Intrebari din Domeniu

Regimul TVA intracomunitar – ce este si cum se aplica?

Regim TVA intracomunitar

Publicat in 27-09-2017 - Actualizat in 10-03-2020

De multe ori auzim atunci cand cineva face o achizitie ca prefera un furnizor din Uniunea Europeana fiindca este „fara TVA”. Ce inseamna acest lucru? Si cine poate beneficia de o achizitie fara TVA din Uniunea Europeana?

In primul rand, poate beneficia de factura fara TVA pentru o achizitie din Uniunea Europeana o persoana care comunica un cod valabil de TVA furnizorului extern.

Asadar, daca vrei sa beneficiezi de o factura fara TVA, trebuie sa ai cod de TVA:

  • fie cod normal de TVA (atribut fiscal RO inainte de codul tau fiscal);
  • fie cod special – desi in cazul acesta nu esti scutit de plata TVA, doar ca nu il platesti furnizorului, ci il platesti in Romania, dupa ce il declari printr-un decont special de TVA.

Deci nu poti beneficia de o factura de achizitii intracomunitare fara TVA daca esti, de exemplu, persoana fizica neautorizata sau o persoana juridica care nu comunica un cod valabil de TVA. Desigur, si furnizorul trebuie sa detina un cod valabil de TVA.

In al doilea rand, legislatia fiscala din Romania prevede urmatoarele obligatii pentru entitati:

  • daca valoarea achizitiilor intracomunitare este de sub 10.000 euro (in echivalent 34.000 lei) pentru un an, atunci entitatea nu este obligata sa se inregistreze in scop de TVA;
  • daca valoarea depaseste 10.000 euro (34.000 in echivalent lei), atunci trebuie sa solicite inregistrarea in scop de TVA obtinand un cod special de TVA sau un cod normal.

Codul special este valabil doar pentru achizitii intracomunitare, entitatea nu trebuie decat sa declare achizitia intracomunitara in Romania prin Declaratia 301 si sa plateasca TVA in Romania pentru acea tranzactie. In plus, mai depune Declaratia 390. Celelalte tranzactii nu sunt afectate in sensul ca nu va putea deduce TVA de pe facturile de achizitii si nici nu va colecta TVA pentru facturile emise. Codul normal transforma entitatea in platitoare de TVA, astfel va putea deduce TVA-ul la achizitii si va reflecta TVA colectat pe facturile emise.

Atentie!

  • Daca esti deja platitor de TVA cu perioada fiscala trimestrul si efectuezi o achizitie intracomunitara de bunuri, va trebui sa schimbi perioada fiscala in luna calendaristica, altfel spus, va trebui sa platesti TVA lunar.
  • Nu mai este valabila prevederea care presupunea inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari anterior efectuarii oricarei achizitii intracomunitare (de bunuri sau servicii). Acest registru a fost desfiintat.

Sa revenim la definitia unei achizitii intracomunitare de bunuri: aceasta reprezinta obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri transportate de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana în numele unuia dintre acestia, catre un stat membru UE, altul decat cel de plecare a transportului bunurilor.

In cazul in care atat furnizorul, cat si clientul intr-o tranzactie de acest fel dispun de un cod valid de TVA, factura va fi emisa fara TVA si cumparatorul va proceda la efectuarea taxarii inverse.

Taxarea inversa reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei. Prin aceasta nu se efectueaza nici o plata de TVA intre furnizorul/prestatorul si beneficiarul unor livrari/prestari, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor și avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa.

Pentru orice factura de acest fel primita, beneficiarul va inregistra taxa, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Furnizorul/Prestatorul are obligatia sa inscrie pe factura mentiunea taxare inversa. Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator.

Din punct de vedere contabil, beneficiarul inregistreaza in cursul perioadei fiscale in care taxa este exigibila suma taxei aferente in urmatoarea formula contabila: 4426 = 4427.

Exemplu:

Presupunem ca efectuezi o achizitie intracomunitara de bunuri in valoare de 20.000 euro, factura este emisa fara TVA cu mentiunea de „taxare inversa” fiindca ambii parteneri detin un cod valabil de TVA. Presupunem ca avem cursul de schimb 4.5 lei/euro.

In calitate de beneficiar vei face urmatoarele inregistrari:

  • Achizitia de bunuri la 20.000 euro * 4.5 lei/euro = 90.000 lei
  • Contabilul tau va inregistra TVA la aceasta factura atat ca TVA deductibil, cat si ca TVA colectat in suma de 19 * 90.000 lei = 17.100 lei. Practic nu vei avea nimic de platit, doar in evidentele contabile si fiscale se reflecta aceasta suma de doua ori: atat ca TVA colectat cat si ca TVA deductibil;

Pe masura ce vinzi produsele catre diversi clienti – vei factura produsul cu TVA-ul aferent si la final de perioada vei achita TVA colectat la stat.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii despre TVA la incasare si ce implicatii are asupra afacerii tale?

Intrebari din Domeniu

9 lucruri bine de stiut despre deducerea TVA de pe documentele de achizitie

Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa faci pentru a obtine codul de TVA prin optiune?

Intrebari din Domeniu

Inregistrarea in scop de TVA – obligatii si optiuni

avatar
222 Discutii
376 Raspunsuri la discutie
29 Abonati
 
Comentariul cu cele mai multe reactii
Cea mai populara discutie
231 Autorii comentariilor
Ursache MirunaMariusAlexMariusAaa Autorii comentariilor recente
  Aboneaza-te  
Cele mai noi Cele mai vechi Cel mai votat
Anunta-ma
gaidargiu
Vizitator
gaidargiu

Bună ziua,
Firma mea nu este plătitoare de TVA (nou înființată, zero vânzări) și doresc să rămână neplătitoare TVA. Vreau să achiziționez din Italia utilaje în valoare de 11,000 euro și din Germania în valoare de 14,000 euro, total 25,000 euro, fără să plătesc TVA furnizorilor din Italia și Germania.
1. Pot primi cod special TVA, fără să fie necesar să înregistrez firma ca plătitor TVA?
2. Nu vând utilajele (nu reprezintă o marfă, ci o investiție în mijloace fixe). Mai trebuie să plătesc TVA în România?

Prenume
david
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata. Optiunile pe care le aveti sunt: 1. Neplatitor de TVA care intentioneaza sa efectueze achizitii intracomunitare de bunuri sub 10.000 EUR pe an; Nu aveti obligatie de inregistrare in scop de TVA pentru ce nu depaseste 10.000 EUR, insa furnizorul intracomunitar va factura cu TVA din tara sa. Optional, se poate solicita un cod special de TVA. 2. Neplatitor de TVA care intentioneaza sa efectueze achizitii intracomunitare de bunuri peste 10.000 euro. Aveti obligatie de inregistrare speciala in scop de TVA:  se obtine un cod special de TVA. Firma poate alege sa se inregistreze normal in scop de… Citeste mai mult »

gaidargiu
Vizitator
gaidargiu

Bună ziua,
Vă mulțumesc pentru răspuns. Cu siguranță, de mult folos.

Andreea
Vizitator
Andreea

Buna ziua! Mai este valabil la acest moment raspunsul dvs. de aici? Referitor la Punctul 2 (Neplatitor de TVA care intentioneaza sa efectueze achizitii intracomunitare de bunuri peste 10.000euro – sistuatie in care ma regasesc si nu vreau sa devin platitor de TVA), inteleg ca: a) pot obtine un cod special de TVA dar sa raman in continuare neplatitor de TVA? b) sunt obligata sa obtin un cod special de TVA pentru achizitia pe care urmeaza sa o fac din strainatate? (de ex: 15.000 euro – fara TVA) c) daca obtin acest cod special, tot voi plati TVA-ul (ex: 2850… Citeste mai mult »

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Andreea,

a) Da, puteti obtine un cod special de TVA strict pentru operatiunile intracomunitare, in tara ramanand neplatitor de TVA
b) Avand in vedere ca achizitia intracomunitara de bunuri depaseste plafonul de 10.000 euro, atunci da, intervine obligatia de a solicita cod special de TVA
c) Obtinerea codului special nu inseamna ca firma dumneavoastra este scutita de TVA. Inseamna ca furnizorul din EU va factura fara TVA catre dumneavoastra, insa dumneavoastra va trebui sa platiti TVA la cota valabila in RO, prin decontul special de TVA.

Sper ca informatiile de mai sus sa va fie de ajutor.

Zi frumoasa!

Ioana
Vizitator
Ioana

Daca firma din Ro este neplatitoare de Tva si face prestari servicii pentru o firma din Austria ce declaratii trebuie sa depuna?

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua Ioana, La ce fel de prestare de servicii va referiti mai exact ? Trebuie sa delimitam ce inseamna notiunea de loc al prestarii de servicii din punct de vedere al TVA-ului in cazul serviciilor prestate. Astfel, din punct de vedere al TVA “Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Conform art. 278 din Codul Fiscal, regula generala este ca locul prestarii este la beneficiar. Presupunand ca firma din Austria va comunica cod valid de TVA va trebui:… Citeste mai mult »

Daniela
Vizitator
Daniela

In situația descrisă de Ioana, cum se taie factură pt prestari servicii catre firma din Austria? Cu, fara tva?

Ursache Miruna
Administrator

Buna dimineata Daniela,

Presupunand ca firma din Austria va comunica cod valid de TVA factura de prestare de servicii, o veti emite fara TVA – de pe codul special de TVA obtinut.

O zi placuta!

Florin
Vizitator
Florin

Dar in cazul in care societatea din Romania, a cumparat un autoturism din UE, prin “scutit de TVA ca tranzactie triunghiulara” ?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Florin,

Va rugam daca este posibil sa faceti o scurta descriere a situatiei/detaliere a intrebarii.

Multumim!

Zi frumoasa!

Tudor
Vizitator
Tudor

Pai, din cate inteleg din articolul dumneavoastra, mai exista si a treia optiune: taxarea inversa.
Iar in acest caz, intre parti sa emite factura fara TVA, va fi inregistrata in Romania, insa plata TVA se va face catre stat doar atunci cand cumparatorul va vinde produsele. Si cum domnul nu intetioneaza sa le vanda, nu va plati acest TVA niciodata.
Este corecta intelegerea mea?

Multumesc

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Tudor,

Taxarea inversa este posibila atunci cand tranzactiile se deruleaza intre platitori de TVA inregistrati in VIES – astfel, firma din Romania care cumpara din UE inregistreaza taxare inversa si colecteaza TVA la vanzare- de exemplu, daca vinde in tara.

Daca nu va vinde bunurile nu va colecta TVA.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi buna!

pana
Vizitator
pana

Buna ziua
Sunt un pfa neplatitor de tva am certificat pt achizitii intracomunitare
am cumparat o masina second hand 9600 euro masina- servicii 837 euro,factura a vent fara tva ,masina nu vreau sa o vand o tin pt pfa

intrebarea mea este/ cand platesc tva,si ce formulare trebuie sa depun la anaf
multumesc

Anonim
Vizitator
Anonim

Da o sa platesti in Romania tva – ul
Daca citesti cu atentie articolul de mai sus
sunt specificate si declaratiile contabile
prin care se face plata .
Ca sa nu platesti tva ar trebuii sa fii firma cu tva
E gandit totul ca de fapt o sa platesti candva acel tva prin compensare
Fiind o frima platitoare de tva
e o .. gaselnita .. europeana (UE)

Ionut
Vizitator
Ionut

Cum se aplica tva la o firmă neplatitoare de tva dacă aduc cherestea de la o firmă plutitoare tva

Prenume
Ionut
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea dumneavoastra. In general, o firma neplatitoare de TVA va reflecta in costul de achizitie valoarea TVA de bunuri achizitionate de la un platitor de TVA. Nu are obligatii privind declararea sau plata TVA, daca nu indeplineste conditiile pentru inregistrare in scop de TVA – de exemplu, depasirea plafonului. Livrarea de cherestea este o operatiune supusa masurilor de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal. Condiția obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât și beneficiarul să fie înregistrați în scopuri de TVA. Cum dvs nu sunteti platitor de TVA nu se aplica masurile de simplificare,… Citeste mai mult »

marinescu
Vizitator
marinescu

Am o asociatie club sportiv, fara CUI si fara RO. Doresc sa achizitionez o masina din Germania, in valoare de peste 10000 de euro. O pot cumpara fara sa platesc TVA ul?

Prenume
monica
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Va multumim pentru atentia cu care ne cititi! Ca raspuns la intrebarea dumneavoastra, in primul rand ar trebui sa stabiliti daca autoturismul este nou sau nu. Art. 266 alin (3) lit b) Cod fiscal prevede urmatoarele conditii pentru incadrarea unui vehicul ca nou:  “..in cazul unui vehicul terestru, acesta sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km“. Apoi trebuie sa stabiliti cine este vanzatorul din Germania (persoana fizica, juridica) si ce regim aplica (regimul marjei sau nu).  Pentru achizitia de masini second hand,… Citeste mai mult »

pana
Vizitator
pana

Buna ziua
Sunt un pfa neplatitor de tva am certificat pt achizitii intracomunitare
am cumparat o masina second hand 9600 euro masina- servicii 837 euro,factura a vent fara tva ,masina nu vreau sa o vand o tin pt pfa

intrebarea mea este/ cand platesc tva,si ce formulare trebuie sa depun la anaf
multumesc

haiduc
Vizitator
haiduc

buna ziua!

Prenume
marilena
haiduc
Vizitator
haiduc

buna ziua!
Firma neplatitoare de tva care detine un cod special de tva (doar pentru achizitii intracomunitare) , ce declaratii trebuie sa depuna pe acest cod special, 301 si 390?
va plati tva ul din decontul 301?
va multumesc!

Prenume
marilena
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Intr-adevar, se vor depune D301 si 390 , iar plata TVA se va face din decontul 301.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.

O zi frumoasa!

Istvan
Vizitator
Istvan

Am intrebarea
In cazul in care se vinde un produs din Romania pt o entitate intracomunitara cu Nr TVA inregistrat valid. Beneficiarul are obligatia ca produsul cumparat sa fie inregistrat in documentele contabile al firmei straine si efectiv fizic produsul sa ajunga in tara respectiva? Nu furnizorul are obligatia ca sa se asigura ca produsul sa paraseasac tara! Asa este?

Prenume
Gal
Ursache Miruna
Administrator

Buna Istvan, Va multumim pentru atentia cu care ne urmariti! Intelegem din cele descrise ca firma dumneavoastra din Romania (furnizor) vinde un produs catre o alta companie din UE (beneficiar), cu numar valid de TVA in VIES. Beneficiarul nu are obligatii directe privind inregistrarile efectuate de furnizor, insa indirect are nevoie de documentele de achizitie (factura) pentru a-si putea face propriile inregistrari. Modul in care se face transportul – de furnizor, de beneficiar sau alta persoana in numele lor se stabileste prin intelegerea comerciala dintre parteneri si difera de la caz la caz. Acest lucru trebuie bine stabilit inainte de incheierea unei tranzactii, datorita costurilor… Citeste mai mult »

Gabi
Vizitator
Gabi

Intrebare . Sunt persoana fizica . Doresc sa achizitionez din Serbia o masina de recoltat fructe, pentru uz personal la pretul de 13000 euro. La vama trebuie sa platesc si TVA la acest bun ? Ce cota ?

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Deoarece bunul depaseste valoarea pentru care se acorda scutirea de la plata a taxei pe valoare adaugata si nici nu se incadreaza in categoria “bunuri personale“ pentru care se acorda scutirea de taxa pe valoarea adaugata, asa cum prevede Ordinul Nr. 2220 din 22 decembrie 2006, cu modificarile ulterioare, pentru achizitia masinii de recoltat fructe din Serbia, se va plati 19% TVA aplicat la pretul de achizitie.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.

O zi frumoasa!

Andrei
Vizitator
Andrei

Buna ziua, Intentionez sa achizitionez din EU un produs pe care il voi reambala si vinde in tara sub forma de supliment alimentar. In tara de unde doresc sa achizitionez produsul, tva este peste 20% deci mai mare ca in Ro. Fiind neplatitor de tva, m-am gandit sa solicit un cod special de tva ptr achizitii intracomunitare. As putea obtine acest cod chiar daca achizitiile mele vor fi sub 10000 euro? In cazul in care obtin acest cod , cat voi plati tva in tara, tinand cont de faptul ca in Romania, tva ptr suplimente alimentare este 9%? Voi plati… Citeste mai mult »

Prenume
Sav
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Codul special de TVA se poate obtine oricand inainte de a depasi acest plafon. Este practic optiunea dumneavoastra. In urma dobandirii acestui cod, furnizorul din UE nu va mai factura cu TVA aferenta respectivei tari. Dumneavoastra insa veti avea obligatia de a colecta TVA in Romania pentru produsul respectiv, la cota aplicabila produsului respectiv conform Codului Fiscal, in Romania. Daca cota aplicabila este 9% atunci veti avea obligatia de a plati 9%. Speram ca raspunsul nostru va este de folos. O zi frumoasa!

Suliman
Vizitator
Suliman

Buna seara,
Am deschis un second hand si am adus marfa din Anglia. Cei de acolo mi-au cerut VAT number, insa eu nu sunt platitor de TVA, ce cifre le pot da pentru a le fi lor de folos? Multumesc

Prenume
Hilya
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Partenerii din Anglia au solicitat un cod de TVA pentru a sti cum sa va factureze marfa: cu TVA (daca nu aveti cod valid de TVA) sau fara (in cazul in care ati fi avut cod de TVA si in acest caz CUI-ul dvs ar fi fost cu atributul fiscal RO in fata ).
Asadar, trebuie sa le raspundeti ca nu sunteti platitor de TVA , si sa le dati CUI-ul dvs pentru factura.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Raluca
Vizitator
Raluca

Buna ziua. Pentru o firma care strict va face import si apoi comert in tara, peste 10.000 euro, recomandati sa ramana neplatitor de TVA si sa scoata cod special de achizitii intracomunitare sau sa se faca direct platitor de TVA? A doua intrebare, si cea mai importanta: este vorba de UK, aveti ceva informatii despre procedurile de tranzitie cu Brexit? Se merge pe aceeasi legislatie, se face vreo conventie de reciprocitate sau se trece direct la import?
Multumesc frumos.

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Raluca, In ceea ce priveste situatia creata de Brexit, pana la 31.12.2020 ne vom afla intr-o perioada de tranzitie, timp in care se vor aplica aceleasi reglementari ca si pana acum. Trebuie mentionat faptul ca termenul de import se utilizeaza din punct de vedere contabil pentru achizitiile din afara UE. Presupunem ca dumneavoastra ati facut referire la achizitii din UE. Daca ramaneti neplatitor de TVA, atunci presupunem ca ati achizitionat marfa de 1.000 lei si o vindeti cu 2.000 euro in tara. In acest caz veti datora 19% TVA la buget, deci practic costul marfurilor va fi 1.000… Citeste mai mult »

stupu
Vizitator
stupu

Buna ziua! Ma pot inregistra in scopuri de TVA la infiintare srl ca proprie optiune , aceasta insemnand ca pentru achizitii intracomunitare sub 10.000 eur pe an pot beneficia de taxare inversa la momentul la care voi face astfel de achizitii?

Prenume
simona
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Puteti solicita sa va inregistrati in scop de TVA dupa infiintare pe baza unei documentatii si acest lucru va va permite sa faceti taxare inversa la achizitiile intracomunitare, indiferent de plafon- 10.000 eur sau peste.

Dar acest fapt aduce dupa sine calitatea de platitor de TVA in orice tranzactie, astfel ca trebuie bine cantarite beneficiile si partile mai putin bune.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Daniel
Vizitator
Daniel

Buna ziua.
Detin un Srl neplatitor de TVA si as dori comercializez produse in Austria catre un PFA care la fel este neplatitor de TVA. Fiind amandoi neplatitori TVA se impun anumite conditii? sau pot emite factura normala ca la orice vanzare pe care o am in tara. Multumesc

Prenume
P
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Un neplatitor de TVA care urmeaza sa efectueze vanzari de bunuri in UE nu are obligatia de inregistrare speciala in scop de TVA (cf art 317 alin (1) Cod fiscal) sau inregistrare normala(decat daca depaseste plafonul cifrei de afaceri de 300.000 lei). Atentie daca veti vinde servicii fiindca atunci aveti obligatia de inregistrare.

Asadar este indiferent daca beneficiarul este platitor sau neplatitor de TVA.
Factura se emite ca o factura normala in tara.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Nagy
Vizitator
Nagy

Buna ziua ! Doresc sa incep sa colaborez cu Uber si ei cer Certificat inregistrare TVA intracomunitar, cum se obtine acest certificat, trebuie infiintata o societata , PFA? Multumesc

Prenume
Emi
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Daca doriti sa lucrati cu Uber va trebui sa va inregistrati sub o forma juridica: PFA sau SRL, nefiind acceptata colaborarea cu persoane fizice neinregistrate.

Apoi, in vederea dobandirii codului de TVA se poate solicita la ANAF de care apartineti fie inregistrarea normala in scop de TVA prin optiune, fie inregistrarea in regim special pentru operatiuni intracomunitare.

In ambele cazuri se primeste un cod de TVA valid pe care il puteti comunica partenerului.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Gaby
Vizitator
Gaby

Buna ziua.
Daca am un SRL neplatitor de TVA, dar am primit codul de TVA intracomunitar, voi avea de platit vre-un TVA in tara pentru facturile primite de la Uber?
Multumesc

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

La comunicarea codului de TVA, Uber va factura fara TVA, insa dumneavoastra aveti obliatia de a plati TVA 19% in Romania si depunerea D 301.

Zi frumoasa!

Nitum
Vizitator
Nitum

Buna ziua,
Firma platitoare de TVA exporta marfuri catre o firma din Uniunea Europeana in valoare de 200 Euro.
Clientul a transmis un numar valid de TVA in VIES abia dupa ce factura a fost emisa si achitata de el cu TVA inclus de 9%.
Clientul nu a mentionat faptul ca doreste sa primeasca factura modificata, cu TVA zero.
Ca furnizor suntem obligati sa emitem facturi fara TVA pentru toti clientii care au un numar de TVA valid in VIES sau se pot emite si facturi cu TVA de 9% sau 19%?
Va multumesc!

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! In cazul livrarilor intracomunitare (operatiunea dumneavostra este de fapt o livrare intracomunitara) se aplica art. 294 din Codul Fiscal denumit Scutiri pentru exporturi sau alte operațiuni similare, pentru livrări intracomunitare și pentru transportul internațional și intracomunitar. Acesta prevede la alin (2) lt a) ca : < > De obicei in practica inainte de emiterea unei astfel de facturi se fac verificarile necesare cu furnizorul pentru a se asigura ca nu exista informatii necomunicate in privinta calitatii deplatitor de TVA a beneficiarului. Scutirea de TVA la livrari este o facilitate si aplicarea… Citeste mai mult »

Anghel
Vizitator
Anghel

Am o firma de transport intern si international, inregistrata in scop de TVA. Ca prestator de servicii de transport in UE, in ce conditii pot factura ” cu taxare ” inversa? Ce declaratii trebuie sa depun?

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Presupunem ca faceti referire la transportul de bunuri. Presupunem de asemenea ca beneficiarul este situat in UE. Serviciile de transport intracomunitar prestate sunt incadrate in categoria generala a serviciilor intracomunitare, prin urmare se aplica regula generala. Locul prestarii serviciilor intracomunitare de transport marfa este statul unde isi are stabilit sediul beneficiarul. Serviciile prestate nu sunt impozabile din punct de vedere TVA in Romania, ele fiind considerate ca fiind prestate in statul beneficiarului , nu veti face taxare inversa fiindca aceasta se aplica doar la achizitii. Veti emite factura fara TVA. Se… Citeste mai mult »

Gavril
Vizitator
Gavril

Buna ziua,
Am un srl neplatitor de tva in momentul actual. Urmeaza sa facturez servicii IT pt o firma din UE. Mi s-a solicitat sa ma inregistrez ca firma platitoare de tva. Din ce am vazut in discutii este obligatoriu sa fii inregistrat ca platitor de tva in cazul serviciilor…Am inteles bine, e valabil si in situatia mea?
Nu imi este clar cum voi proceda in ceea ce priveste facturarea si calculul/plata TVA.
Practic voi factura fara tva pt clienti straini si cu tva pt ce din tara? Cum stau lucrurile in ceea ce priveste deducerile de tva?
Va multumesc anticipat!

Prenume
Georgiana
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Daca veti factura servicii pentru o firma din UE trebuie sa va inregistrati in scop de TVA in Romania. Aveti 2 variante: a) in regim special – veti dobandi un cod de TVA numai pentru tranzactii intracomunitare, diferit de CUI-ul obisnuit in Romania. Cand veti emite facturi catre UE le veti emite de pe codul special .Daca beneficiarul comunica un cod valid de TVA ele vor fi cu TVA 0, fiindca aceste prestari nu sunt impozabile in Romania. Pentru restul tranzactiilor in afara de cele intracomunitare, veti proceda ca inainte. b)… Citeste mai mult »

Gavril
Vizitator
Gavril

Va multumesc tare mult pentru proptitudine! Tote cele bune!

Gavril
Vizitator
Gavril

si daca voi factura doar in UE si atunci as avea de plata 0 la tva…dar eu lunar platesc facturi catre firma de contabilitate din Romania, care imi factureaza cu tva. Atunci eu trimestrial voi putea recupera de la stat tva platit de mine in calitate de client, daca eu nu am TVA de plata catre stat?
Va intreb in ideea in care nu stiu care varianta este mai profitabila.

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

In calitate de neplatitor de TVA in tara, chiar daca in afara tarii veti factura pe codul special de TVA cu TVA 0, nu veti putea deduce TVA-ul aferent achizitiilor.

Acest lucru ar fi posibil doar daca ati deveni platitor de TVA in regim normal (care se poate face la depasirea plafonului de 300.000 lei al cifrei de afaceri sau prin optiune)

O zi frumoasa

Iulia
Vizitator
Iulia

buna seara. In cazul prezentat de dumneavoastra, ce declaratii trebuie sa depuna societatea pentru codul special? Doar 390?
Mentionez ca sunt in aceeasi situatie, neplatitor de tva, cu cod special, si facturez in marea britanie de pe acest cod special servicii de proiectare si in tara de pe codul normal. Facturez cu tva 0%

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Iulia,

In cazul prestarii de servicii in UE, nu veti depune declaratia 301 (aceasta se depune la achizitii, acolo unde exista obligatia de plata a TVA).

Dumneavoastra veti depune D 390.

Zi frumoasa!

Noemi
Vizitator
Noemi

Buna ziua,
Avem o firma in Romania neplatitoare de Tva, dar intregistrat in scopuri de tva pt. achizitii intracomunitare.
Deci firma noastra este in Romania, noi vom cumpara produse de la procucatori din Romania si le vom vinde in Ungaria.
Ce obligatii avem? Producatorul cum ne factureaza? Noi cum facturam pt. cumparatori in UNGARIA?
Multumesc!

Prenume
Valentine
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Achizitiile se vor efectua pe codul de neplatitor de TVA in Romania si nu veti deduce/reflecta in contabilitate TVA la achizitii. Producatorul poate factura cu TVA romanesc sau nu, dupa cum este platitor de TVA sau nu. Daca factureaza cu TVA, aceasta va intra in costul de achizitie al bunurilor, fiind taxa nerecuperabila. Trebuie sa mentionam ca daca o companie neinregistrata in scopuri de TVA doreste sa efectueze livrari intracomunitare de bunuri nu este obligata sa solicite cod special de TVA, fiindca acesta se solicita doar pentru: – achizitii de bunuri… Citeste mai mult »

Tudor
Vizitator
Tudor

Buna ziua, am o firma de uber , neplatitoare de tva dar am acel intracomunitar si as dori sa stiu daca se poate cumva sa reduc tva-ul pe care il platesc lunar.

Prenume
Mihai
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Nefiind platitor de TVA in tara, pentru tranzactiile desfasurate pe acest cod, la achizitii nu veti deduce TVA si la vanzari nu veti colecta TVA. Prin urmare aici nu se pune problema optimizarii. In ce priveste codul special dobandit pentru tranzactii intracomunitare veti avea de plata TVA la factura de comision primita de la Uber, prin intermediul decontului special de TVA. La astfel de achizitii intracomunitare pe cod special, exista acest TVA de plata care nu se poate compensa .Prin urmare nu vedem o solutie sa il puteti diminua. Reducerea TVA… Citeste mai mult »

Florea
Vizitator
Florea

Buna ziua, Pfa platitor de Tva trimestrial , presteaza servicii consultanta ssm in Spania unei firme cu cod valid de tva, din 2 in 2 luni(adica se va emite o factura in octombrie si una in decembrie), si achizitii din Spania nu vor fi decat la nivel de consumabile,combustibil, cazare si transport in perioada respectiva. Doresc sa stiu : 1. daca este corect ca facturarea sa se faca fara TVA; 2. Se va depune declaratia 390 , intrebarea este daca pentru aceasta declaratie mai trebuie facuta vreo inregistrare la Anaf, avand in vedere ca nu mai exista acel ROI, iar… Citeste mai mult »

Prenume
Iulia
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

1. Este corect ca facturarea sa fie fara tva – locul prestarii este la beneficiar.

2. Nu mai trebuie facuta vreo alta inregistrare, se depune doar D390.

3. Fiindca aveti si achizitii intracomunitare de bunuri va trebui sa schimbati perioada fiscala din trimestru in luna.

Daca achizitionati doar servicii din UE nu trebuie facuta aceasta schimbare. Asadar nu D390 determina modificarea perioadei ci achizitia intracomunitara de bunuri.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Kermen
Vizitator
Kermen

Buna ziua, Sunt PFA neplatitor de TVA, dar cu cod special de TVA pentru operatiuni intracomunitare. Intentionez sa cumpar servicii electronice, prestate de un furnizor din afara EU. Acesta detine insa un cod special de TVA, cu indicativ EU…., pentru a colecta si plati TVA pentru servicii electronice prestate pentru persoane neimpozabile din UE, in cadrul schemei MOSS. Furnizorul imi cere codul de TVA, pentru a emite factura fara TVA, altfel ma considera persoana neimpozabila si imi factureaza cu TVA. Totusi, codul meu special de TVA este valabil doar pentru operatiuni intracomunitare si nu il pot furniza pentru aceasta operatiune.… Citeste mai mult »

Prenume
Wolfgang
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Serviciile prestate de prestatori stabiliti in afara UE catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii.

Faptul ca detineti cod special nu influenteaza tratamentul fiscal dpdv al TVA.

Avem asadar un import de servicii pe care il veti declara prin formularul 301 la sectiunea 4, fara preluare la sectiunea 4.1.

Veti datora si achitaTVA pe baza D301.Factura o veti primi fara TVA.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Wolfgang Kermen
Vizitator
Wolfgang Kermen

Va multumesc foarte mult. Si dumneavoastra o zi placuta.

Kermen
Vizitator
Kermen

Informatiile furnizate de dvs. mi-au fost de mare ajutor si au fost confirmate ulterior si de ANAF. Nu reusesc sa identific in lista de conturi de pe site-ul ANAF contul IBAN in care trebuie efectuata plata TVA pentru acest import de servicii. Puteti sa ma ajutati in acest sens? Va multumesc mult.

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua

Ca sa obtineti codul IBAN dorit puteti sa instalati aplicata OPFV 2018 disponibila aici:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/programeutile/programe_OPFV.htm

Apoi alegeti trezoreria de care apartineti si apoi din lista obligatia : “TVA – decont lunar/trim./sem./anual”.

Apoi aplicatia va genera automat IBAN-ul.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Marica
Vizitator
Marica

Buna seara!
Detin un SRL, platitor de TVA, cu domeniul de activitate transport rutier de marfuri. Am achizitionat in urma cu 5 luni un camion din Germania la care nu am platit tva si intentionez sa-l revand…….ce obligatii fiscale imi revin , cum se procedeaza in acest caz ? Multumesc

Prenume
Nicolae
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Trebuie sa tineti cont de urmatoarele la vanzare: – fiindca sunteti platitor de TVA in Romania va trebui sa aveti in vederea colectarea TVA-ului la vanzare in cazul in care beneficiarul este din Romania. Asadar, va trebui sa colectati 19% TVA la vanzarea in tara. Daca vindeti camionul la o entitate din UE care va comunica un cod valid de TVA si puteti face dovada transportului din Romania in statul UE atunci veti avea o livrare intracomunitara scutita de TVA. Asadar, trebuie sa stabiliti cine va fi beneficiarul fiindca difera tratamentul… Citeste mai mult »

Maria
Vizitator
Maria

Buna ziua,

Exista urmatoarea situatie: un Client cu firma in Spania (el detine un restaurant), nu este in VIES (este in curs de inregistrare), trebuie sa ii facem factura fiscala de pe firma din Romania (care este platitoare de TVA). Teoretic trebuie sa ii facturam cu TVA.

Dar, am inteles ca exista exceptii pentru anumite domenii (printre care si restaurantele) in care trebuie facturat cu TVA 0 chiar daca nu este inregistrat in VIES. Este corect?

Intrebarea mea este daca el este o exceptie si trebuie facturat fara TVA asa cum mentioneaza contabilul de la ei?

Multumesc,
O zi buna!

Prenume
M.
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Nu ati precizat daca este vorba de livrari bunuri sau de servicii iar daca este vorba de servicii care este natura acestora. Este important acest lucru fiindca exista reguli generale si apoi exceptii.

Mergand pe cazul general, clientul nefiind inregistrat in VIES, tranzactia nu benecifiaza de scutire si veti emite o factura cu TVA 19%.

In astfel de situatii va recomandam sa le solicitati baza legala prin care isi sustin solicitarea.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Maria
Vizitator
Maria

Buna ziua!

Este vorba de factura pentru servicii de publicitate. Clientul detine un restaurant (in Spania) si are nevoie de servicii de publicitate pentru acea zona, servicii care sunt externalizate catre firma din Romania, aceasta fiind platitoare de TVA si localizata in Romania.

Multumesc! 🙂

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Serviciile de publicitate prestate catre persoane neimpozabile din UE se supun regulii de la art 278 alin (3) Cod fiscal : “Locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice.”

Asadar, locul de impozaitare este in Romania, prin urmare factura se va emite cu TVA 19% din Romania.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Anne-Marie
Vizitator
Anne-Marie

Buna ziua, Sunt o societate din RO neplatitoare de TVA , pentru care am solicitat obtinerea codului special de TVA pentru operatiuni intracomunitare. Intentionez sa achizitionez bunuri de la o societate din UE platitoare de TVA si sa le revand catre o alta societate tot din UE platitoare de TVA. Bunurile nu vor tranzactiona Romania , insa eu voi fi intermediarul care va primi factura de achizitie si va intocmi factura de livrare. Transportul va fi platit de catre mine. Care sunt obligatiile mele d.p.d.v declarativ si plata a TVA-ului? Ce informatii trebuie sa inscriu pe factura de livrare? Ce… Citeste mai mult »

Prenume
Pascu
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Apreciem ca in cazul de fata nu se pot aplica masurile de simplificare in cadrul unei operatiuni triunghiulare, fiindca nu detineti un cod de TVA in regim normal. Inregistrarea in scopuri de TVA in regim special pe care o detineti conform art. 317 este pentru achizitii intracomunitare sau pentru servicii si nu se efectueaza pentru livrarile intracomunitare de bunuri. Prin urmare in calitate de cumparator revanzator, persoana impozabila din Romania nu poate beneficia de aplicarea masurilor de simplificare in alt stat membru, in cazul in care efectueaza o livrare intracomunitara in… Citeste mai mult »

matasel
Vizitator
matasel

Buna seara
Doresc sa achizitionez un aparat (banda de mers) din Polonia pentru folos propriu si costa 8500 Euro.
Trebuie sa platesc TVA ???.
Care sunt datele sau informatiile care trebuiesc transmise furnizorului (CNP, ……,….)

Prenume
valerica
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Fiindca livrarile de bunuri intracomunitare catre parteneri care nu furnizeaza coduri valide de TVA sunt impozabile in tara de unde pleaca bunurile, in cazul in care o persoana fizica achizitioneaza bunuri din UE va plati si TVA.

Furnizorul va emite factura cu TVA. Datele care trebuie transmise sunt numele, adresa. CNPul nu este obligatoriu.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Cusnir
Vizitator
Cusnir

Buna ziua, Nu cunosc daca este plasat corect topicul. Imi cer scuze. Sunt cetatean al Republicii Moldova, doresc sa infiintez o companie de tip dropshipping in Romania. Dar au aparut neclaritati in privinta la TVA intracomunitar. Situatia este in felul urmator: Doresc sa infiintez o companie in Romania, online comercializare a produselor, produsele sunt achitate de companie Romania catre Spania, produsele vor fi vindute in UE. Exemplu client – persoana fizica din Germania achita pentru produs companiei din Romania, compania Romana face comanda catre compania din Spania, care la urma ei inpacheteaza si expediaza produs catre clientul din Germania. Compania… Citeste mai mult »

Prenume
Dumitru
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Pornim de la situatia descrisa de dumneavoastra (furnizor Spania (cod valid VIES) -cumparator revanzator Romania(cu cod special)- client final persoana fizica din UE. In situatia desscrisa consideram ca efectuati o vanzare la distanta. Vanzarea la distanta reprezinta o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de alta persoana, in numele acestuia, catre un cumparator persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, care beneficiaza de exceptia prevazuta la art. 268 alin. (4), sau catre orice alta persoana neimpozabila, in conditiile prevazute… Citeste mai mult »

zolyy
Vizitator
zolyy

Buna ziua, Am doua intrebari: 1.In luna septembrie am adus niste masini din strainatate cu TVA special pentru revanzare, deci am primit factura fara TVA, aceste bunuri trebuie raportat la decont special 301, insa in 01 octombrie am trecut la TVA normal in romania si mi sa inchis contul de TVA special. Intrebarea mea este daca sa inchis acest cont cum se declara in octombrie bunuri aduse in septembrie? 2. Masini aduse anterior (iulie-august) cu tva special declarat pe decont special 301 si platit tva 19% dar vor fi vandute cu noul cod TVA normal dupa 01 octombire, cea ce… Citeste mai mult »

Prenume
zolyy
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Aceasta este o situatie pentru care nu este prevazuta o modalitate de rezolvare in legislatie. Consideram totusi doua solutii posibile:

a) sa va refaca factura pe codul nou de TVA (daca este posibil acest lucru)

b) sa cuprindeti in declaratia 300 pe noul cod acest tva datorat. In fond este important sa aratati faptul ca a fost declarat si platit de catre societatea dumneavoastra.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Temesi
Vizitator
Temesi

Buna ziua, am un salon de cosmetica( srl) neplatitoare de tva. Comand pe net diferite produse din Polonia . Factura este scrisa in lb romana, in lei, insa fara tva. Am verificat prin vies , furnizorul din Polonia este inregistrata in scopuri de tva. Ce obligatii am eu? Multumesc pentru raspuns.

Prenume
Etelka
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Daca furnizorul din Polonia face o livrare catre dvs care nu detineti cod de TVA nici in regim normal nici special, factura trebuia emisa cu TVA din Polonia.
Nu aveti nici o obligatie daca valoarea achizitiilor intracomunitare este sub plafonul de 10.000 eur. Daca il depasiti, inainte de depasire trebuie sa solicitati inregistrarea in scop de TVA.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Tiberiu
Vizitator
Tiberiu

Buna ziua, am o intreprindere individuala neplatitoare de TVA si doresc sa emit factura pentru prestarii servicii de realizare a websiturilor in tari EU si non-EU.
Care ar fi obligatiile in cazul tarilor UE? Este obligatoriu codul special de TVA? Dar in cazul non-EU?
Nu imi este exact clar cui am voie sa facturez, persoanelor fizice sau juridice?
Va multumesc pentru ajutor!
Tiberiu

Prenume
Mihai
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Serviciile pe care dvs le prestati fac parte din categoria particulara a serviciilor electronice. Puteti citi aici detaliile din Codul fiscal : https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_11092018.htm#A315 Potrivit prevederilor art. 266 alin.(1) pct. 28 din Codul fiscal , serviciile furnizate pe cale electronica includ, in special, serviciile prevazute in Anexa II a Directivei 112 si la art. 7 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu… Citeste mai mult »

Gont
Vizitator
Gont

Buna ziua, Am infiintat, de curând, o firma neplatitoare de TVA, pentru comert electronic. Urmeaza sa achizitionam diverse produse pe care sa le revindem, in Ro, sub forma de cadouri (o cutie cu mai multe produse). Achizitiile intentionam sa le facem atat din Romania cat si din UE. Nelamuririle mele ar fi: 1. Care este varianta mai buna: sa ramanem neplatitori de TVA sau sa obtinem acel cod special? avand in vedere ca achizitiile din tara si din UE vor avea valori similare, sub plafon. Adica exista vreun avantaj daca obtin acel cod? 2. Cum inregistrez spre vanzare produsul final,… Citeste mai mult »

Prenume
Mihaela
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, 1. Daca nu aveti obligatia de a lua codul special, si optati pentru obtinerea lui puteti dobandi un avantaj in ce priveste costul de achizitie al unor bunuri in cazul in care cota de TVA din tara respectiva este mai mare decat 19% cat este acum in Romania. De exemplu, daca in tara X cota de Tva este 22% , avand cod special veti plati tva 19% cat este in Romania. Furnizorul va factura fara Tva si dvs veti plati Tva-ul in Romania prin declaratia 301. Varianta cea mai buna depinde de acest avantaj,… Citeste mai mult »

Iacobescu
Vizitator
Iacobescu

Buna ziua,
Firma platitoare de TVA care face in mod curent exporturi si importuri in UE, am primit o factura din Cehia pentru materiale de test care au fost utilizate de un salariat chiar in Cehia. Inregistrez cu taxare inversa? Precizez ca pe factura scrie TVA=0, dar nu am documente care sa ateste transportul bunurilor in Romania.

Prenume
Mihaela
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea dumneavoastra Potrivit art. 273 alin. 1 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal: ,,Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor’’. Fiindca materialele nu au ajuns in Romania, nu se considera achizitie intracomunitra de bunuri. Factura a fost intocmita gresit fara TVA daca furnizorul… Citeste mai mult »

Marius
Vizitator
Marius

Salutare !
Sunt administrator la o societate care are ca domeniu de activitate comerțul cu auto sh. Nelămurirea mea este următoarea :
In cazul firma achiziționează din alt stat membru UE un auto sh de la o persoana fizica pe baza de contract de vânzare cumpărare , la revânzarea in Romania către o alta persoana fizica sau juridică , care este regula de aplicare TVA ?

Prenume
S
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, In cazul regimului special se calculeaza TVA pornind de la marja profitului. Marja profitului se determina ca diferenta dintre pretul de vanzare utilizat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare. Pretul de vanzare este egal cu suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la cumparator sau de la un tert, si include si subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului,dar exclude reducerile de pret. Pretul de cumparare reprezinta suma obtinuta… Citeste mai mult »

Marius
Vizitator
Marius

Mulțumesc pentru răspuns !
Ideea este ca am întrebat un inspector ANAF și nu a știut cum sa calculeze TVA-ul la marfa sh, inclusiv auto. Eu as dorii sa specific legea pe factura , ma puteți ajuta cu legea care se aplica in cazul acesta ?
Va mulțumesc !

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Regimul second hand este reglementat de Codul fiscal, art 312.
Asadar, pe factura emisa puteti mentiona : Regimul special: regimul marjei – bunuri second hand, conform Art. 312

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Silviu
Vizitator
Silviu

Buna ziua!
Am aproximativ aceeasi speta, in sensul ca se dau urmatoarele:
Intreprindere Individuala, avand CAEN 4511 si fiind platitoare de TVA, achizitioneaza in 2018 autoturisme de la societati platitoare de TVA, cu taxare inversa, din IT, DE, si apoi le vinde in Romania la persoane fizice si/sau juridice. Intrebarea este daca este acelasi regim, adica TVA la marja, avand in vedere ca achizitioneaza de la platitori de TVA din spatiul intracomunitar, NU de la persoane fizice.

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua, Fiindca ati mentionat ca furnizorii din UE au facturat cu taxare inversa, inseamna ca nu au aplicat regimul marjei. In ce priveste calitatea furnizorului, art. 312 alin (2) din Codul fiscal arata ca “Persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori: a) o persoana neimpozabila; b) o persoana impozabila, in masura… Citeste mai mult »

Mari
Vizitator
Mari

Am cumpărat haine in valoare de 3000 euro și nu am plătit TVA , sunt încă neplătitor de TVA , și voiam sa întreb in cazul aceesta taxarea inversa vine 3000 care am plătit , +19 % trebuie sa dau la stat in jur de 800 euro trebuie sa plătesc la stat , chiar dacă nu am vândut nimic? , și dacă intru pe TVA pe România , cum se calculează toate dările la stat , nu prea înțeleg

Prenume
Flo
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Un neplatitor de TVA care achizitioneaza bunuri pana la valoarea de 10.000 eur, nu are obligatia de a solicita obtinerea codului de TVA. Furnizorii externi vor factura cu TVA din tara lor pana le veti comunica un cod valid de TVA. Asadar, suma de 3.000 eur facturata contine TVA la cota din tara furnizorului conform facturi emise de acesta. Pentru aceasta suma nu mai aveti obligatia de a colecta TVA si nici de a efectua taxare inversa. Inainte de a depasi acest plafon aveti obligatia de a solicita fie cod special fie sa optati… Citeste mai mult »

Razvan
Vizitator
Razvan

Buna ziua
Am inregistrat un PFA care are ca obiect de activitate consultanta.
Doresc sa adaug la obiectul de activitate comertul cu autoturisme second hand din spatiul intracomunitar, cod CAEN 4511. Pot derula aceasta activitate pe PFA ? bineanteles cu inregistrarea in scop de TVA pt ca valoarea bunurilor achizitionate va depasi 10000 euro

va multumesc

Prenume
Iliescu
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN.

Legislatia aplicabila este : Legea nr. 182/2016
Prin urmare consideram ca puteti adauga codul 4511

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

calin
Vizitator
calin

Buna,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
Am un PFA neplatitor de TVA, dar cu cod de TVA pentru operatiuni in UE.
Am cateva contracte de colaborare cu firme din Cehia si Germania, ambele platitoare de TVA si le-am emis facturi fara TVA (sub 10 000 E). Mai exact le ofer reclama in ghiduri turistice.
In aceasta situatie, trebuie sa depun formularul 390? Mai am alte obligatii?

A doua situatie este cand platesc unei firme din Cehia si din UK, neplatitoare de TVA o factura pentru o printarea unei carti respectiv pentru designul unei carti, trebuie sa declar undeva operatiunea?

Va multumesc!

Prenume
nucuta
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Pentru serviciile intracomunitare de publicitate pe care le-ati prestat catre firmele din Cehia si Germania platitoare de TVA aveti obligatia declararii in D 390.Pentru prestarea de servicii intracomunitare nu se depune formularul 301, doar formularul 390. A doua situatie se refera la achizitii de servicii de la firme neplatitoare de TVA. Pentru a furniza aceste servicii si partenerii dvs ar trebui sa furnizeze un cod de TVA. Trebuie sa verificati atent factura pentru a vedea daca nu a fost inscris un cod de TVA valid in VIES. De asemenea, mentiunile trecute pe factura sunt… Citeste mai mult »

calin
Vizitator
calin

In primul rand multumesc pentru raspuns!
Pentru cazul al doilea codul lor de TVA este valid in VIES si au emis facturile fara TVA.
Acestea mai trebuie declarate in 390?

Multumesc frumos!

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

La aceste achizitii intracomunitare de servicii efectuate pe codul special aveti urmatoarele obligatii :

– sa declarati si sa platiti TVA 19% in Romania, pe codul special, prin decontul special de taxa 301
– sa depuneti declaratia 390

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

calin
Vizitator
calin

Va deranjez cu ultima intrebare legat de cazul acesta.
Cei din al doilea caz sunt neplatitori de TVA. Pentru acesta situatie cei de la ANAF mi-au confirmat ca nu trebuie sa declar nimic.
Acum am verificat si firmele nu au numar special pt TVA iar in VIES apar ca si: Număr de TVA invalid pentru tranzacțiile transfrontaliere în interiorul UE.
Firmele exista doar ca nu sunt intregistrati in scop TVA.

VA multumesc pentru tot ajutorul oferit!

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

In acest context in care furnizorii sunt neplatitori de TVA si au intocmit facturile in acest fel, fara a avea cod valid in VIES desi presteaza servicii intracomunitare, responsabilitatea pentru emiterea facturii si prestarea serviciului intracomunitar revine partenerilor din tarile UE respective.

Totusi, noi consideram ca aceasta tranzactie trebuie raportata in D390, ca achizitie intracomunitara de servicii chiar daca nu exista cod valid de TVA si de asemenea in D301 si platit TVA la buget.

O zi frumoasa!

Zaharia
Vizitator
Zaharia

Buna ziua. Vin si eu cu o intrebare mai la subiect si anume: Detin o societate incadrata momentan la neplatitoare de TVA, am depus toate documentele la ANAF si am obtinu acel numar de inregistrare pentru plati intracomunitare. Dores achizitia unei masini second-hand de pe un site care se ocupa cu astfel de tranzactii (carsontheweb). Constat aici ca exista masini la care intradevar pretul este fara TVA dar sunt la vanzare si masini la care TVA-l a fost achitat in tara de origine (ex. Belgia, Luxemburg, etc etc). Sunt fixat pe achizitia unui astfel de autoturism avand in vedere sa… Citeste mai mult »

Prenume
Cristian
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Regulile privind TVA pe care o achitaţi pentru un autovehicul depind de regimul de taxare aplicat de catre furnizor. Va trebui sa verificati care este 1.Regimul marjei Daca autoturismele achizitionate sunt second hand si daca furnizorul intracomunitar aplica regimul special pentru bunuri second hand ,potrivit art. 312 din Codul fiscal,in acest caz societatea dvs nu efectueaza o achizitie intracomunitara impozabila in Romania, iar TVA nu se datoreaza in Romania. Regimul special pentru bunuri second hand trebuie sa reiasa din textul facturii. Pe aceasta trebuie sa apara mentionat „regim special” si „TVA la marja de… Citeste mai mult »

Cristian
Vizitator
Cristian

Buna ziua, Super folositor raspunsul dvs. Insa eu mai am o neclaritate daca imi permiteti, va rog frumos. Caz concret: Suma se compune din: pretul masinii 6900 eur + taxa de licitatie 155 eur + costurile transportului 438 eur + costurile specifice tarii 260 eur (acestea sunt taxe de radiere a masinii din tara respectiva) = 7753 eur. 1. La ce suma se aplica tva in momentul revanzarii in tara? La intreaga suma de 7753 eur ? Sau 7753 eur minus transport ? Sau 7753 minus (taxa de licitatie + transport + costurile specifice tarii) ? Sau ? Concret ce… Citeste mai mult »

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Cristian,

Va multumumim pentru apreciere. Din pacate, detalierea acestui raspuns ar depasi spatiul limitat acordat acestor raspunsuri, astfel incat va recomandam sa va consultati cu un contabil pentru a analiza in mod complex toate aceste calcule.

Zi frumoasa!

bidea
Vizitator
bidea

foarte frumos articolul, explicit. doar ca nu sunt in totalitate de acord cu ultima fraza {pe masura ce vinzi produsele catre diversi clienti – vei factura produsul cu tva aferent si la final de perioada vei achita tva coletat la stat} avem doua situatii in cazul vanzarii: 1 . vanzarea catre clienti se face cu taxare inversa daca clientul este inregistrat in scopuri de tva. una din regulile taxarii inverse este ca tva-ul marfurilor tranzactionate se plateste de catre beneficiarul final. asta ar insemna ca daca eu vand unei societati inregistrate in scopuri de tva, voi vinde cu taxare inversa… Citeste mai mult »

Prenume
marian
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Vanzarile la care facem referire in ultima parte a articolului sunt vanzarile in tara, pentru care exista obligatia colectarii TVA. Pe langa acestea desigur pot fi si vanzari in afara tarii asa cum ati precizat. 1. In cazul vanzarii catre un platitor de tva din UE (livrare intracomunitara) factura se va emite fara TVA, beneficiarul urmand sa faca taxare inversa pentru achizitia efectuata. 2. In cazul vanzarii catre un neplatitor de TVA din UE, factura se emite cu TVA 19%. TVA-ul este o taxa indirecta, se suporta de catre consumatorul final al bunurilor sau… Citeste mai mult »

Rosca
Vizitator
Rosca

Buna ziua,

O firma inregistrata ca platitoare de TVA achizitioneaza un laptop din UE de la o firma platitoare de TVA; achizitia se face la pret fara tva. Intrebare: firma din Romania daca nu revinde acel bun, trebuie sa plateasca TVA?

Prenume
Irina
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

La achizitia laptopului, dumneavoastra veti inregistra taxare inversa, adica veti reflecta TVA atat ca deductibil cat si ca TVA colectat. Nu veti colecta TVA in cazul in care bunul este utilizat intern. In cazul in care il vindeti va trebui sa colectati insa TVA la valoarea de vanzare.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Costea
Vizitator
Costea

Buna seara,
Am o firma neplatitoare de TVA in Romania. Acu o perioada am cerut de la ANAF, un cui intracomunitar cu RO in fata pentru achizitiile, platiile, serviciile din spatiul comunitar.

Daca cumpar din Cipru servicii – consultanta, fiind la baza firma neplatitoare de TVA, dar pun CUI-ul dat de ANAF cu RO in fata intracomuntiar, sunt obligat sa platesc TVA pe factura de servicii?

Factura primita de la entitatea din Cipru apare cu TVA – 0. Eu m-am gandit ca achit doar valoare de pe factura si nu platesc tva. Este corect?
Multumesc!

Presupun ca depun D390 pt suma facturii din Cipru.

Prenume
Antonio
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Avem in situatia descrisa o achizitie intracomunitara de servicii pe cod special, pentru care aveti obligatia achitarii Tva-ului prin declaratia 301, si desigur sa depuneti D390.

Factura cu Tva 0 se plateste furnizorului, iar TVA se achita separat la buget.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

David
Vizitator
David

Buna ziua, Am infiintat un SRL neplatitor de TVA si as dori sa achizitionez o masina noua din Germania(dealer platitor de tva) . In cazul in care as opta pentru obtinerea unui cod special de tva si as achizitiona masina fara tva care ar fi obligatiile mele ulterioare avand in vedere exemplul Dumneavoastra de mai sus: “Exemplu: Presupunem ca efectuezi o achizitie intracomunitara de bunuri in valoare de 20.000 euro, factura este emisa fara TVA cu mentiunea de „taxare inversa” fiindca ambii parteneri detin un cod valabil de TVA. Presupunem ca avem cursul de schimb 4.5 lei/euro. In calitate de… Citeste mai mult »

Prenume
Victor
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Exemplul numeric dat este valabil pentru un platitor de TVA in regim normal. In cazul dvs, neplatitor de TVA cu cod special de TVA pentru achizitii intracomunitare, veti avea urmatoarele obligatii: -veti calcula si achita TVA 19 % la valoare masinii, la bugetul de stat, pe baza declaratiei 301; Codul special de TVA este doar pentru tranzactii intracomunitare. In tara, sunteti neplatitor de TVA, deci nu aveti obligatia de a colecta TVA la vanzari. Asadar, daca vindeti masina nu veti colecta TVA, de asemenea nici la celelalte vanzari. Doar in momentul in care depasiti… Citeste mai mult »

Chelaru
Vizitator
Chelaru

Buna ziua,

Doresc sa infiintez o firma si intentionez sa achizitionez un utilaj din UE care are o valoare de 35000 Euro. Bugetul este la fix si nu imi permit sa platesc si valoarea TVA-ului. In acest sens sub ce forma trebuie sa infiintez firma si care sunt posibilitatile sa nu platesc valoarea TVA-ului ? Exista posibilitatea platii esalonate a TVA-ului ?
Multumesc anticipat !

Cu stima,

Ionut C.

Prenume
Ionut
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Va trebui sa verificati in primul rand daca valoarea de 35.000 eur a utilajului nu include cumva si TVA-ul statului din UE. Este posibil ca in oferta trimisa dvs in calitate de persoana fizica sa fie inclus si TVA-ul statului respectiv. In cazul in care nu este inclus TVA-ul, solutia ca sa platiti fix 35.000 eur pe persoana juridica si sa nu mai platiti alt TVA in legatura cu aceasta achizitie, este sa optati pentru a deveni platitor de TVA in regim nornal in Romania. Acest lucru va va permite sa platiti furnizorului pretul… Citeste mai mult »

Balogh
Vizitator
Balogh

Buna ziua!
Firma nou infiintată neplatitor de TVA nu are vînzari încă ,a cerut cod de TVA normal dar neprimit este în curs, vrea să achiziționeze marfă din Ungaria pentru vănzare în magazin. Furnizorul cere cod valid de TVA.
1, Cum poate achizitiona ?
2, Factura cu TVA sau fără TVA se primește?
3, Ce declarație trebuie făcută în Romania?
4, Tva trebuie plătită în Romania?

Prenume
Etelka
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Se poate achizitiona marfa din Ungaria in calitate de neplatitor de TVA pana la suma de 10.000 euro, dar firma din Ungaria va factura in acest caz cu TVA-ul din Ungaria.

Factura se primeste asadar cu TVA din Ungaria.
In Romania, nefiind platitor de TVA nu aveti obligatia depunerii decontului de TVA (D 301) si fiindca nu detineti nici cod special de TVA nu veti depune nici 301.

Nu se plateste TVA in Romania.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Balogh Etelka
Vizitator
Balogh Etelka

Multumesc mult pentru răspuns! Cu stimă.

Stefan
Vizitator
Stefan

Buna ziua
Sunt administratorul unui SRL platitor de TVA in Romania si achizitionez spre vanzare din UE autoturisme second hand catre clienti persoane fizice si juridice din Romania.
Exemplu: la un autoturism cu valoare totala 5000 euro (fara TVA), vandut cu 5800 euro, care este valoarea TVA-ului pe care trebuie sa il aplic pe factura catre cumparatorul roman? Cu alte cuvinte, TVA-ul se aplica la intreaga suma sau doar la diferenta dintre suma de achizitie si cea de vanzare?
Multumesc!

Prenume
Lazar
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Art. 312 din Codul fiscal prevede ca: (2)Persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori: a) o persoana neimpozabila; b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g); c) o intreprindere… Citeste mai mult »

Horia
Vizitator
Horia

Adică dacă cumperi de la un dealer plătitor de TVA , fara sa-i plătești și Tva-ul, adica fara sa fie trecut pe factura regim special, in tara, la revânzare, va trebui sa adaugi acel TVA la prețul de vânzare al mașinii sh , nefiind incidente prevederile tva-ului la marja???

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Horia, Vorbim de o achizitie SH la un dealer care nu aplica regimul marjei. Dumneavoastra achizitionati acest autoturism (presupunem din UE) pe care doriti sa il revindeti. Nu ati mentionat daca sunteti sau nu platitor de TVA. Regimul special se poate aplica de catre o entitate din Romania numai daca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, are calitatea de “revanzator” si a cumparat bunul din Romania sau din oricare alt stat membru de la una din urmatoarele categorii de furnizori: a) o persoana neimpozabila cum ar fi persoanele fizice; b) o persoana impozabila, in masura in… Citeste mai mult »

Horia
Vizitator
Horia

Nu sunt platitor de TVA, dar vreau sa ma inscriu la ANF in scop de TVA pentru acea tranzactie, si vreau sa cumpar auto sh de la un dealer din Germania care afiseaza pretul brut dar si pretul fara TVA.
Daca am inteles bine, in cazul in care voi cumpara la pretul fara TVA, tot va trebui sa platesc la ANAF TVA, pe baza declaratiei ce se completeaza ca urmare a tranzactiei, sau pot sa platescTVA doar in cazul in care voi revinde autotursimul, adaugand TVA la pretul de vanzare?
Multumesc!

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Horia, In acest caz, al achizitiei unui autoturism SH din UE de catre un neplatitor de TVA, exista urmatoarele obligatii: a) Daca autoturismul SH nu depaseste 10.000 eur (in echivalent lei 34.000 lei), atunci firma dumneavoastra, care nu este inregistrata in scop de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, poate achizitiona bunul respective din UE, fara sa aiba obligatia de a se inregistra in scop special de TVA daca nu depaseste pragul mentionat. Factura va contine si TVA din tara respectiva. Conform art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul Fiscal, nu sunt considerate operatiuni impozabile in… Citeste mai mult »

Ionescu
Vizitator
Ionescu

Buna ziua,
Detin un SRL neplatitor de TVA si doresc sa achizitionez cateva produse din Germania, sub plafonul de 10.000 eur anual. TVA-ul din Germania este in valoare de 19%, la fel ca cel din Romania.
Exista vreun avantaj daca solicit cod de TVA intracomunitar de la ANAF?
Practic, ma intereseaza doar sa pot inregistra factura emisa de furnizorul din Germania in cheltuielile firmei. Nu-mi este clar daca pentru asta e nevoie de cod TVA intracomunitar sau nu.
Multumesc.

Prenume
Cristian
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Daca dumneavoastra veti efectua achizitii din Germania care nu depasesc plafonul de 10.000 euro, atunci nu aveti obligatia de inregistrare in scopuri speciale de TVA, doar daca depasiti acest plafon aveti aceasta obligatie. In contabilitate veti reflecta in costul achizitiei de bunuri valoarea TVA de la firma din Germania. In cazul in care depasiti acest plafon si va inregistrati in scopuri de TVA, practic va trebui sa declarati achizitiile intracomunitare in Romania prin declaratia 301 si 390 si sa platiti TVA in Romania. Codul special de TVA se poate obtine si daca nu depasiti… Citeste mai mult »

Muntean
Vizitator
Muntean

Bună ziua. Aș avea și eu una-două întrebări: Dacă dețin un PFA pt. care am două coduri fiscale, unul fără RO și unul cu RO (din câte înțeleg, prezența RO-ului atestă că sunt înregistrat în scopuri de TVA cf. art 153(1) din CF), și intenționez să achiziționez un produs software de la o firmă cu sediul în Irlanda, firmă care are un cod fiscal verificabil în VIES și care îmi va factura, așadar, fără TVA – trebuie să plătesc TVA-ul în țară, ulterior depunerii Declarației 301 referitoare la această achiziție? Sau nu plătește nici furnizorul și nu plătesc nici eu,… Citeste mai mult »

Prenume
Romy
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Cele doua coduri pe care le aveti sunt astfel: -codul fara RO este pentru toate operatiunile pe care le derulati cu exceptia celor enumerate mai jos. -codul cu RO este un cod special de TVA utilizat la achizitii de bunuri din UE de peste 10.000 eur, achiztii de servicii din UE (indiferent de suma) si prestari de servicii in UE. In cazul achizitiei unui serviciu dintr-o tara UE, le veti comunica codul cu RO, prestatorul va factura fara TVA si dvs veti depune D 301 pe baza careia veti datora TVA la bugetul de… Citeste mai mult »

Muntean
Vizitator
Muntean

Vă mulțumesc pentru răspuns, îmi este într-adevăr de folos. Mi se pare că am auzit/citit pe oareunde că există situații când nu plătești (ca PFA) TVA-ul (la achiziții), ceea ce m-a indus întrucâtva în eroare, în sensul că îmi închipuiam că nu-l plătești deloc (după cum, de altfel, chiar lasă să se înțeleagă expresia „nu plătești TVA”). Înțeleg însă, din ce spuneți, că nu e vorba că nu l-ai plăti deloc, ci mai degrabă că l-ai plăti altfel decât în mod obișnuit, i.e., că TVA-ul nu e colectat de furnizor, ci de către client, care îl plătește direct statului în… Citeste mai mult »

Emil
Vizitator
Emil

Buna ziua ,

Cum procedez pt a ma putea înscrie in registrul operatorilor intracomunitari? Menționez ca am nevoie pt a putea factura către Uber/Taxify și este necesar acest lucru.

Multumesc

Prenume
L
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Incepand cu data de 01.01.2017 au fost abrogate prevederile cu privire la Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI). Potrivit art. 317 alin. (1) litera b din Codul Fiscal- „are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului… Citeste mai mult »

Popescu
Vizitator
Popescu

Buna seara. Persoana fizica autorizata,înregistrată cu cod TVA pentru operațiuni intracomuniltare, efectuează achiziții marfa din UE, de la furnizori înregistrați în vies, ce declarații depune ,301,390 și dacă plătește TVA. Mulțumesc

Prenume
Maria
Monica Haggarty
Administrator

Bună ziua,

Mulțumim pentru întrebarea adresată,

Daca aveti cod special de TVA pentru operatiunile intracomunitare, atunci pentru achizitia de marfa din UE, furnizorul va va emite factura fara TVA iar dumneavoastra sunteti obligat să platiti TVA romanesc pentru bunurile achizitionate si sa depuneti declaratiile 301 si 390.

Sperăm că răspunsul nostru vă este de folos,

O zi frumoasă!

Popa
Vizitator
Popa

Daca sunt o firma neplatitoare de tva si doresc sa export unei firme din UE cu tva intraconunitar , deci cu tva 0 pe factura, el urmând sa plateasca tva-ul tarii respective, am inteles ca pot face asta solicitând cod special de tva, insa eu imi pot recupera tva-ul având in vedere ca eu achizitionez de pe teritoriul romaniei deci platind tva ?
Va multumesc

Prenume
Marc
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, O societate neplatitoare de TVA care urmeaza sa efectueze vanzari de bunuri pentru o firma din UE, nu are obligatia de inregistrare in scopuri speciale de TVA pentru tranzactiile intracomunitare (conform art. 317 alin (1) Cod Fiscal), doar daca veti presta servicii catre firma din UE aveti obligatia de inregistrare. Astfel ca, este indiferent daca beneficiarul din UE este platitor sau neplatitor de TVA, factura se va emite fara TVA. In ceea ce priveste recuperarea TVA-ului -> pentru achizitia din tara de la platitori de TVA, avand in vedere ca dvs. sunteti neplatitor de… Citeste mai mult »

Bartos
Vizitator
Bartos

Salut, foarte util articolul si raspunsurile la comentarii dar nu am gasit un raspuns specific pe situatia mea; am rezumat ce am inteles ca am de facut, vreau sa stiu daca e corect. Situatie: SRL neplatitor TVA, prestare servicii intracomunitare de consultanta; locul prestarii si livrarii serviciilor va fi la biroul filialei din Romania, contractul/facturarea va fi in EUR direct cu firma mama din zona UE care este platotoare de TVA in tara respectiva. Obligatii: fiind prestare de servicii intracomunitara, chiar daca in Ro nu sunt inregistrat TVA, trebuie sa solicit la ANAF inregistrarea in scopuri speciale de TVA prin… Citeste mai mult »

Prenume
Adrian
Monica Haggarty
Administrator

Bună ziua, Mulțumim pentru întrebarea adresată, Trebuie sa delimitam ce inseamna notiunea de loc al prestarii dpdv al TVA in cazul serviciilor. Astfel, dpdv al TVA “ Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice.” Asadar, conform art 278 Cod fiscal, regula generala este ca locul prestarii este la beneficiar. 1.Informatia este corecta, ati inteles bine pasii de parcurs. Factura va fi cu tva 0. 2. In cazul concret mentionat de dvs -daca vorbim de servicii de IT sau publicitate… Citeste mai mult »

Coseran
Vizitator
Coseran

Buna ziua, cautand niste raspunsuri la intrebarile mele am ajuns pe acest site si am vazut cele mai complete si profesionale raspunsuri de pana acum. Am si eu nevoie de niste lamuriri.

Puteti sa imi lasati o adresa de e-mail sa va scriu?

Prenume
Cornel
Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Multumim frumos pentru aprecieri, ne straduim sa raspundem pe cat posibil tuturor solicitarilor. Imi puteti scrie pe adresa miruna.ursache@smartbill.ro.

Zi frumoasa!

Mitrovici
Vizitator
Mitrovici

Buna ziua.

Am si eu o intrebare referitor la acesta speta.

Firma este neplatitoare de TVA, presteaza servicii pe internet, si vom avea achizitii de servicii de internet din UE, iar valoarea lor nu va depasi 10.000 euro/an.
Noi vom factura/vinde servicii exclusiv pe teritoriul Romaniei.

Serviciile intracomunitare achizitionate vor fi Facebook, Google si alte servicii web (licemte, abonamente lunare, mentenata etc.)

In acest caz, avem obligatia de a obtine codul de TVA intracomunitar?

Va multumesc!

Prenume
Sasa
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Multumim pentru intrebarea adresata, Sunteti in situatia in care un neplatitor de TVA intentioneaza sa efectueze achizitii intracomunitare de servicii. Fiind vorba de achizitii UE de servicii, nu mai are importanta plafonul de 10.000 euro/an. Veti avea obligatia de inregistrare in scopuri de TVA inainte sa efectuati achizitia de servicii. Puteti opta fie pentru inregistrarea in scopuri speciale de TVA (cod utilizat doar pentru operatiunile din UE), fie pentru inregistrarea in scopuri normale de TVA (cod utilizat si pentru operatiunile din Romania). Baza legala de referinta: Art. 317 litera c) din Codul Fiscal “Are obligatia sa solicite inregistrarea… Citeste mai mult »

Corina
Vizitator
Corina

Buna ziua, Sper sa ma puteti o ajuta cu o speta mai dificila. PFA neplatitor de TVA achitizioneaza din Germania carti care urmeaza sa fie livrate direct de la furnizor-(persoana fizica care vinde din patrimoniul personal), catre clientul final-diplomati, in afara UE. Suma facturata depaseste plafonul de 10.000 EUR. Cartile nu tranziteaza niciodata Romania. Intrebarile mele sunt: -TVA pe care ar urma sa il platesc la stat va fi de 5% (aferent cartilor) sau de 19%? – pentru ca eu facturez doar corpului diplomatic, iar ei sunt scutiti de taxe, nu voi putea recupera niciodata TVA-ul platit statului. -daca el… Citeste mai mult »

Prenume
H
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua Va multumim pentru intrebarea adresata. Credem ca putem sa rezumam speta astfel: PFA neplatitor de TVA cumpara de la o persoana fizica din UE carti pe care le revinde tot catre persoana fizica din afara UE. Cartile se livreaza de la persoana fizica din UE catre persoana fizica nonUE. Va putem prezenta cateva sfaturi : • Achizitia pe care dvs o faceti nu se califica drept o achizitie intracomunitara efectuata pe teritoriul Romaniei fiindca, conform definitiei unei achizitii intracomunitare: “Se consideră achiziție intracomunitară de bunuri obținerea dreptului de a dispune, ca și un proprietar, de bunuri mobile corporale… Citeste mai mult »

Corina
Vizitator
Corina

Va multumesc mult pentru raspuns!
Daca persoana fizica nu poate emite factura, ci doar pot semna un contract de vanzare cumparare, mai pot trece transportul+cartile pe cheltuieli deductibile? Intreaga suma?

Multumesc inca o data.

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Chiar daca persoana respectiva nu emite factura (fiindca persoanele fizice nu au cum sa emita factura), dar aveti la baza un contract de vanzare-cumparare pe care este specificat clar pretul acestora, puteti deduce cheltuielile aferente cartilor si transportului.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Perulica
Vizitator
Perulica

Buna ziua,
Sotul meu are un PFA ce este neplatitor de TVA. Acesta urmeaza sa ofere consultanta unei firme din Polonia platitoare de TVA. El va emite factura fiscala clientului, valoarea depasind 10.000 euro pe an.
Asta inseamna ca trebuie sa obtina acel cod special de TVA nu? Daca obtine codul special, practic ramane neplatitoare de TVA nu, cu exceptia achizitiilor intracomunitare. Va multumesc.

Prenume
Daniela
Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Sunteti in situatia in care un neplatitor de TVA presteaza servicii pentru o societate din UE (plafonul de 10.000 euro pe an se refera doar la achizitiile de bunuri din UE).

Astfel ca, aveti obligatia de a solicita un cod special de TVA care se va utiliza doar pentru tranzactiile intracomunitare. Cand veti emite facturi catre societatea din UE le veti emite de pe codul special dobandit.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Alina
Vizitator
Alina

Buna ziua! Am intrebari legata cam de acelasi subiect. Am PFA neplatitor de TVA. sunt inregistrat la norma de venit. momentan prestez servicii de constructii in UE 1.ar trebui sa ma inregistrez la ANAF pt acel cod special de TVA intracomunitar? 2.eu in continuare raman neplatitor de tva in tara? 3. facturez catre clientul UE cu sau fara TVA (el este platitor) 4. trebuie sa depun declaratia unica 212? mai exista vreuna pe care trebuie sa o depun? 5. dupa un anumit plafon al serviciilor prestate trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva si tara? 6. sunt obligat sa… Citeste mai mult »

Alina
Vizitator
Alina

Sotul meu are un PFA neplatitor de tva, CAEN constructii speciale, pe norma de venit. Singura activitate sunt niste facturi de prestari servicii constructii in UE.

1. trebuie sa luam cod special de tva pt livrari servicii intracomunitare?
2. ramanem neplatitor de tva in Romania in continuare?
3. Facturam cu noul cod pt UE, dar cu sau fara tva? (partenerul este platitor de tva in tara lui)
4. trebuie sa depunem declaratia unica 212? dar si 394?
5. doar pt 10 facturi de prestari servicii pe an si nimic altceva suntem obligati sa tinem contabilitate?

Va multumesc foarte mult pentru disponibilitate si amabilitate!

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua Multumim pentru intrebarea adresata, Art. 278 alin 4 prevede ca: (4) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) și (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi: a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate… Citeste mai mult »

Alina
Vizitator
Alina

Va multumesc foarte mult pt amabilitate si timpul dedicat! Imi cer mii se scuze! Imi e teama ca am produs o confuzie legata de prestari de servicii in domeniul constructiilor. Trebuia sa fiu mai specifica. PFA ul are caen 4399 Alte lucrari speciale de constructii cum sunt (le scriu doar pe cele care se potrivesc efectiv serviciilor executate): -lucrari ce impun cerinte speciale care necesita abilitati de catarare si utilizarea de echipament special, de exemplu pentru lucrul la inaltime pe structuri inalte –constructii de fundatii, inclusiv fixarea pilonilor Asadar, sotul meu nu construieste efectiv cladiri (nu e zidar, constructor ,… Citeste mai mult »

Monica Haggarty
Administrator

Buna ziua, Credem ca in situatia data, fiind vorba de o activitate mai complexa, ar fi important sa discutati in detaliu cu un contabil. Noi apreciem totusi pe baza celor descrise de dvs ca cele doua activitati s-ar incadra la serviciile executate asupra bunurilor imobile . La punctul d) din articolul mentionat se prevede “d):construirea de structuri permanente pe un teren, precum si lucrarile de constructie si de demolare executate asupra unor structuri permanente precum retelele de conducte pentru gaz, apa, canalizare si altele similare; …….” Apreciem ca si constructiile de fundatii, reteaua de telecomunicatii aferente unei constructii se poate… Citeste mai mult »

Tanase Silvia
Vizitator
Tanase Silvia

Buna ziua,
Am si eu o intrebare:
O firma de transport din Romania, platitoare de TVA,
achizitioneaza o semiremorca de la o persoana fizica din Spania; am primit factura emisa de aceasta fara tva in valoare de 8500 euro. Intrebarea mea este daca factura de inregistreaza cu taxare inversa si daca trebuie raportata in declaratia 390?
Va multumesc.

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua Silvia, Achizitia intracomunitara este definita la art. 273 alin. (1) din Codul fiscal – “Se consideră achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.” Potrivit art. 268 alin (3) litera a) reprezinta operatiune impozabila in Romania o achizitie – “o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de… Citeste mai mult »

Tanase Silvia
Vizitator
Tanase Silvia

Va multumesc mult pentru raspuns.

Sa aveti o primavara frumoasa.

Priscila
Vizitator
Priscila

Buna ziua!
În situaţia unui pfa traducător profesie liberală, neplătitor tva, dacă se va emite factură(suma infima) către o firmă din UE(plătitoare/neplătitoare de tva), este necesară înregistrarea în scop TVA/cod special? Dar în situaţia în care se emite factura unei pers. fizice, din afara UE?
Multumesc!

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Avand in vedere ca este vorba despre o prestare de servicii, aveti obligatia de a solicita cod special de TVA de la ANAF (inainte sa emiteti factura) care se va utiliza doar pentru tranzactiile intracomunitare.

Cand veti emite facturi catre societatea din UE, le veti emite de pe codul special dobandit.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Alexa
Vizitator
Alexa

Codul special de tva se obtine contracost? In cazul facturarii pers fizice din UE sau non-ue, e necesara obtinerea codului special de tva?

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Codul special nu se obtine contra cost. Se obtine gratuit depunand o documentatie la ANAF.

Pe partea de vanzari, codul special de TVA este necesar doar in cazul prestarii de servicii catre o persoana impozabila din alt stat membru (conform art. 278 alin. (2)).

In cazul prestarii de servicii catre persoane neimpozabile (cum sunt cele fizice), se aplica regulile de la art. 278 alin. 3.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Alexa
Vizitator
Alexa

Multumesc!

Cifra de afaceri la pfa profesii libere se calculeaza la fel ca la societati? Multumesc!

Ursache Miruna
Administrator

Buna ziua,

Nu stim sa existe vreo diferenta in acest sens.

Exista pe site-ul ANAF un ghid cu privire la veniturile din profesii liberale din 2016 pe care il puteti consulta orientativ la urmatorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_profesii_liberale_2016.pdf

Va sfatuim totusi sa adresati aceasta intrebare si contabilului dumneavoastra.

Zi frumoasa!