Intrebari din Domeniu

Regimul TVA intracomunitar – ce este si cum se aplica?

Regim TVA intracomunitar

Publicat in 27-09-2017 - Actualizat in 10-03-2020

De multe ori auzim atunci cand cineva face o achizitie ca prefera un furnizor din Uniunea Europeana fiindca este „fara TVA”. Ce inseamna acest lucru? Si cine poate beneficia de o achizitie fara TVA din Uniunea Europeana?

In primul rand, poate beneficia de factura fara TVA pentru o achizitie din Uniunea Europeana o persoana care comunica un cod valabil de TVA furnizorului extern.

Asadar, daca vrei sa beneficiezi de o factura fara TVA, trebuie sa ai cod de TVA:

  • fie cod normal de TVA (atribut fiscal RO inainte de codul tau fiscal);
  • fie cod special – desi in cazul acesta nu esti scutit de plata TVA, doar ca nu il platesti furnizorului, ci il platesti in Romania, dupa ce il declari printr-un decont special de TVA.

Deci nu poti beneficia de o factura de achizitii intracomunitare fara TVA daca esti, de exemplu, persoana fizica neautorizata sau o persoana juridica care nu comunica un cod valabil de TVA. Desigur, si furnizorul trebuie sa detina un cod valabil de TVA.

In al doilea rand, legislatia fiscala din Romania prevede urmatoarele obligatii pentru entitati:

  • daca valoarea achizitiilor intracomunitare este de sub 10.000 euro (in echivalent 34.000 lei) pentru un an, atunci entitatea nu este obligata sa se inregistreze in scop de TVA;
  • daca valoarea depaseste 10.000 euro (34.000 in echivalent lei), atunci trebuie sa solicite inregistrarea in scop de TVA obtinand un cod special de TVA sau un cod normal.

Codul special este valabil doar pentru achizitii intracomunitare, entitatea nu trebuie decat sa declare achizitia intracomunitara in Romania prin Declaratia 301 si sa plateasca TVA in Romania pentru acea tranzactie. In plus, mai depune Declaratia 390. Celelalte tranzactii nu sunt afectate in sensul ca nu va putea deduce TVA de pe facturile de achizitii si nici nu va colecta TVA pentru facturile emise. Codul normal transforma entitatea in platitoare de TVA, astfel va putea deduce TVA-ul la achizitii si va reflecta TVA colectat pe facturile emise.

Atentie!

  • Daca esti deja platitor de TVA cu perioada fiscala trimestrul si efectuezi o achizitie intracomunitara de bunuri, va trebui sa schimbi perioada fiscala in luna calendaristica, altfel spus, va trebui sa platesti TVA lunar.
  • Nu mai este valabila prevederea care presupunea inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari anterior efectuarii oricarei achizitii intracomunitare (de bunuri sau servicii). Acest registru a fost desfiintat.

Sa revenim la definitia unei achizitii intracomunitare de bunuri: aceasta reprezinta obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri transportate de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana în numele unuia dintre acestia, catre un stat membru UE, altul decat cel de plecare a transportului bunurilor.

In cazul in care atat furnizorul, cat si clientul intr-o tranzactie de acest fel dispun de un cod valid de TVA, factura va fi emisa fara TVA si cumparatorul va proceda la efectuarea taxarii inverse.

Taxarea inversa reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei. Prin aceasta nu se efectueaza nici o plata de TVA intre furnizorul/prestatorul si beneficiarul unor livrari/prestari, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor și avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa.

Pentru orice factura de acest fel primita, beneficiarul va inregistra taxa, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Furnizorul/Prestatorul are obligatia sa inscrie pe factura mentiunea taxare inversa. Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator.

Din punct de vedere contabil, beneficiarul inregistreaza in cursul perioadei fiscale in care taxa este exigibila suma taxei aferente in urmatoarea formula contabila: 4426 = 4427.

Exemplu:

Presupunem ca efectuezi o achizitie intracomunitara de bunuri in valoare de 20.000 euro, factura este emisa fara TVA cu mentiunea de „taxare inversa” fiindca ambii parteneri detin un cod valabil de TVA. Presupunem ca avem cursul de schimb 4.5 lei/euro.

In calitate de beneficiar vei face urmatoarele inregistrari:

  • Achizitia de bunuri la 20.000 euro * 4.5 lei/euro = 90.000 lei
  • Contabilul tau va inregistra TVA la aceasta factura atat ca TVA deductibil, cat si ca TVA colectat in suma de 19 * 90.000 lei = 17.100 lei. Practic nu vei avea nimic de platit, doar in evidentele contabile si fiscale se reflecta aceasta suma de doua ori: atat ca TVA colectat cat si ca TVA deductibil;

Pe masura ce vinzi produsele catre diversi clienti – vei factura produsul cu TVA-ul aferent si la final de perioada vei achita TVA colectat la stat.

Delia Mircea
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala . In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.
Articole similare
Intrebari din Domeniu

Verificarea incadrarii in plafoanele fiscale la final de an: TVA, microintreprinderi

Intrebari din Domeniu

8 lucruri bine de stiut daca esti platitor de TVA

Intrebari din Domeniu

Achizitia intracomunitara de servicii si facturi emise gresit de furnizorul din UE

Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii despre TVA la incasare si ce implicatii are asupra afacerii tale?

0 0 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma
guest
631 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
gaidargiu
gaidargiu
2 Ani In trecut

Bună ziua,
Firma mea nu este plătitoare de TVA (nou înființată, zero vânzări) și doresc să rămână neplătitoare TVA. Vreau să achiziționez din Italia utilaje în valoare de 11,000 euro și din Germania în valoare de 14,000 euro, total 25,000 euro, fără să plătesc TVA furnizorilor din Italia și Germania.
1. Pot primi cod special TVA, fără să fie necesar să înregistrez firma ca plătitor TVA?
2. Nu vând utilajele (nu reprezintă o marfă, ci o investiție în mijloace fixe). Mai trebuie să plătesc TVA în România?

Prenume
david
Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  gaidargiu

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata.

Optiunile pe care le aveti sunt:

1. Neplatitor de TVA care intentioneaza sa efectueze achizitii intracomunitare de bunuri sub 10.000 EUR pe an;

Nu aveti obligatie de inregistrare in scop de TVA pentru ce nu depaseste 10.000 EUR, insa furnizorul intracomunitar va factura cu TVA din tara sa.

Optional, se poate solicita un cod special de TVA.

2. Neplatitor de TVA care intentioneaza sa efectueze achizitii intracomunitare de bunuri peste 10.000 euro.

Aveti obligatie de inregistrare speciala in scop de TVA:  se obtine un cod special de TVA. Firma poate alege sa se inregistreze normal in scop de TVA (daca indeplineste criteriile si conditiile legale).

Obtinand cod special nu inseamna ca firma dumneavoastra este scutita de TVA. Inseamna ca furnizorul din EU va factura fara TVA catre dumneavoastra, insa dumneavoastra va trebui sa platiti TVA la cota valabila in RO, prin decontul special de TVA.

Deci tot veti plati TVA, numai ca nu furnizorului ci direct statului roman.

Raspunsurile punctuale sunt:

1. Da, este posibil acest lucru;

2. TVA se datoreaza indiferent de scopul achizitiei: revanzare sau uz intern.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.

O zi frumoasa!

gaidargiu
gaidargiu
2 Ani In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Bună ziua,
Vă mulțumesc pentru răspuns. Cu siguranță, de mult folos.

Andreea
Andreea
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua!
Mai este valabil la acest moment raspunsul dvs. de aici?

Referitor la Punctul 2 (Neplatitor de TVA care intentioneaza sa efectueze achizitii intracomunitare de bunuri peste 10.000euro – sistuatie in care ma regasesc si nu vreau sa devin platitor de TVA), inteleg ca:
a) pot obtine un cod special de TVA dar sa raman in continuare neplatitor de TVA?
b) sunt obligata sa obtin un cod special de TVA pentru achizitia pe care urmeaza sa o fac din strainatate? (de ex: 15.000 euro – fara TVA)
c) daca obtin acest cod special, tot voi plati TVA-ul (ex: 2850 Euro) dar in Romania?
Deci achizitia realizata va fi 17850 Euro? (cu sau fara cod special de TVA)?

Am inteles corect?
Multumesc!

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Andreea

Buna ziua Andreea,

a) Da, puteti obtine un cod special de TVA strict pentru operatiunile intracomunitare, in tara ramanand neplatitor de TVA
b) Avand in vedere ca achizitia intracomunitara de bunuri depaseste plafonul de 10.000 euro, atunci da, intervine obligatia de a solicita cod special de TVA
c) Obtinerea codului special nu inseamna ca firma dumneavoastra este scutita de TVA. Inseamna ca furnizorul din EU va factura fara TVA catre dumneavoastra, insa dumneavoastra va trebui sa platiti TVA la cota valabila in RO, prin decontul special de TVA.

Sper ca informatiile de mai sus sa va fie de ajutor.

Zi frumoasa!

Ioana
Ioana
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Daca firma din Ro este neplatitoare de Tva si face prestari servicii pentru o firma din Austria ce declaratii trebuie sa depuna?

Monica Haggarty
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Ioana

Buna ziua Ioana,

La ce fel de prestare de servicii va referiti mai exact ?

Trebuie sa delimitam ce inseamna notiunea de loc al prestarii de servicii din punct de vedere al TVA-ului in cazul serviciilor prestate. Astfel, din punct de vedere al TVA “Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Conform art. 278 din Codul Fiscal, regula generala este ca locul prestarii este la beneficiar.

Presupunand ca firma din Austria va comunica cod valid de TVA va trebui:

1.sa solicitati la ANAF cod special de TVA (pentru operatiunile in UE);

2.ulterior trebuie depusa declaratia 390 cu factura/facturile de prestari servicii pe care le emiteti.

Sper ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

Daniela
Daniela
1 An In trecut

In situația descrisă de Ioana, cum se taie factură pt prestari servicii catre firma din Austria? Cu, fara tva?

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Daniela

Buna dimineata Daniela,

Presupunand ca firma din Austria va comunica cod valid de TVA factura de prestare de servicii, o veti emite fara TVA – de pe codul special de TVA obtinut.

O zi placuta!

Florin
Florin
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Dar in cazul in care societatea din Romania, a cumparat un autoturism din UE, prin „scutit de TVA ca tranzactie triunghiulara” ?

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Florin

Buna ziua Florin,

Va rugam daca este posibil sa faceti o scurta descriere a situatiei/detaliere a intrebarii.

Multumim!

Zi frumoasa!

Tudor
Tudor
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Pai, din cate inteleg din articolul dumneavoastra, mai exista si a treia optiune: taxarea inversa.
Iar in acest caz, intre parti sa emite factura fara TVA, va fi inregistrata in Romania, insa plata TVA se va face catre stat doar atunci cand cumparatorul va vinde produsele. Si cum domnul nu intetioneaza sa le vanda, nu va plati acest TVA niciodata.
Este corecta intelegerea mea?

Multumesc

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Tudor

Buna ziua Tudor,

Taxarea inversa este posibila atunci cand tranzactiile se deruleaza intre platitori de TVA inregistrati in VIES – astfel, firma din Romania care cumpara din UE inregistreaza taxare inversa si colecteaza TVA la vanzare- de exemplu, daca vinde in tara.

Daca nu va vinde bunurile nu va colecta TVA.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi buna!

pana
pana
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua
Sunt un pfa neplatitor de tva am certificat pt achizitii intracomunitare
am cumparat o masina second hand 9600 euro masina- servicii 837 euro,factura a vent fara tva ,masina nu vreau sa o vand o tin pt pfa

intrebarea mea este/ cand platesc tva,si ce formulare trebuie sa depun la anaf
multumesc

Anonim
Anonim
1 An In trecut
Reply to  gaidargiu

Da o sa platesti in Romania tva – ul
Daca citesti cu atentie articolul de mai sus
sunt specificate si declaratiile contabile
prin care se face plata .
Ca sa nu platesti tva ar trebuii sa fii firma cu tva
E gandit totul ca de fapt o sa platesti candva acel tva prin compensare
Fiind o frima platitoare de tva
e o .. gaselnita .. europeana (UE)

Ionut
Ionut
2 Ani In trecut

Cum se aplica tva la o firmă neplatitoare de tva dacă aduc cherestea de la o firmă plutitoare tva

Prenume
Ionut
Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Ionut

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea dumneavoastra.

In general, o firma neplatitoare de TVA va reflecta in costul de achizitie valoarea TVA de bunuri achizitionate de la un platitor de TVA.

Nu are obligatii privind declararea sau plata TVA, daca nu indeplineste conditiile pentru inregistrare in scop de TVA – de exemplu, depasirea plafonului.

Livrarea de cherestea este o operatiune supusa masurilor de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal. Condiția obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât și beneficiarul să fie înregistrați în scopuri de TVA. Cum dvs nu sunteti platitor de TVA nu se aplica masurile de simplificare, astfel ca veti proceda conform regulii descrise la inceput.

Speram ca raspunsul nostru va va fi de folos. O zi frumoasa!

marinescu
marinescu
2 Ani In trecut

Am o asociatie club sportiv, fara CUI si fara RO. Doresc sa achizitionez o masina din Germania, in valoare de peste 10000 de euro. O pot cumpara fara sa platesc TVA ul?

Prenume
monica
Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  marinescu

Buna ziua,

Va multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Ca raspuns la intrebarea dumneavoastra, in primul rand ar trebui sa stabiliti daca autoturismul este nou sau nu. Art. 266 alin (3) lit b) Cod fiscal prevede urmatoarele conditii pentru incadrarea unui vehicul ca nou: 

„..in cazul unui vehicul terestru, acesta sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km„.

Apoi trebuie sa stabiliti cine este vanzatorul din Germania (persoana fizica, juridica) si ce regim aplica (regimul marjei sau nu). 

Pentru achizitia de masini second hand, indiferent daca cumparatorul este persoana fizica sau juridica, regula este sa nu se plateasca TVA in Romania insa in functie de elementele de mai sus se poate plati TVA la cota din Germania.

Speram ca informatiile de mai sus sa va fie de folos.

O zi frumoasa!

 

pana
pana
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Buna ziua
Sunt un pfa neplatitor de tva am certificat pt achizitii intracomunitare
am cumparat o masina second hand 9600 euro masina- servicii 837 euro,factura a vent fara tva ,masina nu vreau sa o vand o tin pt pfa

intrebarea mea este/ cand platesc tva,si ce formulare trebuie sa depun la anaf
multumesc

haiduc
haiduc
2 Ani In trecut

buna ziua!

Prenume
marilena
haiduc
haiduc
2 Ani In trecut

buna ziua!
Firma neplatitoare de tva care detine un cod special de tva (doar pentru achizitii intracomunitare) , ce declaratii trebuie sa depuna pe acest cod special, 301 si 390?
va plati tva ul din decontul 301?
va multumesc!

Prenume
marilena
Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  haiduc

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Intr-adevar, se vor depune D301 si 390 , iar plata TVA se va face din decontul 301.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.

O zi frumoasa!

Istvan
Istvan
2 Ani In trecut

Am intrebarea
In cazul in care se vinde un produs din Romania pt o entitate intracomunitara cu Nr TVA inregistrat valid. Beneficiarul are obligatia ca produsul cumparat sa fie inregistrat in documentele contabile al firmei straine si efectiv fizic produsul sa ajunga in tara respectiva? Nu furnizorul are obligatia ca sa se asigura ca produsul sa paraseasac tara! Asa este?

Prenume
Gal
Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Istvan

Buna Istvan,

Va multumim pentru atentia cu care ne urmariti!

Intelegem din cele descrise ca firma dumneavoastra din Romania (furnizor) vinde un produs catre o alta companie din UE (beneficiar), cu numar valid de TVA in VIES.

Beneficiarul nu are obligatii directe privind inregistrarile efectuate de furnizor, insa indirect are nevoie de documentele de achizitie (factura) pentru a-si putea face propriile inregistrari. Modul in care se face transportul – de furnizor, de beneficiar sau alta persoana in numele lor se stabileste prin intelegerea comerciala dintre parteneri si difera de la caz la caz. Acest lucru trebuie bine stabilit inainte de incheierea unei tranzactii, datorita costurilor relativ ridicate ale serviciului de transport.

Pe de alta parte, fiind vorba de o tranzactie intracomunitara, va trebui sa pastrati documentele care atesta livrarea pentru a justifica faptul ca este vorba de o livrare intracomunitara.

Art. 270 alin. (9) din Codul fiscal prevede ca livrarea intracomunitară reprezintă o livrare de bunuri,…, care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru în alt stat membru de către furnizor sau de persoana către care se efectuează livrarea ori de altă persoană în contul acestora.

Speram ca raspunsul nostru va va fi de folos.

O zi frumoasa!

Gabi
Gabi
2 Ani In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Intrebare . Sunt persoana fizica . Doresc sa achizitionez din Serbia o masina de recoltat fructe, pentru uz personal la pretul de 13000 euro. La vama trebuie sa platesc si TVA la acest bun ? Ce cota ?

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Gabi

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Deoarece bunul depaseste valoarea pentru care se acorda scutirea de la plata a taxei pe valoare adaugata si nici nu se incadreaza in categoria “bunuri personale“ pentru care se acorda scutirea de taxa pe valoarea adaugata, asa cum prevede Ordinul Nr. 2220 din 22 decembrie 2006, cu modificarile ulterioare, pentru achizitia masinii de recoltat fructe din Serbia, se va plati 19% TVA aplicat la pretul de achizitie.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.

O zi frumoasa!

Andrei
Andrei
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Intentionez sa achizitionez din EU un produs pe care il voi reambala si vinde in tara sub forma de supliment alimentar. In tara de unde doresc sa achizitionez produsul, tva este peste 20% deci mai mare ca in Ro. Fiind neplatitor de tva, m-am gandit sa solicit un cod special de tva ptr achizitii intracomunitare. As putea obtine acest cod chiar daca achizitiile mele vor fi sub 10000 euro? In cazul in care obtin acest cod , cat voi plati tva in tara, tinand cont de faptul ca in Romania, tva ptr suplimente alimentare este 9%? Voi plati 20% sau 9%?
Multumesc!

Prenume
Sav
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Andrei

Buna ziua, Multumim pentru atentia cu care ne cititi! Codul special de TVA se poate obtine oricand inainte de a depasi acest plafon. Este practic optiunea dumneavoastra. In urma dobandirii acestui cod, furnizorul din UE nu va mai factura cu TVA aferenta respectivei tari. Dumneavoastra insa veti avea obligatia de a colecta TVA in Romania pentru produsul respectiv, la cota aplicabila produsului respectiv conform Codului Fiscal, in Romania. Daca cota aplicabila este 9% atunci veti avea obligatia de a plati 9%. Speram ca raspunsul nostru va este de folos. O zi frumoasa!

Suliman
Suliman
2 Ani In trecut

Buna seara,
Am deschis un second hand si am adus marfa din Anglia. Cei de acolo mi-au cerut VAT number, insa eu nu sunt platitor de TVA, ce cifre le pot da pentru a le fi lor de folos? Multumesc

Prenume
Hilya
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Suliman

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Partenerii din Anglia au solicitat un cod de TVA pentru a sti cum sa va factureze marfa: cu TVA (daca nu aveti cod valid de TVA) sau fara (in cazul in care ati fi avut cod de TVA si in acest caz CUI-ul dvs ar fi fost cu atributul fiscal RO in fata ).
Asadar, trebuie sa le raspundeti ca nu sunteti platitor de TVA , si sa le dati CUI-ul dvs pentru factura.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Raluca
Raluca
11 Luni In trecut

Buna ziua. Pentru o firma care strict va face import si apoi comert in tara, peste 10.000 euro, recomandati sa ramana neplatitor de TVA si sa scoata cod special de achizitii intracomunitare sau sa se faca direct platitor de TVA? A doua intrebare, si cea mai importanta: este vorba de UK, aveti ceva informatii despre procedurile de tranzitie cu Brexit? Se merge pe aceeasi legislatie, se face vreo conventie de reciprocitate sau se trece direct la import?
Multumesc frumos.

Ursache Miruna
Administrator
11 Luni In trecut
Reply to  Raluca

Buna ziua Raluca,

In ceea ce priveste situatia creata de Brexit, pana la 31.12.2020 ne vom afla intr-o perioada de tranzitie, timp in care se vor aplica aceleasi reglementari ca si pana acum. Trebuie mentionat faptul ca termenul de import se utilizeaza din punct de vedere contabil pentru achizitiile din afara UE.

Presupunem ca dumneavoastra ati facut referire la achizitii din UE. Daca ramaneti neplatitor de TVA, atunci presupunem ca ati achizitionat marfa de 1.000 lei si o vindeti cu 2.000 euro in tara. In acest caz veti datora 19% TVA la buget, deci practic costul marfurilor va fi 1.000 lei + 190 lei = 1.190 lei. Fiind neplatitor de TVA, nu veti colecta TVA la vanzari.

Daca in schimb veti deveni platitor de TVA, atunci la achizitie nu veti avea de platit TVA 19%, fiind o achizitie intracomunitara de bunuri (veti face taxare inversa TVA colectata = TVA deductibila), insa va trebui sa tineti cont ca la vanzare in tara va trebui sa colectati TVA 19%.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

stupu
stupu
2 Ani In trecut

Buna ziua! Ma pot inregistra in scopuri de TVA la infiintare srl ca proprie optiune , aceasta insemnand ca pentru achizitii intracomunitare sub 10.000 eur pe an pot beneficia de taxare inversa la momentul la care voi face astfel de achizitii?

Prenume
simona
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  stupu

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Puteti solicita sa va inregistrati in scop de TVA dupa infiintare pe baza unei documentatii si acest lucru va va permite sa faceti taxare inversa la achizitiile intracomunitare, indiferent de plafon- 10.000 eur sau peste.

Dar acest fapt aduce dupa sine calitatea de platitor de TVA in orice tranzactie, astfel ca trebuie bine cantarite beneficiile si partile mai putin bune.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Daniel
Daniel
2 Ani In trecut

Buna ziua.
Detin un Srl neplatitor de TVA si as dori comercializez produse in Austria catre un PFA care la fel este neplatitor de TVA. Fiind amandoi neplatitori TVA se impun anumite conditii? sau pot emite factura normala ca la orice vanzare pe care o am in tara. Multumesc

Prenume
P
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Daniel

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Un neplatitor de TVA care urmeaza sa efectueze vanzari de bunuri in UE nu are obligatia de inregistrare speciala in scop de TVA (cf art 317 alin (1) Cod fiscal) sau inregistrare normala(decat daca depaseste plafonul cifrei de afaceri de 300.000 lei). Atentie daca veti vinde servicii fiindca atunci aveti obligatia de inregistrare.

Asadar este indiferent daca beneficiarul este platitor sau neplatitor de TVA.
Factura se emite ca o factura normala in tara.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Nagy
Nagy
2 Ani In trecut

Buna ziua ! Doresc sa incep sa colaborez cu Uber si ei cer Certificat inregistrare TVA intracomunitar, cum se obtine acest certificat, trebuie infiintata o societata , PFA? Multumesc

Prenume
Emi
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Nagy

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Daca doriti sa lucrati cu Uber va trebui sa va inregistrati sub o forma juridica: PFA sau SRL, nefiind acceptata colaborarea cu persoane fizice neinregistrate.

Apoi, in vederea dobandirii codului de TVA se poate solicita la ANAF de care apartineti fie inregistrarea normala in scop de TVA prin optiune, fie inregistrarea in regim special pentru operatiuni intracomunitare.

In ambele cazuri se primeste un cod de TVA valid pe care il puteti comunica partenerului.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Gaby
Gaby
1 An In trecut

Buna ziua.
Daca am un SRL neplatitor de TVA, dar am primit codul de TVA intracomunitar, voi avea de platit vre-un TVA in tara pentru facturile primite de la Uber?
Multumesc

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Gaby

Buna ziua,

La comunicarea codului de TVA, Uber va factura fara TVA, insa dumneavoastra aveti obliatia de a plati TVA 19% in Romania si depunerea D 301.

Zi frumoasa!

Nitum
Nitum
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Firma platitoare de TVA exporta marfuri catre o firma din Uniunea Europeana in valoare de 200 Euro.
Clientul a transmis un numar valid de TVA in VIES abia dupa ce factura a fost emisa si achitata de el cu TVA inclus de 9%.
Clientul nu a mentionat faptul ca doreste sa primeasca factura modificata, cu TVA zero.
Ca furnizor suntem obligati sa emitem facturi fara TVA pentru toti clientii care au un numar de TVA valid in VIES sau se pot emite si facturi cu TVA de 9% sau 19%?
Va multumesc!

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Nitum

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

In cazul livrarilor intracomunitare (operatiunea dumneavostra este de fapt o livrare intracomunitara) se aplica art. 294 din Codul Fiscal denumit Scutiri pentru exporturi sau alte operațiuni similare, pentru livrări intracomunitare și pentru transportul internațional și intracomunitar. Acesta prevede la alin (2) lt a) ca :

< <(2) Sunt, de asemenea, scutite de taxă următoarele: a) livrările intracomunitare de bunuri către o persoană care îi comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de autoritățile fiscale din alt stat membru >>

De obicei in practica inainte de emiterea unei astfel de facturi se fac verificarile necesare cu furnizorul pentru a se asigura ca nu exista informatii necomunicate in privinta calitatii deplatitor de TVA a beneficiarului.
Scutirea de TVA la livrari este o facilitate si aplicarea ei este in beneficiul clientilor care astfel nu vor achita si TVA-ul din Romania, in pretul bunurilor sau serviciilor achizitionate.

In cazul dumneavoastra , clientul necomunicand codul valid de TVA, ati procedat conform prevederilor, de a nu aplica scutirea de TVA.

Asadar, daca indepliniti conditiile de justificare a scutirii la livrari intracomunitare (cod valid de TVA al beneficiarului, dovada de transport) , trebuie sa aplicati scutirea, in caz contrar aplicati cota de TVA din Romania.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Anghel
Anghel
2 Ani In trecut

Am o firma de transport intern si international, inregistrata in scop de TVA. Ca prestator de servicii de transport in UE, in ce conditii pot factura ” cu taxare ” inversa? Ce declaratii trebuie sa depun?

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Anghel

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Presupunem ca faceti referire la transportul de bunuri. Presupunem de asemenea ca beneficiarul este situat in UE.

Serviciile de transport intracomunitar prestate sunt incadrate in categoria generala a serviciilor intracomunitare, prin urmare se aplica regula generala.
Locul prestarii serviciilor intracomunitare de transport marfa este statul unde isi are stabilit sediul beneficiarul.

Serviciile prestate nu sunt impozabile din punct de vedere TVA in Romania, ele fiind considerate ca fiind prestate in statul beneficiarului , nu veti face taxare inversa fiindca aceasta se aplica doar la achizitii. Veti emite factura fara TVA.

Se declara in decontul de TVA -formular 300 la rd. 3 si 3.1 si in declaratia 390 – la prestari de servicii intracomunitare.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Gavril
Gavril
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Am un srl neplatitor de tva in momentul actual. Urmeaza sa facturez servicii IT pt o firma din UE. Mi s-a solicitat sa ma inregistrez ca firma platitoare de tva. Din ce am vazut in discutii este obligatoriu sa fii inregistrat ca platitor de tva in cazul serviciilor…Am inteles bine, e valabil si in situatia mea?
Nu imi este clar cum voi proceda in ceea ce priveste facturarea si calculul/plata TVA.
Practic voi factura fara tva pt clienti straini si cu tva pt ce din tara? Cum stau lucrurile in ceea ce priveste deducerile de tva?
Va multumesc anticipat!

Prenume
Georgiana
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Gavril

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Daca veti factura servicii pentru o firma din UE trebuie sa va inregistrati in scop de TVA in Romania. Aveti 2 variante:

a) in regim special – veti dobandi un cod de TVA numai pentru tranzactii intracomunitare, diferit de CUI-ul obisnuit in Romania. Cand veti emite facturi catre UE le veti emite de pe codul special .Daca beneficiarul comunica un cod valid de TVA ele vor fi cu TVA 0, fiindca aceste prestari nu sunt impozabile in Romania. Pentru restul tranzactiilor in afara de cele intracomunitare, veti proceda ca inainte.

b) in regim normal-caz in care veti deveni platitor de TVA si in Romania -CUI-ul va dobandi RO in fata si va fi utilizat si pentru tranzactii intracomunitare. Facturile catre beneficiari cu cod valid de TVA din UE vor fi fara TVA, iar cele emise catre clienti din Romania vor avea TVA .
De asemenea veti putea deduce TVA la achizitii si va trebui sa calculati trimestrial TVA de plata/recuperat.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Gavril
Gavril
2 Ani In trecut

Va multumesc tare mult pentru proptitudine! Tote cele bune!

Gavril
Gavril
2 Ani In trecut

si daca voi factura doar in UE si atunci as avea de plata 0 la tva…dar eu lunar platesc facturi catre firma de contabilitate din Romania, care imi factureaza cu tva. Atunci eu trimestrial voi putea recupera de la stat tva platit de mine in calitate de client, daca eu nu am TVA de plata catre stat?
Va intreb in ideea in care nu stiu care varianta este mai profitabila.

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Gavril

Buna ziua,

In calitate de neplatitor de TVA in tara, chiar daca in afara tarii veti factura pe codul special de TVA cu TVA 0, nu veti putea deduce TVA-ul aferent achizitiilor.

Acest lucru ar fi posibil doar daca ati deveni platitor de TVA in regim normal (care se poate face la depasirea plafonului de 300.000 lei al cifrei de afaceri sau prin optiune)

O zi frumoasa

Iulia
Iulia
1 An In trecut

buna seara. In cazul prezentat de dumneavoastra, ce declaratii trebuie sa depuna societatea pentru codul special? Doar 390?
Mentionez ca sunt in aceeasi situatie, neplatitor de tva, cu cod special, si facturez in marea britanie de pe acest cod special servicii de proiectare si in tara de pe codul normal. Facturez cu tva 0%

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Iulia

Buna ziua Iulia,

In cazul prestarii de servicii in UE, nu veti depune declaratia 301 (aceasta se depune la achizitii, acolo unde exista obligatia de plata a TVA).

Dumneavoastra veti depune D 390.

Zi frumoasa!

Noemi
Noemi
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Avem o firma in Romania neplatitoare de Tva, dar intregistrat in scopuri de tva pt. achizitii intracomunitare.
Deci firma noastra este in Romania, noi vom cumpara produse de la procucatori din Romania si le vom vinde in Ungaria.
Ce obligatii avem? Producatorul cum ne factureaza? Noi cum facturam pt. cumparatori in UNGARIA?
Multumesc!

Prenume
Valentine
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Noemi

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Achizitiile se vor efectua pe codul de neplatitor de TVA in Romania si nu veti deduce/reflecta in contabilitate TVA la achizitii. Producatorul poate factura cu TVA romanesc sau nu, dupa cum este platitor de TVA sau nu.

Daca factureaza cu TVA, aceasta va intra in costul de achizitie al bunurilor, fiind taxa nerecuperabila.

Trebuie sa mentionam ca daca o companie neinregistrata in scopuri de TVA doreste sa efectueze livrari intracomunitare de bunuri nu este obligata sa solicite cod special de TVA, fiindca acesta se solicita doar pentru:

– achizitii de bunuri peste peste 10.000 eur;

– achizitii de servicii intracomunitare ;

– prestari de servicii intracomunitare .

Asadar, un neplatitor de TVA va factura catre clientii din afara fara TVA.

Atentie daca depasiti plafonul cifrei de afaceri de 300.000 lei veti avea obligatia de inregistrare in regim normal in Romania.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Tudor
Tudor
2 Ani In trecut

Buna ziua, am o firma de uber , neplatitoare de tva dar am acel intracomunitar si as dori sa stiu daca se poate cumva sa reduc tva-ul pe care il platesc lunar.

Prenume
Mihai
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Tudor

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Nefiind platitor de TVA in tara, pentru tranzactiile desfasurate pe acest cod, la achizitii nu veti deduce TVA si la vanzari nu veti colecta TVA. Prin urmare aici nu se pune problema optimizarii.

In ce priveste codul special dobandit pentru tranzactii intracomunitare veti avea de plata TVA la factura de comision primita de la Uber, prin intermediul decontului special de TVA.

La astfel de achizitii intracomunitare pe cod special, exista acest TVA de plata care nu se poate compensa .Prin urmare nu vedem o solutie sa il puteti diminua.

Reducerea TVA de plata in general se poate realiza daca exista TVA dedus din achizitii care sa diminueze TVA-ul colectat din vanzari.

TVA de plata= TVA colectat – TVA dedus

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Florea
Florea
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Pfa platitor de Tva trimestrial , presteaza servicii consultanta ssm in Spania unei firme cu cod valid de tva, din 2 in 2 luni(adica se va emite o factura in octombrie si una in decembrie), si achizitii din Spania nu vor fi decat la nivel de consumabile,combustibil, cazare si transport in perioada respectiva. Doresc sa stiu :
1. daca este corect ca facturarea sa se faca fara TVA;

2. Se va depune declaratia 390 , intrebarea este daca pentru aceasta declaratie mai trebuie facuta vreo inregistrare la Anaf, avand in vedere ca nu mai exista acel ROI, iar firma este deja platitoare de TVA .

3. Faptul ca se va depune D390 va modifica declararea trimestriala a TVA ului, de la trimestru in lunar ?

Multumesc.

Prenume
Iulia
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Florea

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

1. Este corect ca facturarea sa fie fara tva – locul prestarii este la beneficiar.

2. Nu mai trebuie facuta vreo alta inregistrare, se depune doar D390.

3. Fiindca aveti si achizitii intracomunitare de bunuri va trebui sa schimbati perioada fiscala din trimestru in luna.

Daca achizitionati doar servicii din UE nu trebuie facuta aceasta schimbare. Asadar nu D390 determina modificarea perioadei ci achizitia intracomunitara de bunuri.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Kermen
Kermen
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Sunt PFA neplatitor de TVA, dar cu cod special de TVA pentru operatiuni intracomunitare. Intentionez sa cumpar servicii electronice, prestate de un furnizor din afara EU. Acesta detine insa un cod special de TVA, cu indicativ EU…., pentru a colecta si plati TVA pentru servicii electronice prestate pentru persoane neimpozabile din UE, in cadrul schemei MOSS. Furnizorul imi cere codul de TVA, pentru a emite factura fara TVA, altfel ma considera persoana neimpozabila si imi factureaza cu TVA. Totusi, codul meu special de TVA este valabil doar pentru operatiuni intracomunitare si nu il pot furniza pentru aceasta operatiune. In acest caz cum se procedeaza? Furnizorul este obligat sa imi factureze fara TVA, iar eu va trebui sa depun decontul special de TVA si sa platesc singur TVA in Romania? Sau furnizorul imi factureaza cu TVA si eu nu mai am nicio obligatie aferenta TVA in Romania. Practic in ambele situatii cota de TVA este aceeasi, dar ma intereseaza sa procedez corect din punct de vedere fiscal, pentru a evita problemele cu fiscul.
Va multumesc foarte mult pentru ajutor.

Prenume
Wolfgang
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Kermen

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Serviciile prestate de prestatori stabiliti in afara UE catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii.

Faptul ca detineti cod special nu influenteaza tratamentul fiscal dpdv al TVA.

Avem asadar un import de servicii pe care il veti declara prin formularul 301 la sectiunea 4, fara preluare la sectiunea 4.1.

Veti datora si achitaTVA pe baza D301.Factura o veti primi fara TVA.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Wolfgang Kermen
Wolfgang Kermen
2 Ani In trecut

Va multumesc foarte mult. Si dumneavoastra o zi placuta.

Kermen
Kermen
2 Ani In trecut

Informatiile furnizate de dvs. mi-au fost de mare ajutor si au fost confirmate ulterior si de ANAF. Nu reusesc sa identific in lista de conturi de pe site-ul ANAF contul IBAN in care trebuie efectuata plata TVA pentru acest import de servicii. Puteti sa ma ajutati in acest sens? Va multumesc mult.

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Kermen

Buna ziua

Ca sa obtineti codul IBAN dorit puteti sa instalati aplicata OPFV 2018 disponibila aici:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/programeutile/programe_OPFV.htm

Apoi alegeti trezoreria de care apartineti si apoi din lista obligatia : “TVA – decont lunar/trim./sem./anual”.

Apoi aplicatia va genera automat IBAN-ul.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Marica
Marica
2 Ani In trecut

Buna seara!
Detin un SRL, platitor de TVA, cu domeniul de activitate transport rutier de marfuri. Am achizitionat in urma cu 5 luni un camion din Germania la care nu am platit tva si intentionez sa-l revand…….ce obligatii fiscale imi revin , cum se procedeaza in acest caz ? Multumesc

Prenume
Nicolae
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Marica

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Trebuie sa tineti cont de urmatoarele la vanzare:

– fiindca sunteti platitor de TVA in Romania va trebui sa aveti in vederea colectarea TVA-ului la vanzare in cazul in care beneficiarul este din Romania.

Asadar, va trebui sa colectati 19% TVA la vanzarea in tara.

Daca vindeti camionul la o entitate din UE care va comunica un cod valid de TVA si puteti face dovada transportului din Romania in statul UE atunci veti avea o livrare intracomunitara scutita de TVA.

Asadar, trebuie sa stabiliti cine va fi beneficiarul fiindca difera tratamentul dpdv al TVA.

– va trebui ca valoarea de vanzare sa fie o valoare de piata, curenta. Fiind un venit, va intra in baza de calcul a impozitului pe micro (daca sunteti platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor) sau a impozitului pe profit (daca sunteti platitor de impozit pe profit).

-la scoaterea din gestiune veti avea o cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata;”

Va trebui sa emiteti factura de vanzare catre beneficiar sau sa intocmiti contract de vanzare cumparare in cazul in care beneficiarul nu este persoana impozabila.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Maria
Maria
2 Ani In trecut

Buna ziua,

Exista urmatoarea situatie: un Client cu firma in Spania (el detine un restaurant), nu este in VIES (este in curs de inregistrare), trebuie sa ii facem factura fiscala de pe firma din Romania (care este platitoare de TVA). Teoretic trebuie sa ii facturam cu TVA.

Dar, am inteles ca exista exceptii pentru anumite domenii (printre care si restaurantele) in care trebuie facturat cu TVA 0 chiar daca nu este inregistrat in VIES. Este corect?

Intrebarea mea este daca el este o exceptie si trebuie facturat fara TVA asa cum mentioneaza contabilul de la ei?

Multumesc,
O zi buna!

Prenume
M.
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Maria

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Nu ati precizat daca este vorba de livrari bunuri sau de servicii iar daca este vorba de servicii care este natura acestora. Este important acest lucru fiindca exista reguli generale si apoi exceptii.

Mergand pe cazul general, clientul nefiind inregistrat in VIES, tranzactia nu benecifiaza de scutire si veti emite o factura cu TVA 19%.

In astfel de situatii va recomandam sa le solicitati baza legala prin care isi sustin solicitarea.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Maria
Maria
2 Ani In trecut

Buna ziua!

Este vorba de factura pentru servicii de publicitate. Clientul detine un restaurant (in Spania) si are nevoie de servicii de publicitate pentru acea zona, servicii care sunt externalizate catre firma din Romania, aceasta fiind platitoare de TVA si localizata in Romania.

Multumesc! 🙂

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Maria

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Serviciile de publicitate prestate catre persoane neimpozabile din UE se supun regulii de la art 278 alin (3) Cod fiscal : „Locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice.”

Asadar, locul de impozaitare este in Romania, prin urmare factura se va emite cu TVA 19% din Romania.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Anne-Marie
Anne-Marie
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Sunt o societate din RO neplatitoare de TVA , pentru care am solicitat obtinerea codului special de TVA pentru operatiuni intracomunitare. Intentionez sa achizitionez bunuri de la o societate din UE platitoare de TVA si sa le revand catre o alta societate tot din UE platitoare de TVA. Bunurile nu vor tranzactiona Romania , insa eu voi fi intermediarul care va primi factura de achizitie si va intocmi factura de livrare. Transportul va fi platit de catre mine. Care sunt obligatiile mele d.p.d.v declarativ si plata a TVA-ului? Ce informatii trebuie sa inscriu pe factura de livrare? Ce documente justificative trebuie sa solicit de la furnizor si respectiv client in privinta inregistrarii lor fiscale? In momentul in care valoarea cifrei de afaceri ajunge la 300000 lei si depun declaratia 010 de inregistrare ca platitor de TVA pentru depasire de plafon, ce modificari intervin pentru mine in ceea ce priveste declararea si plata TVA pentru aceste operatiuni triunghiulare?
Multumesc.

Prenume
Pascu
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Anne-Marie

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Apreciem ca in cazul de fata nu se pot aplica masurile de simplificare in cadrul unei operatiuni triunghiulare, fiindca nu detineti un cod de TVA in regim normal.

Inregistrarea in scopuri de TVA in regim special pe care o detineti conform art. 317 este pentru achizitii intracomunitare sau pentru servicii si nu se efectueaza pentru livrarile intracomunitare de bunuri. Prin urmare in calitate de cumparator revanzator, persoana impozabila din Romania nu poate beneficia de aplicarea masurilor de simplificare in alt stat membru, in cazul in care efectueaza o livrare intracomunitara in cadrul unei operatiuni triunghiulare.

Deci, pentru aplicarea masurilor de simplificare in cadrul unei operatiuni triunghiulare, persoana impozabila din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal, prin optiune.

Sa presupunem ca depasiti plafonul si solicitati inregistrarea in scop de TVA prin declaratia 010.Dupa dobandirea codului, tranzactia descrisa se inscrie in categoria operatiunilor triunghiulare si veti putea aplica masurile de simplificare.

In cazul achizitiei intracomunitare de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, obligat la plata TVA este cumparatorul bunurilor care comunica un cod valid de TVA cumparatorului revanzator si care are astfel obligatia achitarii TVA aferente tranzactiei.

Prin aplicarea masurilor de simplificare, cumparatorul revanzator din Romania (adica dvs) inregistrat in scopuri de TVA in regim normal considera ca efectueaza:

1. O achizitie intracomunitara de bunuri neimpozabila in statul membru al cumparatorului, obligat la plata TVA fiind cumparatorul stabilit, in alt stat UE;

2. O livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere in cadrul unei operatiuni triunghiulare (scutita de TVA in Romania).

Va redam mai jos pct 3 alin 14 din normele metodologice pentru aplicarea art 268 alin 8 lit b din Codul fiscal:

,, In cazul operatiunilor triunghiulare efectuate in conditiile art. 268 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, daca Romania este al doilea stat membru al cumparatorului revanzator si acesta a transmis furnizorului din primul stat membru codul sau de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 316 din Codul fiscal, cumparatorul revanzator trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:

a) sa emita factura prevazuta la art. 319 din Codul fiscal, in care sa fie inscrise codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania si codul de inregistrare in scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrarii;

b) sa nu inscrie achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania ca urmare a transmiterii codului de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 316 din Codul fiscal in declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, prevazuta la art. 325 din Codul fiscal, aceasta fiind neimpozabila. In decontul de taxa aceste achizitii se inscriu la rubrica rezervata achizitiilor neimpozabile;

c) sa inscrie livrarea efectuata catre beneficiarul livrarii din al treilea stat membru in rubrica rezervata livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa a decontului de taxa si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 din Codul fiscal urmatoarele date:

– codul de inregistrare in scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrarii;

– codul T in rubrica corespunzatoare;

– valoarea livrarii efectuate’’.

Asadar, in aceasta situatie,in care dobanditi calitatea de platitor de TVA dvs, in calitate de cumparator-revanzator veti avea urmatoarele obligatii:

a) In legatura cu achizitia intracomunitara, neimpozabila in Romania: nu o veti declara in D390, fiind neimpozabila in Romania, o veti declara insa in D 300 la rd 28,,achizitii de bunuri neimpozabile’’;

b) In legatura cu livrarea intracomunitara:se declara in D 300 la rd 3 ,,Livrare intracomunitara scutita de taxa’’ si in D390 se raporteaza ca o livrare de bunuri efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare (atribut T).
Pe factura emisa veti inscrie mentiunea scutit cu drept de deducere – operatiune triunghiulara.

In situatia in care nu va inregistrati in scop de TVA normal in Romania, consideram ca aveti obligatia de inregistrare in scop de TVA in statul UE unde este clientul si datorati TVA acolo.

Codul special de TVA pe care il detineti este pentru achizitii intracomunitare de bunuri in Romania, dar in situatia descrisa achizitia este in statul membru UE in care este clientul.

In toate cazurile, partenerilor le veti cere codul de TVA pe care aveti obliatia sa il verificati in VIES.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

matasel
matasel
2 Ani In trecut

Buna seara
Doresc sa achizitionez un aparat (banda de mers) din Polonia pentru folos propriu si costa 8500 Euro.
Trebuie sa platesc TVA ???.
Care sunt datele sau informatiile care trebuiesc transmise furnizorului (CNP, ……,….)

Prenume
valerica
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  matasel

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Fiindca livrarile de bunuri intracomunitare catre parteneri care nu furnizeaza coduri valide de TVA sunt impozabile in tara de unde pleaca bunurile, in cazul in care o persoana fizica achizitioneaza bunuri din UE va plati si TVA.

Furnizorul va emite factura cu TVA. Datele care trebuie transmise sunt numele, adresa. CNPul nu este obligatoriu.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Cusnir
Cusnir
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Nu cunosc daca este plasat corect topicul. Imi cer scuze.
Sunt cetatean al Republicii Moldova, doresc sa infiintez o companie de tip dropshipping in Romania.
Dar au aparut neclaritati in privinta la TVA intracomunitar.
Situatia este in felul urmator:
Doresc sa infiintez o companie in Romania, online comercializare a produselor, produsele sunt achitate de companie Romania catre Spania, produsele vor fi vindute in UE. Exemplu client – persoana fizica din Germania achita pentru produs companiei din Romania, compania Romana face comanda catre compania din Spania, care la urma ei inpacheteaza si expediaza produs catre clientul din Germania.
Compania Spaniola elibereaza facturi fara TVA catre companiei din Romania doar in cazul cind compania este detinator de TVA intracomunitar…
Neclaritatile sunt urmatoarele:
1. Cine va achita pina la urma TVA intracomunitar?
2. Daca produsul nu ajunge in Romania, TVA se ramburseaza?
3. Cit timp dureaza primirea codului TVA intracomunitar? Sunt cerinte speciale?

La companiile care se ocupa de inregistrare a firmei, nu cunosc aceste neclaretati, ei spun sa ne adresam contabilului nostru pe care la moment nul avem.
Vom fi foarte recunoscatori pentru raspuns.

Multumesc anticipat.

Prenume
Dumitru
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Cusnir

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Pornim de la situatia descrisa de dumneavoastra (furnizor Spania (cod valid VIES) -cumparator revanzator Romania(cu cod special)- client final persoana fizica din UE.

In situatia desscrisa consideram ca efectuati o vanzare la distanta.
Vanzarea la distanta reprezinta o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de alta persoana, in numele acestuia, catre un cumparator persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, care beneficiaza de exceptia prevazuta la art. 268 alin. (4), sau catre orice alta persoana neimpozabila, in conditiile prevazute la art. 275 alin. (2) – (7).

Conform prevederilor incidente acesteia, livrarile catre persoane fizice se realizeaza astfel.

1. Pana la depasirea plafonului pentru vanzari la distanta pentru fiecare stat, locul livrarii este in Romania si astfel veti emite factura fara TVA, entitatea fiind neplatitoare de TV.

2. Dupa depasirea plafonului stabilit de fiecare stat in care au loc livrari, va trebui sa va inregistrati ca platitor de TVA in statul respectiv si veti datora TVA in statul respectiv.

Codul special de TVA se obtine in cateva zile, formalitatile nefiind complicate.

Va recomandam si noi sa luati legatura cu un contabil fiindca situatiile posibile in dropshipping se trateaza diferit dpdv al TVA si trebuie analizate de la caz la caz.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa

zolyy
zolyy
2 Ani In trecut

Buna ziua,

Am doua intrebari:

1.In luna septembrie am adus niste masini din strainatate cu TVA special pentru revanzare, deci am primit factura fara TVA, aceste bunuri trebuie raportat la decont special 301, insa in 01 octombrie am trecut la TVA normal in romania si mi sa inchis contul de TVA special. Intrebarea mea este daca sa inchis acest cont cum se declara in octombrie bunuri aduse in septembrie?

2. Masini aduse anterior (iulie-august) cu tva special declarat pe decont special 301 si platit tva 19% dar vor fi vandute cu noul cod TVA normal dupa 01 octombire, cea ce inseamna ca trebuie facut factura cu TVA, din acest motiv rezulta ca trebuie raportat si platit inca o data TVA de 19%. Exista metoda de a regularizare/deducere acesta TVA ca sa nu platesc de doua ori.

Multumesc.

Prenume
zolyy
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  zolyy

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Aceasta este o situatie pentru care nu este prevazuta o modalitate de rezolvare in legislatie. Consideram totusi doua solutii posibile:

a) sa va refaca factura pe codul nou de TVA (daca este posibil acest lucru)

b) sa cuprindeti in declaratia 300 pe noul cod acest tva datorat. In fond este important sa aratati faptul ca a fost declarat si platit de catre societatea dumneavoastra.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Temesi
Temesi
2 Ani In trecut

Buna ziua, am un salon de cosmetica( srl) neplatitoare de tva. Comand pe net diferite produse din Polonia . Factura este scrisa in lb romana, in lei, insa fara tva. Am verificat prin vies , furnizorul din Polonia este inregistrata in scopuri de tva. Ce obligatii am eu? Multumesc pentru raspuns.

Prenume
Etelka
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Temesi

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Daca furnizorul din Polonia face o livrare catre dvs care nu detineti cod de TVA nici in regim normal nici special, factura trebuia emisa cu TVA din Polonia.
Nu aveti nici o obligatie daca valoarea achizitiilor intracomunitare este sub plafonul de 10.000 eur. Daca il depasiti, inainte de depasire trebuie sa solicitati inregistrarea in scop de TVA.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Tiberiu
Tiberiu
2 Ani In trecut

Buna ziua, am o intreprindere individuala neplatitoare de TVA si doresc sa emit factura pentru prestarii servicii de realizare a websiturilor in tari EU si non-EU.
Care ar fi obligatiile in cazul tarilor UE? Este obligatoriu codul special de TVA? Dar in cazul non-EU?
Nu imi este exact clar cui am voie sa facturez, persoanelor fizice sau juridice?
Va multumesc pentru ajutor!
Tiberiu

Prenume
Mihai
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Tiberiu

Buna ziua,

Multumim pentru atentia cu care ne cititi!

Serviciile pe care dvs le prestati fac parte din categoria particulara a serviciilor electronice.

Puteti citi aici detaliile din Codul fiscal : https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_11092018.htm#A315

Potrivit prevederilor art. 266 alin.(1) pct. 28 din Codul fiscal , serviciile furnizate pe cale electronica includ, in special, serviciile prevazute in Anexa II a Directivei 112 si la art. 7 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Printre serviciile pe cale electronic inscrise in Anexa II se regasesc si serviciile privind furnizarea si gazduirea de site-uri de Internet.

Fiind vorba de servicii electronice catre persoane neimpozabile cu locul de consum in statul X din UE, devin incidente prevederile art. 315 din Codul fiscal referitoare la regimul special pentru servicii electronice, societatea prestatoare putand sa se inregistreze distinct, sa colecteze TVA-ul din statul x si sa depuna o declaratie speciala de TVA. Se va inregistra in M1SS (Procedura de inregistrare este reglementata de OPANAF 3737/2016).

Aplicarea regimului special pentru servicii electronice prin inregistrarea efectuata cf art. 315 din Codul fiscal va implica si renuntarea la aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderi mici, pe baza art. 315 alin. 4 din Codul fiscal referitoare la atribuirea si utilizarea doar a codului de inregistrare normala in scop de TVA conform art. 316. In cazul in care II nu se inregistreaza conform art. 315 din Codul fiscal, va trebui sa se inregistreze in scop de TVA in statul membru de consum, adica in X.

Daca serviciile furnizate pe cale electronica sunt prestate in favoarea unor beneficiari – persoane impozabile (ex.persoane juridice), locul prestarii va fi stabilit pe baza regulii generale de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv serviciile vor fi considerate a fi prestate tot la sediul beneficiarului, nefiind impozabile in Romania . Totusi, in ipoteza in care beneficiarii sunt persoane impozabile din UE, prestarile de servicii vor fi considerate prestari intracomunitare, iar II va fi obligata sa se inregistreze special in scop de TVA pentru operatiuni intracomunitare.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Gont
Gont
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Am infiintat, de curând, o firma neplatitoare de TVA, pentru comert electronic.
Urmeaza sa achizitionam diverse produse pe care sa le revindem, in Ro, sub forma de cadouri (o cutie cu mai multe produse). Achizitiile intentionam sa le facem atat din Romania cat si din UE.
Nelamuririle mele ar fi:
1. Care este varianta mai buna: sa ramanem neplatitori de TVA sau sa obtinem acel cod special? avand in vedere ca achizitiile din tara si din UE vor avea valori similare, sub plafon. Adica exista vreun avantaj daca obtin acel cod?
2. Cum inregistrez spre vanzare produsul final, compus din produsele de mai sus, combinate? (RO + UE; conteaza acest aspect?)
Sper ca am fost destul de coerenta, nu am experienta in domeniu.
Multumesc, o zi frumoasa!

Prenume
Mihaela
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Gont

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

1. Daca nu aveti obligatia de a lua codul special, si optati pentru obtinerea lui puteti dobandi un avantaj in ce priveste costul de achizitie al unor bunuri in cazul in care cota de TVA din tara respectiva este mai mare decat 19% cat este acum in Romania.
De exemplu, daca in tara X cota de Tva este 22% , avand cod special veti plati tva 19% cat este in Romania. Furnizorul va factura fara Tva si dvs veti plati Tva-ul in Romania prin declaratia 301.
Varianta cea mai buna depinde de acest avantaj, trebuie sa faceti niste calcule prealabile privind achizitiile din alte tari si cotele de Tva aplicabile acolo.

2. Cand compuneti produsul final nu conteaza de unde provine achizitia -in contabilitate produsele se inregistreaza la cost- in cazul neplatitorilor de Tva acesta include Tva-ul (indiferent daca este Tva din Romania sau nu), fiind o taxa nerecuperabila.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Iacobescu
Iacobescu
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Firma platitoare de TVA care face in mod curent exporturi si importuri in UE, am primit o factura din Cehia pentru materiale de test care au fost utilizate de un salariat chiar in Cehia. Inregistrez cu taxare inversa? Precizez ca pe factura scrie TVA=0, dar nu am documente care sa ateste transportul bunurilor in Romania.

Prenume
Mihaela
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Iacobescu

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea dumneavoastra

Potrivit art. 273 alin. 1 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

,,Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor’’.

Fiindca materialele nu au ajuns in Romania, nu se considera achizitie intracomunitra de bunuri. Factura a fost intocmita gresit fara TVA daca furnizorul este platitor de TVA in tara sa.
Prin urmare nu veti face taxare inversa si nu o veti declara ca achizitie intracomunitara.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Marius
Marius
2 Ani In trecut

Salutare !
Sunt administrator la o societate care are ca domeniu de activitate comerțul cu auto sh. Nelămurirea mea este următoarea :
In cazul firma achiziționează din alt stat membru UE un auto sh de la o persoana fizica pe baza de contract de vânzare cumpărare , la revânzarea in Romania către o alta persoana fizica sau juridică , care este regula de aplicare TVA ?

Prenume
S
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Marius

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

In cazul regimului special se calculeaza TVA pornind de la marja profitului.
Marja profitului se determina ca diferenta dintre pretul de vanzare utilizat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare.

Pretul de vanzare este egal cu suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la cumparator sau de la un tert, si include si subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului,dar exclude reducerile de pret.

Pretul de cumparare reprezinta suma obtinuta de furnizor de la persoana impozabila revanzatoare.

Taxa colectata aferenta unei livrari se determina prin formula: marja profitului x 19 / 119

In situatia aplicarii regimului special pentru bunurile second hand persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile achizitionate pentru a fi livrate cu taxare in regim special.

Pe factura de vanzare a bunurilor pentru care se aplica regimul special second- hand nu se va inscrie taxa aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special ci se va mentiona ca este inclusa in valoarea autoturismului si se aplica regimul special privind bunurile second hand.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Marius
Marius
2 Ani In trecut

Mulțumesc pentru răspuns !
Ideea este ca am întrebat un inspector ANAF și nu a știut cum sa calculeze TVA-ul la marfa sh, inclusiv auto. Eu as dorii sa specific legea pe factura , ma puteți ajuta cu legea care se aplica in cazul acesta ?
Va mulțumesc !

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Marius

Buna ziua,

Regimul second hand este reglementat de Codul fiscal, art 312.
Asadar, pe factura emisa puteti mentiona : Regimul special: regimul marjei – bunuri second hand, conform Art. 312

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Silviu
Silviu
1 An In trecut
Reply to  Marius

Buna ziua!
Am aproximativ aceeasi speta, in sensul ca se dau urmatoarele:
Intreprindere Individuala, avand CAEN 4511 si fiind platitoare de TVA, achizitioneaza in 2018 autoturisme de la societati platitoare de TVA, cu taxare inversa, din IT, DE, si apoi le vinde in Romania la persoane fizice si/sau juridice. Intrebarea este daca este acelasi regim, adica TVA la marja, avand in vedere ca achizitioneaza de la platitori de TVA din spatiul intracomunitar, NU de la persoane fizice.

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Silviu

Buna ziua,

Fiindca ati mentionat ca furnizorii din UE au facturat cu taxare inversa, inseamna ca nu au aplicat regimul marjei. In ce priveste calitatea furnizorului, art. 312 alin (2) din Codul fiscal arata ca „Persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.”

Un an nou fericit!

Mari
Mari
2 Ani In trecut

Am cumpărat haine in valoare de 3000 euro și nu am plătit TVA , sunt încă neplătitor de TVA , și voiam sa întreb in cazul aceesta taxarea inversa vine 3000 care am plătit , +19 % trebuie sa dau la stat in jur de 800 euro trebuie sa plătesc la stat , chiar dacă nu am vândut nimic? , și dacă intru pe TVA pe România , cum se calculează toate dările la stat , nu prea înțeleg

Prenume
Flo
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Mari

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Un neplatitor de TVA care achizitioneaza bunuri pana la valoarea de 10.000 eur, nu are obligatia de a solicita obtinerea codului de TVA. Furnizorii externi vor factura cu TVA din tara lor pana le veti comunica un cod valid de TVA.
Asadar, suma de 3.000 eur facturata contine TVA la cota din tara furnizorului conform facturi emise de acesta.

Pentru aceasta suma nu mai aveti obligatia de a colecta TVA si nici de a efectua taxare inversa.

Inainte de a depasi acest plafon aveti obligatia de a solicita fie cod special fie sa optati pentru a dobandi un cod normal de TVA.

In cazul codului special, abia dupa ce il veti dobandi si il veti comunica partenerului extern, acesta va factura fara TVA si dvs veti datora 19% in Romania, la valoarea facturata.

In cazul in care deveniti platitor in regim normal, veti primi factura de la furnizor tot fara TVA si veti avea avea obligatia inregistrarii taxarii inverse (adica inregistrati TVA si ca de deductibila si colectata).

Apoi, in functie de destinatia vanzarilor veti colecta fie TVA 19% la vanzarile in tara , fie in cazul in care efectuati livrari intracomunitare, veti aplica scutirea de TVA.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Razvan
Razvan
2 Ani In trecut

Buna ziua
Am inregistrat un PFA care are ca obiect de activitate consultanta.
Doresc sa adaug la obiectul de activitate comertul cu autoturisme second hand din spatiul intracomunitar, cod CAEN 4511. Pot derula aceasta activitate pe PFA ? bineanteles cu inregistrarea in scop de TVA pt ca valoarea bunurilor achizitionate va depasi 10000 euro

va multumesc

Prenume
Iliescu
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Razvan

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN.

Legislatia aplicabila este : Legea nr. 182/2016
Prin urmare consideram ca puteti adauga codul 4511

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

calin
calin
2 Ani In trecut

Buna,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
Am un PFA neplatitor de TVA, dar cu cod de TVA pentru operatiuni in UE.
Am cateva contracte de colaborare cu firme din Cehia si Germania, ambele platitoare de TVA si le-am emis facturi fara TVA (sub 10 000 E). Mai exact le ofer reclama in ghiduri turistice.
In aceasta situatie, trebuie sa depun formularul 390? Mai am alte obligatii?

A doua situatie este cand platesc unei firme din Cehia si din UK, neplatitoare de TVA o factura pentru o printarea unei carti respectiv pentru designul unei carti, trebuie sa declar undeva operatiunea?

Va multumesc!

Prenume
nucuta
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  calin

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Pentru serviciile intracomunitare de publicitate pe care le-ati prestat catre firmele din Cehia si Germania platitoare de TVA aveti obligatia declararii in D 390.Pentru prestarea de servicii intracomunitare nu se depune formularul 301, doar formularul 390.

A doua situatie se refera la achizitii de servicii de la firme neplatitoare de TVA. Pentru a furniza aceste servicii si partenerii dvs ar trebui sa furnizeze un cod de TVA.

Trebuie sa verificati atent factura pentru a vedea daca nu a fost inscris un cod de TVA valid in VIES. De asemenea, mentiunile trecute pe factura sunt importante si cum a fost facturat -cu TVA sau fara .

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

calin
calin
2 Ani In trecut

In primul rand multumesc pentru raspuns!
Pentru cazul al doilea codul lor de TVA este valid in VIES si au emis facturile fara TVA.
Acestea mai trebuie declarate in 390?

Multumesc frumos!

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  calin

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

La aceste achizitii intracomunitare de servicii efectuate pe codul special aveti urmatoarele obligatii :

– sa declarati si sa platiti TVA 19% in Romania, pe codul special, prin decontul special de taxa 301
– sa depuneti declaratia 390

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

calin
calin
2 Ani In trecut

Va deranjez cu ultima intrebare legat de cazul acesta.
Cei din al doilea caz sunt neplatitori de TVA. Pentru acesta situatie cei de la ANAF mi-au confirmat ca nu trebuie sa declar nimic.
Acum am verificat si firmele nu au numar special pt TVA iar in VIES apar ca si: Număr de TVA invalid pentru tranzacțiile transfrontaliere în interiorul UE.
Firmele exista doar ca nu sunt intregistrati in scop TVA.

VA multumesc pentru tot ajutorul oferit!

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  calin

Buna ziua,

In acest context in care furnizorii sunt neplatitori de TVA si au intocmit facturile in acest fel, fara a avea cod valid in VIES desi presteaza servicii intracomunitare, responsabilitatea pentru emiterea facturii si prestarea serviciului intracomunitar revine partenerilor din tarile UE respective.

Totusi, noi consideram ca aceasta tranzactie trebuie raportata in D390, ca achizitie intracomunitara de servicii chiar daca nu exista cod valid de TVA si de asemenea in D301 si platit TVA la buget.

O zi frumoasa!

Zaharia
Zaharia
2 Ani In trecut

Buna ziua.
Vin si eu cu o intrebare mai la subiect si anume:
Detin o societate incadrata momentan la neplatitoare de TVA, am depus toate documentele la ANAF si am obtinu acel numar de inregistrare pentru plati intracomunitare. Dores achizitia unei masini second-hand de pe un site care se ocupa cu astfel de tranzactii (carsontheweb). Constat aici ca exista masini la care intradevar pretul este fara TVA dar sunt la vanzare si masini la care TVA-l a fost achitat in tara de origine (ex. Belgia, Luxemburg, etc etc). Sunt fixat pe achizitia unui astfel de autoturism avand in vedere sa prretul cu tot cu TVA m-ar avantaja dar nu stiu cum va fi procedura ulterioara. Va mai trebui sa platesc ceva la noi in tara? Imi va fi luata in considerare valoarea TVA platita la achizitionarea autoturismului?
Daca ati putea sa ma luminati si pe mine in acest sens.
Va multumesc.
Exemplu concret:
Autoturism x – pret curent inclusiv TVA 8000euro
Tara de vanzare Italia.
Costuri transport (fiindca ai posibilitatea sa achiti si transportul si masina sa iti fie livrata la domiciliu) 500euro
Total platit 8500euro
Eu va trebui sa ajung in luna respectiva sa depun declaratia 301 si ulterior ce se intampla?
Aici e nebuloasa mea si as vrea sa ma ajutati dvs daca se poate.

Prenume
Cristian
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Zaharia

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Regulile privind TVA pe care o achitaţi pentru un autovehicul depind de regimul de taxare aplicat de catre furnizor. Va trebui sa verificati care este

1.Regimul marjei

Daca autoturismele achizitionate sunt second hand si daca furnizorul intracomunitar aplica regimul special pentru bunuri second hand ,potrivit art. 312 din Codul fiscal,in acest caz societatea dvs nu efectueaza o achizitie intracomunitara impozabila in Romania, iar TVA nu se datoreaza in Romania.
Regimul special pentru bunuri second hand trebuie sa reiasa din textul facturii. Pe aceasta trebuie sa apara mentionat „regim special” si „TVA la marja de profit”.

In plus, pe site-ul de care mentionati puteti recunoaste vehiculele cu marja dupa iconita „M”. Pentru aceste vehicule cu marja site-ul va furnizeaza un document suplimentar, „Certificatul de Marjă”, care atestă regimul special de marjă al TVA pentru vehiculele second-hand.
In acest caz, se va plati TVA in tara UE, respectiva si nu aveti obligatia depunerii Declaratiei 390.

In acest sens : TVA calculat la marja este inclus în prețul autovehiculului.
In Romania nu aveti alta obligatie de plata a TVA.

2.Regimul normal

Daca furnizorul nu aplica regimul marjei, atunci in baza codului special transmis de dvs va factura fara TVA iar dvs veti avea urmatoarele obligatii:

-sa calculati si sa platiti TVA in Romania la o baza de impozitare formata din aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de la furnizorul din UE asupra sumei in valuta inscrisa de catre furnizor in factura emisa;

-sa raportati achizitia prin decontul de TVA cod 301 „Decont special de taxa pe valoarea adaugata”, utilizand codul special.

-depuneti declaratia cod 390, pe baza codului special de TVA (verificabil VIES) cu cod A pentru achizitia de bunuri.”

La costurile conexe veti declara si plati TVA prin decontul 301 in Romania. Furnizorul le va factura de asemenea, fara TVA.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Cristian
Cristian
1 An In trecut

Buna ziua,

Super folositor raspunsul dvs. Insa eu mai am o neclaritate daca imi permiteti, va rog frumos. Caz concret: Suma se compune din: pretul masinii 6900 eur + taxa de licitatie 155 eur + costurile transportului 438 eur + costurile specifice tarii 260 eur (acestea sunt taxe de radiere a masinii din tara respectiva) = 7753 eur.

1. La ce suma se aplica tva in momentul revanzarii in tara? La intreaga suma de 7753 eur ? Sau 7753 eur minus transport ? Sau 7753 minus (taxa de licitatie + transport + costurile specifice tarii) ? Sau ? Concret ce sume trebuie sa apara pe factura la revanzarea in tara ? In cazul in care nu apar costurile mentionate mai sus se mai plateste TVA la acest costuri? Daca da, la toate ?

2. Cheltuielile sunt deductibile ? Daca da, doar cheltuielile fara tva ?

Va multumesc mult de tot !

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Cristian

Buna ziua Cristian,

Va multumumim pentru apreciere. Din pacate, detalierea acestui raspuns ar depasi spatiul limitat acordat acestor raspunsuri, astfel incat va recomandam sa va consultati cu un contabil pentru a analiza in mod complex toate aceste calcule.

Zi frumoasa!

bidea
bidea
2 Ani In trecut

foarte frumos articolul, explicit. doar ca nu sunt in totalitate de acord cu ultima fraza {pe masura ce vinzi produsele catre diversi clienti – vei factura produsul cu tva aferent si la final de perioada vei achita tva coletat la stat}

avem doua situatii in cazul vanzarii:
1 . vanzarea catre clienti se face cu taxare inversa daca clientul este inregistrat in scopuri de tva. una din regulile taxarii inverse este ca tva-ul marfurilor tranzactionate se plateste de catre beneficiarul final. asta ar insemna ca daca eu vand unei societati inregistrate in scopuri de tva, voi vinde cu taxare inversa urmand ca acela sa faca la fel daca vinde unei societati platitoare de tva,
sau
2. sa colecteze tva daca vinde unei persoane fizice/juridice neinregistrate in scopuri de tva.
dealtfel, acest tva rostogolit, se va incasa de la firmele care vind catre persoane fizice/juridice neinregistrate in scopuri de tva si de la firmele cu sau fara atribut RO care folosesc marfa pentru interesul societatii.

ar mai fi o situatie speciala, zic eu. aceea de achizitii autoturisme second-hand.
aici apare o situatie cand facturezi vanzarea cu tva doar la marja de profit.

sunt foarte curios daca logica mea este si corecta. deci, cu rugamintea de a raspunde, multumesc!

Prenume
marian
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  bidea

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Vanzarile la care facem referire in ultima parte a articolului sunt vanzarile in tara, pentru care exista obligatia colectarii TVA.

Pe langa acestea desigur pot fi si vanzari in afara tarii asa cum ati precizat.

1. In cazul vanzarii catre un platitor de tva din UE (livrare intracomunitara) factura se va emite fara TVA, beneficiarul urmand sa faca taxare inversa pentru achizitia efectuata.

2. In cazul vanzarii catre un neplatitor de TVA din UE, factura se emite cu TVA 19%.

TVA-ul este o taxa indirecta, se suporta de catre consumatorul final al bunurilor sau serviciilor, firmele care sunt platitoare de TVA colecteaza acest TVA de la clienti si il vireaza la buget.

Asadar, asa cum ati mentionat si dvs in situatiile descrise, consumatorul final este cel care suporta practic acest TVA.

Regimul pentru bunuri second hand este un regim special de TVA, in care asa acum mentionati TVA-ul se aplica la marja.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Rosca
Rosca
2 Ani In trecut

Buna ziua,

O firma inregistrata ca platitoare de TVA achizitioneaza un laptop din UE de la o firma platitoare de TVA; achizitia se face la pret fara tva. Intrebare: firma din Romania daca nu revinde acel bun, trebuie sa plateasca TVA?

Prenume
Irina
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Rosca

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

La achizitia laptopului, dumneavoastra veti inregistra taxare inversa, adica veti reflecta TVA atat ca deductibil cat si ca TVA colectat. Nu veti colecta TVA in cazul in care bunul este utilizat intern. In cazul in care il vindeti va trebui sa colectati insa TVA la valoarea de vanzare.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Costea
Costea
2 Ani In trecut

Buna seara,
Am o firma neplatitoare de TVA in Romania. Acu o perioada am cerut de la ANAF, un cui intracomunitar cu RO in fata pentru achizitiile, platiile, serviciile din spatiul comunitar.

Daca cumpar din Cipru servicii – consultanta, fiind la baza firma neplatitoare de TVA, dar pun CUI-ul dat de ANAF cu RO in fata intracomuntiar, sunt obligat sa platesc TVA pe factura de servicii?

Factura primita de la entitatea din Cipru apare cu TVA – 0. Eu m-am gandit ca achit doar valoare de pe factura si nu platesc tva. Este corect?
Multumesc!

Presupun ca depun D390 pt suma facturii din Cipru.

Prenume
Antonio
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Costea

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Avem in situatia descrisa o achizitie intracomunitara de servicii pe cod special, pentru care aveti obligatia achitarii Tva-ului prin declaratia 301, si desigur sa depuneti D390.

Factura cu Tva 0 se plateste furnizorului, iar TVA se achita separat la buget.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

David
David
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Am infiintat un SRL neplatitor de TVA si as dori sa achizitionez o masina noua din Germania(dealer platitor de tva) .
In cazul in care as opta pentru obtinerea unui cod special de tva si as achizitiona masina fara tva care ar fi obligatiile mele ulterioare avand in vedere exemplul Dumneavoastra de mai sus:
„Exemplu:
Presupunem ca efectuezi o achizitie intracomunitara de bunuri in valoare de 20.000 euro, factura este emisa fara TVA cu mentiunea de „taxare inversa” fiindca ambii parteneri detin un cod valabil de TVA. Presupunem ca avem cursul de schimb 4.5 lei/euro.

In calitate de beneficiar vei face urmatoarele inregistrari:

Achizitia de bunuri la 20.000 euro * 4.5 lei/euro = 90.000 lei
Contabilul tau va inregistra TVA la aceasta factura atat ca TVA deductibil, cat si ca TVA colectat in suma de 19 * 90.000 lei = 17.100 lei. Practic nu vei avea nimic de platit, doar in evidentele contabile si fiscale se reflecta aceasta suma de doua ori: atat ca TVA colectat cat si ca TVA deductibil;
Pe masura ce vinzi produsele catre diversi clienti – vei factura produsul cu TVA-ul aferent si la final de perioada vei achita TVA colectat la stat. ”

Sa inteleg ca voi factura cu tva doar masina in cazul in care voi vrea sa o vand sau voi factura cu tva toate facturile emise de acum incolo.
Va multumesc!

Prenume
Victor
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  David

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Exemplul numeric dat este valabil pentru un platitor de TVA in regim normal.
In cazul dvs, neplatitor de TVA cu cod special de TVA pentru achizitii intracomunitare, veti avea urmatoarele obligatii:

-veti calcula si achita TVA 19 % la valoare masinii, la bugetul de stat, pe baza declaratiei 301;

Codul special de TVA este doar pentru tranzactii intracomunitare. In tara, sunteti neplatitor de TVA, deci nu aveti obligatia de a colecta TVA la vanzari.

Asadar, daca vindeti masina nu veti colecta TVA, de asemenea nici la celelalte vanzari.

Doar in momentul in care depasiti cifra de afaceri de 300.000 lei veti avea obligatia inregistrarii in scop de TVA jumate in regim normal si astfel sa incepeti sa colectati TVA.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Chelaru
Chelaru
2 Ani In trecut

Buna ziua,

Doresc sa infiintez o firma si intentionez sa achizitionez un utilaj din UE care are o valoare de 35000 Euro. Bugetul este la fix si nu imi permit sa platesc si valoarea TVA-ului. In acest sens sub ce forma trebuie sa infiintez firma si care sunt posibilitatile sa nu platesc valoarea TVA-ului ? Exista posibilitatea platii esalonate a TVA-ului ?
Multumesc anticipat !

Cu stima,

Ionut C.

Prenume
Ionut
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Chelaru

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Va trebui sa verificati in primul rand daca valoarea de 35.000 eur a utilajului nu include cumva si TVA-ul statului din UE. Este posibil ca in oferta trimisa dvs in calitate de persoana fizica sa fie inclus si TVA-ul statului respectiv.

In cazul in care nu este inclus TVA-ul, solutia ca sa platiti fix 35.000 eur pe persoana juridica si sa nu mai platiti alt TVA in legatura cu aceasta achizitie, este sa optati pentru a deveni platitor de TVA in regim nornal in Romania.

Acest lucru va va permite sa platiti furnizorului pretul de 35.000 eur (el facturand fara TVA) , dvs urmand sa inregistrari taxare inversa. Consecinta insa a dobandirii codului de TVA in Romania este ca veti colecta TVA la toate vanzarile ulterioare pe care le veti face si veti putea deduce TVA la achiztiile efectuate.

Pentru a beneficia de esalonare la plata, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții de catre debitor:

a) să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești și să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eșalonare la plată. Aceste situații se apreciază de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiară ori a altor informații și/sau documente relevante, prezentate de debitor sau deținute de organul fiscal;

b) să aibă constituită garanție;

c) să nu se afle în procedura insolvenței;

d) să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;

e) să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară.

Pe lângă condițiile menţionate mai sus, debitorul trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Această condiție trebuie îndeplinită la data eliberării certificatului de atestare fiscală.
O firma nou infiintata nu va putea respecta conditiile de la punctul a) pentru a se putea incadra acestui criteriu.

Mai jos este un material util pe aceasta tema:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/brosura_esalonari/mobile/index.html?fbclid=IwAR2kouAc8rq3BaTWtux-tz6tkhfg1zuuIbf9GZLO9oV0xL1vqrKcOjoO9zc#p=2

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Balogh
Balogh
2 Ani In trecut

Buna ziua!
Firma nou infiintată neplatitor de TVA nu are vînzari încă ,a cerut cod de TVA normal dar neprimit este în curs, vrea să achiziționeze marfă din Ungaria pentru vănzare în magazin. Furnizorul cere cod valid de TVA.
1, Cum poate achizitiona ?
2, Factura cu TVA sau fără TVA se primește?
3, Ce declarație trebuie făcută în Romania?
4, Tva trebuie plătită în Romania?

Prenume
Etelka
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Balogh

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Se poate achizitiona marfa din Ungaria in calitate de neplatitor de TVA pana la suma de 10.000 euro, dar firma din Ungaria va factura in acest caz cu TVA-ul din Ungaria.

Factura se primeste asadar cu TVA din Ungaria.
In Romania, nefiind platitor de TVA nu aveti obligatia depunerii decontului de TVA (D 301) si fiindca nu detineti nici cod special de TVA nu veti depune nici 301.

Nu se plateste TVA in Romania.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Balogh Etelka
Balogh Etelka
2 Ani In trecut

Multumesc mult pentru răspuns! Cu stimă.

Stefan
Stefan
2 Ani In trecut

Buna ziua
Sunt administratorul unui SRL platitor de TVA in Romania si achizitionez spre vanzare din UE autoturisme second hand catre clienti persoane fizice si juridice din Romania.
Exemplu: la un autoturism cu valoare totala 5000 euro (fara TVA), vandut cu 5800 euro, care este valoarea TVA-ului pe care trebuie sa il aplic pe factura catre cumparatorul roman? Cu alte cuvinte, TVA-ul se aplica la intreaga suma sau doar la diferenta dintre suma de achizitie si cea de vanzare?
Multumesc!

Prenume
Lazar
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Stefan

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Art. 312 din Codul fiscal prevede ca:

(2)Persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori:

a) o persoana neimpozabila;

b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);

c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;

d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.”

Asadar, puteti aplica acest regim special in cazul achizitiei de la furnizorii mentionati mai sus.

In cazul aplicarii acestui regim special, TVA-ul se calculeaza doar la marja, nu la intreaa suma.

Marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare, in care:

1. pretul de vanzare constituie suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret;

2. pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la persoana impozabila revanzatoare.

TVA colectata se calculeaza prin extragerea din marja, prin procedeul sutei marite, respectiv:

TVA colectata = marja * 19/119

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Horia
Horia
1 An In trecut

Adică dacă cumperi de la un dealer plătitor de TVA , fara sa-i plătești și Tva-ul, adica fara sa fie trecut pe factura regim special, in tara, la revânzare, va trebui sa adaugi acel TVA la prețul de vânzare al mașinii sh , nefiind incidente prevederile tva-ului la marja???

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Horia

Buna ziua Horia,

Vorbim de o achizitie SH la un dealer care nu aplica regimul marjei. Dumneavoastra achizitionati acest autoturism (presupunem din UE) pe care doriti sa il revindeti. Nu ati mentionat daca sunteti sau nu platitor de TVA.

Regimul special se poate aplica de catre o entitate din Romania numai daca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, are calitatea de „revanzator” si a cumparat bunul din Romania sau din oricare alt stat membru de la una din urmatoarele categorii de furnizori:
a) o persoana neimpozabila cum ar fi persoanele fizice;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.

Doar daca se poate aplica regimul special de taxare se va aplica TVA la marja de profit.

Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.

Zi frumoasa!

Horia
Horia
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Nu sunt platitor de TVA, dar vreau sa ma inscriu la ANF in scop de TVA pentru acea tranzactie, si vreau sa cumpar auto sh de la un dealer din Germania care afiseaza pretul brut dar si pretul fara TVA.
Daca am inteles bine, in cazul in care voi cumpara la pretul fara TVA, tot va trebui sa platesc la ANAF TVA, pe baza declaratiei ce se completeaza ca urmare a tranzactiei, sau pot sa platescTVA doar in cazul in care voi revinde autotursimul, adaugand TVA la pretul de vanzare?
Multumesc!

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Horia

Buna ziua Horia,

In acest caz, al achizitiei unui autoturism SH din UE de catre un neplatitor de TVA, exista urmatoarele obligatii:

a) Daca autoturismul SH nu depaseste 10.000 eur (in echivalent lei 34.000 lei), atunci firma dumneavoastra, care nu este inregistrata in scop de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, poate achizitiona bunul respective din UE, fara sa aiba obligatia de a se inregistra in scop special de TVA daca nu depaseste pragul mentionat. Factura va contine si TVA din tara respectiva.

Conform art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul Fiscal, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:

b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin normele metodologice.

b) Daca depasiti plafonul de 34.000 lei aveti obligatia sa va inregistrati in scop special de TVA conform art. 317 din Codul fiscal, inainte de efectuarea achizitiei autoturismului. Aceasta este o inregistrare speciala, iar prin ea nu veti deveni platitor de TVA in tara. Deci nu veti colecta TVA la vanzarea ulterioara a masinii.

Furnizorul dumneavoastra din Germania va factura fara TVA, in baza codului valid de TVA comunicat de dumneavoastra impreuna cu dovada transportului.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Ionescu
Ionescu
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Detin un SRL neplatitor de TVA si doresc sa achizitionez cateva produse din Germania, sub plafonul de 10.000 eur anual. TVA-ul din Germania este in valoare de 19%, la fel ca cel din Romania.
Exista vreun avantaj daca solicit cod de TVA intracomunitar de la ANAF?
Practic, ma intereseaza doar sa pot inregistra factura emisa de furnizorul din Germania in cheltuielile firmei. Nu-mi este clar daca pentru asta e nevoie de cod TVA intracomunitar sau nu.
Multumesc.

Prenume
Cristian
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Ionescu

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Daca dumneavoastra veti efectua achizitii din Germania care nu depasesc plafonul de 10.000 euro, atunci nu aveti obligatia de inregistrare in scopuri speciale de TVA, doar daca depasiti acest plafon aveti aceasta obligatie. In contabilitate veti reflecta in costul achizitiei de bunuri valoarea TVA de la firma din Germania.

In cazul in care depasiti acest plafon si va inregistrati in scopuri de TVA, practic va trebui sa declarati achizitiile intracomunitare in Romania prin declaratia 301 si 390 si sa platiti TVA in Romania.

Codul special de TVA se poate obtine si daca nu depasiti plafonul de 10.000 euro, prin optiune. Dupa dobandirea acestui cod special, practic firma din Germania va factura fara TVA, insa dvs. veti avea obligatia de a colecta TVA in Romania pentru produsele achizitionate.

Avand in vedere ca in Germania cota de TVA este similara cu cea din Romania, consideram mai simpla prima varianta de incadrare in plafonul de 10.000 euro.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Muntean
Muntean
2 Ani In trecut

Bună ziua.

Aș avea și eu una-două întrebări:

Dacă dețin un PFA pt. care am două coduri fiscale, unul fără RO și unul cu RO (din câte înțeleg, prezența RO-ului atestă că sunt înregistrat în scopuri de TVA cf. art 153(1) din CF), și intenționez să achiziționez un produs software de la o firmă cu sediul în Irlanda, firmă care are un cod fiscal verificabil în VIES și care îmi va factura, așadar, fără TVA – trebuie să plătesc TVA-ul în țară, ulterior depunerii Declarației 301 referitoare la această achiziție? Sau nu plătește nici furnizorul și nu plătesc nici eu, clientul? (Presupun că trebuie să le dau codul fiscal cu RO, nu-i așa?)

Vă mulțumesc!

Prenume
Romy
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Muntean

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Cele doua coduri pe care le aveti sunt astfel:

-codul fara RO este pentru toate operatiunile pe care le derulati cu exceptia celor enumerate mai jos.

-codul cu RO este un cod special de TVA utilizat la achizitii de bunuri din UE de peste 10.000 eur, achiztii de servicii din UE (indiferent de suma) si prestari de servicii in UE.

In cazul achizitiei unui serviciu dintr-o tara UE, le veti comunica codul cu RO, prestatorul va factura fara TVA si dvs veti depune D 301 pe baza careia veti datora TVA la bugetul de stat in Romania.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!

Muntean
Muntean
2 Ani In trecut

Vă mulțumesc pentru răspuns, îmi este într-adevăr de folos. Mi se pare că am auzit/citit pe oareunde că există situații când nu plătești (ca PFA) TVA-ul (la achiziții), ceea ce m-a indus întrucâtva în eroare, în sensul că îmi închipuiam că nu-l plătești deloc (după cum, de altfel, chiar lasă să se înțeleagă expresia „nu plătești TVA”). Înțeleg însă, din ce spuneți, că nu e vorba că nu l-ai plăti deloc, ci mai degrabă că l-ai plăti altfel decât în mod obișnuit, i.e., că TVA-ul nu e colectat de furnizor, ci de către client, care îl plătește direct statului în care își are reședința. Am înțeles corect? Sau există, totuși, situații când efectiv nu se plătește deloc TVA (mă refer, desigur, la achiziții, pentru că altfel, pt. serviciile oferite de către mine ca PFA, într-adevăr nu plătesc TVA, după cum nu plătește nici clientul – de aici, bănuiesc, și „descrierea” unui astfel de PFA ca „neplătitor de TVA”, nu?) ?

Vă mulțumesc mult pentru clarificări.

Emil
Emil
2 Ani In trecut

Buna ziua ,

Cum procedez pt a ma putea înscrie in registrul operatorilor intracomunitari? Menționez ca am nevoie pt a putea factura către Uber/Taxify și este necesar acest lucru.

Multumesc

Prenume
L
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Emil

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Incepand cu data de 01.01.2017 au fost abrogate prevederile cu privire la Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI).

Potrivit art. 317 alin. (1) litera b din Codul Fiscal- „are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului.”

Inregistrarea in scopuri speciale de TVA se poate efectua prin completarea si depunerea la organul fiscal a formularului 091 „Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii”. Puteti gasi formularul la urmatorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/Dec_091_OPANAF_1381_2017.pdf

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Popescu
Popescu
2 Ani In trecut

Buna seara. Persoana fizica autorizata,înregistrată cu cod TVA pentru operațiuni intracomuniltare, efectuează achiziții marfa din UE, de la furnizori înregistrați în vies, ce declarații depune ,301,390 și dacă plătește TVA. Mulțumesc

Prenume
Maria
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Popescu

Bună ziua,

Mulțumim pentru întrebarea adresată,

Daca aveti cod special de TVA pentru operatiunile intracomunitare, atunci pentru achizitia de marfa din UE, furnizorul va va emite factura fara TVA iar dumneavoastra sunteti obligat să platiti TVA romanesc pentru bunurile achizitionate si sa depuneti declaratiile 301 si 390.

Sperăm că răspunsul nostru vă este de folos,

O zi frumoasă!

Popa
Popa
2 Ani In trecut

Daca sunt o firma neplatitoare de tva si doresc sa export unei firme din UE cu tva intraconunitar , deci cu tva 0 pe factura, el urmând sa plateasca tva-ul tarii respective, am inteles ca pot face asta solicitând cod special de tva, insa eu imi pot recupera tva-ul având in vedere ca eu achizitionez de pe teritoriul romaniei deci platind tva ?
Va multumesc

Prenume
Marc
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Popa

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

O societate neplatitoare de TVA care urmeaza sa efectueze vanzari de bunuri pentru o firma din UE, nu are obligatia de inregistrare in scopuri speciale de TVA pentru tranzactiile intracomunitare (conform art. 317 alin (1) Cod Fiscal), doar daca veti presta servicii catre firma din UE aveti obligatia de inregistrare.

Astfel ca, este indiferent daca beneficiarul din UE este platitor sau neplatitor de TVA, factura se va emite fara TVA.

In ceea ce priveste recuperarea TVA-ului -> pentru achizitia din tara de la platitori de TVA, avand in vedere ca dvs. sunteti neplatitor de TVA in Romania veti inregistra intreaga valoare cu tot cu TVA ca si cost al bunurilor achizitionate, neavand posibilitatea deducerii TVA.

Partea de TVA o puteti recupera in momentul vanzarii – cand vindeti catre firma din UE puteti fixa un pret mai mare, astfel incat sa includa si TVA-ul pe care dvs. l-ati achitat in tara.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Bartos
Bartos
2 Ani In trecut

Salut, foarte util articolul si raspunsurile la comentarii dar nu am gasit un raspuns specific pe situatia mea; am rezumat ce am inteles ca am de facut, vreau sa stiu daca e corect.

Situatie: SRL neplatitor TVA, prestare servicii intracomunitare de consultanta; locul prestarii si livrarii serviciilor va fi la biroul filialei din Romania, contractul/facturarea va fi in EUR direct cu firma mama din zona UE care este platotoare de TVA in tara respectiva.
Obligatii: fiind prestare de servicii intracomunitara, chiar daca in Ro nu sunt inregistrat TVA, trebuie sa solicit la ANAF inregistrarea in scopuri speciale de TVA prin formularul 091 disponibil aici https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/Dec_091_OPANAF_1381_2017.pdf ; nu mai este nevoie sa ma inregistrez in Registrul Operatorilor Intracomunitari (abrogat din 2017); ulterior va trebui depusa declaratia 390.
Facturare: voi factura cu TVA 0% catre firma-mama

1) e corecta informatia de mai sus? mai am si altceva de facut/inregistrari/obtinere acte/ declaratii?
2) face vreo diferenta care este tipul de serviciu livrat (IT/publicitate etc)?
3) pe factura se va face vreo mentiune speciala?
Multumesc anticipat

Prenume
Adrian
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Bartos

Bună ziua,

Mulțumim pentru întrebarea adresată,

Trebuie sa delimitam ce inseamna notiunea de loc al prestarii dpdv al TVA in cazul serviciilor.

Astfel, dpdv al TVA “ Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice.”

Asadar, conform art 278 Cod fiscal, regula generala este ca locul prestarii este la beneficiar.

1.Informatia este corecta, ati inteles bine pasii de parcurs.
Factura va fi cu tva 0.

2. In cazul concret mentionat de dvs -daca vorbim de servicii de IT sau publicitate nu exista o diferenta.

3.Pe factura se va mentiona “taxare inversa la beneficiar conform art. 278 alin.(2) cod fiscal ”sau “reverse charge according to art.44 Directive 2006/112/CE”.

Sperăm că răspunsul nostru vă este de folos,

O zi frumoasă!

Coseran
Coseran
2 Ani In trecut

Buna ziua, cautand niste raspunsuri la intrebarile mele am ajuns pe acest site si am vazut cele mai complete si profesionale raspunsuri de pana acum. Am si eu nevoie de niste lamuriri.

Puteti sa imi lasati o adresa de e-mail sa va scriu?

Prenume
Cornel
Ursache Miruna
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Coseran

Buna ziua,

Multumim frumos pentru aprecieri, ne straduim sa raspundem pe cat posibil tuturor solicitarilor. Imi puteti scrie pe adresa miruna.ursache@smartbill.ro.

Zi frumoasa!

Mitrovici
Mitrovici
2 Ani In trecut

Buna ziua.

Am si eu o intrebare referitor la acesta speta.

Firma este neplatitoare de TVA, presteaza servicii pe internet, si vom avea achizitii de servicii de internet din UE, iar valoarea lor nu va depasi 10.000 euro/an.
Noi vom factura/vinde servicii exclusiv pe teritoriul Romaniei.

Serviciile intracomunitare achizitionate vor fi Facebook, Google si alte servicii web (licemte, abonamente lunare, mentenata etc.)

In acest caz, avem obligatia de a obtine codul de TVA intracomunitar?

Va multumesc!

Prenume
Sasa
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Mitrovici

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Sunteti in situatia in care un neplatitor de TVA intentioneaza sa efectueze achizitii intracomunitare de servicii.
Fiind vorba de achizitii UE de servicii, nu mai are importanta plafonul de 10.000 euro/an. Veti avea obligatia de inregistrare in scopuri de TVA inainte sa efectuati achizitia de servicii.

Puteti opta fie pentru inregistrarea in scopuri speciale de TVA (cod utilizat doar pentru operatiunile din UE), fie pentru inregistrarea in scopuri normale de TVA (cod utilizat si pentru operatiunile din Romania).

Baza legala de referinta: Art. 317 litera c) din Codul Fiscal “Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

– persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori a alin. (2), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective.”

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Corina
Corina
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Sper sa ma puteti o ajuta cu o speta mai dificila.

PFA neplatitor de TVA achitizioneaza din Germania carti care urmeaza sa fie livrate direct de la furnizor-(persoana fizica care vinde din patrimoniul personal), catre clientul final-diplomati, in afara UE. Suma facturata depaseste plafonul de 10.000 EUR. Cartile nu tranziteaza niciodata Romania.

Intrebarile mele sunt:
-TVA pe care ar urma sa il platesc la stat va fi de 5% (aferent cartilor) sau de 19%?
– pentru ca eu facturez doar corpului diplomatic, iar ei sunt scutiti de taxe, nu voi putea recupera niciodata TVA-ul platit statului.
-daca el nu este inregistrat ca persoana juridica in Germania, poate factura si transportul catre clientul final?

Ma puteti ajuta, va rog, cu orice sugestii sau sfaturi?

Va multumesc.

Prenume
H
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Corina

Buna ziua

Va multumim pentru intrebarea adresata.

Credem ca putem sa rezumam speta astfel: PFA neplatitor de TVA cumpara de la o persoana fizica din UE carti pe care le revinde tot catre persoana fizica din afara UE. Cartile se livreaza de la persoana fizica din UE catre persoana fizica nonUE.

Va putem prezenta cateva sfaturi :

• Achizitia pe care dvs o faceti nu se califica drept o achizitie intracomunitara efectuata pe teritoriul Romaniei fiindca, conform definitiei unei achizitii intracomunitare:

“Se consideră achiziție intracomunitară de bunuri obținerea dreptului de a dispune, ca și un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinația indicată de cumpărător, de către furnizor, de către cumpărător sau de către altă persoană, în contul furnizorului sau al cumpărătorului, către un stat membru, altul decât cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor”.

Asadar, nu este indeplinita conditia de transport dintr-un stat membru in alt stat membru.
Prin urmare, operatiunea nu se incadreaza drept o achizitie intracomunitara si deci nu se pune problema incadrarii in cei 10.000 eur.

De asemenea, vanzarea cartilor pe care dvs o faceti nu este considerata nici export din Romania, pentru ca bunurile nu pleaca de pe teritoriul Romaniei.
Astfel, cele doua operatiuni sunt considerate neimpozabile in Romania.

• Persoana fizica furnizoare neavand calitate de persoana juridica nu poate emite factura pentru bunurile respective si prin urmare nici pentru transport. Achizitiile de la persoane fizice se fac de regula pe baza unui borderou de achizitie, sau contract de vanzare cumparare.

Corina
Corina
2 Ani In trecut

Va multumesc mult pentru raspuns!
Daca persoana fizica nu poate emite factura, ci doar pot semna un contract de vanzare cumparare, mai pot trece transportul+cartile pe cheltuieli deductibile? Intreaga suma?

Multumesc inca o data.

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Corina

Buna ziua,

Chiar daca persoana respectiva nu emite factura (fiindca persoanele fizice nu au cum sa emita factura), dar aveti la baza un contract de vanzare-cumparare pe care este specificat clar pretul acestora, puteti deduce cheltuielile aferente cartilor si transportului.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Perulica
Perulica
2 Ani In trecut

Buna ziua,
Sotul meu are un PFA ce este neplatitor de TVA. Acesta urmeaza sa ofere consultanta unei firme din Polonia platitoare de TVA. El va emite factura fiscala clientului, valoarea depasind 10.000 euro pe an.
Asta inseamna ca trebuie sa obtina acel cod special de TVA nu? Daca obtine codul special, practic ramane neplatitoare de TVA nu, cu exceptia achizitiilor intracomunitare. Va multumesc.

Prenume
Daniela
Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Perulica

Buna ziua,

Multumim pentru intrebarea adresata,

Sunteti in situatia in care un neplatitor de TVA presteaza servicii pentru o societate din UE (plafonul de 10.000 euro pe an se refera doar la achizitiile de bunuri din UE).

Astfel ca, aveti obligatia de a solicita un cod special de TVA care se va utiliza doar pentru tranzactiile intracomunitare. Cand veti emite facturi catre societatea din UE le veti emite de pe codul special dobandit.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Alina
Alina
2 Ani In trecut

Buna ziua!
Am intrebari legata cam de acelasi subiect.
Am PFA neplatitor de TVA. sunt inregistrat la norma de venit. momentan prestez servicii de constructii in UE
1.ar trebui sa ma inregistrez la ANAF pt acel cod special de TVA intracomunitar?
2.eu in continuare raman neplatitor de tva in tara?
3. facturez catre clientul UE cu sau fara TVA (el este platitor)
4. trebuie sa depun declaratia unica 212? mai exista vreuna pe care trebuie sa o depun?
5. dupa un anumit plafon al serviciilor prestate trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva si tara?
6. sunt obligat sa imi tin contabilitate cu contabil?
Imi cer scuze pt ignoranta. Nu am mai detinut PFA si acum aflu ca as cam fi in urma cu unele chestii. Nu as vrea sa iau amenzi.
Va multumesc pt claritatea si amabilitatea cu care raspundeti!
Alina

Alina
Alina
2 Ani In trecut

Sotul meu are un PFA neplatitor de tva, CAEN constructii speciale, pe norma de venit. Singura activitate sunt niste facturi de prestari servicii constructii in UE.

1. trebuie sa luam cod special de tva pt livrari servicii intracomunitare?
2. ramanem neplatitor de tva in Romania in continuare?
3. Facturam cu noul cod pt UE, dar cu sau fara tva? (partenerul este platitor de tva in tara lui)
4. trebuie sa depunem declaratia unica 212? dar si 394?
5. doar pt 10 facturi de prestari servicii pe an si nimic altceva suntem obligati sa tinem contabilitate?

Va multumesc foarte mult pentru disponibilitate si amabilitate!

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Alina

Buna ziua

Multumim pentru intrebarea adresata,

Art. 278 alin 4 prevede ca:

(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) și (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:

a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier;

Serviciile asupra bunurilor imobile, asa cum sunt lucrarile de constructii, se incadreaza ca exceptie la regulile generale privind locul prestarii serviciilor. Astfel, indiferent de statutul beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau persoana neimpozabil, locul prestarii acestor servicii se stabileste in functie de regulile prezentate in articolul citat mai sus.

Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa indiferent de statutul beneficiarului si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.

Redam mai departe si prevederile normelor la acest articol:

(2) Serviciile legate de bunuri imobile prevazute la art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal includ numai acele servicii care au o legatura suficient de directa cu bunul imobil in cauza. Serviciile sunt considerate ca avand o legătura suficient de directa cu bunul imobil în urmatoarele cazuri:

a) sunt derivate dintr-un bun imobil, iar respectivul bun imobil este un element constitutiv al serviciului si este central si esential pentru serviciile prestate;

b) sunt furnizate in beneficiul unui bun imobil sau vizează un bun imobil si au drept obiectiv modificarea caracteristicilor fizice sau a statutului juridic al respectivului bun.

(3) Prevederile alin. (2) se aplica in special pentru urmatoarele:

a) elaborarea de planuri pentru o constructie sau parti ale unei constructii destinate sa fie edificata pe un anumit lot de teren, indiferent daca constructia este sau nu edificata;

b) prestarea de servicii de supraveghere sau de securitate la fata locului;

c) edificarea unei constructii pe un teren, precum si lucrarile de constructie si de demolare executate asupra unei constructii sau a unor parti ale unei constructii;

d) construirea de structuri permanente pe un teren, precum si lucrarile de constructie si de demolare executate asupra unor structuri permanente precum retelele de conducte pentru gaz, apa, canalizare si altele similare;
…….
k) intretinerea, renovarea si repararea unei cladiri sau a unor parti ale unei cladiri, inclusiv lucrari de curatenie, montare de gresie si faianta, tapet si parchet;

l) intretinerea, renovarea si repararea unor structuri permanente precum retelele de conducte pentru gaz, apa, canalizare si altele similare;
….

Asadar:

1. Nu trebuie cod special – in textul prezentat mai sus este argumentat acest lucru;
2. In Romania ramaneti neplatitor de TVA pana la depasirea plafonului de scutire care este in prezent 300.000 lei (cifra de afaceri);
3. Facturati fara TVA pe codul pe care il aveti;
4. Depuneti declaratia unica. Declaratia 394 se depune doar de catre platitorii de TVA;
5. PFA-urile nu au aceleasi reglementari privind SRL-urile pentru care exista reguli stricte privind modul de tinere a contabilitatii – de exemplu, contabil angajat sau contabil extern.

La PFA puteti tine dumneavoastra evidentele (registrele obligatorii) si puteti depune declaratiile aferente.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Alina
Alina
2 Ani In trecut

Va multumesc foarte mult pt amabilitate si timpul dedicat!
Imi cer mii se scuze!
Imi e teama ca am produs o confuzie legata de prestari de servicii in domeniul constructiilor. Trebuia sa fiu mai specifica. PFA ul are caen 4399 Alte lucrari speciale de constructii cum sunt (le scriu doar pe cele care se potrivesc efectiv serviciilor executate):
-lucrari ce impun cerinte speciale care necesita abilitati de catarare si utilizarea de echipament special, de exemplu pentru lucrul la inaltime pe structuri inalte
–constructii de fundatii, inclusiv fixarea pilonilor

Asadar, sotul meu nu construieste efectiv cladiri (nu e zidar, constructor , faiantar etc). El lucreaza in telecomunicatii, pe piloni, la inaltime: fixare cabluri, montare antene etc
Trebuie acel cod special de tva pt livrari intracomunitare?

Va multumesc mult!

Monica Haggarty
Administrator
2 Ani In trecut
Reply to  Alina

Buna ziua,

Credem ca in situatia data, fiind vorba de o activitate mai complexa, ar fi important sa discutati in detaliu cu un contabil.

Noi apreciem totusi pe baza celor descrise de dvs ca cele doua activitati s-ar incadra la serviciile executate asupra bunurilor imobile .

La punctul d) din articolul mentionat se prevede „d):construirea de structuri permanente pe un teren, precum si lucrarile de constructie si de demolare executate asupra unor structuri permanente precum retelele de conducte pentru gaz, apa, canalizare si altele similare; …….”

Apreciem ca si constructiile de fundatii, reteaua de telecomunicatii aferente unei constructii se poate include in aceasta categorie.

Speram ca raspunsul nostru va este de folos,

O zi frumoasa!

Tanase Silvia
Tanase Silvia
1 An In trecut
Reply to  Alina

Buna ziua,
Am si eu o intrebare:
O firma de transport din Romania, platitoare de TVA,
achizitioneaza o semiremorca de la o persoana fizica din Spania; am primit factura emisa de aceasta fara tva in valoare de 8500 euro. Intrebarea mea este daca factura de inregistreaza cu taxare inversa si daca trebuie raportata in declaratia 390?
Va multumesc.

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Tanase Silvia

Buna ziua Silvia,

Achizitia intracomunitara este definita la art. 273 alin. (1) din Codul fiscal – “Se consideră achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.”

Potrivit art. 268 alin (3) litera a) reprezinta operatiune impozabila in Romania o achizitie – “o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de exceptia prevazuta la alin. (4), care urmează unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 275 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 275 alin. (2) cu privire la vanzarile la distanta”.

Consideram ca achizitia intracomunitara efectuata de catre societatea din Romania (platitoare de TVA) de la persoana fizica din Spania nu este impozabila in Romania. Nu se raporteaza in formularul 390, insa se raporteaza in decontul de TVA – formular 300.

Speram ca aceste informatii sa va fie de ajutor.

Zi frumoasa!

Tanase Silvia
Tanase Silvia
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Va multumesc mult pentru raspuns.

Sa aveti o primavara frumoasa.

Priscila
Priscila
1 An In trecut

Buna ziua!
În situaţia unui pfa traducător profesie liberală, neplătitor tva, dacă se va emite factură(suma infima) către o firmă din UE(plătitoare/neplătitoare de tva), este necesară înregistrarea în scop TVA/cod special? Dar în situaţia în care se emite factura unei pers. fizice, din afara UE?
Multumesc!

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Priscila

Buna ziua,

Avand in vedere ca este vorba despre o prestare de servicii, aveti obligatia de a solicita cod special de TVA de la ANAF (inainte sa emiteti factura) care se va utiliza doar pentru tranzactiile intracomunitare.

Cand veti emite facturi catre societatea din UE, le veti emite de pe codul special dobandit.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Alexa
Alexa
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Codul special de tva se obtine contracost? In cazul facturarii pers fizice din UE sau non-ue, e necesara obtinerea codului special de tva?

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Alexa

Buna ziua,

Codul special nu se obtine contra cost. Se obtine gratuit depunand o documentatie la ANAF.

Pe partea de vanzari, codul special de TVA este necesar doar in cazul prestarii de servicii catre o persoana impozabila din alt stat membru (conform art. 278 alin. (2)).

In cazul prestarii de servicii catre persoane neimpozabile (cum sunt cele fizice), se aplica regulile de la art. 278 alin. 3.

Speram ca aceste informatii sa va fie utile.

Zi frumoasa!

Alexa
Alexa
1 An In trecut
Reply to  Ursache Miruna

Multumesc!

Cifra de afaceri la pfa profesii libere se calculeaza la fel ca la societati? Multumesc!

Ursache Miruna
Administrator
1 An In trecut
Reply to  Alexa

Buna ziua,

Nu stim sa existe vreo diferenta in acest sens.

Exista pe site-ul ANAF un ghid cu privire la veniturile din profesii liberale din 2016 pe care il puteti consulta orientativ la urmatorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_profesii_liberale_2016.pdf

Va sfatuim totusi sa adresati aceasta intrebare si contabilului dumneavoastra.

Zi frumoasa!