Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Redirectioneaza o parte din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit!

impozitul pe venit

Anul 2019 vine cu modificari in ceea ce priveste cuantumul sumei pe care contribuabilii il pot redirectiona din impozitul pe venit pentru sustinerea entitatilor nonprofit sau a unitatilor de cult.

Astfel ca, potrivit Legii 30/2019 care aduce modificari Codului Fiscal, incepand cu veniturile aferente lunii aprilie 2019, contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Acordarea dreptului contribuabilului de a dispune asupra destinatiei unei sume din impozit se realizeaza in felul urmator, incepand cu 1 aprilie 2019:

Entitatile nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, precum si unitatile de cult beneficiaza de sumele respective daca la momentul platii acestora de catre organul fiscal sau angajatorul/platitorul de venit figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

In situatia in care entitatea nonprofit/unitatea de cult nu figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale angajatorul/platitorul de venit are obligatia sa refuze efectuarea platii sumelor catre aceasta.

Distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venitul datorat poate fi solicitata prin cerere pentru aceiasi beneficiari pentru o perioada de cel mult 2 ani si va putea fi reinnoita dupa expirarea perioadei respective.

Angajatorul/Platitorul de venit are obligatia ca la momentul platii sumelor reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat de persoanele fizice sa verifice daca entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Pana la intrarea in vigoare a acestei legi, in Codul Fiscal se mentioneaza faptul ca: contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul pe veniturile de natura salariala, dupa cum urmeaza:

a) in cota de 2% pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii;
sau

b) in cota de 3,5% pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

De retinut! Aceasta forma de redirectionare nu il costa absolut nimic pe contribuabil, practic o parte din valoarea totala a impozitului pe venit pe care acesta oricum trebuie sa il plateasca la bugetul de stat (intr-un an), se va redirectiona catre o entitate nonprofit/unitate de cult!

Cum pot contribuabilii sa redirectioneze o parte din impozitul pe venitul?

In cazul veniturile de natura salariala si din pensii, pentru redirectionare, contribuabilul trebuie sa completeze si sa depuna la organul fiscal Formularul 230 Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si pensii.

Formularul se poate depune pana la data de 15 martie 2019 pentru veniturile realizate in cursul anului 2018.

Pe de alta parte, tot pentru veniturile de natura salariala, conform OUG nr. 18/2018, contribuabilii (angajati cu contract individual de munca) pot sa opteze pentru retinerea si plata acestor sume direct de catre angajator prin intermediul formularului 112 sectiunea E.4. Destinatia sumelor pentru acordarea de burse private, precum si pentru sustinerea unei entitati nonprofit/unitati de cult reprezentand 2% sau 3.5% din impozit.

Atentie! Nu pot redirectiona din impozit – contribuabilii care sunt scutiti de la plata impozitului pe venitul de natura salariala (angajatii cu gradul de handicap grav sau accentuat dar si angajatii care lucreaza in mediul IT si care se incadreaza in criteriile de eligibilitate prevazute de legislatia in vigoare).

In ceea ce priveste veniturile din activitati independente, chirii, dividende sau din alte surse, pentru redirectionare, contribuabilul va completa si sectiunea I.6. Destinatia sumei reprezentand 2% sau 3.5% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil. Reamintim faptul ca, anul acesta, declaratia unica trebuie depusa pana la data de 15 martie 2019.

Angajatorul sau platitorul de venit are obligatia ca la momentul platii sumelor reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat de persoanele fizice sa verifice daca entitatea nonprofit / unitatea de cult beneficiara figureaza in Registrul entitatilor / unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

In situatia in care entitatea nonprofit / unitatea de cult nu figureaza in Registrul entitatilor / unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, angajatorul / platitorul de venit are obligatia sa refuze efectuarea platii sumelor catre aceasta.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

10 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *