Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Noutati fiscale 2019 pentru angajatii din constructii

noutati fiscale

Luna ianuarie 2019 a venit cu o serie de modificari semnificative in domeniul constructiilor, mai exact pentru salariatii care lucreaza in acest domeniu.

Baza legala care aduce modificari in acest domeniu este Ordonanta de urgenta nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.

O prima modificare legislativa se refera la diferentierea salariului si cresterea acestuia, astfel ca, incepand cu 1 ianuarie 2019, in domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.

Pe langa cresterea si diferentierea salariului minim brut, angajatii din constructii pot beneficia de numeroase avantaje:

? scutiri de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala ? 10%;
? scutiri de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) ? 10%;
? o cota mai redusa a contributiei de asigurari sociale (CAS) cu 3.75% – adica, in loc sa plateasca 25% vor plati doar 21.25% pentru aceasta contributie;
? in privinta contributiei asiguratorii pentru munca (CAM) desi in varianta publicata in Monitorul Oficial este prevazuta o reducere a acesteia de la 2.25% la 0.3375%,  in cursul anului 2019 au existat controverse si discutii cu privire la posibilitatea de aplicare a acestei reduceri, in contextul in care aceasta ar trebui sa faca parte dintr-o schema de ajutor de stat. Acest lucru este mentionat la art. 91 din OUG care mentioneaza ca masura se realizeaz? cu respectarea prevederilor ?n domeniul ajutorului de stat. Cum o astfel de schema nu exista inca, nu se va putea aplica momentan reducerea respectiva.

Facilitatile sunt disponibile in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028.

Pentru a putea beneficia de avantajele mentionate mai sus este nevoie de indeplinirea unor conditii impuse de lege si anume:

1. Angajatorii trebuie sa desfasoare activitati in sectorul constructii care cuprind:

  • activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 – sectiunea F – Constructii;
  • domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
    ? 2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
    ? 2331 – Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
    ? 2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
    ? 2361 – Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
    ? 2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
    ? 2363 – Fabricarea betonului;
    ? 2364 – Fabricarea mortarului;
    ? 2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
    ? 2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
    ? 2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
    ? 1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
    ? 2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal;
    ? 2511 – Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
    ? 0811 – Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
    ? 0812 – Extractia pietrisului si nisipului;
    ? 711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica.

2. Angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate mai sus in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea.

3. Veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca.

4. Scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.

Acestea fiind spuse, apare urmatoarea intrebare: Cat va incasa un salariat din domeniul constructiilor pentru noul salariu minim si daca beneficiaza de avantajele descrise mai sus?

Daca sunt respectate conditiile mai sus mentionate, atunci calculele arata cam asa:

Salariu minim brut constructii: 3.000 lei;

CAS (25%, reducere cu 3.75%, adica 21.25%): 638 lei;

CASS (10%, sunt scutiti): 0

Impozit pe venit (10%, sunt scutiti): 0

Salariu net: 2.362 lei.

CAM (2.25%) =68 lei.

Pentru a plati un salariu net de 2.362 lei (domeniul constructii), angajatorul cheltuie 3.068 lei.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

98 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *