Intrebari din Domeniu

6 lucruri bine de stiut despre PFA

pfa

Publicat in 02-05-2019 - Actualizat in 12-01-2021

Pentru a putea demara un business, orice viitor antreprenor trebuie sa isi infiinteze o societate (SRL, SRL-D, SA, SNC, SCS etc.), fie sa se autorizeze ca persoana fizica autorizata (PFA), intreprindere individuala (II) sau intreprindere familiala (IF).

O persoana fizica autorizata poate sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca. Baza legala care reglementeaza autorizarea sub aceasta forma este OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare.

Inregistrarea ca PFA este in continuare una dintre formele de organizare cele mai utilizate pentru desfasurarea unui business, de aceea vom prezenta cateva aspecte bine de stiut daca doresti sa te autorizezi sub aceasta forma.

1. Inregistrarea ca PFA

Inainte de inceperea activitatii, pentru inregistrarea fiscala si autorizarea functionarii unei persoane fizice, este nevoie de pregatirea si depunerea unor documente la Registrul Comertului. Toate documentele necesare le poti gasi pe site-ul ONRC accesand acest link-ul de aici.

2. Contabilitatea pentru o PFA

Un avantaj fata de SRL este faptul ca persoana fizica autorizata, cu un minim de cunostinte economice, poate sa isi tina singura contabilitatea (in partida simpla), economisind din costurile cu externalizarea acestui tip de serviciu.

Contabilitatea in partida simpla este reglementata de OMFP nr. 170/2015 si se aplica pentru urmatoarele categorii de persoane:

 • persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din urmatoarele surse: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
 • persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.

Pe de alta parte, PFA-urile pot opta si pentru contabilitate in partida dubla cu respectarea legislatiei in vigoare in acest sens. Conform OMFP 170/2015 o persoana fizica autorizata poate trece de la conducerea contabilitatii in partida simpla la conducerea contabilitatii in partida dubla de la inceputul exercitiului financiar ulterior celui in care au decis aceasta trecere.

3. PFA sistem real vs. PFA norma de venit

O persoana fizica autorizata poate fi platitoare de impozit in sistem real sau prin impozitare pe baza de norma de venit.

PFA sistem real:

La art. 69 din Codul Fiscal este stabilit faptul ca venitul net anual din activitatile independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

De mentionat este faptul ca venitul brut cuprinde:

 • sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii;
 • veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta;
 • castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii;
 • veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana;
 • veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta;
 • veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi.

In ceea ce priveste cheltuielile, exista cateva conditii pe care acestea trebuie sa le indeplineasca pentru a putea fi deduse:

 • sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente;
 • sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
 • sa reprezinte cheltuieli cu salariile si cele asimilate salariilor;
 • sa respecte regulile privind amortizarea;
 • sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale;
 • sa reprezinte cheltuieli cu prime de asigurare efectuate pentru: active corporale/necorporale din patrimoniul afacerii; activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul; bunurile utilizate in cadrul unor contracte de inchiriere sau de leasing, potrivit clauzelor contractuale; asigurarea de risc profesional;
 • sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare;
 • sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport;
 • sa reprezinte contributii de asigurari sociale platite la sistemele proprii de asigurari sociale si/sau contributii profesionale obligatorii;
 • sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare.

PFA norma de venit:

Doar o parte din persoanele fizice autorizate isi pot determina venitul net pe baza normelor de venit. Prin intermediul Ordinului nr. 925/2017 se stabilesc care sunt codurile CAEN pentru care se poate calcula venitul net anual in baza de norma de venit.

Normele de venit sunt stabilite si publicate anual de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti.

Normele de venit pentru anul 2020 pot fi vizualizate la urmatorul link.

PFA-urile pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro – incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfarsitul anului fiscal.

Cursul mediu anual pe 2019 la eur a fost 4,7452, prin urmare echivalentul in lei al plafonului pentru anul 2020 este 474.520 lei.

4. PFA poate angaja persoane cu CIM

Da, persoana fizica poate sa angajeze alte persoane sau sa colaboreze cu terti pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata.

Potrivit art. 1 punctul 16 din Legea nr. 182/2016, PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.

5. Taxele datorate de o PFA

O persoana fizica autorizata datoreaza la bugetul de stat urmatoarele taxe:

 • impozit pe venit (10%) – stabilit in sistem real (10% din venitul net calculat ca diferenta intre veniturile brute si cheltuielile deductibile) sau norma de venit (10% din norma de venit publicata pentru activitatea pentru care exista autorizare);
 • CAS (25%) – daca persoana fizica autorizata obtine pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie (plafon 2019 – 24.960 lei; plafon 2020 –26.760 lei);
 • CASS (10%) – daca persoana fizica autorizata obtine pe parcursul unui an un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie (plafon 2019 – 24.960 lei, plafon 2020 –26.760 lei).

6. Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA a unei PFA

Obligatia unei persoane fizice autorizate de a se inregistra in scopuri de TVA ii revine atunci cand cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este superioara plafonului de 88.500 euro, echivalentul a 300.000 lei.

Testeaza gratuit programele noastre: Facturare onlineGestiune online sau Contabilitate online si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

PFA in sistem real – cheltuieli deductibile, partial deductibile si nedeductibile

Intrebari din Domeniu

Radierea PFA - cum se face si care sunt pasii de parcurs?

Intrebari din Domeniu

PFA la norma vs PFA in sistem real, PFA vs angajat, PFA vs SRL

Business Know-How

Tot ce trebuie sa stii despre dropshipping

5 2 votes
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
441 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Preda
Preda
1 An In trecut

Bună seara…. Ma puteți sfatuii și pe mine în legătură cu un pfa?

Prenume
Andrei
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Preda

Buna ziua,

Va rugam sa ne comunicati exact despre ce este vorba, pentru a va putea ajuta.

Multumim!

Zi frumoasa!

Lukacs
Lukacs
1 An In trecut

Buna ziua! M-am infiintat un PFA anul trecut apeland la o firma specializata. Acum urmeaza sa depun prima declaratie. M-ar avantaja norma de venit dar contabila m-a convins la inceput sa optez pentru sistem real. Nu se mai poate schimba incadrarea? Multumesc anticipat.

Prenume
Mark
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Lukacs

Buna ziua,

Optiunea se poate face prin depunerea declaratiei unice. Cand depuneti declaratia unica, va trebui sa alegeti impozitarea in sistem norma de venit cu mentiunea ca trebuie sa va incadrati in plafonul de 100.000 euro:

Art. 69 alin. (7) – “Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real”.

Mai trebuie sa tineti cont si de urmatoarele prevederi:
“In sensul art. 69 din Codul fiscal, pentru contribuabilul care opteaza sa fie impus pe baza de norma de venit si care anterior a fost impus in sistem real, avand investitii in curs de amortizare, valoarea amortizarii nu diminueaza norma de venit.
Veniturile realizate din valorificarea investitiilor respective sau trecerea lor in patrimoniul personal in cursul perioadei de desfasurare a activitatii sau in caz de incetare a activitatii majoreaza norma de venit proportional cu valoarea amortizata in perioada impunerii in sistem real.
In cazul contribuabilului impus pe baza de norma de venit, care pe perioada anterioara a avut impunere in sistem real si a efectuat investitii care au fost amortizate integral, veniturile din valorificarea sau trecerea acestora in patrimoniul personal ca urmare a incetarii activitatii vor majora norma de venit”.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

Lukacs
Lukacs
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Va multumesc mult!

Stan
Stan
1 An In trecut

Buna seara,
In anul 2019 un pfa care este impozitat pe baza de norma de venit si apartine unui pensionar, ce datorii are la bugetul de stat?

Prenume
Costi
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Stan

Buna ziua Costi,

Un PFA la norma de venit datoreaza:
1. impozit pe venit (10%) din norma de venit aferenta activitatii desfasurate (puteti gasi normele de venit pentru fiecare judet la urmatorul link:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2019/Norme_venit_2019.htm

Normele de venit se pot reduce (si atunci veti plati mai putin catre stat) cu anumite procente daca va incadrati la situatiile mentionate in partea de jos a documentului cu normele de venit pentru fiecare activitate/judet;

Exemplu: Pentru judetul Alba avem urmatorii coeficienti de reducere a normelor de venit:
a.) 50% – pentru persoanele care au calitatea de salariat, angajat cu contract de munc cu norm intreag si pentru elevi si studenti-cursuri de zi;
b.) 25% – pentru persoanele care au calitatea de salariat, angajat cu contract de munca cu ½ norma;
c.) 30% – pentru barbatii intre 60 si 65 de ani si pentru femeile intre 55 si 60 de ani;
d.) 45% – pentru barbatii intre 65 si 70 de ani si pentru femeile intre 60 si 65 de ani;
e.) 60% – pentru barbatii in varsta de peste 70 de ani si pentru femeile in varsta de peste 65 de ani.
2. CASS (10%) – doar daca norma de venit/norma de venit redusa depaseste plafonul de 24.960 lei (12 salarii minime pe economie);
3. CAS (25%) – doar daca norma de venit/norma de venit redusa depaseste plafonul de 24.960 lei (12 salarii minime pe economie).

In conditiile in care v-ati incadra in una din situatiile prin care beneficiati de norma de venit redusa, atunci sansele ca norma de venit sa fie sub 24.960 sunt mari, ceea ce conduce la scutirea de la plata CAS si CASS.

Zi frumoasa!

Stan
Stan
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

multumesc!

Aur
Aur
1 An In trecut

Care plafon superior este considerat pana la urma? 88.5k EUR sau 300k RON? Fiindca din text reiese ca un EUR este 3.4 RON, ceea ce este eronat. Multumesc

Prenume
Aur
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Aur

Buna ziua,

Plafonul este de 88.500 euro la cursul BNR de la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, adica echivalentul in lei a 300.000 lei, de aceea este cursul asa de mic.

Baza legala: art. 310 alin. (1) din Codul Fiscal.

Zi frumoasa!

Cosmin
Cosmin
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna, si daca venitul este in dolari, se face echivalentul in lei sau euro si la ce curs se calculeaza?

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Cosmin

Buna ziua Cosmin,

In acest sens se aplica prevederile art. 290 alin. 2 din Codul fiscal care arata ca „Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, iar, in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) – (8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare. In situatia in care se utilizeaza cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana, conversia intre monede, altele decat moneda euro, se realizeaza prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede. In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana.”

Cel mai des se utilizeaza cursul BNR valabil la data emiterii facturii. Asadar, veti face conversia la acest curs BNR aferent valutei, valabil la data emiterii facturii de vanzare.

Zi frumoasa!

Cosmin
Cosmin
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc mult de raspuns, asta clarifica situatia.

Mai am totusi o intrebare aferenta: Daca se presteaza servicii pentru clienti avand companii situatie in afara UE (cum ar fi Statele Unite), atunci plata TVA-ului mai este obligatorie? Am inteles ca sunt persoane (ce depasesc plafonul si incaseaza din US) care legal trebuie sa-si declare statutul de platitor de TVA insa nu sunt obligati sa efectueze si platile in sine. Este adevarat sau doar fabule temporare?

Multumesc si o zi faina si tie!

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Cosmin

Buna Cosmin,

Plafonul cifrei de afaceri (300.000 lei) are in vedere toate vanzarile efectuate – inclusiv cele in valuta, in afara Romaniei. Daca se depaseste acest plafon, exista obligatia de inregistrare in scop de TVA prin depasire plafon.

Dupa dobandirea statutului de platitor de TVA pot exista diferite regimuri fiscale la emiterea facturilor, in functie de calitatea beneficiarului (persoana fizica sau juridica), de tara de inregistrare (din UE sau non UE). Unele operatiuni pot fi scutite de TVA (deci se factureaza cu TVA 0 chiar daca entitatea este platitoare de TVA) sau se factureaza cu TVA.

Va sfatuim sa discutati toate aceste lucruri cu contabilul dumneavoastra.

Zi frumoasa!

MIHAILA
MIHAILA
1 An In trecut

Buna ziua!Am si eu un P.F.A COD CAEN 5520 GRUPA 552 INCHIRIERE CAMERE IN SCOP TURISTIC si nu stiu daca am taxa de oras sau nu?Multumesc!

Prenume
LILIANA
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  MIHAILA

Buna ziua Liliana,

Din pacate nu suntem in masura sa va oferim informatii in legatura cu acest lucru.

Va recomandam sa solicitati un raspuns cu privire la acest aspect unui membru ANAF (puteti incerca sa sunati la acest numar de telefon pentru asistenta contribuabili – 0314039160).

Zi frumoasa!

Gândila
Gândila
1 An In trecut

Buna. Va rog sa ma ajutati cu o informație. Pfa cu norma de venit anual 25000 lei poate opta sa nu plătească CAS daca obtine venituri sub 24960 lei, deasemenea si contributia la sanatate va putea plati pentru 6 luni? Va mulțumesc

Prenume
Lidia
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Gândila

Buna ziua Lidia,

PFA cu norma de venit trebuie sa plateasca taxele aferente normei de venit, si nu venitului efectiv realizat.
Astfel, impozitul, CAS si CASS se vor raporta la norma de venit publicata de ANAF pentru fiecare tip de activitate si localitate, in cazul dumneavoastra la 25.000 lei.

Va recomandam sa urmariti daca nu cumva va incadrati in una dintre situatiile de reducere a normei de venit (coeficient de reducere) mentionate in partea de jos a paginii unde sunt publicate normele de venit. Daca va incadrati in una dintre acele situatii, atunci norma de venit va scadea cu procentul mentionat de ANAF. Dupa aplicarea acelui coeficient s-ar putea ca norma de venit sa scada sub plafonul de 24.960 lei.

Zi frumoasa!

Bogdan
Bogdan
1 An In trecut

In scurt timp urmeaza sa infiintez o firma si nu sunt decis care dintre PFA si SRL ar fi mai avantajoase pentru cazul meu.
Voi lucra pentru o firma din Marea Britanie ce proiecteaza componete de caroserie pentru autovehicule. Codul CAEN este 7112 – Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea.
Din ce m-am documentat aceasta activitate nu se incadreaza la norma de venit deci ar trebui sa optez intre un PFA cu sistem real si SRL cu sau fara angajati.
Estimez o cifra de faceri de 150.000-180.000 lei/an. Pentru aceasta cifra de afaceri este rentabil PFA-ul si ce costuri suplimentare ar fi in afara de impozitul de 10% pe venit + CAS si CASS? De asemenea valoarea impozitului pe venit nu o pot calcula intrucat nu stiu ce cheltuieli pot fi deductibile pentru tipul meu de activitate)
In cazul optarii pentru SRL cu angajat, angajatul va avea salariul minim pe economie, adica 2350 lei (salariul minim pentru angajatii cu studii superioare).
Tot cazul optarii pentru SRL cu angajati, avand in vedere ca voi lucra de acasa de pe pc si ne avand cheltuieli cu firma, exista metode legale de a ma folosi de banii firmei inafara de salariu si pana a trece primul an ca sa imi impart dividente? Si daca exista care ar fi aceastea?
Pentru aceasta cifra de afaceri este rentabil PFA-ul si ce costuri suplimentare ar fi in afara de impozitul de 10% pe venit + CAS si CASS? De asemenea valoarea impozitului pe venit nu o pot calcula intrucat nu stiu ce cheltuieli pot fi deductibile pentru tipul meu de activitate.
Va multumesc anticipat!

Prenume
N
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Bogdan

Buna ziua,

Asa este, potrivit Ordinului nr. 925/2017, codul CAEN 7112 nu se incadreaza la PFA norma de venit.
Vom puncta pe scurt cateva aspecte legate de PFA sistem real si SRL, poate reusiti sa va faceti o idee in ceea ce priveste rentabilitatea fiecarei forme de inregistrare.

Pentru PFA sistem real:
– daca optati pentru PFA sistem real, va veti putea tine singur contabilitatea (in partida simpla), economisind taxele cu un contabil;
– va puteti folosi de veniturile realizate in orice moment;
– la bugetul de stat veti plati: un impozit anual in cota de 10% la venitul realizat (care se determina ca diferenta intre venitul brut realizat minus cheltuieli deductibile) si CAS si CASS anual, dar doar daca venitul realizat va depasi plafonul de 12 salarii minime pe economie. Trebuie sa vedeti ce posibile cheltuieli deductibile veti avea, astfel incat sa va estimati daca dupa ce aplicati formula de calcul mentionata mai sus v-ati incadra sau nu in plafonul de 12 salarii minime pe economie;
– veti avea obligatia sa va inregistrati in scopuri de TVA doar in momentul in care realizati venituri peste plafonul de 300.000 lei;
– va trebui sa depuneti declaratia unica.

Pentru SRL:
– va trebui sa va cautati o persoana care sa se ocupe de contabilitatea firmei;
– in afara de salariul primit in calitate de angajat, veti putea scoate bani din firma sub forma de dividende, daca firma inregistreaza profit (trimestrial sau anual);
– la bugetul de stat veti plati: un impozit pe micro trimestrial in cota de 1% din cifra de afaceri (daca aveti cel putin un angajat, norma intreaga, asa cum mentionati); TVA de plata nu va exista pana cand nu veti deveni platitor de TVA prin depasire plafon 300.000 lei; pentru angajat veti plati impozit pe venit (10%); CAS (25%); CASS (10%) si CAM (2.5%); impozit pe dividende in cota de 5% (in calitate de PF daca incasati venituri din dividende peste plafonul de 12 salarii minime pe economie/an va trebui sa mai platiti si CASS (10%) prin intermediul declaratiei unice);
– SRL neplatitoare de TVA va fi obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA doar in momentul in care realizeaza venituri peste plafonul de 300.000 lei;
– in cazul SRL se depun mai multe declaratii pe parcursul exercitiului financiar, inclusiv situatii financiare anuale + interimare daca doriti sa repartizati dividende trimestrial (in acest sens va va ajuta contabilul dumneavoastra).

Speram ca cele enumerate mai sus sa va raspunda la toate intrebarile adresate.

Zi frumoasa!

Bogdan
Bogdan
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile oferite. Am decis sa infiintez un PFA in sistem real. Imi puteti spune, va rog, dupa ridicarea certificatului de la ONRC, care sunt pasii de urmat apoi si cum mai exact trebuie inregistrat PFA-ul la ANAF, am cautat pe internet dar nu am gasit nimic concret.

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Bogdan

Buna Bogdan,

Noi va multumim pentru atentia cu care ne urmariti!

Pentru a va raspunde la intrebare, va informam ca in termen de 30 de zile de la eliberarea documentelor de catre ONRC trebuie sa inregistrati la ANAF PFA-ul. In acest sens, trebuie sa depuneti la ghiseul de care apartineti urmatoarele documente:

– Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale in doua exemplare (formular 070);
– Actul de identitate (copie);
– Act spatiu (copie);
– Actul legal de functionare pentru persoanele fizice care desfasoara profesii libere (actele primite de la ONRC).

Apoi, va trebui sa depuneti declaratia unica pentru estimarea veniturilor 2019 in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului – contribuabili care incep o activitate in cursul anului fiscal.

O zi placuta!

George
George
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua,
Prima parte legata de inregistrare la ANAF, am inteles de la cineva ca s-ar putea trimite actele primite de la ONRC si online prin intermediul SPV, dar in contul SPV nu am gasit nimic. Exista vro modalitate de a le trimite online?

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  George

Buna ziua George,

Nu cunoastem sa existe aceasta posibilitate de depunere online a documentatiei primite de la ONRC, insa puteti sa sunati la urmatorul numar (asistenta ANAF): 0314.039.160 si sa intrebati daca este posibil acest lucru.

Ceea ce stim este faptul ca in termen de 30 de zile de la eliberarea documentelor de catre ONRC trebuie sa inregistrati la ANAF PFA-ul si sa depuneti la ghiseul administratiei fiscale de care apartineti documentele primite.

O zi placuta!

Marius
Marius
9 Luni In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua am si eu o între are am un pfa si am de primit niște bani dela guvern pentru covid19 întrebarea este pot folosi contul personal sau îmi trebui cont pe pfa

Ursache Miruna
Administrator
9 Luni In trecut
Reply to  Marius

Buna ziua Marius,

Aveti nevoie de cont deschis pe PFA. Sunt banci care permit deschiderea contului pe PFA online, fara a fi nevoie sa va deplasati la banca.

Multa sanatate si numai bine!

Andrei
Andrei
1 An In trecut

1. Ce recomandați să fac dacă am un PFA cu 2 obiecte de activitate (2 coduri CAEN), iar pe cel principal nu mai înregistrez nicio încasare (nu am activitate) ci doar pe cel secundar?
Este ok să-l mențin activ și să declar mereu venit 0? Sau ar trebui cumva să-l suspend?
2. Ce se întâmplă dacă într-un an am profitul negativ? (venit – cheltuieli deductibile = < 0)? Este vreo problemă?

Prenume
Mily
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Andrei

Buna ziua Andrei,

Puteti sa il pastrati si pe cel secundar, chiar daca temporar nu inregistrati venit, poate in viitor veti avea activitate. Nu este o problema faptul ca in anumite perioade se inregistreaza pierderi. Este o situatie cu care se confrunta in anumite perioade multe entitati.

Zi frumoasa!

Elena
Elena
1 An In trecut

Bună seara! Vreau să lucrez într-un cabinet de stomatologie ca asistent medical, 3 ore/zi colaborare (pfa)Ce reguli trebuie să îndeplinesc eu?

Prenume
Alecu
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Elena

Buna ziua Elena,

Va trebui sa va inregistrati mai intai ca PFA (norma de venit sau sistem real), daca inca nu sunteti inregistrata.
Atentie insa la activitatea prestata la cabinet: aceasta nu trebuie sa devina dependenta. Va detaliem mai jos ce inseamna acest lucru.

Activitate dependenta este orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare, in baza unui contract individual de munca. Activitate independenta este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
• persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
• persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
• riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
• activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
• activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
• persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
• persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Daca indepliniti cel putin 4 din cele 7 criterii mai sus enumerate, atunci activitatea desfasurata este considerata independenta.

Zi frumoasa!

Lucian
Lucian
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua,

Pot avea contract de munca la o firma si in acelasi timp contract pe PFA (doar) cu aceeasi firma eliminand suspiciunile de activitate dependenta?

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Lucian

Buna ziua Lucian,

Situatia dumneavoastra implica un grad de risc foarte ridicat in opinia noastra. Cu toate acestea, legea prevede ca daca reusiti sa dovediti indeplinirea a cel putin 4 criterii din cele 7 care definesc o activitate independenta, atunci ati putea sa utilizati si aceasta varianta.

Cele 7 criterii sunt:

1.persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
2.persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3.riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4.activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5.activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6.persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7.persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Zi frumoasa!

Oneață
Oneață
1 An In trecut

Bună ziua,

Știu că în acest articol este vorba despre PFA, însă poate mă puteți ajuta. Eu lucrez pe contracte de drepturi de autor, mi-am început recent activitatea și aș dori să știu cum să procedez. Știu că va trebui să completez o declarație unică și să o depun, dar nu mă aflu în România în acest moment. Poate se poate depune online, dar aș dori să știu dacă acesta este singurul demers pe care ar trebui să îl fac, completarea declarației.

Vă mulțumesc pentru răspuns,

Bianca Oneață

Prenume
Bianca
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Oneață

Buna ziua Bianca,

Trebuie sa depuneti declaratia unica pana cel tarziu in data de 31 iulie 2019. Declaratia se poate depune si online prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:
– prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual”, disponibil pe site-ul https://www.anaf.ro, pe baza credentialelor;
sau
– prin intermediul serviciului „Depunere declaratii”, disponibil pe portalul https://www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

Zi frumoasa!

