Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actualBusiness Know-How

IMM Invest Romania – tot ce trebuie sa stii despre programul de creditare

IMM invest

Am anuntat intr-un articol recent lansarea programului de creditare finantat de stat IMM Invest. Platforma nu a putut fi accesata la momentul anuntat, insa acum este functionala si isi asteapta vizitatorii. Haideti sa vedem ceva mai detaliat ce propune acest program guvernamental.

Programul IMM Invest Romania nu este nou, el a fost implementat prin OUG 110/2017 dar a fost modificat prin doua ordonante emise in situatia de urgenta OUG 29/2020 si OUG 42/2020. Practic, IMM Invest Romania este un program guvernamental implementat pentru a acorda facilitati de garantare de catre stat pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii, de catre institutii de credit. Asadar, beneficiarii acestui program pot fi intreprinderile mici si mijlocii.

Ce se intelege prin intreprindere mica si mijlocie conform Legii 346/2004?

Intreprinderile mici si mijlocii sunt acele intreprinderi care indeplinesc CUMULATIV urmatoarele conditii:

  • au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250
  • realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, conform ultimei situatii financiare aprobate. Prin active totale se face referire la active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans.

Intreprinderile mici si mijlocii se clasifica la randul lor, in functie de  anumiti indicatori, astfel:

  Microintreprinderi Intreprinderi mici Intreprinderi mijlocii
Numar de salariati Pana la 9 Intre 10 si 49 Intre 50 si 249
Cifra de afaceri neta sau active totale Pana la 2 milioane euro Pana la 10 milioane euro CA anuala neta pana la 50 milioane euro sau active totale care nu depasesc 43 milioane euro.  

Daca antreprenorii care au nevoie de finantare se incadreaza in aceasta categorie, trebuie sa mai decida:

  • ce tip de finantare au nevoie: credit sau linie de credit?
  • pentru ce scop: investitii sau capital de lucru?

Ce categorii de credite intra in acest program?

  • unul sau mai multe credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice.

Nivelul garantiei – maximum 80% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat.

Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat/beneficiar in cadrul acestei facilitati este de 10.000.000 lei. Valoarea maxima a creditelor/liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru este de 5.000.000 lei, iar pentru creditele de investitii este de 10.000.000 lei, in limita uneia dintre urmatoarele conditii valabile pentru ambele finantari, care reprezinta valoarea cea mai mare dintre:

(i) dublul sumei reprezentand cheltuielile salariale, inclusiv contributiile sociale obligatorii datorate de angajator aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor, inregistrate la nivelul anului 2019. In cazul intreprinderilor infiintate dupa 1 ianuarie 2019, cuantumul maxim al imprumutului nu poate depasi suma estimata pentru primii 2 ani de activitate;

sau

(ii) 25% din cifra de afaceri neta a beneficiarului pe 2019, respectiv venitul brut sau norma anuala de venit in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente, dupa caz, conform Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice depuse la organele fiscale competente pentru anul 2019;

sau

(iii) o valoare care sa rezulte din nevoile sale de lichiditati, acestea pot include atat costuri cu capital de lucru, cat si costurile cu investitii, cu conditia prezentarii unor documente justificative de catre beneficiar, situatie in care cuantumul imprumutului nu poate depasi nevoile de lichiditati de la momentul acordarii pentru urmatoarele 18 luni.

  • unul sau mai multe credite/linii de credit pentru finantarea capitalului de lucru, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat de stat in procent de maximum 90% acordat unei microintreprinderi sau intreprindere mica, in valoare maxima de 500.000 lei pentru microintreprinderi, respectiv maximum 1.000.000 lei pentru intreprinderile mici, in limita uneia dintre urmatoarele conditii valabile pentru ambele finantari, care reprezinta valoarea cea mai mare dintre:

(i) dublul sumei reprezentand cheltuielile salariale, inclusiv contributiile sociale obligatorii datorate de angajator aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor, inregistrate la nivelul anului 2019. In cazul intreprinderilor infiintate dupa 1 ianuarie 2019, cuantumul maxim al imprumutului nu poate depasi suma estimata pentru primii 2 ani de activitate;

sau

(ii) 25% din cifra de afaceri neta a beneficiarului pe 2019, respectiv venitul brut sau norma anuala de venit in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente, dupa caz, conform Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice depuse la organele fiscale competente pentru anul 2019;

sau

(iii) o valoare care sa rezulte din nevoile sale de lichiditati, acestea pot include atat costuri cu capital de lucru, cat si costurile cu investitii, cu conditia prezentarii unor documente justificative de catre beneficiar, situatie in care cuantumul imprumutului nu poate depasi nevoile de lichiditati de la momentul accordarii pentru urmatoarele 18 luni.

Atentie! Exista o valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat prevazute la alin (3) lit. a) si b), care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul programului, nu poate depasi 10.000.000 lei, in limita valorii cea mai mare dintre cele mentionate la lit. a) pct. i), ii) si iii) de mai sus.

In ce conditii se pot lua aceste credite?

Conditiile finantarii prin aceast program sunt:

  • statul garateaza creditele in procentele mentionate anterior, pentru fiecare tip de credit
  • dobanda este subventionata in proportie de 100% de catre stat pana la 31.12.2020. Practic, nu platesti dobanda pana la 31.12.2020.
  • Nu se plateste comision de rambursare anticipata.
  • Durata maxima a finantarilor este de 72 de luni in cazul creditelor pentru investitii si de 36 de luni in cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Creditele/liniile de credit pentru capitalul de lucru pot fi prelungite cu maximum 36 de luni, urmand ca, in ultimul an de prelungire, sa fie rambursate in conditiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a OUG 42/2020.

Ce mai trebuie sa stii ca antreprenor?

  • Aplicarea pentru un astfel de credit se face prin platforma imminvest.ro
  • Nu statul acorda creditele prin acest program, ci o banca comerciala. Exista mai multe banci care s-au inrolat in acest program. Deci in final, vei colabora cu banca pentru acordarea finantarii
  • Va trebui sa depui un document scris prin care te angajezi ca nu disponibilizezi personalul existent pana la 31 decembrie 2020
  • Nu exista o prioritate a finantarii in ordinea inscrierii aplicatiilor pe platforma, deci antreprenorii nu trebuie sa se grabeasca sa acceseze platforma.
  • Plafonul maxim de garantare cumulat pentru aceasta masura este de 15 miliarde lei
  • Prin implementarea schemei se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar de maxim 40.000 de beneficiari
  • Inscrierile se pot face pana la 31.12.2020
  • Beneficiarii ajutorului de stat acordat trebuie sa pastreze toate documentele aferente acestuia timp de 10 ani si sunt obligati sa le puna la dispozitia autoritatii de implementare a schemei de ajutor de stat sau a Consiliului Concurentei ori de cate ori le sunt solicitate (amenda pentru nerespectare este cuprinsa intre 5.000 lei si 40.000 lei)
  • In situatia in care FNGCIMM constata ca beneficiarii nu au respectat prevederile schemei de ajutor de stat si/sau pe cele ale Acordului de finantare, solicita acestora rambursarea ajutorului de stat primit, la care se adauga dobanda aferenta
  • Recuperarea ajutoarelor de stat se realizeaza potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, cu modificarile si completarile ulterioare

Este important de mentionat si ca nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii in cadrul programului intreprinderile mici si mijlocii care activeaza in urmatoarele sectoare/domenii:

  • productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili
  • activitati de jocuri de noroc si pariuri
  • productie sau comercializare de tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope

Recomandari:

  • este bine ca inainte de a solicita orice credit (nu numai prin acest program), sa fie analizata capacitatea firmei de a functiona, informatiile financiare din balanta de verificare
  • trebuie studiate cu atentie toate conditiile creditarii si luata in calcul ipoteza in care nu vei avea resursele de mai plati ratele la credit. Ce consecinte vor exista?
  • trebuie sa analizezi atent ce tip de credit ai nevoie in acest sens poti sa te consulti cu un reprezentant la bancilor, care se ocupa de creditare si care cunoaste cel mai bine produsul care ti s-ar potrivi
  • stabileste ce presupune exact urmarirea creditului ce documente ai nevoie, ce informatii trebuie sa furnizezi periodic si cine le va intocmi

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *