minimul va fi de 3.000 lei/luna din 01 ianuarie 2019. In ceea ce priveste beneficierea de facilitatile de… Citeste mai mult »

Ioana
Vizitator
Ioana

Buna ziua. Daca angajatul unei firme de constructii este in concediu medical, sau de odihna ( cateva zile) asta inseamna ca nu mai beneficiaza de aceasta marire de salariu? La fel daca angajatul are contract de 4 ore asta inseamna ca nu se mai incadreaza la aceasta lege? Vreau sa stiu daca sunt portite prin care angajatorii pot refuza sa plateasca angajatii conform legii. ( intrebarea mea este strict pentru firme de constructii care fac tot profitul din constructii). Va multumesc!

Prenume
I
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ioana,

Ajustarea salariului minim brut conform noilor prevederi legislative se efectueaza si pentru angajatii in concediu – fie ca este de odihna, fie medical. Va trebui sa mariti salariul minim si pentru angajatii cu 4 ore, dar sa tineti cont ca pentru ei nu se pot aplica scutirile mentionate (desigur cu respectarea si a celorlalte conditii), acestea fiind valabile doar pentru angajatii cu salariul de minim 3.000 lei brut.

Din pacate, nu va putem oferi raspunsuri la posibilitati de a gasi solutii alternative.

Speram totusi ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

cristina
Vizitator
cristina

buna ziua,
un singur cod caen din domeniul constructiilor obliga angajatorul sa mareasca salariu minim la 3000 de lei?celelalte coduri, nefiind din domeniul constructiilor.

Prenume
mihaela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Orice entitate are un obiect principal de activitate mentionat in Actul constitutiv si obiecte secundare. Nu exista o clarificare in legislatie – ne referim aici la art. 71 din OUG 114/2018 care sa arate ca se aplica obligatia numai daca codul principal este printre cele enumerate in legislatie (art. 60 pct. 5 din Codul fiscal). Astfel, noi apreciem ca obligatia de majorare a salariului brut la min. 3.000 lei exista pentru toti angajatii care desfasoara activitatile sub codurile CAEN mentionate la art. 60. pct. 5, chiar daca printre obiectele de activitate exista si coduri CAEN de constructii si… Citeste mai mult »

mihaela
Vizitator
mihaela

Buna ziua,

Daca se factureaza in luna martie activitatea din constructii, in ianuarie si februarie se factureaza alt domeniu, de la 01 ianuarie salariile angajatilor sunt 3000 lei. in ianurie si februarie se beneficiaza de scutire de la impozit pe salariu si celelalte?

Prenume
ionescu
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Mihaela,

Multumim pentru atentia cu care ne urmariti.

In lunile ianuarie si februarie nu se poate aplica scutirea, nefiind indeplinita conditia de la art. 60 pct. 5 lit. b) ” angajatorii realizează cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala”.

Mai mult, daca nici in martie, dupa ce facturati activitatea de constructii, cifra de afaceri din constructii nu depaseste 80% din cifra de afaceri cumulata pe lunile 1,2,3, atunci nu veti putea aplica scutirea.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

Lacri
Vizitator
Lacri

Buna ziua
daca se factureaza in luna februarie , activitate doar constructii, beneficiez de facilitatile de scutire pentru lunile ianuarie, februarie, martie, mentionez ca realizez cifra de afaceri doar din constructii, numai ca nu se poate factura in fiecare luna , pentru ca se factureaza la terminarea lucrarii sau partial

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Pentru a putea stabili in mod corect daca puteti aplica sau nu scutirile in domeniul constructiilor, trebuie sa tineti cont si sa respectati toate conditiile mentionate la art. 66 din OUG nr. 114/2018. Pe de alta parte, conditia cu privire la cifra de afaceri mentionata in OUG este: “angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea” In articolul de lege se specifica faptul ca cifra de afaceri trebuie sa fie in limita… Citeste mai mult »

Dascalu
Vizitator
Dascalu

Avantajele in natura acordate salariatilor din constructii urmeaza regimul venitului din salatiu respectiv beneficiaza de facilitati daca indeplinesc conditiile? La cifra de afaceri intra in calcul si avansurile incasate? Se pot transpune acestea in contul 712 venituri dib prestari servicii in curs de executie?

Prenume
Carmen
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Carmen, Multumim pentru atentia cu care ne urmariti. Avantajele in natura se taxeaza in acelasi mod cu salariul de incadrare. Asa cum impozitati acest venit din salariu, veti impozita si avantajele in natura. Pentru calculul cifrei de afaceri se are in vedere nota in aplicarea art. 60 alin 5 din Codul fiscal (mentionata in Ordinul Nr. 611/138/127/2019 din 31 ianuarie 2019 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a “Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”). Caseta “Cifra de afaceri totala cumulata de la inceputul… Citeste mai mult »

POSTELNICU
Vizitator
POSTELNICU

Buna ziua O firma cu obiect principal de activitate prestari servicii in constructii si-a extins domeniul de activitate si in transporturi. Lucrarile in constructii se fac pe baza de subcontractare, deci fara angajati proprii, iar in transporturi cu angajati proprii. Angajatii pe transporturi trebuie sa aiba salarii minime de 3.000 lei ? , mai ales ca in lunile ianuarie si februarie 2019 cifra de afaceri pentru constructii a fost sub 80 % din total. La 31.12.2018 cifra de afaceri din constructii era intr-adevar de peste 80 % pentru ca partea cu transporturile s-a deschis catre finele anului 2018. Multumesc anticipat… Citeste mai mult »

Prenume
ELENA
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Elena, In legislatie nu se face nicio mentiune cu privire la faptul ca daca exista obiecte secundare cu alt profil de activitate, cum ar fi transportul in cazul dumneavoastra, nu se aplica salariul minim de 3.000 lei. Asadar, in textul legii nu se face diferenta intre salariatii care lucreaza pentru indeplinirea codului principal sau a celor secundare, desi ar parea firesc acest lucru. Pentru a evita orice dubiu/risc va recomandam, in masura in care puteti, sa deschideti o alta firma pe care sa mutati activitatea de transport. Pe de alta parte, procentul de venituri realizat din constructii nu… Citeste mai mult »

ANDREEA
Vizitator
ANDREEA

Buna ziua,

Daca angajatorul, cu activitate in proportie de 90% in constructii angajeaza un manager in turism, urmand sa solicite un caen in acest domeniu, mai exista obligativitate de partea angajatorului sa stabileasca un salariu brut minim de 3000 lei pentru acest nou angajat chiar daca activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare acesta nu este legata de caen-ul din constructii? daca da, angajatul beneficiaza de facilitati ?

Multumesc,

Prenume
Andreea
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Andreea,

In legislatie nu se face nicio mentiune cu privire la faptul ca daca exista obiecte secundare cu alt profil de activitate, cum ar fi turismul in cazul dumneavoastra, nu se aplica salariul minim de 3.000 lei. Asadar, in textul legii nu se face diferenta intre salariatii care lucreaza pentru indeplinirea codului principal sau a celor secundare, desi ar parea firesc acest lucru.

Pentru a evita orice dubiu/risc va recomandam in masura in care puteti sa deschideti o alta firma pe care sa mutati activitatea de turism.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Butnaru
Vizitator
Butnaru

Buna ziua. Pentru concediu de odihna neefectuat din 2018 , si care se va plati in 2019, se aplica facilitatile? Va multumesc anticipat!

Prenume
Dana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Dana, In cazul in care zilele de concediu de odihna nu pot fi efectuate integral sau partial din diverse motive, angajatorii sunt obligati sa acorde aceste zile neefectuate intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. Mentionam faptul ca o alta modalitate de compensare a zilelor de concediu de odihna neefectuate se poate realiza prin bani, insa cu mentionarea faptului ca aceasta compensare in bani este permisa doar atunci cand inceteaza contractul individual de munca al salariatului in cauza. Daca va aflati in cea de-a doua… Citeste mai mult »

Sütő
Vizitator
Sütő

Buna ziua, este adevarat ca angajatii noi, din 2019 pana 2028 nu ar beneficia de aceste facilitati? Multumesc anticipat!

Prenume
Ildikó-Kinga
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

OUG 114 precizeaza ca facilitatile sunt disponibile in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028. Deci nu face referire la angajatii vechi/noi.

Zi frumoasa!

Doinita
Vizitator
Doinita

Buna ziua, un salariu brut mai mic, datorita acestor facilitati, afecteaza salariatul in momentul calcularii pensiei? Multumesc!

Prenume
Bujor
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea dumneavoastra.

Pentru a intelege cat mai bine care este modul de calcul al pensiei, va recomandam sa studiati informatiile prezentate la urmatorul link: https://www.cnpp.ro/calculul-pensiei

Speram ca acestea sa va fie de ajutor!

Zi frumoasa!

Iio
Vizitator
Iio

Buna ziua, in luna februarie am avut concediu medical 5 zile, in martie salariul mi-a fost scazut semnificativ pe motivul acestei noi legi date. Este normal asa ceva? Avand in vedere ca eu nu am citit nimic despre aceste modificari legate de concediul medical. Multumesc!

Prenume
Ioana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ioana, Multumim pentru intrebarea dumneavoastra. Credem ca cel mai bine ar fi sa discutati acest aspect cu angajatorul dumneavoastra si cu persoana care calculeaza salariile. Rugati-i sa va explice modul de calcul al acestora, fiindca avand in vedere ca ati avut concediu medical, lucrurile depind de multe variabile (veniturile realizate pe ultimele 6 luni, codul de indemnizatie de pe certificatul medical etc.) Va recomandam sa consultati si art. 10 alin. (1) din OUG nr. 158 / 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care spune ca baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical ale… Citeste mai mult »

Maria
Vizitator
Maria

Buna ziua! Daca un salariat este angajat cu o data ulterioara primei zi din luna o sa aiba salariul brut mai mic de 3000 lei, se aplica facilitatiile de scutire? Cand se inceteaza un om sau cand are concediu medical platit 75%?

Prenume
Paula
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Paula,

Atata timp cat venitul brut este sub 3.000 lei, nu se poate aplica scutirea. Va recomandam sa studiati OUG 114/208, Ordinul MFP 611/2019.

Speram ca raspunsul nostru sa va fie util.

Zi frumoasa!

Mihai
Vizitator
Mihai

Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti in legatura cu concediu medical. Pe baza acestei legi , firma la care lucrez m-au taxat la salariu din cauza unui concediu medical (boala obisnuita) de 5 zile. E normal sa iau salariu mai mic in luna in care am fost bolnava? Concediu de odihna este platit la fel ca pana acum?
Multumesc

Prenume
Claudia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Claudia, Potrivit art. 10 alin. (1) din OUG nr. 158 / 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical a persoanelor angajate, se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca. Este normal ca intr-o luna in care ati fost in concediu medical (boala obisnuita) sa incasati un salariu net mai mic, fiindca codul… Citeste mai mult »

Chirila
Vizitator
Chirila

Buna ziua,

Daca se indeplinesc toate conditiile din lege, dar un salariat nu realizeaza numarul de ore de lucru intr-o luna (8 h/zi x “X” zile lucratoare), deoarece a lipsit nemotivat 1-2 zile, este in concediu fara plata 1-2 zile ori este in concediu medical cu 75% 1-2 zile, sau timp de 3 zile/luna a fost invoit cate 2 ore/zi, aceste invoiri fiind consemnate in pontaj, acesta mai beneficiaza de scutirile aplicate salariului brut de 3.000 lei pentru luna in cauza?
P.S. situatiile enumerate se indeplinesc independent…nu cumulate.

Va multumesc.

Prenume
Marian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Marian,

Trebuie sa verificati care este venitul brut lunar al angajatului, dupa inregistrarea acestor situatii. Daca scade sub 3.000 lei atunci nu veti putea aplica scutirea. Reperul este venitul lunar brut. Va recomandam sa studiati OUG 114/2018, Ordinul MFP 611/2019.

Zi frumoasa!

dan alexandru
Vizitator
dan alexandru

daca angajez un om pe data de 10, de exemplu, si acesta pleaca pe 20, realizeaza un venit de 700 lei, ii platim contributiile integrale la salariul de 3000 lei ( in constructii ) sau 2080 lei in celelalte ramuri ?!… si daca avem 10 astfel de cazuri ( in constructii fluctuatia este foarte mare ) unde ajungem ? productie de 7000 lei si cheltuieli de aprox. 10 x 3000 x 35% plus impozit ?!?!?! astea sunt facilitati ?!

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

In constructii va trebui sa asigurati angajatilor un salariu de minim 3.000 lei. Daca angajatul lucreaza 10 zile, ii veti calcula venitul aferent zilelor lucrate si la acesta se vor calcula taxele.

Zi frumoasa!

Marius
Vizitator
Marius

Buna ziua! Aș dori să mă angajez in construcții, in domeniul .. Zugrăveli, rigips, gletuit, termosistem. Cu domeniile de mai sus pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit, de 10%, de la plata contribuției la sănătate (CASS), de 10% și de scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25% etc?? Mulțumesc!

Prenume
......
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Exista cateva scutiri pentru angajatii care lucreaza in constructii, dar sunt cateva conditii de indeplinit de catre firma care va angajeaza, astfel incat ea sa poata aplica scutirea: a) sa desfasoare activitati in sectorul constructii care cuprind: i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 – Sectiunea F – CONSTRUCTII ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN: 2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate; 2331 – Fabricarea placilor si dalelor din ceramic; 2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa; 2361 – Fabricarea produselor din beton… Citeste mai mult »

Jana
Vizitator
Jana

Buna ziua, Sunt angajata in domeniul privat cu norma intreaga, la o firma dintr-un domeniu diferit de cel al constructiilor, cu un salariu brut de peste 3000 lei. Am primit o oferta din partea unei firme a carei activitate se incadreaza in cod CAEN 711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultant tehnica, activitatea incadrandu-se in min 80% din activitatea totala, de angajare cu salariul minim. 1. Acesta trebuie sa fie de min 3000 lei brut lunar ca sa beneficiez de facilitatile fiscale conform OUG nr 114/2018? 2. Pot fi angajata cu contract de munca cu norma intreaga… Citeste mai mult »

Prenume
Jana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata. 1. Articolul 60 punctul 5 din Codul fiscal prevede ca facilitatile se pot aplica daca sunt indeplinite anumite conditii printre care: “c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca;” Asadar, obtinerea unui venit lunar brut de minim 3.000 lei este una dintre conditiile necesare. 2. Puteti fi angajata cu norma intreaga la 2 angajatori. Acest lucru este… Citeste mai mult »

Boros
Vizitator
Boros

Buna ziua,avem firma de constructii si toti angajatii lucreaza in afara tarii(Ungaria),beneficiem de reducerile respective sau nu?

Prenume
Elena
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Elena,

Indiferent de locul unde se desfasoara munca, daca sunt respectate conditiile din articol, veti putea beneficia de facilitati.

Zi frumoasa!

Stefanescu
Vizitator
Stefanescu

Buna ziua,
Îmi cer suze dar nu am citit toate comentariile si poate acest subiect a mai fost dezbatut. Firma la care lucrez are cod CAEN 2511 si intra sub incidenta acestei ordonante si in consecinta contributiile au scazut. Dar salariile sunt negociate in Euro NET si din pacate am avut de pierdut. Chiar daca salariul net este tot acelasi, cei 3,75 % care erau virati la Pilonul II s-au dus pe apa sambetei. Din februarie 2019 nu mai intra bani la acest pilon. Poate ca firma a avut de castigat dar eu ca angajat nu. E normala situatia ?

Prenume
Adrian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Adrian,

Din pacate acestea sunt prevederile legislative, consideram ca nu este corect sa se intample aceste lucruri, insa ceea ce puteti face este sa renegociati salariul net cu angajatorul dumneavoastra, daca este posibil, sa va creasca salariul net cu acei 3.75% pentru a nu va afecta pe dumneavoastra aceste modificari legislative.

O zi placuta!

Stefanescu
Vizitator
Stefanescu

Multumesc de raspuns. Angajatorul nu o sa faca acest lucru doar vroiam sa arat ca OUG-ul pe care l-a dat Psd-ul are mari lacune si consecintele nu au fost studiate. In plus ganditi-va ca acest 3,75% era din salariul brut care la mine erau aprox. 100 de euro/luna care intrau intr-un fond teoretic sigur. Din fericire astazi 27.05.2019 multe lucruri s-au intors impotriva lor si sper ca atacul la Pilonul II sa inceteze.

Cora
Vizitator
Cora

Buna ziua,
Lucrez intr-o firma de constructii.
Am un salariu brut de 5000 lei.
Sunt insarcinata si sunt in concediu medical cu 75%.

