Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Facturare si Gestiune

Bill iti da raportul: Raportul TVA

raportul tva

TVA (taxa pe valoarea adaugata) reprezinta o taxa indirecta pe care, in lantul economic al manufacturarii: producator – intermediari – cumparator final, doar cumparatorul final o suporta in momentul achitarii pretului bunului sau serviciului comercializat.

Toti participantii la aceasta relatie economica, in momentul in care vand bunurile mai departe, vor include TVA in pret. Suma de TVA pe care o includ in pretul de vanzare este mai mare decat cea cu care au achizitionat produsul, deoarece TVA se aplica la pretul majorat de re-vanzator.

Astfel, in urma tranzactiilor realizate, diferenta intre TVA deductibila in urma achizitionarii produsului si TVA datorata in urma vanzarii acestuia cu pret majorat va fi in principiu datorata statului.

Desigur, aceasta este cea mai simpla ipoteza, mecanismul TVA fiind complicat si incarcat de exceptii si situatii specifice diverselor ramuri ale industriei si economiei.

Un antreprenor intampina cu siguranta o sumedenie de probleme, dar neplata sumei TVA datorata statului este una dintre cele mai serioase pe care le-ar putea avea. O astfel de restanta  va fi invariabil impactata de dobanzi si penalitati de intarziere. O alta  problema deosebit de grava este nedepunerea declaratiilor periodice cu privire la TVA.

Astfel, conform legislatiei in vigoare, nedepunerea la termen a declaratiilor cu privire la TVA reprezinta contraventie si se sanctioneaza printr-o serie de amenzi care, in functie de tipul de declaratie nedepusa, pot ajunge pana la 5000 RON. In ceea ce priveste neplata sumei de TVA datorata statului roman, dobanzile si penalitatile se calculeaza dupa cum urmeaza:

  • dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere;
  • penalitatile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.

Este inutil de atras atentia asupra consecintelor financiare dezastruoase pe care le poate avea neplata sumei de TVA datorata; in functie de marimea acesteia, dobanzile si penalitatile de intarziere o vor majora semnificativ.

Si aici intervine magia Smart Bill. Programul iti ofera toate informatiile referitoare la suma de TVA de recuperat sau datorata prin intermediul unui raport specific.

Acesta se afla in sectiunea Rapoarte / Rapoarte avansate / Raport TVA si iti ofera in orice moment o estimare a sumei TVA de plata sau de recuperat pe o anumita perioada. Ai astfel situatia sub control in orice moment si iti poti planifica in mod corect cheltuielile tinand cont si de situatia TVA.

Atentie! Valorile din raport se genereaza corect numai daca au fost inregistrate corect atat facturile emise, cat si cheltuielile. De asemenea, pentru a genera un raport TVA corect, este important sa fie inregistrati corect atat furnizorii, cat si statutul lor (platitor de TVA sau nu, platitor de TVA la incasare sau nu).

Pentru a genera raport corect si complet de TVA, inclusiv TVA din achizitii, este necesara activarea modulului de cheltuieli. Acesta se activeaza la cerere si contra cost pentru toate abonamentele de facturare si este inclus in abonamentele de gestiune. Ca orice alt modul Smart Bill, poate fi testat gratuit pe parcursul unei perioade de timp.

De asemenea, trebuie mentionat ca in contabilitate pot interveni si alte operatiuni asupra TVA care nu rezulta neaparat din contabilitatea primara inregistrata in Smart Bill (e.g. regularizari de taxa, ajustari).

In plus, indiferent de moneda in care au fost emise documentele, calculele din Raport TVA se fac tinand cont de echivalentul in lei. In calcule sunt incluse toate sumele de TVA care au cote diferite de zero %. In calculele sumelor din raport, cota TVA inclus este considerata cu cota zero. 

In Raportul TVA pot fi selectate urmatoarele elemente:

  • Din calendar – perioada de raportare. Implicit calculul se realizeaza pe anul curent.
  • Calcul pe – poate fi selectat modul in care se afiseaza situatia – lunar, trimestrial, semestrial sau anual. Implicit, cand raportul este accesat, situatia este afisata lunar.
  • Tip calcul – poate fi selectat daca sa se afiseze calculul cu TVA la incasare sau fara TVA la incasare.
  • Export excel: poti exporta raportul in format excel cu parametrii selectati. 

raportul tva

Raportul TVA cuprinde 4 coloane: Luna (sau perioada de raportare, daca ai selectat o alta perioada), TVA la achizitii, TVA din vanzare, TVA de recuperat, TVA de plata.

TVA de recuperat sau de plata se calculeaza ca diferenta pozitiva intre TVA din achizitii si TVA din vanzari.

  • TVA achizitii > TVA vanzari => TVA de recuperat
  • TVA achizitii < TVA vanzari => TVA de plata

Daca modulul de cheltuieli nu este activ, raportul de TVA calculeaza doar TVA datorata catre stat, pe baza facturilor si incasarilor emise. Raportul este generat ca in imaginea de mai jos:

In cazul in care este utilizat si modulul de cheltuieli si cheltuielile au fost inregistrate in sectiunea Cheltuieli si plati a programului, va putea fi generat un raport de TVA complet, ca in imaginea de mai jos:

raportul tva

Raportul TVA va tine cont de datele firmei, asa cum au fost introduse initial. 

Da click pe imagine pentru a accesa intregul infografic!

raportul tva

Urmareste-ne pentru alte articole utile despre rapoartele din programul Smart Bill. Inscrie-te pe blogul Smart Bill si vei fi printre primii care primeste cele mai proaspete vesti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *