Articol scris de Delia Mircea

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Home | | Noutati fiscale 2019 pentru angajatii din constructii

Modificat in 05-04-2019

Luna ianuarie 2019 a venit cu o serie de modificari semnificative in domeniul constructiilor, mai exact pentru salariatii care lucreaza in acest domeniu.

Baza legala care aduce modificari in acest domeniu este Ordonanta de urgenta nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.

O prima modificare legislativa se refera la diferentierea salariului si cresterea acestuia, astfel ca, incepand cu 1 ianuarie 2019, in domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.

Pe langa cresterea si diferentierea salariului minim brut, angajatii din constructii pot beneficia de numeroase avantaje:

• scutiri de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala – 10%;
• scutiri de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) – 10%;
• o cota mai redusa a contributiei de asigurari sociale (CAS) cu 3.75% – adica, in loc sa plateasca 25% vor plati doar 21.25% pentru aceasta contributie;
• angajatorului i se reduce contributia asiguratorie pentru munca (CAM) de la 2.25% la 0.3375%.

Facilitatile sunt disponibile in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028.

Pentru a putea beneficia de avantajele mentionate mai sus este nevoie de indeplinirea unor conditii impuse de lege si anume:

1. Angajatorii trebuie sa desfasoare activitati in sectorul constructii care cuprind:

 • activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 – sectiunea F – Constructii;
 • domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
  • 2312 – Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
  • 2331 – Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
  • 2332 – Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
  • 2361 – Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
  • 2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
  • 2363 – Fabricarea betonului;
  • 2364 – Fabricarea mortarului;
  • 2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
  • 2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
  • 2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
  • 1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
  • 2512 – Fabricarea de usi si ferestre din metal;
  • 2511 – Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
  • 0811 – Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
  • 0812 – Extractia pietrisului si nisipului;
  • 711 – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica.

2. Angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate mai sus in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea.

3. Veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca.

4. Scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.

Acestea fiind spuse, apare urmatoarea intrebare: Cat va incasa un salariat din domeniul constructiilor pentru noul salariu minim si daca beneficiaza de avantajele descrise mai sus?

Daca sunt respectate conditiile mai sus mentionate, atunci calculele arata cam asa:

Salariu minim brut constructii: 3.000 lei;

CAS (25%, reducere cu 3.75%, adica 21.25%): 638 lei;

CASS (10%, sunt scutiti): 0

Impozit pe venit (10%, sunt scutiti): 0

Salariu net: 2.362 lei.

CAM (2.25%, se reduce la 0.3375%): 10 lei.

Pentru a plati un salariu net de 2.362 lei (domeniul constructii), angajatorul cheltuie 3.010 lei.

avatar
14 Discutii
14 Raspunsuri la discutie
0 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
15 Autorii comentariilor
Ursache MirunaChirilaMihaiMariaIio Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
Radion
Vizitator
Radion

1 ) Urmează sa execut lucrări în construcții în luna martie prima factura dar am salariați din ianuarie . Le măresc salariile la 2082 sau la 3000 din ianuarie ? Și dacă e 3000 beneficiez de facilități ?
) Dar dacă an CAEN 7112 și proiectez nave pot beneficia de facilități?

Prenume
Ancs
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru aceste intrebari. Avand in vedere ca angajatii isi vor desfasura activitatea in domeniul constructiilor, potrivit art. 71 din OUG nr. 114/2018 – “in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora”, deci minimul va fi de 3.000 lei/luna din 01 ianuarie 2019. In ceea ce priveste beneficierea de facilitatile de… Citeste mai mult »

Ioana
Vizitator
Ioana

Buna ziua. Daca angajatul unei firme de constructii este in concediu medical, sau de odihna ( cateva zile) asta inseamna ca nu mai beneficiaza de aceasta marire de salariu? La fel daca angajatul are contract de 4 ore asta inseamna ca nu se mai incadreaza la aceasta lege? Vreau sa stiu daca sunt portite prin care angajatorii pot refuza sa plateasca angajatii conform legii. ( intrebarea mea este strict pentru firme de constructii care fac tot profitul din constructii). Va multumesc!

Prenume
I
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ioana,

Ajustarea salariului minim brut conform noilor prevederi legislative se efectueaza si pentru angajatii in concediu – fie ca este de odihna, fie medical. Va trebui sa mariti salariul minim si pentru angajatii cu 4 ore, dar sa tineti cont ca pentru ei nu se pot aplica scutirile mentionate (desigur cu respectarea si a celorlalte conditii), acestea fiind valabile doar pentru angajatii cu salariul de minim 3.000 lei brut.

Din pacate, nu va putem oferi raspunsuri la posibilitati de a gasi solutii alternative.

Speram totusi ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

cristina
Vizitator
cristina

buna ziua,
un singur cod caen din domeniul constructiilor obliga angajatorul sa mareasca salariu minim la 3000 de lei?celelalte coduri, nefiind din domeniul constructiilor.

Prenume
mihaela
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Orice entitate are un obiect principal de activitate mentionat in Actul constitutiv si obiecte secundare. Nu exista o clarificare in legislatie – ne referim aici la art. 71 din OUG 114/2018 care sa arate ca se aplica obligatia numai daca codul principal este printre cele enumerate in legislatie (art. 60 pct. 5 din Codul fiscal). Astfel, noi apreciem ca obligatia de majorare a salariului brut la min. 3.000 lei exista pentru toti angajatii care desfasoara activitatile sub codurile CAEN mentionate la art. 60. pct. 5, chiar daca printre obiectele de activitate exista si coduri CAEN de constructii si… Citeste mai mult »

mihaela
Vizitator
mihaela

Buna ziua,

Daca se factureaza in luna martie activitatea din constructii, in ianuarie si februarie se factureaza alt domeniu, de la 01 ianuarie salariile angajatilor sunt 3000 lei. in ianurie si februarie se beneficiaza de scutire de la impozit pe salariu si celelalte?

Prenume
ionescu
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Mihaela,

Multumim pentru atentia cu care ne urmariti.

In lunile ianuarie si februarie nu se poate aplica scutirea, nefiind indeplinita conditia de la art. 60 pct. 5 lit. b) ” angajatorii realizează cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala”.

Mai mult, daca nici in martie, dupa ce facturati activitatea de constructii, cifra de afaceri din constructii nu depaseste 80% din cifra de afaceri cumulata pe lunile 1,2,3, atunci nu veti putea aplica scutirea.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

Dascalu
Vizitator
Dascalu

Avantajele in natura acordate salariatilor din constructii urmeaza regimul venitului din salatiu respectiv beneficiaza de facilitati daca indeplinesc conditiile? La cifra de afaceri intra in calcul si avansurile incasate? Se pot transpune acestea in contul 712 venituri dib prestari servicii in curs de executie?

Prenume
Carmen
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Carmen, Multumim pentru atentia cu care ne urmariti. Avantajele in natura se taxeaza in acelasi mod cu salariul de incadrare. Asa cum impozitati acest venit din salariu, veti impozita si avantajele in natura. Pentru calculul cifrei de afaceri se are in vedere nota in aplicarea art. 60 alin 5 din Codul fiscal (mentionata in Ordinul Nr. 611/138/127/2019 din 31 ianuarie 2019 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a “Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”). Caseta “Cifra de afaceri totala cumulata de la inceputul… Citeste mai mult »

POSTELNICU
Vizitator
POSTELNICU

Buna ziua O firma cu obiect principal de activitate prestari servicii in constructii si-a extins domeniul de activitate si in transporturi. Lucrarile in constructii se fac pe baza de subcontractare, deci fara angajati proprii, iar in transporturi cu angajati proprii. Angajatii pe transporturi trebuie sa aiba salarii minime de 3.000 lei ? , mai ales ca in lunile ianuarie si februarie 2019 cifra de afaceri pentru constructii a fost sub 80 % din total. La 31.12.2018 cifra de afaceri din constructii era intr-adevar de peste 80 % pentru ca partea cu transporturile s-a deschis catre finele anului 2018. Multumesc anticipat… Citeste mai mult »

Prenume
ELENA
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Elena, In legislatie nu se face nicio mentiune cu privire la faptul ca daca exista obiecte secundare cu alt profil de activitate, cum ar fi transportul in cazul dumneavoastra, nu se aplica salariul minim de 3.000 lei. Asadar, in textul legii nu se face diferenta intre salariatii care lucreaza pentru indeplinirea codului principal sau a celor secundare, desi ar parea firesc acest lucru. Pentru a evita orice dubiu/risc va recomandam, in masura in care puteti, sa deschideti o alta firma pe care sa mutati activitatea de transport. Pe de alta parte, procentul de venituri realizat din constructii nu… Citeste mai mult »

ANDREEA
Vizitator
ANDREEA

Buna ziua,

Daca angajatorul, cu activitate in proportie de 90% in constructii angajeaza un manager in turism, urmand sa solicite un caen in acest domeniu, mai exista obligativitate de partea angajatorului sa stabileasca un salariu brut minim de 3000 lei pentru acest nou angajat chiar daca activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare acesta nu este legata de caen-ul din constructii? daca da, angajatul beneficiaza de facilitati ?

Multumesc,

Prenume
Andreea
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Andreea,

In legislatie nu se face nicio mentiune cu privire la faptul ca daca exista obiecte secundare cu alt profil de activitate, cum ar fi turismul in cazul dumneavoastra, nu se aplica salariul minim de 3.000 lei. Asadar, in textul legii nu se face diferenta intre salariatii care lucreaza pentru indeplinirea codului principal sau a celor secundare, desi ar parea firesc acest lucru.

Pentru a evita orice dubiu/risc va recomandam in masura in care puteti sa deschideti o alta firma pe care sa mutati activitatea de turism.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Butnaru
Vizitator
Butnaru

Buna ziua. Pentru concediu de odihna neefectuat din 2018 , si care se va plati in 2019, se aplica facilitatile? Va multumesc anticipat!

Prenume
Dana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Dana, In cazul in care zilele de concediu de odihna nu pot fi efectuate integral sau partial din diverse motive, angajatorii sunt obligati sa acorde aceste zile neefectuate intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. Mentionam faptul ca o alta modalitate de compensare a zilelor de concediu de odihna neefectuate se poate realiza prin bani, insa cu mentionarea faptului ca aceasta compensare in bani este permisa doar atunci cand inceteaza contractul individual de munca al salariatului in cauza. Daca va aflati in cea de-a doua… Citeste mai mult »

Sütő
Vizitator
Sütő

Buna ziua, este adevarat ca angajatii noi, din 2019 pana 2028 nu ar beneficia de aceste facilitati? Multumesc anticipat!

Prenume
Ildikó-Kinga
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

OUG 114 precizeaza ca facilitatile sunt disponibile in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028. Deci nu face referire la angajatii vechi/noi.

Zi frumoasa!

Doinita
Vizitator
Doinita

Buna ziua, un salariu brut mai mic, datorita acestor facilitati, afecteaza salariatul in momentul calcularii pensiei? Multumesc!

Prenume
Bujor
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea dumneavoastra.

Pentru a intelege cat mai bine care este modul de calcul al pensiei, va recomandam sa studiati informatiile prezentate la urmatorul link: https://www.cnpp.ro/calculul-pensiei

Speram ca acestea sa va fie de ajutor!

Zi frumoasa!

Iio
Vizitator
Iio

Buna ziua, in luna februarie am avut concediu medical 5 zile, in martie salariul mi-a fost scazut semnificativ pe motivul acestei noi legi date. Este normal asa ceva? Avand in vedere ca eu nu am citit nimic despre aceste modificari legate de concediul medical. Multumesc!

Prenume
Ioana
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Ioana, Multumim pentru intrebarea dumneavoastra. Credem ca cel mai bine ar fi sa discutati acest aspect cu angajatorul dumneavoastra si cu persoana care calculeaza salariile. Rugati-i sa va explice modul de calcul al acestora, fiindca avand in vedere ca ati avut concediu medical, lucrurile depind de multe variabile (veniturile realizate pe ultimele 6 luni, codul de indemnizatie de pe certificatul medical etc.) Va recomandam sa consultati si art. 10 alin. (1) din OUG nr. 158 / 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care spune ca baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical ale… Citeste mai mult »

Maria
Vizitator
Maria

Buna ziua! Daca un salariat este angajat cu o data ulterioara primei zi din luna o sa aiba salariul brut mai mic de 3000 lei, se aplica facilitatiile de scutire? Cand se inceteaza un om sau cand are concediu medical platit 75%?

Prenume
Paula
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Paula,

Atata timp cat venitul brut este sub 3.000 lei, nu se poate aplica scutirea. Va recomandam sa studiati OUG 114/208, Ordinul MFP 611/2019.

Speram ca raspunsul nostru sa va fie util.

Zi frumoasa!

Mihai
Vizitator
Mihai

Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti in legatura cu concediu medical. Pe baza acestei legi , firma la care lucrez m-au taxat la salariu din cauza unui concediu medical (boala obisnuita) de 5 zile. E normal sa iau salariu mai mic in luna in care am fost bolnava? Concediu de odihna este platit la fel ca pana acum?
Multumesc

Prenume
Claudia
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Claudia, Potrivit art. 10 alin. (1) din OUG nr. 158 / 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical a persoanelor angajate, se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca. Este normal ca intr-o luna in care ati fost in concediu medical (boala obisnuita) sa incasati un salariu net mai mic, fiindca codul… Citeste mai mult »

Chirila
Vizitator
Chirila

Buna ziua,

Daca se indeplinesc toate conditiile din lege, dar un salariat nu realizeaza numarul de ore de lucru intr-o luna (8 h/zi x “X” zile lucratoare), deoarece a lipsit nemotivat 1-2 zile, este in concediu fara plata 1-2 zile ori este in concediu medical cu 75% 1-2 zile, sau timp de 3 zile/luna a fost invoit cate 2 ore/zi, aceste invoiri fiind consemnate in pontaj, acesta mai beneficiaza de scutirile aplicate salariului brut de 3.000 lei pentru luna in cauza?
P.S. situatiile enumerate se indeplinesc independent…nu cumulate.

Va multumesc.

Prenume
Marian
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Marian,

Trebuie sa verificati care este venitul brut lunar al angajatului, dupa inregistrarea acestor situatii. Daca scade sub 3.000 lei atunci nu veti putea aplica scutirea. Reperul este venitul lunar brut. Va recomandam sa studiati OUG 114/2018, Ordinul MFP 611/2019.

Zi frumoasa!

Autentificare Cloud

Contact