Cum se aplica cota CAS de 21,25% in caz de concediu medical?
Multumesc

Prenume
Simina
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Atentie, cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul. Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca. Pentru concediul de maternitate se suporta doar contributia la CAS. Daca sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute de Codul Fiscal privind aplicarea facilitatilor din domeniul constructiilor, atunci cota de CAS calculata pentru indemnizatiile de concedii medicale va… Citeste mai mult »

Ionete
Vizitator
Ionete

Buna ziua,
Daca lucrez in domeniul constructiilor cu un contract de lucru de 4 ore pe zi si am un salariu de peste 3000 lei brut, pot beneficia de scutirile mentionate in articol? Chiar daca am contract de doar 4 ore pe zi?
Iar in cazul in care beneficiez de scutire cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului avand in vedere ca statul nu mai colecteaza impozitul respectiv cass din salariu?? De exemplu pentru un venit brut de 3500 de lei, cu scutirile de taxe as incasa aproximativ 2750 net. Pentru calculul indemnizatiei se va respecta 85% din 2750?
Multumesc!

Prenume
Miriam
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Miriam,

In situatia descrisa de dumneavoastra, noi consideram ca va incadrati la conditiile de scutire. Referitor la indemnizatia de maternitate, veti primi o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

Zi frumoasa!

Bors8
Vizitator
Bors8

Dacă lucrez in afara tarii sunt obligată să asigur salariu minim din tara respectiva sau pot negocia cu salariaților.

Prenume
Elena
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Elena,

Daca firma este inregistrata in tara respectiva, atunci trebuie sa respectati legislatia in vigoare din acea tara.

Zi frumoasa!

Bors
Vizitator
Bors

Firma este înregistrată în România si subtretez lucrări de la o firmă din Franța

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Se plateste salariul negociat in contractul individual de munca cu firma din Romania la care este angajata persoana respectiva. Daca persoana pleaca in deplasare veti putea sa ii acordati si diurna.

Mai multe informatii despre modul de acordare a diurnei puteti sa regasiti la urmatorul link:
https://www.smartbill.ro/blog/diurna/

O zi placuta!

Bors
Vizitator
Bors

Firma este înregistrată în România si subtretez lucrări de la o firmă din Franța cum procedăm plătesc salariu negociat în România si le plătesc diurnă

Prenume
Elena
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Se plateste salariul negociat in contractul individual de munca cu firma din Romania la care este angajata persoana respectiva. Daca persoana pleaca in deplasare veti putea sa ii acordati si diurna.

Mai multe informatii despre modul de acordare a diurnei puteti sa regasiti la urmatorul link:
https://www.smartbill.ro/blog/diurna/

O zi placuta!

ghivici
Vizitator
ghivici

BUNA ZIUA,intrebarea mea ce plafon salarial trebuie sa aiba o firma de constructii sa poata beneficia de scutire ?

Prenume
lili
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Pentru a beneficia de aceste facilitati fiscale, in primul rand, salariul de baza minim brut al angajatilor, fara a include sporuri si alte adaosuri, trebuie sa fie de cel putin 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora. In al doilea rand, mai trebuie respectate si urmatoarele conditii: 1. Trebuie sa desfasoare activitati in sectorul constructii, am cuprins in articol care sunt codurile CAEN eligibile. 2. Firma trebuie sa realizeze o cifra de afaceri din activitatile mentionate mai sus in limita a cel putin 80% din cifra… Citeste mai mult »

buruiana
Vizitator
buruiana

Buna ziua,
Pentru un angajt care lucreaza in domeniul constructii salariu minim 3080 lei ,are 5 zile concediu medical, calculul concediului medical se face tinand cont de facilitati ,sau nu se considera venit din constructii si se impoziteaza cu toate taxele normal
Multumesc

Prenume
elena
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Elena, Incepand cu data de 21 iulie 2019 a intrat in vigoare OUG nr. 43/2019 care aduce cateva modificari in acest sens. Astfel, la punctul c.) din ordin se mentioneaza urmatoarea conditie: “c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76… Citeste mai mult »

Buruiana
Vizitator
Buruiana

Multumesc

Haleta
Vizitator
Haleta

Buna ziua! Am si o nelamurire in legatura cu suportare impozitului pe salariu, de angajator,in domeniul constructiilor in cazul unui concediu medical. Mai exact, in cazul unui concediu medical pe o perioada de 5 zile, impozitul pe venit nu mai este suportat de angajator ci de angajat pe perioada celor 5 zile de concediu medical sau pe toata luna? Firma la care lucrez sustine ca in cazul in care exista o luna in care un angajat are concediu medical, chiar si cateva zile, nu mai plateste impozitul pe venit angajatului, pe perioada lunii respective, acesta fiind cel care asigura aceasta… Citeste mai mult »

Prenume
Felix
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Felix,

Speta dumnevoastra ar trebui discutata mai in detaliu, fiindca nu stim daca firma la care lucrati aplica sau nu facilitatile pentru angajatii in constructii. In ceea ce priveste cazul general la o firma care nu aplica facilitatile, impozitul este retinut de la angajat si virat de catre angajator la bugetul de stat. Indemnizatiile de concediu medical (cu anumite exceptii, cum ar fi concediul de sarcina si lauzie) sunt supuse impozitului de 10%.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

POSTELNICU
Vizitator
POSTELNICU

Cum sa plateasca angajatorul 3010 lei cand el plateste o data salariatul cu 3000 lei si apoi CAM = 68 lei, insumate da 3068 lei.

Prenume
ELENA
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Elena,

Multumim pentru observatie si pentru atentia cu care ne urmariti. Asa este, suma corecta este 3.068 lei.

Zi frumoasa!

Ciolacu
Vizitator
Ciolacu

Buna ziua .
Sunt angajat la o firma din domeniu constructii , am primit notificarea maririi de salariu de la 2990 la 3000 lei brut , dar mi sa spus ca nu poate sa-mi dea salariul de 2368 pentru ca nu sunt ,,posibilitati ,, , imi poate da doar 200 lei in plus. Ce se intampla , se poate asa ceva?
Astept un raspuns .

Prenume
Dobre
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Salariul pe care trebuie sa il incasati este cel care rezulta din statul de plata. Puteti sa solicitati fluturasul de salariu sau chiar statul de plata in care sa vedeti sumele care vi se cuvin. Orice nu corespunde cu acesta nu este o practica legala.

Zi frumoasa!

Laura
Vizitator
Laura

Buna ziua,

Am si eu o intrebare cu referire la salariul in domeniul constructiilor.

Daca de exemplu salariul este 4444 brut si angajatul a inceput colaborarea pe data de 11 septembrie iar pe 30 septembrie a primit salariul aferent lunii septembrie. Sunt 14 zile lucratoare. Cat primeste salariatul valoarea neta si cum se calculeaza taxele daca este angajat la jumatatea lunii? Banuiesc ca si pentru demisie se aplica acelasi lucru.

Prenume
Laura
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Modul de calcul difera in functie de faptul daca entitatea aplica sau nu facilitatile in constructii. Pentru inceput, se calculeaza venitul brut aferent numarului de zile lucrate: in septembrie sunt 21 zile lucratoare din care a lucrat 14, rezulta un venit brut de 2.963 lei. Presupunem ca se aplica facilitatile, prin urmare salariatului ii va fi retinut doar CAS 21.25%, astfel ca salariul net = 2.963 – 21.21% * 2.963 = 2.333 lei.

Zi frumoasa!

Costea
Vizitator
Costea

Buna ziua,
O intrebare as avea, daca se poate, o persoana care lucreaza in constructii doreste sa contribuie in continuare la P II de pensii, va putea? La sediul firmei i s-a spus ca trebuie sa-si plateasca singur contributiile cu bani din mana.
Multumesc frumos,
Marina

Prenume
Marina Andra
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

In situatia dumneavoastra, va recomandam sa contactati casa de pensii publice pentru a solicita acest lucru. Nu cunoastem masura in care se aproba astfel de solicitari, pentru angajatii scutiti din constructii. Pe de alta parte, aveti ca alternativa, desigur in alte conditii, pensia facultativa.

Zi frumoasa!

Calina
Vizitator
Calina

Buna ziu! As dori sa stiu daca aceste modificari in domeniul costructiilor afecteaza in vreun fel indemnizatia de mama( ma refer la faptul daca voi primi tot 85% sau se aplica alta formula de calcul particulara, dat fiind faptul ca acest domeniu plateste mai putin la stat) Multumesc frumos!

Prenume
Bianca
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Bianca, Potrivit art. 13 al OUG 111/2010, la stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate. Baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului impartita la 12. Asadar, si in cazul persoanelor care intra in CIC si anterior au fost angajate in sectorul constructii se iau ca baza de calcul veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilui. Cuantumul indemnizatiei lunare este de… Citeste mai mult »