Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Obligativitatea declararii punctelor de lucru deschise la ANAF

In functie de modul de organizare a activitatii dar si de rapiditatea cu care un business se dezvolta, exista posibilitatea ca societatile sa isi infiinteze, pe langa sediul social, si sedii secundare sau puncte de lucru.

Deschiderea unui punct de lucru/sediu secundar, presupune mai intai inregistrarea si autorizarea acestuia la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Va fi nevoie de pregatirea unui dosar cu mai multe documente, dintre care:

  • Cererea de inregistrare;
  • Declaratia – tip pe propria raspundere, in original, semnata de asociati sau administratori/membri ai directoratului, din care sa rezulte, dupa caz, ca: persoana juridica nu desfasoara la sediul secundar activitatile declarate, pe o perioada de maximum 3 ani; persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile precizate in declaratia-tip;
  • Hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor sau decizia asociatului unic/Consiliului de administratie/directoratului, in cazul in care este abilitat in acest sens;
  • La infiintare, dovezile privind sediile secundare;
  • Daca este cazul: avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018; avizele prealabile prevazute de legile speciale; imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale;
  • Dovezile privind plata tarifului legal.

Toate detaliile cu privire la infiintarea de sedii secundare/puncte de lucru precum si modelele de documente care trebuie prezentate, se pot gasi pe site-ul ONRC.

Pe de alta parte, o a doua etapa dupa deschiderea sediului secundar/punctului de lucru, este aceea ca intr-un termen de 30 de zile de la primirea actelor de la Registrul Comertului, acesta sa se inregistreze si la ANAF.

Potrivit Codului de Procedura Fiscala, contribuabilul are obligatia de a declara organului fiscal central, in termen de 30 de zile, infiintarea de sedii secundare. Contribuabilul cu domiciliul fiscal in Romania are obligatia de a declara, in termen de 30 de zile, infiintarea de filiale si sedii secundare in strainatate.

In vederea inregistrarii sediului secundar la ANAF, in practica exista doua situatii:

1. Societatea are mai putin de cinci angajati la sediile secundare/punctele de lucru deschise

In situatia in care la sediile secundare deschise societatea are sau va avea mai putin de cinci angajati, atunci pentru inregistrarea lor la ANAF se vor depune urmatoarele documente:

  • formular 061 – Declaratie privind sediile secundare
  • copia certificatului de inregistrare fiscala a persoanei juridice de care apartine sediul secundar sau filiala;
  • certificatul constatator privind infiintarea sediului social la ONRC;
  • rezolutia de la ONRC;
  • dovada de spatiu pentru sediul secundar declarat;
  • declaratie pe proprie raspundere ca societatea are mai putin de 5 salariati incepand cu data de

2. Societatea are minim cinci angajati la sediile secundare/punctele de lucru deschise

In situatia in care la sediile secundare deschise societatea are sau va avea minim cinci angajati, atunci pentru inregistrarea lor la ANAF se vor depune urmatoarele documente:

  • formular 060 – Declaratie de inregistrare/Declaratie de mentiuni pentru sedii secundare;
  • copia certificatului de inregistrare fiscala a persoanei juridice de care apartine sediul secundar sau filiala;
  • certificatul constatator privind infiintarea sediului social la ONRC;
  • rezolutia de la ONRC;
  • dovada de spatiu pentru sediul secundar declarat;
  • declaratie pe proprie raspundere ca societatea are 5 salariati incepand cu data de privind data angajarii celui de-al 5 lea angajat, daca este cazul.

Societatile care au mai mult de 5 angajati la sediile secundare infiintate vor primi de la ANAF, dupa depunerea documentatiei mentionate mai sus, un cod de identificare fiscala pentru acel sediu secundar.

Acesta se va utiliza pentru declararea impozitului pe veniturile de natura salariala in declaratia 112 ale angajatilor care lucreaza la acel punct de lucru inregistrat.

Astfel ca, la sectiunea F Impozit pe venitul din salarii, defalcat pe sediu principal si sediile secundare, din formularul 112, entitatea va trebui sa evidentieze distinct impozitul pe veniturile salariale, atat pentru CUI-ul sediului principal cat si pentru CUI-ul sediului secundar.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *