Intrebari din Domeniu

Redirectioneaza o parte din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit!

impozitul pe venit

Publicat in 31-01-2019 - Actualizat in 01-02-2019

Anul 2019 vine cu modificari in ceea ce priveste cuantumul sumei pe care contribuabilii il pot redirectiona din impozitul pe venit pentru sustinerea entitatilor nonprofit sau a unitatilor de cult.

Astfel ca, potrivit Legii 30/2019 care aduce modificari Codului Fiscal, incepand cu veniturile aferente lunii aprilie 2019, contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Acordarea dreptului contribuabilului de a dispune asupra destinatiei unei sume din impozit se realizeaza in felul urmator, incepand cu 1 aprilie 2019:

• Entitatile nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, precum si unitatile de cult beneficiaza de sumele respective daca la momentul platii acestora de catre organul fiscal sau angajatorul/platitorul de venit figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

• In situatia in care entitatea nonprofit/unitatea de cult nu figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale angajatorul/platitorul de venit are obligatia sa refuze efectuarea platii sumelor catre aceasta.

• Distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venitul datorat poate fi solicitata prin cerere pentru aceiasi beneficiari pentru o perioada de cel mult 2 ani si va putea fi reinnoita dupa expirarea perioadei respective.

• Angajatorul/Platitorul de venit are obligatia ca la momentul platii sumelor reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat de persoanele fizice sa verifice daca entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Pana la intrarea in vigoare a acestei legi, in Codul Fiscal se mentioneaza faptul ca: contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul pe veniturile de natura salariala, dupa cum urmeaza:

a) in cota de 2% pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii;
sau

b) in cota de 3,5% pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

De retinut! Aceasta forma de redirectionare nu il costa absolut nimic pe contribuabil, practic o parte din valoarea totala a impozitului pe venit pe care acesta oricum trebuie sa il plateasca la bugetul de stat (intr-un an), se va redirectiona catre o entitate nonprofit/unitate de cult!

Cum pot contribuabilii sa redirectioneze o parte din impozitul pe venitul?

In cazul veniturile de natura salariala si din pensii, pentru redirectionare, contribuabilul trebuie sa completeze si sa depuna la organul fiscal Formularul 230 „Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si pensii”.

Formularul se poate depune pana la data de 15 martie 2019 pentru veniturile realizate in cursul anului 2018.

Pe de alta parte, tot pentru veniturile de natura salariala, conform OUG nr. 18/2018, contribuabilii (angajati cu contract individual de munca) pot sa opteze pentru retinerea si plata acestor sume direct de catre angajator prin intermediul formularului 112 sectiunea E.4. „Destinatia sumelor pentru acordarea de burse private, precum si pentru sustinerea unei entitati nonprofit/unitati de cult reprezentand 2% sau 3.5% din impozit.

Atentie! Nu pot redirectiona din impozit – contribuabilii care sunt scutiti de la plata impozitului pe venitul de natura salariala (angajatii cu gradul de handicap grav sau accentuat dar si angajatii care lucreaza in mediul IT si care se incadreaza in criteriile de eligibilitate prevazute de legislatia in vigoare).

In ceea ce priveste veniturile din activitati independente, chirii, dividende sau din alte surse, pentru redirectionare, contribuabilul va completa si sectiunea I.6. „Destinatia sumei reprezentand 2% sau 3.5% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil”. Reamintim faptul ca, anul acesta, declaratia unica trebuie depusa pana la data de 15 martie 2019.

Angajatorul sau platitorul de venit are obligatia ca la momentul platii sumelor reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat de persoanele fizice sa verifice daca entitatea nonprofit / unitatea de cult beneficiara figureaza in Registrul entitatilor / unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

In situatia in care entitatea nonprofit / unitatea de cult nu figureaza in Registrul entitatilor / unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, angajatorul / platitorul de venit are obligatia sa refuze efectuarea platii sumelor catre aceasta.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Motiveaza-ti financiar angajatii cu cheltuieli minime - optimizari fiscale

Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii daca incasezi dividende in 2018?

Intrebari din Domeniu

Platitor de impozit pe profit prin optiune

Intrebari din Domeniu

Redirectionarea a 2% din impozitul pe veniturile din salarii

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
6 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Flori
Flori
1 An In trecut

Refritor la redirectionarea imozitului pe venitul din dividende.
Am achitat impozitul si am depus declaratia privind venitul din dividende incasate in 2018 in decembrie 2018 ca sa beneficiez de reducere. Atunci nu am completat nimic la redirectionare. Cum pot face in acest caz pentru a putea redirectiona impozitul pe venitul din dividende? Daca fac rectificativa la declaratie completatnd recdirectionarea, nu mai beneficiez de avantajul reducerii dataroata achitarii pana in 15.12.2018?

Prenume
Dobrica
Monica Haggarty
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Flori

Buna ziua,

Din pacate nu putem sa va oferim un raspuns concret la aceasta intrebare.

Consideram ca un raspuns potrivit ar putea sa va ofere doar membrii ANAF, puteti adresa aceasta intrebare la urmatorul numar de telefon (Call Center ANAF pentru asistenta contribuabili): 031 403 91 60.

Zi frumoasa!

Rojan
Rojan
1 An In trecut

Buna ziua
am o neclaritate și m-as bucura daca ati putea sa imi raspundeti.

Este vorba despre diferenta dintre 2% si 3,5%.

Putem intelege ca daca se retine la sursa (angajator) si daca vireaza angajatorul atunci este vorba despre 3,5% indiferent daca destinatia este una din urmatoarele:
a. ong-uri inscrise in Registrul special
b. Unitati de cult
c. Burse private.

Mai exact se poate opta pentru plata de catre angajator, la cererea angajatului plata, catre un ONG care nu este acreditat cu servicii sociale ?
Sau directionarea acestui 3,5 % catre un oNG este conditionata de faptul ca acesta sa fie acreditat cu servicii sociale ?

multumesc

Prenume
Florin
Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Rojan

Buna ziua,

Pentru a raspunde intrebarii adresate, mentionam prevederile art. 82 alin. (6) din Codul fiscal, in care este mentionat: „Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, potrivit legii, in conformitate cu reglementarile art. 123.1.”

In acest articol 123.1 se arata ca „Entitatile nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, precum si unitatile de cult beneficiaza de sumele prevazute la alin. (1) daca la momentul platii acestora de catre organul fiscal sau angajatorul/platitorul de venit figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale prevazute la art. 25 alin. (41).”

De asemenea, completam cu punctul (9): „Angajatorul/Platitorul de venit are obligatia ca la momentul platii sumelor reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat de persoanele fizice sa verifice daca entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale prevazute la art. 25 alin. (41).
(10) In situatia in care entitatea nonprofit/unitatea de cult nu figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale prevazute la art. 25 alin. (41), angajatorul/platitorul de venit are obligatia sa refuze efectuarea platii sumelor catre aceasta.”

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

Aurel
Aurel
11 Luni In trecut

Buna ziua. Se poate face directionarea catre un partid politic? dacă nu , de ce , conform cărei prevederi? dacă da, 2 sau 3,5% ? Mulțumesc

Prenume
Cotarca
Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Aurel

Buna ziua Aurel,

Directionarea sumei se face pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, potrivit prevederilor Codului fiscal.

In categoria entitatilor nonprofit pot fi incluse: asociatiile, fundatiile, organizatiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociatiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, in masura in care, potrivit legilor proprii de organizare si functionare desfasoară activitați nonprofit (pct. 15 din Normele la codul fiscal). In ceea ce priveste procentul utilizat, pentru veniturile pe anul 2019 avem doua situatii:

1. Ordinul 147/2020 publicat in MOF nr. 44/22.01.2020 care se aplica pentru directionarea de catre contribuabili a unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pe veniturile realizate incepand cu anul 2019, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii.
2.Ordinul 50/2019 publicat in MOF nr. 40 din 15 ianuarie 2019 – prin exceptie, pentru contribuabilii care au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, din pensii, precum si din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019 inclusiv si solicita directionarea unei sume din impozitul datorat aferent acestei perioade, sunt aplicabile prevederile O nr. 50/2019 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea de catre organul fiscal central a sumei reprezentând 2% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se înfiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, conform legii, sau a sumei reprezentând 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!