Intrebari din Domeniu

PFA la norma vs PFA in sistem real, PFA vs angajat, PFA vs SRL

PFA

Publicat in 11-02-2020 - Actualizat in 05-03-2020

PFA si SRL sunt doua forme de inregistrare preferate de antreprenorii din Romania. Astfel, potrivit statisticilor ONRC, in cursul anului 2019, au fost inmatriculate in Romania 94.870 SRL-uri si 25.423 PFA-uri. Numarul total de inmatriculari in 2019 a fost de 134.220 entitati. Asadar, in acest total, cele doua forme ocupa ponderea majoritara (aproximativ 90%).

Mai jos prezentam cateva diferente bine de stiut si de luat in calcul atunci cand trebuie sa alegem forma de inregistrare pentru afacerea noastra.

PFA la norma vs PFA in sistem real

FormaPFA la normaPFA sistem real
Baza de calcul a impozitului pe venitNorma de venitVenitul net (diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile)
Registrul de evidenta fiscalaAu obligatia sa completeze doar partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscalaAu obligatia sa completeze integral Registrul de evidenta fiscala.
Schimbarea incadrarii
PFA la norma:
– are obligatia sa treaca la sistem real daca a inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro. Trecerea are loc incepand cu anul fiscal urmator.
– poate opta pentru determinarea venitului net în sistem real, dar o data optiunea exercitata este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutiv
PFA in sistem real, dupa trecerea a doi ani fiscali consecutivi isi poate exercita optiunea pentru trecerea la norma de venit.

PFA vs angajat

In trecut, au existat multe discutii in ce priveste colaborarea firmelor cu persoanele fizice – fie sub forma angajarii, fie sub forma contractelor cu PFA, acestea din urma avand in trecut un regim fiscal mai avantajos decat angajatii. Insa lucrurile s-au schimbat in ce priveste abordarea fiscala, in sensul ca exista posibilitatea de reconsiderare de catre Fisc a unei relatii de colaborare cu PFA in activitate dependenta (asemeni salariilor) daca nu sunt respectate anumite criterii de independenta.

TipPFAAngajat
CAS 25%PFA datoreaza CAS 25% doar daca venitul depaseste 12 salarii minime pe economie, respectiv 12 * 2.230 lei = 26.760 lei. CAS = minim 25% * 26.760 lei = 6.690 lei /anDatoreaza obligatoriu CAS 25% (exceptie constructii 21,25%)
CASS 10%PFA datoreaza CASS 10% doar daca realizeaza venituri peste plafonul de 26.760 lei. Contributia care se plateste este 10%* 27.760 lei = 2.676 lei/anCASS 10% se retine angajatului obligatoriu (exceptie constructii- unde angajatii sunt scutiti)
Impozit 10%PFA-urile datoreaza impozit 10% fie din venitul net (daca sunt in sistem real) fie din norma (daca aplica norme de venit)Angajatii datoreaza impozit calculat astfel: 10%* (salariul brut – CAS-CASS – Deducere personala de baza)
Risc fiscalPFA-urile pot prezenta un risc fiscal de reconsiderare a activitatii ca activitate dependenta, daca nu reusesc sa faca dovada ca indeplinesc cel putin 4 din cele 7 criterii de independenta prevazute de Codul Fiscal. In cazul materializarii acestui risc, tratamentul fiscal aplicabil pentru taxarea PFA-urilor este acelasi cu cel al salariatilor.Nu exista

PFA in sistem real vs SRL

PFA in sistem realSRL
Poate angajaPFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca.Nelimitat
Obligatia de a avea contabilNu este obligatoriu, dar este necesar daca PFA-ul are o activitate mai compexa, cu salariati de exemplu.Este obligatoriu, fie un angajat contabil cu studii superioare, fie contract de prestari servicii, cu experti contabili membri CECCAR.
Depune situatii financiare anualeNuDa
Posibilitatea de a dispune de sumele incasatePFA se poate folosi oricand de veniturile incasateSRL poate retrage banii din firma daca exista profit, sub forma de dividende (trimestrial, anual)
Taxele datorateImpozit pe venit 10 %
CAS 25%
CASS 10% daca se depaseste
plafonul de 12 salarii minime
Compania plateste 1% sau 3% impozit pe veniturile microintreprinderilor sau 16% impozit pe profit. Asociatul care ridica dividende mai datoreaza 5% impozit care se retine la sursa de catre firma. Daca dividendele incasate depasesc 12 salarii minime brute pe economie atunci asociatul mai datoreaza si CAS 10% calculat la plafonul de 12 salarii minime.
Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
#decrizaIntrebari din Domeniu

Rolurile si responsabilitatile asociatilor si ale administratorilor intr-o SRL

Intrebari din Domeniu

PFA in sistem real – cheltuieli deductibile, partial deductibile si nedeductibile

Intrebari din Domeniu

Transmiterea partilor sociale la un SRL

Intrebari din Domeniu

Tablou fiscal - 30 de limite fiscale bine de stiut

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
10 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Bogdan
Bogdan
1 An In trecut

Buna ziua,

Am un pfa cu norma de venit. La sfarsitul fiecarei luni transfer banii din contul dedicat pfa in contul personal, la aceeasi banca. Am citit recent ceva ce m-a ingrijorat, faptul ca ar trebui sa am documente justificative pt transferul in cont personal. Nimeni nu stie insa ce presupun aceste dcumente si nu am idee ce documente as putea avea pt acest lucru.

Multumesc

Prenume
Jianu
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Bogdan

Buna ziua,

Am primit intrebarea dumneavoastra de doua ori. In cazul in care nu ati primit raspunsul initial, va comunicam ca nu cunoastem un act normativ care sa oblige deschiderea unui cont separat, mai ales ca la PFA patrimoniul persoanei fizice este acelasi cu al PFA-ului. Dar este recomandat sa fie deschis un cont separat fiindca este mai usoara urmarirea operatiunilor.

Zi frumoasa!

Bogdan
Bogdan
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua, scuze am trimis mesajul din nou, nu eram sigur ca a ajuns prima oara. Nu la obligativitatea sau nu de a avea cont separat ma refeream. Stiam ca e recomandat sa am cont separat de PFA asa ca am deschis un cont separat. Asa ca acum am contul de PFA si contul de persoana fizica. Banii pe care ii primesc in contul de PFA ii transfer in contul de persoana fizica. Legea 344/2018 se refera la obligativitatea de a prezenta documente justificative la un astfel de transfer, nu exclude explicit cazul in care conturile apartin aceleiasi persoane. Nu stiu ce documente justificative as putea sa intocmesc la un astfel de transfer, altceva decat extrasul de la banca – Transfer pt cheltuieli personale.

Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Bogdan

Buna ziua Bogdan,

Avand in vedere ca in cazul PFA patrimoniul este acelasi cu cel al persoanei fizice, in aceasta situatie se pot efectua transferuri din contul de PFA in contul de persoana fizica mentionand „Transfer pentru cheltuieli personale”, fara a fi nevoie de alte documente justificative.

Speram ca raspunsul nostru sa va fie util.

Zi frumoasa!

Marin
Marin
10 Luni In trecut

Buna ziua.. Am o intrebare referitoare la PFA si si deconturile de transport/cazare/diurna. Eu am un PFA al carui obiect de activitate presupune munca de teren (interviuri gen), ma deplasez si in alte orase in care stau cateva zile. Ca si document am foaie de delegatie cu bon de benzina atasat si stampila din localitatea respectiva sau datele persoanei la care am fost sa iau interviul. HG714/218 spune ca poti deconta 20 lei/zi diurna si cazare 230lei/zi. Problema este ca nu imi e foarte clar in ceea ce priveste PFA-ul, adica pot sau nu sa decontez? Am citit un comentariu de la cineva care a spus ca are PFA, a venit control, i-a scos diurna si cazarea si i-a bagat penalizari. Deci cum e pana la urma cu PFA-urile ca nu mai inteleg nimic. Multumesc

Prenume
Doru
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Marin

Buna ziua Marin,

Comentariul dumneavoastra, credem, se referea la situatia in care acea persoana avea un apartament inchiriat (care nu era inregistrat ca sediu secundar) si pe care il utiliza pentru cazare si dorea sa deconteze chiria.

In cazul dumneavoastra, lucrurile sunt clare. Sunt cheltuieli deductibile toate aceste cheltuieli cu conditia sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport.

Asadar, va trebui sa intocmiti decontul de deplasare, sa aduceti facturile de cazare, bonurile de combustibil. Atentie la HG 714/2018 – aceasta este aplicabila personalului institutiilor publice, nu este valabila in cazul dumneavoastra.

Zi linistita!

Marin
Marin
10 Luni In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc de raspuns. Dar diurna as putea sa decontez? Si cat in caz ca da. Am vazut ca la privati se poate deconta 50 lei. Acum nu stiu daca se aplica si la mine, la PFA. Nu am angajati , sunt administrator. Multumesc

Ursache Miruna
Administrator
9 Luni In trecut
Reply to  Marin

Buna ziua Marin,

In opinia noastra, o PFA nu poate beneficia de diurna, fiindca aceasta nu este mentionata in lista de cheltuieli deductibile. Insa daca ar avea salariati, apreciem ca acestia ar putea beneficia de diurna.

Zi frumoasa!

Holom
Holom
10 Luni In trecut

Buna ziua,
Am un PFA la norma de venit care anul trecut a avut venituri mult peste norma de venit, norma de venit este 26000 de lei iar venitul lui net 108000(brut 125000, nu depastei nsa plafonul de 100000 euro la cursul din 31 dec), intrebarea este daca este obligat la plata cas si cass , norma fiind sub plafon…26000este mai mic decat plafonul 26760?Multumesc!

Prenume
Iuliana
Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Holom

Buna ziua Iuliana,

Pentru a stabili daca datorati sau nu CAS si CASS, se ia in calcul venitul efectiv obtinut, nu norma de venit.

Prin urmare, fiindca ati depasit plafonul de 26.760 lei datorati CAS si CASS, insa acestea se calculeaza la plafonul de 26.760 lei.

Multa sanatate!