Raluca
Raluca
1 An In trecut

Buna ziua! Un PFA poate sa incheie contracte de donatii (sa doneze o suma de bani) cu un ONG? Daca da, aceste donatii se pot deduce in vreun fel? Multumesc!

Prenume
Ciobanu
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Raluca

Buna ziua Raluca,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi.
Pentru a raspunde intrebarii adresate, va informam ca o PFA poate face donatii.

In ceea ce priveste deducerea cheltuielilor privind donatiile potrivit art. 68 alin. (5) litera a) din Codul Fiscal, sunt considerate cheltuieli deductibile limitat “cheltuielile de sponsorizare, mecenat, precum si pentru acordarea de burse private, efectuate conform legii, in limita unei cote de 5% din baza de calcul determinata conform alin. (6).”

O zi placuta!

catalin
catalin
1 An In trecut

Buna ziua. Pentru indemnizatie copil in cazul unui PFA, pentru a ajunge la venitul net la care aplic procentul de 85 % ce se scade? toate platile din acel an ( impozit, cas,cass)? . Se mai scad inca odata cheltuielile pe care le am mai scazut odata la calculul impozitului? ms

Prenume
serban
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  catalin

Buna ziua,

Pentru veniturile stabilite de PFA in sistem real venitul net anual se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

La art. 68 din Codul fiscal puteti regasi detaliat din ce este format venitul brut si ce cheltuieli intra in categoria cheltuielilor deductibile sau nedeductibile.

Dupa ce ati determinat venitul net, din acesta 85% reprezinta indemnizatia de CCC.

O zi placuta!

Livia
Livia
1 An In trecut

Buna ziua,

Am un PFA care are activitatea suspendata, as vrea sa-l redeschid pe o perioada determinata pentru un anumit proiect. Va rog frumos imi puteti spune daca simultan pot fi angajata si sa am venituri si prin PFA (proiectul fiind diferit de firma la care sunt angajata cu norma intreaga). Daca se poate, mai trebuie sa imi declar un salariu si in cadrul PFA la care sa platesc pensie/CAS/CASS?
Mi-au venit regularizari pentru CASS din anul 2013 si 2014 si probabil la anul imi va veni pentru 2015, aceste cheltuieli la reluarea activitatii le pot deduce din noile incasari?

Multumesc foarte mult!

Prenume
_
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Livia

Buna ziua Livia,

Puteti avea calitatea de angajat la o firma si sa aveti si PFA.

CAS si CASS la PFA-uri se vor achita doar in situatia in care veniturile incasate prin aceasta forma depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie (12 * 2080 lei = 24.960 lei, valabil pentru 2019).

In ceea ce priveste deducerea cheltuielilor privind regularizarile, va recomandam sa studiati art. 69 din Codul Fiscal, unde se mentioneaza ce categorii de venituri si cheltuieli sunt deductibile/deductibile limitat sau nedeductibile la calculul venitului net anual pentru PFA-urile sistem real.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

O zi placuta!

Muresan
Muresan
1 An In trecut

Buna ziua, am un pfa si in iunie am depasit plafonul de TVA. Eu am registru de incasari si plati. Ce depun la ANAF in locul balantei de verificare pentru a dovedi depasirea plafonului?
Multumesc

Prenume
Delia
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Muresan

Buna ziua,

Aveti obligatia de a va inregistra in scopuri de TVA si va trebui sa depuneti la ANAF urmatoarele documente:
– copie dupa registrul de incasari si plati (de aici reiese faptul ca s-a depasit plafonul);
– formularul 070;
– copie dupa cartea de identitate;
– copie dupa certificatul de inregistrare;
– imputernicire (daca este cazul).

O zi placuta!

Pop
Pop
1 An In trecut

Buna ziua!

Imi puteti confirma, va rog daca am inteles bine contributiile unei PFA cu norma de venit, pentru o luna, respectiv daca imi puteti raspunde la ultimele intrebari:
1. Impozit: X * 10% , unde X = norma de venit/12
2. CASS: Y * 10%, unde Y = salariul minim brut pe economie
3. CAS: Y * 25%
4. Contributia pt indemnizatii si salarii?

(Desigur in conditia in care trebuie sa platesc contributiile de la pct 2, 3 si 4)

5. In cazul in care o PFA intra in concediu de maternitate, la ce suma se aplica procentul de 85%, ce se primeste de la Stat? (Norma de venit – contributiile de mai sus?)

Va multumesc frumos in avans!
O zi buna va doresc!

Prenume
Ana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Pop

Buna ziua Ana,

Punctul 4 nu exista, exista doar impozit (10% din norma de venit publicata de ANAF, CAS (25%) si CASS (10%), iar CAS si CASS se platesc doar in cazul in care norma de venit anuala stabilita de ANAF depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie.

Daca PFA intra in concediu de maternitate, 85% se aplica asupra normei de venit, practic la baza la care s-a achitat si impozitul.

O zi placuta!

Pop
Pop
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Va multumesc frumos pentru raspuns! M-ati ajutat mult. Mai am inca o nelamurire. Daca am in intretinere un copil de sub 3 ani, parca norma de venit la care s-ar aplica cei 10% se micsoreaza cu 40%.
Ati putea sa imi confirmati ca totusi norma de venit la care mi s-ar calcula dupa aceea concediul de maternitate este norma intreaga?

Va multumesc mult!

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Pop

Buna ziua,

Asa este, pentru contribuabilii care au in ingrijire un copil in varsta de pana la 3 ani norma de venit se micsoreaza cu 40% conform normelor de venit publicate de ANAF la urmatorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2019/Norme_venit_2019.htm

In ceea ce priveste ultima intrebare, va rugam sa o adresati unui membru ANAF, fiindca in legatura cu aplicarea coeficientilor de reducere asupra normei de venit lucrurile s-ar putea sa difere putin. Baza de calcul a impozitului, respectiv impozitul de plata vor fi mai mici decat daca s-ar plati la nivelul normei intregi.

O zi placuta!

Pop
Pop
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Am inteles, va multumesc din nou pentru raspuns!

Mihai
Mihai
1 An In trecut

Buna ziua, imi pot deschide un PFA cu urmatoarele coduri CAEN: 4120; 4333; 4334; 4339? pot avea pe un PFA mai multe coduri CAEN?
Multumesc!

Prenume
Avram
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Mihai

Buna ziua Mihai,

Raspunsul este da, puteti solicita acele coduri CAEN. Conform Legii nr.182/2016 un PFA poate sa aiba maxim 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.

Zi frumoasa!

Ciobanu
Ciobanu
1 An In trecut

Buna ziua,

In Septembrie 2017 am deschis un PFA ca agent de asigurari. Eu am desfasurat activitatea ca agent asigurari doar 2 luni. Doresc sa inchid acest pfa si as dori sa stiu ce am nevoie pentru al inchide si cam cat ar trebuii sa platesc la stat, mentionez ca pentru 2017 mi-a venit o poprire care a fost achitata. Deasemenea eu locuiesc in bucuresti dar pfa nu este deschis in bucuresti, se poate inchide in bucuresti sau trebuie sa ma deplasez la oficiul anaf unde l-am deschis.

Multumesc

Prenume
Paul
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ciobanu

Buna ziua Paul,

Pentru desfiintarea unei PFA, puteti gasi documentele necesare la urmatorul link: https://www.onrc.ro/index.php/ro/dizolvari-lichidari-radieri/persoane-fizice/ghid-desfiintari-pfa-ii-if

In ceea ce priveste taxele catre bugetul de stat, va trebui sa achitati impozit pe venit 10% aplicat normei de venit (daca aveti PFA norma de venit) sau daca sunteti in sistem real, va trebui sa va calculati venitul net si la el sa aplicati cota de 10%. CAS si CASS se platesc doar daca veniturile incasate au depasit plafonul a 12 salarii minime brute pe economie.

Va trebui sa vedeti unde este dosarul fiscal al PFA-ului, daca a fost mutat la Bucuresti sau a ramas in localitatea unde l-ati infiintat. Puteti solicita aceste informatii de la membrii ANAF.

O zi placuta!

nita
nita
1 An In trecut

o intreprindere individuala care a fost infiintata in 22.01.2018 dar care NU A DESFASURAT nicio activiate in 2018(si cred ca nici in2019) ce declaratii trebuie sa depuna la „finante” (unica cred) si ce completeaza???

multumesc anticipat

Prenume
ion
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  nita

Buna ziua,

Cu privire la Intreprinderile Individuale, nu avem cunostintele necesare pentru a va putea ajuta cu un raspuns, va recomandam sa solicitati un raspuns in scris (sa efectuati o adresa) pentru aceasta speta membrilor ANAF.

O zi placuta!

Bogdan
Bogdan
1 An In trecut

Buna ziua,
Am inregistrat un venit pe PFA in primele 6 luni ale acestui an de aproximativ 20.000 ron. Dat fiind anumite conjuncturi voi pleca din tara o buna perioada si vreau sa imi suspend PFA-ul din luna 07 pana la final de an.

Ca si taxare pentru anul 2019, pe lângă impozitul de 10% va trebui sa platesc si CAS 25%si CASS 10% (mentionez ca sunt si salariat in alta parte) ?
Se considera ca depasesc plafonul de 24.960 avand in vedere ca venitul a fost inregistrat pe 6 luni iar restul celor 6 luni suspendat ? (se calculeaza cumva 20.000 de ron / 6 luni = 3.330 ron care depasesc plafonul de 2.080 pe luna sau se refera ca sa nu se depasesca anual 24.960 indiferent de cate luni ai activat ? )

Va mulțumesc anticipat.

Prenume
B
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Bogdan

Buna ziua Bogdan,

Singura taxa pe care trebuie sa o platiti este impozitul pe venit de 10%.

Plafonul de 24.960 lei este pe an, daca ati avut venituri doar 20.000, atunci consideram ca nu intervine obligatia achitarii CAS si CASS.

In momentul in care va suspendati activitatea, puteti solicita un raspuns pe aceasta tema si membrilor ANAF, pentru siguranta dumneavoastra.

O zi placuta!

Iani
Iani
1 An In trecut

Buna seara! Sunt titular la I.I. agricol, impozitat si cu norma de venit si in sistem real ; am incheiat contract de munca la o alta firma. Contractul este pe perioada determinata 2 luni.In acest caz beneficiez de reducerea normei de venit la I.I.? Multumesc!

Prenume
Marzavan
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Iani

Buna ziua,

Din pacate, nu am gasit in legislatie un raspuns potrivit pentru intrebarea dumneavoastra, de aceea va recomandam sa discutati despre acest subiect cu un membru ANAF.

In documentul publicat de ANAF cu normele de venit pentru fiecare judet nu se specifica modul de calcul/aplicare a situatiei in care calitatea de angajat nu se mentine pe perioada unui an calendaristic, ci se mentioneaza doar: “coeficient de reducere X% – pentru contribuabilii angajati cu contract individual de munca cu program de 8 ore/zi si pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate”.

O zi placuta!

MIHAI
MIHAI
1 An In trecut

Buna Ziua.
Am o firma deschisa pe numele meu, PFA II. Doresc sa investesc pentru buna desfasurare a firmei pe o proprietate, care are 2 proprietari. Eu si inca cineva.
In acest caz, pot sa imi recuperez TVA-ul din investitia facuta pe acea proprietate?
Tinand cont ca suntem 2 proprietari trecuti pe acte. Si firma este doar a mea.
Sau este nevoie sa fiu doar eu singur proprietar.

Multumesc!

Prenume
BORDE
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  MIHAI

Buna ziua Mihai,

Din pacate, informatiile furnizate nu sunt suficiente pentru a va formula un raspuns. Aveti firma? Si daca da, este PFA sau II?
De asemenea, in ce fel de proprietate doriti sa investiti? Care este destinatia acestei proprietati ?

Multumim!

O zi placuta!

MIHAI
MIHAI
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua,

Am firma deschisa pe numele meu II. Vreau sa fac o constructie pe un teren. cu 2 proprietari ( eu si inca cineva).
Si vreau sa imi recuperez tva-ul de pe constructie. As putea sa recuperez tva-ul daca suntem 2 proprietari?

Multumesc

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  MIHAI

Buna ziua Mihai,

Va recomandam in situatia dumneavoastra sa luati legatura cu un contabil si sa ii detaliati: tipul de activitate pe care il veti presta (dumneavoastra veti efectua lucrari de constructii sau veti contracta serviciile de constructie de la alta societate, cine este proprietarul terenului, daca sunteti sau nu platitor de TVA, modul de asociere cu ceilalti proprietari etc. Este nevoie de intra putin in mai multe detalii, de aceea va recomandam sa consultati un specialist.

Zi frumoasa!

Andrei
Andrei
1 An In trecut

Bună ziua. Doresc să profesez ca instructor sportiv de înot și pentru a-mi înființa PFA-ul aș vrea să știu care dintre codurile CAEN 9319-alte activități sportive, 8551-învățământ în domeniul sportiv si recreational se potrivește activității ce urmează să o desfășor. Precizez că sunt și angajat în alt domeniu 8 ore/zi. Codul CAEN 9319 se regăsește în normele de venit și beneficiind de reducerea de 50% norma de venit ar fi de 12000 lei. Codul CAEN 8551 se încadrează la sistem real de impozitare? Veniturile realizate nu vor depăși 12 salarii minime, ca urmare nu voi plăti contribuțiile sociale? Dacă aleg normă de venit plătesc impozit pentru veniturile declarate sau pentru 12000 lei(norma de venit redusă)? Ce-mi recomandati, normă de venit sau sistem real de impozitare având în vedere faptul că estimez venituri de 10000 lei? Casa de marcat este obligatorie în ambele cazuri? Vă mulțumesc.

Prenume
Vali
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Andrei

Buna ziua Vali,

1. CAEN 9319 se refera la: “Alte activitati sportive. Aceasta clasa include: activitati ale producatorilor sau promotorilor de evenimente sportive, cu sau fara facilitati; activitati pe cont propriu ale sportivilor si atletilor, arbitrilor, membrilor din jurii, personalului ce cronometreaza etc.; activitati ale ligilor sportive si organismelor de reglementare; activitati conexe promovarii evenimentelor sportive; activitati ale grajdurilor pentru cai de curse, ale adaposturilor pentru caini; gestionarea rezervatiilor pentru pescuitul si vanatoarea sportiva; activitati ale ghizilor montani; activitati suport pentru vanatoarea si pescuitul sportiv sau recreativ: aceasta clasa exclude inchiriere de echipament sportiv, vezi 7721 activitati ale scolilor sportive, vezi 8551 activitati ale instructorilor, profesorilor, antrenorilor sportivi, vezi 8551 organizarea evenimentelor sportive, in sala sau in aer liber, pentru profesionisti sau amatori, de catre cluburi sportive, cu sau fara facilitati proprii, vezi 9311, 9312 activitati ale parcurilor si plajelor, vezi 9329”.

iar

CAEN 8551 se refera la: “Invatamant in domeniul sportiv si recreational. Aceasta include furnizarea de invatamant in activitati sportive pentru grupuri sau persoane prin intermediul taberelor sau scolilor. Sunt incluse de asemenea taberele de pregatire sportiva, serale si de zi. Nu include scoli, colegii si universitati. Pregatirea poate fi asigurata in diverse amplasamente, cum sunt facilitati ale unitatii sau facilitati de instruire ale clientului, institutii de invatamant sau prin alte mijloace. Pregatirea oferita in aceasta clasa este organizata formal. Aceasta clasa include: pregatire sportiva (baseball, basket, cricket, fotbal etc.), tabere, pregatire sportiva, pregatirea gimnastilor, pregatirea pentru calarie, academii sau scoli de echitatie, pregatirea in domeniul natatiei, pregatirea de instructori sportivi profesionisti, antrenori de sport, pregatirea in arte martiale, pregatirea in domeniul jocurilor de carti, pregatirea in domeniul yoga. Aceasta clasa exclude invatamantul in domeniul cultural, vezi 8552”.

Apreciem ca primul CAEN este mai potrivit, insa va puteti consulta si cu un jurist in acest sens. Va reamintim ca un PFA poate avea maxim 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
2. Doar pentru norma de venit exista coduri CAEN eligibile stabilite de ANAF, pentru sistem real nu cunoastem sa existe vreo restrictie.
3. Daca nu se depaseste plafonul cu privire la 12 salarii minime pe economie, atunci nu aveti obligatia de a plati CAS si CASS. In cazul normei de venit, daca spuneti ca aveti si calitatea de angajat cu norma intreaga la o firma, atunci aceasta se va injumatati sansele fiind mici ca norma injumatatita sa depaseasca plafonul a 12 salarii minime pe economie.
4. Apreciem ca daca aveti si calitatea de angajat la o firma, mai avantajos ar fi norma de venit, fiindca aceasta se va reduce 50%.
5. Sunteti obligat sa utilizati case de marcat daca prin activitatea dumneavoastra incasati, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie (Ordonanta de Urgenta nr. 28 din 1999).

O zi placuta!

Zliminita
Zliminita
1 An In trecut

Buna ziua,
Am un PFA doresc sa depun declarati aunica acum insa ma intreb ,in cazul in care nu depasesc plafonul de 24960 pot totusi sa platesc CAS si CASS ?Se va lua in calcul la pensie ?

Prenume
Aliohin
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Zliminita

Buna ziua,

Prin intermediul declaratiei unice aveti posibilitatea de a plati CAS si CASS si in mod optional, daca doriti sa beneficiati de asigurare de sanatate respectiv sa cotizati la sistemul public de pensii.

O zi placuta!

Macarie
Macarie
1 An In trecut

Buna ziua!

Am 2 contracte de munca, cu 8+4 ore/zi. Pot sa imi fac un PFA si sa am activitate pe el?

Multumesc!

Prenume
Gabriel
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Macarie

Buna ziua Gabriel,

Inregistrarea ca persoana fizica autorizata nu este conditionata de calitatea de angajat intr-o firma, astfel ca, puteti fi autorizat ca persoana fizica si sa aveti si calitatea de angajat intr-o firma.

Zi frumoasa!

basaraba
basaraba
1 An In trecut

Buna ziua
In cazul ca sint angajat cu cim la o anumita firma si am deschis o Intreprindere Familiala din mai 2018, activitatea am inceput-o din 2019, pe norma de venit am 24600 care se reduce cu 50% deci 12300 lei se plateste un impozit de 10% de 1230 lei . Mai trebuie platite si restul taxelor Cas Cass? Pot aparea 2 situatii venituri mai mari de 12300 sau mai mici ? Cum se procedeaza?
Multumesc
0756085770

Prenume
florin
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  basaraba

Buna ziua Florin,

Daca veniturile dumneavoastra se calculeaza in baza normei de venit publicata de ANAF, atunci trebuie sa va raportati calculele la norma de venit publicata de ANAF si nu la veniturile reale realizate. La veniturile reale realizate trebuie sa va raportati atunci cand stabiliti daca trebuie sa treceti, spre exemplu la platitor de TVA (plafon 300.000 lei) sau la trecerea de la norma de venit la sistem real (plafon 100.000 euro).

Avand in vedere ca sunteti si angajat la o firma, norma de venit vi se va injumatati, asa cum mentionati.

Norma injumatatita de 12.300 se afla sub plafonul de 24.960 lei, astfel ca nu intervine obligatia de a plati CAS si CASS pentru acest IF.

O zi placuta!

Angi
Angi
1 An In trecut

Buna ziua! İn urma cu aprox 2 saptamani am depus declaratia unica . Se mai poate anula ? Pt ca as vrea sa fac trecerea de la PFA la microintreprindere.

Prenume
S
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Angi

Buna ziua,

Pentru declaratia unica se poate depune rectificativa. Pentru a face aceasta trecere, va trebui sa efectuati procedurile de inchidere a PFA, iar mai apoi sa va infiintati un SRL.

O zi placuta!

Nastase
Nastase
1 An In trecut

Buna ziua! Daca am un PFA – norma de venit, care nu mai are activitate de 3 ani – deci venit 0 (dar as vrea totusi sa il pastrez pentru viitor), ce obligatii am? Ar fi util sa trec pe sistem real (cum se poate face?). Multumesc mult!

Prenume
Elvira
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Nastase

Buna ziua Elvira,

Daca nu mai aveti operatiuni in cadrul PFA, va puteti suspenda activitatea. Trecerea de la PFA sistem norma de venit la sistem real se face prin intermediul declaratiei unice. Informatii detaliate cu privire la procedura si modul de completare a declaratiei unice, in acest sens, le puteti solicita direct membrilor ANAF la ghiseu sau prin adresa scrisa.

O zi placuta!

Busila
Busila
1 An In trecut

Daca PFA-ul este proaspat inregistrat, unde se poate inregistra pentru norma de venit (COD caen 620) si este necesara declaratia unica de venit (obligatorie pana pe 31.07.2019) daca nu realizeaza si nu a realizat nici un fel de venit?

Prenume
George
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Busila

Buna ziua George,

Cu documentele primite de la ONRC trebuie sa va prezentati la ANAF intr-un termen de 30 de zile de la data eliberarii acestora.

Acolo vi se vor comunica toate informatiile de care aveti nevoie cu privire la norma de venit si la obligatia declararii veniturilor prin intermediul declaratiei unice.

O zi placuta!

Blanatu
Blanatu
1 An In trecut

Ce documente trebuiesc pt un pfa?! Dacă optez pt mai multe activități a-și putea? Ex construcții, inst electrice ins sanitare etc?

Prenume
Ionut
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Blanatu

Buna ziua,

Daca va referiti la documentele de infiintare, atunci pe acestea le puteti gasi la urmatorul link:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice/persoane-fizice-autorizate-pfa

Va reamintim ca potrivit Legii nr.182/2016 un PFA poate sa aiba maxim 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.

O zi placuta!

Alex
Alex
1 An In trecut

Daca ma incadrez la una din categoriile cu reducere de impozit, de ce acte am nevoie pentru a beneficia de aceasta reducere?

Prenume
Alex
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Alex

Buna ziua Alex,

La ce reducere de impozit faceti referire? Va referiti cumva la coeficientul de reducere a normei de venit – baza la care se aplica cota de impozit?

Trebuie sa aveti la dumneavoastra documentele justificative in caz de control, iar acestea difera in functie de situatie. Spre exemplu: daca aveti si calitatea de salariat cu norma intreaga intr-o firma, coeficientul de reducere a normei de venit este de 50% si ca document justificativ ar fi contractul individual de munca si actele aditionale la acesta, daca este cazul.

O zi placuta!

Alba
Alba
1 An In trecut

Buna seara,
Doresc sa infintez un PFA si am o nelamurire,vreau sa infintez PFA-ul in judetul unde am domiciliu si vroiam sa desfasor activitatea in alt judet unde stau in acest moment.Multumesc.

Prenume
Ionut
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Alba

Buna ziua Ionut,

Depinde de tipul activitatii pe care il desfasurati. De exemplu, daca aveti o activitate online (cum ar fi dezvoltare software), atunci practic puteti lucra de acasa si nu este nevoie de modificari. Daca insa aveti un spatiu unde desfasurati, de exemplu, si activitati cu publicul, este necesar sa deschideti un punct de lucru.

Zi frumoasa!

Mihaela
Mihaela
1 An In trecut

Buna ziua,
Pfa cu norma de venit poate sa fie platitor de TVA si in cazul cheltuielilor in scopul activitatii poate deduce TVA ?
Multumesc

Prenume
G
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Mihaela

Buna ziua,

Da, si un PFA poate fi sau nu platitor de TVA, la fel ca SRL-urile, pentru care poate deduce sau nu TVA in functie de tipul achizitiei.

Zi frumoasa!

Radu
Radu
1 An In trecut

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati in legatura cu urmatoarea situatie.
In cazul in care cioneva detine in paralel un PFA dar si un contract de drepturi autor/proprietate intelectuala , cum se procedeaza cu retinerea CAS/CASS . Din ambele activitati trebuie retinute , sau e suficienta plata acestora din activitatea de PFA doar . Mentionez ca pana acum le-am platit din ambele locuri , cu retinerea la sursa la drepturi autor .

Mulltumesc anbticipat ptr raspuns,

Prenume
Elena
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Radu

Buna ziua,

Va recomandam sa sunati la Biroul de asistenta al ANAF si sa solicitati informatiile cu privire la modul de declarare a celor doua tipuri de activitati in declaratia unica.

Zi frumoasa!

Popescu
Popescu
1 An In trecut

Daca vreau sa vand in Romania niste carti cumparate de la o editura din Anglia, pot face prin intermediul PFA?

Prenume
Alina
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Popescu

Buna ziua Alina,

Da, puteti face acest lucru prin intermediul PFA.

Zi frumoasa!

Cristea
Cristea
1 An In trecut

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire in legatura cu PFA-ul cu norma de venit si plafonul de TVA.

Am un PFA ( cod CAEN 6201) si norma de venit.

Daca se depaseste plafonul de TVA (300K RON) si devin platitor de TVA prin depasirea plafonului, trebuie sa trec la sistem real de plata a impozitului, sau pot continua ca PFA cu norma de venit pana se depaseste plafonul pentru norma( 446 K RON) ?

Multumesc,
Catalin

Prenume
Catalin
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Cristea

Buna ziua Catalin,

Sunt doua lucruri diferite: plafonul de TVA si plafonul pentru incadrarea in norma. Chiar daca ati depasit 300k pentru a fi platitor de TVA, aceasta inseamna ca nu treceti la sistem real, atat timp cand nu depasiti plafonul pentru norma.

Zi frumoasa!

Cosmin
Cosmin
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna, in cazul depasirii plafonului pt. TVA si trecerea la platitor de TVA insa cu norma fixa de venit (sub plafonul normei reale deci), cum se calculeaza TVA-ul avand in vedere ca nu se deduce mai nimic? Reprezinta un 19% sa zicem din norma fixa anuala sau din incasari/profit real?

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Cosmin

Buna Cosmin,

Dobandirea calitatii de platitor de TVA presupune evidenta sumei de TVA de pe documentele de achizitie si de vanzare – respectiv facturi, bonuri cu CUI. Suma de TVA de plata se determina ca TVA colectata din vanzari minus TVA deductibila din achizitii. Poate exista si situatia inversa, in care sa existe TVA de recuperat.

Asadar, determinarea sumei de TVA presupune prelucrarea informatiilor inscrise in documente.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

Paun
Paun
1 An In trecut

Hey,
In cazul unui pfa cu norma de venit, cod caen 6202(programare, it) cum se realizeaza scutirea de impozit?
Multumesc frumos anticipat pentru raspuns!
Zi faina!

Prenume
Daniel
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Paun

Buna ziua Daniel,

Conditiile de aplicare a scutirilor sunt pentru angajatii in firme de IT, nu pentru PFA.

Zi frumoasa!

Bontea
Bontea
1 An In trecut

Buna ziua!Am 18 ani si as dori sa imi deschid un PFA,insa nu sunt informata foarte bine in privinta unor aspecte si as dori sa ma lamuriti,daca se poate. Am citit undeva ca exista unele beneficii si facilitati pentru tinerii care vor sa isi dechida un PFA,dar nu stiu care sunt acelea si nici nu imi este clar cum functioneaza plata impozitului. Daca este anuala sau lunara. Mi-ar fi de mare folos un raspuns dinn partea dumneavoastra,cat mai clar pentru ca nu sunt familiarizata cu termenii. Va multumesc!

Prenume
Iasmina
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Bontea

Buna ziua Iasmina,

In momentul de fata, din pacate, nu cunoastem sa existe facilitati pentru deschiderea de PFA de catre tineri intreprinzatori. Plata impozitului este anuala.

Zi frumoasa!

Hornea
Hornea
1 An In trecut

Buna ziua,

Am infiintat un PFA , dar sunt angajat si cu norma intreaga la un tert angajator cu salar minim pe economie, deci un venit de 1279 lei/luna. La venitul net din PFA depasesc plafonul minim/an. La depunerea declaratie pe 2018 si 2019 sunt obligat sa platesc CAS si CASS? Un cunoscut mi-a spus ca nu sunt obligat la plata CAS, doar la CASS, deoarece mi se retine o data CAS din plata contributiilor pe salariul de la angajator, pe acelasi cnp.

Multumesc

Prenume
Bogdan
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Hornea

Buna ziua Bogdan,

Indiferent daca sunteti sau nu salariat, aveti obligatia la plata CAS numai daca veniturile estimate pentru anul 2019 depasesc plafonul a 12 salarii mimime brute pe economie, adica 12 x 2080 = 24.960 lei.

In cazul in care veniturile estimate se situeaza sub acest plafon nu exista obligatia platii CAS, dar puteti opta pentru plata acestuia. Acelasi lucru este valabil si pentru CASS.

Zi frumoasa!

Cristea
Cristea
1 An In trecut

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea situatie :

Detin un PFA cu norma de venit si intrebarea mea este daca devin platitor de tva prin atingerea plafonului( 300K) , sunt obligat sa trec la sistem real de impozitare ?

Multumesc,
Catalin

Prenume
Catalin
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Cristea

Buna ziua Catalin,

Faptul ca ati depasit plafonul de 300K lei si aveti obligatia de a va inregistra ca platitor de TVA nu inseamna ca trebuie sa treceti la sistem real, atat timp cat nu ati depasit plafonul normei.

Zi frumoasa!

Catalin Cristea
Catalin Cristea
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc mult pentru raspuns.

Ma puteti ajuta cu un pasaj din lege sau numar de articol care specifica acest lucru ?…. cei de la ANAF mi-au spus ca trebuie sa trec obligatoriu la sistem real cand se depaseste norma de tva.

Catalin

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut

Buna ziua, desigur!

Art. 69 alin. 9 din Codul fiscal mentioneaza: „Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.”

Asadar, nu se mentioneaza obligatia de a trece la sistem real daca deveniti platitor de TVA.

Zi frumoasa!

Catalin Cristea
Catalin Cristea
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc mult

Panzaru
Panzaru
1 An In trecut

Buna ziua,

In cazul unui PFA sistem real, daca veniturile anuale depasesc plafonul de cele 12 salarii minime brute (24.960 lei) , contributiile CAS si CASS se platesc obligatoriu la venitul anual intreg sau se poate obta si pentru plafonul minim de 24.960 lei ?

Multumesc anticipat
Christian

Prenume
Christian
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Panzaru

Buna ziua Christian,

Contributiile se calculeaza si se platesc cel putin la nivelul sumei de 24.960 lei pentru 2019. Puteti opta si sa platiti la nivelul venitului intreg, insa obligatoriu este platiti la acest plafon minim de 12 salarii brute (24.960 lei).

Zi frumoasa!

Razvan
Razvan
1 An In trecut

Buna ziua,
Un PFA cu norma de venit si platitor de TVA. Daca se achizitioneaza un apartament (suma depaseste 100.000 euro) de la un un dezvoltar, deci cu taxare inversa, la revanzarea acestuia, suma incasata va fii considerata toata in incasarile ce nu trebuie sa depaseasca 100.000 euro pentru a trece in sistem real de impozitare? sau se inregistreaza doar venitul (suma revanzare – suma cumparare)?

Multumesc!

Prenume
Razvan
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Razvan

Buna ziua Razvan,

Art. 69 alin (9) din Codul fiscal mentionaza astfel: „Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Pentru dumneavoastra, vanzarea apartamentului genereaza un venit brut, astfel consideram ca aveti obligatia trecerii la sistem real (nu se ia in calcul profitul, adica diferenta dintre venit si cheltuieli, ci venitul efectiv).

Zi frumoasa!

Dima
Dima
1 An In trecut

Buna ziua, va deranjez si eu cu ceva intrebari:
1. pentru un PFA cu norma de venit, ce acte de contabilitate trebuie intocmite?
2. se pot emite facturi? exista o limita pana la care poate emite aceste facturi?
3. mai trebuie tinuta evidenta cheltuielilor?
Multumesc!

Prenume
Iuliana
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Dima

Buna ziua Iuliana,

Va recomandam in acest sens sa cititi art. 69 din Codul fiscal:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_12062019.htm#A69, OUG nr. 44 din 16 aprilie 2008
privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/91808 si Ordinul nr. 170 din 17 februarie 2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea în partida simpla: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/91808

Zi frumoasa!

Cara
Cara
1 An In trecut

Buna ziua,
Sunt PFA pe norma pe venit, insa de la 1.09.2019 voi fi si angajat. Ma gandesc sa nu inchid PFA-ul. Voi fi nevoita sa platesc pe acea norma impozitul pe venit, Cas si Cass in 2020?
Multumesc

Prenume
Gabriela
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Cara

Buna ziua Gabriela,

Impozitul si contributiile se platesc la PFA indiferent ca persoana are sau nu calitatea de salariat.

Zi frumoasa!

Ana
Ana
1 An In trecut

Buna ziua!
Doresc sa infiintez pfa cu norma de venit pt make-up artist si maseur. Specific ca am calificarile necesare. Ma intereseaza daca pot deduce produsele, facturile, achizitionare auto. Nu ma pricep deloc la acest subiect, PFA 🙂 Intrebarea mea este daca aleg corect forma. Multumesc anticipat!

Prenume
Maria
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ana

Buna ziua,

Potrivit art. 69 alin. (8) CF: „Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila.”

Asadar, nu veti putea deduce consumabilele ca in cazul sistemului real. Va recomandam sa cititi art. 68 si art. 69 din Codul fiscal, unde sunt prezentate aspectele cu privire la sistem real/vs norma de venit: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_12062019.htm#A69.

Zi frumoasa!

Ana
Ana
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc frumos?

Cris
Cris
1 An In trecut

Buna ziua,

Am un PFA – cod activitate: 8551 si 9313 – si as dori sa stiu ce ar putea reprezenta cheltuielile deductibile in aceasta activitate si care ar fi valoarea/procentul acestora de dedus pe luna/an. Multumesc frumos!

Prenume
Manu
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Cris

Buna ziua,

Avand in vedere ca un raspuns in care sa enumeram cheltuielile deductibile ar fi prea lung, va prezentam in linkul urmator articolul 68 din Codul fiscal in care puteti regasi aceasta informatie:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_12062019.htm#A68

Zi frumoasa!

Rusanescu
Rusanescu
1 An In trecut

Cu un p.f.a. pot face comert?
Sau trebuie s.r.l.?
Mersi !

Prenume
Emil
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Rusanescu

Buna ziua Emil,

Un PFA poate, desigur, sa deruleze activitati de comert, la fel ca un SRL.

Zi frumoasa!

Adriana
Adriana
1 An In trecut

O intrebare va rog: daca am deschis PFA in iulie anul acesta, 2019, iar la sfarsit de Octombrie voi vrea sa inchei activitatea. Voi depasi netul de 24 960RON. Sunt obligata sa platesc CAS si CASS pentru 12 luni? Sau doar pentru lunile in care PFA-ul este activ, respectiv, 4 luni? Multumesc anticipat.

Prenume
Iliescu
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Adriana

Buna ziua,

La inchiderea PFA va trebui sa depuneti declaratia unica. Avand in vedere ca veti depasi plafonul, apreciem ca va trebui sa platiti contributiile pentru 12 luni.

Zi frumoasa!

Criss
Criss
1 An In trecut

Buna ziua,

As avea mare nevoie de niste informatii de la dumneavoastra. O sa incep sa lucrez in viitorul apropiat ca si content writer pt ceva site din US, e un regim mai freelancer si nu mi se poate face contract de munca. In conditiile in care as dori sa pot sa contribui la o pensie facultativa sau chiar la CAS, ce ar fi mai avantajos: sa imi fac un PFA, contract de drept de autor, etc? Ideea e ca as vrea sa am cat mai putine impozite de platit/cheltuieli, dar sa am dreptul sa imi platesc contributia la o pensie, ca sa imi „mearga vechimea” (pensie facultativa Pilon 3 sau asigurare de viata nu am dreptul sa imi fac daca as lucra „la negru”) . Va multumesc anticipat!

Prenume
Criss On Strings
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Criss

Buna ziua,

Exista mai multe lucruri de luat in considerare in ce priveste alegerea dumneavoastra, credem ca cel mai bine ar fi sa discutati aceste aspecte cu un contabil.

Zi frumoasa!

core
core
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti daca, in cazul unei intreprinderi individuale, se datoreaza CAS si CASS in aceleasi cote si aceleasi limite ca la PFA.

Cu stima!

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  core

Buna ziua,

Se aplica aceleasi reguli ca la PFA.

Zi frumoasa!

George
George
1 An In trecut

Buna ziua,

Anul trecut am depus decalratia unica ptr inchiderea de PFA dar nici pana acum nu am primit in spatiul virtual notificarea de plata. De asemenea am facut si o interogare cu soldurile datorate si nu am primit nimic.

Va rog frumos imi puteti spune daca era necesar sa fac plata imediat dupa depunerea delcaratiei unice, sau sa astept notificarea de la ANAF cu suma care era de plata, ca in anii precedenti?

Multumesc

Prenume
Georgescu
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  George

Buna ziua,

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Zi frumoasa!

George
George
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns. Am inteles acest aspect. Dar daca nu am primit nici o notificare, trebuia sa fac plata corespunzator sumei din declaratia unica?

Multumesc

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  George

Buna ziua,

Da, CASS-ul declarat conform declaratiei unice se achita pana in data de 15 martie a anului urmator, fara sa existe notificare.

Zi frumoasa!

Bala
Bala
1 An In trecut

Buna ziua, ma gandesc serios sa imi deschis un PFA cu privire la prestari servicii de cosmetica si make-up. Imi cer scuze pentru intrebarile pe care le pun.. daca sunt prea multe dar am incercat la multi contabili.. si nu prea am primit raspunsuri.
1. In primul rand as vrea sa va intreb, ca am citit niste lucruri destul de ambiguu.., daca eu imi fac PFA – ul pe sistem real, adica platesc dupa cat incasez , taxele sunt 10% din venit, si CAS ( 25%) si CASS (10%) , care stiu ca sunt platibile doar daca depasesc venitul minim pe economie, se calculeaza pe salarul de minim pe economie sau pe venitul pe care il declar eu?
2. Daca de exemplu ma duc sa lucrez intr-un salon, ca si cheltuieli pot sa introduc atat consumabilele cat si chiria si utilitatile salonului care imi revin?
3. Am inteles bine ca dupa o perioada pot sa trec de exemplu de la sistem real la norma de venit?
4. Daca dupa un timp voi intra in concediu maternal, doar atunci primesc indemnizatie daca platesc CAS si CASS sau primesc oricum acei 80% din venit, calculat pe ultimele 12 luni? Se primeste indemnizatie si daca ai PFA si nu esti angajat?

Multumesc frumos anticipat.

Prenume
Leila
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Bala

Buna ziua Leila,

1. Contributiile CAS si CASS se datoreaza doar daca venitul este mai mare de 12 salarii minime brute si procentele se aplica la acest plafon, nu la venitul efectiv realizat;

2. Lista cu cheltuieli deductibile la PFA o puteti gasi in art. 68 alin (4) Cod fiscal: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_12062019.htm#A68;

3. Art. 69.1 din Codul fiscal arata ca: Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incepând cu anul 2019;

4. Si veniturile obtinute in calitate de PFA fac parte din baza de calcul a idemnizatiei de crestere copil.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Szabo
Szabo
10 Luni In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Bună ziua avem un PFA am depus declarația unică anul trecut trebuie depusa iar anul acesta sau merge automat? Mulțumesc anticipat

Ursache Miruna
Administrator
10 Luni In trecut
Reply to  Szabo

Buna ziua,

Declaratia unica se depune in fiecare an, in cazul in care obtineti venituri si aveti obligatia de a o depune.

Zi frumoasa!