Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Facturare si Gestiune

Returul de marfa la furnizori

cheltuieli autoturism

Nu de putine ori, se intampla ca atunci cand achizitionezi produse de la furnizorii tai sa regasesti unele cu defecte sau care nu corespund comenzii tale sau de care pur si simplu nu mai ai nevoie si furnizorii sunt de acord sa le returnezi. Toate aceste situatii au in comun faptul ca va trebui sa inregistrezi un retur.

Daca pentru o achizitie inregistrezi o nota de receptie, in cazul unui retur, simplu spus, trebuie sa inregistrezi o nota de receptie cu semnul “-“.

Pentru a face un retur trebuie sa urmezi in general cativa pasi:

  • Sa identifici produsele in cauza
  • Sa cauti documentele de achizitie – facturile pentru a vedea pretul de achizitie;
  • Sa introduci in gestiune sumele cu “-“,  generand si avizul pentru insotirea produselor catre furnizor.
  • Sa asiguri expedierea produselor inapoi catre furnizor;
  • Sa urmaresti incasarea sumei aferente contravalorii produselor returnate la furnizor sau sa compensezi cu viitoare achizitii.

In practica se pot ivi multe batai de cap – mai ales prin prisma faptului ca trebuie sa cauti in arhiva documentele de achizitie, sa vezi preturile, sa culegi informatia de pe documente, si apoi sa intocmesti documentele insotitoare returului.  De cele mai multe ori produsele provin de pe facturi diferite, ceea ce ingreuneaza putin activitatea.

Iata un flux mai usor in Smart Bill, flux care simplifica munca gestionarului si aduce un sprijin si contabilului care inregistreaza tranzactia.

Accesezi optiunea de Retur la furnizor, pe care o gasesti asezata firesc sub cea de receptii de la furnizor.

smart bill

  • Apoi, poti sa selectezi documentele de achizitie, furnizorul,  produsele, gestiunea, etc. asa cum se vede mai jos:

retur

  • Poti alege produsul si apoi poti selecta notele de receptie de pe care sa se efectueze returul. Se poate selecta una sau mai multe note de receptie.
  • Poti efectua retururi partiale, modificand cantitatile autocompletate de program in fereastra de introducere a datelor

retur furnizori

 

In cazul in care decizi sa returnezi produse in cantitati mai mari decat exista in stoc, esti avertizat asupra acestui lucru.

Un ajutor deosebit este autocompletarea la campul observatii a documentelor de pe care se efectueaza returul. Astfel, ai toata informatia pe document, in cazul in care in viitor vei reveni asupra documentelor din diverse motive (divergente cu furnizorul, control fiscal, etc).

Dupa aceasta operatiune se genereaza si un document: Retur bunuri la furnizor, document care desi nu este prevazut de legislatia privind documentele financiar-contabile, este de mare ajutor pentru contabilul tau, atunci cand se inregistreaza descarcarea stocurilor.

smart bill gestiune

Daca ai nevoie de un aviz de insotire a marfii pentru a putea expedia produsele furnizorului tau, poti genera mai departe un aviz de insotire a marfii :

retur gestiune

Iata si documentul generat:

smart bill gestiune

Asadar, returul nu ar trebui tratat ca si o situatie exceptionala, ci ca o tranzactie care apare in cursul firesc al functionarii oricarei entitati, prin urmare rezolvarea trebuie sa fie simpla si rapida.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *